1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda CX-3 1.8 – Nevidljiva restilizacija
Mazda CX-3 1.8 – Nevidljiva restilizacija
5

Mazda CX-3 1.8 – Nevidljiva restilizacija

3.13K
5
Podelite sa prijateljima:

Da bi se na Mazdi CX-3, 2018. godište, uočile izmene, neophodno je poslužiti se lupom! Zavirimo joj zato ispod skuta, gde pronalazimo novi dizel agregat i značajna tehnička poboljšanja.

Još od pojavljivanja, 2015. godine, Mazda CX-3 pleni pre svega svojim izgledom. Ova „japanska Alfa“, kako je pojedini nazivaju, retko je privlačan krosover, čije forme po mnogo čemu asociraju na italijansku školu dizajna. Uspešno ukomponovane obline i reljefi, sa dugom haubom i kratkim zadnjim delom, daju mu senzualnost i osobenost koju ne srećemo kod konkurenata.

Bravo Mazda!

Pripadnost SUV segmentu pojačana je crnom mat plastikom po obodima proreza za točkove i pragovima, kao i povišenim odstojanjem od tla. Šlag na tortu svakako su dvostruki završeci izduvnih cevi, ali i vertikalno isečena prednja maska, uokvirena hromom. E, upravo na njoj je valjda jedina primetna razlika, od sada ukrašena je sa 4×2 hromirane lajsne!

Gotovo ista situacija je pozadi, tek poređenjem fotografija od pre par godina vožene 1.5 D, uočio sam LED svetla u untrašnjosti svetlosne grupe. Osim što je atraktivniji, takozvani „svetlosni potpis“, sada je postao i prepoznatljiv. Ukratko, bez obzira na minimalne izmene, možemo i dalje reći „bravo Mazda!“, odnosno gospodine Laurens Van Den Acker, odlično ste odradili posao, pre nego li ste promenili „klub“ i prešli u Renault.

Za neupućene, bivši je direktor dizajna kod Mazde i začetnik Kodo stila. Sve navedeno samo je uvod za objašnjenje, zašto je Mazda tek dodirnula CX-3, iako se u automobilskoj industriji odomaćila ozbiljnija restilizacija negde na polovini životnog veka. Za njom nije dakle bilo veće potrebe, a osim toga, CX-3 je praktično u zenitu karijere…

Bez pretenzija da bude porodično vozilo

Po rečima odgovornih u pres centru u Francuskoj, već krajem 2019. godine očekuje se potpuno nova. Da, da, i to veća i prestižnija, koja će biti na platformi nove Mazde3, a ne kao do sada male „dvojke“, jer, iako ima 4,27 metara dužine, što je za 21 centimetar više od Mazde2, CX-3 je ipak baziran na njoj, što objašnjava skučen prostor na zadnjoj klupi.

Potpisnik ovih redova, sa svojih 1,72 metra visine, evidentno staje bez imalo muke, no čak i meni kolena dodiruju naslon prednjeg sedišta, podešenog za vozača sličnih dimenzija. Bez da sam se poslužio metrom, očigledno je da prostora ima manje nego li kod konkurenata, tipa Renault Captur, Opel Grandland X, Citroen C3 Aircross, Huyndai Kona …, odnosno nedelju dana ranije voženog Fiat 500X. Shvatili ste, bez obzira što je jedan od dužih u segmentu, CX-3 nikada nije imao pretenzije da postane porodični SUV, ova uloga namenjena je većem CX-5. A kad smo već krenuli od pozadi, recimo da je prtljažnik ispod proseka, sa zapreminom od 287 litara. Jedan poveći kofer i dva ranca, dovoljni su da ga napune do vrha. Sva sreća pa se može povećati obaranjem zadnjih naslona, kada se dobija ravna površina od 1.260 litara.

Važnije od ovih šturih navođenja svakako je osećaj za upravljačem (podrazumeva se da se podešava po dve ose), odnosno sama ergonomija. E tu je sve više manje u superlativima, izuzmemo li i dalje prekratki sedalni deo sedišta (navodno je i ono poboljšano). Uostalom, preuzeto je iz Mazde2, upravo kao i komadna tabla. Ovo ne treba uzeti za manu, jer opšti kvalitet materijala, kao i završna obrada, više-manje su na nivou najtalentovanijih konkurenata. Podrazumeva se da je plastika na komandnoj tabli tvrda, s tim da postoji sunđerasata traka koja se proteže celom dužinom, što ostavlja pozitivan utisak.

