1. Home
  2. Testovi
  3. Citroen C4 Cactus – Kaktus potkresanih bodlji
Citroen C4 Cactus – Kaktus potkresanih bodlji
46

Citroen C4 Cactus – Kaktus potkresanih bodlji

21.31K
46
Podelite sa prijateljima:

Dubinski restilizovan početkom godine, Citroen C4 Cactus prelazno je rešenje u isčekivanju posve novog C4, dostojnog protivnika jednom Golfu, Meganu, Focusu i ostalim tenorima u C segmentu

Dosledan inovatorskoj reputaciji, Citroen je pre bezmalo pet godina lansirao nesvakidašnji  Cactus, model na pola puta između krosovera i hedžbeka u C segmentu. Iako originalan, „mešanac“ je bio na muci da se nametne kupcima, koji su bili pre svega zaintrigirani inovatorskim „Air bumpovima“ na bokovima, znatno manje njegovim kvalitetima.

Restilizacija je tako postala neminovna, no u međuvremenu se pojavio C3 Aircross, te bi insistiranjem na krosover atributima neminovno dovelo do interne konkurencije. Nekako u isto vreme, „pravi“ C4 otišao je nakon dugogodišnje karijere u penziju, te su u Citroenu verovatno zaključili da jednim udarcem mogu ubiti dve muve!

Osveženom Cactusu dodali su tako inflaciju opreme, ubacili par snažnijih agregata, korigovali dobar deo mana i odstranili spomenute SUV atribute, kako bi ga što više približili standardnom C segmentu. Citroen tako pliva uzvodno, za razliku od mnogih proizvođača koji transformišu standardna vozila u krosovere. No na ovakav potez su praktično bili prinuđeni, jer izuzmemo li Nissan, koji je nadavno ukinuo proizvodnju modela Pulsar, svi ostali proizvođači imaju u ovoj kategoriji konja za trku, često i u karavanskoj varijanti.

„Berba“ 2018.

Bilo kako bilo, Cactus će morati da odradi još koju godinu, pa da vidimo šta nam to donosi „berba“ 2018. godište. Sa njim sam se zapravo već imao prilike nakratko družiti na prezentaciji početkom godine, na jugu Francuske, sada smo imali vremena da se znatno bolje upoznamo. Prvo što upada u oči je odsustvo navedenih crnih plastičnih zaštita, kako na bokovima tako i na modifikovanim petim vratima. Odstranjeni su i krovni nosači a dodata prednja maska u stilu aktuelnih modela. Sada je prednji deo praktično identičan kao kod manjeg C3. Tim bolje, jer ranije je izgledao pomalo „tupavo“.

Izmenjena je i svetlosna grupa napred i pozadi, branik, maska, hauba…, čime se Cactus znatno „civilizovao“. Stvar ukusa, ja sam ga na neki način više voleo pre restilizacije, a sada mi je njegov izgled previše uniformisan. Za utehu, ostala je crna plastična zaštita oko proreza za točkove, kao i identično odstojanje od tla od 16 centimetara.

Nevidljive razlike

Pod uslovom da niste vlasnik sada bivšeg Cactusa, za volanom novog teško ćete uočiti poboljšanja koja navodi Citroen. Nisam ni ja, iako sam se sa njim družio više puta i prevalio desetak hiljada kilometara. Sva sreća pa mi na njih skrenuše pažnju u pres centru u Parizu. Radi se pre svega o konzoli između sedišta, sada zgodnijoj za odlaganje sitnica. „Vaouuu“ reći ćete, „kakav napredak“, no ne budite cinični, nova su i sedišta.

Forma je ostala više-manje ista, ali umesto 4-5 milimetara sunđera, koliko obično ubacuju proizvođači, Citroen ih ih obložio sa čitavih 15 milimetara. Nazvana su Advances Comfort, a prednost im je što su otpornija na deformacije, nakon dugotrajne upotrebe. Drugim rečima, zadržavaju željenu formu, uz to su i šira, no bočni oslonci su i dalje nedovoljno snažni.

