1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen C4 1.5 BlueHDi 110 Shine – Sorry Amsterdam
Citroen C4 1.5 BlueHDi 110 Shine – Sorry Amsterdam
90

Citroen C4 1.5 BlueHDi 110 Shine – Sorry Amsterdam

3.41K
90
Podelite sa prijateljima:

U nameri da za vikend skoknemo do prestonice Holandije, kao prevozno sredstvo izabran je verovatno najekonomičniji i najudobniji hečbek u C segmentu, Citroen C4 1.5 BlueHDi/110. Nažalost, grip je bio brži, a Amsterdam će sačekati neka bolja vremena…

U moru hibrida s kojima se u poslednje vreme družimo malo je modela adaptiranih za duga krstarenja auto-putevima. Povišena potrošnja s praznom baterijom i smanjen kapacitet rezervoara za gorivo ograničavaju im autonomiju, što uz cenu putarine i benzina koji se približava cifri od 2 evra, odvraća od želje za putovanjem kolima. Uz to, sve je manje dizel agregata u ponudi, dok su sve brojniji trocilindrični motori ne preterano prijatni i ekonomični pri višim brzinama, posebno kada se treba preći više od 1.000 km (distanca u oba pravca između Pariza i Amsterdama).

Na kraju, uzevši u obzir da test vozilo nisam morao rezervisati mesecima ranije, kao što je to slučaj s pojedinim „zvezdama“, izbor je brzo pao na novi Citroen C4 1.5 BlueHDi, ali u slabijoj, dakle i jeftinijoj izvedbi od 110 ks. Jer sa C4 smo se družili par puta ranije, najsnažniji benzinski 1.2 PureTech/155 ks i 1.5 BlueHDi/130 bili su u paru s odličnim, ali skupim, automatskim EAT8. Ovaj je dakle ponuđen uz snažnije agregate, dok je ovde predstavljen od 110 ks isključivo u sprezi s ručnim šestostepenim menjačem.

Samim tim osetno je jeftiniji, u Srbiji se prodaje između 17.190 i 21.490 evra. Ponuda mi deluje „pošteno“, osim što je C4 potpuno novi model, 1.5 BlueHDi je savremen dizel blok, koji će uprkos brojnim kvalitetima ubrzo nestati. Polemika će se zato svesti na spoljašnji izgled, no Citroen ne bi bio Citroen kada bi se ugledao na ostale proizvođače.

Dizajn evidentno odskače od konkurenata u C segmentu, C4 je pomešao žanrove i ponudio nešto nalik na krosover, s elementima kupea i hečbeka. Pored formi distancira se i spoljašnjim dimenzijama, sa 1,52 m za glavu je viši od recimo jednog Meganea, Golfa ili novog 308. Šta reći, a ne ponoviti se, možda da je najbolje videti ga uživo, fotografije mogu da prevare. Posve je međutim sigurno da se u njegove forme nećete zaljubiti na prvi pogled, jednostavno na njih se treba navići…

Želim da kažem da bez obzira iz kog ga ugla posmatrali C4 deluje originalno, ne uvek i skladno. Spreda je pomalo buljav, s izvesnim stilskim elemenata već viđenim kod restilizovanog C3, no ovde je sve mnogo radikalnije. Profil je u stilu kupeolikog SUV-a, gde do izražaja dolazi povišeno odstojanje od tla (15,6 cm), dok je zadnji priča za sebe.

Svega tu ima, od ogrome svetlosne grupe nedefinisanog oblika, pa do integrisanog spojlera na staklu petih vrata, koji ga deli na dva dela i smanjuje vidljivost, nešto u stilu nekadašnjeg C4 Coupe iz 2004. godine. Kad se već dotakoh prošlosti samo podsećanje da je do aktuenog C4, s početka godine, Citroen bio tri dobre godine bez predstavnika u C segmentu. „Rupu“ je u međuvremenu pokušao popuniti restilizovani C4 Cactus, no svima je valjda bilo jasno da se radilo o prelaznom rešenju, odnosno nekavoj low-cost interpretaciji, koja nije imala nikave šanse protiv talentovanih predstavnika tipa Megane, Golf, Peugeot 308, Ford Focus, Mazda 3, Honda Civic

Mekan k’o duša

Na stranu to što sam C4 preuzeo istog dana po predaji ekstremno sportske Alpine A110S, tvrde k’o drvo, talenat koji poseduje ovaj Citroen po pitanju ogibljenja dovoljan je da iskompleksira bilo kog konkurenta u C segmentu. E sad da li je to imperativ svim vozačima, odnosno da li udobnost prioritet, na vama je da presudite. Zasluga dobrim delom pripada i amortizerima s hidrauličnim zaustavljačem, inagurisanim kod Cactusa, koje pronazimo i kod C5 Aircross.

Ističem ovo jer omekšati ogibljenje do te mere, te uz to i podići vozilo i obuti ga u gume s visokim gazećim slojem (195/60 R18), mora se negativno odraziti na voznu dinamiku. To nikako ne znači da C4 ne „drži“ put, daleko od toga, ali je činjenica da se prilikom temperametne vožnje snažno naginje u oštrim zavojima. Ne baš kao nekada legendarni 2CV,  kod nas popularno nazvan „Spaček“, ali nešto u tom stilu. Tek da znate ukoliko ste zainteresovani za kupovinu, kome nije do „jurcanja“ i prednost daje svakodnevnoj udobnosti, ovo je vozilo za njega.

