1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Megane E-Tech Electric EV60/220 ks – Megane za 21. vek
Renault Megane E-Tech Electric EV60/220 ks – Megane za 21. vek
56

Renault Megane E-Tech Electric EV60/220 ks – Megane za 21. vek

3.10K
56
Podelite sa prijateljima:

Od početka godine Renault poseduje dva potpuno različita modela pod istim nazivom. Aktuelni Megane 4 pokretan SUS motorom, koji nastavlja karijeru još koju godinu i potpuno novi 100% električni, za koji se opravdano može postaviti pitanje zašto uopšte nosi taj naziv…

Novi električni Renault, nazvan Megane E-Tech, zauzeo je poziciju iznad manjeg Zoe, što će reći da je ušao u C segment. Proizvođač je očigledno želeo sačuvati ovaj sada svima poznat naziv, verovatno u želji da osigura vezu između sveta automobila danas i sutra, koji se uglavnom orijentišu ka totalnoj elektrifikaciji. E sad, to što je Megane na struju kraći za 16 cm od postojećeg, druga je priča, zauzvrat njegovo međuosovinsko rastojanje povećano je na respektivnih 2,7 m, što je za 3 cm u više od SUS imenjaka.

Uz Megane E-Tech dodate su još i oznake EV40 i EV60, što simbolizuje kapacitet baterija od 40 i 60 kWh, uz koje idu i motori različite snage, slabiji od 130 ks i snažniji s čitavih 220 ks. Toliko za totalno neupućene čitaoce, tek da znaju o čemu se radi i kakva je to naprava u našim rukama. Jer iako široj publici nije toliko poznat kao VW ID.3, znajte da se radi o direktnom konkurentu ovom „Švabi“, koji se nakon jednosedmičnog druženja s galskim pevcem može ozbiljno zabrinuti!

Jer osim što deluje modernije, da ne kažem privlačnije, Megane zaista poseduje brojne argumente. Počevši od stila koji se udaljio od klasičnog hečbeka u C segmentu, Megan E-Tech više naginje ka jednom krossveru, nešto u stilu manjeg Captura. Deluje nabijeno, kompaktno, kao i ostali električni automobili igra na kartu male čeone površine, sa sićušnom svetlosnom grupom. Naravno da je u njoj sve u LED tehnologiji, po ugledu na dnevna svetla, nedefinisanog oblika.

Po prvi put ovde je predstavljen i novi/stari znak Renaulta, stilski obrađen ali blizak onom koji je proizvođač koristio 70-ih godina. Po ugledu na prednji je i zadnji deo, visoko podignuta i masivna stražnjica, presećena je tankom svetlosnom grupom koja se proteže po čitavoj dužini. Uz točkove od 20 cola ovaj Megane deluje prilično futuristički, ne znam kakvo je vaše mišljenje, no smatram da mu je dizajn jedna od jačih strana, što se odnosi i na enterijer.

Tesla za primer

Analogni instrumenti postali su prošlost čak i kod mnogih automobila sa SUS motorima, kod električnih i hibridnih prosto se podrazumevaju. S godinama na njih se polako navikavam, ali kada se sretnem sa instrument tablom, ili bolje rečeno komandnom tablom koja popunjava čitav prostor iza upravljača, ne mogu ostati ravnodušan. Efekat iste može se opisati uzvikom „vauuu“, ukoliko je cilj Renaulta bio impresionirati, u tome je potpuno uspeo!

Da se razumemo, nije to urađeno samo „šminke“ radi, dva ogromna ekrana zaista pružaju sve neophodne podatke i obezbeđuju komfornu upotrebu istih. Ne baš kao kod jednog Tesle, kod kojeg centralni ima pola metra, ali nismo daleko… Dakle, pored centralnog od 12,3 inča, postavljenog vertikalno i blago zaokrenutog ka vozaču, odmah pored nalazi se još jedan ekran istih dimenzija, u funkciji instrumentalne table. Na prvi pogled deluju spojeno, nisu, razdvaja ih diskretan izduv za vazduh, uprkos tome čine celinu koja okružuje vozača.

Sam interfejs je na platformi Androida (Google), tako da se s njim manipuliše kao s jednim smartfonom, dok su rezolucija i kvalitet ekrana izvrsni. Šta se sve može videti i pronaći na njima ostavljam budućim vlasnicima da otkriju, previše je toga da bih sada razvlačio priču. Mnogo važnije je da se vozač savršeno oseća za „mesnatim“ sportskim upravljačem, podsečenim na gornjem i donjem delu. Ergonomija je za svaku pohvalu, ne samo navedenih ekrana već i čitave armature, računajući i detalje kao što su ispupčena pozicija za odlaganje odnosno benskontaktno punjenje smartfona.

Treba navesti da je konzola između sedišta praktično nestala, ostao je oslonac za lakat s boksom, dok je ručica automatskog menjača u Mercedesovom stilu, pronašla svoje mesto pored upravljača. Što da ne, ali dok se ne navikne vozač je često zameni s malo niže postavljenom ručicom za brisače stakla. Od kuriozita ne mogu, a da ne spomenem unutrašnji retrovizor, koji se po želji transformiše u još jedan ekran!? Naime, u standardnoj poziciji je samo retrovizor s ogledalom i vidljivost unazad je veoma ograničena, no kada se „obori“, kao kada vas vozilo iza zaslepi, aktivira se kamera pozadi koja na njega projektuje sliku izvrsnog kvaliteta. Impresivno!

Za pohvalu su isto tako upotrebljeni materijali i završna obrada, mnogi spojevi su prošiveni koncem, što se odnosi i na sedišta. U voženom Meganeu su od prave kože, pomalo tvrda ali u ergonomskom smislu bez zamerki, s preciznim električnim komandama i masažom za najviši završni nivo. Verujte mi na reč, opšti utisak enterijera je iznenađujuće dobar za jednog proizvođača „generalistu“, u svakom slučaju deluje znatno bogatije i prestižnije od jednog VW ID.3!

Na zadnjoj klupi, posebno uzevši u obzir skromne spoljašnje dimenzije, prostor za dva odrasla putnika je odličan, za trećeg u sredini ne garantujem jer je širina vozila isto tako ograničena. I ovde primećujem brigu za detalje, između prednjih sedišta su izduvi za vazduh i dva USB-C priključka, dok su police u vratima velike, kao i one u prednjim postavljenje nekakvim materijalom koji upija parazitne šumove.

Kad sam već počeo da ga upoređujem s ID.3 recimo da prostora za putnike u VW ipak ima osetno više, na tom polju ovaj je bliži D segmentu. I prtljažnik kod Meganea je dovoljno prostran, proizvođač navodi 440 l, zajedno s velikom rupom u dnu, praktičnom za odlaganje kablova za punjenje i pribor za krpljenje guma. Nažalost, utovarni prag je visok, kofere treba podići pa spustiti nekih 30 cm niže, a ni dobijena površina nije ravna kada se obore nasloni.

Muke se nastavljaju

Iako je malo zakasnio s lansiranjem novih električnih modela Renault nije amater na ovom polju, šta više, zajedno s Nissanom jedan je od pionira elektrifikacije. Kangoo i pre svega Zoe, bili su među prvim elektromobilima, poslednji navedeni je dugo godina bio najprodavaniji električni model u Evopi (proizvedeno je preko 400.000 primeraka, koji su, po Renaultu, do sada ukupno prevalili oko 10 milijardi kilometara).

Novi Megane teško da će ostvariti isti komercijalni uspeh, ne zbog nedostatka argumenata već zbog cunamija električnih konkurenata, dok je Zoe svojevremeno bio jedan od retkih modela na baterije. Uostalom Megane je od njega i preuzeo slabiji paket od nekih 40 kWh, uz koji ide električni motor snage 130 ks. Taj ćemo ostaviti za neku drugu priliku, ovoga puta dobih na jednosedmičnu vožnju sam vrh ponude, dakle motor od 220 ks napajan litijum-jonskom baterijom od 60 kWh, u završnom nivou Iconis. Ukoliko slabiji, s uračunatim subvencijama može da siđe ispod 30.000 evra, snažniji u Francuskoj startuje po ceni od 41.000 evra (bez subvencija od 6.000 evra na koliko ovde ima pravo), pa sve do nekih 47.000 evra, koliko košta voženi.

Nije ovo dakle Megane za raju koji će nas spasiti naftne krize, no ko ima i može da za njega odvoji ovoliku sumu novca, neće biti razočaran. Kao prvo jer ide „k’o metak“, u modu Sport, kada je na raspolaganju sva snaga, razvija 300 Nm obrtnog momenta i dostiže 100 km/h za samo 7,4 s! Lepo, ali koga to još interesuje u jednom električnom automobilu, kažete, šta je s autonomijom? Može se reći da je dobra, više-manje na nivou konkurenata slične snage, no i dalje stoji činjenica da ga niko normalan neće kupiti ukoliko ga ne može puniti u vlastitoj režiji, što će reći kod kuće ili na poslu!

Renault navodi autonomiju od oko 440 km po WLTP normama, naravno da je ovaj podatak pretenciozan, uverih se da ga je nemoguće preći toliko čak i u favorizovanoj gradskoj vožnji. Uostalom, po polasku iz pres centra na putnom računaru očitah cifru od 350 km, e to je već realno ali opet u urbanoj sredini, što malo koga interesuje!? Kažem to jer je pretpostavka da baterije punite kod kuće, dakle nije nikakav problem zakačiti se po želji i potrebi. Problem nastaje ukoliko se otisne na malo duži put, kada se mora računati ili na kapacitet baterija ili na javne punjače, malo po malo sve dostupnije.

Da, ali pod uslovom da posedujete barem jednu od pretplatnih kartica različitih distributera, u protivnom cena punjenja je viša i često je neizvodljivo platiti punjenje klasičnom kreditnom karticom, tipa VISA, kao gorivo na benzinskoj pumpi. Moje misli su s jednim bračnim parom Engleza koji su se sa svojom Teslom 3 zaustavili na jednoj velikoj stanici na auto-putu, odmah pored mene, u želji da je natankuju snažnim punjačem od 50 kW.

