1. Home
  2. Testovi
  3. C5 Aircross Hybrid Plug-in Feel/225 ks – Deda Mraz Citroen
C5 Aircross Hybrid Plug-in Feel/225 ks – Deda Mraz Citroen
120

C5 Aircross Hybrid Plug-in Feel/225 ks – Deda Mraz Citroen

3.69K
120
Podelite sa prijateljima:

Da bi se intimno upoznali s jednim automobilom, neophodno je izvesno vreme. Nakon pune tri sedmice intenzivnog druženja s Citroenom C5 Aircross Hybrid Plug-in, verujem da između njega i mene nema više nikakvih tajni.

Kraj 2020. godine u celom svetu bio je više nego sumoran. „Razbucao“ nas je u svakom pogledu taj mistični virus, a da se ne vidi svetlo na izlasku iz tunela… Posve je sigurno da ćemo se još dugo godina po njegovom povlačenju sećati ovog perioda, kada su uvedene mnoge, do tada nezamislive mere ograničavanja ljudskih prava i sloboda. Da mi je neko pre ove krize rekao kako neću smeti mesecima promoliti nos iz kuće, niti otputovati u neku drugu zemlju na godišnji odmor, te da ću na kraju provesti „najluđu“ noć samo sa vernom ljubom ispred televizora (svako veče od 20 h na snazi je policijski čas), posavetovao bih ga da potraži pomoć psihijatra. I sve to u državi koja se uzima za „najdemokratskiju“ na svetu (Francuska), mada se ni ostale u okruženju nisu pokazala ništa liberalnijim. Smenjuju se tako godišnja doba u ritmu talasa epidemije, sve u iščekivanju da ovo ludilo prođe, samo od sebe, ili zahvaljujući nekoj magičnoj vakcini…

Kao i mnoge druge privredne grane i automobilska industrija trpi ogromne gubitke, u Francuskoj je recimo zabeležen pad prodaje novih automobila u 2020. godini od 25,6%. Procene kažu da će biti potrebno više godina pre nego li se privreda oporavi i vrati na nivo pre pandemije, dok se štete mere stotinama milijardi evra. Turizam i ugostiteljstvo su grane koje trpe možda i najveću štetu, mnoga mala i srednja preduzeća u ovoj branši su ili već nestala ili će ubrzo staviti ključ u bravu, što za posledicu ima stotine hiljada nezaposlenih više na Birou rada. Pored njih nestaje i nada, osećaj sreće i sigurnosti, čak i pred najznačajniji hrišćanski praznik Božić. Videti „grad svetlosti“ ogrnut u sivilo, bez nebrojenih turista iz celog sveta i Parižana s punim rukama poklona, prizor je kojeg sam bio uskraćen u poslednjih 30 godina, koliko živim „napolju“.

U tom kontekstu 17. decembra 2020. godine odoh do fabrike PSA nadomak Pariza, kako bih preuzeo Citroen C5 Aircross Hybrid Plug-in, pre nego li se obustavi proizvodnja i ujedno zatvori novinarski vozni park. Naime, mnoga fabrička postrojenja u ovom periodu zatvaraju se sve do početka naredne godine, pored već spomenutog Božica i Nove godine, na programu je i dečiji raspust. Ove godine, nakon ogromnog pritiska javnosti, francuska vlada odlučila je da suspenduje policijski čas samo 25. decembra (Božić), ne i 31. decembra, na opštu žalost nas „mladih“.

Ništa dakle od Deda Mraza, obilate klope, slavlja na Jelisejskim poljima s vatrometom, pića i poklona, ukoliko to nije ovaj Citroen, koji mi je velikodušno ustupljen na tri sedmice test vožnje. Jer ukoliko nam je već noć „ukradena“, danju smemo da se s njim odvezemo gde nam se „ćefne“. Pitanje je samo gde? Familije po Francuskoj nemamo, dok su hoteli, barovi, kafići, restorani, muzeji, turistički i skijaški centri već mesecima zatvoreni. Ne može se ni u susednu Švajcarsku, Belgiju, Holandiju, Španiju, gde smo prethodnih godina često skoknuli u ovom periodu, ostaju nam obilazak prodavnica i šetnje po prirodi, uz sendviče spremljene kod kuće. Izem ti provod!

Kako potrošiti samo 2 litre?

Iako još uvek nismo u stadijumu skandala, već izvesno vreme vodi se polemika o realnoj potrošnji hibrida sa spoljašnjim punjenjem, tzv. Plug-in. Jer bez obzira što ovi poseduju svu neophodnu tehnologiju u cilju smanjenja prosečne potrošnje goriva, biće da vlasnici i dalje nisu „sazreli“, odnosno nedovoljno su disciplinovani kako bi maksimalno iskoristili prednosti koje im se pružaju. Budimo iskreni, obećanje proizvođača u vezi potrošnje od par litara (WLTP norme), posebno kada se radi o jednom povećem SUV-u, teško je izvodljivo u svakodnevnoj vožnji.

Razlika je znatno veća čak i od fabričkih cifri koje proizvođači navode kod klasičnih automobila, a sve zbog nedovoljnog iskorišćenja električnih kapaciteta hibrida. Sa ispražnjenim baterijama snovi se brzo sruše, veća masa i često nimalo privilegovane forme SUV-a podižu potrošnju znatno iznad obećane. Uprkos tome, hibridi s spoljšanjim punjenjem mogu biti ekonomični, šta više veoma ekonomični, no za to je neophodna velika disciplina vlasnika.

Da bi se iz njih izvuklo najbolje što znaju i imaju, treba prelaziti svakodnevno oko 50-ak kilometara, naravno u električnom režimu s punom baterijom. E da, to je taj famozni profil o kome često govorim, definisana distanca i mogućnost redovnog punjenja, dobitna su kombinacija. E baš tu kombinaciju uspeo sam ostvariti s Citroenom C5 Crossback Hybrid Plug-in, ali samo tokom jedne sedmice, dok su ostale dve protekle u znatno nepovoljnijim uslovima, kakve verovatno praktikuju mnogi vlasnici.

O čemu se radi? Jednostavno potrefilo se da te sedmice, neposredeno pre i za vreme Božićnih praznika, nisam napustio gradsku sredinu, te da sam uglavnom vozio u električnom modu, jer sam bio u prilici redovno puniti baterije svaki put čim se isprazne, u tržnom centru u blizini kuće. Kako je procenat vožnje na struju iznosio bezmalo 90%, logično da je rezultat bio na visini očekivanja, jedva 2 litre benzina na 100 pređenih kilometara.

Inače, po preuzimanju ovog Citroena na putnom računaru stajao je podatak od 42 km električne autonomije, u zavisnosti od uslova vožnje taj podatak može biti prepolovljen, odnosno veći za par kilometara. U prvom slučaju to je prilikom vožnje na auto-putu, kada je više nego li logično ograničiti upotrebu baterije i koristiti benzinski blok 1.6 Pure Tech. Za tu svrhu predviđen je jedan dopunski taster nazvan e-Save“, koji omogučuje vozaču da planira svoje putovanje, odnosno sačuva električne kapacitete za kasnije. Njegovim aktiviranjem forsira se termički agregat, dok se energija u baterijima koristi tokom gradske i prigradske vožnje. Ustalom, u konstantom režimu rada na otvorenom putu svaki termički agregat je prihvatljivo ekonomičan, čak i kada pokreće vozilo od 1.745 kg (oko 350 kg više u poređenju s običnim 1.6 Pure Tech/180).

Zvezda je rođena

Nakon DS7, Peugeota 3008 i Opela Grandland X, red je došao da se i Citroen C5 Aircross elektrifikuje. Time se želi samo potvrditi veoma uspešna prodaja, nakon nešto više od dve godine proizvodnje našao je put do srca kod 250.000 vozača, što ga stavlja na drugo mesto po prodaji u Francuskoj (u segmentu), odmah iza bratskog 3008. Podsećanja radi, s njim deli praktično sve osim izgleda, s tim da Peugeot i ostali navedeni u ponudi imaju izvedbu i s dva električna motora (jedan na zadnjoj osovini), čime se ukupna snaga penje na 300 ks.

U Citroenu su odlučili da ostanu razumniji, samim tim i jeftiniji, tako što su ugradili samo jedan električni motor, odmah pored termičkog 1.6 PureTech/180. Električni razvija 110 ks, no kako se snaga ne sabira, ovaj C5 na kraju se zadovoljava s ukupno 225 ks i obrtnim momentom od 360 Nm. Kao i kod nedavno voženog 3008 i ovde se srećemo s istim „sklopom“ i baterijama ugrađenim u pod vozila, kapaciteta 13,2 kWh (10,7 kWh upotrebljivih). Proizvođač navodi podatak u vezi autonomije od 55 km (po WLTP normama), realno računajte na desetak kilometara manje.

U isključivo električnom režimu moguće je razviti brzinu do 135 km/h, no kao što rekosmo u tom slučaju nista od spomenute autonomije. Tokom vožnje na baterije, ispod unutrašnjeg retrovizora svetli snažna LED dioda, plave boje (vidi se spolja), kako bi vozač mogao dokazati policiji da ima pravo ući u deo grada rezervisan za ovakav tip vozila, u Francuskoj nazvan „zone verte“ (zelena zona). Po pražnjenju, baterija se može napuniti u vožnji, uzevši u obzir da sam imao više nego li dovoljno vremena voziti ga u svim okolnostima, isprobah i to! Režim rada termičkog agregat poraste u „leru“ na preko 1.500 o/min, dok na displeju, kako na instrument tabli tako i na centralnom ekranu, možemo nadgledati šemu funkcionisanja oba agregata i punjenja baterija. Upravo ovakav vid funkcionisanja jednog PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) izaziva gnev „zelenih“, rekao bih posve opravdano.

Prosto je neverovatno koliko potrošnja poraste, samim tim i nivo štetnih izduvnih gasova. Ruku na srce, ne vidim nikakvu svrhu punjenja baterija u vožnji, ukoliko to i priliči običnim hibridima (uostalom tako se jedino i mogu napuniti), plug-in se u principu napaja spoljašnjim izvorom energije, u trajanju od 2 do 7 časova. Poslednji podatak odnosi se na klasičnu priključnicu od 220/230 V, a prvi uz upotrebu „wallbox-a“ od 7,4 kW (doplata). Još jednom skrećem pažnju da hibridi nisu sposobni napuniti se snažnijim punjačima koji isporučuju 20, 50 ili 100 kW, kao što je to slučaj sa čisto električnim modelima.

Utičnica kod našeg Citroena smeštena je na boku pozadi s leve strane, i osim par znački i oznaka ništa ne razlikuje Hybrid od standardnih verzija. Zahvaljujući aplikaciji „My Citroen“, instaliranoj na smartfonu, moguće je kontrolisati punjenje na distancu, odnosno izvršiti programiranje u željeno vreme, te uključiti grejanje ili klima uređaj kako bi se sačuvala autonomija po polasku. Po prvi put uverih se da grejanje funkcioniše i u isključivo električnom modu (termički agregat se ne uključuje kao kod pojedinih konkurenata), po ugledu na klima uređaj.

Nalazim za shodno navesti još nekoliko specifičnih funkcija radi boljeg rekuperiranja energije u vožnji, gde pre svega mislim na „brake“, tj sistem koji omogućuje snažnije usporavanje vozila. Osim što služi za kočenje motorom, ta funkcija omogućava bolje punjenje baterija. U načinu vožnje „drive“, dovoljno je povući ručicu mjenjača unatrag kako bi se aktivirao, odnosno još jednom da bi se isključio. A kako bi se povećao domet u potpuno električnom načinu vožnje, sistem visoke energetske vrednosti i-Booster prikuplja energiju prilikom kočenja i usporavanja.

Dakle u najboljem slučaju računajte na 40-45 km u potpuno električnom modu, znatno više ukoliko se aktivira program Hybrid. Tada „mašinerija“ samostalno funkcioniše, a sve u zavisnosti od načina i uslova vožnje, odnosno pritiska stopala na pedalu gasa. Neću vam ništa novo reći ukoliko napišem da je potrošnja benzina direktno proporcionalna učešću električnog agregata, koji sa svoje strane razvija respektabilnih 320 Nm. Shvatili ste šta želim reći, iako 110 ks ni malo ne impresioniraju u ovako teškom vozilu, zahvaljujući velikom obrtnom momentu vožnja na baterije dovoljno je dinamična. Naravno i udobna, tišina caruje, jedino se mogu čuti kočnice i amortizeri kada naiđu na veću prepreku.

A na putu?

Pored dovoljno snažnog benzinskog motora i uz velikodušnu upotrebu električnog, prvi utisak je veoma povoljan. Nalazim da C5 Aircross nije preterano hendikepiran odsustvom još jednog električnog motora na zadnjoj osovini, te iako performanse nisu toliko ubedljive kao kod verzije s 300 ks, ne „vuče“ se po putu. Podrazumeva se da ima više elana s punim baterijama, no i s potpuno praznim bez imalo problema može se otisnuti na dalek put.

Zapravo baterije se nikada kompletno ne isprazne, bez obzira što na instrument tabli stoji 0% kapaciteta. Ta skrivena energija od par kWh služi za njihovo hlađenje, odnosno pomaže termičkom agregatu pri manjim opterećenjima. Ne budite dakle iznenađeni ukoliko se nađete za upravljačem nekog hibrida Plug-in s navodno praznom baterijom, a po polasku se i dalje kotrljate na struju. Koliko sam se mogao uveriti u ovakvim okolnostima naš Citroen nastavlja da funkcioniše kao običan hibrid, čim se baterije malo napune odmah priskaču u pomoć benzincu.

Sam 1.6 PureTech odlikuje se diskretnim i kultivisanim radom, u bilo kojem režimu rada. Tim bolje, jer da bi se ostvarila ubrzanja dostojna tog imena mora se često „navući“ u visoke obrtaje (300 Nm pri 3.000 o/min). Kao što ste mogli razumeti u prvom delu teksta, za tri nedelje provedene s njim nisam imao ni jedan jedini razlog otisnuti se negde daleko, „na pučinu“, sve se završilo jednim odlaskom do stotinak kilometara udaljene vikendice kod prijatelja i vožnjom do jednog prelepog zamka, poznatog pod imenom Chantilly. Kakva su zapažanja?

Po polasku, uzevši u obzir da sam imao oko 60% kapaciteta baterija, ostavljam ga u modu hybrid, pre nego li se uključim na auto-put. Sistem forsira vožnju na struju, tako da je i potrošnja više nego li zadovoljavajuća, negde oko 4-4,5 litra u proseku. Uključujem povremeno i program Sport kako bi se uverio u performanse i podigao adrenalin, iskreno rečeno sve je uglavnom u superlativima. No dvadesetak kilometara dalje baterije se „ugasiše“, vozimo se po odličnom auto-putu A1 isključivo na benzin. Pažnja, ne pada mi na pamet da napunim baterije u vožnji, jer sam se par dana ranije uverio kako u tom slučaju potrošnja drastično poraste na nekih 11-12 litara u proseku.

Odmah dakle resetujem putni računar, koji nakon pedesetak kilometara pokazuje prosek od nekih 8,5 litara. Znam, znam, i dalje je superiornija nego li kod čisto benzinske izvedbe 1.6 PureTech/180, što je danak većoj težini. Uz to, na auto-putu ipak ćete se morati češće zaustavljati, umesto 53 litre rezervoar kod Hybrida manji je za 10 litara! Izvan auto-puta potrošnja se smanjila za oko jednu litru (opet s ispražnjenom baterijom), ali se ovde znatno više oseća velika masa. Kako prilikom temperamentne vožnje u krivinama, tako i kada se poželi zaustaviti. Verujem da sam to naveo prilikom test vožnje restilizovanog 3008, osećaj je sličan kao kada u vozilu imate još četiri odrasle osobe i pun prtljažnik, s tim da je kod hibrida težište znatno niže.

Ruku na srce ni termičke izvedbe C5 Aircross nemaju talenat navedenog 3008, Citroen je stavio akcenat na udobnost. Njegovo ogibljenje je mekše, uz to poseduje famozne amortizere poznate pod imenom Progressive Hydraulic Cushions, po prvi put viđene kod modela C4 Cactus (hidraulični zaustavljač koji sprečava amortizere da udare „do koske“). Pored dobre izolacije kabinskog prostora navešću i sedišta s dopunskim sunđerom, otpornim na deformisanje (+15 mm), širokim i retko komfornim.

 

Sve u svemu prelazak preko oštećenog asfalta, rupa i rupčaga, rasklimatanih kocki i „ležećih policajaca“ prava je formalnost za ovaj Citroen. Zbog baterija proizvođač je morao modificirati i zadnje ogibljenje, kod hibidne izvedbe pronalazimo multi link. Sve to zajedno Citroen naziva „Advance Comfort“ (unapređena udobnost), verujte mi na reč ne radi se samo o marketinškim lažarijama…

Spomenimo i odličan automatski EAT8, modifikovan i adaptiran uz plug-in hibride grupacije PSA, koji pomaže i motoru i vozaču. Na njega je „nakalemljen“ i električni motor, kako bi prelazi između dva agregata bili optimalni i neprimetni. Pretvarač obrtnog momenta, koji se inače upotrebljava kod SUS motora, svoje mesto ustupio je višelamelnoj spojnici, uronjenoj u ulje. Kao i kod mnogih vozila ovakvog tipa treba se navići na kočnice, ne preterano progresivne. Više puta mi se desilo da se preterano približim vozilu ispred, iako sam verovao da sam započeo s kočenjem na vreme. Zvučni signal i signalno svetlo na instrument tabli odmah su ne opomenuli kako postoji opasnost od sudara, nakon čega je neophodno snažno pritisnuti na kočnicu, što vožnju ne čini tečnom i prijatnom za putnike.

