1. Home
  2. Vesti
  3. Scania predstavila strategiju elektrifikacije game
Scania predstavila strategiju elektrifikacije game
0

Scania predstavila strategiju elektrifikacije game

98
0
Podelite sa prijateljima:

Evropski proizvođači teških komercijalnih vozila se suočavaju sa sve žešćim pritiskom regulative usmerene na prevenciju klimatskih promena pa su praktično prinuđeni da pristupe elektrifikaciji palete dostupnih proizvoda. Ne tako smo pisali o tome da je kompanija Volvo Trucks već predstavila planove vezane za obećavajuću gamu električnih kamiona svih klasa, počev od urbanih verzija preko šlepera do kipera, a oni bi trebalo da se na tržištu nađu u narednih nekoliko godina. Sada imamo sličnu objavu i od njihovih kolega iz Scanije koji su izneli slične planove elektrifikacije asortimana skandinavske marke.

Već u ovom trenutku se može reći da gama švedske kompanije uključuje, kako kamione, tako i autobuse s električnim pogonom, a njihov domet dobacuje do 250 kilometara. Dodatno, dostupni su i dopunjivi hibridi u kom slučaju bešumna autonomija iznosi najviše do 60 kilometara.

U budućnosti se planira predstavljanje ozbiljnijih eletkro-mašinskih dostignuća, posebno onih koja će ponuditi domet od petstotinak kilometara. U narednim redovima planiramo da vas upoznamo i sa planovima vezanim za samo poslovanje i strukturiranje ponude.

Novi plug-in hibrid bi trebalo da stigne pod brendom Scanije tokom naredne godine, uz pomenuti domet u električnom režimu vožnje od 60 kilometara, uz opasku na koju su severnjaci posebno ponosni, a koja kaže da će dopuna baterija biti moguća za svega pola časa.

Nastup teških električnih kamiona namenjenih regionalnom transportu je najavljen za 2023. godinu. Uz ukupnu težinu od četrdeset tona, oni će biti u mogućnosti da rade u kontinuitetu do četiri sata, dok oni koji su s masom od šezdeset tona, to će isto moći u trajanju od jednog sata manje. Ideja je da u 2024. godini dopuna baterijskog pakovanja traje samo 45 minuta, tokom kog bi vozači imali prilike da malo „danu dušom“. Nije obnarodovana informacija o autonomiji, ali jeste o dužini rada s punim baterijskim ćelijama. Teže jedinice će biti u mogućnosti da funkcionišu tokom četiri sata, dok oni ukupne težine od 40 tona, biće funkcionalni i trideset minuta duže.

Scania obećava da će do 2025. godine imati baterijske predstavnike u svim segmentima game, ali ne može obećati da će oni biti profitabilni za sve prevoznike. Uzgred, Skandinavci očekuju da će na električne teškaše otpadati najmanje 10% prodajnih rezultata do pomenute (2025.) godine.

Do 2030. godine bi taj udeo trebao da naraste do 50%, a do tada bi trebalo da postane funkcionalna i mreža punjača Scanije, i to na najvećem broju ključnih tržišta za kompaniju.

AutoRepublika

(98)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments