1. Home
  2. Testovi
  3. Test: Škoda Octavia A8 Ambition 2.0 TDI 85kw 6G Obesmišljavanje Audija
Test: Škoda Octavia A8 Ambition 2.0 TDI 85kw 6G Obesmišljavanje Audija
187

Test: Škoda Octavia A8 Ambition 2.0 TDI 85kw 6G Obesmišljavanje Audija

21.70K
187
Podelite sa prijateljima:

Nemci su se novom Octavijom, čini se, malo previše zaigrali. U stvari, to tehnički baš i nije kompletna istina, jer je u volfzburškoj priči više modela iz C segmenta, koji je u neko drugo vreme, kada je Golf od samog momenta predstavljanja, suvereno zaposedao tron klase, i nazvan po njemu. Porodice Porše i Pih se raduju nesmanjenim intenzitetom, uslovno rečeno, bez razlike da li se kupac opredeli za Octaviju, Leon, Golf ili pak A3. Hoćemo reći – kasica prasica je ista.

Suština automobila je, takođe ista!

Dakle, Volkswagenov recept za uspeh glasi: „Osmisli jedan automobil i daj sve od sebe u tom procesu, a zatim ga odeni u jeftiniju ili garderobu koja prija karaketeru snoba, pa ga onda promoviši i nudi bez šminke ili sa skupim šminkerajem, po cenama koje nišane dubinu džepa ciljne grupe, ali svakako sa maržom koja je u rasponu od ogromne do znatno više od ogromne“.

Tako je verovatno i krenula priča s novom Octavijom četvrte generacije, s tim što ostaje konfuzija u pogledu toga koja je sada ulazna marka u čudesni svet Volkswagenovih automobila. Da li je to i dalje Škoda, ili su Česi u „Igri prestola“ prevazišli Špance, što poznavajući predratnu istoriju i ne bi trebalo da čudi.

Kako ne bismo pričali istu priču više puta, ali i kao dobar aperitiv za nastavak teksta o korisničkim i vozačkim iskustvima u vezi s posedovanjem liftbeka Škoda Octavia, neophodno je pročitati, najmanje jedan tekst (a ima ih pregršt o Octaviji i sviti klonova), onaj o prezentaciji noviteta iz novembra prošle godine, gde je data retrospekitva izvršenih modifikacija u smeni generacija, i gde možete pročitati i da je novitet u predvorju D segmenta, i to po širini i dužini, kvalitetu završne obrade, zapremini prtljažnika… Otkriva ga jedino međuosovinski razmak koji je „rod rođeni“ predstavnicima C segmenta.

Pogonski sklop i vozna dinamika

Primerak koji je sa nama koristi čuveni 2.0 TDI motor za koji konstruktor kaže da radi bez greške, u atmosferu ispuštajući i do 80% manje, po Volskwagenu poznatog, jedinjenja koje istraživači kancera pluća zovu azotni-oksid. Moguće je, nova Octavia koristi najasavremeniju tehnologiju selektivne katalitičke redukcije (SCR) s dvostepenim ubrizgavanjem ureje. Iako je najslabiji u gami, ovaj „čađavac“ pokazuje da je 115 konjskih snaga sasvim dovoljno za ono što čoveku treba, pa čak i više od toga.

Doživljaj pomalo kvari prevaziđen šestostepni ručni menjač, ali i to ne zbog toga što je, daleko bilo loš. Naprotiv, sasvim je solidan, ne predugih hodova, precizan, s dobro odmerenim stepenima prenosa, uz preeeduuugu šestu „brzinu“. Zastareo je koncept manuelne izmene stepena prenosa, sam po sebi.

Da se vratimo mi pogonskoj jedinici. Živahna, dizelski neotesana, ekstremno elastična… Satanizacija dizela je donela prilku i da se češće družimo s rafiniranim turbobenzincima, nakon čega se neizostavno javlja, negde u prošlosti zapostavljeno, zapažanje da su dizel motori, onako – prilično neartikulisani. Naravno, spram onih jedinica koje zavise od oktanske vrednosti goriva.

Međutim, listanje kroz podatke koje je zabeležio putni računar, navodi nas na to da mu je nužno oprostiti „njegovu ružnu prošlost“, jer mu je najjača strana ona iz rubrike o energetskoj efikasnosti. U vožnji gradom, koja je činila i najveći deo ovog testa, četvorocilindraš je trošio samo 6,5 litara na sto kilometara. Odlično, samo po sebi, a rezultat dobija na značaju kada vidite prosečnu brzinu kretanja tokom tog postignuća (20 km/h).

Vožnja na ravnom, u četvrtom stepenu prenosa pri brzini od 45 km/h ne izaziva nikakvu nelagodu, niti se motor buni kada je pri 80 km/h u šestom stepenu prenosa. Iako najslabiji, ovaj blok ipak ima četiri cilindra i 300 njutn metara kada je u zenitu. I ne samo to, najviši obrtni moment nastupa pri 1.500 obrtaja, a ne pri 1.700 kao kod 150 konjskih snaga moćne verzije iznad. Stotku dostižemo malo nakon što promakne deset sekundi, što opet nije loše.

Terali ga nismo brže od 130 km/h na autoputu, pa ne znamo kako se ponaša u takvim okolnostima, a i ne bismo da probavamo jer se zanosimo da trebamo da budemo primer odgovornog ponašanja u saobraćaju, ali zato znamo da u tim okolnostima Octavia generiše minimalnu buku, a na naše iznenađenje, ona ne dolazi od motora, koji se vrati na nestvarnih 1.800 obrtaja kolenastog vratila, niti od opstrujavanja vazduha, zbog odlične aerodinamike (Cd 0,24), već zbog nešto lošije izolacije podvozja. Možda je i do guma od 16 cola, koje potpisuje korejski Kumho, ali ne bismo se kladili u to.

Sinoć smo imali neprijatno iskustvo upoznavanja s vozačem omalenog Fiata Punta, koji je tačno ispred nas „iskočio“ iz Košutnjaka na Rakovački drum, ne gledajući ima li koga na glavnom drumu. Kočnice su odradile svetski posao, a ni žešći manevar izbegavanja prepreke na drumu, nije inicirao aktiviranje ESP uređaja. Čak je i sistem oslanjanja „momački“ podneo vožnju u trajanju od dvadesetak metara po izrazito neravnom zemljanom pojasu uz sami asfalt.

Odmahneš rukom, zahvališ se Bogu što si dočekao da imaš pedeset godina, i naglo postaneš srećan što nije bilo sličnih situacija u životnom dobu kada je krv vrelija, a mozak ne baš „u vinklu“.

Zaista, kočnice su odlične po svim faktorima ocenjivanja (efikasnost, doziranje, verovatno i postojanost – mada se na ovu temu baš i nismo igrali). Da dodamo da su diskovi sastavni deo kočnog sistema na sva četiri ugla karoserije.

Kod priče o sistemu oslanjanja, ali i generalnog doživljaja nove Octavije, možemo da se vežemo na priču o relativitetu, kao i na očekivanja. Evo šta želim da podelim. Kolega poseduje Citroen Xsaru Picasso i nakon kratkog iskustva sa ovom Škodom, kaže da je veoma dobar automobi u pitanju, iako nemački tvrd.

Međutim, moja percepcija je različita. Osnovna postavka oslanjanja Octavije je odlično izbalansirana, verovatno čak i nešto mekša, spram „nemačkih standarda“, a posebno spram postavke Honde Civic, ili pak meni omiljenog BMW-a. Škoda Octavia se pre može porediti s udobnoću koja karakteriše tvrđe podešene francuske automobile.

Dizajn i praktičnost

Priča o dizajnu Octavije nije slučajno u drugom delu testa. Ne zato što je skaredan, već zato što je oduvek bio u drugom planu ciljne grupe koju na tržištu „jure“ likovi iz Mlade Boleslave. Ovaj put, „naboli“ su skroz. Baš momačka, skladna i dopadljiva limuzina. Pardon, liftbek.

Generalno, propocije otkrivaju prednji pogon, poprečno postavljen motor (ispred prednje osovine?!) i porodičnu, radničku namenu. Bela boja je verovatno ok, ali možemo da ga vizuelizujemo i u drugim nijansama, i da nam se ponovo mnogo dopadne. Očito je za osnovu uzet model Superb, koji je zaista, oku veoma privlačan model.

Unutrašnjost otkriva veoma moderan koncept, s dva digitalna prikaza. Instrumentacija je virtuelna i može se birati ono što želite da vam bude pred očima. Uglavnom se kao najpraktičniji iskristalisao „klasik“ prikaz brzine kretanja i obrtomer, oba u kružnom izdanju, kako tradicija nalaže.

Po sredini centralnog grebena je nasađen tablet, prikladne dijagonale (tačno kolike – pročitaj Prezentaciju, link dat u ranijem delu teksta). Taj ekran je osetljiv na dodir, pa je realizacija isuviše puno želja vozača, sakrivena u menijima ovog info-zabavnog sistema. Strahovito iritira pretraživanje opcija, umesto jednokratnog stiska fizičkog tastera! Ovo nije samo na teret nove Škode, već protiv generalnog trenda digitalizacije u autombilskoj industriji. Ili se možda samo radi o neprihvatanju činjenice da se mora ostariti. Prosudite sami, obe opcije zvuče racionalno, barem donekle.

Sedišta su odlično profilisana, s izraženom lateralnom podrškom, ali deluje da je ispuna nedovoljno postojana. Dozvoljavam da su čula poremećena dugotrajnom upotrebom premijum vozila. Podešavaju se ručnim putem, na šta nemamo zamerki, a presvučena su tekstilom koji je opet prihvatljivog kvaliteta.

Nazad je izražen centralni tunel, pa je središno mesto rezervisano za nekog iz pratnje Snežane (iz one bajke s patuljcima). Mesta ima i za kolena i za glave, sasvim dovoljno. Ukoliko niste „jazavičar“, to jest moron.

Upotrebljeni su „Simple Clever“ materijali. Jeftini, jeftini, ali zato uglavnom izgledaju malo iznad prosečno. Najprijatniji oku i prstima su oni kojima je presvučen centralni greben i gornji deo oplate na vratima. Na vratima plastika izgleda mnogo bolje nego što je to stvarno, to jest nego što je prsti vrednuju, a jednako tužno deluje ona na donjoj sekciji centralnog tunela, na primer.

Gde je Audi bolji?

Audi ima lepšu značku! Audi verovatno ne možete da kupite bez da ima ugrađen sistem autnomnog kočenja u kritičnim situacijama, koji ova Škoda nema! Audi ima kvalitetnija sedišta, i nešto kvalitetnije materijale upotrebljene u enterijeru! Audi krasi bolja izolacija i nešto bolje vešanje (subjektivni osećaj). Audi je još uvek legitimacija da ste sposobni da porodici obezbedite solidnu materijalnu egzistenciju, dok Škoda to nije!

To su razlike koje su banalne, posebno što postoje i verzije Octavije koje dodatno minimiziraju prednosti „premijum“ Audija.

Dalje kontroverze

Ova Škoda Octavia s popustom od par stotina evra je plaćena 21 hiljadu. Golf 7 1.2 TSI je, takođe kao nov koštao 15 hiljada evra (takođe s popustom). Po svemu su ova dva automobila uporediva, izuzev po prostoru kojeg više nudi Octavia, ali uz manjak rafiniranosti spram „Nemca – Nemca“.

Odgovor zašto je nova ulazna Octavia (doduše s dizel motorom s jednakim brojem cilindara) za 40% skuplja od pomenutog Golfa 7, ali i od Sedmice dizela, koji se još uvek prodaje kod nas (1.6 TDI 115 ks po ceni od oko 18 hiljada evra), nije nam jasan.

Da naglasimo da je prema zvaničnim podacima, tokom 2019. godine prodato blizu 5.900 primeraka vozila marke Škoda, a da je ovlašćeni uvoznik ostvario prihod od prodaje robe od 103 miliona evra (!!!), što nas dovodi do prosečne prodajne cene po vozilu od 17,5 hiljada evra, uz apstrahovanje da je u iskazanom iznosu verovatno i prihod od realizacije ostale robe (rezervni delovi, polovni automobili i slično).

Kada znamo da je u ceni od 21 hiljadu za ovu Octaviju, sadržano 20% poreza na dodatu vrednost, onda shvatamo da je i ovaj automobil, iako 40% skuplji od Golfa iz 2019. godine, jednake maloprodajne vrednosti kao prosečna prodata Škoda u prošloj godini.

Znajući da država kupuje Škodu za svoje potrebe, kroz javne nabvke, kao prilično indikativan se nameće i procenat za koliko su bile uvećane cene tada prodatih Škoda, odnosno, možemo da naslutimo koliki je „reket“ (oko pomenutih 40%). Direktnih dokaza nemamo, ali nisu nam ni potrebni, nismo sud, samo smo glasači.

Zaključak

Bilo kako bilo, Škoda Octavia je odličan automobil koji zaista eliminiše potrebu za Audijem i bilo kojim „premijum“ predstavnikom u segmentu. S druge strane, uporedite njenu cenu sa iznosom koji se traži za Hondu Civic, koji je ekskluzivniji, više sportski, veoma praktičan i po statistikama kvalitetnije izrađen automobil.

Shvatićete da kontroverzama u današnjoj automobilskoj industriji nema kraja.

Zvezdan Božinović

(21699)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

187 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Obesmišljavanje Audi-ja od strane Škode počelo je sa predstavljanjem prve generacije Superb-a.Redizajn Pasata 5 sa produženim međuosovinskim rastojanjem odbačen je u Evropi dok je u Kini postao kineski model Pasata.Šefovi VW-a uzimaju kinesku odbačenu verziju iz evropske korpe za otpatke, mijenjaju prednji branik,farove, haubu, kače škodinu masku , znak i eto prve Škode Superb.Ispod haube VR6 motor sa 3,2 litre(čini mi se), 4×4 pogon, unutra koža, digitalna klima(klimatronik), puno prostora pozadi,..I počeše šefovi Audi-ja da dižu bunu,“pa ne može jedna Škoda da bude velika i luksuzna kao Audi za 1/3 manju cijenu“.Konflikt unutar grupacije nikad nije u potpunosti prevaziđen.Škoda ,… Pročitaj više »

D_C

Mozda gresim ali mislim da nisi u pravu i da iako vozila istog segmenta, ne smatram primera radi da Superb gadja na istu ciljnu grupu kao recimo A4 ili da Kodiaq pravi konkurenciju Q5, iako da ne bude zabune, smatram da se radi o Skodinim vozilima koja su po svakom objektivnom parametru – odlicna i u samom vrhu klase. Sigurno da jedan vid kanibalizma unutar grupe postoji ali generalno gledano se ova vozila medjusobno dopunjuju tako da ce neko kome su pririteti A, B i C pre uzeti Skodino vozilo dok ce se neko kome su prioriteti X, Y, i… Pročitaj više »

Bungi

Slažem sa sa tobom da je jedan Audi premijum marka a Škoda to nije.Ipak,predstavljanje prve generacije Škode Superb veoma je ustalasalo vode u audijevom „bazenu“.

Don

Pa da, tabletizacija uzela maha. Užasna unutrašnjost i upravljanje automobilom zgadi čovjeku boravak u njemu, naravno ukoliko uspije prezivjeti, jer toliko tih iz sranja ima da vozač za svaku opciju (promjena klime,puhanje ventilatora,izbor navigacije,radio…) Mora barem 10 sekundi da ne gleda na cestu. Oni koji znaju, razumjece. Ostalo što je navedeno u testu, stoji osim poredbe sa golfom 7 a ne 8, premda je to isti k.

moron

Pa, ti kao D_C podešavaj temperaturu automatskog klima uredjaju na tabletu samo dva puta godišnje, kada su prolećna i jesenja ravnodnevnica, i nećeš imati problema sa tabletom 😊

D_C

Moji ukucani znaju da je jedan od najlaksih nacina da me izbace iz takta je da pomere temperaturu na zadnjim sedistima – cetvorozonska klima koja u mom autu radi strogo kao jednozonska 🙂 Nekoliko veceri sam pokusavao da nadjem u uputstvu kako da onesposobim komande pozadi ali nazalost nema. Inace, licno smatram da sam uvidjajan sto u zimsko vreme kada smo bolje obuceni, skinem temperaturu na 21 a po letnjim vrucinama je podignem na 24. Da je auto jedan od ovih novijih bez dugmica, verovatno bih je postavio na 22.5 i ne dirao vise nikada. A prste sekao kome god… Pročitaj više »

moron

Dobro, tebe nervira da ti neko „čačne“ podešavanje klima uredjaja (i ja „poludim“ na neke stvari oko kola), ali, zar ti „ne gasiš“ leti klima uredjaj par minuta pre pristizanja na cilj, zbog zdravlja putnika, a i da se klima uredjaj ne bi „otrovao“ (pa i tako ugrozio zdravlje)? Zar ne bi bilo lakše da je to gašenje radi jednostavno, samo „na gumb“?

D_C

Ukratko receno: ‘jok’ za oba.
Ne, sada bez zezanja, ne secam se kad sam je zadnji put iskljucio i ponovo ukljucio. Ne pipam 🙂
Prvi put cujem da se klima uredjaj ‘truje’. Jednom godisnje, pocetkom leta izvrsim dezinfekciju ako mislis na to.

TNT

Pa po preporukama trebalo bi da na svakom klima uređaju – kućnom, u kolima – „osušiš” filtere / isparivač ventilacijom, kako bi se sprečio razvoj svih onih bakterija i mikroorganizama kojima pogoduje vlažan i mračan prostor – ali ni ja to ne radim, barem ne redovno. Po preporukama, 15 minuta nakon isključivanja klime, ostavlja se rad ventilatora. Mnoge kućne klime imaju to kao opciju da same uključe režim „isušivanja” nakon završetka hlađenja – kod grejanja to nije potrebno.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
moron

Ja klimu uvek ugasim oko pet minuta pre planiranog kraja ili iole dužeg prekida putovanja (ne ako samo treba da napunim gorivo ). To radim barem poslednjih 10-ak godina.

TNT

To jeste pravilno ponašanje i ispravno razmišljanje, i ja težim tome, ali uglavnom zaboravim da to učinim.

D_C

Hvala na savetu. Podsetio si me toga kada sam svojevremeno ziveo u toplijim krajevima gde je klima u kuci bila neophodna. Ovde u CH je to retkost.

Za auto, uvidjam da ste ti i moron u pravu. Moracu da probam da promenim svoj stari stav da ne pipam nista ili barem da vrsim dezinfekciju cesce.

Dr. Miloš

A umesto plus/minus, reguliši otvaranjem/zatvaranjem prozora😅

D_C

O je, sad jos i ti…
Automatska klima se zove automatska zato sto nemas ti sta da regulises. Podesis je na temperaturu koja ti odgovara a ostalo klima regulise, zamisli sad pa ovo – AUTOMATSKI. Cak i pise na ekranu ili barem svetli lampica na dugmetu na kojem stoji ‘AUTO’, koje znaci, cik pogodi sta…da klima vrsi regulaciju automatski!!!

