1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Sandero Stepway 1.0 Eco-g/100 Confort – Hronika neočekivanog uspeha
Dacia Sandero Stepway 1.0 Eco-g/100 Confort – Hronika neočekivanog uspeha
111

Dacia Sandero Stepway 1.0 Eco-g/100 Confort – Hronika neočekivanog uspeha

19.39K
111
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najprodavanijih modela na evropskom tržištu, Dacia Sandero dobila je naslednika. I to kakvog, modernog dizajna, postavljen na donekle modifikovanoj platformi Clia 5, uz savremene agregate i bogatu opremu, Sandero kao nikada do sada kvalitetima se približio konkurentima.

Predstavljen 2007. godine na Salonu automobila u Frankfurtu, Sandero je posve nenadano privukao veliku pažnju i interesovanje publike. Sigurno ne zbog zavodljivih formi i vrhunske tehnologije, daleko od toga, interesovanje za njim pokazala su čak i razvijena tržišta, za koja u startu ni nije bio predviđen. „Caka“ je bila i ostala u ceni, u to vreme nezamislivo niskoj i gotovo identičnoj, kako u Srbiji, tako i u Francuskoj i ostalim evropskim zemljama, gde je životni standard veći više puta.

Ovo je posve sigurno jedan od principijalnih razloga zbog kojeg je postigao veći uspeh „napolju“ nego li na domaćem tržištu, bez da treba zaboraviti „socijalno-psihološki“ aspekt. Naime, na zapadu nemaju problem s tzv. „rumunskim đubrem“, sindrom koji je u Srbiji bio i ostao naveliko prisutan kod mnogih koji su „uspeli u životi“.

Bilo kako bilo, uspeh je ponovljen, pa i nadmašen drugom generacijom iz 2012. godine. Nastavak priče znate, nakon osam godina brilijantne karijere i više od 2 miliona prodatih jedinica, došlo je vreme da na scenu stupi Sandero 3, u potpuno novom ruhu, i što je još važnije na savremenoj bazi.

Podsećanja radi, sada bivši Sandero pozajmio je platformu od Clia 2, staru par decenija, dok je novajlija postavljen na modernoj CMF-B od Clia 5, doista uz izvesne izmene. Naime, kako bi se smanjila cena fabrikacije napravljena je od jeftinijeg čelika, tako da njena struktura nema krutost one kod Clia. Drugačije je i ogibljenje, adaptirano slabijim agregatima kod Sandera, računajući i kočioni sistem. Ima tu još dosta toga samo njemu svojstvenog o čemu ćemo malo kasnije, vratimo se dizajnu i ovde predstavljenoj verziji Stepway.

U startu zamišljen samo kao jedan od završnih nivoa, Stepway je postao model za sebe, koji je za sve ove godine predstavljao čak 65 % ukupne prodaje Sandera. Upravo zbog toga izabran je za prvu test vožnju, zapravo nisam siguran da je „obični“ Sandero uopšte i bilo dostupan u pres voznom parku sredinom januara. Akcenat je dakle na Stepway izvedbi, ni malo slučajno jer ga Dacia u Francuskoj fakturiše 1.200 evra više, naravno uz isti agregat i opremu.

Koje su razlike? Kao i kod prethodne generacije Dacija ga predstavlja kao gradski SUV, par santimetara duži i viši od običnog Sandera, pre svega zbog modularnih krovnih nosača (mogu se postaviti i popreko) i izmenjenih branika. Najvažnije od svega je povećan klirens za 4,1 cm (ukuno 17,4 cm), samim tim talentovaniji je za zemljane i šumske puteve, odnosno udarne rupe na asfaltu nastale nakon zime. Pored točkova od 16 cola (samo 15 kod Sandera) i amortizeri isto tako imaju nešto duži hod, čime je olakšan prelazak preko „ležećih policajaca“. Uočljive su i zaštite od crne plastike na prorezima za točkove, dok je pri dnu vrata zalepljen nekakav tanak sloj mat plastike. Pre radi vizuelnog aspekta, nego li da zaštiti karoseriju!

Gledano spreda, Stepway se prepoznaje po metaliziranim lajsnama na vertikalnije postavljenom grilu i jačim, upečatljivijim reljefom na haubi, po ugledu na ozbiljnije SUV modele. Naprotiv, svetlosna grupa je istog oblika za oba modela, za pohvalu je i LED dnevno osvetljenje, no glavni farovi su i dalje standardni halogeni. Ima tu još par detalja kao što su nove brave na vratima, opciono s malim dugmetom na prednjim, jer se od sada Stepway može dobiti i s karticom „slobodne ruke“!

Pozadi zapažamo atraktivniju svetlosnu grupu s natpisom Dacia u unutrašnjosti (i u prednjim), dok je nekadašnje ružno dugme za otvaranje petih vrata sada skriveno u prorezu za šaku. Ukratko, par santimetara duži i niži od prethodnog, novi Stepway deluje modernije i dinamičnije, te iako nema prefinjenih detalja kao kod prestižnijih konkurenata (Clio, Polo, Fiesta, 208), nema više razloga da se oseća iskompleksiranim.

Revolucija na svim poljima

Novi Stepway imao sam prilike razgledati još pre jedno mesec dana, no sada sam se prvi put, s ključem, pardon karticom u džepu, smestio za upravljač. Prvi utisak ponekad je i najbolji, u najvišem završnom nivou Confort (voženi), Stepway može da zaseni pojedine konkurente. Zbogom dakle „low cost“ koncepcija, upotrebljeni materijali i plastika su na nivou recimo jednog Citroena C3 ili nekog japanskog proizvođač u segmentu (Clio, 208 i Polo su ipak za klasu iznad).

OK, upravljač i instrumenti su preuzeti iz Dustera, po ugledu na komande automatskog klima uređaja, ali dizajn komandne table je potpuno nov. Dve „sitnice“ odmah upadaju u oči, prva se odnosi na vaoma pregledan ekran od 8 inča (20,3 cm), nakačen na njen gornji deo, dok je druga vezana za simpatično i kvalitetno platno na centralnoj konzoli i vratima.

Privlačna su i sedišta s naslonima za glave specifičnog dizajna,  (natpis Stepway je zadržan), s podesivim naslonom za desni lakat na vozačevom. Pažnja, spomenuti ektran ide samo uz najviši završni nivo Confort, za osnovni Essentiel predviđen je zgodan držač za smatfon u središnjem delu konsole, pored koga je USB priključak.

Zgodno, jer se tako komandama na upravljaču mogu birati željene funkcije istog. Električni podizači za sva četiri prozora su za razliku od prethodnog Sandera smešteni na vratima, dok se upravljač podešava po visini i dubini (po dubini samo uz završni nivo Confort). Želim da kažem da je ergonomija bez greške, posebno jer je amplituda podešavanja sedišta i upravljavača velika, adaptirana čak i veoma korpulentnim vozačima.

Kao što rekosmo instrumenti su klasični, ali veliki i pregledni, s ekranom za putni računar između obrtomera i brzinomera, koji opet nema obeleženo crveno polje. Pruža više informacija od prethodnog, posebno treba istaći da pokazuje stanje u oba rezervoara, kada se, kao u našem slučaju, radi o verziji 1.0 Eco-G/100 ks, pogonjenoj na benzin i tečni naftni gas TNG. Podsećanja radi, kod Dustera i u novom Cliu 5 količina plina u rezervoaru može se samo „ofrlje“ proceniti na osnovu par diodi smeštenih na samom prekidaču, s leve strane upravljača. Kod novog Sandera je na istom mestu, ali se za razliku od navednih na putnom računaru može precizno saznati i prosečna potrošnja. Bravo Dacia!