SUV s minivan akcentom  

Sam enterijer, izuzmemo li numeričku instrument tablu s pokazivačima karakterističnim za jedan hibrid, ostao je isti. Kao što verovatno znate, C5 Aircross je jedna vrsta „Crossovana“, njegova želja je još u startu bila da na izvestan način zameni minivan C4 Spacetourer (poznatiji pod imenom Picasso), koji po svemu sudeći neće dobiti naslednika… Dakle pitanje je kako se ovaj Citroen može distancirati od dvadesetak konkurentskih modela, kad to već nisu ni performanse, ni vozna dinamika, još manje off-road kapaciteti?

Udobnost smo već naveli, ne i organizaciju i modularnost unutrašnjeg prostora, posebno za putnike pozadi. Citroen je s C5 Aircross želeo spojiti dva sveta, praktičnost minivana sa popularnošću SUV-a, odnosno krosovera. Na osnovu ovog dugog druženja, ali i prethodnih iskustava, mogu da potvrdim da je u tome gotovo u potpunosti uspeo. Naime, kriterijume koje su postavili talentovani MPV modeli, kao što su udobnost, unutrašnji prostor, veliki prtljažnik, praktični aspekt i tome slično, pronalazimo i u u njemu. Po ugledu na bratski C4 Picasso, umesto klupe pozadi su tri nezavisna sedišta, iste širine.

Osim što im se podešava naslon, postavljena su na šinama (hod od 15 cm), što omogućava varijabilnu zapreminu prtljažnika. Od minimalnih 580 litara, pa sve do 720 litara. Da, ali ne i kod našeg Hybrida, u podu je kod standardnih verzija duplo dno, koje ovde služi za odlaganje kablova, dok se rezervni točak ne može dobiti čak ni opciono. No i dalje je korektan, zapremina varira između 460 i 600 litara, pa sve do 1,5 m3, kada su oboreni nasloni zadnjih sedišta.

Dobar podatak za vozilo od 4,5 m, posebno jer nije na štetu putnika. Izuzmemo li kršne delije, koje uostalom i nemaju šta da traže na zadnjoj klupi, tri osobe prosečnih dimenzija osećaju se posve komotno. Bez tunela na podu čak se ni putnik u sredini ne oseća kažnjenim. I modularnost zaslužuje samo reči hvale, obaranjem sedišta dobija se savršeno ravna površina od 1,9 m dužine. Više nego li dovoljno za novogodišnju jelku (prirodnu, naravno), koju bez obzira na poraslu decu, tradicionalno kupujem u poslednjih 30 godina. Priču o prtljažniku završavam petim vratima s električnom asistencijom, što dozvoljava njihovo otvaranje i zatvaranje (po želji i zaključavanje čitavog vozila), jednostavnim podvlačenjem stopala ispod odbojnika.

Svako svoj enterijer

Po ugledu na spoljašnjost, C5 Aircross poseduje i samo njemu svojstven enterijer. U Citroenu već decenijama znaju da se hijerarhija mora ispoštovati, i ukoliko su nekada bili na drugoj poziciji, posle Peugeota, dolaskom DS brenda sada su na trećoj (Opel je tu negde…). Naglašavam ovo jer se na izvestan način ovakva logika ogleda i u unutrašnjosti, uglavnom po pitanju izbora materijala. Nema ovde detalja od plemenitog drveta s komandnom tablom presvučenom alkantarom ili kožom, C5 Aircross mora se zadovoljiti znatno skromnijim izborom.

Plastika je grublja i inferiornija nego li kod DS7 i 3008, dok mi koža na sedištima deluje veštačka (previše sjajna i gruba). Za razliku od bratskog Peugeota 3008, komandna tabla je znatno klasičnije koncepcije, na instrumente se ne gleda preko upravljača, već kroz njega. Instrumenti su numerički, radi se zapravo o ekranu od 12,3 inča, preglednim i s brojnim personalizacijama. Citroen se i ovde želeo distancirati od Peugeota, grafika je totalno drugačija i ne toliko atraktivna. Nema ovde ničega što podseća na klasične instrumente, obrtomer je recimo sveden na jednu horizontalnu liniju, koja tek nagoveštava u kom je režimu rada motor.

Sam stil enterijera je dopadljiv i originalan, s masivnom komandnom tablom i širokom centralnom konzolom. Po pitanju ukrcane elektronike i Citroen je posegnuo za gotovo svim što trenutno poseduje grupacija PSA, navodi se ukupno 20 sigurnosnih sistema, od onih više manje uobičajnih (kamera 360°, za pomoć pri parkiranju, protiv mrtvog ugla, za prepoznavanje saobraćajnih znakova…), pa sve do poluautonomne vožnje. Nazvan Highway Drive Assist, ovaj sistem u stanju je da održava željenu distancu sa vozilom ispred, samostalno koči i ubrzava, kao i da ga zadrži u svoj traci. Jedan drugi sistem sposoban je da u slučaju opasnosti samostalno zakoči pri brzini između 10 i 135 km/h, čak i noću. C5 Aircross je dakle automobil svog vremena, sa svim mogućim konekcijama, kao što su Android Auto, Apple CarPlay i Mirror Screen.

Malo po malo dođosmo i do cene, no u Srbiji su drastično različite u poređenju s francuskim tržištem, osim toga Hybrid Plug-in kod nas još uvek nije u ponudi. Poslužiću se zato cenama koje se praktikuju u Francuskoj, tek da bih uporedio Hybrid s verzijama pokretanim SUS agregatima. Preciznije rečeno u poređenju s benzinskim 1.6 Pure Tech/180, jer je dizel 2.0 Blue HDi/180 nedavno izbačen iz ponude. Ne i kod nas, dakle ukoliko ste zainteresovani za C5 Aircross s ovim dizelom, požurite kod ovlašćenog prodavca dok ih još ima na lageru.

Konkurenti 

Dakle, iako je jeftiniji od ostale braće (za čitavih 5.000 evra od 3008 Hybrid/225, odnosno 2.300 evra od Grandland X Hybrid/225, uz više manje istu opremu), ovaj Citroen košta najmanje 39.950 evra (za najviši završni nivo treba 45.000 evra). Ne, nemojte odmah uzviknuti skandal, jer u ovu cenu nije uključena subvencija od 2.000 evra za PHEV vozila, čija cena ne prelazi 45.000 evra (od 1. jula 2021. godine samo 1.000 evra). Osim toga, poseduje nešto serijske opreme za koju se treba doplatiti kod čisto benzinskiog 1.6 Pure Tech, iako se radi o istom završnom nivou.

U poređenju s njim, kada se na kraju sve uračuna, ispada da je hibrid i dalje skuplji za oko 4.000 evra, suma koju je teško amortizovati na kraći period. Čak i ukoliko uzmemo u obzir njegove nešto bolje performanse i prijatniju vožnju u električnom modu, činjenica je da je hibridna izvedba pre svega namenjena ekološki opredeljenim vozačima, koji imaju volje i mogućnosti da maksimalno iskoriste njegove električne kapacitete. U protivnom, manite se eksperimentisanja, klasičan benzinac, odnosno mali 1.5 BlueHDi/130, bolje su adaptirani vašim potrebama.

Mojim isto tako, iskreno govoreći „smorilo“ me traganje za dostupnim i ispravnim punjačima, posebno besplatnim. Posve normalno, pored putničkih automobila sve je više i dostavnih električnih vozila, čak i velike nosivosti od više tona. Izuzmemo li tržne centre, koji ih instaliraju kako bi privukli mušterije, sve više se „točenje“ naplaćuje, uz obavezne pretplatne kartice koje samo komplikuju stvar (pogledajte tarifu na jednoj od fotografija). S nekih 30.000 javnih punjača Francuska je daleko iza pojedinih evropskih zemalja (o Srbiji da ni ne pričamo), posebno što je primećena izvesna stagnacija s instaliranjem novih (samo + 0,2 %), daleko od obećanih 100.000 jedinica do 2022. godine.

Uprkos tome, prodaja električnih vozila zabeležila je trocifren rast, odnosno +205 % za čisto električne automobile i čak 446 % kada se radi o Hybrid Plug-in. Proces elektrifikacije je očigledno nezaustavljiv, no ukoliko me pitate za mišljenje, verujem da je mudrije sačekati još izvesno vreme s njihovom kupovinom. Jer cene baterija drastično padaju, što se evidentno odražava na ukupnu cenu, osim toga njihov kapacitet veći je iz godine u godinu, dok se infrastruktura polako ali sigurno poboljšava. Apsolutno neophodni faktori žele li se demokratizovati njihova zastupljenost, za sada sve ovo je za većinu nas samo skupa i nedostupna egzotika…

Tekst i fotografije: Perica Rajković  

Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid/225 Shine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.500 x 1.969 x 1.589 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.730 mm
Zapremina prtljažnika: 460 /600/1.500 dm3
Masa praznog vozila: 1.745 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra benzin + električni motor
Radna zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 225 ks (180 ks pri 5.500 o/min + električni motor od 110 ks)
Maks. obrtni moment: 360 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,7 s
Maks. brzina: 225 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin 95 i 98

Električna energija

Zapremina rezervoara: 43 l + baterija od 13,2 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 1,5- 3,8 l/100 km
Emisija CO2: 33 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji nepoznata

Dobre strane:

Originalan stil, dobre performanse u električnom i kombinovanom modu funkcionisanja, sihronizovan rad agregata, opšta udobnost, modularnost, cena niža od konkurentskih modela

Loše strane:

Težina, pomalo „knap“ autonomija za svakodnevnu električnu upotrebu,  povišena  potrošnja s praznim baterijama, razlika u ceni, manji rezervoar za benzin
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,75 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5 
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5 
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8,25
Efikasnost: 8,5
Cena
Prihvatljivost: 6,5
Ocena: 7,806

(3692)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

120 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Deki

edan realan prikaz šta nam se sprema i kako neke neke stvari kada je SUV segment nemaju smisla…Odlično si napisao,gvozdena disciplina je potrebna da bi ga svako veče punio…A znajući da nje nema šta onda vlasnik dobija…Dobija veće troskove za vožnju jer ovako težak benzinac troši kao lud i dobija malo subvencije da to kupi a proizvodjac je lepo izbacio dizela iz igre,sebe obezbidio od plaćanja ogromne kazne za prekoračenje flotne emisije,obezbedio sebi prodaju jer ljudi podsvesno kupuju SUS motor a ti se Perice pati i plati i skup benzin i skupe duple servise..I šta kad ti auti dodju kod… Pročitaj više »

Don

Svaki dildo je prevara, drug moj. 1.8€ za sat ? 6 sati ,cca 11€ za 40 km.pa nek je i upola jeftinije,5€…to je 5 l dizela što znači 100km. Počelo je, počelo.. Nego, Jel žive bogataši u tim.zonama gdje je sad zabranjeno kretanje susa? Utrpaju u grad 15 miliona stanovnika, velike dnevne migracije i onda kažu da imaju problema sa ekologijom, smećem, zagadjenjima…ko bi rekao? Još je priča upakovana u celfona brige za zdravlje. Sjeti me to kad je jedna čuvena bankarska familija Rot..znate dalje da joj ime ne pišem, financirala Torino ,pijemonte, i zarate oni sprocu Austrije , Napulja,… Pročitaj više »

da11

Apsolutno sam protiv dizela jer kad dodju na balkan skinu im sve filtere, onda postaju gori zagadjivaci od golfa 2 dizela. Npr posto kod 308 zna se pokvariti pumpa za scr mislis li ti da to neko popravlja. Dodje i iskljuci scr katalizator.

Goran Jurkovic

Nema smisla kad nije Toyota u pitanju.
Rav4 plugin troši upola manje u svim uvjetima koje je nabrojao sa duplo više konja i 300kg većom masom.

da11

Koliko je trosio u normalnoj voznji prosjecno. Ne znam da li sam preskocio to dok sam citao.

Peki

Nema „normalne“ voznje! Postoji 100 % elektricna voznja, kada prakticno nista ne trosi (vidi sliku putnog racunara), zatim Hibridni mod, kada, u zavisnosti od stanja baterije i konfiguracije puta trosi od 4-6 lit i voznja bez baterija. Iskljucivo s benzinskim motorom krece se oko 8 litara, pod uslovom da se spreci punjenje baterija u voznji. U protivnom, agregat je nadprosecno opterecan i lako popije 12 lit.

da11

Da li to znaci da je prosjecna potrosnja 4l na 100 km, jer ako prelazi 50km na struju i 50 km na benzin to je 4l.

Peki

Tako nekako, mozda malo vise…

Don

Paz vako, blaga računica kaže,5€ struje i 6€ za benzin. 11€ za 100km, plus izgubljenih 6h života na punjenju, Camis čekajući… Neodoljivo. Dizelasi na aparatima 🤥😂

BB

Kako se ponaša nizbrdo? Koliko energije možeš vratiti u baterije?

Peki

Nizbrdo se dopunjuje baterijua kao i prilikom kocenja, no ne treba ocekivati cuda. Cak i na jacoj i dugoj nizbrdici, pod uslovom da podignes nogu s gasa, vozilo snazno usporava, do te mere da se s vremena na vreme mora dodati gas. Kao sto rekoh, minimalna je to energija koja se rekuperira, nista bez dobrog punjaca. Punjenje baterija preko benzinskog motora, u voznji, isto tako nema smisla jer je potrosnja veca i do 40-50 %.

Branko

Zanimljiv članak i lijepo napisan; dodao bih samo nekoliko komentara o PHEV autima, obzirom da i sam vozim Outlander PHEV. 1. Nije točno da punjivi hibridi generalno nemaju “brzi” (DC) priključak: neki imaju, a neki ne. Mitsubishi npr. ima i AC (3,7 kW) i DC (24 kW). 2. Punjenje baterije ne mora biti “patnja”; na svom parkingu ispred zgrade imam AC prikjučak, kao i na poslu. Navečer ga uključim, podesim tajmer punjenja kad je jeftinija struja i to je to. Na poslu mi je punjenje besplatno, a imam cca 30 km od kuće do posla. 3. Na auto putevima je… Pročitaj više »

da11

Bravo ne bi me cudilo da sa 95g po km sljedeci put ide na 60. Jer su ovaj put skinuli sa 130 na 95.

Branko

Od 2025 ide na 75 g/km. Uz to i EURO7, što će za još koji gram podići emisije…

da11

Nemoguce postici takvu emisiju bez hibridnog sistema.

Branko

Zaoravo plug in hibridnog; običan ili blagi hibrid nije dovoljan.

moron

Branko, dobar komentar, po svim tačkama. Moji komentari/pitanja (koristim tvoju numeraciju) 1. za ovo sam znao, ali, od Tebe (od ranije), pa, opet hvala 😊 2. imaš javni punjač na javnom parkingu ispred zgrade? Kako tebe dopadne slobodno to mesto svaku noć (i preko cele noći)? Kako se štitiš od akata varvarstva? 3. Zagreb – Split, koliko je km (auto putem) ? Koliko ti vremena ukupno potrošiš uz te tri dopune baterije (i brzinu do 150 km izmedju dopuna)? A, koliko bi potrošio vremena kada bi, recimo, vozio 130 km/h (bilo koje, pa i tvoje vozilo ) bez dopuna baterija?… Pročitaj više »

Branko

Morone, Sve najbolje Ti želim u 2021. 1. Drago mi je, nama na čemu. 2. Zgrada ima 5 stanova, a svaki stan ima svoj parkirng. Kako se parking naslanja na moj vrt (živim u prizemlju), instalirao sam utičnicu 16A uz parkirno mjesto i tu se punim. Dakle nije javni priključak, nego moj vlastiti. 3. Zagreb – Split oko 400 km autoputem. Jedno punjenje (do 80%) traje 20 min, dakle 3×20 min. Razumijem što želiš reći, ali volim se voziti 150 km/h 🙂. Uz jedno stajanje za dopunu baterije imam potrošnju oko 9 l/100 km. Slično konvencionalno vozilo troši 2l /100… Pročitaj više »

moron

Da, ti imaš, odnosno, „namestio si“ (sebi obezbedio, o svom trošku) razumne uslove za korišćenje PHEV-a. I to je onda neka sasvim druga priča.
Inače, nisam te ono pod tačkom 3 pitao iz zle namere, da bih eventualno isprovocirao odgovor koji bi pokazao da „grešiš“ (pri čemu samo postojanje ili nepostojanje „greške“ zavisi isključivo od „ugla gledanja“ (a on je individualan)), već samo zato što me interesovalo, kako to izgleda u ekonomičnoj izvedbi PHEV prakse.
p.s. pozdrav i srećna i Tebi Nova 2021.

Branko

Ma nisam to ni shvatio kao provokaciju.

don

koliko imas km do okuliste? nemoj shvatit da vrijedjam nego mi se ucinilo da nisi uvidio da je pocelo naplacivanje, pa za sitnicu od 1.8 eura po satu, trenutno. Znaci, nece ni u Hr dugo da bude dzabe jer nema ni u stare babe, a mislim da obojica znamo pricu sa plinom, kako je bio jeftin, raja pocela da ugradjuje uredjaje, onda vlast opicila cijene plina u nebo za hr prlike, pa pocela sa papirima i dozvolama i nema vise jeftine ugradnje…Pa akciza se nece odreci, a struja je sve skuplja, a evo i zdravstveno osiguranje, fino su mi i… Pročitaj više »

Branko

Done, punim se uglavnom doma (10 eurocenti kWh) ili na poslu (džabe). Većina javnih punjača (svi financirani od EU) su bez naknade bar do 2025. U gradu radim oko 80 km dnevno i trošim oko 2l/100 km i nešto malo za struju. Na auto cesti trošim oko 10l/100 km, ali to mi je 10% km. I to za dosta velik SUV 4WD bez ručnog mjenjača. Ja ti baš ne volim LPG, ali u Hr je cijena oko 50% cijene benzina.

Don

Pošto ti je plin? Ovdje 60 centi … Struja….84 ili nešto više….a sve iz obnovljivih izvora tj uvoza . Ne sanjaj da ćeš još dugo imati struju za džaba mada 70% je kradete iz BiH , znači to će se promijeniti…a kako će evropejac koji živi zapadnije od austrijskih konjušara plaćati struju od doma kad mu je 84centa…ev ja u kući imam dva pc i tv, troše mjesečno 85€..odrase kožu.da imam i auto na kablu..ne bi im 185€ mjesečno bilo dosta. Da sve nema ni jedne druge mane, dildi je dosta ova mana za vijeke vijekova. A za tu tvoju… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Branko

Plin je 4,78 kn (46 eurocenti), a benzin 95 9,13 kn (1,22 EUR). Struja noćna tarifa 9,2 eurocenti kWh. Zanimljiva ti je teza da krademo struju iz BiH; ovdje vlada općenito mišljenje da Hr prekomjerno financira BiH putem različitih humanitarnih transfera. Što se tiče austrijskih konjušara, radije to ne bih komentirao. Naime, već dugo ne koristimo konje kao transportno sredstvo, nego samo za zabavu.
Btw, Outlander PHEV nema pomičnu stražnju klupu, pobrkao si sa nečim drugim.

don

eto, cijene ti vec rastu, skoro kao u DE. jos samo malo fali za struju. Ovo za konjusare, bar smo mi u Zg zvali tako slovence, znaci zapadno od slovenije ekipa vec placa 84 centa…
mozda tvoj nema, ali ovaj je imao. i kad sjednes, posto ima neko ocajno udubljenje krova, celom opalis o to cudo.sad ces me natjerat da opicim 100 km, kako bih provjerio.. samo ja vise ne ulazim u taj tvoj jebador, sto bi reko Tasko u kamiondzijama.

BB

Mislio je na činjenicu da je Buško jezero na teritoriji BiH a turbine i centrala su u Hrvatskoj, tu se spore da je to jedan sistem a sav kajmak pokupi Hrvatska i čak ne plaća naknadu za korištenje voda…
Ima još jedan problem, u Dubrovniku u centrali se desila eksplozija pa je podzemni tunel koji vodi od Trebinja do Hidroelektrane u blizini Dubrovnika se ne koristi zbog čega Hidroelektrana u Trebinju ne može da radi pa svu vodu propušta kroz grad i dalje u Popovo polje, pa se većina energije ne iskoristi. A taj remont nikako da se uradi…

da11

To sto vi dajete pare hdz u nema nikakve veze sa Drzavom Bosnom i Hercegovinom. Isto kao da je tebi uplatim pare i kazem dao sam Hrvatskoj.
Uostalom to je pranje para od strane hdz a.

BB

Zbilja, koliko košta struja u Austriji? imaš li neki link sa cijenama?

Ako je tako kao što pišeš, tebi je krejnje vrijeme da nabaviš dizel televizor 😉

don

ma cekam da dobijem racun za struju, ne da mi se kopat sad po papirima trazit od zadnje godine koliko je bilo…uglavnom, pun k…

Peki

Ovako, velika vecina novih Hybrida Plug-in nemaju mogucnos punjenja snaznim punjacima, uglavnom su ograniceni na maksimalno 7,4 KW, i to ukoliko se doplati. Kod grupacije PSA je sigurno tako. Drugo, ne znam kako funkcionisu punjaci po Hrvatskoj, ali po Francuskoj je katastrofa. Jutros gledam jednu specijalizovanu auto emisiju na TV, poredili su potrosnju Kie Ceed X Hybrid Plug-in s potrosnjom obicne benzinske verzije Ceed X. Distanca nekih 300 km auto puta, no kada je vozac hibridne verzije zeleo da dopuni baterije, na cak tri „stanice“, udaljene 50-tak kilometar jedna od druge, punjaci su bili neispravni! I to ne besplatni, vec… Pročitaj više »

Branko

Slažem se da većina PHEV nema DC priključak, uključujući vozila iz PSA grupe. Ali svaki Mitsubishi (Outlander i Eclipse Cross) PHEV ima. Kad sam razmatrao kupovinu PHEV, to mi je bila bitna stavka. U Hr infrastruktura punjača nije idealna, ali za sada je ok, posebno na auto cestama (DC i AC) i javnim garažama u Zagrebu (samo AC), gdje je besplatno korištenje. DC punjači kod gradskog poglavarstva su često neispravni, jer ih taksisti sa BEV izuzetno intenzivno i bezobzirno koriste. Inače smatram da PHEV ima smisla ukoliko imaš jasnu viziju gdje ćeš ga svakodnevno puniti, a ja to mogu kod… Pročitaj više »

D_C

Čitajući tvoje tekstove tokom dužeg niza godina, dolazim Peki do zaključka da je ili Citroen jako velikodušan, ili si njima jako simpatičan ili su u pitanju oba jer su najčešće oni spremni da ti daju auto na više sedmica. Šta god da je u pitanju, veliko hvala Citroenovom pres timu, evo i od čitalaca. Nadam se da ćeš biti u mogućnosti da im preneseš našu zahvalnost. Pozdrav.

Zvezdan Božinović

Brate Darko, dobar dan i sve najbolje u Novoj godini. Kako to da je Citroen velikodušan kada dobija masovnu i upornu promociju bez svesti da to nešto košta. U mom selu se to smatra teškom nekulturom, umalo da kažem nešto što bi se moglo protumačiti kao da ne cenim dovoljno pripadnike drugih naroda, a to ne bi bilo istina… Citroen ili bilo koji drugi proizvođač je zadnja adresa za zahvalnost povodom ovog materijala, a i drugih testova u velikoj većini listova…. To što daju automobil na testiranje, a što ih nešto košta i za šta bismo mi trebali da osećamo… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zvezdan Božinović
D_C

Srdacan pozdrav Zvezdane! Takodje i tebi sve najbolje u Novoj Godini i da ovu proslu sto pre zaboravimo.

A uvezi ovog, samo da pitam koliko je do sada press sluzbi tu u Srbiji do danas dalo eto npr tebi auto na 3 sedmice?

Don

Njemu ne daju ni za eure🤗😘 Bonus pričica : sjećam se jednom kad smo ja i Musa išli u Puff, ja udjem, njega nigdje, nisu ga pustili, kažu ne bi mu ni noćna dama dala😂🤗ne daj mi lagati, Musa🥳🤥

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Zvezdan Božinović

Dragi prijatelju, niti smo kome tražili niti bi nam iko dao vozilo na tri nedelje. „Najvelikodušniji“ po tom pitanju je Renault koji poklanja „gratis“ vožnju na 7 dana uz pun rezervoar goriva. Ostali uglavnom ostave vozilo po 4 dana, izuzev Merca, i ponajpre Delte koji ustupe vozilo, prvi na dva tri, a drugi distributer na dan-dva. Pride, u Delti moraš i da sipaš gorivo ako si nameran da voziš više od 50km ili ne želiš da strepiš da ostaneš bez istog. Čuo sam razna pojašnjenja ovakve politike s njihove strane, tipa „znaš li ti koliko mene košta nov automobil (valjda… Pročitaj više »

Peki

Zvezdane zaboravi si da da istaknes kako se, izmedu ostalog, od tebe ocekuje da kada ti ustupe vozilo napises test u superlativima, u protivnom nema drugi put, jos manje poziv za neku lepu prezentaciju „napolju“…

Zvezdan Božinović

Ne vuci me za jezik, ko mravojed sam po tom pitanju (možda i po drugim). Ne da nemaju svest da to košta (plata ljudi koji putuju da bi radili, dnevnice, amortizacija opreme i naposletku objava…), nego još očekuju da si zahvalan za pozivnicu, kao da ti plaćaju deo troškova za letovanje sa Mis Rumunije a ne jednodnevno ili dvodnevno mrcvarenje (ma koja destinacija bila)… Dakle, kao što i sam DC reče, vodi računa kako pišeš, biraj reči, kritike samo u zabačenim naznakama, inače nema test vozila (koga briga?) a para svejedno nema, izuzev za one koji pola vrate na Peri,… Pročitaj više »

D_C

Pa valjda Zvezdane ako ti svi ostali daju auto na 2-3, maksimum 4 dana, a ovaj jedan je spreman bez problema da ti ga ostavi na 20, na tome treba na neki nacin biti zahvalan, a ne reci ‘ko ga jebe, to mu je posao’, da izvines na mom recniku. Pogotovo sto taj lik tamo jednako legitimno moze reci Pekiju ‘pises za la republiku des Automobiles, slusaj, ko te jebe, obrati se Citroenu-Srbija’. Vidis iz Pekijevog komentara nize sa poklonima bombonjere ili flase sampanjca da je normalna stvar da se ljudima sa kojima dobro saradjujemo ponekad i pokaze zahvalnost za… Pročitaj više »

don

nece Pera da snima videa, zaradio bi koju banku od jutjuba.

Balkanboj

Ti su filmovi 18+,nije to za YT.

Zvezdan Božinović

Dragi čoveče, saradjuješ s onim kome ispostavljaš fakturu, a za čiji račun radiš bez naknade ne sarađjuješ, nego si objekat seksualne radnje 🙂

D_C

Nadam se da debelo placas Pekija i sve druge koji pisu na ovom sajtu. U suprotnom, moze da ispadne da su objekti seksualne radnje 🙂

Zvezdan Božinović

Ne, brate, tanko zaista. Ali…. mnogo više nego što to cene korisnici usluga (proizvođači i čitaoci). Verovatno 60% cene sata majstora u Renaultovom servisu, ili tako nešto…

J4ZZ3R

Kugla sladoleda, porodični sladoled i to Ledo original iz Sombora ili Smoki po testu?

J4ZZ3R

Ja Starry boya još nisam upoznao (na žalost ili na sreću ili oboje 🙂 , ali nesto mi liči na one tipove sto voze BMW i stave kineske gume i jelkicu od Kineza. Čisto mi se prividja 🙂

Don

😂😂😂😂

J4ZZ3R

A sto to reče? Auuuu,

moron

Da li je kvalitet Pekijevog testa viši ili niži zato što je imao testno vozilo na korišćenju tri nedelje?
Da li je Pekijev test subjektivan/pristrasan i da li se kroz njegove iznete ocene na bilo koji način favorizuje ovo vozilo ili sama PSA grupacija?
Ja to zaista ne primećujem.

Peki

Cuj svi mi imamo vise manje simpatija prema odredenom vozilu, sto se moze osetiti kroz tekst/test. No cilj je zaista predstaviti ga sa svim mogucim kvalitetima i manama, ovde na zapadu te ne ucenjuju pozitivnim sadrzajem. U mom slucaju bas ih zabole ona stvar da prevode, dajem sebi za pravo da Vam prenesem zapazanja i zakljucke, bez „ulepsavanja“ S odredenim ataseima za stampu sam razvio prijateljske odnose, posve normalno nakon tolikih godina saradnje. Tu i tamo razmenimo po koji pokloncis, svima u decembru i januaru od kojih sam uzeo test vozilo sam poklonio po bombonjeru ili buteljku Sampanjca. O mom… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Hahah, Peki „nema pojma“ bez razlike hahah. Meni lično je za novinski test dovoljan jedan dan vožnje i jedan dan nakon toga za pisanje. Za relevantnan utisak neophodno je vlasničko iskustvo. Ali, za test je po nekoj mojoj proceni i iskustvu, potrebno 16 norma radnih sati… stvarnih sati, a ne kao što ovlašćeni servisi obračunavaju dvostruki utrošak u odnosu na stvarni… A svaki test je subjektivan jer ga ne radi Excel već čovek.

D_C

Naravno da je test vozila visi ako si sa njime proveo 20 dana umesto 2 dana. Naravno da ce da bude jos visi ako Peki sa njime provede 2 godine umesto 2 dana.
Naravno da je tvoja prica o 500L sa kojim si proveo sest godina bitnija nego od nekog ko je sa njim proveo 6 sati.
Zar se uopste o tome treba diskutovati?

moron

Pa, mislim da vredi o tome diskutovati. Jer, čovek se posle nekog perioda navikne i na stanje rata, bude mu to nekako „normalno“ i kada ga neko upita: „Kako je?“, a on kratko kaže samo: „Sve ok …“, misleći pri tome: „Jebo te, kakvo je to uopšte pitanje, rat je, a još sam živ, kako bih bio nego odlično …“. Tako sam i ja izneo zapažanja o Fiatu posle skoro šest godina … Posle toliko vremena, skoro sve na tom vozilu mi je postalo „normalno“ i „dobro“. Navikao sam … Drugim rečima, sama dužina testnog perioda nije uvek direktno srazmerna… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Balkanboj

Kad spominješ to navikavanje. Posle nekog perioda voženja nekog automobila počinjem da čujem kojekakve zvuke koji me iritiraju. Ili od pogona, ili oslanjanje, ali uvek ima nešto sitno što mi smeta. Naravno, iz ugla vozača.
Kada u taj isti automobil sednem kao suvozač toga nema. Tišina. Jedino mi onda smeta stil vožnje onoga ko me vozi.

Don

Tacno

Don

Za prezentera što duže to bolje, ne može se on naviknut za tako kratko vrijeme. 1 dan je ništa, to se vidi ako usporedis Fadilove i ostale „testove“. Ako Spanac ode na ljetni odmor i sa ficom, test će bit super „baba i ja, nekad i sad,razmak 40 ljeta , mi ostarili fićo se poboljšao “ jer za kupanje mu trebaju gaće,peškir, kartica i pašteta što sve stane u gepek od ćofija. avantura. Ali ako sjedne 1 dan, e, to već nije ništa nego samo odrađivanje sponzorskog ugovora, napišem ti test o bmwu.da ti je BMW. Jahiću čestitke na živcima,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Peki

U Citroenu jesu velikodusni prema meni, sto je stvar poverenja i dugogodisnje saradnje. No ne brini, imaju oni interes u celoj prici. Umesto da im taj C5 stoji tri nedelje u podzemnom parkingu, dadose ga meni kao „kotrljajucu reklamu“. Vide ga ljudi na ulici i parkingu, plus im besplatno odradim test, sta ces bolje? Uostalom ovo je praksa u Francuskoj, to su vozila namenjena novinarima i specijalizovanoj stampi, nakon 5-6 meseci ih preprodaju kao polovna.

D_C

Koliko znam, mnoge pres sluzbe tu u Francuskoj ti nece dati auto ni na par sati, tako da ako ti ga neko ustupi na 3 sedmice, sto nije prvi out od strane Citroena, mislim da to svakako zasluzuje pohvalu. Za interes – naravno, to im je razlog postojanja.

Peki

Gresis, iako je za pohvalu ljubaznost od strane Citroena! Svi francuski proizvodaci mi velikodusno ustupaju test vozila, posve normalno jer su kod kuce, dakle na domacem terenu. To nije slucaj s pojedinim inostranim brendovima, koji, po njihovim recima, ustupaju test vozila iskljucivo francuskim novinarima. Ja to nisam, jer me uvek pitaju za koja medija radim, cim cuju za Srbiju, odmah se uplase i salju me u „centralu“. A ta centrala je za nemacka vozila u Nemackoj, japanska u Japanu i slicno. Oni koji mi ih pozajmljuju rade do na cisto dobrovoljnoj bazi, da ne kazem jer su „pali“ na moj… Pročitaj više »

D_C

Upravo o tome pricam.

Don

Otvaram natječaj da smislimo najbolji odgovor na ovo pitanje!

moron

Otiđi u FR kod dilera VW-a ili Toyote i reci im možda:
„Poštovani, želeli bismo uzeti na test VW/Toyota vozilo sa francusko tržište da bismo našim čitaocima u Srbiji razbili uobičajenu dogmu kako su istotimeni proizvodi kuće VW/Toyota za razvijena zapadna tržišta po bilo čemu naprednija i drugačija od onih koja se nude kupcima u Srbiji 🙂

Pa tako, primera radi, jednom uzmeš na test francusku čkodu u paketu Ambiton, a onda posle i ovu našu „domaću“, pa da mi ovde na AR malo tračarimo kako je sve to kao isto 🙂

Zvezdan Božinović

Na engleskom ti je dijagnoza : Genius 🙂

BB

Ili: u Francuskoj je velika srpska dijaspora koja posebno cijeni testove i atuomobile koji su urađeni na srpskom jeziku 🙂

Don

Peki je već institucija tamo. Pišem za la republiku des Automobiles koju čita bar 15 miliona ljudi, pokoji moron,orangutan ..uh, to im nemoj reći. I kako onda da mu ne daju, pa nije to Ford Srbija!?

Peki

U kontekstu odnosa koje imam s Citroenom, samo napomena da su mi upravo potvrdili novi C4 1.2 PureTech/155 EAT8 za pred kraj januara. Nije da se hvalim ali malo je stranih novinara koji su ga videli uzivo i vozili, o domacim da ni ne govorimo. Dakle eksluziva ali pre ovog Citroena jedna mozda jod veca, potpuno nova Dacia Sandero Stepwey 1.0 TCe/100. Da pojasnim za neupucene, ne radi se o nekakvoj restilizaciji aktuelnog Sandera vec potpuno novoj generaciji baziranoj na platformi Clia 5. A sta kazete? Bravo Peki 💪

don

Svaka čast! Evo i ja obećavam da ću pročitati oba testa!