U Citroenu su veoma ponosni na njih, spominju i značajan vizuelni efekat, pojačan raznobojnim umecima na gornjem delu naslona. Mojoj supruzi su se veoma dopala, no ukoliko imate decu, zaboravite na njih. Zbog svetlih tonova previše su osetljiva na čokoladu, čips i Coca-Colu. Prvi utisak je da su neuobičajno tvrda, kako pod prstima, tako i pod zadnjicom, no nakon duže vožnje sam ih zavoleo. E sad, da li bih za njih doplatio par stotina evra (nisu u serijskoj opremi za jeftinije modele), druga je stvar… Nažalost, nekadašnji veoma originalan i upotrebljiv oslonac za lakat, između sedišta, zamenjen je komadom tvrde i nisko postavljene plastike, koja ne služi ničemu. Zapravo služi, ali tek kao omanji boks za sitnice.

Déjà vu „Skandal“

Biću iskren, iako je enterijer prijatan, Cactus mi se učinio očerupan i banalan, možda zbog toga što sam ga na istom parkingu zamenio za najnoviji Peugeot 508. Trebalo mi je vremena da se naviknem na „pad standarda“ i najzad uočim nekoliko veoma uspešnih detalja, kao što su originalni rukohvati na vratima, u obliku ručke kofera, odnosno pregradak za rukavice ispred suvozača. Osim što je lepo dizajniran, otvara se naviše i poseduje „lepu“ zapreminu (staju 2 flaše od 1,5 litara). Druga strana medalje je da je zbog ovakvog rešenja vazdušni jastuk prebačen na plafon, iznad štitnika za sunce, na kojem nema ogledalca za šminkanje. „Skandal“, konstatovala je gospođa Rajković još pre koju godinu, kada smo ga po prvi put vozili.

U mane bi mogli ubrojiti i instrument tablu, ukoliko se ova može tako nazvati. Radi se o omanjem ekranu sa minimumom informacija, bez ikavog šarma. Ukoliko je nešto trebalo biti izmenjeno u ovom Cactusu, to je svakako on. Nasuprot tome, centralni ekran poznat iz ostalih modela kuće, „šmekerski“ je nakačen na centralnu konzolu.

Opšti utisak kvari tvrda i ne preterano rafinirana plastika, normalno, Cactus je u samom startu bio zamišljen kao „poluniskobudžetsko“ vozilo. Škrtarilo se na svemu i svačemu, pored plastike navedimo još odsustvo rukohvata na plafonu, prozore pozadi koji se mogu tek otškrinuti i „zaoboravljen“ zastor za panoramski krov (nema ga). No dobro, na kraju se to odražava i na cenu, osetno nižu od nazovi konkurenata, tipa Peugeot 308 i Megan.

O tome malo kasnije, a sada recimo još kako je pozicija za upravljačem korektna (podešava se po dve ose), a da putnici pozadi imaju zadovoljavajuće dovoljno prostora za kolena. Više-manje kao u navedenom 308, s tim da ovaj zaista nije referenca na ovom polju. Slično je i sa prtljažnikom, 348 litara su ispod proseka u segmentu. Sva sreća brzo je ispravljena greška za nedeljivom zadnjom klupom – sada je podeljena u odnosu 2/3. Posve logično, ukoliko se zna da je sa 4,17 metara Cactus bio i ostao među najkraćim u segmentu, ukoliko je uopšte u C segmentu?

20 patenata koji donose efekat „ljuljanja“

E da, u vreme kada je lansiran, platforma na kojoj je sadašnji 308 nije postojala, te se Cactus poslužio istom kao i bivši C3, doduše značajno modifikovanom. Osim što je razmak između točkova širi, veće je i međuosovinsko rastojanje (+ 6 centimetara), tako da je ponašanje u vožnji zadovoljavajuće sigurno. Kažem sigurno, ne i zabavno, jer njegova vozna dinamika nije na nivou konkurenata.