J4ZZ3R

D_C tebi bi mogli i tablet da ukinu 🙂 Sta ce ti opcije, lepo ti u fabrici podese klimu na 22. 5 i ti je to.

Vidim da jedini MRN cita uputstvo za klimu 🙂

Ja mojoj supruzi i snajki 10 godina govorim da ISKLJUCE klimu makar kad stignu na nas most, ali avaj, dzabe trosim jezik

D_C

Htedoh i sam sinoc da napisem to sto si rekao, nego rekoh ‘ajde da ne budem bas toliko radikalan 🙂

TNT

Ne probavamo, nego probamo 😉 Možemo da isprobavamo kočnice više puta, ali probava je nešto drugo, i to ide posle dobre hrane. Hoću honorar za (ko)lektorisanje!

Don

Imaš dobru probavu!

TNT

Nemo’ sad da se izvlačiš, nego spremaj sponzorstvo u vidu ćevapa, piva za mene, vina za @morona i za sve ostale šta piju, za organizovanu akciju „trka matorih stipsa”, to jest ko najmanje troši, da platiš za lektorisanje. Alternativno, neće se bunimo ako umesto sponzorstva dobijemo test onog tvog lubeničara, o kome smo za sada samo čuli neke bajke o potrošnji, da konačno čitamo test o nečemu +250kW…

J4ZZ3R

Ko bre mator TNT!??? , MRN danas presao 20km peske, ja u najboljim dzenetskim godinama… Duplo 4

Ti i Don sto ste za lozu i perike to je druga stvar 🙂

Don

Auuu, jaki smo na jeziku! Bum te videl na testu potrošnje!btw, pravil snajka perike?kad će test? Za kad je zakazan? Nisam čuo da se roštilja po kiši…

Zoca

Proslo zlatno doba Skode u Srbiji!

moron

Dosta izabran tekst. Toliko da mi žao da kritikujem. Ne škodu, ni oktaviju, već politiku paketiranja u Srbiji. Ovaj srpski „Ambiš’n“ ima mnogo obeležja slovenačkog baznog paketa Active, koji naziv u Sribiji još ne postoji uz novu oktaviju. Da li u Srbiji ima kola ovog segmenta da u serijskoj opremi nema (običan) tempomat, kao srpski Ambiš’n? To je „zločin“. Srpski Style, da nema i 3 zonsku klimu, bio bi u Sloveniji Ambition. Jasno je da je ovo isto kao i ono kada Ariel deterdžent ili Milka čokolada na dva tržišta nemaju ništa zajedno osim isto ime. Neke institucije rekoše da… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
moron

Moje izvinjenje. Piše na početku mog komentara: „Dosta izabran test“, a bio sam napisao (i hteo da napišem) „Dosta odmeren test“, ali sam očito bio napravio neku pravopisnu grešku i telefon je „odmeren“ izmenio u „izabran“.
A test je baš dobar i „odmeren“.

J4ZZ3R

Kupi telefon druze MRN 🙂 Zvezdane, osevapi se, uzmi mu jedan iphone u zutpj BOJI, boji AR 🙂

Mozes glavu da mu spasis, da ne posalje greskom koleginici da je izabrana umesto odmerena ili ne daj boze neki komentar gluteusa 🙂

Don

Pa meni to to telefon stalno radi , mijenja riječi….i onda neki hoće tablete u auta! Ja ne amercedesu još nisam uspio glasovnom komandom da zadan navigaciju…i nema onog ko je uspio a dao sam i izvornim govornicima sa probaju…pa ti vidi.

moron

Ako Bog da, uzimam uskoro novi mobilni, bolji … Možda neku NOKIU 3210

Rale

I na kraju bez analize, istine i dokaza, usraste test sa:
“ S druge strane, uporedite njenu cenu sa iznosom koji se traži za Hondu Civic, koji je ekskluzivniji, više sportski, veoma praktičan i po statistikama kvalitetnije izrađen automobil.“

Mercedesklub.rs

Nisam vozio jos uvek ovu Skodu, ali da li ti imas predstavu koliko je Civic, uz Mazdu 3 dominantniji od svih drugih u klasi? Tesko da ce moci da mu prismrdi, a cena to ne govori, o tome se radi

Rale

To ti se samo čini. Prvo ti proizvođači uopšte ne nude dizel varijantu, i to je dovoljno da se ne mogu porediti sa Oktom i nisu joj konkurentni. Praktičnost, udobnost i uptrebljivot tek ne treba porediti, kao i sve ostalo u većem delu karakteristika.

D_C

OK, ako je tako, posto ja vozim karavane jel ima Civic i Mazda 3 kao karavan? Nema, znaci od ova tri mora Skoda. Hajde da zaboravimo karavan, nema veze, hocu dizel, moze? Ne moze, opet ima samo Skoda. Hajde da zaboravimo dizel, hocu malo jaci motor, nesto preko 200ks i recimo 300Nm obrtnog momenta. Ima Honda Type R, ali ako mi je to sa druge strane previse, hmmm opet samo Skoda. Hocu automat ali necu CVT, moze Mazda ili…Skoda. Pogon na cetiri tocka, Mazda sa relativno anemicnim motorom (224Nm na 3000rpm) ili opet Skoda. Zakljucak: u mnogim kombinacijama Civic i… Pročitaj više »

moron

Slažem se sa većinom onog što si naveo, ali, kako majku mu, civic sa 182 ks ti je preslab, a onaj sa 320 ks i 400Nm ti je prejak i tebi treba baš neki turbaš od 245 ks, da bi, eto, bila baš oktavija 3. generacije ?😊
A kao AWD ti ne valja ni mazda, već i tu mora samo oktavija ? 😊
Za karavane razumem i nemam primedbi na tvoj stav.

D_C

Jel moze ovako: turbo benzinac od 2000 kubika a da nije bas neka super-sportska varijanta? Kao sto je nekom Golf GTI taman a Golf R previse… Sto se tice 4WD, rekoh moze Mazda ili Skoda, isto kao i za automat. Mada realno, ko uzima 4WD u ovoj kategoriji on ce ga najverovatnije zeleti u kombinaciji karavan+dizel+automat. Ako bi da pravimo auto ovog segmenta bas po mom izboru, to bi izgledalo ovako: karavan, 2000ccm turbo benzinac (negde izmedju 200 i 250ks), 4WD, automat. S obzirom na ovo gore navedeno, morao bi da bude proizvod VW grupe. Audi ga nema u ovom… Pročitaj više »

moron

Pa, imaš sada kod Focusa i digitalnu instrument tabla 12.3″, u Srbiji serijski na Vignale, a opciono na St Line i Active, a što bi moglo da poboljša „ugodjaj“ u focusu. jer je do sada ona analogna instrument tabla (čak i u Vignale) ipak bila malo „ispod nivoa“.

Inače, i meni karavanska oktavija 4WD deluje kao izuzetno privlačno rešenje, ali, uvek je imala veoma „jaku cenu“ (pa čak i dok je nudjena i sa 1,6 TDI od 105 ks), toliko „jaku“, da to za mene nije imalo smisla.

D_C

Instrument tabla djene-djene ali ima Focus neke jadne materijale unutra a ni izgled centralne konzole mi nije po ukusu. No, da sam kupac u tom segmentu, sigurno bih ga isprobao i direktno uporedio utiske iz voznje sa konkurencijom.

J4ZZ3R

Mnogo si praktican D_C. Gde je tu duh, uzivanje u voznji, peglanje krivine, vrtenje motora, progresivan volan koji ne podseća na playstation, originalan dizajn, sportska pozicija za volanom, standardan multilink?

A da ne pricam o paketiranju i cenama. Skuplja Skoda, a nema AEB, nema adaptivni tempomat, nema BSM, nema milion stvari koje Mazda i Honda imaju.

Ccc brate, poredis Skodu sa Mazdom i Hondom, to je kao da poredis Martinu Navratilovu sa Martinim Hingis, obe su Martina (auto ovo, auto ono) ali prva znas kakva, a druga onakva.

Jos sam cekah da kazes da je VRS bolji od Type R

Don

Sta fali drugoj? Dok je bila mlada bila je mmmm

J4ZZ3R

Ne fali nista drugoj, toje i poenta, druga je njami, a prva… prva je ko nasa premijerka 🙂

Don

Prva je muško 🙂

D_C

@J4ZZ3R: Pokrenuo si nekoliko tema, pa nisam siguran odakle je najbolje da pocnem. Hajde prvo od laksih, pri cemu cu poredjenje dve Martine preskociti. Paketiranje i cene: To sve nazalost stoji i sa nekim nedostacima o kojima moron cesto pise, a zahvaljujuci srpskom uvozniku, Skodu verovatno treba u potpunosti iskljuciti iz izbora u Srbiji. Moj stav je generalizovan i bez nekog obzira na cene i nivoe opreme koji mogu da variraju od trzista do trzista. Kada se to uzme u obzir, onda stvari mogu da izgledaju potpuno drugacije. Multilink: Megane RS je i dan danas bez multilinka a Civic Type… Pročitaj više »

J4ZZ3R

D_C Ako ti treba karavan ne sporim da imas pravo na izbor Octavie, ali reci da je zbog toga bolji izbor od Mazde i Honde je grehota, za one koji nisu probali Hondu i Mazdu i mozda zbog toga nece ni probati.

D_C

Ali J4ZZ3R, ja ne razumem zasto ti ne razumes da uopste ne tvrdim da je Octavia bolji izbor od recimo Civic. Ono sto sve vreme pokusavam da kazem je da osim u 2 verzije (Octavia 1.0 liftback vs Civic 1.0 hatch i Octavia 1.5 liftback vs Civic 1.5 hatch) direktno poredjenje je nemoguce praviti jer za Civic uglavnom ne postoje verzije koje bi se direktno mogle porediti sa Octavia verzijama. Koji Civic bi ti uporedio sa Octaviom u verziji Scout 2.0 Tdi 190ks (4WD) ili predstojecim plug-in hybrid? Jedina obrnuta situacija je Type-R gde Skoda nema ekvivalentnu verziju (VRS i… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ok razumemo se… ja pricam to sto pricam zato sto bas ako poredimo to sto moze da se poredi CIVIC je kod nas pogotvu, daleko uzbudljiviji, opremljeniji i jeftiniji izbor. To je sve.

D_C

p.s. Potpuno se slazem sa tobom da je grehota sto Mazda i Honda nemaju jedan veliki opseg verzija pa da svako moze da nadje unutar njihove palete ono sto mu odgovara. Ja bih vrlo rado probao Hondu Civic karavan 2.0 turbo benzinac 4WD sa automatom koji nije CVT (klasican automat a-la Aisin mi je sasvim OK). Ali na zalost nema… Ili barem Hondu Civic karavan 1.5 turbo benzinac sa automatom koji nije CVT. Ali nema ni to. Nismo za to krivi ni ja ni Skoda…

Stari Dejan

Ja sve mislim da si ti neki moj davno izgubljeni rođak

J4ZZ3R

Asimilovali Svajcarci tvog rodjaka, evo ubi se da odbrani najprodavaniji auto u Svajcarskoj

Stari Dejan

On stalno brani nešto ili nekoga ovde, navikao se već 🙂

moron

Uh, ovo sa tesnim patikama je odlično poređenje. Bolje ne može. Michelin i Adidas, meni dva draga brenda. Davno,1993, kao student Univerziteta Rifat Burdżović Tršo, videh prelepe Adidas duboke patike. Kakve sam sanjao celi život. Probah. Da, pomislih, možda da su pola broja veće, ovo bi moglo biti tesno za dugo nošenje. Ali, Adidas. Prelep. Kakav sanjah celi život. Ipak, tesan li je? Ali, Adidas … Neka ide život. Lepe se. A ako i malo zulja, Adidas je … Maltene zadnje pare dadoh tada. Nosio sam ih pet godina. Pet godina žuljeva. Ali, Adidas je … Pa, ipak, bijah srećan… Pročitaj više »

moron

Ne, nije bio problem u nošenju dobokih „Adidas“ patika bez čarapa, već u želji da se kupi Adidas pa i onda kada ti taj model možda i nije prava mera. „Kupuj brzo, kajaćeš se polako“. Bez razlike da li su u pitanju patike, ili kola. I, da li je problem samo do „veličine“ ili nekog drugog bitnog parametra. Ja sam zamalo („zamalo“ u produženom trajanju ) kupio prethodnu oktaviju, ali, bilo me strah. Strah da ću proći kao moj drug Škodrag i/ili Zoki i/ili Mirko … Mene je zaista strah VW grupacije i njihovih nagadjivanih motora, jer su česti slitčni… Pročitaj više »

Don

Eh, ja htjedoh samo se referirati na sliku adidasa na stopalima…bez ikakvog komentara…

Mercedesklub.rs

Ovo je stranica ljubitelja automobila. Po tvojoj logici je Octavia bolja i od Ferarija…

D_C

Auto je onoliko dobar koliko dobro sluzi svojoj svrsi. Ukoliko od auta trazis ultimativno uzivanje u voznji, tesko da moze mnogo bolje od Ferrarija. Ukoliko sa druge strane zelis auto koji ce udobno voziti tvoju porodicu i prtljag na odmor i auto za svakodnevno trckaranje po gradu a da ti ne pravi neke velike troskove, tesko da ces u obzir uzeti Ferrarija jer za to ima mnogo boljih auta od njega. Ja uvek kazem da je Smart izuzetan auto jer odlicno sluzi svojoj svrsi, ali je i Rolls Royce Phantom izuzetan iz identicnog razloga – jer izuzetno odradjuje ono za… Pročitaj više »

Mercedesklub.rs

Izvini, ali ja u zivotu vecu kolicinu gluposti nisam procitao. Citao sam do „na taj nacin meni su karavan Octavia VRS ili Focus ST odista bolja opcija od Type-R ili Megane RS.“ Sa Octaviom VRS sam presao pola EU i odlican je automobil, ali ne moze da stane na crtu ni obicnom Civicu, a kamoli Type Ru(u kom se nisam vozio niti sedeo u njemu, ali ovo su cinjenice koje bi trebao da zna svako ko se usudi da pametuje na temu automobila) A ti za ovo sto trazis na autu kupi Daciu Duster, osim slabog motora i plastike(koja na… Pročitaj više »

TNT

Pa da si pažljivo pročitao šta kaže D_C u svim komentarima, shvatio bi poentu – najbolji automobil je onaj koji ispunjava uslove za koje je namenjen. Ako npr. tražiš mali automobil za grad, da se sam voziš kroz gužvu, Smart je 1000 puta bolji izbor od S klase, osim ako nisi težak snob ili ti automobil treba da u kafiću “tresneš” ključeve na sto i tako muvaš sponzoruše – u tim slučajevima je S klasa svakako bolja i za grad 😀. Ako tražiš porodični automobil za zimovanja/letovanja sigurno nećeš kupovati SLS AMG već GLB/GLC/GLE/GLS. Nije D_C pričao o tome ko… Pročitaj više »

D_C

👍 Ko me zna ovde sa foruma, zna da uvek zastupam razlicitost i da uvek tvrdim da svi mi imamo drugacije prohteve i zelje, pa samim tim i drugacije vidjenje idealnog vozila. Vise sam puta pricao o kolegama cije je koriscenje vozila takvo da bi im Renault Zoe bas legao, ali sam spominjao i prijatelja koji ima 2 trkacka konja pa je njemu idealno nesto kao Q7/X5/GLE. Takodje sam jako cesto ‘branio’ Daciu i tesko da cu ikad nesto reci lose za nju iako sam vozim auto od 3000 kubika. I takodje ko me zna, zna da ne volim nikakav… Pročitaj više »

Don

I ja zastupam različitost, il djulija il stelvio. 🦌🦌

Stari Dejan

Vidi ovako, daj da priču prebacimo na električne aparate. Recimo svi živi grebu da se nekako dokopaju iPhone-a. Pre nekih godinu i kusur dana, rekoh ja sebi da nije u redu što sam toliko skeptičan a da nisam probao pomenuti uređaj. I uzmem ja sebi jedno to čudo. Prvo, dok sam napravio nalog bilo je više muke i nelagode nego što sam očekivao. Tada nije bilo naše verzije appstore-a pa si morao da lažeš adresu, i tako dalje i tako bliže… Od samog starta sve mi je bilo pogrešno i naopako. Bukvalno. I nakon 4 meseca agonije ja to prodam… Pročitaj više »

Mercedesklub.rs

Da je Iphone bolji od Androida ces cuti samo u nestrucnim krugovima i marketingu, jer je Android ipak uvek korak ispred. Kao sto te u strucnim krugovima niko nece ubedjivati da je Octavia bolja od Civica jer su to stvari opste kulture ako ces da pises na temu automobila.

TNT

A moram i na ovo da reagujem: „Da je Iphone bolji od Androida ces cuti samo u nestrucnim krugovima i marketingu“. Neko bi ti i rekao da možeš čuti samo u nestručnim krugovima da neko poredi iPhone (naziv modela telefona) sa Androidom (naziv OS) – babe i žabe. Čemu takva isključiva razmišljanja, podele i sukobi u stilu „ne, ovaj je bolji“? Partizani vs četnici, zvezda vs partizan, MB vs BMW… Jedan voli i odgovara mu jedno, drugi nešto drugo – svako na to ima pravo.

Don

Imam oba, ali iPhone mi pravi velike probleme, ne proširiva memorija, kratkoća ispravnog funkcioniranja punjača, telefona koji se jedva puni nakon novih updejta , zatim izuzetno loše riješeno uključivanje gps (10 klikova) itd. Sreća da je poslovni, a koštao tada preko 1000€, sa ne kažem da ne vrijedi ni 100. Na Samsungu mi pukao ekran (nema fizičkog loma nego pola ekrana crno) neće pod garancijom da prihvate, kažu sam si kriv što nisi kupio dodatnu garanciju. Tako da ostaju samo kinezi.

J4ZZ3R

Meni bas naprotiv stavi tresnju na tortu sa tom recenicom 🙂

D_C

Octavia a da nije ‘lubenicar’ ?!
Toga nema ovde gde ja zivim. Odn ima, ali samo na papiru…

D_C

Ja ozbiljno a popio sam minuse 🙁

Evo proverio sam, na jednom od najvecih sajtova za oglasavanje je trenutno oko 650 karavana godista 2020. i ukupno 0 ovih drugih, kako god da ih nazovemo (eng: liftback).

Ukoliko izbor prosirimo na Octavia do 10 godina starosti, u oglasima je sve ukupno 2276 komada, od cega 2233 otpada na karavansku verziju.

Samo kazem…

moron

Ja ti dadoh plus, jer za mene, oktavija ili je karavan ili ne mora ni da postoji 😊

D_C

Hvala moron i slazem se… mada nije bas da se ja izjasnjavam, jer to kod mene vazi za jedno 90% auta.

J4ZZ3R

Karavan Octavia je i lepsa od liftbacka…

Rikošet

Ništa nemam protiv ovog automobila, ali u stavljati ga u istu ravan sa Audijem, odnosno sa A4 u koji se ugrađuju V6 i V8 motori mi je malo preoptimistično… Hajde ovaj V8 je baš za one dubokog džepa, ali V6 nije tako rijedak u A4 i rekao bih nedostižan izvan našeg balkanskog rezervata… Sama ta činjenica pravi veliku razliku između onoga što može da ponude jedna Octavia i Jedan A4… Subjektivnih razlika je još više… Ova Octavia definitivno nema dobar start, zbrzana je i o tome već svjedoče mnoga iskustva njenih korisnika… Neke od problema sam pročitao na ovoj rijetko… Pročitaj više »

Rikošet

Ova tema je baš onako zanimljiva, jer je Volkswagen dobro promiješao karte da bi svakom modelu našao odgovarajuće mjesto na tržištu… MQB platforma je ispod oba i ima smisla porediti je sa A3, ali i meni lično nema pa ću da obrazložim i zašto: Naime, A3 je čitavih 15 cm kraći (Octavia je kraća 7,3 cm od A4 i ima čak 14 cm kraći osovinski…) i samim tim u startu prostorno inferiorniji koliko je to recimo A4 u poređenju sa Superbom. Svako onaj ko traži veliki prostor u kabini i veliki prtljažnik automatski će isključiti A3 iz dulea sa Octaviom,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

Svi se mi ubijamo da kažemo,na kraju kao i uvijek rikoset to učini sa nevjerovatnom lakoćom. Nije da mi ovo ne znamo, mislim na činjenice, nego kako god da napišeš ne ispada dobro , uvijek se neko nakaci da se raspravlja. Kapa dolje, Riki.
P.s. dolaziš li i ti na 1.fruskogorski miting stipsi dubljeg džepa?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Odličan komentar. Svaka čast.

sami

Audi je audi, a Škoda je zasebno pakovanje. Mnogo brojki i teoretisanja bez potrebe, jer je Audi klasa za sebe. Bitniije bi bilo da se uporedi Octavia A7 i A8, i koja je tu suštinska razlika. Međuosovinsko isto u milimetar, kao i mnogo što drugo. Limarija duža za koji cm i teža za oko 70kg u proseku, po dostupnim podacima. Volan sa dva paoka, treći vidno osečen, i razlika u novoj instrument tabli. Motorizacija skoro bez razlike, stim što je sad najslabiji dizel 2,0 sa 115 ks. Sedišta skoro ista, kao i mnogo što drugo. Prilikom testa, bilo je bolje… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Rikošet

Zanimljivo je sve porediti ako se koristiš činjenicama pa izvučeš neki zaključak…

Niko ovdje nikog ne uvjerava u svoja „uvjerenja“, ovo ti je više kao gimnastičko razmišljanje u kojem se razmjenjuju fer „udarci“… Iz te borbe argumentima svi izlazimo zadihani, ali vjeruj mi pametniji…

Djordje

I, ispade da tojota u srb nudi bolju paketizaciju od skode, pogotovu ako gledamo bezbedonosne sisteme.
I, mislim da je civic svetlosnu godinu ispred oktavije 🙂

J4ZZ3R

Mazda ima najbolju opremu i cenu, pa Honda, pa Toyota… I mislim sa Skoda kod mene moze EVENTUALNO da se takmiči sa Toyotom, eventualno

Don

Ako su vam paketi opreme po zemljama jedini problem u životu, blago vama…

moron

Ne radi se Done o tome, već o perfidnom „navlačenju“ kupaca od strane srpskog uvoznika Škode i „zloupotrebi“ naziva paketa opreme i drugim „marifetlucima“. Ja sam to možda ovde već pominjao, ali, evo ti samo jedan primer (a naći ću ti ih koliko hoćeš za škodu u Srbiji ), str. 50 kataloga fabije: “ U novom modelu FABIA štitiće vas šest vazdušnih jastuka koji su deo serijske opreme.“ https://az749841.vo.msecnd.net/sitessrlatncs/alv1/b6e5a13b-4cfc-4990-bcb6-fdfe822f4e9b/Fabia_Nova_%20katalog_SRB.05e9980130697388b860ae17700bbad6.pdf A u Srbiji čak i paket opreme „Monte Carlo“ ima samo 2 air baga. Jebo, te, u nekoj uredjenoj zemlji bi za takvu ombanu kupaca, firma koje se tako prevarno reklamiea,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Djordje

Ko hoce skodu, bolje da uveze od vani

Don

Tacno

J4ZZ3R

Zato ja ne bih Skodu kupio NIKADA, pored ostalog, … Kupovina Skode mi je kao glasanje za SNS, ponizavaju te, j*** te, zavrcu usi

Don

A onda vas j… U mozak. Legalno. Nadji mi zemlju u kojoj škoda tj vw nije u sprezi sa vlasti? Sjećam se u hr namještanja natječaja tako da državne ustanove ne mogu ništa drugo kupiti sem škode jer jedino ona zadovoljava u tančine sve zahtjeve natječaja koji su pisani za nju…a kako vidim, 20 godina poslije tako je i u Srbiji.

moron

Da ne bude zabune (zbog mojih kritika na račun uvoznika), ja mislim da je nova škoda oktavia odlično vozilo. Jeste skuplja od prethodne generacije, ali, sve od novih modela je skuplje. I tu leka nema. Nekada je za 21.696 mogao da se (bez opcionala) uzme u Srbiji top paket opreme (prethodne generacije) karavanske oktavije sa 2,0 TDI 150 6MT. Ali, to je „prošlost“ 😊

Don

Jesil je vozio, koristio na duže staze? Eno Alfirević je pokazao mane…ja bih mogao to malo žešće.https://youtu.be/CUwhih9qUQE Zamisli da za sve što poželiš promijeniti unutar kabine, moraš skrenuti pogled sa ceste barem 10 sekundi. To je mrtvački kovčeg a ne auto. Kako se vozi? Isto kao i svaki vw- izlijece u krivini. Glede mjesta, većina nudi isti komfor , a pretpostavljam da ima neravni podnicu tj ostavlja stepenicu kad se sjedala preklope. Ako slučajno ima od nekog konkurenta recimo i 100l veći gepek, dobija ga u visini a to je nis koristi. Uostalom, 100l prebaci u cm x cm pa… Pročitaj više »

moron

Uh, „nahvali“ Alvirović ovaj novi infotainmant kao majka ludu kćerku … „Bog dragi da pomogne“ (ali, teško da će ).

D_C

Holandski Autoweek je testirao Seat Leon i dosao do zakljucka da je njegov infotainmant jos gori od verzija u Golfu 8 i Octaviji. Skoda barem ima ovaj red dugmica ispod centralnog ekrana.
S druge strane, posle nekoliko Audija bez dugmica, najnoviji A3 je vratio na centralnu konzolu fizicke dugmice za sve bitne funkcije. Nadam se da je to samo pocetak i da je Audi uvideo gresku koju je napravio sa najnovijim A6.

J4ZZ3R

Offtopic je, ali sedoh nedavno u A1… znate li sta je enterijer 208 za njega, RR 🙂 Plastika dostojna najjeftinije Fabie, a cena izlozen og primerka je bila preko 30k.

Iskoristih priliku pa sedoh i u Audi A3 stare generacije za 19990, jedan od najlepsih enterijera ikada, a ovaj novi kao disco club

D_C

@J4ZZ3R: ukoliko se obracas meni, molim te bez persiranja, jer osim sto ne radim to ni sam, znamo se vec toliko dugo (iako samo virtualno) da stvarno nema potrebe.

Moj standardni stav je da se tzv ‘premijum’ ne kupuje ispod A4/serije 3/C klase a i ovi samo kad su solidnije popunjeni dodatnom opremom i barem osrednje jakim motorima. Ovi manji Audi/BMW/Mercedes su za sisanje ovaca. Sa nekim casnim izuzecima kao stara serija 1 koja je bila jedini predstavnik u klasi sa pogonom nazad, pa ko to trazi a prostor mu nije prioritet…

J4ZZ3R

Ne persiram prijatelju, nego se obracam u mnozini, svima, mada ko zna mozda imas godina koliko nasa dva decaka iz loze 🙂

D_C

Hvala, da se ne brinem 🙂
Godina je dovoljno, cini mi se da smo tu negde… Ali je naravno bitno kako se covek oseca… tako da sam jos decko 🙂

TNT

Khm, khm… bez starca, nema udarca, kaže stara izreka… a obzirom na Alchajmera, nama je uvek lepo – svaki put sedamo u nov automobil, a ti za tako nešto malo-malo pa moraš da „drešiš kesu”…

J4ZZ3R

🙂 Vidji, nov nov nov 🙂 ovaj je jos noviji nego ovi iz 2020 🙂 https://postimg.cc/f3NWV7Lx

TNT

Lepo, lepo.. kad si pvo pazario, ne hvališ se 😀😀😀?

D_C

Alvirovic me je slatko nasmejao. U videu https://www.youtube.com/watch?v=GAaiFnu7haQ Skodin sistem toliko nahvali a ovaj od Golfa ne valja nista. Mora da se mnogo razlikuju… Ili je ipak nesto drugo… Ko ce ga znati 🙂

Inace, osmica se sve vise pokazuje onim sto sam se plasio da ce biti: pojeftinjena varijanta sedmice. Zato ja jos uvek vozim i cuvam Mk1 🙂

Don

Ma ne valja ni jedno, nema Preventa nema ni kvalitete. A ideja sve u tablet je zastrašujuća, žalosno sto to postaje trend a novinari su tome krivi, malo ko pljuje po tome i ukazuje na opasnost.

moron

Mislim da je Alvirović bio daleko objektivniji pri predstavljanju infotainmenta Golfa i uopšte njegovih taktilnih komandi. Nisam protiv tableta, ali, bojim se da se sa ovim taktilnim komandama ide predaleko, kao što to @Don sa pravom i prigovora.

J4ZZ3R

MK1? A ja nasao sa tobom da diskutujem 🙂 salim se… Meni je MK1 bio super, mk2 mi sennjkada nije dopadao

Balkanboj

Jesu li ovo halogeni farovi napred, mrzi me da gledam katalog?
Ružnije felne skoro nisam video na nekom novom automobilu, a i dimenzija guma (205/60/16) je baš glupa i van standarda, samim tim i skuplja pri kupovini nekog drugog seta, npr. zimskog, Možda je i u njima razlog mekšeg ogibljenja (subjektivni osećaj test vozača).
Van toga, deluje dosta skladno, lepih proporcija.

P.S. oni komarnici su mnogo dobra stvar kada ih imaš na zadnjim prozorima.

Balkanboj

Ako je LED, pozdravljam odluku Škode, odličan izbor.
A mogao si da skokneš do Tivta sa tes’ vozilom, lepše su slike na obali mora 😉
Taman bih ti pokazao kako to Peki testira automobile u svim režimima vožnje i na različitim podlogama, sve imam utisak da imamo skoro isti stil vožnje.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Peki

Bogu hvala te se i Patron Zvezdan masio pera… Znas ti to jako lepo da napises kada hoces, samo trebalo bi malo cesce 🙂 Jos da imas vrsnog fotografa kao sto je moja malenkost, gde bi ti bio kraj 🙂
Nego jedno indiskretno pitanje, dadose li ti na testiranje tu Octaviu u Auto Cacku, u sta cistom sumnjam kako si „pocastio“, ili je neki drugi dil u pitanju?

J4ZZ3R

Svaka ti je kao u Njegosa. Test odlican, a fotografije u stilu druga Djordja Pesica :)))

Izgleda ne sme niko u redakciji da kaze da je car go 🙂

J4ZZ3R

Znaci Consumer Reports da se vise ne hvali da jedini kupuje vozila za test. 🙂

Peki

Ja se prvi javljam da preuzmem ovo test vozilo na „super test“ od 100.00 km, to se tako radi u ozbiljnim auto medijima 🙂

Jest da dizele ne gotive u FR, ali posto je Octavia nova dobija vinjetu br.2, znaci smem stalno da je vozim (vinjete br. 3, 4 i 5 su zabranjene po Parizu radnim danom od 08h do 20h)

Don

Podržavam zahtjev. Red je red.

TNT

Jel mogu i ja da počnem da pišem te(k)stove – počeću od „lubeničara” – ne mora super test, može mini od recimo 10.000 km… A Peki, prema opisu kvarta gde živiš, bezbedno je jedino dati tenk na super test… Verovatno ti niko ne bi gledao ni vinjetu sa njim😀

Don

Mores, nakon što pročitamo Albaniju i fruskogorski miting stipsa.

moron

„Fruškogorske stipse“? Dakle, ako vozim ekološki odgovorno, prosečnom brzinom od 14-15 km/h, ja sam odmah „stipsa“? 😊comment image

Don

Sta rade odgovorni u hondi? Zašto ovog čovjeka ne zovu, ne slikaju se sa njime, ne naprave reportažu?jedini je na svijetu koji je prejebo hondu i njene proračune, apeliram na hondu da uradi updejt softvera i da ne zajebavaju više našeg moronceta!😂🦌🦌

J4ZZ3R

Odgovorni u Hondi nece ni sendvic da mu kupe…A kamoli telefon da ne „psuje“ljude nenamerno 🙂

Don

Sramota za hondu, da sam ja uvoznik,voljeni drug moron bio bi mi maneken!

moron

Mislim da je za „brend ambasadora“ celishodnije izabrati osobu prosečne visine, normalnih telesnih proporcija, a „dizajnom“ u klasi jedne Martine Higins, a ne Martine Navratilove 😊

Don

Neko skroman?
Nego,dječaci, jel pao dogovor , kad se okreću ćevapi i ispijaju hektolitri?
Musa,dje Albanija?sta ćemo citat za vikend, zar opet pekija i francuske poluproizvode?🧐🤪🦌🦌

TNT

Sve sam ja provalio… Prvo si vikendima biciklom išao po salonima, da „gledaš kola“. Žena je sve to mirno podnosila. Bile su priče „PUG ostareo, zreo za zamenu“. Dolazio si znojav i zadihan posle „gledanja“, svakog vikenda, sve dok te @j4zz3r pukim slučajem nije provalio. Radila oklagija par puta po leđima i glavi zbog dešavanja u PUG salonu, malo se to smirilo, prošlo neko vreme… Ali, pošto si kupio nov automobil, kako sad da nastaviš normalno sa „vikend aktivnostima“? Rodilo se rešenje – „Ženo, idem od sada vikendom na FG, novim kolima (prostrana, jelte, posebno kada se obori zadnja klupa… Pročitaj više »

moron

„Provaljen sam“, šta ću …

TNT

Podseti me tvoje priznanje na onaj praistorijski, ali odličan vic. Krene seljak da muze kravu. Napuni pola kofe, krava repom udari kofu i sve prospe. Krene ponovo, krava uradi isto. Naljuti se seljak na kravu; kaže kravi „nećeš više!”. Vidi gredu u štali iznad krave; okrene kofu naopako, stane na nju i podiže rep – taman lepo dohvata. Gleda oko sebe – nema nikakav kanap da ga veže. Seti se – ima učkur kojim vezuje pantalone. Izvadi učkur, jedva dohvata, popne se na prste – i veže rep. Međutim, kako se propeo spadnu mu pantalone. U tom trenutku prolazi komšija… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
moron

Dok sam čitao onaj tvoj prvi post (na koji samo odgovorih da sam „provaljen“), bio sam na F.G, sa sinom i suprugom. Veruj-ne veruj 😊
p.s. Žao mi komaraca, da ne uginu …

Stari Dejan

Dobro obrazloženo, nema šta 🙂

Don

Moses je moj drug ! Legenda!👍👍🦌🦌 Dakle, naš Hogar je zapravo lovac na Jelene!

TNT

Jel to znači da imam popust na B klasu, kad ke budeš prodavao 😀?

Don

Dva Dinara, druže! Da nisam cicija , ne bih bio beg, reče mi jedan🤪

moron

Ko uči-znaće.
Ko štedi-imaće.
😊

TNT

Pošteno, mi matorani sve pamtimo k’o slonovi…

Don

„sve sam ja provalio“ ti si ko deda jarić
https://youtu.be/PAWpDkq6LME
Legendarni dio počinje na 2:24 a završava na 2:50

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Pretpostavljam da imaš u vidu baš tačno odredjenog „lubeničara“ i to u tamno plavoj boji?

TNT

Pa računam ako nema drugog raspoloživog u vlasništvu, a Urednik neće da se njime bavi, barem neku reč da neko napiše o toj zveri…

J4ZZ3R

Sad ce Zvezdan da otkupi CRVa, ali mislim da mu je jeftinije da uzme novog, ovaj MRNov je sa skrivenim hibridni pogonom, to je vec kolekcionarski primerak 🙂

Don

Predlažem da podjemo skupljati donacije za pekija da si kupi tenkic!

moron

Znači, savremeni „čađavac“ je ekološki maltene kao da je EV …

Don

Nemoj da vrijedjas cadju, ne staje on u istu rečenicu sa dildacima.😂
Gledam dauertest kije proceeda, Pa švabo KUKA kako mu je domet od nekih 450 (il je napisao 650?) Km premalo, te to navodi kao ozbiljnu manu , s obzirom da na autoputu voli popit 10 litara, moderni turbobenzinac , 204 KS taman za disija.🦌🦌

moron

„Consumer Reports“ ? Šta je Consumer Reports za jednu AutoRepubliku 😊

J4ZZ3R

Autopokrajina je Consumer Reports 🙂

Peki

Pa nije bas tako, jednom ako dodes odvescu te u geta u okolini Pariza, nasi stambeni blokovi su za njih pravi mali raj! Spaljena vozila na sve strane, satelitske antene na svim prozorima kao pecurke, sve prodavnice i butici odavno zatvoreni (cak ni lekari, jos manje policija ulaze u kvartove), naoruzani arapi i crnci dileri droge na kljucnim raskrsnicama…, ma milina jedna, „ubilo“ se za slikanje (odmah te ubiju od batina ako izvadis foto aparat) 🙂 Francuska, barem ona kakvu je zamisljamo, je na muci, izdisaju, udavi je emigracija. Pre neki dan, na jednoj od plaza, dosli zandarmi po prijavi… Pročitaj više »

Don

Podržavam toples u gradovima, zapravo žene uopće ne bi trebale da nose odjeću, sta ce im to? Gaće ko spage, ali i ostatak odjeće je ionako minijaturan tako da je nepotreban a kažnjavati one koje se obuku. Naravno, u Francuskoj.
Postoji dio plaže za nudiste na koje oni „obučeni“ ne ulaze, pa prema tome ta gola nema sta raditi na plaži za normalne, gdje su još i mlada djeca ….drugi par rukava je naš Moses koji nije bio te sreće, ni dvajest eura nije pomoglo 😂🤪

Don

Koliko je meni poznato, sisata gospođa bi se isto provela da se skinula u hr. No , u hr je kažnjivo kad policija sa rotirkom prodje kroz crveno, u Njemačkoj nije, u hr kažnjivo parkirati auto na sred ceste, u Njemačkoj nije i to je stalna praksa na koju se normalan čovjek ne može navici i nisam im jednom j…o majku, penjes se na brdo a ono op, ispred tebe auto i to parkiran na sred ceste kao da je parking mjesto.