U vezi ergonomije recimo i da su komande za regulator i limiter brzine na upravljaču, a ne kao nekada na centralnoj konzoli. Povećan je i kapacitet boksova i pregrada za sitnice (ukupno 21 l), između sedišta su recimo zgodna udubljenja za limenke. Po prvi put kod jedne Dacije ovde se može pronaći električna ručna kočnica (opcija), za razliku od voženog (klasična ručna). A da, to nikako ne smem da zaboravim, na oba zaštitnika za sunce pronađoh ogledalca, kao i snažne spotove i dugme SOS za pomoć u slučaju nezgode na plafonu. Ne znam da li u Srbiji tako nešto funkcioniše, nakon provere ovde mi se javio „ljubazni plavi ženski glas“ i pitao kako mi može pomoći.

Sa prednjih sedišta prelazimo na zadnju klupi, gde Dacia obećava 4 cm više za kolena, jednim delom zbog većeg međuosovinkog razmaka. Za glave je druga priča, zahvaljujući telefonskoj asistenciji mog korpulentnog internet prijatelja Morona (za neupućene renomirani komentator i saradnik AR), saznah da putnici viši od 1.9 m nemaju tu šta da traže. Proverio čovek, što potvrđuje i fotografija…

Rekao bih posve normalno, Sandero je vozilo u B segmentu, što će reći da se komotno osećaju „pigmejci“ mog tipa (1,72 m), eventualno  nešto viši do 1,8 m visine. Tek nakon što mi je „moron strašni“ (nisam rekao grozni) skrenuo pažnju, uvideh snažno padajući plafon, počevši negde od naslona za glave. Ima ih tri, i ukoliko se radi o osobama moje visine staće bez veće muke. Nagib naslona je inače veći nego ranije, generalno uzevši ne osećamo se loše. Na poleđini prednjih sedišta su duboki džepovi, dok u vrata staju omanje flaše s osvežavajućim pićima. Stakla se električnom komandom spuštaju dovoljno nisko, dok su na plafonu ručice za pridržavanje.

I Peki na zadnjoj klupi…

Ostaje nam još prtljažnik, neokrnjen uprkos rezervoaru za gas od 40 l. Žrtvovan je jedino rezervni točak, tako da ovaj poseduje sasvim „lepih“ 328 l (+18 l u poređenju s bivšim). Podrazumeva se da se nasloni sedišta pozadi obaraju, kada se, podizanjem police (dva nivoa) dobija ravna površina, zgodna za transport kabastih predmeta. Kome je i ovo malo, tek da se zna da Dacija nije eliminisala Logana, nova generacija poseduje prtljažnik od preko 600 litara.

Zbogom dizeli

Po ugledu na pojedine modele Renaulta i Dacija je izbacila legendarni 1.5 dCi iz ponude, zadržavši samo jedan trocilindarski benzinski blok od jedne litre radne zapremine. U zavisnosti da li je potpomognut turbo punjačem nosi oznaku TCe ili SCi, odnosno Eco-G, kada je napajan plinom. Slabiji razvija skromnih 65 ks i 95 Nm, no predviđen je isključivo za obični Sandero, ne i za Stepway. Snažniji od 90 ks i s obrtnim momentom od 160 Nm pokreće obe verzije, u standardnoj postavci uparen je s šestostepenim ručnim menjačem, odnosno uz doplatu od 1.100 evra s automatskim CVT (obrtni moment smanjen na 142 Nm).

Ostaje još voženi 1.0 Eco-G, kako ne bi bilo zabune recimo da se radi o istom agregatu, koji, ali kada je napajan plinom razvija 100 ks uz obrtni moment veći za 10 Nm (170 Nm). Nema pravo na automatski menjač, uparen je isključivo s ručnim. Tražen je i dobijen na testiranje jer je u Francuskoj i mnogim drugim zemljama EU, pazite sad, ponuđen po istoj ceni kao 1.0 TCe/90 ks! Nemate sreće, ne i kod nas (+ 700 evra), jer Bože moj Srbija je „ekonomski tigar“, ima se, može se! Istu ponudu u Francuskoj ima i Renault, za Clio i Captur.

Dakle s karticom u džepu, uz zvučno/svetlosni signal, otključa se moj Stepway, da bi ga pokrenuo trebalo je samo pritisnuti dugme Start. Motor se pokreće na benzin, dok se prelazak na gas vrši ručno, odnosno automatski po pražnjenju rezervoara. Lake vibracije u radu na mestu i grlat zvuk po polasku, odaju da se radi o trocilindarskom bloku, ali i da je izolaciji posvećano manje pažnje nego li kod Clia. Ekonomija obavezuje, pored motora pri većim brzinama izraženiji su i šumovi od strujanja vazduha i kotrljanja. Ništa flagrantno i nepodnošljivo ali lošije nego li kod Clia!

 

Srećom, s jednim stepenom više, režim rada motora je niži, pri brzini od 130 km/h „vrti“ se na nekih 2.700 obrtaja, dok kod bivšeg Sandera režim rada iznosi 3.100 o/min (petostepeni). Verovali ili ne, uz ovaj blok kod Clia, Captura i Dustera ide samo petostepeni ručni menjač… Tim bolje po akustični komfor i potrošnju, koja na auto-putu iznosi nekih 6,6 l. Naravno pod uslovom da se napaja benzinom, potrošnja gasa veća je za oko 25-30 %. Zaintrigiran da što pre proverim šta zna i ume moj Stepway, odmah po preuzimanju skoknuh do vikendice na jezeru, više puta spominjane u testovima, gde u mešovitoj vožnji, put/auto-put, ostvarih skromnih 6,2 l.

U povratku, u više manje identičnim uslovima, ali ovoga puta isključivo na TNG, putni računar je pokazao 8,7 l. Značajno više, no njegova cena u Srbiji iznosi nekih 77 dinara, dok se Evro premijum 95 prodaje za oko 138 dinara. U ovakvim okolnostima s 40 litara plina i 50 litara benzina, autonomija Sandera ubedljivo je superiornija od 1.000 km. Može i ekonomičnije, u idealnim uslovima zabeležih samo 4,2 l benzina i nepunih 6 l. plina. Drugo, iako se to ne oseti u svakodnevnoj vožnji, performanse motora kada se napaja plinom su superiornije. Ne toliko u ubrzanja iz mesta (12 s do 100 km/h), koliko prilikom međuubrzanja. Dacia navodi da u 6-oj brzini, od 80-120 km/h, treba 21,6 s, odnosno 26,2 s kada „konzumira“ benzin.

Za 4-5 km/h veća je i maksimalna brzina, no znatno je važnije što motor bolje povlači iz nižih obrtaja. Konkretno, pogonjen plinom razvija 170 Nm pri 2.000 o/min, a na benzin 160 Nm pri 2.750 obrtaja. Bilo kako bilo, performanse su sasvim na nivou očekivanja, bez obzira što je Stepway Eco-G teži za 60-ak kilograma od čisto benzinske izvedbe. Nezavisna merenja kažu da ima 1.190 kg, dok Dacija navodi 1.154 kg. Hoću da kažem kako je motor dinamičan, lako i brzo penje se u obrtaje, barem kada je u nižim prenosnim odnosima.

