1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Megane 1.5 Blue dCi/115 Edition One – Oko za oko, zub za zub
Renault Megane 1.5 Blue dCi/115 Edition One – Oko za oko, zub za zub
101

Renault Megane 1.5 Blue dCi/115 Edition One – Oko za oko, zub za zub

13.30K
101
Podelite sa prijateljima:

Iako 2 godine mlađi od svog najboljeg neprijatelja Peugeota 308, Renault Megane odmah je odgovorio istim oružjem. Lako osvežen spolja, snabdeo se novom opremom i hibridnom verzijom, te ujedno elimisao agregate koji ne prolaze najnovije ekološke norme.

Zvezda u svojoj domovini, Megane je na evropskom tržištu u zaostatku za najprodavanijim nemačkim predstavnicima, bez obzira što se za četvrt veka prodalo preko 7 miliona primeraka. Četvrta generacija samo je donekle preokrenula situaciju, iako se ovom talentovanom Renaultu malo toga može prebaciti. Rođen daleke 1995. godine, Megane je nasledio prilično uspešni Renault 19, te ukoliko prva generacija i nije imala većih stilskih ambicija, bila je revolucionarna po brojnim izvedbama karoserije (hečbek, sedan, karavan, kupe i kabriolet), računajući i famozni Scenic. Njegov naslednik izabran je 2003. godine za Auto godine, Megane 2 distancirao se tako retko originalnim dizajnom, osim toga, uveden je po prvi put Cupe/Cabriolet s rigidnim krovom, kao i sportska verzija RS (Renault Sport).

Pet godina kasnije, treća generacija imala je još veće ambicije, posebno na polju sporta, gde je RS „navijen“ i do 275 ks, uz šasiju na kojoj joj mogu pozavideti znatno skuplji i prestižniji modeli. Uspeh nije izostao, no pred kraj karijere morao je ustupiti presto znatno mlađim konkurentima, kao što su domaći Peugeot 308 i tadašnji VW Golf 7. Primera radi, 2015. godine u Evropi se prodalo 180.000 Meganea, što je u principu dobar rezultat, ali daleko iza Golfa (430.000 prrimeraka) i Forda Focusa (220.000). Nisu pomogle ni dve uzastopne restilizacije, te je 2016. godine svetlost dana ugledala četvrta generacija, ponudivši najbolje što se moglo pronaći u kući.

Zapravo, Megane 4 rođen je u pravo vreme, odnosno nasledio je „base technique“ (tehničku bazu) od modela iz superiornijeg segmenta, ni manje ni više nego Talismana i Espace 5, lansiranih jedva par meseci ranije. To podrazumeva najnoviju tehnologiju i opremu, po mnogo čemu do tada neviđenu u C segmentu. Lepo, ali za uspeh kod „širokih narodnih masa“ pre svega je zaslužan izgled, zbog čega su i dizajneri zasukali rukave. Po nekima, ovaj je previše kitnjast, barokni, sa impozantnom prednjom maskom i ogromnim znakom proizvođača, no ovo je već izvesno vreme novi stilski izraz Renaulta, koji su kasnije preuzeli i ostali modeli (Clio, Scenic, Captur…).

Gledano spreda, poseduje prepoznatljivu LED svetlosnu grupu u obliku latiničnog slova C, dok je zadnja s izduženim svetlima čiji se vrhovi približavaju znački „Losange“. Kurioziteta radi, ovaj svima poznat zaštitni znak nastao je 1923. godine, kada je Louis Renault odlučio da snabde svoje automobile specifičnom oznakom, kako bi se lakše prepoznali. U startu je bio kružnog oblika, s natpisom Renault u sredini, kako bi se sakrila sirena, da bi par godina kasnije poprimio više manje aktuelne forme.

No, vratimo se našem osveženom Meganeu, koji se distacira tek s par detalja, koje samo iskusno oko može primetiti. Iako ih srećem svaki dan u saobraćaju, tek kada sam ih stavio jedan pored drugog mogao sam se uveriti da su kod „novog“ prednji farovi u full LED tehnologiji, čak i za osnovnu verziju, što, kako kažu u Renaultu, poboljšava vidljivost noću za 30% u poređenju sa halogenim svetlima. Isti tretman pretrpeli su i svetla za maglu i stop svetla, sada zatamnjena.

Pored toga, primetne su i manje dizajnerske intervencije na prednjoj masci i donjem delu branika, dok kod viših paketa opreme Megane ima i ukrasne hromirane elemente na spoljašnjosti. Restilizovane su i aluminijumske felne dimenzija i do 18 inča, i ujedno su na raspolaganju tri nove nijanse boja: Highland Grey, Baltic Grey i Solar Copper. Znatno više inovacija krije se u unutrašnjosti, ali i ispod haube, gde po prvi put pronalazimo hibridni agregat, isti kao kod Captura.

Totalna digitalizacija

U unutrašnjosti ista priča, na prvi pogled sve je ostalo isto. Ipak nije, veliki centralni ekran od 8,7 inča, postavljen vertikalno, sada je još impozantniji, prečnika 9,3 inča (23,6 cm). Ujedno je pregledniji i s većom rezolucijom. Porasla je i  instrument tabla na 10,2 inča (25,9 cm), uz izmenjenu grafiku. Svega tu ima, raznoraznih boja i oblika za svačiju dušu. Za razliku od prethodno vožene Ford Kuge, ovde je sve filigranski precizno, elegantne crvene „kazaljke“ izuzetno tačno pokazuju broj obrtaja motora i brzinu kretanja, bez obzira što je predviđen i numerički brzinomer, plus „head up“ displej (parče plastike koje se po startovanju motora podigne iz konsole).

Ekran s instrumentima u vezi je sa sistemom „multisens“ (programi koji određuje performanse motora), pa se tako može izabrati i pokazatelj snage i obrtnog momenta. Za razliku od nedavno predstavljenog 308, na čije se numeričke instrumente gleda preko upravljača, kod Meganea je zadržana standardna postavka, tj. pogled „prolazi“ kroz njega. Stvar ukusa, lično mi bolje „leži“ Megane i njegova ergonomija, posebno kada su sedišta kao u voženom primerku. Osim što su udobna i sa izraženim bočnim osloncima, poseduju sva moguća električna podešavanja, računajući i masažu.

Kako ne bi bilo zabune, reč je o završnom nivou Edition One, obogaćenom brojnim opcijama. Voženi primerak opremljen je i najsavremenijim sistemima asistencije, uključujući „Highway & Traffic Jam Companion“ sa tehnologijom poluautonomne vožnje „nivoa 2“, koja se može koristiti pri brzinama od 0-160 km/h. Proverili smo, funkcioniše bez greške!

U vezi opreme neću vas zamarati nabrajanjem, šta tačno koji završni nivo nudi najbolje je proveriti na sajtu uvoznika, svrsishodnije je preneti konkretna zapažanja vezana za enterijer. Tu svakako spada kvalitet materijala i završna obrada, za koju nalazim da je za nijansu ispod Peugeota 308. Kažem za nijansu, pre svega zbog pojedine plastike, dok je sam ambijent prilično „fensi“. Dobrim delom zahvaljujući ambijentalnom osvetljenju na vratima i po obodu centralne konzole (po želji se menja boja).

Ostatak unutrašnjosti znatno je konvencionalniji, što će reći da je komandna tabla klasičnih formi. Već kao po običaju, sve iznad lepog sportskog upravljača je od mekane plastike, odnosno tvrde, niže od njega. Enterijer odiše ozbiljnošću, što je pojačano navedenim sedištima, u našem slučaju od  kvalitetne crne kože. Vozačevo radno mesto je bez zamerki, sa dobrim osloncima za laktove. U desnom je ujedno veliki boks, dok u vrata staju „test“ flaše od 1,5 litara. Zamerke se odnose na slabu vidljivost kroz zadnje staklo, kao i komande za podizače stakla, smeštene previše unazad. Mora da Renaultovi inženjeri imaju duge noge i kratke ruke, ili je to upravo obrnuto u mom slučaju…

Sva sreća loša vidljivost unazad kompenzovana je silnim senzorima i kamerom za pomoć pri parkiranju. Uzgred rečeno, naš Megane sposoban je i samostalno se uparkirati, no kao i vozaču i njemu se desilo da desnu zadnju felnu prignječi (ošteti) uz ivičnjak. Što se tiče unutrašnjeg prostora nalazim da nije ništa superiorniji nego li kod prethodnog Megana, uprkos karoseriji dužoj za 5 cm (4,36 m). Dve odrasle osobe poseduju zadovoljavajuće dovoljno prostora za kolena i glave, šteta što je stopala teško podvući ispod prednjih sedišta, upravo kao kod spomenutog Peugeota 308. Treći putnik je ovde je po kazni, zbog izraženog centralnog grebena na podu mora raširiti noge, dok integrisani naslon za laktove u naslonu smeta leđima.

U vezi prtljažnika treba istaći da je kod dizela smanjen s 473 na 394 l (s oborenim naslonima 1.288 umesto 1.367 l), krivac je rezervoar za Ad blue tečnost (rezervoar kapaciteta 16 l). Obaranjem naslona ostaje uzvišenje od desetak santimetara, čudno je da Renault nije, po ugledu na konkurente, predvideo horizontalnu policu, kako bi poravnao nivo. Prilikom ranijih testiranja Meganea 4 pronalazio sam u dnu prtljažnika veliku rupu, sa ili bez rezervnog točka, iz meni neobjašnjivog razloga ovde je „zalivena“ plastikom. Bacih se na kolena i proverih, iako dobro skriven rezervni točak je na svom mestu.

Ukoliko vam je zapremina prtljažnika nedovoljna, kao i prethodne generacije Megana i ova je ponuđena u karavan izvedbi, dužoj za 27 cm (4,63 m), sa produženim međuosovinskim rastojanjem za 4 cm. Samim tim, utovarni prostor je praktičniji i veći, kod benzinaca njegova zapremina iznosi 563 l, odnosno 504 l kod dizela. No Megane karavan po prvi put može se pohvaliti i hibridnom plug-in izvedbom (malo kasnje dobiće je i hečbek), kod koje je prtljažnik smanjen za još stotinak litara.

Jadni dizeli

Najveća novost kod Meganea 2020-o godište svakako je nova pogonska jedinica E-Tech Plug-in, za uzvrat ukinuta su dva dizela, najslabiji 1.5 BluedCi/95 i najsnažniji 1.7 BluedCi od 150 ks. Nemilosrdni su sve više proizvođači prema njima, iako nikada do sada nisu bili toliko efikasni i čisti. Megane je tako zadržao samo ovde predstavljen 1.5 BluedCi/115 ks, za razliku od benzinca 1.3 TCe. Najslabija izvedba razvija 115 ks (ručni šestostepeni menjač), zatim sledi od 140 ks (ručni šestostepeni i automatski EDC7) i najsnažniji od 160 ks (isključivo uz automatski EDC7). Ne smemo zaboraviti ni „ljutog“ sportistu R.S i R.S Trophy, čiji 1.8 sada razvija 300 ks. Obrtni moment je isto tako veći, uz EDC7 iznosi 420 Nm (+30 Nm), odnosno 400 Nm (+ 10 Nm), kada je u paru s ručnim menjačem. Podrazumeva se da poseduje sportsku šasiju, po ugledu na upravljanje na sva četiri točka (4Control).

No, Renault je najavio da će ubrzo proširiti ponudu i na niže, tj. ispod haube naći će se mali trocilindarski 1.0 TCe od 100 i 120 ks, što će za posledicu imati ukidanje najslabijeg 1.3 TCe/115. Ni navedeni R.S neće još dugo opstati, zbog ogromnog „malusa“ njegova sudbina je zapečaćena! Umesto aktuelnih 12.500 evra, dogodine će vlasnici morati da plate ekološku taksu od maksimalnih 20.000 evra.

 

Dakle iako nam dobro poznat, voženi 1.5 Blue dCi tražio sam (i dobio) iz prostog razloga jer se radi o poslednjem dizel bloku. Osim toga, benzinske agregate sam bio u prilici voziti odmah po pojavljivanju, dok je hibridna verzija identična kao kod nedavno predstavljenog Captura E-Tech Plug-in. Podsećanja radi i kod Meganea E-Tech hibridni pogon se sastoji od 4-cilindarskog 1.6 benzinca i dva elektromotora, ukupne snage 158 ks (118 kW). Automobil je opremljen baterijom kapaciteta 9,8 kWh, koja obezbeđuje autonomiju u čisto električnom modu od nekih 50 km, dok je maksimalna brzina u tom slučaju limitirana na 135 km/h. Ukoliko vas interesuje više o njemu u našoj arhivi.

OK, osvrnimo se malo i na naš dizel, iako o njemu pričamo bezmalo dve decenije. Nakon tolikih godina moglo se pomisliti da je napokon odradio svoje, no Renault je pre godinu-dve odlučio da mu podari novu mladosti, snabdevši ga sistemom AdBlue, trenutno najefikasnijim sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova. Ujedno je iskorišćena prilika da se osveži, turbo punjač je s promenljivom geometrijom, a snaga je s 110 porasla na 115 ks, pri 3.750 o/min (ranije pri 4.000 o/min). Naprotiv, obrtni moment je ostao isti, uz relativno skromnih 260 Nm ovaj blok i dalje je inferiorniji od 1.5 BlueHDi, grupacije PSA (300 Nm).

Drugim rečima, bez obzira na korektne performanse, sve se ovde odvija nežno, bez grubosti, posebno kada je, kao u našem slučaju, u paru s automatskim menjačem EDC7 (dupla spojnica). Ujedno, 1.5 Blue dCi je lepo odgojen blok, diskretan i bez vibracija. Treba ga zaista pogurati u viši režim rada da bi se podsetili da se i dalje radi o jednom dizelu. Globalno uzevši ovaj Megane je dobro izolovan, sa njim se udobno može otisnuti na dug put. Kada kažem udobno mislim i na ogibljenje, za mnoge konkurente ovaj Renault i dalje je „domaći zadatak“.

Kao i kod benzinskog agregata predviđena su četiri programa funkcionisanja (My Sense, Sport, Comfort i Eco), no ovde se ne oseti toliko razlika u samim performansama, iako bi se to dalo pomisliti zbog sportskog zvuka (veštački) koji dolazi iz Bose zvučnika (može se smanjiti ili isključiti). Uglavnom se utiče na električnu asistenciju i na menjač, koji vrši prelaze u višem režimu rada. Izborom programa Sport znaju ostati angažovani i iznad 4.000 o/min. Za razliku od novog Captura Megane nema „šape“ pored upravljača za manuelno biranje prenosa, za tako nešto mora se poslužiti ručicom, koju se povuće ka vozaču. U principu za tim i nema veće potrebe, menjač u većini slučajeva besprekorno obavi posao. Spor je i neprijatan jedino po zaustavljanju, kada se želi brzo krenuti u „rikverc“. Osim što okleva, nedostaje mu finoća doziranja, teško je uparkirati se u milimetar precizno, tj. tek dodirnuti branik susednog vozila.

No dobro, Megane 1.5 Blue dCi je u suštini samo familijarno vozilo, bez većih sportskih ambicija. Agregat brzo pokaže svoje limite, tako da vozač posve prirodno usvoji više manje „cool“ vožnju. Tim bolje po putnike i potrošnju, koja ostaje principijalni kvalitet ovog dizela. Ukoliko se po jačim gradskim gužvama i popne do 8 – 8,5 l, na otvorenom putu i auto-putu spušta se na 4,5-5 l, pa i manje. Ukupni zabeleženi prosek, nakon skromnih 400 pređenih kilometara, stabilizovao se na nepunih 6 l (5,8 ukoliko hoćete precizno).

Kažem skromnih 400 km, jer je Megane vožen u uslovima koje sam detaljnije obrazložio prilikom testiranja Ford Kuge. Iako je u Francuskoj uvedeno vanredno stanje, tj. kombinacija karantina i policijskog časa, nekim čudom novinarski vozni park Renaulta je ostao otvoren. Lepo, samo moja dozvola za kretanje, odnosno rad, koju zaposleni u pojedinim sektorima dobijaju od poslodavca, vrlo je diskutabilna. Francuski novinari, zaposleni u velikim redakcijama, imaju pravo da se deplasiraju za vreme karantina i rade, nisam siguran da se isto odnosi i na vašeg dopisnika… Osim toga, važi samo radnim danom i za Pariz s okolinom, što mi znatno sužava „polje delovanja“.

Šteta, jer upravo sam s njim planirao da supruga i ja provedemo vikend u jednom šarmantnom regionu na par stotina kilometara od Pariza, poznatom po vrhunskim vinima (Bourgogne). Šta je tu je, fotografije su umesto u nepreglednim vinogradima urađene u okolini francuske prestonice, a toliko očekivani vikend i degustacija odličnog belog Chablis, ostavljena za neka srećnija vremena…

Pogledajmo za kraj ovog druženja koliko košta „novi“ Megane na nažem tržištu, bez ulaženja u detalje u vezi opreme. U ponudi su tri završna nivoa, Zen, Intens i Edition One, s početnom cenom od 15.590 evra (1.3 TCe/115), što je znatno jeftinije nego li u matičnoj Francuskoj. Za dizel blok treba vam najmanje 17.390 evra, odnosno 22.390 evra za ovde predstavljen Edition One, plus brojne opcije za koje se doplaćuje.  Za 2.000 evra je jeftiniji ukoliko se odreknete automatskog menjača, u korist ručnog šestostepenog. Kome su benzinci bliži srcu, po performansama dizelu je najbliži 1.3 TCe od 140 ks, koji je ujedno jeftiniji za 1.100 evra (isti završni nivo). Svojevremeno sam bio u prilici voziti ga, kada sam zaključio da se radi o veoma dobrom agregatu, nešto performantnijem od 1.5 Blue dCi/115, ali ni blizu toliko ekonomičnim (potrošnja viša za 1,5-2 litre). Za karavan izvedbu, u Srbiji nazvanoj Grandtour (Estate u Francuskoj) doplaćuje se 1.000 evra.