J4ZZ3R

Peki imam prigovor i par filozofskih pitanja. Prvo, ti si imigrant, a smetaju ti imigranti? (!?) Ako bi Francuzi generalizovali kao ti, ti bi bio na njihovom spisku ni kriv ni duzan. Slazes se? Dakle, generalizacija je opasna. Apsolutno sam protiv bilo kakve vrste kriminala, svakavih ljudi ima, svuda, ali kriviti samo imigrante generalno mi je malo bezveze. A ako cemo da idemo jos dalje. Da li su USA, UK, Francuska, Holandija, Nemacka postale to sto jesu i stekle svakoliko bogatstvo samo svojim radom i trudom ili su do kraja proslog veka, a boga mi i u ovom ne staju… Pročitaj više »

Stari Dejan

Haspasha, jedino što nisi u pravu je činjenica da, kada je neko imigrant, od tebe se očekuje da prihvatiš model ponašanja i vrednosti zemlje u koju si došao. I tako, kad ti pokažeš da poštuješ njih kao domaćine, onda (ti kao gost) možeš da doneseš deo svoje kulture. Bar ja tako gledam na to.
“ ali sam zato da svako zivi kako hoce sve dok ne ugrozava druge.“ E ja ovo govorim već godinama unazad. Kapa dole.

Don

Šuplja priča, tamo dje dodju novi,tamane one koje su zatekli, tako to ide, osim kod Turaka, jer prezivjese Bugari,vlasi,srbi ….spominjem čisto da se vidi. Ovdje je pitanje šta bi ti uradio da nabasas na ženu koja pokazuje sise , a ti na plaži sa familijom tj malom djecom. Žena nije na nudistickom sektoru, a tamo ako odeš u gaćicama budes izbačen, još možda od murije popusis kaznu . Dakle, sta uradis? Vjerujem da bi se jedan digo🤪 zavisi od zemlje, negdje je to kažnjivo , negdje nije, i naveo sam primjere, kod nas bi ljudi odmah zvali pauka da ti… Pročitaj više »

Stari Dejan

Vidi, baš to mi se desilo pre par godina na Tasosu. Iskreno, niko nije obratio preteranu pažnju na to, devojka se još povukla malo iza zadnjeg reda ležaljki tako da nikome nije smetalo.

TNT

Ala si napao sirotog Pekija, neće više ništa smeti da komentariše… Peki se požalio na komšiluk, a ti odma’ na ozbiljne teme… Pa kako ja sad da izbacujem viceve i zezam @morona, ispašću još i ja politički nekorektan…

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Don

Tako je, jer ako ga odviknes od FG, bices odgovoran za pomor Komarica,a njega rješavas zgodnog ženskog društva.🤪

Peki

Druze, samo ti nastavi s zezanjem, dobar humor, pa i ironija su zdravi. Odgovorio sam tj rekao sta mislim, nemaj ja nikavih predrasuda po pitanju religije. Mora da postoji visok nivo tolerancije, naravno bez vredanja, poslednja otrovna strela koju bi uputio odnosila bi se na muslimane u Srbiji. Kao i FR i Srbija je gradanska drzava, svi bi morali imati ista prava i obaveze. Nakon 30 godina u FR znam ja da je to skakljiva tema, ali ja imam toliko poznanika, prijatelja i bivsih kolega s posla, svih religina, nacionalnosti i boje koze, da sam na tu vrstu kritike imun.… Pročitaj više »

J4ZZ3R

https://postimg.cc/94RPfhD4
La vita e bella.

Don

Sad si nasao da Musi šalješ plaže,dje si bio dok je morem hodao? 🤪 Nego, stipsa….sta je sa rostiljem? Kad je utrka, ko je organizator ako sam ja idejni začetnik i duhovni vođa!?

J4ZZ3R

Ma ti umesto da zakazes turu do Briona, Plitvickih Jezera ili recimo Cavtata ti bi da hranis srpske komarce, a hrvatski komarci nek crknu? A da ne pricam o bosnjackim komarcima koji jedu samo kad neko svrati na cevape, a inace glodju kosti sa lokalne sirotinje.

I kako ja stipsa, kad sam 300km od njih, a kao zapeta puska, spreman da odnesem svojih 105kg mesa (jeste TNT, dobio kilo:) i svoju plavo zelenu, gotovo modru B krv

Don

Ala brale, svi zapeli da hrane komarice od Vardara pa do Triglava ! Koji ste vi svaleri, samo da vam je među zenke 🤪 Polako, stan’ deder, prvo FG miting stipsi dubokog džepa. Kako stipsa? Pa jesi li ti ikad čitao deda Baju?kako on vozi auto? Koliko para ima? Znači, ocu vas trojicu (mogu i ostali da suportiraju pomor ćevapa) od morona, od morona pa do Fruške gore, lagano jedan za drugim, ne brže od 100 km/h. Ti nosiš cevape,kamere i fotice, Musa donosi piće a drug moron hranu za komarice. Jelene ćete ionako naći. I svaki svoj tekst o… Pročitaj više »

moron

Ja da ponesem samo hranu za komarce? Uh, uh …

p.s. Šta uradismo komentarima od ovako lepog teksta i testa prelepog Čkodilaka. Nije pošteno …

J4ZZ3R

Da je ima AEB ne bi ga ovako zAEBali 🙂

moron

Zna „Auto Čačak“ šta je to potrebna bezbednosna i druga oprema.
Da nije tako, ne bi prošle godine prodali onih 6.000 škoda „gradjanima“ Srbije …

Don

Poslije će da se ponosi kako mu je ovo najkomentiraniji test ikada. Zar je nešto testirao, nisam primijetio?🤪🦌🦌 Ti si od vas tri stipse,najveći. Musa se ponudio da donese jednu flašu, Saksi je najvelikodusniji, nosi pola kuće , al od tebe ni glasa….pa rekoh, hrani bar komarice.
P.s. kad se kreće? Musa, dje Albanija, jelenskih mi rogova fruskogorskih.

TNT

Temu testa jesi primetio, al je se ne sećaš zbog Alchajmera… Pa gde ćeš više od onlikih komentara o Albaniji, pomisliće neko da sam se tamo preselio? Pošto sam talentovan za fotografiju skoro kao Zveki, jedva umem da sastavim koju prostoproširenu bez 16 grešaka, @D_C mene nije učio da postavljam fotografije kao što je tebe… dosta od mene na tu temu. A čekam da se ostali konkurenti organizuju: izduvao sam gume, ispraznio sav višak (uključujući i zadnja sedišta), skidam stakla i stavljam PVC folije, idem na dijetu da budem lakši od 104 kg, da ujedno prepustim titulu najtežeg @j4zz3ru…

Don

To je sve razbacano, sad složi u jedan čitav tekst pa Bog da te vidi. I to još hladne glave, kad se slegnu emocije, da čujemo sta i gdja kaže,kako se njoj dopala Albanija. Nema izvlačenja. Ajmo Saksi , zovi morona, nek ponese roštilj, ugalj ,šibice i kocke za potpalu.

moron

„Miting“ organizujemo ovde 😊
http://www.strazilovo.org/

Don

Dobro, čuli ste, drug Hogar strašni je našao cilj, početna tačka stadion Hajduka u Beogradu ili kako se već zove onaj vas fudbalski klubic 🙂
Ostaje još datum…Musa i Saksi, dajte prijedloge.

moron

Pa, Planinarski dom „Stražilovo“ ima i svoj fudbalski teren, ali, rekao bih da je značajno manji i od šesnaesterca „Poljuda“ 😊

Dikh tu kava

Ако вам случајно затреба „стипсоћата“ за ФГ стипсотрофи, нисам могао бољег од овог да ископам..
https://youtu.be/45MLib7Mmig

Don

Slabo je to, tanano. Ne znaš ti kakve su zvijeri nas trio fantastikus, ovaj poljski amater nije im ni do koljena. Naš moron je prejebo čitavu hondu da je već panika u Japanu.

moron

Ništa te razumem šta ovaj Tojotaš zbori … Je li ovo nešto afirmativno ili neka pljuvačina?

TNT

Jel se ono 105 kg odnosi i na količinu ćevapa ili samo na tvoju masu? A za nas „elegantno popunjene“ na testu mora da važi bez naglih zaustavljanja i naglih ubrzanja, ili nam se oduzima po barem 2 dl u potrošnji ( masa × ubrzanje = problem ). A @Don se nešto ne pretrže da nas zove kod sebe, barem formalno, ono „ako ste u prolazu…“ @Peki je recimo svojevremeno organizovao nagradnu igru za jednog čitaoca, pričao barem o plaćanju kafe ako se do njega dođe. Doduše, kada je par nas reklo da bi došlo do njega, sa sve porodicama,… Pročitaj više »

Don

Ostajte ovdjeee, sunce tudjeg neba, neće vas grijat, ko što ovdje grije,grki su tamo zalogaji hljeba, gdje svoga nema i gdje brata nije…

TNT

Navikao sam se, a truli paradajzi ga čekaju, čim sada dozvole predstave…

Don

To je za dogodine, entdenk Albanija vith Musa by Vuk K. Part 2 iliti kako sam uštedio 20€ za topless.

Peki

Cuj, nema to nikave veze sa religijom, ono o cemu ja govorim je cist kriminal! Geta u okolini velikih gradova su geta, sverc droge, oruzja, vandalizam i slicno ne poznaje religiju, ali je cinjenica da u getima zivi populacija poreklom iz arapskih zemalja i Afrike. Postoje civizaciske norme koje nemaju veze s religijom, uostalom na nju se niko ni ne poziva. U FR zene imaju pravo da skinu gornji deo kupaceg, kao sto imaju pravo da se kupaju obucene do glave, ali ne moze jedna drugoj da kaze da se skine ili da se obuce!!! JDA, sva moja familija s… Pročitaj više »

Don

Feralov zlatni bukalin za skok u vlastita usta. Ovog Pekija se mora nekad i djonom, ne ide drugačije, ne vidi da je zglajzo. Pa prika, ajd ovako, deder sljedeći put kad budeš slikavao kćerke kraj auta, opali koju njihovu sliku u toplesu, kad to nije nikakav problem. Poanta priče da je žena upozorila policajce na nepristojno ponašanje drugih žena na javnoj a ne nudistickoj plaži na kojoj ima i male djece. Ni U hr to ne bi prošlo ,tako da sam se ja fino iznenadio jedne godine kad sam bio u Španiji sa prvom gospodjom. Mlad,nadobudan al corav ki koka,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Slavko

Kad pogledam volan, sa izvadjenim paokom…ne mogu da svarim nikako, trula im fora. Marketinska prica da je to prirodno odmoriste za ruku, to i jeste – samo prica, veze blage nema sa zdravim razumom. Ipak je to deo koji se najvise gleda i dodiruje, to je moralo drugacije da bude reseno. Pogotovo sto je u VRS isti taj volan, samo da vracenim paokom – i tako kompletan izgleda odlicno. Inace sam neko vreme veoma detaljno proucavao Octaviu (odlazeci model) koliko je i da li je dobar pazar. Zamalo da se nagovorim na kupovinu. I bese veoma povoljna racunica u odnosu… Pročitaj više »

Don

Baš tako, ko normalan drži ruku na tom mjestu, osim kamikaza ,ali oni ionako nisu normalni.
A da je ružan , ružan je za medalju ! Ma čitava unutrašnjost golfa i njegovih izlučevina je odvratna, i dizajnerski i kvalitativno ali i ergonomski. Ona dva ureza kraj automatskog mjenjača ničem ne služe …..ma kako god da okrenes i gdje god da pogledaš ima da kritiziras do sutra. Žao mi je ljudi koji će ove izlučevine kupiti.

moron

Ima li „na lageru“ i zaostalih karavanskih primeraka Mk3 ili su sve samo LB verzije?

Slavko

Ja sam mislio da su samo LB, ali pre nekako na facebooku videh da suboticki Auto Hermes ima na stanju karavan mk3, Ambition paket, 1,5 TSI za 19.998e.
Lako moguce da moze da se nadje jos koji primerak kod dilera, znam da su neki pravili zalihe pred gasenje proizvodnje, a sigurno nisu svi na oglasima.

moron

Preskupo je to za karavan Ambition sa 1,5 TSI. Sa tim motorom ja sam prošle godine imao ponudu za paket Premium, a to je bio „nadogradjeni“ paket Style ( dodati su: Navigacioni sistem Amundsen sa mapama – Evropa, Apple konekcija, Smart link +Comfort telefoniranje sa glasovnim komandama, Wi-Fi, Aluminijumske felne Alaris 7,5J x 18″.Pomoćni čelični rezervni točak, dizalica, alat za menjanje točka,Grejači prednjih sedišta, Sunset. Front assist ), a kada sam dodao još boju i panoramu, konačna cena je bila 21.800 (a što je samo 1.800 evra više od tog sadašnjeg Ambitiona). Ovo je bila kalkulacija: „Cena po vozilu sa… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Slavko

Ovo za AEBS mi je prosto neshvatljivo za novi model, da je zdravog razuma bio bi serijski za ulazni model.
A cena ovoga sto sam ti naveo…slazem se da je povisoka, pogotovo sto je stari model u pitanju. Nesto im je na ceni taj 1.5 tsi, ne znam zasto. Ja bih ga u sirokom luku izbegavao.
Pre par meseci dobio sam, naoko zanimljivu, ponudu iz Peugeota. 308 SW, 1.5 HDI 130ks/300nm, u Style paketu (koji nije nista posebno, recimo, kao Ambition je kod Skode), za 19.000e.
Pre bih to, nego ovu Octaviu 1.5 TSI…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Slavko
moron

Nisam dugo proučavao ta dva vozila, ali, ako se ne varam, kada je u pitanju oprema, oktavija mk3 Ambition, ima manuelnu klimu (pežo dual auto), nema park. senzore pozadi (Style pežo je najpre imao samo zadnje, posle i prednje), nema tempomat (pežo ima i bazno) … Ali, npr. oktavija Ambition mk3 ima elektrosklopive retrovizore. Pozadi ima više mesta za glavu u oktaviji. Gepek je mrtva trka. Načelno, BlueHDI130 mi deluje kao malo srećnija varijanta od TSI 150, mada mislim i da je taj TSI fantastičnih perfomansi. Ne znam šta bih odabrao izmedju ta dva, danas. I 308 SW je na… Pročitaj više »

Slavko

Sta ti je psiha i marketing : racio kaze da je bolje, uz naravno mastan popust, uzeti auto koji je na zalasku karijere, uz prelezane decije bolesti i napraviti „dobar dil“, ali emocije vuku ka novom modelu/ima. Samo sto ovaj emotivni deo licnosti ne pita bas za cenu.

moron

Ma, ja prema 308 mk2 imam mentalni problem zbog instrumenata. Ja ih ne vidim „kako treba“. Vidim ih „kako treba“ u svim ostalim modelima sa i-cocpitom, ali, ne i u 308 mk2. I onda me taj model (blago rečeno) malo nervira. Jer sam ga želeo „na nevidjeno“ čim je predstavljen. I to baš kao Style, mada Style danas i 2015. nije isto, u svim elementima ( tada je to npr. podrazumevalo i bočni hrom paket i krovne šine sa Allure). Dosta se on promenio od pojave, pa i u motorizaciji, krenuo kao 1,6 e-HDI 115, ša 1,6 Blue HDI 120… Pročitaj više »

Slavko

Jedan info samo : pomenuta Octavia 1.5 tsi je sa DSG-om i G-tec je verzija.

Rikošet

Ako budeš imao priliku uzmi lagano sa dvije ruke sa strana i povuci ukrasni umetak na sredini obruča ka gore. Iskočiće iz ležišta nevjerovatno lako… Ako se to desi slučajno pitam se što će tek biti kroz par godina ekspolatacije ovog automobila…

Stari Dejan

Hehehehe ovo moram da probam na službenim 308-icama 🙂
Kroz par godina to će ti onda biti najtraženija stavka na ali expressu kad je u pitanju 308

Izmenjeno 3 godine pre od strane Stari Dejan
moron

Maksimalna snaga ove verzije motora je konstanta u rasponu od 2.750 do 4.250 rpm?
https://youtu.be/qCpZ7IUUGeY?t=200

Slavko

Tako vele I zvanicni podaci. Prilicno rasterecen motor, I da nije ove demonizacije dizela, bio bi odlican izbor. Inace, nisam znao da se moze doplatiti za 3-kraki volan. Takodje nisam znao da digitalna tabla ne ide u svaki Ambition.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Slavko
moron

Ne sumnjam da u cenovniku opcionala u vezi volana postoji i „10 opcionala“ sa rečima „mali kožni paket …“ ( tako da nije isključeno da tu negde u nastavku piše i „za 3-kraki volan“), ali mi je odavno veoma iritantno (da ne upotrebim neku iskreniju reč) što su sve cene opcija samo iskazane bez PDV-a.

D_C

Ha, ha, znaci vise nisu ni predvidjene za prodaju privatnim licima?

sami

I za prethodnu Octavia TDI 2,0 i 1,6 za slabije ili srednje snage motore, max snaga je u približno rasponu od 2750 do 4000. Kao i kod dosta drugih proizvođača, samo što taj podatak niko ne navodi.

moron

Šta to u praksi znači za „rukovaoca“? Ta „ravna linija“ maksimalne snage, koja u istom rasponu obrtaja ukazuje na pad obrtnog momenta. Ako dobro razumem, npr. na 50% više obrtaja od 2.750 rpm ( tj. na 4.125 rpm), imaš za „toliko“ ( tj. za 33,33%) manji obrtni moment ( npr. 200 umesto 300 Nm), a da bi proizvod snage i momenta ( tj. snaga na 4.125) bili isti kao i na 2.750? Kakav je „osećaj“ te „ravne linije“ maksimalne snage? Do sada su se svi ubijali da ukažu na značaj „ravne linije“ maksimalnog obrtnog momenta (mada i nije važno da… Pročitaj više »

Slavko

Ima li ovaj motor sistem za deaktivaciju cilindara? Gledao sam pre nekako neki klip na yt, i kao da neko napisa da postoji sistem koji iskljucuje/ukljucuje po 2 cilindra.

Slavko

Za 1.5 znam da ima, kao i da je bilo ozbiljnih problema bas zbog tog sistema. Za ovaj 2.0 neko napisa da ima, ali nisam zapamtio link. Sad se vise nista ne pise o tome, da li je reseno ili cenzura, ko ce ga znati. Inace, sam gledao par snimaka sa bas ovim 2.0 tdi, smesna potrosnja bese, tipa 2.5l/100km pri konstantnih 90kmh na 1500rpm (prosek ipak oko 5, snimak bese demonstracija koliko malo moze da trosi na auto putu).