Nakon toga se „izduva“, posebno u šestoj brzini, koja mi deluje predugačka. Sama ručica je precizna i zgodna za manipulisanje, čak je i u estetskom smislu dopadljiva (kratka, u kombinaciji koža/aluminijum). No dobro, Sandero nije nikakav „routiere“ (od francuske reči route, što označa put i pre svega vozilo za duga putovanja), pre nego li se osvrnem na gradsku vožnju još par zapažanja u vezi vozne dinamike.

Stepway je pre svega siguran mališan, s svim elektronskim pomagalima koja su postala obavezna. Mislim naravno na ABS i ESP, ali i sistem za automatsko urgentno kočenje. Zbog povišenog klirensa i mekšeg ogibljenja, prilikom temperamentne vožnje dolazi do snažnijeg naginjanje karoserije u oštrim zavojima. Kočnice ne „grizu“ snažno, neophodan je malo jači pristisak, no zaustavni put je kratak (64 m pri brzini od 130 km/h), uprkos dobošima na zadnjim točkovima. Po izrovanim blatnjavim putevima punim rupa, uverih se da se ipak ne može nadmetati s Dusterom, koji znatno talentovanije upija velika oštećenja.

Iz svega napisanog evidentno je da se Sandero Stepway ipak najbolje oseća u urbanoj džungli, dobro zaštićen plastičnim umecima i s velikim klirensom, lako se „pentra“ po visokim ivičnjacima. Preglednost na sve strane je dobra, za svaki slučaj tu su i senzori pozadi, po želji i napred, plus kamera. Prilikom parkiranja odmah se oseti mnogo snažnija asistencija upravljača, za razliku od hidraulične kod prethodnog, kod novog je električna. Potrošnja benzina u jačim gužvama dostiže 9-10 l benzina, ništa neuobičajno za ovake agregate, bez obzira o kom da je proizvođaču reč. Na kraju test vožnje putni računar pokazao je ukupnu prosečnu potrošnju benzina od 6,8 l, odnosno 9,2 l plina.

Najjeftiniji na zapadu, ne i na istoku

Biću iskren, moj entuzijazam u vezi ovog Sandera, kao vozila za „široke narodne mase“, splasnuo je nakon što smo Moron (ništa bez njega) i ja, uporedili cene za domaće i strano tržište. Kao što napisah u uvodu, u Francuskoj nema jeftinijeg vozila u ovom segmentu, u poređenju s konkurentima Sandero Stepway jeftiniji je između 3-5 hiljada evra, odnosno još više ukoliko se za poređenje uzme obični Sandero. Ostavljam vam zato da sami proverite šta se sve može „pazariti“ kod nas za 13.390 evra, koliko košta voženi 1.0 Eco-G/100 Comfort.

Ne zaboravite ipak da dodate još 420 evra za metaliziranu boju, paket sigurnosti 350 evra (senzori napred i pozadi, kamera za vožnju unazad i sistem za nadzor mrtvog ugla), 230 evra za karticu slobodne ruke, 300 evra za aluminijumske naplate od 16 cola, dakle još 1.000 do 1.500 evra ukoliko ga želite kao na fotografijama. Dobro, može i znatno jeftinije, osnovna cena za Sandero Stepway 1.0 TCe/90 Access iznosi u Srbiji 10.990 evra, dok za obični Sandero nije objavljena.

U Francuskoj jeste, iznosi 8.690 evra za 1.0 SCe/65 Access. Pažnja, ovaj nije kao prethodni „go k’o pištolj“, poseduje u serijskoj opremi 6 vazdušnih jastuka, sistem za automatsko urgentno kočenje pri brzinama između 30 i 140 km/h, limiter brzine, automatsko uključivanje svetla, LED dnevna svetla, električne podizače stakla napred, upravljač podesiv po visini, putni računar s ekranom od 3,5 inča, nosač za smarfon s USB priključkom, točkove od 15 cola s ratkapnama…

Nažalost ne i centralnu bravu, tempomat, svetla za maglu, vozačevo sedište podesivo po visini, naslon za desni lakat, rukohvate za putnike na plafonu, deljivu zadnju klupu na 2/3, auto radio, sistem Media Control, Bluetooth, branike boje karoserije, sve to ide uz viši završni nivo Essentiel.

Za manuelni klima uređaj ipak se mora doplatiti 800 evra, što vas stimuliše da se opredelite za najviši završni nivo Confort, kao u slučaju ovde predstavljenog Stepway. Ostavimo ipak obični Sandero za sledeće druženje, do tada će se verovatno znati hoće li uopšte stići na naše tržiste, kao i tačna cena i oprema.

Šta još reći osim da se s trećom generacijom Sandera verovatno završila epoha niskobudžetskih vozila Dacije, osim ukoliko nas 100 % elektični model Spring neprijatno ne iznenadi… Lepši na oko, moderniji, sigurniji i znatno bolje opremljen, Sandero se kao nikada do sada približio ostalim mališanima u B segmentu. Progres na svim poljima je evidentan, od prethodnog Sandera novi je sačuvao samo ime.

Upravo zbog toga, a uzevši u obzir da na razvijenim automobilskim tržištima nema konkurenta po pitanju cene, njegov uspeh je zagarantovan, dok je u Srbiji situacija malo komplikovanija. Kriza i akcijske ponude snižavaju vrednost mnogih modela na nivo Sandera, s kojima se ovaj realno ne može nadmetati. Zove me tako pre par dana jedan drugar iz Novog Sada, raspituje se u vezi Fiata Tipo, čija je akcijska cena 11.690 evra, dok u Francuskoj za njega treba najmanje 16.000 evra.

Ko podigne lestivicu malo više, recimo na 14-15 hiljada evra, koliko košta „napucani“ Stepway s opcijama, za te pare može kupiti Fiat 500X 1.0 T3/120 ks, ili Škodu Scalu (od 14.508 evra), čija je vrednost „napolju“ bezmalo 20.000 evra. Sva sreća po Daciju, srpsko tržiste je za nju „poslednja rupa na svirali“ (2019. godine prodalo se oko 2.000 primeraka, računajući Logan i Duster), dok je samo u Francuskoj prošle godine put do srca kupaca pronašlo preko 57.000 Sandera. Do dana današnjeg, verovali ili ne, na istom ovom tržištu prodato je 600.000 primeraka. Nije dakle ni najmanje čudno što je njegova pojava izazvala ogromno interesovanje Francuza, pre svega onih koji nemaju ni volje ni mogućnosti za električnim i hibridnim vozilima.

Tekst: Perica Rajković

Fotografije: Dacija, Perica Rajković

Dacia Sandero Stepway 1.0 Eco-g/100 Confort

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.099 x 1.848 x 1.535 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.600 mm
Zapremina prtljažnika: 328 l
Masa praznog vozila: 1.154 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/turbo benzinski
Radna zapremina: 999 cm3
Snaga: 90/100 ks pri 4.800/5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 160 Nm pri 2.750 o/min

170 Nm pri 2.000 o/min (na gas)

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/osovina u obliku slova H s programiranim deformisanjem
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,9 s
Maks. brzina: 173/177 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin/plin
Zapremina rezervoara: Benzin 50 l, TNG 40 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,8 l (benzin)/9,2 l (plin)
Emisija CO2: 119 g/km (plin) 135 g/km (benzin)

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 10.990 evra 

Dobre strane:

Moderan i dopadljiv izgled, kvalitet materijala na znatno višem nivou, šestostepeni menjač, bolje performanse na gas, nivo opreme, pozicija za upravljačem, cena

Loše strane:

Slaba izolacija unutrašnjeg prostora, doplata za plin u Srbiji, preduga šesta brzina, bez rezervnog točka  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,75
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 6,5 Ukupno 6,5 
Efikasnost: 6,5
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,583

Cene u Francuskoj

Sandero (1/2021)

Cena u evrima Access Essentiel Confort
SCe 65 8 690 9 890 11 190
ECO-G 100 11 390 12 690
TCe 90 12 690
TCe 90 CVT 14 090

Sandero Stepway (1/2021)

Cena u evrima Essentiel Confort
ECO-G 100 12 590 13 890
TCe 90 12 590 13 890
TCe 90 CVT 15 290

(19387)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

111 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Deki

Hvala za test,sve ono što treba prosečnom korisniku prevoznog sredstva,a osnovna verzija običnog Sandera sa TNG će biti verovatni izbor armije komercijalista,servisera,veterinara,inspekcija raznih,renta kar agencija i uopšte ljudi koji žele nov auto.

Pomponije

Sandero Stepway mi je oduvek bio interesantan automobil jer je bio vrlo lepo prilagođen ovdašnjim uslovima eksploatacije, ali je ova generacija stvarno otišla nekoliko koraka napred u odnosu na prethodnika.

No, cena je frapantna i za ovaj novac se mogu kupiti i daleko veći, pa što ne reći i prestižniji automobili. Pobogu za 13.000 evra se može kupiti Astra J 1.4 turbo 140 ks.

Cene za standardni Sandero u FR su vrlo primamljive.

don

A dobro to je neka Astra sa lagera bogato opremljenu Astru Sedan po ceni već od 12.699€. dočim ne lagerskoj Astri uvoznik nudi kako on rece popust od čak (sic!) 400€! Al je ona znacajno veća, lagerska insignija je cca 20kila eura.

Горан

Све преко 20000 евра је наисплативо наспрам плаг ин хибрида који имају субвенцију и који се исплате већ за неколико година ако прелазимо 15-20 хиљада км годишње.

Горан

Тачно али су и трошкови поседовања тог аутомобила кроз већу потрошњу горива и регистрације већи. Најважнија су два питања колико ме кошта да купим неки ауто и колико ме кошта његова екслоатација (гориво, регистрација, сервис). Где ће ти х 140 коња доћи до изражаја осим када идемо на море на ауто путу. Данас када су свуда камере, куповина возила са јачим мотором је озбиљно питање. На крају ауто са јачим мотором не значи и поузданији ауто. па самим тим и бољи.

s mile

Svakodnevnno vozim veoma slab benzinac, prelazim oko 20k godišnje, u gradu, mi niko pobegao nije, na otvorenom putu poneko, a veruj mi na autoputu, malo vozača ide preko 120kmh. Tako da sa mojih 60ks, što se brzine tiče, putujem kao i onaj sa 120. Udobnost putovanja je već druga stvar. Ne kažem da je ovo bolji izbor, ali gube se te razlike.

moron

„Na oko“, ovo meni deluje kao najbolja dačija do sada. U Comfort paketu, enterijer novog Sandera zaista deluje baš neverovatno prijatno i bogato (neuporedivo sa npr. Fabijom Ambition, koja za ovu dačiju deluje kao da je iz prošlog veka, ali, videćemo uskoro novu fabiju ). Ona instrument tabla možda malo kvari opšti utisak, odudara od ostaloga. MF volan je uradjen vrhunski, da mu neko „skloni znak“ nikada ne bih imao asocijaciju da je Dačija (samo pogledajte volan npr. baznog novog Leona, a što reče jedan moj drug, lepše i prijatnije izgleda na viljuškaru „Linde“ nego u tom Leonu ). Što… Pročitaj više »

Peki

Cuj druze, to nije komentar sto si poslao, to je jos jedan test 🤣

J4ZZ3R

A zamisli da je isao sa njim na Frusku Goru 🙂

Don

Neg, kad nema sad onog domaćeg izdajnika Muse,tako ga službena republička vlada tretira, od milja zvan ilegalac, ko će da ga zamijeni na nikad održanoj prvoj utrci stipsa?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
J4ZZ3R

Trka ce se odrzati, cak cemo imati i cetvrtog predstavnika (ne meres razdvojiti morona i orangutana 🙂 , samo sto ce TNT pregovarati sa BBCem, Amazonom i ostalim zainteresovanim za prava na tekst i video produkciju.

Tako da na balkanskim portalima moze da se desi naslov „nas puz pobedio BMW X3, pojeo pola bacenog bureka i stigao do Fruske Gore, gde je nazalost isoecen u nedostatku ćevapa (ugovor o dostavi imali sa AR 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
s mile

Kada već imaš iskustva, a i spominješ Škodu. Daj nam tvoje mišljenje o sedištima, i materijalima.

Trenutna Škoda Fabija vs nova Dacia Sandero…

pozz

don

rano subota stize ove nedjelje…idem da se odmorim onda! 😀 Vidi, vidi ko je postao maneken dacije! Moron! zato on nema vremena da pise test Onde. Glede ove dacije, bolje bi im bilo da mijenjaju logo, ovaj otvaraca za pivske flase djeluje jadno. Inace test je odlican, pohvale onom tamo 😀 Kako si uspio slikati onako u pokretu tog sandera u krupnom planu?? znaci tvrda plastika, prozori pozadi se ne spustaju do kraja? dosta otkrivenih metalnih povrsina, cjenovno kao nissan micra. Da moron nemre pozadi, to je jasno, nisam ni ja mogao, al hajd sto po visini, nego ni po… Pročitaj više »

Peki

Evo poceo opet da pada sneg u Parizu, pohvalio me Don 🤣
Merci Monsieur

don

🙂 ma nema na cemu, kad podjem da te kudim bice najezda skakavaca po Parizu 😀

moron

Nisam ja kritikovao ponudu prostora za noge pozadi. Evo kako to meni u novom Sanderu izgleda kada sednem „iza sebe“:comment image

don

to je zato jer nema naslon za ruke , hihih… ja nemam mjesta u cliu, vrata su uska i izlazak je muka…kako je ovdje, ne znam, nego kako to da vam je bas boja ista? dacia nema druge boje?

J4ZZ3R

Ja usao u Clio i BUKVALNO si savreseno rekao „zovite vatrogasce!!!“ A retko tko u world prestigious medijima UOPSTE to pominje…cak hvale prostor. Pezo 208 ima npr DEBILNI uski otvor vrata, tj neki lim koji strci da Vas posece, ali nekako lakse ustanete.. Meni deca u Cliu rekli uglas uuaaaaa

J4ZZ3R

Za pare tog Sandera ima c3 1.2 turbo sa 205nm u feel paketu, e sad pokazite detetu, supruzi, devojci, prijatelju iz loze, prijatelju iz cirkusa… kupio sam onaj c3 i vidite reakciju (neko ce reci ti si gay :).. e sad svima tima pokazite na istu tu Daciu i kazite kupio sam taj Sandero… Pa ni Pirocnac nece da Vas razume vise 🙂 Mozda hoce deda, ako ne vidi dobro 🙂

Don

Ko ne vidi? Nemoj da vrijedjas!😂aj ti nama napiši prednosti Citroena i mane ove plinske Dacije pa da vidimo i mi iz lože, jel more?

J4ZZ3R

Prednosti c3: – Originalan i razigran, moderan chic dizajn, spolja i unutra – Performanse motora (45nm veci obrt mom tj skoro 3s hitrije ubrzanje) – Opsta udobnost na nivou vodecih kompaktnih automobila, kako u domenu sedista (sirina naslona, mekoca) tako i ogibljenja – Cena (ko nije zahtevan iki vozi pretezno po gradu ima c3 od 11500 eur, dizel ima i za 15 i nesto, ali po meni naj izvir je 1.2 sa 110ks) – Imidz – Klirens od 16cm Mane Dacije: – Cena – Slabija izolacija i izrada u pojedinostima (lepa ilistracija na Pekijevoj fotki dela izmedju prednjih sedista) –… Pročitaj više »

Peki

Cuj, vozio sam Citroen C3 desetak puta od kako postoji, a s dizelom proveo celo leto i prekrstario pola Evrope. U principu se slazem s svim manama i kvalitetima koje si naveo, ali, jedno veliko ali, u Francuskoj i ostalim evropskim zemljama znatno je skuplji od Sandera. Upravo zato sam izneo rezervu u vezi njegovog plasmana u Srbiji, posebno kada se radi o najskupljoj izvedbi. Evo cenovnik pa vidi i sam, iako se kod Citroena uvek moze ogrebati za dobar popust, ne i kod Dacije. Pozzzz Verzije Cena Citroën C3 1.2 PureTech 83ch S&S Live 120g 15 300 € Citroën… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Peki ja pricam sa aspekta cena u Srbiji, da je maltene nonsense u Srbiji. Sto se tice Francuske i 6k razlike ti je vec ozbiljna cifra

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Mad Max

Bojim se da opet nisi na nekim „supstancama“….. Ti prenosiš „Honda“ filozofiju na svaki auto koji poseduješ. Honda filozofija je banalna i glasi: Honda je najbolja. Honda je najkvalitetnija. Honda ne treba servisiranje, osim po nekad možda promeniti sijalicu neku i pratiti kad honda zavapi da proeni ulje. Honda je deo svemirskog programa. Ako ne možeš kupiti hondu ti kupi Jazza (sa kojima obično i kreću teoretičari ove zavere – filozofije) Pa tako i svaki tvoj auto, ma kako on realno bio loš, dal je to najgori auto u istoriji VW-a, VW UP, ili je najgori auto ne računajući Dačiju… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Sami tij li si? Tebi se zemljace (jer to je jedini pojam koji nam je zajednički) prividja Honda, a ja je nigde ne pomenuh. Sitroena odavno nemam, a pogrdan komentar da je „ciganski“ puno govori o tvom tuznom hejterskom sklopu. Sto se tice VW Up, glupo mi da branim VW od tebe, ali to je jedini VW koji je dominantno najbolji u svojoj klasi. Evo Peki nek kaze koju o A segmentu. Aygo i PSA kubure sa prostorom i masivnoscu izrade dok se jedino i10 spocitava kao ozbiljan konkurent. E sad i10 nikada nije bio FUNKY. Talijani Panda i 500… Pročitaj više »

Mad Max

Od tebe većeg hejtera nisam „sreo“. Kod tebe nema zadrške ni milimetra. Obično auto hejteri su vremenom po nešto o autmobilu naučili, ali ti zaista nemaš pojma. „Izbacuješ“ onako neke fore, konstatacije i umetničke dojmove i jaku maštu. Kao neko dete. Jedina razlika između tebe i deteta je što umeš da sastaviš rečenicu (sastav) pa to sve izgleda onako neverovatno.

Ako nemaš Citroen u toliko bolje (po tebe)

don

a de ti nama reci + i – dacie i + i – citroena? evo, pascha je iznio svoje, cak se herr Perika slozio s njim. P.s. sta fali ako je neko hejter, ili bolje pitati ovako, hajmo da vidimo sta za tebe znaci „hejter“, mozda svi nemamo isto razumijevanje te rijeci, pojma. Ja nisam paschin komentar dozivio zlocestim, cak je i konstruktivan, ali cak ni ja za zbog ovih 14k eura ne dajem za pravo uzeti mikru/klija pokraj dacie, jer je sad ipak na modernoj osnovi i nije toliki problem s njom, a prijedjes i soma kilometara sto nije… Pročitaj više »

Mad Max

Done, staru Dačiju znam odlično, i Sandero i Duster. Ti auti su imali samo dve velike prednosti, jeftinoća u nabavci i održavanju i jednostavnost, što joj daje pouzdanost. Zato je Dacija verovatno glavni auto u TAXI u Srbiji. Sad dačija postaje skupa a nije ni prosta, što znači nije ni pouzdana. A Dačija i plin idu zajedno ko baba i zviždanje sa ovim TCE 90. Što se Citroena tiče, to je već godima otpad u PSA grupi. Hvataju neku čudnu klijentelu, koja se ne razume u automobil a naslušala se priča o udobnosti Citroena. Kvalitet je na dnu autoindustrije Evrpe.… Pročitaj više »

don

slazem se, samo Musa je neki alter ego, vise alter nego ego 🙂 mada je egoista! hihi.
Sad za talismana ne znam, strah me je njihovog dizela i njegove pouzdanosti, no bumo vidjeli, nikad se ne zna.
Btw, po tuv dacija prije nije bila pouzdana, unatoc svemu, jer je cesto padala na tehnickom vec nakon dvije godine od kupovine novog auta. Napomena, standardi ovdje su stroziji, u Srbiji bi sigurno prosla tehnicki bez problema.

Slavko

Nisu li glavna kratka svetla LED (duga su halogen, ako sam dobro procitao kod uvoznika spisak opreme)?
Gledam nesto razliku u ceni Sandero/Stepway…ako bi se ta razlika (cca 1000e) ispratila po dolasku Logana, tada bi se on cinio dosta logicnijim izborom, mada, kod Stepway-a se svesno placa SUV stil, nekome to vredi para.
A da je ponuda za 13-14k bogata, to svakako jeste : Tipo (11700), Scala (AKS Sabac veli od 12900 za TSI 95 Active), Astra J (13.000) , Vw Polo TSI 95 vec od 18.100 (!!!) i stosta jos.

sinovac

Koliko sam video na stranim konfiguratorima, kada Logan opremite približno kao Stepway razlika se svede na 300 – 400 EUR više, a to nije neka odlučujuća brojka, već pre Vaše želje i potrebe.

don

ak je stepway na bazi clia 5, na cijoj je bazi logan? nisam znao da klio ima limuzinsku izvedbu..

Peki

Novi Logan, Sandero i Stepway trece generacije koriste istu platformu, dakle donekle izmenjenu od Clia 5, koju koristi i Captur

DOLF

Kada smo već kod bolje kupovine u Srbiji… meni je daleko bolja kupovina Citroena C3 od ove Dačije.

Slavko

Zanimljivo izgleda vizuelno poredjenje na slici sa starim Dusterom…

don

Tek sad nakon poredjenja vidis koji je Gabor Dacia bila?

Slavko

Recimo da je dizajn napredovao znatno. Lepsi je novajlija nekoliko svetlosnih godina. Ali, vise je na mene ostavilo utisak poredjenje velicine jednog i drugog…da ne videh sliku, rekao bih da je Stepvej neuporedivo manji.

sinovac

Poštovani Peki, još jednom – svaka čast i hvala za realan test. Siguran sam da su glavna i dnevna svetla LED, samo dugo su ostavili halogeno. Takođe, običan Sandero neće uvoziti zbog carinskog opterećenja (proizvodnja u Maroku) i time nekonkurentne cene. Sa svojih 188cm i 120kg sednem pozadi taman, što nije slučaj ni u jednom konkurentu B segmenta. Duga 6. je očekivana – da spusti buku i potrošnju, ipak je to samo 1 litar zapremine, budimo objektivni. Uz primetan skok kvaliteta izrade i cene (kao i kod svih konkurenata) i dalje mislim da je favorit u klasi (najnovija platforma, prostor,… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Ne mogu da zaboravim period od pre samo nekoliko godina kada se četvorocilindarski Golf 7 prodavao za manje od 15.500 evra, i to metalik obojen…. Dacia Sandero u novoj generaciji je potpuno u rangu Citroena C3, izgleda da počinje da se realizuje dogovor dva proizvođača o tome da se jedan postavi naspram drugog na tržištu, s tim da je meni Citroen bliži srcu uvek (od Renaulta, pa i od Dacije). Hvala Peki za test.

J4ZZ3R

„dogovor dva proizvodjaca“… kao kad bi se Dzeremi dogovarao sa ovim iz VG…

igi

između sedišta su recimo zgodna udubljenja za limenke – koja mi deluju beskorisno ukoliko se koristi naslon za ruku?
Sve u svemu, „mixed feelings“. Da bi se dobilo išta više u odnosu na konkurenciju, mora da se uzme najviši paket opreme, tada je cena poprilična. Postoji samo jedan jedini motor, a pritom nijedan dizel, o hibridu i da ne pričamo.
Što reče Dolf, bolja je kupovina C3. Za 14.490 se dobija osnovni dizel od 100ks ili za 14.090 benzinac od 110ks/6 brzina u srednjem paketu.

Peki

Na prezentaciju restilizovanog Citroena C3 sam dosao sa Cliom 5 1.0 TCe, kada sam zakljucio da je motor od Citroena perfomantniji i da poseduje 6 brzina (Clio samo 5). Mozes to pronaci u arhivi. E sad sta je bolja kupovina ,neka svako sam zakljuci, mislim da sam se u tekstu u vezi Sandera ogradio od takvih zakljucaka….

moron

Ako dobro videh na sajtu Citroen Srbija i Citroen Slovenije, kod C3, AEBS nije deo serijske opreme bilo kog paketa, već je samo opcija uz više pakete opreme.
Kod novog Sandera je to deo serijske opreme i kod baznjaka.

don

Cuj, natjerao si me da gledam sajt Od nissana i tamo micra izadje 17500€ ( benzinac 6 brzina) Ak ćemo realno gledat i podesiti cijene klia, mi kre i dacie teško da ova dva sada pokraj ovakvog Rumunja sa testa mogu da imaju bolju prodaju, jer veća cijena (3000) a ista motorizacija se ni cim ne može pravdat (još nemaju plin), pa bih čak i ja, samo da ovo Musa ne vidi pa će opet doc komentirati na SAR a ko će ga se onda riješit, dao za pravo kupovini Rumunja pored mikre i klia.

BB

Kupiš baraku Berlingo za skoro iste pare i imaš i zAEB…

Rikošet

Kako rastu kvalitet i cijena proizvoda tako se i olovka sve oštrije šilji. Peki je suštinu izrekao u jednoj usputnoj konstataciji „od staroga je ostalo samo ime“… Šta to znači? Pa „stari-prvi“ Sandero se svojevremeno mogao dobiti za sedam, osam hiljada Eura. Imao je i klimu, a sve ostalo je bilo na za tu cijenu očekivanom minimumu. Najčešće je pazaren u kombinaciji sa isprobanim 1.4 benzincem koji se u oglasima polovnjaka danas može naći sa nevjerovatnim šestocifrenim kilometražama, kakve su donedavno „vrtili“ samo slavni Mercedesi serija 123 i 124… Logika čega nema to se ne može ni pokvariti, dala je… Pročitaj više »

Peki

Lepo sroceno, olovku si dobro zasiljio… 🙂
Ja se ipak nadam, tj verujem da cemo obicni Sandero videti i u Srbiji. ZA svaki slucaj uzecu jedan u martu, mozda s onim automatskim manjacem, do tada sam „full“ s rezervacijama.

Rikošet

Imam rodbinu koja je sebi odavno „kaparisala“ taj obični sa automatikom, imaju potrebu za takvim automobilom, a sad su blago reći razočarani činjenicom da neće biti „novog običnog“ Sandera.

Baš me interesuju tvoje impresije o tom automobilu, jer nisam nikada imao priliku voziti Daciu s automatikom…

J4ZZ3R

Covece, sto je tebi nadimak Rikoset? Pogadjas u svakom komentaru sridu ko Sinjani, a ovamo Rikoset?

Zoca

Za ovih sedam-osam godina motocikli su neuporedivo manje poskupeli u odnosu na cetvorotockase.A isto se poostravaju eko-norme,poboljsava ostala tehnika.Nije mi jasno??

Rikošet

Ne pratim detaljno tu scenu, ali čini mi se da kod njih eko propisi nisu bili tako rigorozni kao kod automobila… Tačnije nisu zahtjevali radikalne promjene na motociklima…

Zoca

Za ovu godinu standard im je Euro-5.Nisam ni ja nesto posebno u materiji ali razmatram novi Beverly pa sam se malo „podsetio“. ,Na Srpsko trziste dolazi Royal-Enfield pa se sad za cenu skutera moze kupiti ozbiljan motocikl.Ima vremena do proleca da odlucim….

Joole

Pošto sam vozio sandero 2 0.9tce+lpg bez gledanja naručih sandero stepway 3. Srednji paket opreme uz par dodataka 11,8k eura. Ukoliko bude služio kao prethodni uz bolju ergonomiju i sva druga poboljšanja biću više nego zadovoljan.

Zvezdan Božinović

U zdravlju ga vozili koliko vam volja, pa onda da pazarite Renault iz C segmenta 🙂

Slavko

Koliko km si pregurao na tng, jel bilo problema sa plinskom instalacijom, ili ubrizgavanjem na benzinskom „delu“?

Joole

71000 za nešto manje od 5 godina. Nikakvih problema, ne samo sa plinom nego generalno sa automobilom.

Slavko

Koliko je kostao mali servis i servis plinskog uredjaja? Na koliko km se servisira tng?

Joole

mali servis je na 20k km ili 1godina. Cena je u ovlašćenom servisu ~90e
za tng sam menjao filtere na svake 2 godine (tečna i gasna faza) ~50e
na 5 godina ide reatest plina ~50e

Izmenjeno 3 godine pre od strane Joole
don

bagatela od servisa, ali to ovisi od zemlje do zemlje.

Djuksoni

Ja guram sad već 145k na satu (6. Mjesec 2017 kupljena, cca 35 k godišnje), zasad ništa. Samo redovan servis (podrazumijevam pod redovnim i svjećice i prednje pločice) i to je to. Za divno čudo ništa ne škripi niti tandrče iako znamo kakvi su naši putevi. Očekujem od većih izdataka remen alternatora, prednje diskove i servis lanca na 160k i ponovni atest plinskih instalacija slijedeće godine. Sve radim u ovlaštenom servisu i opet mi je održavanje relativno jeftino ( prvenstveno zbog servisne knjige i računa). Ako bog da možda je uskoro zamijenim sa novom, pa da vidim hoće li me… Pročitaj više »

YugoFlorida

Baš sam skoro upoređivao cene osnovnog novog Stepveja i ful Stepveja odlazeće generacije (konfigurator je dostupan za oba modela). Sad, zašto stari u fulu? Pa sagledavši opremu Stepveja Prestige Mk2 i Stepveja Essential Mk3, video sam da u opremi nema preterane razlike, sem što novi nema elektro podizače zadnjih stakala i elektro retrovizore, kao i maglenke. Doduše, lista onoga što je novi dobio, a stari nije imao je povelika i značajno nadmašuje gore pomenute nedostatke. Razlika u ceni se svodi na 220€, što smatram da nije previše. Inače, doplata za klimu je ovde 300€. E sad, ne razumem kako to… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane YugoFlorida
Rikošet

Na cijenu običnog Sandera MK3, pošto od sada dolazi iz Maroka treba dodati 12,5% carine.

Kao takav bi bio skuplji na istom nivou, ako ne i skuplji od Stepwaya MK3, koji dolazi iz Rumunije i na kojeg se ne plaća carina…

Lodgy i Dokker nemaju takav problem unutar game, jer njihove obične i Stepway verzije podliježu carini (svi se proizvode u Maroku) i cijena im se progresivno razlikuje, tako da je Stepway uvijek skuplji od standardnog…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

Jednostavnije je reć novi model i prethodnik jer nemam pojma koliko tih MK ma šta god to značilo, ima neki model, evo ni za klija ne znam ima li ih 5 ili 6.

Rikošet

Da je Alfa sve bi znao 🙂 Slažem se za Mk kkkk…

Aca.Z

Odličan prikaz novog Sandera, očigledan napredak nove generacije. Šteta što više nema dizela u ponudi.

Slavko

Zna li ko kako funkcionise famozni media control ako nije tamo postavljen telefon? Moze li se nekako u tom slucaju koristiti radio?

Peki

Naravno, ukoliko ga ima! Nije u seriskoj opremi za osnovni zavrsni nivo Access.

Joole

Može preko komandi na volanu i malog displeja između obrtometra i brzinometra.

Slavko

Na to sam ciljao. Bezveze bi bilo da zaboravis telefon i ne mozes slusati radio…

Bungi

Od silnih poboljšanja koja ovaj Stepvej približavaju veoma blizu Kliju meni se najviše sviđa jedan običan, praktičan detalj-veliki poklopac otvora za gorivo ispod koga mogu da stanu i otvor za benzin i otvor za plin u punoj veličini.Fenomenalno.

moron

Peki, da li su vama auto novinarima dostupne neke bliže informacije u ovom „jeftinijem čeliku“ i umanjoj „krutosti“ koje si pomenuo ( „dok je novajlija postavljen na modernoj CMF-B od Clia 5, doista uz izvesne izmene. Naime, kako bi se smanjila cena fabrikacije napravljena je od jeftinijeg čelika, tako da njena struktura nema krutost one kod Clia. “ ) ?

don

pa i bmw serije 3 (5 i ostali) ima za 1/3 manju krutost od djulije, pa se prodaje.

Peki

Ne, druze, nemam nista konkretnije. Tu informaciju sam procitao u jednom interviju odgovornog za projekat Sandera, gde je spomenuo i druge razlike (ogibljenje, kocioni sistem, medija sistem…). Neko me je upitao i da le karoserija pocinkovana, nigde ne pronadoh podatak ali verujem da jeste.

moron

Hvala.
Ostaje nam da sačekamo NCAP, šta će on „da kaže“ o novom Sanderu, pa da saznamo da li će i kod njega biti „crvenih delova tela“ kao na Dusteru (ili npr. kao na prethodnom yarisu sa 5 zvedica).

Nikola

Opf na izduvu ili samo katalizator?

Mad Max

Admin,
da li je došlo vreme da se moji komentari brišu?
Recite ako je problem da se pozdravimo ko ljudi.

Đorđe

Velika zahvalnost autoru za iscrpan test i navođenje veoma bitnih i relevantnih stvari za potencijalnog kupca , a sad ono što moram primjetiti a što me veoma mnogo nervira i zbog čega nikad nebi kupio auto a to je nedostatak pokazivača temperature u instrument panelu , pohvala za ugrađen merač za količinu plina koji nema čak ni na Cliu u top opremi a evo ima na Dačiji, ali nedostatak mjerača temperature je po meni ogroman nedostatak meni presudan za nekupovinu. A sad malo o agregatu ove Dačije a što mislim da budućim kupcima treba kao orjentir za kupovinu za i… Pročitaj više »

Joole

Pokazivač temperature motora postoji na centralnom ekranu između obrtometra i brzinomera, a takođe na mobilnoj aplikaciji (media kontrol) ili na displeju multimedijalnog uređaja.
Ako prosečan vozač prelazi 10 do 15k kilometara godišnje, po tvojoj računici motor će trajati 15ak godina, što je sasvim dovoljno, ali mislim da ti stav o trajnosti istog nije ničim potkrepljen.
comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane Joole
BB

Kakve su im ovo dvostruke skale za brzinomjer i obtomjer? Dva puta ista stvar…

don

dodatna oprema 🙂

Đorđe

Još uvek ima proizvođača koji prave kvalitet tj. izrađuju blokove od sivog liva i pogon razvoda rješavaju vanjskim zupčastim remenom , a netvrdim ovo onako nego na osnovu iskustva kroz servise i održavanje a to ja da legura aluminijuma kao blok i pogon lancem koji je usput narodski rečeno tanak nikad nike dalo dobro i dugotrajno rešenje

moron

Đorđe, sa tim istim argumentima je moguće prigovoriti svakom savremenom motoru/vozilu. Ovaj Sandero je savremen i deli slične probleme.