Šta još reći? Možda da Megane i dalje spada u sam vrh C segmenta, te da je sposoban ravnopravno se nadmetati s komšijskim Peugeotom 308, kao i znatno mlađim konkurentima. Do kada, ostaje pitanje, jer posve je izvesno da ga Renault neće zameniti u klasičnim hečbek formama i sa brojnim termičkim agregatima. Model Arkana, kao i nedavno predstavljen prototip eVision (primerak s fotografija izložen je u salonu Renaulta na Jelisejskim poljima), najavili su da se proizvođač sve više okreće nekakvom SUV stilu…

Tekst: Perica Rajković

Fotografije: Renault, Perica Rajković

Renault Megan 1.5 Blue dCi/115 Edition One

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.359 x 1.814 x 1.447 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.669 mm
Zapremina prtljažnika: 394 – 1.288 l
Masa praznog vozila: 1.342 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/ turbo dizel
Radna zapremina: 1.461 cm3
Snaga: 115 ks
Maks. obrtni moment: 260 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 7/automatski sa dvostrukom spojnicom

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 205/50 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,6 s
Maks. brzina: 192 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1/5,8 l/100 km
Emisija CO2: 121 g

Cena u Srbiji za 1.5 Blue dCi/115 između 17.390 i 22.390 evra

Dobre strane:

I dalje aktuelan dizajn, kultivisan i ekonomičan agregat, odnos vozna dinamika/udobnost, ergonomija, preglednost centralnog ekrana i instrumenata

Loše strane:

Samo jedan dizel, smanjena zapremina prtljažnika kod 1.5 Blue dCi, vidljivost unazad, prosečan prostor na zadnjoj klupi
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,75 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5 
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 8
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5 
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,833

 

(13297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

101 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
sami

Svaka čast njima na dizelu. Mada je na testu ovde dizel postiagao nemoguću veliku potrošnju od 5,8 !? Još malo pa ko ona Mazda 2 što folira hibrida. Tamo se potrošnja bila ustalila na 6,3. Nešto se ne slaže. Ostalo test OK. Moj komentar, kupite Golfa 2,0 tdi, umesto plastičnih Žak Širak proizvoda

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Slobodan

Bilo nekada. Provizaj jednog od Zakovih automobila pa onda daj komentar. Ovako sa gledanja fotografija moras priznati nije bas merodavno komentarisati……

Renault Terminator

Extra auto u svakom pogledu.

Laki

Vrlo elegantan dopadljiv kvalitetan autic sa originalnim dizajnom u klasi koji neće brzo ostariti!Renault je „ubacio“ u igru par novih boja koje mu baš leze npr ona „narandza“pa ova na testu!

sami

Megane 4 je kopija VW, po nešto od Golfa, Pasata, Arteona. U Renou to ne kriju, a praksa datira još od lagune 3. Koliko dobro su kopirali toliko i vredi. Pogledajte malo liniju Megana i Talismana i uporedite sa pasatom i haubu, vrata i većinu detalja

BB

Da, čak su stavili 4 točka kao u Passata i Golfa, kakav bezobrazluk…

sami

Imaš oči, baci pogled. Zanemari samo ove klovnovske farove megana. Ne pričam napamet

Slobodan

Zasto mislis da Reno kopira WV. Mozda je obrnuto 😉

Slavko

Veliki plus LED rasveta od osnovnog paketa.I uvodna motorizacija (tce 115) je sasvim dobra ponuda spram cene osnovne verzije. Jedino ne vidim na sajtu, ili ne gledam na pravom mestu, da se moze dobiti kozni volan za Zen i naslon za ruke. Ali kako god, Intens to sve ima, doduse za par hiljadarki vise…

Ac Dc

Presao nekih 2000 km sa 1.3tce 100 KS placen 15.380 (limited+city paket i navigacija paket sa aut klimom i 5 god garancije) ubedljivo najbolja kupovina u prethodnih par meseci dok je trajala akcija.Za sada sam prezadovoljan,najveca mana je slaba preglednost a najveci adut motor i ugodjaj voznje(tih u kabini udobna sedista . Ovaj motor kod ovog faselifta nije vise u ponudi osnovni je ovaj od 115 ks ali im je potpuno isti obrtni momenat od 200 Nm .Cene su sada otisle gore cak ni u intens paketu nema Al felni i zatamnjena stakla nego ih je potrebno doplatiti pa sa… Pročitaj više »

Slavko

Ako se ne varam, model pre restilizacije, tce 115 je imao 220 nm na 1500rpm, kanda su ga malo izduvali. Odlicna potrosnja.Moze li malo vise detalja o motoru, rezimima pri nekoj brzini, odziv na gas i sl…? Kakva je manija zavladala sa trocilindrasima, ovaj sa 4 je prava retkost, deluje na papiru da je sasvim adektavan pogon.

Ac Dc

U pravu ste model pre restilzacije od 115 ks je imao 220nm a od 100 ks koji sam ja kupio 200nm . Sada ovaj od 115 ima 200nm. Ja sam tada odlucio da razliku u ceni od nekih 600 Eur ulozim u opremu -city paket(parking senzori+ svetla za maglu + elekrosklopivi retrovizori) i rezervni tocak koji otprilike izlaze toliko. Inace sve je ovo zbog ekoloskih normi i zakonskih regulativa meni je ovih 100 ks iz 4 cilindra sa turbo punjacem bilo optimalno ne znam nasta ce da lici buduci 1,0 tce od 100 i 120 u meganu.Ja sam u Cliu… Pročitaj više »

Slavko

Svakako je super pazar. Pogotovo ovo sto kazes za Clio-a, jer taj tce100 sa metalik bojom i par sitnica lako prebaci 14.000, a za hiljadarku vise dobije se Megane, koji je em veci, em bolji motor…

Ac Dc

Meni je Clio u intens paketu koji je minimum za opremu koju sam zacrtao izlazio oko 15.000 Eur -bez metalik boje,

Saša

Diskovi du i pozadi,mala ispravka.

moron

Korektno je ovo vozilo. Čini mi se da je Intens paket zadržao isti sadržaj opreme, osim što je dobio LED farove. Bio je to odličan paket i pre FL-a. Čak se ni cena nije tako značajno promenila u odnosu na vreme kada se pojavio ovaj megane. A ko hoće, sada je kod FL-a. opciono dostupna i aktivna bezbednosna oprema. Mada, ako ja dobro gledam srpski cenovnik, ACC može da se dobije samo uz top paket. Jedan moj drugar ga ima već oko 4 godine (mislim da je kod njega „običan“ dci 110, bez SCR-a). On je oduševljen kako taj motor… Pročitaj više »

TNT

Peki, izvini – naknadno čitam i komentarišem članak, moram prvo @Donu da pošaljem link za potrošnju – pretpostavljam da plavo-bela zastava ipak nije za šibicu, a i favorit za FG je dizel.

comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Don

Asti Gospe , litru dizela nizbrdo? Ma objesi se…to mora biti nula, ma pali tu pijanduru švapsku da se fino ogrijemo na Gorici fruskoj.🍻🍻🍻🦌🦌😲😂😂

TNT

Jok, uzbrdo, sa punim gasom i opterećen… Hladan start na +2C, isparkiravanje + dva preticanja + svetla, muzika + klima uključena da greje – nula može samo kad te sokoćalo laže, a gde si to još video kod prepoštenih nemaca? Tebi nikad ugoditi, šibica pa šibica. Jel može ovo da prođe, pa da zaboravimo šibicu?

comment image

moron

Deluje veoma povoljno i poželjno 🙂

TNT

Spao mi je kamen sa srca – plašio sam se tvog komentara u stilu: „ne, i dalje je na FG hladno, a ružna kola lepo gore…” 😀

sami

Koji auto je u pitanju

Don

Auto? Tebi je ovo auto? 😂

TNT

Polukamionče marke BMW, ne onaj najmanji, nego prvi veći…

moron

Pre par minuta se i sunce pojavilo na Fruškaću, ali, džaba, od kada videh sliku tvog borda, uvukla mi se neka zimoća oko srca … Bojim se da će meni trebati šibica 😊

Don

Jesil to opet tamo?

Don

AJ, može…nek ti bude, palimo glistu!

TNT

Dobro je, sad mi je lakše! Mogu i da priznam da me @moron obučio kako da koristim fotošop, a da se ne primeti 😀. A on je ionako svaki dan tamo, nosi i bicikl, pa ima čime da se vrati nazad 😀. Mada, ko zna, možda i pobedi na legendarnom maratonu, pa se vratimo prvobitnom planu…

moron

Već da „tiho sagori“ posle samo 6 meseci? Rano je, majku mu, ma kakav god da je đubar …

TNT

A ne da svoju mečku, koju pljuje kada god stigne; ako je zapali u dalekim Dojčlandijama, neće naši poreznici da mu naplaćuju dodatno porez, kao što bi nama da mi ove naše konzerve zapalimo..-

don

paz vako, naci cemo solumnsko rjesenje…palimo – bmw! jel more? otici cemo do onog sto ih ima par, koji ce mu k? i onda nek se zna…nekad se za prvog maja pravila tzv logorska vatra, bila bi napravljena lomaca od par metara visine, skolska djeca bi onda donosila od stapova i konzervi napravljene prvomajske bakljice i bacala i onda bi to gorilo…e to su bila vremena. Dignut cemo sliku druga Tita i pjevat borbene. joj, kakva ce to reportaza da bude. 10 milja pregleda nam ne gine. Da ne kazes da nisam poduzetan, pa milijarda kineza ce biti ponosno da… Pročitaj više »

Balkanboj

Imaš + za izbor muzike.

TNT

Pa valjda i za izbor marke, majku mu…

Don

Tješi se…

Balkanboj

Vidi, za izbor marke sam već davno saglasan. Oni koji me poznaju mogu ti reći da kod mene postoji samo jedan brend automobila (nije Opel).

🤘

TNT

Unutrašnjost Megana – potpuno u skladu sa saveemenim standardima i očekivanjima. Pregledah sve slike – opcije LCD instrument table su sjajne i za svaku pohvalu – meni se zaista dopada kako to izgleda. Klimatizacija pozadi uz dva USB priključka, rasveta unutrašnjosti, AdBlue, mnogo modernih elektronskih „čudesa”, EDC… Nisam ulazio ni u Megan ni 308 u najnovijoj varijanti, ali po Pekijevim slikama Megan deluje mnogo savremenije i prilagođeni je vremenu – jedino je ručica menjača je mogla da bude malo modernija. Međutim, ono glavno: motor + menjač u dizel varijantama = ogroman plus za Pežo – Megan, barem na papiru, deluje… Pročitaj više »

Don

Paz vako, pjesnik velik da ima veliki znak renoa…a sta rec o autu koji na nosu ima veliku .içku? E, sad dosta podjebavanja u kasne sate…ko da su mu zadnja svjetla nova? Moje sauceace vlasnicima kad ih oplete po računu inače poslovicno poznata francuska pouzdanost, pa im.zbog ledica izbije par hiljadarki iz džepa. Eura, jelte. Nego, jesul kokosari uspjeli da u 1000oj interaciji (ili unapređenju kako ga neki posprdno zovu) svog smiješnog 1.5 dizela podignu pouzdanost iznad 60%? Koja je granica za tu euro 7 normu, kako benzinac ju ispunjava a već sad šiba pun k. I 100 više Co2… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Branko

Viša Euro norma nema uvijek nižu emisiju CO2. Nerijetko je CO2 čak i viši kod strožije norme, jer tehnologija za pročiščavanje ispuha (npr. EGR ventil kod benzinca) troši energiju. Zato je to sve tako kontrukcijski zahtjevno.

moron

Znači, ima razloga što (neki) ljudi „izbacuju EGR“…

Rade

Čuj neki ljudi… Neki proizvođači to softverski izbacuju, pa im automobili troše 0,7 l/100 km uzbrdo. 😂

moron

Koliko znam, takvi proizvođači su priznali i okajali svoje grehe odavno …

Rade

Da, da… naročito proizvođač dotičnog automobila koji troši 0,7 l/100 km uzbrdo, koji je priznao da je „greškom“ instalirao softver i pristao da praktično samom sebi plati kaznu.