Da sada ne potežem stereotipe tipa automobil za matorce, ali je činjenica da ga načeti kičmeni stubovi vole, posebno jer je pozicija za upravljačem blago uzdignuta, čime je olakšan i sam pristup unutrašnjosti. Tim bolje, jer kao i svake godine probudio se moj išijas baš kada ne treba, sve nešto verujem kao rezultat višesatne vožnje gore navedene Alpine A110S… Upravo zato prijala su mi „mesnata“ sedišta Citroena, sada već kao po običaju postavljena dopunskim slojem sunđera, otpornim na deformisanje (Citroen to naziva Advanced Comfort).

Udobna jesu, ali bočni oslonci su slabi, ne podupiru dovoljno telo u krivinama. Kao što jednom napisah generalni direktor grupe, Karlos Tavereš, sigurno je zadovoljan, time je uspešno izbegnuta interna konkurencija, ko želi dinamično vozilo sreću će pre pronaći u novom 308, ukoliko ne i Opel Astri. Zapravo za upravljačem ovog Citroena deluje mi kao da sam u jednom SUV-u, ogibljenje snažno „pumpa“ kada se stavi na iskušenje, za uzvrat odlično apsorbuje sve nepravilnosti na putu, kao i jača ispupčenje tipa „ležeći policajac“.

Kako je cilj bio bio preko Belgije doći do Holandije, većinskom upotrebom auto-puteva, naterah se da sav kilav pređem stotinak kilometara istih, ne bih li se pre svega uverio u potrošnju. Rezultat je na visini očekivanja, C4 1.5 BlueHDi/110 može se zadovoljiti sa samo 5 litara fosilnog goriva, hvale vredan podatak u vreme kada njegova cena obara sve rekorde. Sličnu potrošnju zabeležih i na regionalnim putevima, s tim da se ekonomičnom vožnjom može sići na nepunih 4 litra!

 

Već čujem protivnike hibrida i plug-in varijanti kako pobedonosno kliču, s razlogom, iako je ovo opšte poznata stvar, odluka o ukidanju proizvodnje i zabrani dizela nije zasnovana na realnim činjenicama već nazovi brigom za životnu sredinu… Ukoliko bi trebalo navesti još par kvaliteta to je pre svega kultivisan i diskretan rad ovog agregata, čak i u najvišem režimu. Na auto-putu pri brzini od  150 km/h ne prelazi 2.500 o/min, što je zasluga (pre)dugih prenosnih odnosa, što se negativno odražava na performanse.

Naime, osetna je razlika između snažnijeg 1.5 BlueHDi od 130 ks, posebno jer je ovaj uparen s gore navedenim automatskim menjačem EAT8, s dva prenosa više. Veoma važna stavka, posebno jer je obrtni moment kod ovog viši za 50 Nm, dok se voženi mora zadovoljiti s 250 Nm, pri 1.750 o/min. Apriori nije to ni tako malo, veći je nego li kod mnogih benzinaca slične snage, ali agregatu ipak nedostaje temperamenta.

 

Ne treba oklevati i pogurati ga u više obrtaje, odnosno sići u 1-2 stepena niži prenos prilikom preticanja. Sve u svemu njegov karakter je u harmoniji s filozofijom vozila, opštom udobnošću i ekonomičnoj eksploataciji. Familijarna upotreba, bez grubosti, prosto se podrazumeva! Naprotiv, u gradskoj upotrebi C4 talentovaniji je od mnogih konkurenata, posebno po izrovanm ulicama i lošem asfaltu, kao i prilikom penjanja na visoke ivičnjake.

Pored toga karoserija je dobro zaštićena plastičnim umecima, podnosi lake kontakte i gurkanje prilikom parkiranja. Bolje se oseća od klasičnih predstavnika u segmentu i izvan asfaltnih putevima, bez obzira što od integralnog pogona nema ni govora. Jednostavno povišen klirens i dug hod amortizera sa spomenutim hidrauličnim zaustavljačima dozvoljavaju izete u prirodu po lošim zemljanim putevima.

Ograničena originalanost

Citroen je često forsirao svoje različitosti u poređenju s ostalim proizvođačima, čak i po cenu da mu se to vrati kao bumerang, u vidu loše prodaje. No, vremena su se promenila, očigledno je da danas ni dizajneri ni inženjeri nemaju toliku slobodu izražavanja, iako je C4 imao pravo na znato veći budžet razvoja od recimo C4 Cactus. Nemojte zato posmatrati iz negativnog ugla odluku da se postavi na CMP platformu aktuelnog Peugeota 208 i 2008, a ne na veću i skuplju EMP2, koju koristi novi 308, kao i Picasso i 3008.

Za to postoji dobar razlog, na taj način odmah je bilo moguće ponuditi i 100% električnu izvedbu, dok je veća EMP2 kompaktibilna isključivo u varijanti Hybrid Plug-in. Bilo kako bilo inženjeri Citroena su je modifikovali i razvukli do maksimuma, tako da umesto 2,54 m ima međuosovinsko rastojanje od 2,67 m, tek za 1 cm manje od novog 308 (2,68 m). Samim tim C4 obezbeđuje putnicima pozadi korektan prostor za kolena, pa i u širinu, bez obzira što bi sedalni deo mogao biti duži i bolje profilisan.