„Malo morgen“, što bi rekli, bez platne/pretplatne kartice koju su mi velikodušno pozajmili u pres voznom parku Renaulta, ništa nisu mogli uraditi. A sve smo pokušali, skenirali smartfonom QR kod na punjaču i na brzaka se „učlanili“ (kažem mi jer dok sam čekao da se moj Megane napuni pokušao sam im pomoći), uprkos tome ni njegova ni platna kartica supruge nisu bili dovoljne, te mu mojom pretplatnom platih desetak kWh, tek da se nekako doveze do Pariza, udaljenog 50 km…

Par dana kasnije opet naleteh na još jednog Engleza optimistu, gle čuda sa spomenutim VW ID.3, ovoga puta na jednom još snažnijem punjaču od 125 kW, mladić je prosto izludeo pre nego li je nekako uspeo aktivirati ga preko QR koda i telefona. Sigurno će se ponovo iznervirati i kada vidi koliko ga je to zadovoljstvo koštalo, kako reče mora kompletno napuniti baterije ne bi li dovukao do Londona ili barem do Eurotunela, na oko 250 km od Pariza. Tarife naravno variraju u zavisnosti od toga da li posedujete ili ne pretplatnu karticu, odnosno od distributera energije, snage punjača i vremena punjenja.

Neću vas zamarati time jer svaka zemlja ima svoju politiku i tarife (pogledajte fotografije s cenama), samo zapažanje da je sve to daleko od jeftinog, tj da je u ovakvima situacijama i dalje jeftinije voziti se na fosilno gorivo, bez obzira na aktuelna poskupljenja istog… Dakle za duži put mora se organizovati i računati na česta zaustavljanja, tj. brojne kafe i pauze, jer se na auto-putu autonomija kreće između 200 i 250 km, pod uslovom da pratite ritam kamiona (zabeležena potrošnja iznosi oko 24 kWh)…

Upravo zbog toga Renault je predvideo da sve njegove garaže, tj. poslovnice i centri, kojih je u Francuskoj na hiljade, omoguće vlasnicima električnog Meganea da dopune besplatno baterije. Kome ni to nije dovoljno može da za duži put, pod veoma povoljnim uslovima na nekoliko nedelja godišnje, iznajmi ili dobije besplatno neki od njihovih modela sa SUS motorom, u zavisnosti od ugovora koji je potpisao prilikom kupovine!

Sportske performanse

Shvatili ste, električni Megane, kao i velika većina elektromobila, još uvek nije adaptiran za duža putovanja, zauzvrat pruža realno zadovoljstvo u vožnji, osim šumova od vetra ništa se drugo ne čuje u kabini. Ubrzanja i preticanja su čista formalnost (od 80- 120 km/h ubrza za samo 4,4 s), no nakon što brzinomer pokaže 165 km/h, proradi elektronska blokada, brže se ne može kako bi se poštedela baterija.

Na putevima drugog reda do izražaja dolazi izvrsna agilnost, propraćena odličnim ponašanjem u krivinama. Megane E-Tech je evidentno teži od jednog  SUS vozila u C segmentu, ali sa 1.624 kg i dalje spada među lakše elektromobile. Ovo je postignuto ugradnjom lakih materijala (poklopac motora je recimo od aluminijuma) i baterijama nove generacije, specijalno razvijenim da bi stale u novu CMF-EV platformu alijanse Renault-Nissan. Ekstra tanke (11 cm), imaju relativno skromnih 395 kg, a kako su nisko smeštene spuštaju centar gravitacije. Stuktura koja dozvoljava veoma temperamentnu vožnju, posebno izborom programa Sport.

Ne radi se samo o perfomansama i odzivu na gas, ovim se utiče i na upravljanje. Pored upravljača pronađoh dve ručice, ne služe za promene prenosa već se njima utiče na snagu usporenja, samim tim i rekuperaciju energije. Predviđena su četiri nivoa, u najslabijem vozilo nastavlja da se kotrlja i po podizanju stopala s papučice gasa, dok ga u najvišem toliko uspori da se može zaboraviti na nožnu kočnicu. Interesantno prilikom temperamentne vožnje u brdovitim predelima, kako bi se ispred krivine prilagodila brzina i (malo) dopunila baterija. U jedno sam posve siguran, ovaj Megane je najprijatniji električni automobil koji sam do sada vozio, na stranu Tesla i veliki premijum SUV modeli, po ceni od stotinak hiljada evra.

Udobnost je korektna, može se čak reći i veoma dobra, sve dok se ne naleti na kraća ispupčenja, koja se ni ne mogu nazvati ležećim policajcima već snažnim „usporivačima“ (nalazimo ih na ulasku u tržišne centre i parkinge). U tom slučaju, jednim delom i zbog niskoprofilnih guma dimenzija 215/45 R20, zadnji amortizeri udare „do koske“ i snažno prenesu šok na kičmene pršljenove putnika. Amortizeri s tzv. hidrauličnim zaustavljivačima, kao kod Citroena, bili bi dobrodošli, nažalost Renault i dalje ne poseduju ovu tehnologiju…

U gradskoj vožnji, odnosno „penzionerskom“ vozikanju, mudrije je izabrati mod Eco ili Confort, performanse su i dalje više nego li dovoljne, dok je potrošnja niža (s lakim stopalom zabeležih između 15-16 kWh). Osim toga izbegne se i nepotrebno proklizavanje točkova kada se snažnije pritisne na papučicu gasa, u programu Sport, posebno ukoliko je podloga vlažna i klizava, ovo je svakodnevna pojava. Kao što znamo, maksimalni obtni moment kod električnih automobila je odmah raspoloživ, bez obzira na kvalitetno ogibljenje i gume, 300 Nm se ne mogu u startu preneti na asfalt!

Par rečenica i u vezi vremena punjenja, Megane je sposoban podneti snagu punjenja i do 130 kW (jednosmerna struja DC). Renault navodi da na jednom snažnom punjaču tipa Ionity (maksimalna snaga ide i do 250 kW) treba 30 minuta od 10 – 80 % kapaciteta baterije. Naravno da je takvih malo ili nimalo (barem u Srbiji), dok na kućnoj utičnici od 2,3 kW treba čitava večnost, tj. oko 30 sati. Proces se može ubrzati ugradnjom Wallboxa snage 7,4 kW, kada se vreme punjenja smanji na 9 časova.

Ja sam koristio 3-4 punjača različite snage i nisam čekao duže od 20-30 minuta (tek da dopunim baterije), tako da zaista nemam predstave koliko je vremena neophodno za jedan pun „rezervoar“… Za one koji moraju da sačekaju da se baterije napune do vrha tek informacija da preko Google Play aplikacije mogu skratiti vreme, iako za sada još uvek nemaju pristup na YouTube niti Netfilx, kao kod Tesle (predviđeno dogodine).

Za francusko tržište ponuđena su tri završna nivoa; Equllibre, Techno i Iconic, pogodili ste, ovde predstavljen je poslednji naveden. Ima sve što vidite na fotografijama u seriskoj opremi, plus izvrsni audio sistem Harman Kardon, i sve to za „bagatelnih“ 47.400 evra (bez uračunatih subvencija). Neću ulaziti u detalje, rano je za to, kada bude stigao na naše tržiste i ukoliko vas zaista interesuje, opet ću ga zatraziti na test vožnju. Za kraj samo konstatacija da ukoliko se od konkurenata ne razlikuje cenom i autonomijom, onda je to svakako stilom i izvrsnom voznom dinamikom.

Dobar elektromobil, moderan i siguran, koji je na testiranju Euro NCAP-a, prema protokolu za 2022. godinu, osvojio maksimalnih pet zvezdica. Pored toga distancira se i inovacijom vezanom za spasilačke sluzbe, s kojima Renault ima višegodišnju saradnju. Na njegovom vetrobranskom staklu je recimo nalepnica s QR kodom koja im pruža sve neophodne informacije u slučaju saobraćajke, tj .da se radi o električnom vozilu, gde su mu smeštene baterije i gde ga sigurno mogu iseći kako bi se izvadili putnici. Iako i dalje nisam zagrejan za elektromobile, pre svega zbog njihove cene i nemogućnosti redovnog punjenja, moram da priznam da me je ovaj Megane osvojio. Ozbiljan automobil, bez i jedne veće mane, dokaz da je Renault dobro ispekao zanat, na struju naravno!

Tekst: Perica Rajković

Fotografije: Renault, Perica Rajković

Renault Clio Megane E-Tech 220 ks Iconic

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,20 x 1,77 x 1,51 cm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Zapremina prtljažnika: 440 l
Masa praznog vozila: 1.636 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Radna zapremina: /
Snaga: 160 kW/ 220 ks
Maks. obrtni moment: 300 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/45 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,4 s
Maks. brzina: 160 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Kapacitet baterije: 60 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 13,3 – 18 kWh
Emisija CO2: 0

Cena

Cena u Francuskoj od 35.000 evra, voženi model (bez subvencija) od 40.200 evra

Dobre strane:

Moderan dizajn, performanse, vozna dinamika, stil enterijera, odnos unutrašnji prostor/dimenzije

Loše strane:

I dalje visoka cena,  ručica menjača preblizu ručice za brisače stakla, autonomija na auto-putu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8,25 
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8,25 
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 8 
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,75
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,806
 Megane EV40 130 ks EV60 130 ks EV60 220 ks
Dimenzije i tezina
Dužina 4,20 m
Širina (bez retrovizora) 1,77 m
Visina 1,51 m
Međuosovinsko rastojanje 2,69 m
Prtljažnik 389 do 1 245 l
Masa (kg) 1 513 1 624 1 636
Snaga i perfomanse
Tip motora Sinhroni elektromotor
Snaga – ks 130 130 220
Obrtni moment Nm 250 250 300
Transmisija Automatski
0 do 100 km/h (s) 10 10,5 7,4
80 do 120 km/h (s) 6,9 7,1 4,4
Maksimalna brzina (km/h) 150 150 160
Baterije, potrošnja i autonomija
Tip baterije lithium-ion NMC (nickel, manganèse, cobalt)
Kapacitet (kWh) 40 60 60
Punjač AC (kW) 7 / 22** 7 / 22*** 7 / 22***
Punjač DC (kW) – / 85** 130 130
Potrošnja WLTP (kWh /100 km) 15,8 15,5 16,1
Domet WLTP (km) 300 470 450
Vreme punjenja od 0 do 100 %
Punjač 2,3 kW (10 A) 20 h 49 30 h 28
Punjač 3,7 kW (32 A) 12 h 12 17 h 51
Wallbox 7,4 kW (32 A) 6 h 17 9 h 11
Punjač AC 11 kW – / 4 h 23** – / 6 h 25***
Punjač AC 22 kW – / 2 h 10** – / 3 h 10***
Punjač DC > 100 kW (h) – / 1 h** 1 h 14

(3095)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

56 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mogu da shvatim kada Peki kaže da je ovo najprijatniji EV. Ali, kada vidim koje je sve realne muke vozača EV-a u tekstu opisao ( a zbog čega Renault za godišnji odmor i nudi SUS vlasnicima EV-a ), ne mogu nikako da razumem kraj teksta i da Pekija ovaj EV osvojio. Jer, opisane (trenutne?) muke meni malo vuku i na mazohizam 😀

Nezavisno od svega toga, test je fantastično napisan i zaista ga je bilo pravo zadovoljstvo čitati.