Don

Jok, ovaj Musin bmw proizvodi gorivo, troši ga samo kad ide uz brdo i to manje od litre, u ostalim slučajevima ga pravi. To je švabo , ništa ti ne znaš 😂🍻

Don

Jel to evanđelje po Pekiju?😂🦌🦌🍻🍻

TNT

Pa provalio je da nismo čitali pažljivo ono o Kugi, šlihtam se za obojicu da zaboravi na to, a ti kvariš! Još da si napisao „prsti ko čvarci” kada si spomenuo volan na fotografijama, oterao bi nas Peki u tri lepe odavde.

Don

Mi smo u loži…a i on će za koju godinu tamo kad sa vinske flaše prijedje na infuzijsku flašu… Znaš onu reklamu, faze u životu , a na slici jedna kraj druge dječja flasica, pivska flasica i infuzija…. Kako mu skuhani makaron kroji kapu, ne bu taj uskoro ni iz kuće mogel. Jel ima u toj Vrancuskoj kako brdo,molec? Da vidimo imal kaj od ovih Vrancuskih skula da troši 0.7l na sto kilometara i to uz brdo? A vidi nam moronceta, što je naivan ki francuska sobarica (btw, herr Perika , jesul sobarice zbilja tamo tak naivne?), Čuj, okaljali grijehe….ne… Pročitaj više »

Peki

Cuj nikakvih sobarica u Francuskoj nema sve od marta, kada su zatvorili hotele. Koliko se secam dok sam radio u jednom bile su sve samo ne naivne, to ti je satira 😀
E tu reklamu s flasicam ne vidoh, za sada mi je jos uvek buteljka vina na dohvat ruke…“Inch Allah“ (tako ti vole da kazu francuski gradani muslimanskog porekla, dok se kod nas svojevremeno govorilo „masala“.
Inace moze i 0,7 lit uzbrdo, pa i manje ali s Meganom Hybrid plug in…

TNT

Ima onaj bolji, sa godinama… Da parafraziram, ne mogu tačno da se setim kako sve ide, možda i omanem brojeve… Pročitaj Peki, pa vidi gde pripadaš 😉 Bog je delio godine, rekao čoveku da će biti glavni na planeti, imati super život i to 20 godina; magarcu je takođe dao 20, a ovaj zamolio da dobije 5; psu dade 35, ovaj zamolio da to bude 15; papagaju dade 80, ovaj zamoli da to bude 60. Čovek zatraži godine kojih su se ovi odrekli, i Bog mu odobri. Tako, prvih 20 godina živimo kao ljudi; onda se oženimo i sledećih 15… Pročitaj više »

Peki

Dobar, verujem da sam u fazi neposredno pre papagaja…

don

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Slobodan

Novi automobili, koji nisu jos uvek razradjeni nisu kompetentni za merenje potrosnje. Znam iz iskustva. Tek posle 5000 km minimum, pokazuje realnu potrosnju. Morate to imati u vidu…..

Srdjan

Kakav je to grad i kolika gužva kad troši u gradu 8 litara? Ja imam taj auto 3godine i nikad se nije desilo da troši preko 6 litara I to sve po Beogradu.

Peki

Kakav je to „grad“ odnosno gradska voznja kada ti 1.5 dCi trosi 6 lit? Ja taj motor od 100 ks imam vec 15 godina u Meganu 2 i nikada mu potrosnja u gradskoj voznji nije bila ispod 7, pa cak i kada sam vozio nedeljom. Moj grad se zove Pariz, ima 30.000 semafora i za 10 km treba mi u proseku 40-45 minuta, kada prosecna brzina ne prelazi 14-15 km/h. To jz nazivam grad a ne neke palanke tipa Backa Balanka…😀

Djordje Pesic

Pa tu je bolje ici dvojkom nego autom, pre ce se stici tamo gde se krene.

TNT

Ne, kada razvoziš decu po treninzima, a gradske linije idu popreko u odnosu na tvoju trasu, a napolju još pada kiša ili je hladno…

Peki

Da da i kada za istu distancu moras u metrou da stojis stesnjen kao sardina u konzervi 40 minuta ili da iz super marketa doneses vise pakovanja s vodom i kese sa namernicama.

Don

Cuj, grad, ma Dje ti taj Parizer, nemrem ga ni na karti natji?
😂😂😂😂🚬🇮🇹

moron

Manisati ovo vozilo je isto što i tražiti hleba preko pogače.
Ne znam šta bih drugo rekao.
Mi ljudi smo zaista postali mnogo pohlepni. I, ako je pravde u Boga, treba nam zauvek oduzeti mogućnost da vozilo bilo kakve automobile.

TNT

Što si bre na kraj srca od jutros… -Hipotetičko pitanje: realizujemo @Donov plan, i od tvog dela Youtube zarade, nakon što nam Nexia Star obračuna porez i isti uredno platimo 😉 ostane novca koji npr moraš da utrošiš na kupovinu jednog francuskog heča FL: Megan ili 308, da recimo zameniš 500L. Za šta bi se radije odlučio? Zaboravih da dodam – biraš isključivo između testiranih dizel varijanti.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
moron

Zajebano ti je pitanje, a bojim se da „preostala sredstva“ (nakon primene tvoje matrice) ne bi bila dovoljna. Elem, iako bih žalio za 1,5 BlueHDI (zbog veće snage i boljeg momenta) i njegovim menjačem (kraćih i preciznijih hodova), mislim da bih odabrao megane, jer odavno nisam „trkač“, a kod megana mi se više dopada njegov enterijer ( koji je maltene „klasičan“ u odnosu na 308), više mi godi njegova ergonomija, a i mislim i da je sam kvalitet materijala srednjeg paketa opreme bar stepenik iznad kvaliteta materijala sredjeg paketa kod 308. Zadnja klupa je kod oba ispod proseka sa ponudom… Pročitaj više »