No, zbog snažno padajuće linije krova prostor za glave je ograničen, putnici viši od 1,8 metara glavom češu plafon. Iz istog razloga i prljažnik je pomalo plitak, posve prosečne zapremine od 380 litara, što je za pedesatak litara manje od spomenutog 308 treće generacije. Podrazumeva se da je predviđena horizontalana polica koja ga deli na dva dela, kako bi se obaranjem naslona dobila ravna površina zapremine 1.250 litara.

A da u njegovom dnu nema rezervog točka saznah nakon što sam jednoga jutra pronašao izduvanu prednju levu gumu. Srećom te nije bila isečena već samo probušena ekserom, kit za opravku s kompresorom uspešno ju je zakrpio, u protivnom mogao bih samo da plačem i zovem upomoć. Koliko vidoh ima mesta za „ćopavac“, kada vam se tako nešto desi odmah zažalite što za njega niste doplatili…

Što se tiče utisaka za upravljačem odmah mogu reći da su podeljeni. Da bi se smestilo u vozilo treba se prekoračiti povišen prag, da bi se potom konstatovalo kako se sedi „pozitivno povišeno“ (Citroen navodi za 7 cm više u proseku od standardnog hečbeka). Nema bojazni da se zbog toga krupne delije neće moći lagodno smestiti, vozačevo sedište poseduje impresivnu amplitudu podešavanja i može se spustiti dovoljno nisko. Sama unutrašnjost nema „vauu efekat“ koji sretoh prošle nedelje kod više puta navedenog 308, tzv. i-Cockpit ostaje rezervisan za Peugeot.

Tim bolje, reći će pojedini, kod C4 sve je više manje u klasičnom stilu, s izuzetkom instrument table. Podrazumeva se da je dizajn centralne konzole potpuno nov, uostalom C4 i nije nikoga nasledio. Ostaje, dakle, misterija zašto se u doba sve većih i većih ekrana Citroen odlučio da minimalizuje instrumente (ekran od samo 5 inča), do te mere da se pojedini podaci mogu očitati tek okvirno? U prethodnim susretima s C4 spomenuo sam taj nesrećni obrtomer veličine novčića, da se radi o nekakvom plug-in hibridu još bih i razumeo (uglavnom ih nemaju), ne i kada se radi o klasičnom SUS motoru.

Možda su se dizajneri ugledali na C4 Cactus koji je isto tako imao sićušni ekran i numerički pokazivač brzine, ne znam, ali smatram da se to moglo bolje rešiti! Možda je upravo zbog toga predviđen veliki „head up“ diplej (7 inča), na kome se mogu očitati brojne informacije, računajući i podatke u vezi satelitske navigacije.

Na sredini centralne konzole smešten je elegantan i dovoljno veliki ekran od 10 inča, od ranije nam poznat iz brojnih modela grupacije PSA. Ovoga puta Citroen je odvojio komande automatskog klima uređaja i smestio ih ispod njega, iako se temperatura i dalje može podešavati preko ekrana. Malo dalje, dakle ispred suvozača, neupućeni će biti zbunjeni „skalamerijom“ koja služi kao držač za ekran-tablet, smešten u polici ispod (pokledajte slike).

Nakon početnog oduševljenja shvatih da nema realnu upotrebnu vrednost, mogu se opkladiti da će Citroen ubrzo odustati od njega, kao što je svojevremeno odustao od kamere ispod unutrašnjeg retrovizora. Klasičan pregradak za rukavice ipak je zadržan, tim bolje, bez obzira što je smešten preterano nisko. Praktični aspekt enterijera je za pohvalu, zgodna su udubljenja i police gde se mogu odložiti brojne svakodnevne sitnice.

Reči hvale zaslužuju i upotrebljeni materijali, na centralnoj konzoli je nešto kao gumirana plastika, lepa na oko i prijatna pod prstima. Pored nje pronalazimo crnu lakiranu, kao i zgodan upravljač s debelim obručem i širokim donjim paokom. Sada sam se po prvi put sreo sa klasičnom ručicom šestostepenog menjača, ergonomski je bez zamerki ali je hod pomalo predugačak.

Tako dođosmo i do cene, vrlo konkurentne, u rasponu između 16.290 i 24.290 evra, na stranu 100 % električna verzija koja nije u ponudi kod nas (u Francuskoj počevši od oko 35.000 evra). Najniža se odnosi na 1.2 Pure Tech/100 Live, kod koga pronalazimo manuelni klima uređaj, auto radio, Bluetooth konekciju i centralni ekran od 5 inča, sistem Pack Safety (pomoć za ostajanje u zadatoj traci), čitač saobraćajnih znakova, automatsko urgentno kočenje, regulator brzine, automatsko uključivanje svetla, zadnju klupu deljivu na 2/3…

Kako za sada ne znamo koliko će koštati novi 308 kod nas, podsetiću vas da početna za Peugeot 2008 iznosi čak 19.740 evra (isti motor), uostalom uzevši u obzir da dele istu platformu i da su oba u stilu krosovera, možda bi pre trebalo porediti ga s 2008 a ne s 308!? Preskočiću ostale završne nivoe i spomenuti samo voženi Shine, gde se srećemo s svim što možete videti na fotografijama, plus najsavremenijim elektronskim sistemima koje grupacija PSA trenutno poseduje (navodi se čak 20-ak istih, što u serijskoj opremi, što uz doplatu), računajući i sistem za poluautonomnu vožnju.