Đorđe

Slažem se ali uslovno tj. svakom proizvođaču nove generacije koje izrađuju malo litražne automobile po njemačkoj maximi „minimale hubraum und maximale leistung“ može se tako reći istina je da u tom segmentu svi prozvođači su u banani napraviti mali motor da puca od snage a da to bude jeftinog proizvodnog procesa je nemoguće i tu smo se složili , ali to ne važi generalno evo primera renaultov 1,5 DCI agregat K9K novi je veoma dugotrajan i kvalitetan na duge staze usput jeftin i jednostavan za održavanje isto i novi 1,7 i 2,0 DCI ,pa čuveni FIAT 1,3 MJT 1,6 MJT… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Đorđe
moron

Koliko znam, Toyotin 1,8 VVTi odavno nije u ponudi (1,6 VVTi samo u corolli sedan, HB i SW samo 1,2 T ako nije hibrid), 1,6 TDI je takodje „rekao zbogom“ (za 2,0 TDI 116 se slažem da odnosom zapremine, snage i momenta zvuči kao razumno rešenje i izdržljivo), 1,6 MJ je preživeo samo u onoj nekoj novoj verziji od 130 ks, a i 1,5 DCI takodje peva Labudovu pesmu …
Sve je sa SUS motorima zbog prokletih eko normi uglavnom otišlo u tri lepe …

Filip

Zna neko ali je to je Landi Renzo instalacija plina? @Peki @Joole

Peki

Uvelicao sam sliku rezervoara za plin, na njemu pise Stako.

s mile

TNG instalacija se sastoji od nekoliko komponenata…

kompjuter
isparivač
dizne
rezervoar

To što je na gasnom rezervoaru STAKO, ne znači / a koliko ja znam i ne postoji Stako kompjuter, Stako je samo proizvođač rezervoara.

Ja npr godinama dajem prvenstvo kombinaciji AC – kompjuter, STAG – dizne, Tomasetto – isparivač. Rezervoar / nebitno.

Obično na samom tasteru za prebacivanje BMB/TNG postoji oznaka proizvođača opreme… e sad da lli imaš njegovu fotku, ili ne….

s mile

P.S.
ovo gore rečeno je za aftermarket, tj nije za FABRIČKU ugradnju. Sa njom i nemam iskustva 😉

peki

Kao sto mozes da vidis na fotografiji taster je obicno dugmence, na njemu nista ne pise, ali kada si vec toliko zainteresovan naterao si me da potrazim proizvodaca, radi se o italijanskom specijalisti Landi Renzo. Isti je i kod Clia i Captura.

Dezon

Pri kraju godine dolazi i sa panoramskim krovom.

moron

Peki, „nezavisni mediji“ u Srbiji u svojim opširnim testovima novog Sandera ističu da on opciono može biti opremljen i panoramskim krovom …
Zašto si nam to precutao? Ili je francusko tržište ipak deo nerazvijenog sveta?
😀😀😀

Peki

Druze za mene je to posve nebitan detalj kada se radi o Sanderu Spepway. Cena je malo po malo „nazidana“, ne vidim ko ce dodati jos hiljadu evra za panoramik krov? Druga ta informacija je neproverena, ako su je preneli domaci mediji nakon jednodnevne „blic“ prezentacije imam puno pravo da sumnjam u nju… Ja mislim da „raju“ vise interesuju jeftinije verzije, u tom cilju sam za pocetak marta rezervisao obicni Sandero 1.0 TCe/90 (dakle ne Stepway), taj koji se „kobajagi“ nece uvoziti u Srbiju. Hteo sam osnovni 1.0 SCe od 65 ks ali ga nisu imali, no kako sam taj… Pročitaj više »

moron

Jedva čekam i taj test. I ne otpisujem ja Sandera. Ko zna, možda jednom i „nastavimo zajedno“

moron

Peki, ti do sada nisi testirao TCe90 ili TCe 100 u kombinaciji sa CVT ?
Možda ne bi bilo loše (ako nisi do sada).
Znam da si testitaro Easy R kod dačije, ali, to nije CVT.

Peki

U kombinaciji s CVT imaju samo Stepway, ne i obicni Sandero. A bas sam trazio taj menjac…

moron

Znaš li koji/iz kog modela/“od“ kog motora, im je taj CVT?

Peki

Samo 1.0 TCe/90 poseduje CVT menjac, u principu i obican Sandero i Stapway, a poseduju ga i Clio i Captur s istim agregarom. Ali u pres voznom parku imaju ga samo uz Stepway, ne i kid Sandera.

don

Mazohisto! Svi mi ostali naprosto ne možemo da dočekamo sljedećih 7 testova Dacije u naredna dva mjeseca i to sve zbog morona! Sto ga nisi trazio da ode do kije, Fiata , ds-a.?! Sve si ti kriv! Mad Max će još vise popizdit 🙂

moron

Moraću još jednom da odem da pogledam novog „Sanadera“ 😊

Peki

Obecajem nece biti 😁

Slavko

Gledam SAT danas, Stepway u Navaku. I sve smo culi i videli vec, medjutim, Mladen veli da je zapremina prtljaznika varijabilna, odnosno, 328l u gornjem polozaju police/podnice, odnosno nekih 400l kada se ista skroz spusti u patos. Razlika u odnosu na Pekijev je sto testirani nema Tng. Zna li ko ista o ovome?

Slavko

Nasao nekako. Dakle, katalog kaze, minimalna zapremina 328l, a zapremina ispod dvostrukog poda jos 78.

Goran

Nažalost lep jeste ali cena ubija daleko je on do savršenstva da košta najviše 9000 evra ne bi se dvoumio uopšte ali, za te pare može da se uzme reno clio 5 , citroen c3 il hjundai i20 možda najpre a ne ovaj…Ne znam šta reći dalje jednostavno preskup..

Boxit

samo da dodam da nijedan od pomenutih koji se mogu „uzeti“ za te pare nije uporediv sa Sandero Stepwayem, sa običnim Sanderom – Da, ali njega kod nas nema u ponudi. Pri tom, jedini pribliđan po ceni od pobrojanih je C3 (ali je on već stari model i nedavno je restilizovan samo) dok su Clio V kao i i20 osetno skuplji po početnim cenama: Clio V sa istim motorom (TCe 90) startuje od 14.190 dok je i20 sa starim atmo motorom od 12.990 dok je sa sličnmim motorom 1.0 T-GDI startuje od 15.890. Kao što vidiš, razlike su i dalje… Pročitaj više »

Putnik slucajnik

Stao sam sa citanjem odmah posle informacije o smanjenoj krutosti celika. Posle se spustio do cene, samo da potvrdim prvobitnu misao – ne vredi tih para.

SpaceY

Bio sam do jednog salona u BGu da vidm uzivo, deluje savrseno za te pare. Ono sto malo ko moze da ponudi je kredit do 3 god sa kamatom od 0,99%. Objasnio mi lik da je Reno u vlasničkoj strukturi OTP banke i da im je u interesu da ih prodaju što više. Mene je ubedio 🙂 e sad još samo da prodam svoj Scenic za učešće 🙂 jedina negativna stvar je što se isporuka čeka i par meseci

Timo

Da ima normalan motor u ponudi pa i da se uzme. Srecno.

Dejan

Poskupele su cene vozila, a i nema ih ceka se po 6 meseci. Nego sandero je ok za laganu voznju i stedljiv, drugi su bolji ali i skuplji i to prilicno,pa ko sta voli neka izvoli. Inace u nekoliko salona sam se raspitao za captur sa plinom i svi kazu da ne postoji, ima u FR je li moze da se naruci, ma nema i ne moze

Tanja

Novi Dacia Sandero star mesec dana, sa 1200 pređenih km, ostavio me na auto-putu. Počeo je da prijavljuje grešku u vezi sa ubrizgavanjem i sa kočionim sistemom, počeo je da trza i gubi na gasu. Toliko o pouzdanosti Sandera o kojoj pišu razne plaćene instance, a i o novim automobilima.

MRN

Sve može da se pokvari, pa i Dacia.
Za kupca je tada najbitnije da ima korektnou i efikasnu garantnu podršku.