Vizuelno, vozilo mi se dopada. I šteta što nije SUS.

Iznogud Časni

Tako i treba kad ne čitaš samo naslove, neg se patiš sa tekstom 🤒 pa Šeki i jest stari mazohista, a sto ti trujes mozak testovima dilda kad znas da to 8==D ne valja?! Samo ispireš mozak, ista stvar i sa daciom. I ne treba niko drugi da ti ista kaze, ne trebas trazit potvrdu od mazohista koji testiraju, za razliku od Šekija ( mada mi je i on sumnjiv 🙂 )ostali su plaćeni da lažu u korist dilde kojeg prezentiraju, inače ne bu nista od emisije, i onda mora afirmativno, dildo ne valja i tacka.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
BB

Nemoj tako, ako se ičiji znak slaže sa dildom onda je to Renault. 😜😂🤣

Iznogud Časni

Ahahahah, jest ,jest….ahahahah, proplakah….

Peki

Good morning Mr Moron Zahvaljujem se na pohvalama a u vezi kritike citaram sam sebe; „iako i dalje nisam zainteresovan za elektricne automobile, ovaj Megan me je osvojio…“. Dakle iako kroz tekst provucem probleme s kojima se srecem i licne utiske, na kraju pokusam da objektivno sagledam test vozilo. Ovaj Megan je odlican elektromobil, ali kao i ostali ima dve principijalne mane, autonomiju na otvorenom putu i cenu! No to je problem citave auto industrije vezane za elektromobile, svi su shvatili da se mora ulagati u infrastrukturu jer baterije, takve kakve su sada, imaju svoje limite. Nije znaci to greska… Pročitaj više »

moron

Izvini, poneo me žar (iskrenosti ) oko same ideje EV-a i „osvajanja“ tvoje ( uslovne) naklonosti. Ali, „brate“, sa SUS-om još uvek mogu, ako ništa drugo, „da natočim“ na bilo kojoj pumpi ( bez da moram da imam prethodno „pretplatnu kartcu“ trgovinskog lanca kojoj ta puma pripada ) i mogao bih SLOBODNO da proputujem i celu Evropu … A sa EV i „preplatnim karticama“ to isto ? Đoka od moje „slobode“. Što se testa tiče, baš je pitko štivo, doduše, o sumornoj temi 🙂 O prokletoj mračnoj budućnosti … Kako je sa komforom pozadi, kako za telo, tako i za… Pročitaj više »

Matija

WLTP-test je nekakav prosek saobracajnih situacija: malo grad, malo lokalni putevi i vrlo malo autoput. Pored toga, merenje se vrsi u laboratoriji po tacno utvrdjenom programu a ne na ulici! Zbog toga je zvanicna autonomija nekog automobila tako velika. Na kraju ispada da je realna autonomija jedva nesto veca od 50% laboratorijske. I pored ogranicenja na 130 km/h autoput je za e-automobile ubistvo! U Nemackoj sam vise puta vidjao velike Tesle kako smerno voze u koloni sa kamionima! 🙂

Peki

Tacno, ko hoce da prede se jednim punjenjem 200 -250 km, ili malo vise s Teslom, ne stiska gas! Oko 100 -110 km/h, sve preko toga opasno smanjuje autonomiju. Jbg, bice manje saobracajki…🤔

Laki

Tačno za „Teslu“ iza teretnjaka a i drugih „EV“ sve više registrujem!

BB

A ja baš nešto razmišljam kako bi se ovaj idealno uklopio u potrebe advokatske kancelarije. Puniš noću u krugu firme, švrćkaš se po gradu i prigradskim parnicama, ne stresiraš se bukom – budeš spreman za proces, prodaješ priču klijentima kako si „zelen“, koleginice će znati da cijene dil…, pardon, električno vozilo, a cijena vozila nije daleko od Jarića (Živadiina). 😉
Za dalje puteve uvijek se može pronaći neka SUS zamjena u voznom parku…

Iznogud Časni

4 jarisa za jednog dildu. Jedino šta valja je to da će kolegice da vole dildu, al ne ovog neg onog.

moron

Moja „firma“ nije „zelena“. Ekoiloška. Možda bismo i imali gde da punimo (javna garaža na 300 metara od nas ima 8 punjača, ne znam kakvih), ali, mi sa tim kolima ne bismo mogli što sada LAKO možemo. „Ja“ mogu ujutro iz „firme“ da „opalim“, primera radi, do Leskovca ( valjda 330 km, auto put 95% ), odradim posao za sat- dva i vratim se „za dana“ kući. Sa bilo kojim EV-om, mi ne možemo ništa. Osim da nam ljudi krenu dan ranije, tamo „prenoće“ ili „prenoće“ posle odradjenog posla. Tada bi nam trebalo jedno 3 puta više ljudi i jedno… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Pročitah naslov i mogu rec, kupujem, kupljeno! Aprilililili 🤡 Sad kad sam vas tako dobro prepao, da ponovimo, nekad megana kupis za žvake, 13tak hiljada eura i vozi samo da ne hrdja u salonu, danas vam dildu uvaljuju za 30 i kusur, pače 40000€. Treba li dalje? Sta to dobija budala koja dildu kupi? 200tinjak km dometa krećući se brzinom od 80km/h , manje ako se kreće 100, a sa 130 km/h (ako se ne raspadne pri toj brzini) jedva dobaci 180 km i onda vas čeka 2 sata punjenja, i tako svakih 180km. Veselje koje se plaća 20tak eura… Pročitaj više »

normalan

jel’ to prde il’ se usra?

TheStig

Gledaj točkova sunce ti😅jos malo ovi EV-jevi ce dijeliti tockove sa teretnjacima. Suluda i besmislena vozila u svakom pogledu. Poz za našeg Peksona😊

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
BB

Enterijer u odnosu na ostale električare sedam milja odmakao. Sve nešto kontam da će ga Renault Terminator kupiti, ali bez baterije pa će motor iz onog BMW-a ga ugurati u njega. 😉

Renault Terminator

Nema od te priče ništa.Čardak na točkovima nikada neće u moju avliju.Kada Renault počne praviti normalne automobile a ne ove nakaze na točkovima,onda ću opet kupiti Renault.A mislim da ću to dugo čekati,pitanje dal ću i dočekati..

da11

Velika steta sto je motor naprijed i pogon naprijed, jedino sto me veseli kod elektricnih auta je to sto se vracaju motori nazad a to znaci puno bolju dinamiku voznje, bolje skretanje, bolje prijanjanje u krivinama, manje naginjanje u krivinama i jos mnogo drugih stvari kao sto su dva gepeka itd.
Mnogo ljepsi auto od id3, unutrasnjost predobra, IMA TIPKE ZA KLIMU 😍, ali ga ne bi kupio pored id3 jer id3 ima motor nazad.

BB

Onda Citroen C zero, i on ima motor nazad 😜

Matija

Motor i pogon napred su u svakom pogledu bolje resenje od pogona pozadi. Samo za visoke sportske performanse pogon nazad ima jednu jedinu prednost. Ubedi me me da ces sa svojim autom da vozis trke! 🙂

da11

Napisao sam ti gore zasto je bolje imati motor nazad ali evo jos.
Zbog sigurnosti jer auto prilikom sudara bolje moze apsorbovati energiju, zatim kod elektricnih kao id3 ima daleko vise prostora unutra nego ovaj megane upravo zbog motora nazad. Upravo zbog toga vecina elektricnih auta ima motor nazad. Evo samo neki najpopularniji tesla 3, y, KIA EV6, Hyundai ioniq, skoda eniaq, volkswagen id3, ford mustang mach e, bmw ix, i4, audi e tron, q4 etron, mercedes eqs,eqe, polestar, honda e, nissan ariya.
Ovdje se vidi da vecina elektricnih auta su upravo sa motorom nazad.

Matija

Izbor mesta pogona, napred ili nazad, moze jednostavno da se objasni na sledeci nacin: 1. Pogon nazad – uzmi jedan stap duzine 0,5-1,0 metra. Postavi ga na vrh prsta. Da bi stap stajao uspravno moras neprekidno da pokreces saku u svim mogucim pravcima, tj. da balansiras. To sto ti radis svojom rukom to danas radi elektronika, tzv. ESP-uredjaj. Pouka glasi – zadnji pogon je „po prirodi“ nestabilan! Postoji jedan efekat koji i ti mozes da proveris – sto god je tvoj stap duzi sa njim se lakse balansira. To je objasnjenje zasto velike limuzine imaju ipak pogon nazad. 2. Pogon… Pročitaj više »

da11

To sto ti pricas je samo u teoriji u stvarnosti kada imas tezinu naprijed onda nije teziste 50 50 dobija se tezak prednji kraj. Udji brze u krivinu sa prednjim pogonom i auto ide pravo mozes ti motati do sutra, Predupravljanje je nemoguce iskontrolisati. Drugo motor naprijed je postavljen zbog toga sto je kod auta sa sus motorom zbog konstrukcije zato sto je sus motor ogroman. Elektricna auta ce potisnuti motore naprijed bas kao sto je sus potisnuo motore nazad. Da vecina nabrojanih ima pogon na dvije osovine, ali je osnovni pogon nazad. Imaju puno jaci motor na zadnjoj osovini.… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane da11
da11

Zaboravio sam jos napisati jednu carobnu rijec za elektricna auta a to je aerodinamika, pogledaj megana a pogledaj id3

BB

To što ti opisuješ se zove moment inercije. Auta bolje leže u krivini ona koja imaju težinu koncentisanu bliže centru auta, zato se BMW dobro vozijer mu je motor i mjenjač „ušao u kabinu“, ali iz istog razloga manje mjesta nudi u kabini. A električari koji imaju bateriju u podu imaju maksimalno koncentrisanu težinu blizu centra auta pa su dobri u krivini. Opet pretjerivanje u težini im negativno utiče jer ih iznosi iz krivine (gume ne mogu da izdrže grip sa asfaltom). Što se tiče Megane, treba sačekati da se vidi njegova sklonost ka samozapaljenju, jer ovo što smo do… Pročitaj više »

Matija

Vidi ti njega! Ja mislio da si komercijalista a ti govoris ko inzinjer?! 🙂

BB

Ko margarin, u sve se miješa… 😂

Iznogud Časni

valjda vegeta.

da11

Nemoj mi ti pricati o momentu inercije, molim te namjerno sam ga izostavio jer pricamo o prenosu snage na podlogu, a tu moment inercije nema veze. Jesi mozda nekad cuo za tangencijonalno ubrzanje i radijalno ubrzanje. Jesi mozda cuo za trenje. E tu nastaje problem jer kod auta sa prednjim pogonom pri vecim brzinama fali trenje, a tangencijalno ubrzanje je vece jer je brzina prednjih tockova u odnosu na zadnje veca. Kad citam tebe i matiju ispade da formula 1 ima prednji pogon. Da vas pitam jedno pitanje zbog cega nema auta sa prednjim pogonom jaceg od 350ks, a zadnji… Pročitaj više »

BB

Dobro, neću pričati evo… 🤐. Šta ja znam, Berlingo ima samo 100 ks i daleko je od ovih 800 ks (al’ čiji je motor u centru), đada se ne sjećam da sm kontrirao tezi zadnjeg pogona.. . Dobro neću više 🤐

Matija

Izvini na izrazu, izgleda da ne znas da se prednji pogon vozi kroz krivinu sa pritisnutom pedalom gasa a ne sa pustenom pa pritisnutom kao kod zadnjeg pogona. U blizoj okolini Stutgarta ima nekoliko krivudavih puteva. Najvece zadovoljstvo mi je da tu preticem Porsee kada pada kisa. Jos im mahnem uz osmeh! 🙂 Za informaciju: teorija i praksa se jako dobro poklapaju, problem za razumevanje je da obe vrste pogona imaju preklapanje karakteristika, tako da neka jasna razlika ne moze bas u svakoj situaciji da se prepozna. Duga je to prica. Diplomirao sam vozila, 40 godina sam radio u struci… Pročitaj više »

TheStig

Koji ti to automobil na prednji pogon drzis pod stalno pritisnutom papucicom gasa u krivini?Da je tako kako ti kazes rekorderi staza bi bili automobili na prednji pogon a ne oni na zadnji. Prednji pogon ima problem jer tockovi moraju da obavljaju dva posla, upravljanje i prrnos snage a to ti je otprilike kao da trazis od nekoga da zonglira lopticama dok ga ganja gladni lav. Neki od problema mogu biti djelimicno prevazidjeni npr izvedbom prednjeg vjesanja sa dvostrukim poprecnim ramenima ali to je rijetkost i prednjim diferencijalom ali ultimativno zadnji pogon je superiorniji. I taj Porshe kog ti prestizes… Pročitaj više »

M M

A seleni ? „Gdije“ oni dođu, od zada ili od spreda? Čudi me baš da ne pomenu „multilink“ od zada. A kako ovo misliš? Ovo što gore nake***nja: „Neki od problema mogu biti djelimicno prevazidjeni npr izvedbom prednjeg vjesanja sa dvostrukim poprecnim ramenima ali to je rijetkost i prednjim diferencijalom “ Kako to bosanski Kijaš, ceni da ima pogon od spreda a sa retko i prednjim diferencijalom??? I ti već dade sebi jednu zelenu!? E dr Boga ti kako to zadnji pogon ima prednost nad prednjim. E ajde objasni, magistre od Bosne?? A onda objasni, kako to da već decenije… Pročitaj više »

Matija

„Koji ti to automobil na prednji pogon drzis pod stalno pritisnutom papucicom gasa u krivini?“ – bilo koji. „Prednji pogon ima problem jer tockovi moraju da obavljaju dva posla…“ Bitno je sledece: – Auto sa zadnjim pogonom upravlja se guranjem prednjih tockova ne u krivinu vec u pravcu zadnjih tockova, znaci tangencijalno na krivinu! – Auto sa prednjim pogonom upravlja se pogonskom silom na prednjim tockovima koja vuce u krivinu! Ako hoces da iskoristis ovaj efekat onda krivinu vozis pod gasom! Upravljanje se ne resava sa dvostrukim poprecnim vodjicama. Svaka pogonska osovina mora da ima diferencijal. Porse Karera ima dobro… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
TheStig

Matija tvoja objasnjenja fizike su kao nekoga iz srednje skole tj samo teoretska. Prednji pogon nema nijednu prednost kad je u pitanju prolazak kroz zavoj bez obzira na vremenske prilike. Greska koju napravis u automobilu na prednji pogon u zavoju ce te vise kostati u odnosu na istu u automobilu sa zadnjim pogonom. Podupravljanje je nesto sto trkači najvise ne žele na stazi a opstepoznato je da podupravljanje muci najvise automobile na prednji pogon. Upravljanje se upravo rijesava pored diferencijala vjesanjem sa dvostrukim poprecnim ramenima i iz tog razloga ga svi maltene trkacki automobili imaju jer omogucava bolji i ravnomjerniji… Pročitaj više »

M M

Uuuu, hebo te posta ti bosanski teoretičar…. A bez znanja, bez osnova, i bez „mozga“, ali sa bosančero magistar titulom!!!
Čudo sebi ne „zveknu“ neku zelenu???