Funkcioniše bez greške, tj. samostalno održava pravac i distancu s vozilom ispred, ubrzava i koči sve do zaustavljanja, kada je sposoban ponovo ga pokrenuti bez asistencije vozača (pod uslovom da se radi o automatskom menjaču). Cena ovde voženog iznosi dakle 22.090 evra, plus brojne opcije koje možete pronaći na sajtu uvoznika.

I tako, iako ne odosmo do Amsterdama „slatko“ se navozah s ovim C4, uprkos niskim temperaturama i gradskim gužvama završih test vožnju sa skromnih 5,6 litara u proseku. Na forme i  filozofiju proizvođača sam se već navikao, uostalom razumljiva je želja „ševrona“ da se distanciraju od sve brojnije familije. Nova zajednička grupacija Stellantis sada broji čak 14 brendova, što će reći da je pitanje identiteta od egzistencijalnog značaja.

Lično shvatih da je ovo dobar automobil za mene, penzionera koji u prvi plan sve više stavlja praktični aspekt, udobnost i ekonomičnost. Iako se zbog vinjete br.2 (dizeli nema pravo na br.1) s njim neće moci u tzv. zelene zone koje svi veći gradovi u Francuskoj nameću, uverih se da je dovoljno performantan i pre svega štedljiv za duža putovanja. Rekao bih „normalan“ automobil s prihvatljivom cenom, kakav se sve ređe sreće. A Amsterdam pitate? Možda sledećeg vikenda ukoliko me taj toliko bolni išijas prođe, a gospođa Rajković oporavi od gripe (da i to postoji, nije sve Covid).

Šteta, jer osim što smo poželeli da nam „dupe vidi put“ Amsterdam zaista poseduje šarm koji ne nudi sada transformisani Pariz, iako su se po broju bicikala verovatno izjednačili. Neko će reći da preko leba tražimo pogaču, možda, ali za njega nas vezuju toliko drage i brojne uspomene s decom, koju sada ne možemo da „navatamo“ ni za nedeljni ručak…

Tekst i fotografije: Perica Rajković     

Citroen C4 1,5 BlueHDi 110 Shine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.360 x 1.834 x 1.525 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 380-1.250 l
Masa praznog vozila: 1.270 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Radna zapremina: 1.499 cm³
Snaga: 110 ks pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 250 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Manuelni, šest stepeni prenosa

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/60 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,5 s
Maks. brzina: 193 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,3/5,6 l/100 km
Emisija CO2: 122 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 15.690 evra

Dobre strane:

Opšta udobnost, originalne i praktične forme, diskretan agregat, potrošnja, pozicija za upravljačem, cena

Loše strane:

Previše mekano ogibljenje prilikom temperamentne vožnje, mala instrument tabla, vidljivost unazad, nedovoljno pregledni zadnji pokazivači pravca, nedefinisan stil    
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7,25 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,25 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8,25 
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,25  
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,5
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,75 
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,639

(3412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

90 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Ružna li auta a lijepa naslova. Vidi mu slikica dok je bio mladji, Šeki, jel ovo prije 100 godina?😇🤔😘

BB

Čudi me da nisi kritikovao motor, kkao su trebali uzeti iz Fiata 😉

Iznogud Časni

Izi, nisam došao još do toga, vidiš da sam se raspisao, polako, biće, jer ko će normalan kupit francuza pored talijana?! Niko! Čak ni moron nije toliki moron.😘😇 16keka za Tipo sa 120ks i koliko ono nm pride?! Neoborivo.💪🇮🇹

BB

Tako je, ovi normalni hvale italijane a kupuju švabe… 🤣

Iznogud Časni

Zalomi se ponekad….

moron

Otkud znaš da moron opet neće kupiti „Francuza“? Možda dačiju …😀

Iznogud Časni

Ako nas ne uništi ova hiperinflacija svjetska , čovječe centralna banka EU i ona sa one strane bare, devizne rezerve, stancale hiljade milijardi bez pokrića. Evo, zbog krize nisam odavno otišao na ćevape, a nekad sam svaki vikend vozio bar 300 km. Nema nama do polovnog Fiata.

Slavko

Znam da Glista nece na dobos preko noci, al kad vec pominjes Daciu, mogu primetiti da su cene otisle solidno na gore (tipa, Logan kao moj, Comfort, je otisao na +700 za nekih dva meseca).

Peki

Da oko 100 god, slike sam naknadno obojio posto su bile crno-bele 😉

Iznogud Časni

😇😇 izgledaš isto, pomladjujes li se ti ikad 😇😇😘😘😭🤪

Iznogud Časni

Dje su mi ovi jebivjetri tj ekonomisti, da objasne koliko je Citroen uštedio kad je na instrument ploču ugradio ekran od 3 inča da pokazuju brzinu?!?!?

moron

Bojim se, ovakvih testova, normalnih automobila, biće sve manje.

Nego Peki, šta se „priča“ ili piše po medijima „trulog Zapada“, ima li sadašnja generacija BlueHDI motora nekih izraženijih „falinki“?