Enterijer bez vidljivih promena

U želji da vam što bolje prenesem utiske, naglašavam da instrument tabla postoji u dva izdanja. Pojedini „stručnjaci“ oduševljeno pričaju o velikom centralnom obrtomeru, sa numeričkim pokazivačem brzine pri dnu, odnosno „head up“ displeju. Tačno, ali ovo se odnosi samo na najviši završni nivo, dok je za obične smrtnike i uz jeftinje verzije (vožena) predviđena znatno manje atraktivna, sa standardnim brzinomerom i minijaturnim obrtomerom.

Sam dizajn centralne armature je prilično klasičan, a ukoliko ste se zapitali ima li ovde nekih modifikacija, odgovor je negativan. Crna boja caruje, ukoliko ništa drugo neće se „demodirati za“ par godina… Praktični aspekt je isto tako za pohvalu, a pored već nezaobilaznih udubljenja za limenke kod japanskih predstavnika, spomenimo još prostrani pregradak ispred suvozača (naglo pada kada se otvori), kao i upotrebljive police u vratima.

Poput većine konkurenata poseduje čitavu paletu sigurnosne opreme (nadzor mrtvog ugla, automatsko kočenje u gradu, upozorenje na izlazak iz trake, automatska duga svetla…), kao i one zadužene za udobnost. Opet u zavisnosti od paketa opreme, nije neophodno posegnuti za ključem kako bi se startovao motor, odnosno otključala/zaključala vrata. Tu je i ekran/tablet od 7 inča (identičan kod „dvojke“ i „trojke“), nakačen na gornji deo konzole. Iz razloga sigurnosti, osetljiv je na dodir samo u stanju mirovanja, u protivnom, mora se poslužiti komandama između sedišta.

Pažnja, ukoliko niste sposobni na prvi pogled razlikovati „restilizovanu“ verziju, bacite pogled upravo na njih. Pored električne ručne kočnice, koja je zamenila klasičnu, izmenjen je i raspored komandi, uz jedno ružno, ali ekstremno praktično dugmence za jačinu zvuka. U tom smislu pozdravljam odluku Mazde da zadrži CD čitač, sa zadovoljstvom sam preslušao davno zaboravljenu kolekciju istih. To ne znači da je CX-3 i dalje u prošlom veku, naprotiv, iskorišćena je prilika da se modernizuje ubacivanjem Android Auto i Apple CarPlay aplikacije. S druge strane, za kritiku je pomalo „glup“ GPS, ili je možda potpisnik ovih redova zaglupeo sa godinama… Nikako nisam uspeo da ga startujem pre nego li ukucam kompletnu adresu (grad, ulicu i broj), što zna da nervira kada se na brzinu želi saznati samo željeni pravac.

Opet uzvodno

O Mazdinim motorima, novije generacije, ispevane su samo ode! Mirne savesti možemo reći s pravom, jer se po mnogo čemu distanciraju od konkurentskih. Umesto da kao ostali proizvođači posegne za smanjenjem zapremine motora (downsizing) i odstrani cilindar-dva, Mazda zadržava klasičan četvorocilindarski blok, zapremine dva litra, pa i više. Inženjeri to nazivaju „rightsizing“ (dobrom, odnosno adekvatnom zapreminom), ostvarujući istovremeno odličan odnos perfomanse/potrošnja. Kako? Postoje najmanje dva načina.

Prvi je nazvan Skyactiv, sa ciljem da se maksimalno poveća kompresija kod benzinaca, odnosno smanji kod dizela. U oba slučaja je gotovo identicna (14:1 kod prvih, odnosno 14,8:1 kod dizela), što je istovremeno najveća i najmanja kompresija na svetu! U principu, stvar je veoma jednostavna, iz motora se želi izvući optimum, što Mazdinim inženjerima začuđujuće dobro polazi za rukom.

Drugi način je znatno konvencionalniji, i odnosi se na smanjenje ukupne mase vozila, što se na kraju pozitivno odražava i na nivo štetnih izduvnih gasova. U CX-3, 2018. godište, kao i do sada ugrađuje se jedan benzinski agregat 2.0 SkyActiv, sa 121 i 150 ks (oba imaju isti obrtni moment od 206 Nm, pri 2.600 o/min), dok boje dizela brani potpuno novi 1.8/115, koji je zamenio 1.5 od 105 ks.

Letimični pogled na karakteristike kaže da uprkos 300 dm3 većoj zapremini, obrtni moment nije evoluirao (270 Nm), i da su perfomanse veoma približne. Novi obezbeđuje maksimalnu brzinu od 184 km/h (bivši 177 km/h) uz praktično isto ubrzanje. Čemu onda sve to? Odgovor verovatno naslućujete, da bi se zadovoljile Euro 6d- TEMP norme za sve nove automobile, na snazi od 1. septembra 2019. godine. I bogami 1.8 uspeva da ih ispuni sa podignutim rukama, uprkos tome što ne koristi skupi katalizator SCR i famoznu tečnost AdBlue.