don

iz izloga broj 3, cika moron je odabrao fiat tipo…tradicija mora da se nastavi, a od jtd motora nema boljih, kaze nas junak. Dosta sam ja gurao hondu, veli nam zivahni staricic, sad hocu da uzivam. Djecu sam poudao i pozenio, otjerao ih u tri lijepe, ´nakon 500l su me kostala, a sad, sad hocu da vozim auto, fiata da vozim a ne ko onaj cukundeda sa Jahorine sto ni zapalit onu svapsku skulu ne zna. Mislim, sve dok mu ja nisam zapalio i na jutjubu nisam objavio. Poslije se javio onaj iz njemacke i na ime autorskih prava nas… Pročitaj više »

moron

Pa, Done, ako bi to bio izbor za nova vozila izmedju tri takmaca: Megane, 308 i 500L, sigurno bih opet izabrao najstariji model medju njima, tj. 500L, jer mislim da je praktičnije vozilo od preostala dva takmaca, a i 1,6 MJ je tu svakako najpotentniji (mada sigurno i najglasniji i „najdrndaviji“), iako i on ima svojih mana (a ko ih nema). Ali, TNT je rekao izbor izmedju „megane i 308“.

TNT

Ne čita on ništa – daš mu izbor A ili B, on kaže: Tipo! Video ono 0,7 l za 11 km, pa se još nije oporavio… Ono njegovo čudo toliko troši samo ako se testira k’o što je Volvo svoje SUV testirao, sa krana, a njega neće da pali, nego ove naše… A ona dilema Megane vs 308, naravno uz uslov ovako, po slikama, bez probne vožnje, praktično na osnovu Pekijevih testova – ne znam, ne može čovek da bude pametan. Meni ergonomski PUG nije uopšte strašan kao tebi – drugačije telesne proporcije, što dodatno komplikuje izbor, ali bih i… Pročitaj više »

Don

Nije bitno koje je auto, samo dok je talijansko. I ti si čovjeku, drugu i starješini dao izbor? ko da si mu reko: os da te koknem nožem ili metkom,a ja mu nudim život.🚬🇮🇹
Em je postojan kano klisurina hem ima veći gepek, bolji motor, bolju cijenu, dijelove na svakom cosku, nas domaći proizvod. Nek i Moron jednom vozi auto! Sloboda moronu! Moj glas ide za Fiat Tipo Cross.🦌🦌hihihi.
Nego, kad ćeš sa Jahorine na Fruškać? Da palimo kramu…
Btw, dje je onaj iz Budve, Jel to zaglavio u Dubaiju?

sami

Done, kako si se opredelio za Žabare?? Brate, taj Tipo je dno, nema gore. Ozbiljno

Don

Je,pa tamo sam rodjen, živio jedno vrijeme, prva auta bila lancije i alfe…neg, poglec malo dauertest, nisam ni do kraja stigao pročitati,već je žalosno…jest da nije dizel…https://www.autobild.de/artikel/renault-megane-tce-130-gt-line-100.000-kilometer-dauertest-14742021.html

Don

Pa za našeg morona, samo najbolje.
Neg, koliko je puta Perika testirao tipača pa onda Pira, i niko od njih nije ništa loše ustvrdio o tom Fiatu, a poznato je da se po fiatima more pljuvati do mile volje…A još sad unaprijeđen …a povoljan…za po gradu dušu dao…ima kamera, ima senzori, nemaš brigu, nemaš problemi…😃🦌🦌🇮🇹🍻

Don

Vidim po tuv izvještaju i 2019,x3 na 47. Mjestu, glista je malo iznad, a renolcek megancek je tamo negdje 98…2008 je jedva iznad megana..e, toliko o tome. A da, na dnu su Dacije,nadam se nije neko drugačiji poredak očekivao?
Nego, kad će kakav test auta A ne ovih poluproizvoda koji se kvare u katalogu?😂🇮🇹🇮🇹

Slavko

Gde si iskopao cene za Tipo kad kazes povoljan? Trebao bi biti, nego imas li neke brojke za Balkan? Kod nas, koliko vidim, su jos uvek stare cene…

moron

Done, šta ti realno znače te TUV statistike? Kupuješ kola rukovodeći se njome? Čemu? Vozio sam jednu i po deceniju dva Francuza, koji su po tim čuvenim DE statistikama sigurno bile plasirana ispod 100.-tog mesta, a meni su bili odlični. Isto i sa Fiatom (za sada). Šta će biti sa „glistom“, nemam pojma, za sada je „registrovana“ samo za redovnu vikend pandemijsku liniju „garaža-Fruška gora-garaža“, a konačna iskustva ću ti reći – za deceniju … ako ovo zlo jednom prodje ( a ja „preteknem“ ) …

don

da zivis ovdje, i tebi bi znacile..

D_C

Eh moron, ti ga bas nacrni. Pa iz kog razloga ovde komentarisemo nego da manisemo? 😊

Inace, da ovako nicim izazvan se javim i na TNT-ovo pitanje dam odgovor – moj glas ide za Megane.

Rade

Pozdrav svima, ako Reno nesto jeste, autentican je. Prvo, Reno vozila su najbolje ofarbana vozila na svetu, njihov metalik je neverovatan. Drugo, Reno je izmislio hecbek formu u toj klasi, njegov 1.5 dci je kupio Mercedes. Izmislio Zoe, Wind, probao sa Vel Satisom.. Reci da kopira bilo koga a ima sefa dizajna onog Holandjanina sto skuplja patike, jednog od najboljih na svetu je neozbiljno. Kod Renoa je sve drugacije. Treba probati.

Renault Terminator

Evo nekog prvog „vanrednog“ ulaganja ako se moze tako nazvati na mojem Meganeu 3.Ima jedno desetak dana da cujem neko lupkanje koje dolazi iz pravca prednjeg trapa kada vozim po neravninama..odem kod majstora,provoza i on,digne ga na dizalicu..kaze koppelstange su otisle.
Jbg sta cu,odem kupim to,zamjenim i tjeraj dalje🙂…Dijelovi + ruke = 80 eura.comment image
comment image

Renault Terminator

Spone-koppelstange😁

don

macak je najbolji!

Renault Terminator

🤣

moron

Korektna cena

Renault Terminator

Trebalo bi da jest za ovo podneblje.