Peki

Ima, najveca je sto ce ga ubrzo ukinuti…☹

Iznogud Časni

Skuhao sam si kaficu i napravio sok od ruže, zavalih se u fotelju i rekoh da vidi šta Šeki piše, subotnji ritual.i kao nekad kad su pisma iz JNA počinjala „evo uzeh da vam napišem pismo“ 🤪 Išijas? E, nisam li ti ja još u testu Alpine rekao,a? Jedina Alpina za tebe je ona sa linka! 🤪😘 Nego, imaš u Aldiju za par eura pojas u kojeg staviš dvije kesice i onda njega oko krsta, nema više išijasa.

Iznogud Časni

Ocu reć , da vidim kakav je Šeki naslov napisao 🤪

Iznogud Časni

Šeki, sunce ti pelcovano, oli te taj otrov što ti ubrizgase ne štiti ni od čega? Skuhaj joj fino pileću supu, vitamin ce (nemrem napisat kad mi telefon stalno mijenja u će), cink i selen i vitamin D. Znam ja da ti ne bi, jer ovo znači 7 dana bez rondanja – hvala teti gripi, al vako pade na tebe teret njege, pa nije onda neki benefit, zato ju je bolje izliječiti i čepove za uši kupiti, ali šta za jezik?!?🤪🤪😘😇

Peki

Izes te boce, mozda su nesto i pomogle (letos deca fasovala kovid, ja ih lecio i brinuo se o njima bez zastute i nista mi ne bese) ali teraju me da primim i trecu. Dobrovoljno necu, jednom su me navukli, ali ce i Francuzi, po ugledu na tvoje svabe, da je proglase obaveznom za SVE, bice tesko ne primite, lovice nas k’o zeceve po kucama i na ulici…

Iznogud Časni

Znam, znam…teška vremena dolaze.

Iznogud Časni

Ljudi Moji stojim na kiši cekam u redu da udjem ubprodavnicu ,2g pravilo ispuštaju samo par ljudi. Jedini ja galamim, jebo im hitler mater, da kuji Irac ako su svi u dućanu pelcovani zašto ne puštaju ljude zašto ograničavaju ?!jebala vas vakcina da vas jebala, fasisti.

Iznogud Časni

Ma poludio sam danas.danas je prvi dan 2g pravila. Radnici stoje na vratima, skeniraju kodove i gledaju lične karte. Ja ne znam zakon njemačke, po zakonu hrvatske samo te policija smije legimirati, ovdje u svakom dućanu običan radnik ti čini što je kršenje zakona, ustavnih prava. Zatim, test ne važi, a samo testirana osoba je sigurna da ne nosi virus u sebi, dočim pelcovan i prebolio mogu da nose i da šire virus, a njih se pušta. Zatim, sljedeća nelogičnost je: u dućan udje 30 pelcovanih, sa maskama i Abstand tj razmak 1.5m, nemre više, pa čekaj dok oni obave… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Dje onaj Branko?!alo, kockice iz Zagreba, deder nam objasni koji je to k…. Hrvatska dobila ulaskom u EU? Da vidim kako je to narod obični profitirao… Pitam, za prijatelja 😇 Musa mi ronda da je bolje ostat van EU imat vlastitu fabriku Sus (sus je süß!) I makar jedan model kupit od Fiata i uživati u slobodi. Jebo mater, ako ne bi bilo turizma, auto turizma. Zamisli, posljednja oaza slobode u koju hrle svi uživatelji dizela i benzina, dje mogu slobodno da voze svoje automobile, zemlju koja nagrađuje dolazak susa i koja ga čak i sama idalje proizvodi. Automobilska Meka… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
BB

I to u zemlji litija 😂🤣

Iznogud Časni

Vidim samo 17 komentara od toga mojih bar 10…biće da su ostali na prosvjedima. Uzalud im trud, svirači…

Branko

Pozdrav Iznogude, pa dobili smo nešto para i “nad popom popa”, tj. OLAF. Eto, zatvorilo nam bivšu ministarku i nekoliko funkcionera, a naše državno odvjetništvo ih htjelo pustiti… ugl. nije savršeno, ali mislim da nam je u EU ipak bolje.😁

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
Iznogud Časni

Znaci, blagostanje u Raju na Zemlji. A dje izlaz (iz te lijepe EU)? Ajd pogledaj video na jutjubu od Osmanagica, najavio sam hiperinflaciju,evo je…covjek bas rece ono sto ja govorim godinama…

BB

Neki dan sam sjedio u jednom, sa svojim proporcijama shvatih da mi unutrašnji retrovizor zaklanja 30% pogleda kroz vjetrobran, ispod njega a iznad tableta vidim samo 5cm. I sad se pitam: A šta je falilo starom C4? Zbog čega je to zastarjela konstrukcija? Udoban? Jeste. Iste perfomanse kao i ovaj? Jeste. Potrošnja? Ne vrijedi pričati. Mjesta? K’o u priči… Prtljažnik? Najveći u klasi i upotrevljivog oblika. Dizajn? Bez kerefeka, čist, meni lijep. Klirens? E tu je ovaj novi malo bolji.

Iznogud Časni

Po li ti ka! Ti nisi čitao od juče moje skraćene tekstove o Musi i politici u doba rimskog carstva, tamo pod člankom o Daciji i onom drugom, eto mu naslova više ne znam?

