1. Home
  2. Industrija
  3. Koja je razlika u ceni koja se plaća za SkyActiv-X u odnosu na SkyActiv-G?
Koja je razlika u ceni koja se plaća za SkyActiv-X u odnosu na SkyActiv-G?
4

Koja je razlika u ceni koja se plaća za SkyActiv-X u odnosu na SkyActiv-G?

620
4
Podelite sa prijateljima:

Nove tehnologije poslovično donose i veću cifru na cenovnim etiketama vozila. To važi i za Mazdu. Nakon što su Infiniti i Nissan lansirali VC-Turbo u QX50 i Altimi, proizvođač iz Hirošime je inaugurisao SkyActiv-X u Mazdi3.

Verovatno ste se i ranije pitali kolika je zapravo razlika u ceni između SkyActiv-G i SkyActiv-X agregata s 2,0 litra radne zapremine i „blagom“ hibridnom asistencijom? U Japanu, povećanje cene ide s 2.470.000 na 3.140.000 jena uključujući i porez, za sedan s četvoro vrata s pogonom na prednje točkove i automatskim menjačem. Razlika od 670.000 jena, u evrima iskazano, iznosi oko 5.500 evra, što nije malo.

U nama geografski bliskoj Slovačkoj, razlika iznosi 3.200 evra (23.190 naspram 19.900 evra). Dakle, ukoliko hoćete da se vozate „X“-om, za to morate da zavučete ruku prilično dublje u džep. To ne treba da čudi, jer razvojno-istraživačka odeljenja proizvođača automobila troše ogromne količine novca, što direktno utiče na startnu cenu vozila opremljena novim tehnologijama.

To nije sve, jer japanska marka radi i na dodatnim interesantnim stvarima. U martu, kada su objavljeni finansijski rezultati za fiskalnu  2019. godinu, Mazda je potvrdila razvoj „Large Architecture“ za modele sa zadnjim pogonom i pogonom na sve točkove s „blagim“ hibridnim i „plug-in“ hibridnim pogonima. Dve potpuno nove porodice motora, SkyActiv-X redni šestocilindarski turbo benzinci i SkyActiv D turbo dizeli, takođe u rednom šestocilindarskom aranžmanu, takođe su u pripremi.

S druge strane, „Small Architecture“ iz Mazde3 će dobiti izvesna unapređenja kada govorimo o SkyActiv-G i SkyActiv-D opcijama. Potvrđen je i nezavisno razvijen električni model, ali se trenutno o njemu praktično ne zna ništa.

Noviteti uključuju i tehnologije autonomne vožnje, V2X („vehicle-to-everything) konektivnost i naslednika BT-50 kamioneta.

Čini se da je Mazda na pravom putu što se budućnosti tiče, tako da verujemo da će se uspešno izboriti s izazovima koji automobilske proizvođače čekaju tokom 2020-ih.

AutoRepublika

(620)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Postavimo stvari ovako. Koliko povećanje cene vozila vam deluje „razumno“ (danas uobičajeno) za povećanje snage njegovog motora za „preko 50 ks“ ( mislim, za 56 ks), a sve u istom paketu?
U svetlu toga, meni pomenuto povećanje cene od 3.200 može čak da deluje i „normalno“.
Sad, da li je „normalno“ da je nova trojka onoliko skuplja u proseku od stare koliko je skuplja ( diler mi nedavno reče oko 3.500 ), to je sasvim drugo pitanje.

s mile

samo treba uzeti u obzir, da li je baš SVE ostalo isto. s obzirom da mazda ima česte nadogradnje, verovatno je još nešto promenjeno, a ne samo snaga motora

moron

Koliko ja znam, ta dva motora su bitno različita ( ne samo zapreminom ). I, „ako se hoće“, lako je smisliti opravdanje i za razliku cene od „10 hiljada eura“. Uvek se može „smisliti“. Koliko je to troškovno zaista skuplje, to zna samo mazda.

Matori

Može li neko kraće objašnjenje za nas neupućene, šta za taj novac kupac dobija?
Ili bar link na neki vaš tekst sa pomenutim.