Dok je ritam „opušten“, sve je OK, ali prilikom temperametne vožnje Cactus se ljulja i naginje kao dečija kolevka. U oštrim krivinama izraženo je podupravljanje, dok pri snažnom kočenju „nos“ duboko zaroni, kao kada su amortizeri umorni. Nisu, nisu, u njima i jeste „caka“, o čemu smo govorili prilikom test vožnje C5 Aircross u Maroku.

Nazvani „Progressive Hydraulic Cushions“, zaštićeni su sa čak 20 patenata, sa ciljem da poboljšaju ono što je u stanju da uradi klasična kombinacija opruga i amortizera. Dakle, ovi amortizeri poseduju dva hidraulična zaustavljača, čime ogibljenje radi u dva odvojena koraka, pri sabijanju, odnosno opružanju. Pri malim neravninama, pomenuti hidraulični zaustavljači miruju, ostavljajući amortizere da rade svoj posao. Međutim, pri većim vertikalnim pomerajima karoserije, dodatna hidraulika dozvoljava duže hodove ogibljenja.

Najveća razlika u odnosu na konvencionalno ogibljenje je u tome što se klasičan amortizer sabija i delimično odbija, dok Citroenov sistem u oba slučaja apsorbuje energiju i eliminiše odbijanje od neravnina. U praksi udobnost Cactusa je evidentna, posebno kada se prelazi preko jačih neravnina, tipa „ležeći policajci“ od dvadesetak santimetara. No ukoliko ste kojim slučajem videli reklamni spot, gde vozač zaboravlja svoju šolju sa jutarnjom kafom na krovu, te se nakon više kilometara žustre vožnje ova se ne prosipa, znajte da je ovo čist marketing.

Motor u skladu s „paketom“

Na izvestan način ovo se odnosi i na agregat, trocilindarski 1.2 PureTech na papiru deluje savršeno. Znate onu formulu;  jedan cilindar manje + plus turbo = snaga + ekonomičnost.  OK za snagu, u voženom Cactusu razvija „lepih“ 110 ks, ali konji su „žedni“, posebno kada se iz njih želi izvući maksimum. Zaključak, prijatan i savremen agregat, sasvim dovoljan za vozilo od 1.070 kilograma (1.030 kilograma sa ručnim menjačem).

Lepo povlači kada se traži od njega (205 Nm pri samo 1.500 o/min), uz karakterističan zvuk trocilindarskih agregata, nalik kosilici za travu. Problem, nigde se ne može videti u kom je režimu rada motor, umesto čula vida, mora se osloniti na čulo sluha.

Voženi primerak bio je u paru sa automatskim šestostepenim menjačem EAT6, klasične koncepcije, razvijen od strane japanskog Aisina. Dobra menjačka kutija, upravo po meri motora, sa nežnim ali pravovremenim i dovoljno brzim prelazima. Predviđena je i Sport postavka, za temperamentniji stil vožnje, kada se duže zadržava angažovani prenos, te je i kočenje motorom efikasnije. Ovde nema poluga pored upravljača, tako da, želi li se preći u manuelni režim, ručica se mora povući ka sebi. Nažalost, njenim izborom cena poraste za 1.300 evra, kao i nivo izduvnih gasova i potrošnja goriva.

Potrošnja, cene i rezime

Rekao bih da je viša i do jednog litra nego li sa manuelnim menjačem, a ukupni zabeleženi prosek prilikom testiranja iznosio je 8,3 litra. Sa skromnih 5,5-6 litara, na otvorenom putu, potrošnja se popne na 10-11 litara u striktno gradskoj vožnji.