Nije za zanemariti i što ovaj blok od sada može biti u paru sa automatskim menjačem, kao u našem slučaju. Zapravo automatika je bila u ponudi  i ranije, ali samo uz integralni pogon, koji je ponuđen i uz 1.8 D. Dakle nešto veća zapremina i snaga, uz maksimalni obrtni moment raspoloživ u rasponu između 1.600 i 2.600 obrtaja. Apriori savremen blok, no ruku na srce kod konkurenata pronalazimo bolje. Pitate kojih konkurenata? Bez mnogo razmišljanja navešću nekoliko, kao što je recimo agregat grupacije PSA 1.5 BlueHDi/130, Opelov 1.6 CDTI/136, Renaultov 1.6 dCi/130 i Fiatov 1.6 JTD/120. Svi poseduju veći obrtni moment, prijatniji su i diskretniji, ukoliko ne i ekonomičniji. To ne znači da me je 1.8 razočarao, daleko od toga. Jednostavno učinio mi se pomalo inertan, bez onog osećaja priliva snage, kada proradi turbo punjač.

No to je jednim delom „krivica“ automatskog menjača, koji brzo i nežno prebaci u viši prenos, pre nego li buka motora preplavi kabinu (iznad 3.000 o/min). U Mazdi međutim navode kako je zvučna izolacija poboljšana, po svemu sudeći jeste, razliku sam osetio posebno na autoputu (niža buka od kotrljanja i strujanja vazduha). Čak je i motor prihvatljivo diskretan, sve do nekih 130-140 km/h ne prelazi 2.500 obrtaja. Ukoliko bih cepidlačio, menjaču bih mogao  prebaciti „samo“ šest stepena prenosa, kao i odsustvo ručica pored upravljača, za manuelno menjanje brzina.

Relativno velika potrošnja u odnosu na relativno skromne performanse

Sa jednim do dva stepena prenosa više, sigurno bi se smanjila potrošnja za koji decilitar, koja u ovakvim okolnostima iznosi nekih 6,5 litara. Relativno mnogo za ovako malo vozilo i skromne perfomanse koje ostvaruje, posebno što je razlika u ceni značajna. Računajte na 1.800 evra više u poređenju sa ručnim šestostepenim, koji je ujedno startniji za jednu sekundu. Osim toga, ne treba zaboraviti da se i benzinski 2.0 G121 pokazao veoma  ekonomičnim, i da je ujedno jeftiniji za isto tako 1.800 evra od dizela.

Ukoliko ovaj CX-3 koristite da skoknete do posla ili supermarketa, udaljenih nekoliko kilometara od kuće, odnosno par puta godišnje za odlazak na odmor, toliku razliku u ceni nećete amortizovati ni za 20 godina! Dizel je isto tako teži na upravljaču, dakle manje agilan i zabavan prilikom dinamične vožnje, za šta je ova Mazda pokazala izvesni talenat, jer CX-3 je dobar primer temperametnog mališana, bez obzira što su u međuvremenu i konkurenti napredovali na ovom polju. No ukoliko se preteruje, opet vas podseća da je postavljen na platformu „dvojke“.

Po klizavoj podlozi lako će doći do gubitka trakcije (proklizavanja pogonskih točkova), zbog naglog priliva snage prednji trap je pomalo na muci. Integralni pogon, koji je predviđen uz ovaj motor i snažniji benzinski, sigurno otklanja problem, s tim da opterećuje vozilo sa dopunskih 75 kilograma, a budžet za još 1.800 evra (u Mazdi izgeda da vole ovu cifru).

Preporuka: čekati ozbiljnije popuste

Priču nastavljamo ostalim „potkožnim“ izmenama, gotovo ceo donji postroj doživeo je značajna unapređenja. Karoserija je čvršća, što je, kao što znamo, jedan od preduslova za precizno vođenje automobila. Poboljšano je i ogibljenje, odnosno izmenjene su opruge, amortizeri i stabilizatori. Sada mi se učinila osetno udobnijom, bez da se na ovom polju može nadmetati sa francuskim konkurentima. Ogibljenje uspešno upija rupe i ležeće policajce, kada zna da „nosom“ očeše pod. Nema brige, sa klirensom od 16 centimetara, CX-3 i dalje je dovoljno talentovan za „prepreke“ tipa visoki ivičnjaci.