Stari Dejan

Evo i ja se slažem sa Donom. Valjda je zbog praznika, koji li je đavo…
Inače i ne čitam skoro nijedan test proizvođača iz FRA koji Peki uradi jer stvarno ne cenim njihove proizvodjače, ali kad sam pročitao koliko čovek truda, vremena i sredstava uloži da bi nama sve ovako lepo prezentovao menjam mišljenje. Odsad ću da ih čitam. Ali i dalje ostajem pri onome „komentara bez“

don

Dildo :)))

D_C

Sve je to samo surovi biznis i ti pokvareni Francuzi su ti dali taj novi C4 pre nego mnogim svojim novinarima samo zato sto imaju ogromnog interesa u tome. Tako da kad budes isao da ga podignes, preporucujem da tog sto ti da kljuceve oteras u 3LP umesto da mu kazes hvala. Tako je najispravnije.

don

Znas sta,bacit ću kletvu ; Dabogda mu dali pos’o da ne smara vise satrog dejana sa Francuzima !
Jel valja?!:)

Stari Dejan

Don ne izazivaj, danima me već pogrešno shvataju!

Don

Dildo!😂😂😂🤗🤗🤗bar ja znam kako je to…što si ljubomoran , baci i ti kletvu pa da usrecimo Citroen.😘🤔🤗

Peki

Ja sam ovo shvatio kao ironiju! Gresim?
Inace francuski novinari su imali prilike da ga voze i testiraju, ali je izostala internacionalna prezentacija zbog korone. To se odnosi i na Daciju Sandero, da nije takva kakva je sanitarna situacija, strani novinari, dakle i iz Srbije, bili bi pozvani.
Koliko sam razumeo u dogledno vreme organizovati ce lokalne prezentacije, opet sve zavisi od situacije.

Stari Dejan

Peki kad već pominješ ovo, kakva je situacija u Francuskoj trenutno?

Peki

Izvini ne vidoh ranije tvoje pitanje. Situacija je losa, svako vece piliciski cas od 18 ili 20 h, zavisi od regiona. Bice izgleda jos gore, spremaju nam treci talas zatvaranja. Jebe lud zbunjenog, niko vise ne zna nista, cista improvizacija. Izuzmemo li prodavnice nista ne radi, mislim na barove, restorane, hotele, muzeje, bioskope… Ne mozemo u planine, nema gde da se spava, a i uspinjace ne rade. Maske svuda i stalno i uprkos tome sve veci broj zarazenih… Vakcine dolaze poako ko veruje u njih…

Stari Dejan

Vidim da su Englezi baš kivni zbog 3-eg zaključavanja i da su baš loše to prihvatili. Koliko je Francuska turistički pogođena činjenicom da nema rada tih zimskih centara? Radi Kopaonik, što će reći-kod nas sve više nego odlično…

Peki

Ja se zaista pitam kako ce Francuska preziveti? Mislim ukoliko i ne pocrkamo od korone pocrkacemo od gladi. Sve industriske grane koje donose novac imaju ogromne gubitke, racunajuci auto industriju, turizam, avionski saobraca , ugostiteljstvo…. Francuski proizvodaci automobila samo u Francuskoj imaju na platnom spisku preko 100.000 ljudi i vise stotina hiljada koji su direktno povezani (industrija guma, stakla, plastike, rezervnih delova…). Svake godine Francusku poseti preko 80 miliona stranih turista, ove godine ih nije bilo ni par miliona. O sopingu i parama potrosenim na hotele i restorane, bolje da ne pricam, zatvoreni su od marta prosle godine. Skijaski centri… Pročitaj više »

s mile

E, vidi sad, ti to veoma lepo opisa situaciju u FR, a ja se sve vreme ove pandemije pitam, „Otkud Srbiji para“ za sve ovo što daje.
Davali su po 3 plate, davali penzionerima, davali medicinarima, i da ne nabrajam, nisam baš neko ko prati vesti. ALI, svakako toliki teret ovoj Srbiji, ODAKLE….

naravno, nit turizma, nit gastarbajtera…leto bilo minimalo sa posetama…

Stari Dejan

Nažalost, verujem da je sve baš kao što si rekao. Samo se nadam da će ovo ludilo uskoro da ode negde jer je postalo previše naporno. Kod nas je malo bolje, bar bioskopi rade. Možda to jeste glupost ali meni dosta znači kad pričamo o iluziji da sve i nije toliko strašno.

don

Ovaj, skokni malo do Fiata ima tipo cross

Peki

Naravno, bice….

moron

Nemoj molim Te samo Fiata da nam preskočiš 😊😊😊

moron

Peki,
ja jedva čekam pročitati te testove. Posebno za taj 1,2 e-THP 155, ako budeš mogao povuci nam i neku paralelu sa fordovim 1,0 Ecoboost sa 155 ks (imao si letos ovde objavljen test Kuge sa tim motorom, ako ne grešim).

Laki

A tek kad se pojavi novi C5 ne sumnjam da je vec rezervisan kad god stigne!

moron

Tekst i slike su, tradicionalno, odlični. Ovaj pogonski agregat (ili onaj jači, sa 4WD)smo imali već prilike „upoznati“ i u nekim ranijim Pekijevim testovima vozila PSA grupacije, a posle ovoliko „ponavljanja“, mislim da sam lepo („za početnika“, ali i „matorog konja“) apsolvirao PHEV tehnologiju. Toliko da više zaista ne znam šta da mislim, da li da ovo „pozdravim „ili da ipak budem malo „suzdržan“. Jedan dan sam baš oduševljen, drugi dan kažem „teraj sve ovo u 3PM, dok ne budem morao – jok …“ Danas, ne znam kako, započeh priču sa mojom „decom“ ( 17-19 ), na dosta tema (… Pročitaj više »

Don

Jarane, mladost ti je vrsta ludosti. Zatim, onaj je rekao necu starije vojnike , daj mi ove od 20tak godina..taj ide, trči, gine, zbog sumnjive slave i tudjih grijeha. To što ti govore, govore ono što im je propaganda ubacila u mozak.zaludise ti djecu, šta radiš,jadan ne bio? Pa otkad je pile pametnije od kokoši? Time smo završili priču o mladosti. Poslušaj ti ovog petog sebe, koji kaže „teraj sve ovo u 3PM, dok ne budem morao – jok …” , nemoj da te ostala 4 morona nadvladaju. Nego, stas popit?:-) P.s. Kad dozivas „gosn.pokojnika“, kako ono svijeće postaviš? Dužan… Pročitaj više »

Peki

Teraj sve u „3PM“…, za sada.

moron

Ja za sada i „teram sve to u 3PM“, ali, svestan sam da sve lagano nezaustavljivo ide u tom smeru.
Nadam se, naravno, da ću živeti, a i voziti još veoma dugo, ali da mi niko tokom tog preostalg dela vozačke karijere neće „staviti nož pod grlo“ i reći „moraš sada preći na EV“, već da će moj eventualni prelazak biti posledica daljeg napretka i nekih budućih stvarnih prednosti takvih vozila za mene i moj (sasvim uobičajen) način života.

Balkanboj

Svakim testom ovih hibrida sve sam više siguran da to nije za mene. Ako nekad i bude imalo smisla uzimati hibrid bilo koje vrste ili neki električni „dildo“ to će biti neki gradski lagani autić.

Ono što meni treba kao porodični automobil je komotan, dinamički odličan za vožnju i sposoban za put od 1.000 kilometara u cugu sa jednom dopunom goriva.

Svaki dan voziti nešto slično ovome sa testa i puniti ga kući, imam luksuz zvani dvorište, mi ne izgleda kao dobra opcija.

don

paz vako, zaputim se ja neki dan ka Duisburgu, pa snijeg ovo ono…mercedesov senzor za kocenje -steka, a ko za inat prazan rezerovar, pise domet jos 130 km, kontam:“ taman, vozim se jos 60km i imam nekih 70 fore“…kad nakon par minuta, eto ga samo nacrtan auto sa pistoljem za tocenje, uopce nema vise procjene koliko mi je ostalo,a valja jos nekih 50 km autoputa odvest. Obavim doktora, nakon dva sata cekanja, opet neka nedojebana kokoska glumi doktoricu i u auto. trazim dje ima jeftiniji dizel…i nadjem nekih 5 km od mene. Preznojio sam se pravo, sve cekam da mi… Pročitaj više »

Balkanboj

Jbt, ti si k’o onaj ciga što je učio konja da ne jede. I taman ga nauči da ne jede, a on krepa od gladi.

Don

Je, nužda, moralo se na put, a kad pogledah na benzin, u po puta upali se lampa i imao sam ja ali živci popustili, jedan se drži drugi je nacet, već sam ko Abe Simpson, neću da punim uz auto cestu, ti su lopovi ko Talijani. Digresija: tako sam u Italiji ostao bez benzina, dovezao kladu do Mognelie s jednim punjenjem i sad hajd na benzinsku, pa dok je nadjoh, stadoh, uzeh za pištolj , veli gusan sa benzinske neka ja ću. Kontam, zaposlenik , hoće pomoć mada mi to ne treba pa čitav život sam tocim. i na po… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Balkanboj

Mene je jednom iznenadio neki Italijan na pumpi. Naime, došao sam na pumpu posle radnog vremena, nigde nema zaposlenih pa sam uzmeš pištolj, tutneš karticu u aparat i ukucaš koliko ćeš litara nekog goriva. Međutim, baš ta mašina za točenje je meni odmah blokirala i izbaci mi papirić za refundaciju. Kako je taj grad bio nekih 100km udaljen od našeg smeštaja i nije bio u planu za ponovni obilazak baš me je smorila čitava situacija. Tek, tip iza mene se ponudi da uzme tu potvrdu, ionako živi tu blizu, ja da prebacim svoj automobil na drugo mesto i uplati mi… Pročitaj više »

J4ZZ3R

I jos nije konj, nego kobila, Mercedes 🙂

J4ZZ3R

Znaš li koliko je gorivo u Dubajiu? Mo’s da puniš na SVAKOJ pumpi 🙂

Don

Pa dje si ti dosad, nema te ko Muse?!
Samo gajbu nam sredi u Dubaiju valja mi Tutanj hvatati..

Stari Dejan

I za tebe je to „dildo“. Navika je čudo, Don je najbolji dokaz šta upornost uradi čoveku 🙂

Balkanboj

Jbg, Donova mantra svaki dan, neću dildo, neću dildo… Možda čovek ima traume od neke „domine“ pa se plaši.

Btw, ako nekog zanima kako je nastao prvi i pravi Dildo, može da pogleda film „Hysteria“, zasnovan ma istinitim događajima.

https://m.imdb.com/title/tt1435513/

Stari Dejan

Misliš da je Don neka vrsta skraćenice od „Dominatriks“? 🤣

Don

Hahaha, djava te lipi odnija, ja mislio dildo kad ono za ono.
Nek, samo ti mene slušaj,glas razuma. Evo, vidiš nam dragog druga morona, uobrazio se pa ne sluša mantru, i vidiš njih petorica vode bitku u jednoj glavi,već ju polako gubi, s dizela prešao na benzinca a još bi na dildu sjeo. E Nes majčin sine, Nes.😂😂🤗😘 što bi moj neprežaljeni Musa (osto mi dužan par tona zlata i nešto miliona €, al nećemo o tome) rekao: Jednom naftaš, uvijek naftaš.

J4ZZ3R
Mita

U pitanju je jedna velika prevara i strateški ciljevi EU. Automobila na struju nema dok se ne unapredi sistem brzopunjivih superkondenzatora uz svu infrastrukturu kao sadašnje benzinske stanice. Zato EU plaća subvencije da ljudi lakše progutaju ŽABU! A sam testirani auto niti smrdi nit miriše. Tako obećavajući dizajn i tako razočaravajuće nedorečeno sti. Preslabi motori, apsolutni nedostatak opcije 4×4 pogona, previsoka cena za nešto što liči na suv a ono – MUĆAK.

Don

Čestitam! Vidiš, drug moron, ovo je primjerak omladinca kojem propaganda nije isprala mozak! Bravo Mita!

Don

Nešto mi fali ovdje, nema u tekstu, a bilo u komentarima ono Namučih se k’o siroče…da ljudi znaju, treba to istaci, begaj od dilde. En, moron mi se dvoumi, i njega bolest uhvatila, sreća da je mator pa u njemu ima još baraba , jedan od njih mudro zbori o „3pm“. Tako djeluje izloženost dildo propagandi… Kad god te ostali moroni u glavi spopadnu reći dildi sudbonosno Da, a ti se druže moron, sjeti Strancevih riječi : Namučih se k’o siroce.🤗😘

Djordje Pesic

Mi u Srb nemamo problem sa „dildomobilima“. Nemas punjaca skoro nigde, pa nemas ni problem gde ces puniti. Bas skoro videh iza moje zgrade jedan bmw i3 parkiran, pa se pitam, gde se taj nesretnik puni

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
BB

Ja u BL imam tri (dva od neki dan, neki je lik točio struju pa je zaboravio da izvadi „pištolj“ pa je otkinuo jedan punjač iz temelja, 🙂 ne mogu reći da je domaći jer u gradu ima tek 2 električna auta, mora da je neki kulturni sa zapada) državna punjača na 100m od kuće. U istoj ulici ima hotel sa EV priključkom (kad sam prošao bila Tesla pod snijegom a kad sam se vratio, snijeg se otopio „na daljinski“), kod sebe kući imam osigurače 63A (otac se nekad baio privatlukom) s jedne i 35A s druge strane (dupleks kuća)… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Dildocikl je mnogo dobra stvar za vozanje po gradu. Ja sam se skoro ponovio (uzeo sebi winoru yacon, a zeni flyer upstreet 5, oba polovna, oko 1g stare). Respektabilna brzina, u eko modu preko 100km moze da se predje, a ulozi se korektan fizicki napor, tako da ima i treninga.

J4ZZ3R

Da te pitam, je li ta bicikla voziš ili planiraš da voziš preko grane negde? Godinu dana stari u 30% cene, ima li promil šanse da to nije pozajmljeno?

Djordje Pesic

Teram po Bgdu. Tesko cu sa njom van grada.

Don

Sad je jasno kako ti imaš potrošnju od 5l na 100 po tom selu istočno od raja! Pa 70 km prijedjes na biciklu, 30 u autu.🥳🥳😂😂🤬😂

Stari Dejan

Ako smem da dodam, pre nekih mesec i kusur dana sam vozio ženu za PK. Na mestu stare naplatne rampe Niš su uradili izuzetno dobar posao, nikad ne bih rekao da je tamo bilo nešto tog tipa. Ali u sklopu radova tamo su postavljeni znakovi da se nalazi i mesto za punjenje EV. Samo što toga punjača nema. Jedino što postoji je pocinkovana traka za uzemljenje koja će jednog dana imati funkciju kada punjač bude tu. Ali ako neki mučenik stvarno bude trebao da napuni svoje vozilo, sačekaće ga samo lep znak, parče pocinkovane trake i ružno iznenađenje

Djordje Pesic

To bi se zvalo, „jos malo pa punjac“ 😀 Ja sto znam od javnih da ima, kod Ikee na ulasku u Bgd i u Cacku u samom centru, blizu spomenika vojvodi Stepi i setalista. Za ostale gradove ne znam, sto ne znaci da ih ima. Po bgdu ima jos po trznim centrima i ponegde u novim zgradama, tipa A blok (unutra sam video punjace). Ali, sve je to malo i premalo da bi se iole ozbiljnije razmatrala kupovina PHEV ili BEV vozila, bar po mom mislenju (osim ako neko nije srecnik da ima svoj punjac u garazi, kao sto je… Pročitaj više »

Stari Dejan

Kad promenu taj kod Ikee, na mestu stare naplatne rampe Bubanj potok: tu prolazim svaki dan kad idem na posao ili sa posla ili kad god idem do grada i od kako je tu postavljen dosad sam samo jednom video Teslu Model S na punjenju. I istog trenutka sam pomislio: gde ćeš ti mučeniče odatle da stigneš?!

Djordje Pesic

Ako pazljivo vozi, mozda i stigne negde 😀
Ja jednom videh na Milosu Velikom, brzo nakon ulaska kod Preljine, jedan reno zoe, ide laganini 80kmh, tad sam jos terao Logana. I obidjem ga sa 120kmh. Zoe je imao madjarske tablice. Blago njemu 🙂
A jednom sam u Bgd blizu hotela Jugoslavija video parkiran Tesla ne znam koji, sa podgorickim tablicama. E njemu dizem kapu.

Stari Dejan

Blago njemu zbog tablica ili Renoa? 🙂

Balkanboj

Ta Tesla sa PG tablama je TAXI, čisto da znaš. Ima ih 3 komada. Imaš i aplikaciju preko koje ih poručuješ.

Don

Alo cenzore, kakve veze imaju ovi ljubavni razgovori zaljubljenika u dilde sa prekrasnim komentarima ostalih učesnika na Fadilov test? 😂Sad će pokrenuti i inicijativu da se mijenja naziv u dildorepublika.😂još će ova dvojica bit „vidilice“ pa ćemo imat dildo verziju Međugorja. „Vidio sam Teslu…“
Samo mi fali da se i onaj „pokojnik“ Musa javi s onog svijeta pa da piše kako je vidio Ferrari, benzinsku stanicu je vidio gdje se toči benzin! Ma šta vidio, vozio!😂🥳😘

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Don

Ne smiješ😂😂i sad umjesto da zajebemo dildace, on provali štos! Alo cenzore, brisi mu ovaj komentar!😂😂P.S. i treba žene otjerat u PM, u 3PM ili malo kasnije😂 al ne provaljivat putare. ah, ovo piše PK. Moram mijenjati djozluke.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Goran Jurkovic

Koji poluproizvod. Ovo se ne može usporediti sa rav4 plugin