1. Home
  2. Industrija
  3. Kupe-SUV je novi trend u automobilskoj industriji
Kupe-SUV je novi trend u automobilskoj industriji
3

Kupe-SUV je novi trend u automobilskoj industriji

2.30K
3
Podelite sa prijateljima:

Pre samo nekoliko godina verovali smo da će ova klasa ostati ograničena na nekoliko modela… Mnogo smo se prevarili!

Sve je počelo relativno skoro – 2008. godine kada je BMW predstavio model X6, pionira klase kupeolikih SUV-a. Njih odlikuje snažno izražena linija padajućeg krova (što bi u teoriji trebalo da im omogući veću atraktivnost), a što se posebno loše odražava na prostor za glave putnika na zadnjoj klupi, ali i na zapreminu prtljažnika.

Logično bi bilo da ove dve vrline koje su bile jedan od stubova klasičnih SUV modela budu razlog za neuspeh cele klase, no nema mnogo logike u preferencijama modernih kupaca. Stoga su i drugi brendovi poučeni uspehom BMW-a i X6-ice počeli da nude svoje kupeolike krosovere.

Tada se verovalo da će to ipak ostati segment rezervisan za premijum proizvođače. Nakon bavarskog brenda i Mercedes i Audi su ponudili svoje članove pomenute klase. Proizvođač iz Štutgarta ima u svom portfoliju GLE Coupe, GLC Coupe, dok Audijevi kupeoliki SUV modeli nose sufiks „Sportback“ i takve varijante imaju e-tron, Q3, Q4, Q5, dok je Q8 od starta dostupan samo u takvoj konfiguraciji.

Volvo je malo zakasnio na žurku, jer su tek nedavno ponudili C40, koji je suštinski kupe verzija modela XC40. Slično je i sa Porscheom koji od 2019. u portfoliju ima Cayenne Coupe, a čitavom karavanu priključio se i Lamborghini sa Urusom od 2018. godine.

Naravno, svi znaju koliki je uspeh do sada ostvario Urus, te da je brzo postao najprodavaniji model “razjarenog bika” u dosadašnjoj istoriji. I ostali prestižni brendovi krenuli su putem Lamborghinija, pa je tako i Aston Martin stvorio model DBX. Ferarri je najavio svoj SUV, no o njemu i dalje nema nikakvih pouzdanih informacija, ali verujemo da će se i on smestiti upravo u ovu klasu…

Zašto se i velikoserijske marke ne bi ogrebale?!

Polako, ali sigurno i proizvođači “generalisti” ušli su u ovaj segment. Renault je napravio pravu pometnju sa Arkanom, i ove godine imaju već 40.000 narudžbina za taj model.

Citroen je sa novom generacijom modela C4 doneo izuzetno hrabru odluku i u potpunosti izmenio forme tog vozila. Tako je on sada kupeoliki krosover i prema prvim izveštajima, u Citroenu su izuzetno zadovoljni prodajom kompaktnog četvorotočkaša, koji je inače dostupan i sa SUS motorima, ali i u EV izdanju.

Ni “Ševronov” brat – Peugeot, neće dugo biti bez svog predstavnika u ovoj klasi. Reprezenti Peugeota potvrdili su da će nova 308-ica dobiti krosover-kupe varijantu, a već neko vreme se priča i da će se naredni 3008 svrstati u red kupe-SUV modela.

Škoda će se uskoro priključiti sve brojnijim velikoserijskim markama u predmetnom segmentu. Enyaq će biti njen as, dok je paterfamilias Volkswagen pristupio drugačije, te umesto električnog vozila pokušao sa klasičnim SUS motorima kod modela Taigo.

I Kinezi su rešili da se priključe novom trendu u automobilskoj industriji. Tako će Aiways na tržište uskoro plasirati model U6, koji je baziran na SUV-u U5. Naravno, i on poseduje padajuću liniju krova, u stilu nekadašnjih klasičnih kupea. Interesantno je da se za dizajn modela U6 pobrinuo Kijojuki Okajama, čovek koji “potpisuje” izgled Ferrari Enza.

Ko će se sledeći smestiti u segment kupeolikih SUV-a? Možda je bolje pitanje ko od proizvođača neće biti povodljiv…

AutoRepublika 

(2295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
milos

i od svih nabrojanih, ni jedan estetski i skladom proporcija nije ni blizu jedinom koga niste pomenuli….

Renault Terminator

Ta SUV kupe govna će samo jednog dana nestati…isto kao što su jednog dana došli i uništili sve tradicionalno u auto industriji.Jebo ih onaj ko ih je izmislio…

Yrraf

Sećam se da sam govorio da je posedovanje X6 lakmus hartija da vidiš da li je čovek debil. Bio sam ubeđen da je perspektiva tog modela nikakva i da je broj onih koji imaju ukus i osećaj za estetiku na nivou Mileta Kitića zanemariv. Kako sam se samo prevario (za poslednji deo, za prvu rečenicu mislim da sam pogodio u centar).