BB

M čitao sam (neki čitaju) ali nisam smio ništa komentarisati, bojao sam da ćeš se raspisati 😜

Iznogud Časni

🤔

moron

Ja sam čitao. Kao „Rat i mir“

Iznogud Časni

Ih, imam ja jedno 16 strana sitno kucanog teksta o tome, ovo je bilo samo sažetak. Ko drug Fidel bih bio kad bih držao govor. Musa samo govori, zabilježi još i ovo.

matori

Sa svim se slažem osim da je viši klirens bolji.

BB

Meni na Berlingu dobro dođe, pogotovo malo dignut prednji branik, memaš straha od ivičnjaka, milina. E sad, nije nešto previše ali možda nekih par cm u odnosu na obična auta dobro dođe…

Iznogud Časni

Je li,kako dodje od 122 gr co2? Nema li ovo čudu pišalinu? Zašto toliko visoka brojka kad moja skula ima manje?

moron

Ovo je WLTP deklaracija za CO2, a to za tvoje vozilo NEDC. Neuporedivo.

BB

Pišalina ne redukuje CO2 nego azotne okside…

Branko

… i čak malo podiže CO2, jer troši energiju…

Iznogud Časni

Nego, kako to da AR šuti glede ovih prosvjeda kontra litija i ria tinta??? E to ima veze sa ekologijom! Naravno, koga boli k… C za ekologiju! Važno je da je dildo, umotan pod ekologiju pa dnevno 7 afirmativnoj članaka o dildi i ekologiji, a isti ima veze sa dotičnom koliko Marica i kriv k…. C.

Marko Bgd

Ja samo da se pohvalim. Konacno pre 10 dana mi je stigao C4 blueHDI 130 EAT8 S&S inace porucen 28.05. 🙂

Peki

Kao da je u Kini poruden i pravljen pa dok dode do Srbije… A utisci?

Marko Bgd

Shine oprema. 6 meseci zbog panoramskog krova, a kao bez toga bi bilo za 4 meseca isporuka. Utisci, pa ne znam koliko sam merodavan. Skoro ceo zivot vozim samo Framcuze. Dakle udobnost na 1 mestu i moram reci EAT 8 je otkrovenje. Prethodno sam vozio nekoliko C4 Picassa, pa mi je sad neobicna “manja” soferka. I gepek jeste manji, ali deca odrasla pa ne idu vise sa nama. Dizel sam odabrao iskljucivo zbog 4 cilindra, nekako nemam poverenja u ove novotarije sa 3 cilindra. Veliki problem je bio nabaviti zimske gume zbog cudnih dimenzija ali i to je reseno (malo… Pročitaj više »

branilo

Хеланке или мини сукња то је право решење за освежење 😎

Ivanbg89

Čestitam! Neka te služi u sreći i zdravlju 🙂
Daj neke prve utiske (a i posle nekog vremena ponovo) 🙂

Dusan

Oni znaju da naprave ovo, a znaju da naprave i bolje. Ja imam DS7, auto ima vrhunsku završnu obradu u enterijeru, kvalitetne materijale. Probao sam već i novi DS4, tehnološki napredniji od DS7, bolji infotejment, kamere, sve. DS7 je jedan od fenomenalnih automobila za uživanje. Vrhunska udobnost, pošto ima aktivno oslanjanje u sport modu on očvrsne, menjač radi drukčije, volan teži itd. Što se ovog C4 tiče meni je on fenomenalan😀 Vidjam ih nekoliko sivih baš sa ovim felnama 18 inča. Meni vrhunski. Enterijer je takodje dobar, ima tu plastike ali se vidi dobra završna obrada pa je to odlično… Pročitaj više »

Peki

Ostaje nam da vidimo sta znaju ti novi DS, za pocetak DS9 sredinom decembra..

Laki

Biće zanimljivo čuti dali „Duga devetka“ može stati na crtu nekom od konkurenata iz ovog segmenta?

BB

Oho podiže se ulog…

Isprobavac

Probaj da nadjes lance za te 18ice u Srbiji 🙂

Iznogud Časni

Joj, koja su to vremena bila kad se čitala auto karta, a no ko Musa kad gleda u zvijezde.

BB

Pa kad ima panoramu…

Rikošet

Prošli C4 mi je po svemu legao i s dizel motorom mi je bio i ostao jedan od najboljih modela u klasi s obzirom na odnos uloženog i dobijenog… I danas kao polovnjak djeluje veoma čvrsto i postojano… Kod njega se osjetio veliki napredak u kvalitetu u odnosu na prvi C4 posebno u kabini… Ovaj C4 koncepcijski nema veze sa njim. Unutra mi ne djeluje skladno kao drugi C4 i vraća priču na početak i plastično-ekranski haos, kojeg je nudio prvi C4. To mi se ne dopada kao ni ove kombinacije 15 vrste različitih plastičnih materijala. I tu me podsjeća… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
BB

Svaka na mjestu. Prethodna četvorka je bila jako ozbiljan auto po svim kriterijumima.

Laki

Meni takodje.

Iznogud Časni

Jer koristi trovremenski taft!

Rikošet

To nije Taft, to je moja Šauma 🙂

Bungi

Gledam Peki tvoju ocjenu dizajna , 7.?Ako C4 zaslužuje 7 onda Kia- Hjundai zaslužuje 49.Citroen danas nije ni blijeda sijenka svojih slavnih predaka. Predvodnik hrabrog, odvažnog dizajna su danas neki drugi proizvođači.