Novi C4 Cactus u ponudi je i kod nas, sa početnom cenom od 12.990 evra (akcija), za verziju 1.2 Pure Tech/82 ks Feel. Voženi košta 15.890 evra, isto tako za završni nivo Feel. Pored ovog agregata postoji i snažnija verzija od 130 ks (ručni menjač), kao i jedan dizel blok od 100 i 120 ks. Verujem da se radi o 1.6 BlueHDi, no na sajtu zastupnika stoji zapremina od 1.5 litara. Obavezno proverite ukoliko ste zainteresovani…

Šta reći za kraj a ne slagati? Da je restilizovani Cactus sada na nivou jednog 308? Ne, daleko od toga, no to i nije bio njegov cilj. Jednostavno, on je kategorija za sebe, moderniji, udobniji  i bogatije opremljen, otklonio je pojedine nedostatke prethodnog i popunio rupu u ponudi. Uzevši u obzir cenu, nalazim de je interesantan za kupce sa plićim džepom, kojima je recimo C3 nedovoljno velik, a neki ozbiljniji predstavnik u C segmentu preskup. No u istom dvorištu „igra“ se jedan talentovani „Italijan“, solidan na svim poljima, pa još i cenovno veoma interesantan. Pogodili ste, ime mu je Tipo!

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Citroen C4 Cactus 1.2/110 EAT6 Shine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.157 x 1.730 x 1.480 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.595 mm
Zapremina prtljažnika: 348 – 1.170 dm3
Masa praznog vozila: 1.070  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzinski
Zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 110 ks (80 kW) pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,9 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,3-8,3 l/100 km
Emisija CO2: 119 g/km

Cena

Od 12.990 do 18.590 evra, testirani 15.890 evra

Dobre strane:

opšta udobnost, sedišta, originalan dizajn enterijera, mala težina, dinamičan motor, menjač

Loše strane:

kvalitet plastike, modularnost, zadnja stakla ne mogu se spustiti, instrument tabla bez obrtomera, potrošnja po gradu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,5
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,22

(21308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

46 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Peki poceo da pise za AR ?
Cestitke,radujemo se buducim tekstovima ovde 🙂
Nego,hoce li da kupi „zuti prsluk“ imam dva u autu ??
Gde li je sakrivao test automobile dok su bile demonstracije ?

Peki

Druze, pitanje u vezi „skrivanja“ automobila bilo bi opravdano samo u slucaju da zivim u elitnim kvartovima Pariza, nazalost to nije slucaj… Manifestacije „zutih prsluka“, popracene ekstremno levim i desnim elementima, kao i razbijacima koji dolaze predvece iz siromasnih kvartova na periferiji („kupili“ momci poklone za Bozic…), odvijaju se samo subotom, opet iskljucivo u elitnim kvartovima. Dakle mi sirotinja nismo time pogodeni, tim bolje ili tim gore, zavisi iz kog ugla gledas na stvari… Inace paljevina kola u FR je posve uobicajna stvar, za Novu Godinu plane tako svake godine, pazi sad, oko 2.000 automobila! I nikom nista, igrala se… Pročitaj više »

Balkanboj

Ne vidim svrhu ovih trocilindričnih turbo motora. U gradu troši kao atmosferski 1.6 ili 1.8 (i to u automibilima od 1300kg) u leru nervira, na otvorenom nije ništa ekonomičniji od ona dva pomenuta. Posebno za automobil od tek 1050kg. Šteta što neće iskoristiti benzinske motore svog novog partnera u grupaciji, koji (čini mi se) imaju lepšu kulturu rada uz manju potrošnju. I naravno 4 cilindra.

Peki

Ni ja ne vidim svrhu, ali ih svi poseduju jer teoretski izbacuju manju kolicinu stetnih izduvnih gasova. No ima boljih i losijih trocilindricnih agregata, nisu svi za potcenjivanje. Kada si spomenuo novog partnera verovatno si mislio na Opel, tacno, ovaj poseduje veoma interesantne agregate, racunajuci i 1.0 T/105 KS (isto tako tri cilindra). Nedavno sam vozio jednu Astru ali sa dizelom 1.6/136 KS, odlican motor mozda i bolji od 1.5 BLueHDi/130.
Pozzzz

