1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. Mazda 3 e-Skyactive X – Stogodišnjakinja
Mazda 3 e-Skyactive X – Stogodišnjakinja
71

Mazda 3 e-Skyactive X – Stogodišnjakinja

4.56K
71
Podelite sa prijateljima:

Nakon jednog veka postojanja, Mazda ambiciozno nastavlja zadatim putem, iako za ovu godinu nije najavljen nijedan novi model. U međuvremenu osvežen je motor 2.0 Skyative X, koji smo vozili u Mazdi 3, tj. specijalnoj seriji nazvanoj „100ème anniversaire“ (stoti rođendan).

Za neupućene, osim što slavi 100 godina postojanja, Mazda je na dobrom putu da postane premijum brend, što se manifestuje relativno širokom gamom modela i generalno uzevši visokim nivoom kvaliteta, kao i vrhunskim dizajnom i sofisticiranom tehnologijom. Najbolji dokaz za to je vožena „trojka“, ušminka i ulickana „do bola“, bez i jedne loše note. Lansirana pre 2 godine, ruku pod ruku s kompaktnim SUV CX-30, predstavlja više od 40% prodaje Mazde, što će reći da je od kapitalnog značaja za zdravlje ovog renomiranog japanskog proizvođača.

No, iako je njen udeo ogroman, ne treba očekivati milionske cifre o prodaji, dobra ili veoma dobra na svim poljima, Mazda 3 na muci je da se nametne „širokim narodnim masama“. Evropski lideri, kao što su Golf, Megane ili 308, prodaju se desetak puta više, iako su u istom cenovnom rangu kao i ova privlačna Japanka. Šteta, jer četvrta generacija „trojke“ je zaista uspešan automobil, počevši od izgleda, kurioziteta radi recimo da je prošle godine proglašena za najlepši automobil na svetu.

Elegantna kao jedna Italijanka, ozbiljna i pedantna kao Nemica, uz tradicionalni japanski kvalitet i pouzdanost, uspeva da spoji najbolje od tri sveta. Na stranu izvikani „Kodo“ stil, ova Mazda distancira se pre svega „finom“ prednjom maskom, niskim profilom i haubom dugom kao gladna godina, uz (pre)masivni C stub. Uz duplu izduvnu granu, crne lakirane naplatke od 18 cola, mlečno belu boju i značke „sto godina“, vožena je zaista k’o bombona.

OK, dizajnerske bravure odražavaju se na praktični aspekt, Mazda 3 na ovom polju inferiornija je od tenora u segmentu. Karoserija je recimo veoma osetljiva na i najmanji kontakt sa drugim vozilima, dok putnici pozadi, pa i napred, moraju nisko spustiti glavu prilikom ulaska u vozilo. Osim toga, iako je jedna od najdužih u segmentu (4,46 m), daleko je od najprostranijih i praktičnijih u segmentu. Za uzvrat, posebno ova „moja“, po otvaranju vrata odmah izmami osmeh na licu, uz tipičan francuski uzvik oduševljenja „olala“!

Jarko crveni enterijer, kao srce zrele lubenice, uz retko kvalitetna kožna sedišta, debele podne obloge i specifične prostirke, izmamio je uzdahe čak i moje ćerke, po koju dolaze razno-razne „bitange“ u mnogo prestižnijim modelima… Sam dizajn odlikuju ravne i duge linije, precizno urađeni detalji i elegantni tasteri.

Obruč upravljača je velik, možda za nijansu tanji nego što sam poželeo, no kroz njega pogled pada na savršeno pregledne instrumente. Na prvi pogled deluju klasične koncepcije, što i jeste slučaj sa obrtomerom i pokazivačima za temperaturu rashladne tečnosti i gorivo, ne i sa brzinomerom. Ovaj je numerički, no toliko dobro imitira analogni da se to lako može prevideti ukoliko se ne skrene pažnja. Odlično rešenje koje ne može, a da se ne dopadne, za razliku od centralnog ekrana.

Nepravilnih formi (8,8 inča), nakačen je visoko, daleko od dohvata ruke, normalno ukoliko se zna da nije osetljiv na dodir. Da bi se izabrala željena funkcija mora se poslužiti „džojstikom“, što i nije tako komplikovano sve dok se ne poželi ukucati adresa za satelitsku navigaciju (bira se slovo po slovo). Spomenuti džojstik smešten je na ekstremno širokoj konzoli između sedišta (u gornjem delu ima bezmalo 30 cm), koja kao Kineski zid odvaja vozača od suvozača.

 

Kao takav poseduje mnoštvo prostranih boksova i pregrada za odlaganje sitnica, i ujedno služi kao široki naslon za laktove, koji se podešava po horizontali. Po ugledu na njega tapacirana je i centralna konzola, na kojoj pronalazimo četiri lepo integrisana otvora za vazduh. Sama pozicija za upravljačem je savršena, a kako je sedište u startu pozicionirano veoma nisko, zadovoljava i relativno korpulentne vozače. Mazda navodi da je unutrašnjost detaljno rekonstruisana, počevši od sedišta, preko položaja volana i ručice menjača, do ugla pod kojim su postavljene pedale.