U ovakvim okolnostima opet dolazi do izražaja automatski manjač, ali i kompaktne dimenzije i dobra vidljivost unazad, pre svega zahvaljujući retko velikim spoljašnjim retrovizorima. Čak ni u špicevima potrošnja ne prelazi 8-8,5 litara, da bi se na kraju ukupni prosek stabilizovao na 6,2 litra. Nije loše ali osetno više od 1.5 CD, voženim pre dve godine, kada sam zabeležio 5,3 litra (ruku na srce sa ručnim menjačem). Malo po malo stigosmo i do cene, koja se na našem tržištu kreće između 16.690 i 29.090 evra. Koliko tačno košta vožena teško je reći, jer za srpsko tržište ne postoji završni nivo Dinamique, niti je automatski menjač uparen sa samo prednjom vučom.

Pozivam vas zato da pogledate detaljni cenovnik na sajtu uvoznika, uz sve detalje vezane za nivo serijske i dopunske opreme. Tek orijentacije radi, za dizel treba najmanje dvadesetak hiljada evra, što je po meni ozbiljna suma novca za ovako mali automobil. Da, ali to je „Japanac“, kažete, pouzdan i kvalitetne izrade, što je u principu tačno. Druga strana medalje, CX-3 će dogodine biti zamenjen (kao i Renault Captur, Peugeot 2008, Nissan Juke…) i bez obzira na poboljšanja, određene mane nisu otklonjene. Lično, sačekao bih ozbiljnije popuste, koji se gotovo po pravilu nude kupcima pred kraj karijere, ili sledeću generaciju. Potpuno nova Mazda 3, čija se premijera  očekuje u narednim mesecima, sigurno će nam pokazati u kom pravcu će ići i razvoj CX-3.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Mazda CX-3 1.8 CD/115 KS Dynamique

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.275 x 1.730 x 1.540 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.570 mm
Zapremina prtljažnika: 287 – 1.197 dm3
Masa praznog vozila: 1.266  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.759 cm³
Snaga: 115 ks/85 kW pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm između 1.600 i 2.600 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/60 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11 s
Maks. brzina: 183 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 48 l (44 l kod AWD)
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9-6,2 l/100 km
Emisija CO2: 129 g/km

Cena

Od 16.690 do 29.090 evra

Dobre strane:

opšti stil, pozicija za upravljačem, kvalitet izrade, odnos vozna dinamika/udobnost, menjač, potrošnja

Loše strane:

1.8 D pomalo inertan, buka iznad 3.000 o/min, skroman prostor za kolena na zadnjoj klupi, zapremina prtljažnika, previše hladan enterijer kod jeftinijih verzija, crna zaštitna plastika po obodima brzo izbledi i osetljiva je na ogrebotine
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,55

(3126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neke nedostatke, poput evidentnog nedostatka prostora, za putnike i prtljag, nikakav popust ne može da iskompenzuje, pa taman i da i gratis daju (cenom „zlatni“) rezervni točak …
Za eventualnu pohvalu mi je samo što ovaj 1,8 dizel i bez upotrebe SCR-a „prolazi“ eko norme. Kažem „eventualnu“, jer cena tog „prolaska“ je bila upravo sniženje snage i momenta, a i uopšte pad perfomansi. Da li je to (ušteda na ime AdBlue adtiviva za vlasnika) vredno toga, stvar je „ukusa“.

Peki

Dragi moj Moron, kao prvo da Tebi i ostalim citaocima pozelim jednu srecnu i bericetnu Novu Godinu, mnogo zdravlja i prijatnih trenutaka. Nazalost, ni Ti, a jos manje ja, nismo vise u godinama kada su nam prtljaznik i prostor zadnjoj klupi nebidni… Hocu da kazem da mladima, kojima je ova Mazda prevashodno namenja ovo nije prioritet, pa dakle ni mana Za nas ni Dacija Sandero karavan nije dovoljno kada „zapucamo“ na odmor od par dana…

moron

Peki, Hvala za lepe želje! Sve najbolje Tebi, celoj Redakciji, svim Vašim bižnjima, a i svim ostalim „posetiocima“!
A što se kola tiče, ko zna, kako matorimo, i deca nas „ostavljaju“ ( najmanje ona ), možda i nama jednog dana opet potaman bude neki „dvosed“ nalik ovoj prelepoj mazdici 🙂

Peki

Moron, u Mazdicu MX-5 jedva da i ja stadoh, ti bi morao UVEK da vozis sa otvorenim krovom i naocarima za skijanje :-))) Vec te zamisljam i smejem se dok kuckam…

Dikh tu kava

U salonu sam probao da sednem. Napred teško, nazad nikako. Neverovatno, ali mi je bilo komfornije u dvojci. Jes lepa, ali meni potpuno neinteresantna i „promašena“. Za neke tinejdžerke na zapadu cenim da je ok alternativa Juke-u i 500X-u. Ovde je ne bih „ni pogledao“. Ispod CX-4 iskreno sa Mazdom ne bih išao..