Balkanboj

Jeste, Opel. Uvek su imali odlične benzince, a posedovao sam ih u raznim varijantama. Besprekoran rad, a čak i na karavanu sa 1.8 16v od 1.5t nije trošio puno iako imam baš tešku nogu na gasu. Slučajem prilika je ispalo da zadnje 4 godine vozim Merivu 1.6d sa onih 136ks. Zver od motora. Ovaj sa 3 cilindra nisam vozio/imao tako da ne mogu dati sud. Da živim negde u europi sasvim bi bio dobar 1.4 turbo, ali ovako u CG, mrka kapa. Ako nije dizel, niko te neće ni pogledati kasnije kad budeš hteo da ga prodaš. Francuzi imaju neki… Pročitaj više »

Mad Max

Trocilindrični motori imaju značajno povoljniji (pa i veći) obrtni moment, posebno u motorima sa 4 ventila po cilindru. Samim tim, pri ubrzanjima toše manje goriva i emituju manje stetnih gasova.
To su prednosti – osetne, a sve ostalo su mane, pa i snaga motora.

moron

Naravno da je „lepota u oku posmatrača“, ali, ovaj Cactus je meni katastrofa, a u enterijeru uradjen kao teški jeftilen, sve to sa veoma divljom cenom i porediti ga sa 308 (koji je svoje nesporno već „odsvirao“) je meni malo neprimereno po pitanju enterijera. Evo kako izgleda „ferumski“ Cactus Feel (srednji paket) sa 110 ks koji Peki pominje, a evo kako izgleda 308 Active (srednji paket) sa 130 ks. https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/13002160/citroen-c4-cactus-feel-12puretech-110 https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/12781024/peugeot-308-12-active-130 Citroen zna da štedi na nekim sitnicama od kojih mi bude zlo. Npr, Picasso je generalno super uradjen, ali, ručica menjača u srednjem paketu mu je katastrofa (ne samo… Pročitaj više »

moron

A gde je pozicioniran C4 Cactus, a gde 308, vidi se i po vrsti automatskog menjača koji koriste. Oba su Aisin, ali 308 koristi novi sa 8 brzina, a Cactus stari sa 6 brzina.

Zoca

I naslednik ovog modela novi C4(2020) nece biti na platformi 308ice (iako identicnih dimenzija).Definitivno je odluceno da bude na CMP sasiji sa c3,corsom i 208icom.Citroen guraju nize ako nastave bice kao Dacia .U „normalnim“ zemljama od Cactusa jedan Duster ima mnogo bolju prodju na trzistu.

Dikh tu kava

Колико је поуздана информација да има управљач подесив у две осе? Прошли није имао, а на неким тестовима као да ми се чини да су подвукли да иде само горе – доле. Иначе мени свакако лепши од 308..

moron

Ma, šta ima da podešavaš u dve ose? Dovoljno je i u jednoj. A realno, ne treba ni toliko. Koliko dugo smo se svi vozili u fićama, kečevima i starim ladama, pa nam ništa od toga nije nedostajalo …

Balkanboj

Jeste, vozili se u tim automobilima sedeći kao kod kuće za ručkom, i nije bilo neke potrebe da pružaš ruke tako daleko. U ovim novijim vozilima je meni potrebno da izvučem volan max out kako mi ruke ne bi bile full ispružene, još kad spustim sedište dole taman podesim i volan po visini da vidim instrumente. Osim ako si u Pug.u, onda spustiš volan i digneš sic da vidiš tablu.
Ne prolazi to više kao nepostojeća opcija.

Peki

Jedino ukoliko me je Alzajmer strefio pa sam zaboravio, no verujem da jos uvek nisam u tom stadijumu… Salim se, test sam uradio pre jedno mesec dana, no gotovo sam siguran da se u novom Cactusu podesava po dve ose. Nista lakse do proveriti, nas drug Moron je cesto po auto salonima, siguran sam da cemo ubrzo imati informaciju iz prve ruke 🙂

Dikh tu kava

„The C4 Cactus requires you to acclimatise to its rather unusual driving position. Like most of its rivals, it has both height and reach adjustment for the steering wheel and lumbar support as standard.“ – kaže WhatCar

„Although the Cactus is very spacious up front, Citroen has saved money by not offering features such as a reach-adjustable steering wheel, so some might find it tricky to get the perfect driving position.“ – kaže Carbuyer..