 

Poboljšana je i preglednost ka napred, „tesanjem“ A stubova smanjeni su mrtvi uglovi i prošireno vidno polje, nažalost ne i unazad. Pogled kroz zadnje staklo je ograničen, a prilikom parkiranja „mesnati“ C stub zaklanja sve živo. Sva sreća, senzori i kamera sa visokom rezolucijom pružaju sve neophodne informacije.

Vozač se oseća veoma prijatno na svom radnom mestu, spomenuta sedišta ovde su s električnom asistencijom i svim mogućim podešavanjima. Naravno da to nije slučaj sa svim završnim nivoima, kojih ima znatno više u ponudi nego li na našem tržištu (ukupno četiri). S prednjih sedišta prelazimo na zadnja, gde pronalazimo sasvim prosečan unutrašnji prostor. Dovoljan je za dve odrasle osobe, ne i za treću, koja zbog izraženog tunela mora putovati raširenih nogu. Ne pronađoh ni USB priključak, kome je neophodan najbliži dostupan je u boksu između prednjih sedišta.

Kao što rekosmo od hečbeka tih dimenzija očekivali smo više, što se odnosi i na prtljažnik. Iako na oko deluje prostran, cifre kažu da je s skromnih 334 litra ispod proseka u segmentu. Kao i prethodna generacija i ova poseduje karoseriju sa četvoro vrata (duža za 20 cm), kod koje je prostraniji (450 litara), ne i praktičniji. Jer kod hečbeka se obaranjem naslona dobija potpuno ravna površina od 1.022 litra, zgodna za transport kabastih stvari. U dnu ne pronađoh rezervni točak (ostavljeno je ipak dovoljno prostora za jedan tanji „ćopavac“), već bas zvučnik Bose.

U kontra smeru

Kao što navedoh u testu električnog Citroena e-C4, Francuska je opet „confiné“ (zatvorena, izolovana), ali za sada na jednom tolerantnijem nivou od prethodnog (više slobode kretanja, posebno u krugu od 10 km od kuće). To ne znači da su izvesne mere ublažene, distanca, maske, gelovi i ostalo defanzivno „oružje“ i dalje su aktuelni. Randevu s atašeom za štampu je ovoga puta na parkingu (ne u birou kao po običaju), s obaveznom maskom na licu, rukavicama, gelom za dezinfekciju i sopstvenom hemijskom olovkom!

Ne približismo se bogami jedan drugom, čak mi je kovertu s ključem prepustila da sam uzmem. Ovaj je sterilisan, kao i samo vozilo, najmanje 24 časa ranije, s otvorenim prozorima i krovom, kako bi virus imao vremena da „pobegne“… Sedoh dakle u ovu sterilisanu Mazdu pun iščekivanja i želje za istinskim uživanjem u vožnji, nakon što sam samo sat vremena ranije vratio električni Citroen e-C4. Kao što rekoh prilikom test vožnje, ne voze se na isti način jedan električni i termički automobil, posebno ukoliko poslednji ima izvesne sportske pretenzije.

Naime, ispod poklopca trojke pronalazimo od ranije poznat atmosferski blok od dve litre, s tim da je e-Skyactive X, u poređenju s Skyactive-G, značajno usavršen. Pre polaska bacih pogled na njega i bivam iznenađen koliko je dobro izolovan i „ušuškan“. Ne toliko zbog buke koju oslobađa, već kako bi što brže postigao radnu temperaturu i smanjio termičke gubitke. Najvažniji njegov deo naziva se SPCCI, (Spark Controlled Compression Ignition) ili u prevodu nešto kao “Kompresiono paljenje kontrolisano svećicom“.

Jedno vreme postojala je dilema poseduje li i dalje svećice, no ubrzo je otklonjena, postoje, ali ovaj agregat ima kompresioni odnos od 16,3:1, koliko imaju i dizel motori. Zapravo imao je, jer sada je uvedena napredna verzija e-Skyactive X, kod koje je smanjen na 15,1:1. Ukratko, pri malim opterećenjima radi s veoma siromašnom smešom benzina i vazduha koja se stvara u cilindru i sabija na visok pritisak. Istovremeno, dok traje proces kompresije, ubrizgava se vrlo mala količina smeše bogate gorivom koju pali svećica, čime se povećava pritisak i temperatura u cilindru te lako pali glavna, siromašna smeša.

Teoretski, ovako se postiže čistije sagorevanje i veća efikasnost. Naprotiv, kada se jače nagazi na gas i od motora zahteva veće opterećenje, prelazi u režim rada kao i svaki normalan benzinac. Za rezultat imamo agregat koji razvija solidnih 186 ks (ranije 160 ks), i obrtni moment od 240 Nm pri 4.000 o/min, (umesto 224 Nm, pri 3.000 o/min). Istovremeno potrošnja je po proizvođaču niža za 0,4 l, kao i nivo izduvnih gasova za 8 g/km (118 g/km).

