1. Home
  2. Vesti
  3. Kako rđa utiče na čvrstinu automobila? (video)
Kako rđa utiče na čvrstinu automobila? (video)
0

Kako rđa utiče na čvrstinu automobila? (video)

6.09K
0
Podelite sa prijateljima:

Mada većina veruje da su performanse automobila u prethodnih dve decenije oblast u kojoj se najviše napredovalo, zapravo je bezbednost vozila kako aktivna tako i pasivna oblast u kojoj je automobilska industrija otišla najdalje.

Zbog slabe kupovne moći prosečnog građanina Srbije, u našoj zemlji vladaju polovni automobili. Često se na starim testovima automobila koje je neko naumio kupiti nalaze informacije da je tada taj model dobio četiri ili pet zvezdica na NCAP testu sudara. Međutim koliko je to relevantno deset godina kasnije?

Ne previše. Jer tokom decenije eksploatisanja, automobil više nema čvrstinu kakvu je imao kada je bio nov, a dobar deo toga uzrokuje i rđa. Naravno, ukoliko vozilo održavano kako treba, a pojava rđe blagovremeno regulisana, čvrstina automobila neće biti bitno ugrožena.

Švedski testovi

Švedska organizacija Villaagarnas Riksforbund, uradila je dva testa polovna automobila. U pitanju su Mazda6 i Golf 5. Pomenuta Mazda proizvodila se od 2003. do 2008. godine, dok je Golf bio u proizvodnji od 2004. do 2008. godine.

U oba slučaja imitirani su frontalni i bočni sudar kao NCAP testu, i oba modela pokazala su se znatno lošije nego što je to bio slučaj kada su bili novi.

Mazda6 upotrebljena na testu imala je znatno lošiji rezultat nego što je to očekivano. Kada je bila nova Mazda je dobila slabu četvorku na NCAP testu, prema rezultatima polovnjaka, ocena bi bila slaba trojka.

Golf 5 se sa druge strane bolje pokazao. Kao jedan od bitnih faktora, Šveđani navode da je Volkswagenov model imao znatno manje rđe. Na testu sudara, rezultat polovnjaka nije se mnogo razlikovao od novog automobila. Tada je VW Golf dobio pet zvezdica NCAP testu, dok je korišćeni model uspeo da zaradi jake četiri zvezdice.

Naravno, rezultate ovog testa ne treba prihvatiti doslovno, jer ne postoje dva ista automobila na svetu. Ne znači da je sve i jedna Mazda6 iz tog perioda proizvodnje značajno zarđala i da će biti manje bezbedna, niti ovo znači da je Golf potpuno imun na rđu.

Dakle, ako kupujete polovan automobil, dobro proverite koliko ima rđe, jer vam to jednog dana može spasiti život.

(6091)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments