1. Home
  2. Industrija
  3. Ove zemlje su najavile zabranu prodaje automobila sa termičkim motorima
Ove zemlje su najavile zabranu prodaje automobila sa termičkim motorima
10

Ove zemlje su najavile zabranu prodaje automobila sa termičkim motorima

2.99K
10
Podelite sa prijateljima:

Lista država koje žele da “stanu na rep” tradicionalnim vozilima sve je duža.

Nedavno smo dobili i zvaničnu potvrde Evropske komisije koja je predložila zemljama članicama EU da se već 2035. godine uvede potpuna zabrana prodaje SUS automobila na tlu Unije. Naravno, ovo je i dalje samo predlog koji moraju odobriti ostale institucije EU ali i države članice.

No, ukoliko ovaj projekat dobije “amin” od svih neophodnih činilaca, dolazimo do zaključka da će to ujedno biti i definitivna smrt motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Dalje će biti dostupni samo električni automobili, kao i drugi koji imaju nulta emisiju štetnih gasova.

Da li će pomenuti plan Evropske komisije proći ostaje da se vidi, jer je već najavljen snažan otpor iz nekolicine država, pre svega Francuske, ali i Slovačke i Češke… No, ima i onih koje se zalažu upravo za navedenu zabranu prodaje SUS vozila.

Češka i slovačka privreda se značajno oslanja na automobilsku industriju

Takve zemlje su Grčka, Austrija, Irska, Malta, Litvanija, Luksemburg, Belgija, Danska… Kolovođa u ovoj grupi je Holandija koja je u martu ove godine dostavila otvoreno pismo institucijama EU gde su zahtevali da se odredi fiksan datum za kraj prodaje automobila sa termičkim motorima na Starom kontinentu. Osim toga, tražili su i poboljšanje infrastrukture za EV vozila i strože standarde povodom emisije štetnih gasova.

Danska je još 2018. godine najavila zabranu prodaje tradicionalnih četvorotočkaša za 2030. godinu. Španski parlament je nedavno usvojio novi zakon o energetskoj tranziciji. Njime su predviđene specijalne zone u svim naseljima sa više od 50.000 stanovnika gde će postojati ograničen saobraćaj za vozila sa velikom emisijom štetnih gasova. Osim toga, Španci će od 2040. godine uvesti zabranu prodaje SUS automobila, a od 2050. godine takvi modeli uopšte neće smeti da se nađu na javnim putevima u ovoj mediteranskoj zemlji.

Grci žele da raskinu sa SUS modelima već 2030. godine. Oni su predvideli da će 2025. godine sva nova taksi vozila u Atini i Solunu morati da budu deo EV segmenta, a isto će važiti za 1/3 automobila namenjenih za iznajmljivanje.

Grčka ostrvca već su postala poligon za elektrifikaciju.

Norveška i Velika Britanija takođe su na spisku onih koji planiraju da se oproste od tradicionalnih pogonskih jedinica. Norvežani već 2025. godine, dok je Velika Britanija odredila za krajnji rok 2030. godinu. Podsetimo, Britanci su isprva planirali da to bude 2040, pa 2035, ali je vlada Borisa Džonsona ubrzala plan i odredila novi datum.

Pojedini delovi Ujedinjenog kraljevstva su manje rigorozni. Škotska se izjasnila da će 2032. godine obustaviti prodaju SUS vozila, a da će na tržištu moći da opstanu plug-in hibridi, kao i druge vrste četvorotočkaša sa nulta emisijom štetnih gasova.

Nekolicina velikih evropskih gradova posebno je agresivna sa kampanjom protiv motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Jedan od njih je Pariz koji želi da 2024. godine protera dizelaše sa ulica, a onda 2030. godine i benzince.

Slično je i u Amsterdamu gde se planira zabrana upotrebe SUS vozila 2030. godine. No, pet godina pre toga na kružnom obilaznom putu oko ovog grada – A10, biće zabranjeni skuteri i motocikli sa termičkim agregatima, ali i taksiji i laka komercijalna vozila…

Stanovnici živopisnog Amsterdama godinama unazad preferiraju bicikl kao prevozno sredstvo

Histerija je i izvan granica Evrope

Nisu evropske države usamljene u ovim pomalo pompeznim najavama. Kanada već nekoliko godina unazad pod rukovodstvom Džastina Trudoa “naglas razmišlja” o zabrani prodaje SUS automobila i drugih prevoznih sredstava koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Isprva se kao rok trajanja ovakvih vozila spominjala 2050. godina, zatim 2040, a sada se govori o 2035. godini…

Čak četrnaest saveznih država u SAD izrazilo je podršku za kraj prodaje tradicionalnih dizel i benzinskih motora. Predvodnice su Kalifornija, Vašington, Njujork, Masačusets…

U Africi jedino se u Egiptu priča o ovim temama, i spominje se 2035-a kao potencijalna godina zabrane prodaje vozila sa termičkim pogonom. U Aziji je lider Izrael koji planira da pomenuto nametne već 2030. godine, a slično je i sa Japanom koji je takođe odredio isti rok.

Tajland neće dozvoljavati prodaju SUS modela od 2035, a pet godina kasnije istim putem krenuće i Singapur i Šri Lanka. Kina, naravno, sledi sopstveni put.

Iako je div sa Dalekog istoka svetski centar elektrifikacije, još uvek nisu spremni da se odreknu proverenih benzinskih i dizel motora. O zabrani prodaje istih u Kini se govori od 2017. godine. No, poslednji podaci koje stižu od kineskih vlasti navode da će životni vek takvih agregata u toj zemlji isteći tek 2060. godine.

Sve u svemu jasno je da se automobilska industrija rapidno menja, ali teško je reći da li ide na bolje… Svakako, automobilski svet koji smo do sada poznavali je na pragu nestanka.

Đorđe Platiša

(2986)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Crni dani slede nažalost. Ovo već prestaje da bude briga o životnoj sredini, već najobičnije iživljavanje i silovanje naroda. Ne znam zašto je teško da se kao ekološko rešenje prave nova goriva, ili da se ubrza uvođenje vodonika, čija je jedina mana trenutno slaba infrastruktura, ali da se svi zalažu za to, problem zagađenja iz saobraćaja bio bi lako rešen. Da se razumemo, za mene od SUS motora nema boljeg, ali što se ekologije tiče, vodonik je najbolji, kao i uvođenje novih ekoloških goriva. Mene zanima kako to da niko ne spominje plin ili metan, za koji je dokazano da… Pročitaj više »

Iznogud

Pa dobro je , izgleda da nisam džaba pričao svo ovo vrijeme, a ja već mislio …

Diana

SUS motori imaju iskoristivost 35%-40% – ostalo odlazi u toplinu. Motori na vodik imaju iskoristivost 35%-40% – ali je kod njih problem što treba utrošiti dodatnu enrgiju kako bi se plin stlačio (el. energija je potrebna) – tako da mu time iskoristivost pada ispod 15% što je totalno suluda potrošnja energije i nema budućnost. Električni automobili imaju iskoristivost 95%-97%. Problem el. automobila je: 1. Recikliranje (baterije uglavnom), 2. Konstantno razvijanje baterija – nema standardizacije punjača,baterija, tehnologije recikliranja. 3. Velika glad za el. energijom, nemoguće je opskrbiti sva vozila dovoljnom strujom, sada su nestašice i mreža pada pod opterećenjem. Prve dvije… Pročitaj više »

Радојица

Колико би помогло да се цела кровна површина аутомобила преуреди у соларни панел? Да ли је могуће да то буде ,,самодовољно“ решење?

TheStig

Joj smaraaateeee više ovom vrstom vijesti. Ne mogu svi biti amsterdamci i ici biciklom na posao. Mozda samo gdje je povoljna klima i nije udaljeno previse. Co2 nije stetan, i automobili jako malo zagađuju u odnosu na brodove i avione. Dajte metroe svugdje pa necu ni ja voziti automobil sem kad krenem na planinu ili more. Daveži Briselski, mala grupa pedera. Živio V12!

YugoFlorida

Živeo. Sa svime se slažem.

Радојица

Тако је! Значи:
Мала, мала, мала,
Група педера
Дуго нам је, вала,
сметала…💣

Renault Terminator

Ićemo mi raditi i živjeti kod Lukašenka i Putina…ako budemo željeli voziti SUS motore🇷🇺❤🇧🇾comment image
https://youtu.be/5Mdg2KErcPA

moron

Totalno ludilo.

branilo

Опште лудило 😢😢😢
Чека се нафтна империја да узврати ударац …
Нема шансе да се тек тако предају …
Биће 💩💩💩 по целом свету 😐😐😐

живи били па видели …

Izmenjeno 2 godine pre od strane branilo