Za neupućene ovaj blok uparen je sa starter-generatom snage 10 kW, napajanim s 24 V, koji mu diskretno pomaže preko kaiša. U svakodnevnoj upotrebi njegova uloga se pre svega manifestuje u vidu diskretnog i pravovremenog delovanja Stop&Start sistema, a ujedno neutrališe cimanje (a-cup) prilikom promene prenosa. Motor se ugasi i pre totalnog zaustavljanja, odnosno brzo i neprimetno pokrene na pritisak pedale gasa (ne kvačila kako je to uobičajno).

Njegova diskrecija je zagarantovana, bez obzira na režim rada nivo decibela u kabini je primerno nizak. Nema ovde turbo efekta kao kod većine konkurentskih agregata, dakle ni naglih i snažnih ubrzanja. Treba se navići na atmosferski blok i snagu potražiti u višem režimu rada, no na kraju stekoh utisak da je smeša previše siromašna. Ubrzanju su linearna, prosto se zapitah gde su svi ti navedeni „konji“, iako performanse na papiru obećavaju (8,1 sedo 100 km/h i maksimalna brzina od 216 km/h).

Naprotiv, u svakodnevnoj upotrebi agregat oduševljava elastičnošću, ne negoduje ni kada se nađe na samo 1.500 o/min. Po gradu sam ga bez problema vozio u petoj brzini (50 km/h), bez štucanja i cimanja (merci mikrohibrid), po ugledu na jedan dizel blok. No žele li se ubedljiva ubrzanja i sigurna preticanja, opet ista priča, mora se sići u par stepena niži prenos i „navući“ u obrtaje. Sva sreća te je tako nešto pravo zadovoljstvo, menjač je dobro odmoren, s preciznom i kratkom ručicom menjača.

Sam agregat rado se penje do 6.500 obrtaja, prijatan je i dovoljno ubedljiv, ali mu definitivno nedostaje karakter koji pronalazimo kod turbo benzinaca. Ukratko, ne očekujte od njega sportske perfomanse, jednostavno dobar motor, diskretan i ekonomičan. U idealnim uslovima zadovoljava se sa samo 5-5,5 l, odnosno nepunih 7 l na auto-putu. Dobro, po gradu potrošnja će se popeti i na desetak litara, no ukupna zabeležena stabilizovala se na skromnih 7,4 l.

I dalje više od jednog dizela slične snage, ali manje nego li jedan mali trocilindarski blok, kao što je recimo 1.2 Pure Tech/155, koji pronazimo kod spomenutog Citroena C4 i ostalih modela nekadašnje grupacije PSA. Kad ga već spomenuh, nakon njega ova Mazda mi se učinila neudobna, što se pokazalo samo kao prvi utisak. Naravno da je trojka znatno tvrđe trimovana, ujedno i niža te komplikovanija za ulazak/izlazak, ali jednom za upravljačem vozač se oseća upravo kako treba. Sva utegnuta i kruta, dozvoljava veoma temperametnu vožnju i nagle promene pravca, uz vrlo malo naginjanja i podupravljanja.

Ne zovu Mazdu za džabe „japanska Alfa“, zaista sam na otvorenom putu uživao za njenim upravljačem. Po gradu sam joj prebacio previše osetljivu karoseriju i naplatke, kao i prevelik prečnik okretanja (11,4 m), dok mi se usled veoma niskog režima rada u leru (samo 600 o/min), prilikom polaska motor često gasio. Kako bi se to izbeglo mora se dodati gas i krenuti pod kvačilom, u protivnom eto bruke i simfonije sirena nestrpljivih pariskih vozača iza vas…

Tek da se zna, kao i kod bratskog CX-30 (baziran na Mazdi 3) uz ovaj agregat ponuđen je i integralni pogon, za koji Mazda Srbija naplaćuje 2.500 evra, koliko treba i za automatski šestostepeni menjač. Pored ovog agregata Mada 3 je u Srbiji u ponudi i sa slabijim 2.0 Skyactive-G od 122 i 150 ks, s početnom cenom od nepunih 20.000 evra. Voženi e-Skyactiv X je osetno skuplji, pre svega jer ide isključivo uz više završne nivoe GT i GT Plus, po ceni od najmanje 23.990 evra, pa sve do 28.990 evra (plus 2.500 evra za 4WD ili automatski menjač).

E za te pare dobijate i atraktivna crvena kožna sedišta kao na fotografijama, plus kompletnu opremu. Neću je nabrajati, ukoliko ste zainteresovani sve detalje možete pronaći na sajtu uvoznika. Ovde predstavljena u Francuskoj košta oko 34.000 evra, no treba uzeti u obzir da su Mazde ovde osetno skuplje, početna cena za najslabiju 2.0 Skyctive-G/122 iznosi 24.900 evra.

Sve u svemu ukoliko i nije savršena, svidela mi se Mazda 3, iako bih se lično pre opredelio za CX-30 (lakši pritup unutrašnjosti i praktičnija karoserija). Osim zavodljivih formi, poseduje upravo ono što očekuje jedan zahtevniji vozač, u prevodu automobil za vožnju, ne samo za prevoz! Iz tog ugla gledano spomenute mane mogu se relativizovati, tako da na kraju imamo jedno veoma homogeno vozilo, drugačije od konkurencije, sa duhom zemlje izlazećeg sunca. Zna Mazda da pravi dobre automobile, neka nam bude još 100 godina živa, zdrava i vitalna.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Mazda 3 e-Skyactive X

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.460 / 1.795 / 1.435 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.725 mm
Zapremina prtljažnika: 334-1.064 l
Masa praznog vozila: 1.368  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra/16 ventila
Radna zapremina: 1.998 cm³
Snaga: 186 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 4.000 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/Ručni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/45 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,1 s
Maks. brzina: 216 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin E10/95
Zapremina rezervoara: 51 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7-7,4 l/100 km
Emisija CO2: 118-121 g/km

Cena

U Srbiji za e-Skyactive X od 23.990 evra

Dobre strane:

Dizajn, kultivisan i prijatan agregat, potrošnja, vozna dinamika,  kvalitet enterijera, preglednost instrumenata i ergonomija, menjač

Loše strane:

Odnos spoljašnje dimenzije/unutrašnji prostor, zapremina prtljažnika, previše linearan motor, multimedia sistem/GPS u zaostatku za konkurencijom, osetljiva karoserija, vidljivost unazad
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5 
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 8
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 8,5 Ukupno 8,5 
Efikasnost: 8,5
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,944

(4560)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

71 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Samo kratko jer ne pročitah nista,moram na put,cevapi zovu 🙂 Gledam sliku i velim, tvoja kćerka i tvoja unučad do 3 god starosti i još jedna odrasla osoba. Nema mjesta (sudeći po slici) čak ni za nju na zadnjoj klupi! A tolike dimenzije ima auto! Od 8.8 inča kamera pokazuje sliku veličine cca 5 inča (bem ti inače treba u mm pisati)! Inače, ovo bi se moglo zvati : kad porastem biću Alfa Romeo! Al u panjevima. Dobar pokušaj, Japanci! Vise mi se svidjaju stara trojka i aktualna sestica, naravno Powered by diesel! Štikle ne pristaju ni ženi a kamo… Pročitaj više »

S mile

Mazde su godinama unazad jednostavno prelepe, sportske linije, prave Alfe. Iznenadjuje me da od prvih modela pre desetak godina, je bilo kritika na iskoriscenje prostora, gepeka. Jednostavno su drugi nudili vise, u manjoj duzini. S obzirom da svi proizvodjaci imaju povratnu informaciju sa trzista, pitam se zasto Mazda ne radi nista po tom pitanju. Ok, ne treba da bude Skoda, ali treba poslusati kupce. Retka je zverka na ulicama, ali se rado okrenem za njom, kao za Monikom u filmu Malena 😁

Peki

Cuj, kao i mnogi proizvodaci kada im se prebaci kako taj i taj model ima manje unutrasnjeg prostora od konkurencije, i kod Mazde odmah kazu pa tu vam je Mazda 5. Ista prica kada se Mazda CX-3 kritikuje da je skucena, pa eto vam CX-30 ili CX-5! Bice da im je to u drugom planu…

S mile

To stoji, ali govorimo unutar istog segmenta, npr C klase, mazda 3 vs vw golf, pezo 308 itd. Pre vise od 10 god, prijatelj kupovao nov auto golf klase, ja mu predlagao mazdu 3, on je pogledao i odustao, bas zbog prostora na zadnjoj klupi i zapremine gepeka. Jednostavno svaki brend ima neku svoju politiku, npr Skoda da nudi najvise prostora, i to cini, a s druge strane Mazda, da bude prelepa, sportska, kvalitetna, ali joj kubikaza nije prioritetna. I tako ih treba i kupovati. Dal na metar, ili na lepotu, dizajn, kvalitet enterijera. Svi su oni tu gde jesu,… Pročitaj više »

Branko

Prelijep auto, šteta što motorizacija ne prati dizajn. Sve Mazde koje sam vozio (uključujući i testiranu), kao da imaju 20% manje snage nego što deklariraju.

Balkanboj

Ne znaš da voziš na benzin ⛽.

Branko

?

Balkanboj

Mnogo ste svi navikli da vozite turbo automobile, i dizel ii benzin.
Ova Mazda je atmo od 2 litre, sa odličnih 186ks i 240Nm.
Atmosferski!!

Imam 2 youngtimera, naravno na benzin, i povremeno ih provozam da se podsetim kako zvuči pravi motor a ne traktor koji vozim svaki dan. Resetujem mozak na visoke obrtaje, isparenja od benzina i uživam. I nikako nisam spor.

Ova prosečna potrošnja koju je Peki naveo je sjajna za benzinski motor od 2 litra (toliko troše oni šporeti na 3 cilindra sa 1.2 motorima).
Bravo Mazda.

Branko

Ne znam jesi li probao taj auto, ja jesam. Provozaj Hondin ili BMW-ov atmosferac, pa usporedi. Niti se bog zna što “vrti”, lako uđe u blokadu, fali momenta dole, općenito djeluje slabije od deklariranog.

Balkanboj

Koliko znam, Honda i BMW odavno ne prave atmosferce. Nisam vozio tu Mazdu, ali bih je rado probao.
Koliko se sećam BMW i Honda su imali oko 150 – 160ks na 2 litra atmosferskog motora (Honda Vtec je imala i po 100ks na litru u nekim modelima ali dosta visoko, ti motori su išli do 8.500 obrtaja bez crvenog polja).
Nema trenutno ni sa čim da se poredi taj Mazdin motor.

Branko

Balkanboy, takvu Mazdu je kupio brat od kuma i vozio sam je Zg -Split i nazad. Slažem se da Honda i BMW ne prave atmosferce, ali tek unazad nekiliko godina. I to s razlogom, jer EURO 6 i više motori bez turba jednostavno slabije idu. Usporedi u vožnji neki 1.5 turbo sa manje konja i ovaj Mazdin. Što se tiče atmosferskih Hondi, imao sam Civic Type R (2004, 2.0 200 KS), S2000 (2005, 2.0 240 KS), Accord 2.0 (2004, 2.0 155 KS). Sa S2000 sam čak vozio utrke ubrzanja. Ova Mazda djeluje dosta prigušeno u vožnji i nije baš da… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
moron

Ovo je već malo zabrinjavajuće … Za mazdu.

Balkanboj

Evo, sad nisam full pametan. Te Honde koje si vozio imaju opasne motore, stvarno dobre. Možda negde nagovorim kolegu da mazne sestri CX-3 sa 2.0 motorom (mislim da je G120), da vidim kako ide. Na papiru ova Mazda deluje jako dobro. Možda imaju veze i dugi prenosni odnosi zarad manje potrošnje goriva, to dosta ubije atmo motor, imao sam jednom Ibizu 1.4 16v, mrtav auto skroz ispod 4.000 obrtaja.

Pomponije

Ko bi rekao da je ovako skroman prostor unutra. Prtljažnik je vrlo mali, veću zapreminu ima dobar deo vozila iz B segmenta.

Sve to na stranu, izgled je „za desetku“!

Laki

Atraktivna je svakako!

BB

Ko? 😄😂

Mad Max

Auto zaostao u vemenu i prostoru. „Ostao“ tamo negde u prvoj deceniji 21 veka…. Ali najveća tragedija se motor…. Ko ovo pazaru u Evropi, alal mu vera. U Americi valjda mogu da prodaju svako đubre, pa ako nešto prodaju u Evrpoi od toga, dobro je. Motor, već poznata Mazdina „rupa na saksiji“, kaže benzinac a ko dizel. Motor je trom kao konj, nepristojno rešenje, koje zavisi i od kvaliteta benzina. Dodali „starter – gnerator“ od 10kw, i kao dobili hibrid-čić, to jeste omogućili pljačku preko subvencija. Kao zaključak, još jedna osrednja „prćava“ japanska limenka, nepristojno skupa i bez ijednog vau… Pročitaj više »

Yankee

U Americi ovaj motor uopste nije dostupan u Mazdi 3 tako da izgleda „svako djubre“ je rezervisano za vas u Evropi … 😉

Peki

Verujem da se proizvodaci moraju povinovati raznim normama, razlicitim za razlicita trzista, zbog cega evropljani izbacuju, ili su vec izbacili, agregate velike zapremine. Primera radi vise se ne uvozi Ford Mustang ni s 4 ni s 8 cilindara, verovao ili ne za njega se u Francuskoj mora platiti 40.000 evra „eko malusa“. Do prosle godine je iznosio „samo“ 20.000 evra…😱

moron

Šteta je što Evropu neće videti novi mazdin 2,5 turbo koji se u USA ubaciuje malene u celu mazdinu gumu.

Traktor Rista

Ovo me podseti na par drugara i njihovu pricu nece benzinjara da ide dobro kao dizel, ja krenuo da im demonstriram kako se voze atmosferci kad ti treba, nisam stigao jos do 5000 obrtaja, a oni mi vicu menjaj brzinu, sto ga mucis. Hahaha. Drz’te se traktora, pustite nas koji volimo atmosferce, pa makar i ove „skarabudzene“ da gazimo povremeno do limitera.

moron

Meni se dopadaju specifikacije ovog motora. Snagom i momentom je jako blizu motoru G194 od 2,5 litra ( 186/194 ks i 240/258 Nm ).

Don

https://youtu.be/i5NBruUUgPk Evo ti onaj tvoj svabo.

moron

Pogledao sam. Lepo je on to prikazao. Oba. Potrošnja od 6-7 na testu za ovaj motor od 186 ks je skroz korektna.

Mad Max

Papir trpi sve. Skoro sam probao ovaj „benzin a fol dizel“. Kao mrtav konj, samo doista nije imao dodatnih trotinetskih 10KW. Troši ko ruski ZIL. Pogledaj na kraju ovog Pekijevog testa, deklatisanu potrošnju i potrošnju na testu. Skoro duplo razlika i to u vreme WLTP prptokola i + sa elektro totinetom u dup**tu.
U poređenju sa starom 2,2 d i 150ks i onih 380Nm, ovo liči kao da ima 100ks. Kao mrtav konj….

moron

Nešto nemam vere u taj mazdin 2,2 dizel. Mazda je sa tim 2,2 dizelom dosta lutala, kroz razne generacije. Pri čemu su neke bile baš problematične (pun je net njihovih problema, čisti horor), maltene kao zloglasni Subaruov 2,0 dizel u jednoj generaciji. Ako se ne varam, kada se pojavio, taj 2,2, dizel imao je istu kompresiju kao njihov benzinac ( oko 14:1 ) i to je valjda bio dizel sa najnižom kompresijom. Posle su je digli dizelu na normalniju vrednost, ali, opet, relativno nisku … Toliko čist da mu ne treba SCR … Pa, ipak, nema ga više u Evropi… Pročitaj više »

Mad Max

Problem jeste što ovo nije klasični atmo motor. Niti se vrti niti je elastičan, pruža neke čudne zvuke, kao stari jugo koga voziš stepen prenosa više u brdu. Oni „normalni“ kako bi G120 i sl su bili premija za ovo sra***nje. Što se tče dizela 2,2 d, u obliku koga sam ja trošio u 3 primerka, nemam neke mane. Nisam haubu par puta otvorio samo da dospem tečnost za stakla i vidim šta ima tamo. Od ta 3, 2 su slupana, jedna nikad prohodati neće, a popravka ove povoljnije je prelazila vrednost auta…. Naravno, nisam ja bio šofer u tim… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Don

Sta sad, Mazdom dizel ima problem? Koja godišta,verzije, kakav problem?

moron

Koliko znam, oni raniji 2,2 su povremeno imali problem sa DPF-om. Bar tako internet veli.

Lazar

vozio sam 2.2 oko 4 godine i mogi da kažem da i nije neki problem , Ko kupi dizelku da se šetka samo po gradu taj se zahebao u računici

don

pa gdje si ti do sada,nema te ko ni lijeka protiv korone?

Bungi

Ekstra auto.Lijep, skladan, kvalitetan.Skajaktiv ispod haube je posebna priča. Uvijek bi radije vozio atmosverac 2.0 sa istom potrošnjom i snagom nego 1.0 turbo.

Yankee

Tesko da postoji manje praktican novi auto od Mazde 3 hatch … Ima goru vidljivost nego Chevy Camaro, a nisam verovao da je to moguce. Prostor na zadnjim sedistima je katastrofa takodje.

Don

Slažem se

Lazar

Dodjoh ponovo u Texas u februaru prošle godine i ajde da kupim auto , gledao sam nešto nov ali naj jeftinije … naleteh na Mazdu 3 novu ali iz 2019 po ceni 18.900 dolara i kako je to bila najjeftinija ponuda izmedju Honde Civic i još nekih modela odlućim se brzo i kupim Mazdu, Auto je ako sličan kao ovaj što je Peki vozio , bela sa crnim felnama i sa 2.5 motorom i autoamtskim 6. stepenim mejačem sa lepom opremom. Kako sam i pre imao trojke u Srbiji mogu da kažem da ima nekih stvari koje su radili bolje… Pročitaj više »

Don

Jebo ga ti, odmah na mpg i milje…daj SI sistem.

Lazar

google pa nadješ cca 7.4L/100Km

Xtrimi

Cek ovo je oko 180ks I tezina oko 1300 1400kg Peki je cini mi se rekao da je vozio 309 gti To je bilo tipa 130ks I 1000kg Te je odnos tezina ks otprilike isti oko 7,5kg po ks. Peki trebalo bi da je isti ili slican osecaj. Mislim da smo se dosta razmazili. Ne verujem da je toliko mrtav konj koliko ljude mrzi da stisnu I drze gas dovoljno dugo. Jednostavno drugi osecaj. Nema momenta da te sutne odmah a da posle sekunde nastavi da se vuce ko prebijen. Ovde jednostavno do kraja auto ide samo napred. Ali zaboravili… Pročitaj više »

moron

Da, ljudima je danas ubrzanje od 8,1 „loše“.
Ljudi bi danas SUS da ubrzava kao EV, ali, da nije EV 😀

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Xtrimi

Ja prvo put kada sam se kao klinac vozio u kolima tipa 8sec do 100
Opel Corsa A Gti 1.6 110ks I opel ascona 1.8 GT 115 ks menu se cinilo kada u drugoj vozac da gas I dodje na 5000 6000 da bolje ne moze.

Branko

Morone, tih 8,1s je duže od 8,9s koliko ima Honda Civic prethodne generacije, probali smo. Brat od kuma ju je kupio i prilično je razočaran perfomansama. Audi A4 2.0 Tdi 150 KS 2006 od kuma je jednostavno preskoči, u kojem god režimu hoćeš. Ali, auto je prelijep. 🙂

moron

Majkz mu, barem za Tebe, kao lice iz te struke, 8,1 sekunda bi trebalo da je kraći vremenski period od 8,9 sekundi 😊😊😊
Ovaj mazdin motor – ako se žele maksimalne perfomanse, traži da „na početku“ imaš „dobre“ (dovoljne) obrtaje.
Zar je tako „na početku“ teško prešaltati stepen-dva-tri na niže?
Što se tiče civica prethodne generacije, ako misliš na 1,8 atmosferca, on jeste „malo čudan“. Atipičan. Mene je malo začudilo, ali, „na papiru“, on ima bolja medjuubrzanja od 1,0T (mada 1,0 T ima veći max. obrtni moment).

Branko

😂👍 Hvala Ti, Morone, na ovom komentaru. Naprosto proizvođači znaju kod nekih modela iskazivati pretjerano “optimistične” perfomanse (ponekad i obrnuto). Što se ove Mazde tiče, ubrzanje bi procijenio na oko 10s, što zapravo i nije loše. Jedino što sam imao velika očekivanja u vožnji, jer sam imao hrpu perfomantnih atmosferaca kao Civic Type R, Renault Clio 3 RS, Honda S2000, itd. Peki je lijepo i “politički korektno” napisao: “ Ukratko, ne očekujte od njega sportske perfomanse, jednostavno dobar motor, diskretan i ekonomičan.” I to potpisujem. Civic 1.8 zaista ima bolje međuubrzanje od 1.0T (probao 🙂). Maksimalni moment motora je bitan,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
moron

Neverovatno mi je da bi se neki proizvodjač usudio da slaže neki podatak koji je tako lako proverljiv (kao što je vreme ubrzanja).
Ono, pak, što je za vožnju najbitnije, jesu medjuubrzanja. Moraću da to potražim za ovaj novi mazdin motor.

Branko

Podaci koje mjere neovisne institucije su lako provjerljivi (CO2, NOX, itd.). Ubrzanje i maksimalna brzina nisu pod nadzorom neovisnih institucija, osim iznimno kod kamiona. Tako da svako ima neke svoje standarde, a možeš lako provjeriti u AMS-u koji na svakom velikom testu uspoređuje izmjerene rezultate vs. tvornički podaci.

Don

I težina je mjerljiva lako, pa pitaj Pekija kako je prošao sa Fordom 🙂
Gepek također mjerena čudan način a metode mjerenja prezenteri rijetko navode, najjednostavnije je izmjeriti visinu, dizinu i širinu i to ti daje volumen tijela koje može stati u gepek.

Čmire

Subjektivan osećaj je subjektivan osećaj, a brojke su brojke. Mazda šije hondu…

BB

Ali gdje? U normalnoj vožnji ti treba da se uklopiš u saobraćaj pogotovo iz sporedne ulice, preticanja skoro da i nema, jer u suprotnoj traci je toliko automobila da te prođe volja. Imao sam Omegu B sa BMW dizel motorom koji se ponašao kao benzinac, gas da kreneš, kod preticanja dvije brzine niže, katastrofa….
Ako ga počneš navlačiti „kao što se vozi“ onda si kandidat da se „oroči“ dozvola, pa nećeš nikako voziti 😙. A ako sam se već pozdravio sa performansama onda su tu daleko jeftiniji modeli…

Peki

Ma naravno da ova trojka nije „mrtav konj“, kao sto sam naveo nema turbo efekta i nije sportista, ali vuce sasvim pristojno i perfomanse su dobre. U princupu puna kapa u svakodnevnoj voznji, posebno uzevsi u obzir potrosnju. Bio bi jako zadovoljan da je imam u dvoristu ili ispod prozora…

j4zz3r

Mazda mi je sigurno najomiljeniji brend; davne 1989. kad sam postao tinejdzer zaljubio sam se u vanvremenski lepu crvenu MX5icu i to je jedini automobil koji je visio na zidu moje sobe. Pre tri godine sam sebi mogao da priustim da je kupim, ali nisam mogao da stanem u nju. I ja celog zivota volim i zelim Mazdu i na kraju ipak kupim Hondu. 2009. umesto prelepe Mazde 2 kupio sam Jazz, 2018. umesto trojke Civic, a ne mogu sebe nazvati bas racionalnom osobom, zaista sam vise emotivac, ali da ipak naprav im paralelu Mazda 3 versus Civic u vezi… Pročitaj više »

moron

sagledavanje sa kojim bih se većim delom složio

j4zz3r

a manji deo je?

moron

Znaš da sam jako osetljiv na ono pod „A“.
Mislim da se tome pridaje suviše veliki značaj (kod običnih vozila), pri čemu postoje brojni primeri da su neka veoma perfomantna vozila bila pozadi sa polukrutim vešanjem.

J4ZZ3R

Multilink niie samo pitanje dinamicne voznje i uživanja, vec mozda jos vise udobnosti i sigurnosti. Automobil sa multilinkom doslovno drugacije gazi asfalt i drugacije se „cuje“ , a neravnine u koje upadne jedan zadnji tocak ne naprave potres celom automobilu i putnicima. Sa multilinkom automobil je kao macka koja se sa sve cetiri lepi za podlogu, a bez multilinka, kao one zivotinje u cirkusu kojima zadni par nogu zavezu za dva tocka. Naravno, daleko od toga da se ne moze ziveti bez multilinka, ali mozes spavati i na losem duseku i neces umreti, ali zivot na vrhunskom duseku je pitanje… Pročitaj više »

Lazar Bojanic

Sve se slažem u potpunosti.Amen

Čmire

Kako je onda škoda octavia sa torzionom bolja u testovima nego golf sa multilinkom?

Čmire

Povezuješ multilink sa uživanjem u vožnji. Daću ti da sedneš i provozaš dva automobila o kojima nemaš pojma. Jedan će biti sa multilinkom a drugi sa krutom osovinom, ako mi prepoznaš koji je koji ja ti poklanjam oba. Uzimate sve zdravo za gotovo. Nije sve crno i belo. Kako to, na testu severnog jelena, neki auto od 20k eura, bolje prođe nego npr porche od 200k. Objasni mi to

Lazar

Stiže novi Civic koji će iznutra imati znatno bolji dizajn po ugledu na Mazdu 3, a sve ostalo motor i vešanje ostaje kako je bilo …

J4ZZ3R

Enterijer Civica XI bas obecava na crtezima, ali eksterijer je izgleda totalno ublazen. Nadam se da ce hatch biti puno lepsi od sedana

Zoran

Pričao sam sa prodavcem iz Honda Srbija; Civic XI stiže u hibridnoj varijanti i s cenom kreće od 30ak k€. To je mnogo više od početnih 22k za Civic X.

Mad Max

Enterijer Civica je poznat kao Made in ljuta plastika…. Od pamtiveka do danas. Reciklaža od nečega, valjda

Lazar Bojanic

Brate nadji ti super auto za te pare da nije plastika ???

TheStig

Ne razumijem čemu komentari ovoliki negativni na račun ovog prelijepog automobila. Za cijenu koštanja dobijate dobru motorizaciju, odličan kvalitet i vrhunski dizajn. U 60tim i 70tim godinama su proizvođači prodavali automobile koje su željeli da prave. Danas prodaju ono što kupci žele. Mazda je ovim modelom 3 a i drugim proizvodima ostala vjerna tom starijem receptu i za to im treba odati priznanje. Ako vam ne odgovara mali prtljažnik ili prostor na zadnjoj klupi vi kupiti drugi ili veći automobil. Po mom skromnom mišljenju ovakvi automobili su biseri današnje automobilske industrije. Dalje, komentari tipa “ eee samo 8.1 sek do… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Mi bi i jare i pare, a ima ih koji su malo blizu tom svetom gralu 🙂

Peki, kad ce nova 308ica?

TheStig

Pa vidim da biste i jare i pare. Ne postoje takvi automobili. Ono što je kompromisno napravljeno je uzelo na uštrb u svih segmentima koji nose etiketu sport. Narod u drzavama sa boljim zivotnim standardom iz tog razloga cesto posjeduje po 2 ili 3 automobila, daily i jedan za gušt.

xtrimi

ČEk na znam da li ste primetili , ali prođoh sada Vidikovcem i nema više salona MAZDE?
Ako ih nema a pravili objekat za sebe , mislim da ih malo ljudi kupuje. Vidimi u Čačku se smanjuje smao broj vozila na parkingu.
Izgleda kriza drma, šteta a tako lepi automobili. Gde ćemo sada da gledamo nova Mazda vozila?

J4ZZ3R

NBG, novi salon, iznedju Telenor zgrade i THULE shopa

xtrimi

Hvala na informaciji, moraću da odem da pogledam.
Čudno mi je da su svoju zgradu napustili ( ako je njihova)

Zoran

Daleko je od grada. NBG je bliže.

Goran Jurkovic

Puno elemenata su preuzeli od Toyota/Lexus evo konkretno sjedala su preuzeta od desetak godina starih Lexusa.
Ljepuskaste linije i konstantna suradnja sa Toyotom ih je digla sa začelja rang liste azijata na treće mjesto.
Iako linije nisu vječne nego brzo dosade kao kod Hyundai i Kia auto je ljepuskast u dubokoj crvenoj boji. No daleko su oni od premiuma recimo Lexusa ili Acure. Iako se guraju tamo jedino su dospjeli do nepouzdanosti njemačkog premiuma.

BELGRADE

Kupio sam novu Mazdu 3 skyactive X sa 186ks i menjacem pocetkom ove godine 2023. Malo je reci da me je auto razocarao. Inace ovo mi je prvi Japanski automobil. Pre toga sam imao tri Audija i jedan Bmw, naravno Nemci su 20-tak % skuplji, prica se neopravdajo, ali sada mislim da cak trebaju da budu jos skuplji. Kratko objasnjenje i moji utisci: Auto sa 186ks ide prilicno sporo, potrosnja 10l na otvorenom 8l/100km, zatim automatski menjac je bukvalno losiji nego Nemacki iz tipa 2005-te. A s obzirom da sam vozio A3 sa Stronic menjacem koji je bio 2014-to godiste… Pročitaj više »