M M

Matija, nemoj trošiti vreme sa čovekom koji nema pojma, koji je zlonameran, dosadan, nepismen i koji je sjebao sve što je vredelo na ovom blogu.
NJegovo predstavljanje ovde pod imenom „Stig“ je počelo pričom o multilinku sa „selenima“. Valjda je mislio silen blokovi. Čovek je seljak sa Romanije, čuva konje i goveda….. Ne troši vreme uludo. On ti je davao one crvene minuse. Kad ga provališ, malo se postidi…. ali ne zadugo.
Pozz

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
Matija

Bez brige, kada pisem onda pisem za celu publiku. Ovoga puta prekidam diskusiju jer nas drug ne prihvata argumente. Ovako bi mogli u nedogled da se dopisujemo „DA“ – „NE“ pa opet „DA“ – „NE“, itd. itd.
„Autorepublika“ je veoma zabavan sajt! 🙂

BB

Čim sam obećao ćevape, odmah pominje gladnog lava 🦁🤣😂

TheStig

🤣👍

Matija

Danas je 2. april, nema vise sale, govori se istina! Kao prvo, izvestaj je izvanredan, bogatiji je informacijama nego mnogi drugi izvestaji iz uvoza! Ogranicicu se samo na svoj licni utisak o ovom automobilu: ovo je jos jedan debeljuskasti i nezgrapni SUV koji epitet „sport“, koji je u definiciji pojma SUV sadrzan, uopste ne zasluzuje! To je tipicna greska savremenih dizajnera koja sa uticajem tehnike nema nikakve veze. „Copy-paste“ dizajn rasirio se po svetu kao korona a protiv njega nema vakcine. Moracemo da sacekamo da ova generacija dizajnera izumre i da dodje sledeca. Moju posebnu kritiku zasluzuje displej postavljen na… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Upravo zbog ovog efekta gdje mi pogled ka naprijed zaklanja unutrašnji retrovizor, volim povišene automobile. Skoro sjedoh u novi C4, pa između retrovizora i ektrana ja vidim samo 5cm šajbe… Ista stvar i s Audi A4. Oprostićete mi ali sa 193 mi bolje leži čardak 😉

Iznogud Časni

Šta?

Matija

Isti problem! Kada ulazim u krivinu moram da sagnem glavu da vidim ispod ogledala! :-(((

BB

Ali je sam sjedio normalno u limuzinama nekad a sada jedva vidim kroz šajbu, k’o u tenku. Ja nisam porastao u međuvremenu, dakle proizvođači su svjesno uništili limuzine i kompakt klasu…

moron

To je bio jedini način da dobar deo kupaca poteraju u skuplje segmente.

Iznogud Časni

Gledam sat, test auta do 2000e, pa najbolja alfa 156, utegnuta, zategnuta, on se zali da sjedi visoko, sjedne u a klasu, hvali se kako se visoko sjedi. Ko je tu lud? Odražavanje alfe bagatela, mercedes 4x skuplji za održavanje. Na toj a klasi nema šta nije vrisnula, plastika unutra užas, na alfi ništa, samo malo volan izgreban, a alfa starija. Pita voditeljica alfe slove kao kvarljive, šta kaže dekra, a ovaj iz delte veli, pa nije baš tako, statistike pokazuju suprotno.
Pametnom dosta….ko ne vjerujem nek pogleda video na YouTubeu .

moron

Fiat je to … 🙂

Iznogud Časni

🇮🇹♥️

YugoFlorida

Naslov mi baš nema smisla, jer nije sada 2000. ili 2001. godina, a u 21. veku smo do sad videli 3 generacije Megana. Bez obzira što bolje izgleda od 90% konkurencije, ovakav auto za 30K evra mi i nije nešto isplativ. Kao što je rečeno u tekstu, ovo nije auto za duža putovanja, a od auta koji košta više od 30 hiljada evra, pa i daleko manje, da bar ima upotrebnu vrednost da može komotno da se njime ode na letovanje ili slično putovanje. Kao što je već rečeno, šteta što nema normalan motor, a tad bi bio dostojan naslednik… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ovakav je 40+

YugoFlorida

Iskreno ni za jednu cenu mi se ne isplati. Realno ovakva vozila jedino da kupuje neko ko ima puno automobila, pa kao još jedan, kao nekakav modni detalj ili nešto slično.

Iznogud Časni

Govori mi Musa, vidjel ti kako su kino ulaznice poskupili na 13.5€ a ukinuli sve mjere , čak se i maske ne nose? Rekoh, nestašica wc papira, ulja, šećera, bibera, brašna,nafte….a nista nije od tamo. Da jeste bila bi najbogatija zemlja na svijetu. Čuvena ukrajinska tjestenina i makaroni, na njima smo svi odrasli, zar ne? Dogovorenu rat, ko onaj sa azerbejdzanom u nagorno. A i dilde su dio iste price. Sve jeftine židovske prevare. Isprintale federalne rezerve 6000mld. Dolara. A federalne rezerve su privatna firma, i dale pare Amazonu, Bilu G. I još njima sličnim. Nama skuplji benzin i nestašice,… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Rikošet

Kad su ljudi prelazili sa konjskih kola na vozila sa motorima SUS tada je postojala jasna optička i koncepcijska razlika između tih prevoznih sredstava. Dakle znala se razlika, pa je neko svjesno birao da mu prde i smrde konji pred nosom, a neko se gušio u izduvnim gasovima i smradu sagorjjelog goriva, ali za uzvrat jurio 30 km/h… Danas su električni automobili obučeni u ista odijela kao i klasični, pa te lako navuku da pomisliš kako je riječ o istoj priči samo sa drugačijim pogonskim konceptom. Ali nije priča je potpuno drugačija… Naime kad se uhvatiš kabla shvatiš koliko si… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
TheStig

Amin 😊Ili sto rekao Iznogud „pametnom dosta“ 🤣

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Iznogud Časni

Ih, kad sam ja o ovome pričao , onaj šeki dildu ni vidio nije, eto kad je bilo, taman kad je broj jedan bio u pelenama.
Nego, nešto sam ko pokisao, pa ono….