Pa ti budi pametan..

Moron?

U svakom slučaju, u međuvremenu sam skapirao da ima mnogo neprihvatljivih „glitch“-eva da bi se uzeo u razmatranje..

moron

Poslednji „Cactus“ u koji sam seo u salonu imao je prednju klupu iz jednog dela …

Peki

Dakle nisi bio odavno u salonu Citroena, ako ne radis nista za vikend, eto dobre ideje… :-))
Oprema nije standardna za sva trzista i kao sto svi znamo zavisi od zavrsnog nivoa.

moron

Pa, bio sam u salonu pre 10-ak dana poslednji put (da se malo sklonim sa pljuska, jer mi bajs malo „prokišnjava“), ali, „meta“ mi je (opet) bio G. Picasso. I Picasso. Pored svega ostalog u salonu sam samo prošao (a mislim da je bio izložen i sadašnji Cactus).
Prethodni Cactus sam „gledao“ (i u njega seo), mislim, 2015. godine.

Peki

Moron, imas avionske karte za manje od 100 evra (Wizzair), doci do Pariza, cekam te na aeodromu sa PIcassom. Ispadnes smeker, pokazes Gospodi Pariz (ne brini nisu sve spalili) i jos imas privatnog vozaca i vodica :-))
Ne salim se, danas vracam Mazdu CX-3 1.8/115 (dizel) i odmah idem po Picasso, koga su mi pozajmili do 4 januara. Jedino sto nije dizel vec 1.2/130, mali benzinci ovde su u modi od kako je dizel gorivo postalo skuplje od 95/98.

moron

Hvala Peki. Jednom ću da prihvatim poziv. Ovaj put ostajem ovde, jer mislim da je kod nas daleko bogatija („javna“ ) novogodišnja dekoracija… Barem ovaj deo o trošku poreskih obveznika … Kakav crni Pariz …
Tako da ima više logike da dodju Francuzi ovde, da vide ovo čudo. Nadam se da će ih doći što više. I sve „sa prslucima“ 🙂

Peki

Ni pet miliona da ih dode nista se nece promeniti. Tako kaze poglavica… Haug!!!

Don

Ljudi,ja za ovu stranicu do sada nisam ni znao. Vidim da Pekija nema mjesecima na VG, pitah za njega ali odgovora ne dobih , pa rekoh hajde da guglam, i evo ispade Peki i nekakva republika!! I još vidim sve stare face komentiraju:-)))) pa gdje ste!!kako je dobro,vidjeti vas opet….

Zvezdan Božinović

Dobrodošao Don, prođi malo kroz sadržaje, siguran sam da ćeš svašta nešto interesantno da pronađeš.

Don

Hvala,hoću. Jako malo imam slobodnog vremena, ali po noći će se naći za stare drugove.

moron

Dobro došao!!!
Tebe nema „godinama“ ?

Perica Rajkovic

Bonsoir Don, e da nema Pekija vec mesecima u VG, ali nema ni VG vec mesecima…

Don

Od sadašnjeg dizajna stranice VG sve je bolje.Ne znam sta im bi? Nije me , zbog privatnih razloga ,bilo tamo mjesecima premda sam krajičkom oka sve pratio, al upratih da mi nestade šjor Rajkovića.No,dok smo svi bili tamo bilo je zanimljivo.Ljudi čine stranicu:-) Nego,gdje ste svi nestali i kako tj zašto? Da sinoć nisam guglao za Pekija, ne bih ni saznao za ovu stranicu. A bas mi vas je milo vidjeti opet 🙂 Nije da se bas mogu opustiti , ali bar na trenutak dok čitam tekstove i gledam fotografije , mogu mozak da odmorim, a kako do sada nista… Pročitaj više »

Don

Nista ja nisam znao, nisam bio upućen u to i zao mi je sto to čujem. Nisam čuo bio za ovaj sajt i to mi je malo krivo, sto bi reko Paja kad je tata predložio Mosu Pucka, kako se ja toga nisam sjetio, to mene muci 🙂 U pravu si , Pavle, sad slijedi uživanje, premda nema video izvještaja. predlažem, ako nista a ono bar mute izvještaj tj snimak, ima na YouTube jedan autofreek koji pravi takve videouratke.

IvanBg89

Prvi put komentarišem, pratim vas već duže vreme.
@Peki: Testovi (i tekstovi) su Vam vrhunski, čitam ih redovno sa uživanjem, još od vremena kada su izlazili na sajtu Vrele Gume.

Pre mesec dana sam pazario novi C4 Cactus u varijanti Shine PureTech 1.2 110ks (manuelni, 6 brzina) – za prvih mesec dana i pređenih nešto više od 2000km po svim uslovima (grad, autoput, regionalni kao i ruralni putevi), ja sam oduševljen ovim automobilom. Ako nekoga bude zanimalo više informacija samo pitajte, a ako treba mogu i tekst da napišem 🙂

Zvezdan Božinović

Dobrodošao u komentare 🙂 Mnogo mi je drago za novi Cactus!

IvanBg89

Hvala, hvala! 🙂

moron

Mene interesuje motor. Kakav je?

IvanBg89

Vrlo agilan (nisam probao PT 1.2 130ks pa ne mogu tačno da uporedim s njim) i za normalnu vožnju, po mom mišljenju, perfektan. Uz pravovremeno menjanje brzina vožnja je tečna i nema cimanja, jedino što zahteva malo privikavanja po pitanju menjanja brzina pošto nema obrtomera a ni ne čuje se u kabini pri nekom „normalnom“ opsegu obrtaja (već posle par dana vožnje se može „ući u fazon“). Pošto mu je najveći obrtni moment već na 1500 obrtaja valja prebacivati ranije (treća brzina već na 30ak km/h, četvrta na 40ak) i sigurno neće biti zamerki ni na potrošnju ni na snagu.… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Baš dobra analiza. Neverovatno da nisu ugradili obrtomer….

IvanBg89

Hvala! I meni je to bilo neverovatno – isprva sam se pribojavao kako će funkcionisati bez obrtomera, mada već nakon test vožnje, a pogotovo kada sam preuzeo auto iz salona shvatio sam da se lako može osloniti na indikator promene stepena prenosa, tako da sad i ne primećujem neku posebnu razliku, ne nedostaje mi obrtomer.

moron

Menjač pet ili.šest brzina?

Miroslav_NS

6, pise u prvom postu.

moron

Super. Znam da je sve donedavno PSA taj 1,2 e-THP 110 sparivala samo sa 5MT.

IvanBg89

Prošlog leta su uskladili motore sa 6.2 (odnosno 6dTemp) standardom, pa su promenili menjače na novom C3 i na Cactusu sa 5 na 6 brzina za taj motor i promenili dizele sa 1.6 na novi 1.5

Mick

Meni stiže u oktobru-novembru isti ovakav Shine PureTech 1.2 110ks +sedišta(Advances Comfort)+krovni nosači (dobio džabe-iskamčio)+color paket, sin me nagovorio da kupimo, a i meni se baš svideo. Provozao sam ga i ide sasvim solidno (kao dizelaš), jedva čekam !

IvanBg89

@Mick Čestitam, neka te super služi u sreći i zdravlju! 🙂
Koja kombinacija boja je u pitanju?

Mick

Hvala, kombinacija je bela sa crvenim detaljima…

IvanBg89

Mick, je l’ stigao auto? 🙂

Mick

Stigao, tačno kada su i rekli, veoma sam zadovoljan, više nego što sam očekivao….