M M

KIA i HUNDAI ako se pravila kakva dizajn računica, morala bi imati predznak –
To je Koreja go..vno. Odrekli se dizela, valjda računaju da su kupci budale. Šteta što uspeju da prevare jadnike. A polovnjak možeš u otpad, neće ga niko. Znači, ako si se zajebo to ti je trajno

Bungi

Hoćeš da kažeš kako su kupci širom svijeta koji kupuju njihove modele a njih nije malo, budale.???

Peki

Cuj, o bojama i ukusima se ne raspravlja, ne mozemo se dogovoriti. I sam sam izrazio rezerve po pitanju stila, dobio je ocenu 7 na orginalnost. Uostalom naglasio sam da ga treba videti uzivo, po meni estetski je uspesniji nego li na fotografijama. Drugo, sve manje se „palim“ na forme, nekako, s godinama, upotrebna vrednost mi je u prvom planu…

BB

Eto, jesam li rekao da je Berlingo najbolji 🙂 🙂

Bungi

I sam sam takav. Pomalo konzervativan i ne baš mlad. 😊

moron

Peki, pošto si nas januara ove godine počastio testom novog Sandero Stepway-a (u 1,0 TCe Eco-G varijanti pogona), kakve su šanse da nas uskoro počastiš testom novog Joggera? Verujem da bi se ogromna većina obradovala pročitati tako nešto. Ako možeš da biraš, predložio bih ovaj put sa 1,0 TCe 110. I naravnp, da oprem bude „u full-u“ 😊 Top paket + sve moguće opcije. Kao što si nam predstavio i Sandera … Znam da to nije do tebe ( u kojoj opremi će da ti ga daju ), ali ti „fulaći“ (ma kog brenda da su) često daju potpuno izmenjenu… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane moron
Iznogud Časni

Šeki, zanemari zahtjev, čini mi se da je drug moron pod opijatima.

moron

Ne, nisam (trenutno) drogiran 😊
Ali, u savremenom automobiskom svetu, dotalno sumanutog „razvoja“, sve je manje potpuno novih modela u kojima se bar u nekoj meri primećuje očuvani razum … I eto, nadam se da bi Jogger mogao biti jedan od tih, koji „ne napreduju“ u istoj meri kao i cela auto industrija, a od čijeg „napretka“ mi je baš muka.
Uostalom, ne pamtim kada sam poslednji put čuo za model novog automobila sa dva rikverc svetla, kao Jogger u top paketu 😂

Iznogud Časni

Ma kakva Dacija,kakvi bakraci. Šeki, nemoj da ti padne na um da nam ga zabiberis za Novu. Ko će normalan da kupi šta, Dacija dzoger(to ona krpa što se čisti pod) će da poskupi 4x do Januara. Nego ti postupi po naređenju ko kad si vozio neki klinac, rekao to u komentarima, a nisi našao za shodno da nam predstavis. Mani Saleta, pod gasom je, vozi Hondu i Fiata a priziva Daciju i onda kaže da nije na opijatima. Još.🤪 Nego, ti Sale izgleda ne primjećuješ inflaciju, tj hiperinflaciju? Sve je poskupljelo i skuplja idalje, samo su plate iskopale rov… Pročitaj više »

moron

Vau … Ma, odlična ti je ideja, da čitamo za N.G. !!! Bravo 😊😊😊

Peki

Jogger je novitet, ako zbog niceg drugog to je razlog da se s njim upoznamo, zar ne? Sad ces reci ma sta ima da se upoznajemo, isto sranje kao Sandero samo s prtljaznikom, mozda, ali trenutko vozim Tipo Cross 1.0/100 i mogu ti reci da sam ozbiljno razocaran u poredenju s Tipom SW koji sam vozio pre koji mesec…

moron

Čitao sam na Fiat forumu dosta o njemu, pa i utisaka vlasnika. Ne bi bilo loše da pročitamo i tvoj sud. Verujem da je objektivniji. Ovako, suviše sam skeptičan, jer ono na Fiat forumu ti je kao da ja pišem test o Fiatu ili Hondi 😊😊😊 Otprilike, „bolje nema“ 😊

BB

Taj Tipo Cross ja doživljavam kao Sandero Stepway, dakle par plastičnih dodataka oko blatobrana, malo dignut na štikle, a unutrašnji prostor isti, ah da i cijena je SUVovska…

TheStig

Nije to baš tako. Sva ta „cross“ vozila imaju značajno drugačije vješanje u odnosu na svoje „normalne“ rođake i ta vješanja su značajno skuplja. Kad dodate tome trošak blagog redizajna dobijete tu znatno višu cijenu

BB

Kad to magistar marketinga objasni onda je to tako 😉

TheStig

Ne znam cemu taj sarkazam. 😅Ja sam samo uputio na to da ima razlog zasto su ta vozila skuplja.

BB

Ali taj razlog je trivijalan, ne pravi se novi auto već se malo ušminka postojeći, i ne digne se cijena malo, koliko to košta, nego drastično oderu i onda još, pride, stave petostepeno mjenjač (eto pitaj Pekija), pa umjesto da sa prodajom „razvale“ a oni padaju na sitnicama. A lako je naći objašnjenje. I nisam mislio konkretno na tebe nego na nekoga ko prima platu da bi dao takvo objašnjenje (koje neće pomoći firmi).