Mad Max

Zamenio si stabilizatore balans štangle. To ti je potrošni materijal. Mogu ti reći da sam ja menjao na novom Meganu 4 stabilizatore, na 30 000km i to pod garancijom. A bili su TRW, sa aluminijumskim telom, nemački i koji idu na neke tipove Audija. Sad sam dobio iz originala neke korejske, jer i dole idu na neki Megan koji ima naziv Samsung, ili tako nešto. Tek na 30 000km su propali, ali totalno. Ovo što si ti platio 80€ mene košta 1500 dinara delovi + ruke. A ruke bi bile moje 🙂 Evo kakvi su bili oriđinale, kao novi na… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Don

Zanimljiv dio ako izdrži jedva 30k km. Koliko onda kod dacie i lade? Da pitam morona jel on to mijenjao na Fiatu ?

Mad Max

Pazi, više manje ovo ti je isto kod svih kola, čak je definisano samo dužinom. Ovaj TRW deo je zaista podbacio, a identičan ide i na Audija. Dal je bila loša serija, ili je svaki ovakav ne znam.
Još ovi sa aluminijumskim telom bi trebali biti neki „premijum“

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
moron

Nije on to još menjao, ali je i prešao bedne kilometre (oko 36 kkm)

Don

Auuu sine Brute, sta li bi Musa rekao na ovo, sunce mu kalaisano?!

xtrimi

Pa ovako na LOganu tog dela nema. Sada na DUSTER u vidim da ih ima . Tako da ću javiti šta se dešava kada stignem na 30k

Renault Terminator

50 eura su mene kostale samo delovi.Ruke su 30 eura.Fabrika koja je napravila ovaj deo zove se Meyle AG,Hamburg,Njemacka.Ja evo menjam na Meganu 3 na 73.000km.Dal je prvi put,ne znam.Meni je prvi😁.

BB

I da li je sad kriv njemački ili francuski kvalitet 🙂

Renault Terminator

Ovo je potrosni materijal a dio koji je stavljen nov je proizveden u Njemackoj,kakav je pokazace vrijeme.Ali da je i ciganski mene ce izdrzati jer ne planiram duze od 2 godine taj auto imati kod sebe i onaj ko ga bude kupio od mene kupice auto bez i jedne falinke u fabrickom stanju bukvalno.

Don

Taj trw i nije nesto mada su i ostali tu negdje, raspon cijena od 7€ do 11€ po komadu. Trw je 8€. Za megane Triscan je najskuplji, par je 30€. Febi isto ko za alfu 9€, kako ti kupi za 80€? Doduše ak je garancija , onda sta te briga. Al je fascinantno koliku maržu uzimaju. 18€ Plate ako i toliko a tebi maznu 80€.

Mad Max

Meni drugi nabavjaju delove i znaju šta je bolje a šta gore. Znam da ima ovih stabilizatora koji ne mogu da sastave 10 000. Oni bolji izdrže 50-60 000. E sad ima automobila na kojima se i ne oseća kad ovo sranje dobije lufta u jabučicama, kao Fabija 1, a na Meganu se oseća i najmanji luft. Ja uzimam reparirane stabilizatore za moje potrebe od firme iz Kragujevca i bolji su od večine novih što se nudi po Srbiji. Izdrže bar 50 000. Naravno na trajnost najviše utiču očajni putevi po Srbiji. Računam da je ovde trajnost bar duplo manja… Pročitaj više »

Don

Makso, unosiš zabunu, čovjek sa porezom platio 50€. 40€ plus porez , lijepog li poreza.

Peki

A na mom matorom Meganu iz 2005 godine, nakon 120.000 km, sve je jos uvek fabricka ugradnja. I ti stabilizatori i amortizeri, izduvna grana, diskovi od kocnica…. Nista ne cvili niti lupka, verujem da je sve pitanje uslova, odnosno blage klime bez snega i soli, plus odlicni putevi.

Don

Moguće i to, ali zar i na audiju ode nakon 30k km? Najbolje uzeti originalni jer je pitanje kako su uradili reverzibilni inzinjering. Mada ima slučajeva gdje jedna firma radi dio za nekog proizvodjaca pa stavlja njegovu oznaku ali prodaje isti dio i pod svojim imenom. Moguće da ovo sto je Peki naveo sjebe gumice pa ne drži vise, ipak Austrija je planinska zemlja,no kako nije kod drugih?

Renault Terminator

I do auta je,Renault je to.Jos ako si ti prvi vlasnik…jako bitna stavka.Ja sam drugi vlasnik i pitanje kako je valsnik prije mene vozio taj auto.Daj bio moj od prvog dana 100% bi presao jos vise od ovih 73.000km.Ja sam jako njezan i prema kocnicama,trapu,gumama..Meni je stari majstor u Beogradu znao reci „jel ti koristis ove kocnice,cime ti kocis,ovo je sve ko novo“😁.

s mile

na mojoj fabiji I, sam ih jednom menjao, cena smešna, dvadesetak eur sa zamenom, i terale do 240Kkm,ne sećam se baš kada sam ih menjao, ali negde na oko 120k km

Don

Ja sam na Alfi 147 mijenjao, al cijena je također smiješna bila , oko 10€ ak se sjećam dobro.

Balkanboj

I ja bih verovatno imao sve iz prve ugradnje na 120k da imam test vozila koja ću maltretirati. Ovako, pločice max 40k, diskovi 80k.

Don

30k je premalo, nešto tu ne štima.al pošto je jeftino ne vrijedi glavu razbijati, prodaj auto 🙂

Balkanboj

Da vidiš kako vozim svaki dan, iznenadio bi se da mi kočnice i toliko traju 🤣🤣🤣
Btw, Ate je u pitanju, i pločice i diskovi.

Peki

👍

moron

Ja sam na 308 na 165 kkm prvi put promenio prednje diskove i zadnje disk pločice, a prednje disk pločice po drugi put. Prosto, nismo svi „trkači“. A što se tiče elemenata vešanja i upravljanja, do kraja vlasničkog posedovanja (do 185 kkm), kao posledica pohabanosti, promenio sam samo jednom kraj leve spone.
Da Bog da mi svako vozilo i ubuduće bilo kvalitetno i pouzdano kako je bio pežo tih 10-ak godina.