1. Home
  2. Vesti
  3. Horacio Pagani se prošetao do domovine da uzme kultni argentinski automobil
Horacio Pagani se prošetao do domovine da uzme kultni argentinski automobil
3

Horacio Pagani se prošetao do domovine da uzme kultni argentinski automobil

1.90K
3
Podelite sa prijateljima:

Pagani jeste proizvođač sa sedištem u Italiji (u Modeni), ali njegov tvorac Horacio Pagani je Argentinac. Biznismen je nedavno iskoristio putovanje u svoju rodnu zemlju da poseti fabriku Santa Isabel u blizini Kordobe u kojoj se proizvodio model IKA Torino.

Ranije u vlasništvu argentinskog proizvođača IKA, lokacija pripada Renaultu od kada je lokalni proizvođač kupljen od strane galske firme sedamdesetih. U tom periodu je proizveden Torino, automobil koji je imao težak start pre nego što je uspeo i čak postao nacionalni ponos zahvaljujući jednom čoveku. U pitanju je Oreste Berta.

On je argentinski inženjer koji je pripremio tri primerka IKA Torina na trci 84 sata Nirburgringa 1969. godine. Jedan od modela završio je četvrti ukupno i prvi u svojoj klasi, što je doprinelo kasnijem uspehu modela.

Oreste Berta je bio prisutan pored Horacija Paganija tokom posete fabrici. On se prisetio radnih sati potrebnih u to vreme da se „da život“ automobilima koji su ovde razvijeni pre putovanja u Nemačku, sa Huanom Manuelom Fanđom na čelu, i koji je isto postao deo ovog velikog argentinskog podviga“.

Dvojicu muškaraca pratio je čak i Torino, gde se ovaj model proizvodio do ranih osamdesetih. U pitanju je bio Torino 380V iz 1969. godine, godine pobede na nemačkim stazama. Automobil će se pridružiti Paganijevoj ličnoj kolekciji u Italiji.

AutoRepublika

(1899)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovaj IKA Torino izgleda bas interesantno i elegantno! Zainteresovao me je pa sam u internetu pronasao slike i informacije. Proizvodio se u varijantama sa dvoje i cetvoro vrata.
comment image

BB

Gospodski auto

Laki

Baš tako.