Peki

U par reci, uzasno me nervira sprega petostepenog menjaca s predugim hodom papucice kvacila i motor „supalj“ u nizim obrtajim. Cesto „kalira“ u gradskoj voznji jer je motor u nizim obrtajima supalj kao supalj zub! U drugoj brzini se ne moze voziti 10-15 km/h, moram da ga „napumpam“ (podigneg obrtaje) i pod kvacilom ubrzam kako bi nekako povukao. Uzas prilikom voznje u spicevima, o potrosnji da ne pricam…

moron

To je cena petostepenog menjača. Vožnja TSI 95 po gradu je teška robija baš sa razloga koji kažeš. Suviše veliki „korak“ između susednih stepeni prenosa + dug finalni prenos ( da bi bio ekonomičan pri 120-130) i dobiješ – ludilo. Fabija u trećoj na maksimalnim zelenim obrtajima ide 147. A posledica toga je da u drugoj na ler gasu maltene ide 19-20, sporije ne može, a ako je npr na 40 ubaciš u treću, bukvalno se guši i trokira. 1,0 TSI u kombinaciji sa 6 MT je fantastičan. Tu je Fiat pogrešio i sa Tipo Cross. Ali, greška je namerna… Pročitaj više »

Peki

Jbg , losa ekonomija….

BB

Mnogi putnički automobili imaju prebrzu prvu brzinu, i što je motor jači oni je samo „produžuju“. Recimo sa Fokusom sam imao nelagodu da se brzo ubacim u glavnu ulicu sa sporedne, ako dam lagan gas spadne broj obrtaja pa se vuče dok „proguta“ a ako dam jači onda prokliže… Kod Berlinga je „kamionski“ kraći mjenjač (isto 5 brzina), ali za grada idealno, prve tri brzine malo kraće, tako da sam po gradu agilniji nego sa Fokusom. U oba je bio dizel 1.6 HDI, dok sa benzicem to može biti noćna mora. U Berlinga je toniz razloga nosivosti, da bi mogao… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Slavko

Pridruzujem se cestitkama, voleo bih procitati, a pre svega videti uzivo Jogger. Izasao i cenovnik pre par dana (sajt Hit Auta BG ), cene su koji evric ispod (meni) ocekivanih.

moron

Onda nas se najmanje dvojica unapred radujemo čitanju Pekijevog testa Jogger-a 😊

Peki

Dogovoreno, verovatno pocetkom godine…

moron

Unapred hvala 😊

M M

Dobar, jeftin automobl. Jedino je mana što su ga ovako propeli, to mi bode oči. Kao oni modifikovani japanci, koji nisu nu kur….cu, ko Tojota Jaric Cross i sl. vozila zemlje gd izlazi sunce, i gde automobile dizajniraju sekirom i keserom

TheStig

Rijetko ružan automobil i svana i unutra. Vidjeh da neki pljuju izgled Yarisa cross. Ne znam gdje su vam oči i jesti li uopste imali priliku da vidite i jedan i drugi uzivo. Yaris Cross je ljepotan za ovu rugobu.

M M

Ukusi su različiti, ali ako ti poreiš nedorađeno đubre trsano sekiricom Jarić Cross-a, nisi u toku. Neko te zajebo teško, verovatno si vlasnik japanca ili još gore koreanca

TheStig

Nisu ukusi različiti nego ti veze nemaš sa životom. Da, vlasnik sam Kia Ceed i ljudi me non stop pitaju za automobil i govore kako im top izgleda. Vjerovatno si jos jedan pripadnik Wagen šumarskog kluba neemancipovanih balkanskih panjeva.

M M

E pitaju te ljudi, da vide gde ti živi mozak! Da vide o kakvom se to jadniku radi, a opet te poštuju, jer im je žao, na šta si bacio pare!
Vidi, trebao si razmišljati kad si išao u trgovinu po auto, a sad što prosipaš pamet, ništa ti ne vredi. Zajebo si se bato! I to trajno, jer to gov…no nećeš nikome uvaliti.
Primi saučešće, najebo si

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Hajd odjebi u skokovima haha. Sto bih uvaljivao nekome odlican automobil. Kamara ljudi koje znam voze starije generacije preko 200 000 km bez problema uz minimalme troskove odrzavanja. Ja ne prosipam pamet, ja jesam pamet. Idi vozi Octaviu ko i svaki buzdovan 🤣

M M

Ti si klasično sjeban čovek. Za psihijatriju. Sam sebe lažeš.

Iznogud Časni

Ima beba Trola pravo, ako čovjek može birati, a može, i ima nešto para koje ga žuljaju, pa ima dobar izbor uzece berlinga.Seki nije naveo konkurenciju, ali za francuskih 22k i srpskih 17k ako sam dobro shvatio da košta ovaj automobil istočno od Raja, onda čovjek, drug i starješina ima ponešto šarolik izbor Eto zadatka za druga Morona da napravi listu auta u Srbiji koje moš kupit za do 20keka, dizel, solidno opremljen. Dočim će drug Šeki napravit listu Vrancuza. Njegova je znatno kraća. Da se ne svadjate vas dva, nije lijepo, izmedju dva gabora C4 i Jarića biramo –… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Slavko

Videh pre nekako par komada uzivo u NS, i mogu reci da mi se dopada. Jedino nisam siguran da mi se u istoj meri svidja digitalna, pa jos tako mala, kao na motociklu, tabla. Mislim da su to mogli malo bolje resiti.