1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian ostvario gubitak od milijardu dolara, ali ima i 50 hiljada narudžbina
Rivian ostvario gubitak od milijardu dolara, ali ima i 50 hiljada narudžbina
0

Rivian ostvario gubitak od milijardu dolara, ali ima i 50 hiljada narudžbina

459
0
Podelite sa prijateljima:

Većina automobilskih eksperta smatra da bi Rivian mogao da u svetu električnih komercijalnih vozila predstavlja ono što je postala Tesla među drumskim i porodičnim vozilima. I to s opravdanim razlozima. Ovaj proizvođač iz američke savezne države Kalifornije se izdvojio u moru „prodavaca magle“ kao veoma ozbiljna kompanija koja je do sada privukla investicije od strane giganta kao što su Amazon i Ford, a nedavno je debitovala i sa prvim serijskim modelom, pikap kamionetom nazvanin R1T.


Rivian je uskoro spreman da izađe na berzu i da ponudi svoje akcije potencijalnim kupcima, što je zahtevalo da u javnosti „otvori svoje knjige“ i pokaže finansijsko stanje, planove i slično. Kako prenosi Bloomberg News, vrednost firme se procenjuje na oko 80 milijardi dolara i tokom poslenje tri godine Rivian je od spomenutih Amazona i Forda dobio investicije u vrednosti od 10,5 milijardi dolara.

Najveća je ona od Amazona, po kojoj će Rivian morati da isporuči 100 hiljada komercijalnih kombija do 2030. godine, od čega prvih deset hiljada jedinica mora da bude kompletirano do kraja ove godine. Ugovor pokazuje da Rivian nije jedini dobavljač Amazona već da je partner u stanju da sarađuje i sa ostalim firmama.


Zatim dolazimo do još jednog zanimljivog podatka, a to je broj narudžbi. Preceznije, 48.390 osoba je uplatilo depozit u vrednosti od hiljadu „zelembaća“ sa ciljem da kupe kamionet R1T i terenac R1S kada se nađu u prodaji. Ovaj prvi je krenuo sa proizvodnjom pre nekoliko sedmica, dok na terenca moramo da čekamo još par meseci.

Ali s finansijske strane gledanja, Rivian je posle prvih šest meseci ove godine bio u minusu od čak 994 miliona najmanjih zelenih novčanica. To je značano više nego gubitak od 377 miliona dolara koliko je firma prijavila u 2020. godini, ali i ovde postoji ono „ali“.

Prvi čovek kompanije Ar Džej Skerindž kaže da je razlog za tako nešto to što je Rivian morao da investira u nekadašnju fabriku Mitsubishija u gradu Normal (savezna država Amerike zvana Ilinois) i što je startovao sa proizvodnjom bez da je ijedan primerak još uvek isporučen kupcima.

Finansijski eksperti takođe kažu da takva situacija nije nova za potpuno novu kompaniju. Primera radi, Tesla je izašla na berzu još 2010. godine i svake godine poslovala u minisu, sve do prošle godine, od čega je svaki gubitak bio veći od 750 miliona dolara (najveći 2,25 milijardi „zelembaća“).


Moraće da prođe puno vremena pre nego što pročitamo naslov „Rivan ostvario profit“, ali barem za sada, svi planovi i postignuća su očekivani. Još uvek nismo i ne možemo biti sigurni da li je Rivian samo „prodavac magle“, i odgovor na takvo pitanje ćemo tek saznati u nekoj bliskoj i daljoj budućnosti.

AutoRepublika

(459)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments