1. Home
  2. Vesti
  3. Alijansa “Reliability King” u nastajanju
Alijansa “Reliability King” u nastajanju
0

Alijansa “Reliability King” u nastajanju

159
0
Podelite sa prijateljima:

BMW i JLR produbljuju saradnju

Planirana alijansa u automobilskoj industriji koja uključuje nemački BMW i britanski Jaguar Land Rover (JLR) biće dublja po svojoj prirodi, a šira po obimu, u odnosu na ono što je prvobitno najavljivano putem medija. Prema informacijama koje sada donosi Spiegel, dve kompanije će pored zajedničkog rada na električnim pogonskim sklopovima (što je već obelodanjeno), sarađivati i u pogledu benzinskih i dizel motora.

Najava se odnosi na to da je postignut dogovor koji predviđa da BMW krene sa isporukama motora sa unutrašnjim sagorevanjem svom ostrvskom partneru, kome bi takva organizacija donela mogućnost sniženja troškova za dalji razvoj motora s unutrašnjim sagorevanjem, omogućavajući mu tako intenzivniji fokus na razvoj koncepta elektromobilnosti.

S druge strane, BMW bi profitirao tako što bi stepen iskorišćenja proizvodnih potencijala kompanije bio puniji, uz sav pozitivan odraz na rezultat poslovanja kompanije. Niti jedan proizvođač automobila nije želeo da komentariše novinske napise, ali u verodostojnost informacija koje donosi ovaj uticajan nemački medij ne treba sumnjati previše.

Bilo kako bilo, na ovaj način bi se BMW i JLR uklopili u sve intenzivniji trend saradnje unutar automobilske industrije. Nekadašnji rivali sada dele svoju ekspertizu kao i novčana sredstva neophodna za investicije. Razlozi se uglavnom kriju u nemogućnosti pojedinačnih entiteta da isfinansiraju ogromne zahtevane iznose, koji se najčešće mere milijardama evra, a što se posebno odnosi na tranziciju ka elektromobilnosti i tehnologiju autonomne vožnje.

Tokom ranijeg perioda su dva velika nemačka proizvođača pokušala da uspostave alijansu u razvoju električnih vozila, a radi se o kompanijama BMW i VW. Međutim, takav poslovni dogovor bi nužno inicirao neželjene reakcije organa vlasti u želji da se spreči stvaranje nekakvog potencijalnog monopola. Zato je ideja privremeno odbačena.

BMW je trenutno u procesu tranzicije upravljačke funkcije od odlazećeg Krigera ka novom izvršnom direktoru Oliveru Cipseu koji se već sada bavi razvojem nove poslovne strategije Bavaraca. Formalna smena na čelu bavarskog giganta će se dogoditi za 25 dana.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments