1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 3008 Hybrid4 Plug-in GT-Line – Lav na baterije
Peugeot 3008 Hybrid4 Plug-in GT-Line – Lav na baterije
83

Peugeot 3008 Hybrid4 Plug-in GT-Line – Lav na baterije

5.13K
83
Podelite sa prijateljima:

Od 2016. godine tržištem SUV modela u Francuskoj caruje Peugeot 3008. Uprkos tome, nije se uspavao na lovorikama, već je proširio ponudu sofisticiranom hibridnom verzijom od 300 konjskih snaga, s dva električna motora i integralnim pogonom. 

Kod Peugeota hibridna vozila nisu nikakva novost. Još 2011. godine proizvođač je lansirao modele 3008 Hybrid4 i 508 RXH, čija je specifičnost bila veza električnog i dizel agregata. Danas, nema ni govora da se jedan naftaš upari s električnim motorom, pod haubom druge generacije 3008 Hybrid4 smešten je dobro poznati 1.6 Pure Tech. Drugo, baterije su od sada „plug-in“, ili u prevodu s spoljašnjim punjenjem, što nije bio slučaj kod prve generacije. Prednost ovakve koncepcije se ogleda u neuporedivo većoj autonomiji u 100% električnom modu, a nedostatak u osetno višoj težini i ceni.

Čitavih 53.800 evra u Francuskoj (bez beneficija), ruku na srce uz najviši završni nivo GT-Line, što će reći da je Peugeot dao prednost vrhunskoj tehnologiji i perfomansama nad cenom. Za one s plićim džepom, ipak je učinjen izvestan ustupak, istovremeno je predstavljena slabija izvedba (u prodaju od jula meseca), s jednim elektromotorom na prednjoj osovini, uz niži završni nivo. Početna cena iznosi 43.800 evra, odnosno za isti završni nivo GT-Line niža je za čitavih 5.500 evra. Konkretno, slabiji 3008 Hybrid (obratite pažnju nije Hybrid4) koristi benzinski 1.6 Pure Tech od 180 ks, plus električni motor od 110 ks, što na kraju daje ukupnu snagu od 225 ks. Voženi Hybrid 4 poseduje još jedan na zadnjoj osovini i ukupnu snagu od 300 ks, plus integralni pogon. Krenimo redom…

Dobitna kombinacija?

Malo bolje upućeni u automobilska zbivanja verovatno znaju da 3008 Hybrid nije „ekskluziva“, više modela grupacije primenjuju istu tehnologiju. Radi se o DS7 Crossback E-Tense, Citroenu C5 Aircross Hybrid, Opel Grandland Hybrid4 i Peugeot 508 Hybrid, no jedino je 3008 ponuđen u obe verzije, tj. s jednim ili dva elektro motora. Podrazumeva se da i Hybrid4 koristi 1.6 Pure Tech, za ovu priliku pojačan na 200 ks (300 Nm). Odmah pored njega smešten je električni motor snage 81 kw (110 ks), dok je drugi, od 83 kw (113 ks), uglavljen između zadnjih točkova.

Upravo zbog toga izmenjeno je ogibljenje pozadi, umesto torzione osovine, kod Hybrid4 pronalazimo sofisticiran multilink. Ukoliko nakon svega navedenog naivno saberemo 200+100+113, dolazimo da 413 ks, zašto onda Peugeot navodi „samo“ 300!? Zato što tri motora ne razvijaju maksimalnu snagu istovremeno, svaki radi u nekom svom „fazonu“, samostalno ili u sprezi jedan s drugim. Termički blok povezan je s novim automatskim menjačem e-EAT8, ekskluzivnim za plug-in hibridne pogone marke Peugeot. Na njega je „nakačen i prednji električni motor, a kako bi prelazi između rada električnog motora i motora s unutrašnjim sagorevanjem bili optimalni i neprimetni, pretvarač obrtnog momenta, koji se inače upotrebljava kod SUS motora, svoje mesto ustupa višelamelnoj spojnici, uronjenoj u ulje. Sve te promene donose povećanje obrtnog momenta od 60 Nm i bolji odziv motora.

Do ovde, princip je isti i kod jednostavnije hibridne izvedbe, jedino je benzinac slabiji za 20 ks. Ostaje nam da definišemo funkciju električnog motora pozadi, gde pronalazimo  reduktor, kako bi se osigurao pogon na sva četiri točka. Ništa od navedenog ne utiče na prostranost kabine, računajući i litijum-jonsku bateriju, visokog napona (300 V), koja je ugrađena ispod sedišta u drugom redu. Baterija ima kapacitet od 13,2 kWh, (11,8 kWh kod 508/508 SW), i kao takva jedna je od najkapacitetnijih na tržištu, što prema WLTP normi omogućuje potpuno električnu vožnju od 59 km.

Prema istoj toj normi prosečna potrošnja je 1,6 lit na 100 km, dok emisija izduvnih gasova iznosi 33 g/km. Za kompletno punjenje baterije potrebno je do sedam sati sa standardnom utičnicom (punjač od 3,7 kW, 8 A), četiri sata sa snažnijom utičnicom tipa „Green’up“ (punjač od 3,7 kW, 14 A), te manje od jednog sata i 45 minuta ako upotrebljavate Wallbox (punjač od 7,4 kW, 32 A).

Na delu

Kako bi maksimalno iskoristio električni pogon, ovaj 3008 startuje na struju, pod uslovom da u baterijama postoji dovoljno energije i da temperatura nije izuzetno niska. Napunjena do vrha u test vozilu, omogućila mi je da dobar deo puta od fabrike PSA (mestu poznato pod imenom Poissy) do kuće (preko 50 km), prevalim u električnom modu. Zapravo sve je stvar izbora, na središnjoj konzoli, pored ručice menjača, nalazi se taster „Drive mode“, kako bi vozač izabrao željeni program.

Pored Electric, predviđen je Hybrid, Sport i 4WD. Test vožnju započinjem prvim navedenim, logično, da bi se izašlo iz grada treba oko 15 minuta vožnje, plus još desetak kilometara drugorazrednih puteva pre izlaska na auto-put. U tom slučaju, funkcioniše samo motor pozadi (166 Nm), koji je sposoban pogurati vozilo do 135 km/h, pre nego li se automatski aktivira termički blok. Sasvim dovoljno za svakodnevnu vožnju po gradu i predgrađu, posebno jer uživate u tišini i dovoljno ubedljivim ubrzanjima, bez imalo cimanja. Po ulasku na auto-put, aktiviram mod Hybrid, kada se diskretno javi četvorocilindarski 1.6 Pure Tech.

Vozilo postaje reaktivnije, koliko sam mogao videti na ekranu naizmenično ga pokreću sva tri motora, nekom samo njemu svojstvenom logikom. Pri manjem opterećenju ovaj Peugeot forsira motor pozadi, no po potrebi, odnosno u zavisnosti od pritiska stopala na papučicu gasa, u pomoć mu priskaču oba napred. Kako ne mogu odoleti izazovu da odmah isprobam i ostale programe, stavljam ga u Sport, kada se sva „konjica“ ujedinjuje, kako bi skupila, pazite sad, 520 Nm obrtnog momenta. Opa bato, priča postaje uzbudljiva, s tolikom snagom ovaj „lav“ pokazuje zavidne perfomanse, tj. ubrzava do „stotke“ za manje od 6 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 235 km/h! Iskreno rečeno ovo nisam očekivao, što objašnjava činjenicu da je ogibljenje osetno tvrđe nego li kod standardnih verzija.

Osim toga, Hybrid4 plug-in teži je za 340 kg od standardnog 1.6 Pure Tech (prazan 1.853 kg), što se za divno čudo ne oseća previše na upravljaču. Inženjerima Peugeota treba „skinuti kapu“ na sjajno obavljenom poslu, bez obzira „što nisu ništa naučili ni na svojim ni na tuđim greškama“… Pohvale se odnose i na sihronizovani rad tri motora, za primer je brzina kojom se usklađuju i pomažu uzajamno.

A bez baterije?

Posve logično, sa „do vrha“ napunjenom baterijom, priča je idilična, kako kod hibrida, tako i kod 100% električnih vozila. Svima je verovatno poznato da električni motori razviju maksimalni obrtni moment odmah po polasku, što omogućuje odlična ubrzanja, u crkvenoj tišini. Tu nema dileme, svi koji su bili u prilici voziti ih, posebno u gradskim uslovima, zadovoljno su klimali glavom. Dakle radni dan i gužve na ulicama Pariza idealan su dekor za proveru autonomije, koja je uostalom ispisana na komandnoj tabli.

Tačno 40 km nakon dopunjavanja, no to je procena putnog računara bazirana na prosečnoj potrošnji od ranije, kao što je to slučaj s putnim računarom kod bilo koga SUS motora. Nakon par sati vozikanja, a da nisam po svaku cenu želeo rekuperirati energiju ekonomičnom vožnjom, prevalih tek malo više (42 km), pre nego li na displeju pročitah 0 %. Sistem automatski prelazi na mod Hybrid i startuje benzinski agregat, ali u bateriji i dalje ostaje „skrivene“ energije, koja nastavlja da napaja oba električna motora prilikom snažnih ubrzanja. To se odnosi i na mod 4WD, permanentni pogon na sva četiri točka je osiguran.

Sutradan, nakon kompletnog i besplatnog punjenja na parkingu tržišnog centra nedaleko od kuće, ponavljam „eksperiment“, ali sada na otvorenom putu (ograničenje brzine između 70 i 110 km), kada se autonomija „istopila“ nakon nepunih 30-ak kilometara. U ovakvim okolnostima mudrije je odmah izabrati mod Hybrid, kada 3008 sam bira šta je najbolje za njega. Malo na struju, malo na benzin, ponekad sve zajedno, tako da potrošnja goriva pre svega zavisi od procenta vožnje na struju. Prvog dana, dakle odmah po preuzimanju, taj odnos je iznosio 50%, zbog čega je putni računar pokazao skromnih 4 litre benzina na 100 pređenih kilometara. Kako procenat vožnje na baterije raste, potrošnja benzina opada i obrnuto, u najboljem slučaju zabeležio sam 3,2 litre, odnosno maksimalnih 14 litara!?

Da, da i to je moguće uz praznu bateriju i u modu Sport, kada 1.6 Pure Tech pokušava da je dopuni. Podrazumeva se i da je i vožnja bila s teškim stopalom na gasu, vozač ima neodoljivu želju da ga „nagazi“, svaki put kada se za to ukaže prilika. Vuče snažno i silovito, iz najnižih obrtaja, jedino mi je zasmetalo odsustvo obrtomera, bez obzira što automatski osmostepeni menjač uspešno spečava benzinski blok da se nađe u crvenom, zabranjenom polju. EAT8 uvek vrši prelaze pravovremeno, tek reda radi povremeno sam se poslužio ručicama pored upravljača, a da za tim nema ikakve potrebe. Ostavimo zato po strani jurcanje s praznom baterijom i sportske pretenzije, u optimalnijim uslovima potrošnja se praktično prepolovi.

Po povratku s vikenda kod prijatelja, na stotinak kilometara izvan Pariza, uz maksimalni respekt prema saobraćajnim propisima, prosek se spustio na 6,6 l (napominjem s ispražnjenom baterijom), što mi deluje korektno, uzevši u obzir snagu motora i masu vozila. No, u vožnji isključivno na auto-putu, hibrid „polaže oružje“. Gotovo 9 litara u proseku više je za 1,5-2 litre od 3008 2.0 BlueHDi/180. Ostaje nam još off-road vožnja, koja se u našem slučaju svela na zemljane puteve po poljima i brdima. Rekosmo kako je permanentni pogon na sva četiri točka obezbeđen, ali nismo da poseduje elektronski sistem HDC, veoma upotrebljiv prilikom snažne nizbrdice. Vozaču ostaje samo da ga aktivira (taster pored električne ručne kočnice) i postavi ručicu menjača u neutralan polozaj. 3008 sam kontroliše i ograničava maksimalnu brzinu na 10 km/h, bez potrebe da se posluži nožnom kočnicom.

Nalazim za shodno navesti još nekoliko specifičnih funkcija, primera radi vozač može uključiti funkciju „brake“ koja omogućuje snažnije usporavanje vozila. Osim što služi za kočenje motorom, ta funkcija omogućava i punjenje baterije, recimo na nizbrdici. U načinu vožnje „drive“, dovoljno je povući ručicu menjača unatrag kako bi se uključio, odnosno još jednom da bi se isključio. A kako bi se povećao domet u potpuno električnom načinu vožnje, sistem visoke energetske vrednosti i-Booster prikuplja energiju pri kočenju ili pri kočenju motorom (energija koja ostaje neiskorišćena kod motora s unutrašnjim sagorevanjem). Nova je i funkcija e-Save, koja vozaču pruža mogućnost da planira svoje putovanje u električnom načinu vožnje (10 km, 20 km ili samo električni). Nakon što se programira preko centralnog ekrana, funkcija se prikazuje na instrument tabli zajedno s predviđenim dometom u kilometrima. Dovoljno je dakle izabrati mod vožnje „electric“ kako bi se u željenom trenutku aktivirao potpuno električni način vožnje.

Ukoliko me za kraj ovog poglavlja upitate koliko zapravo troši ovaj Peugeot, ne mogu vam odgovoriti, već ću vam posavetovati da još jednom pročitate gore navedeno. Sve zavisi od vozača i uslova u kojima se koristi, odnosno raspoloživih punjača. Ukoliko ga svakodnevno upotrebljavate za odlazak na posao udaljen tridesetak kilometara, i tamo imate mogućnost da ponovo napunite bateriju, vozićete se isključivo na struju, da ne kažem besplatno. Kupovinom jednog plug-in hibrida za pretpostaviti je da vozač ima upravo ovakav profil, te da mu benzinski blok služi pre svega da „drži strah“, poželi li otići dalje, mnogo dalje, bez obzira sto je zapremina rezervoara smanjena na 43 litra. U protivnom, kombinacijom više motora realno se kreće između 4 i 7 litara, zaboravite dakle na fabričke podatke i one koje vam „serviraju“ pojedini vlasnici hibrida…

Lažni završeci izduvnih cevi su i dalje tu

Osveženje na jesen

Uprkos ogromnom uspehu, ni 3008 ne može izbeći restilizaciju u drugoj polovini životnog veka. Fotografije osveženog 3008 su procurele u javnost, ukoliko je suditi po njima stilom se približava manjem 2008, no ostavimo to za septembar/oktobar, za kada je, zbog Covid-19, pomerena prezentacija i prve test vožnje. U međuvremenu, podsetimo se njegovih kvaliteta i mana, pre svega vezanih za enterijer. Pre toga par rečenica u vezi spoljašnjeg izgleda, koji i dalje zaslužuje samo komplimente!

Spreda, vertikalna maska, inaugurisana kod restilizovanog 2008 prve generacije, ovde je još agresivnija, uokvirena zavodljivim formama odbojnika i atraktivnim LED svetlima. Na „krilima“ su vidljive dve elegantne lajsne, koje su nas neodoljivo podsetile na izvesni Land Rover Evoque. Gledan s boka, deluje nabijeno i kompaktno (4,45 m dužine), jednim delom zahvaljujući malim staklenim površinama i naplacima od 18, odnosno 19 cola. I ovde pronalazimo obilje hromiranih detalja, kao što su okviri prozora i zaštitne lajsne pri dnu vrata, po ugledu na zadnji deo. Branik od crne plastike obilato je „začinjen“ njime, dok je lažna izduvna grana u stilu bratskog DS5. Bez sumnje najoriginalnija su svetla, tri nezavisna bloka, na crnoj podlozi, definitivno ga čine prepoznatljivim već na prvi pogled.

Po pitanju enterijera utisci su još pozitivniji, 3008 pravi je space shuttle na točkovima. Masivna centralna konzola, koja deli vozača od suvozača, zadržana je i kod druge generacije, i to u najlepšem maniru. Blago zaokrenuta ka vozaču, komandna tabla sastavljena je iz više nivoa, gde do izražaja dolazi „klavijatura“ s prekidačima od aluminijuma. Upotrebljena količina istog je impresivna, ima ga praktično svuda u unutrašnjosti.

Poseban šarm ima minijaturni upravljač, podsečen na donjem i gornjem delu, s prečnikom manjim nego li kod jednog Ferarija. Preglednost instrumenata bolja je nego li kod 208 i 308, nema potrebe „podizati se na prste“ i spuštati upravljač u krilo, kako bi se videle kazaljke, koje uostalom to više ni nisu. Zbogom analogni instrumenti, njihovu funkciju preuzeo je ekran od 12,3 inča, s veoma zanimljivom i originalnom grafikom. Ima tu svega, od imitacije klasičnih instrumenata i personalizacije ekrana, pa sve do satelitske navigacije. Kod Hybrida je specifična, mesto rezervisano za obrtomer ustupljeneo je tkz. ekonometru i funkcijama vezanim za baterije.

Podrazumeva se da postoji i centralni ekran od 8 cola, koji pruža sve ostale informacije. Inženjeri Peugeota mudro su postupili kada su preko spomenutih prekidača omogućili direktan pristup najvažnijim funkcijama (radio, klima uređaj, GPS, konekcija telefona), tako da nije neophodno ulaziti u memoriju i podmemoriju. Samim tim, upravljač je pošteđen nebrojenih dugmića, i služi pre svega onome za šta je prevashodno namenjen – upravljanju.

Veoma dobroj ergonomiji svoj doprinos daju i prednja sedišta, koja, barem u našem slučaju (završni nivo GT Line), zaslužuju samo komplimente. Bez obzira da li su kompletno od kože, kombinaciji koža/alkantara ili platna, osim što su lepa na oko, udobna su i sa dobrim bočnim osloncima i masažom. Sedalni deo može se produžiti, tako da i „krakati“ vozači imaju dobar oslonac ispod kolena. Sa druge strane, kolega od preko 1,9 metara visine požalio se na centralni tunel, koji ga sprečava da opusti desnu nogu. Za desni lakat predviđen je oslonac u vidu ogromnog boksa (otvara se iz dva dela), dok ruka prirodno pada na ručicu automatskog menjača.

U navedni boks „ladno“ staje par flaša od 1,5 l, znatno više nego li u pregradak za rukavice ispred suvozača. Dno jednog i drugog, kao i police u vratima, postavljeno je materijom koja sprečava zveckanje i neprijatne vibracije, što samo dokazuje da je finalnoj obradi posvećena dužna pažnja. Podrazumeva se da je predviđeno i bežično, induktivno punjenje mobilnog telefona, nažalost uz doplatu čak i za ovaj završni nivo. Dovoljno je samo položiti ga u dno centralne konzole, obasjane prijatnom plavom svetlošću, pod uslovom da se radi o vrhunskom smartfonu. Moj nedavno kupljen Samsung a51 i dalje se puni preko USB utičnice, smeštene odmah pored. Led diode, iste boje, pronalazimo i po okviru panoramik krova, kao i pri dnu instrument table, na vratima, držačima za limenke…

Noću, naš 3008 svetli kao božićna jelka, dekorisana sa istančanim ukusom. Nije Peugeot „omanuo“ ni sa izborom materijala, osim obilate upotrebe sunđeraste plastike, računajući i na mestima gde je obično tvrda. Enterijer krasi širok pojas od sive prevrnute kože, koja se sa centralne armature proteže i na vrata. Kod najskupljih verzija, ili uz doplatu, može biti i od plemenitog drveta. Putnici pozadi evidentno nemaju isti tretman kao oni na prednjim sedištima, raspoloživ prostor posve je prosečan.

Sama modularnost je korektna, nasloni deljivi u odnosu 2/3 obaraju se potezanjem ručica na bokovima prtljažnika. No, kod Hybrida nema podesive police, koja „ispegla“ nivoe, tako da dobijena površina nije potpuno ravna. Ispod je ostalo nepunih desetak santimetara (kod standardnih verzija je znatno dublji), dovoljno tek da se slože dva kabla za punjenje. Maksimalna zapremina prtljažnika nije dakle 520 l, kao kod standardne verzije, iako se ovaj podatak često navodi. Pre će imati nekih 400 l, osim toga u dnu nema prostora za rezervni točak. Peta vrata poseduju električnu asistenciju i mogu se otvoriti/zatvoriti podvlačenjem stopala ispod branika. Uz doplatu su čak i za GT Line, po ugledu na električni panoramski krov i kvalitetni Hi-Fi sistem Focal, snage 515 W (tako barem navode). Šta detaljno poseduje od opreme ovaj završni nivo, ukoliko ste zainteresovani možete pronaći na sajtu Peugeota za Srbiju.

Sve u svemu nije loš ovaj 3008 Hybrid4, sofisticiran i performanatan ali skup do bola. Međutim, pojedine države, kao što je Francuska, zbog krize nastale virusom korona, od 1. juna nude interesantne subvencije, zahvaljujući kojim se ovaj  Peugeot može „ogrebati “ za 5.000 evra (privatna lica), odnosno 3.000 evra kada se radi o firmama. Uslov je da plug-in hibridni model poseduje autonomiju od najmanje 50 km po WLTP normi  (zvanično 3008 prelazi 59 km ) i da se nivo CO2 kreće između 21 i 50 g/km.

Ni prihodi potencijalnog kupca ne mogu biti (pre)visoki, u protivnom pomoć iznosi 2.500 evra. Na to se može dodati (bolje reći oduzeti) još 5.000 evra ukoliko se vlasnik „konvertuje“ na električno vozilo, zamenom  svog ostarelog dizelaša ili benzinca (+15 godina). 3008 Hybrid4 postaje tako znatno interesantniji, s tim da i dalje ostaje „namensko“ vozilo, za kupce kojima zaista treba jedna ovakva „skalamerija“ i uz to imaju uslove da maksimalno iskoriste njegove kapacitete.

Štaviše, najavljena restilizacija biće prilika da se predstavi još snažniji 3008 PSE (Peugeot Sport Engineered), od 350 ks, kao i spomenuta slabija hibridna izvedba od 225 ks, koja će zameniti 2.0 BlueHDi/180 (ukida se). Kažete ne zanima vas, preskupo je, nema problema, tu su i dalje neuporedivo jeftiniji 1.2 PureTech/130 i 1.5 BluedCi/130, koji više nego korektno obavljaju posao.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Peugeot 3008 Hybrid 4 Plug-in GT-Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.450 x 1840 x 1.620 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 520 – 1.482 lit
Masa praznog vozila: 1.853  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/benzin + 2 elektromotora
Radna zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 200 ks pri 6.000 o/min + 110 + 113 ks, maksimalno 300 ks
Maks. obrtni moment: Benzinac 300 Nm, ukupno 520 Nm

Pogon

Tip: Integralni na sve točkove
Menjač: 8/automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 5,8 s
Maks. brzina: 235 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + električna energija
Zapremina rezervoara: 43 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 1,4 – 6,8 l/100 km
Emisija CO2: 32 g/km

Cena

Cena u Francuskoj bez subvencija 53.000 evra

Dobre strane:

Ukupna snaga i perfomanse, sinhronizovan rad svih motora, integralni pogon, lakoća s kojom se vozi, sačuvana udobnost i unutrašnji prostor  

Loše strane:

Mala 100 % električna autonomija, cena, potrošnja benzinca bez električne asistencije, smanjena zapremina rezervoara, masa
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,5 
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,75 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8,25
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,5
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 9 Ukupno 7,75
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 7,694

(5125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

83 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ova cena deluje „na oko“ strahotno (53.800 evra. za GT Line)
Poredjenja radi, 3008 „Crossway“ (paket ispod GT Line) HDI 130 AT8 je u FR skuplji nego u Srbiji oko 8.000 evra (ako ja dobro vidim cenu u FR na sajtu, a znam kooliko je kod nas u salonu (oko 31.600)). Pri čemu RAV-4 Hybrid Premium u Srbiji ima cenu od 46.400 (i to je običan, a ne plug-in hibrid)

TNT

Čekasmo članak, pa da se opet svađamo k’o ljudi (iako smo Srbi😀). Ako zanemarimo cenu, meni se proizvod ovih koji „ništa nisu naučili” čini mnogo boljim izborom od WCte (ili kako se već piše) Rav4 – prijatno sam iznenađen prvenstveno performansama, a 3008 mi je uvek bio interesantan. Za većinu ljudi ovo je odličan izbor – većina dnevnih potreba može da se zadovolji „ekološki” na struju; za puteve tu je benzinac, a bogami i performanse ne manjkaju; jedino je kapacitet rezervoara nedovoljan. Peki, pretpostavljam da ubrzanje i maksimalna brzina važe sa punom baterijom – imaš li informaciju kako se ovo… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Don

Sumnjam da je Peki vozio 180-200, ali da li zna sta se zbiva pri 140 km/h nakon par sati vožnje? Da,performanse su odlične, ali pošto je Plug in, ne hvala. 53000-5000-5000 ak imaš krntiju od 15+ godina i koliko dugo u svom vlasništvu? Neki dan sam gledao na kratko,a ako Bog da uskoro i malo duže, Lexus ux , mislim da je to ista klasa?! Ima manje snage,a košta 42 000 (čini mi se 2019 model), tako kad to uzmes u obzir …obrni, okreni, dizel mi je idalje najbolji. Peki, možeš li iz arhive iskopati test tog 508 dizel-hibrida? Cisto… Pročitaj više »

TNT

UX sam video samo na slikama; ali, na sajtu DE, max brzina mu je 177, a do 100 stiže za 8,7 sec. Mnogo mi je ovaj PUG tu potentniji, ovako „na elektronskom papiru”. Sad, ako ovo uzimaš da testiraš, valjda se i nas setiš, pa podeliš iskustva… Kod nas zvanično praktično Lexus ne postoji.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Don

Ja,ja..mnogo je slabiji, i ako je ux u istom rangu, onda je u problemu, to sam htio reći, ako će ljudi gledati po performansama. Zanima me sad, čisto poredjenja radi, za tih 53 k eura kakav najsnažniji dizel možeš uzeti , čisto da vidimo šta se za te novce može kupiti. Ma samo ću ga gledati, ne mislim traziti na vožnju, valja se zajebavati, daju samo pola sata (nije to alfa) a za to nemozes slike napraviti ,a kamo li izvesti auto iz grada, a još sa tarzanom na grbaci – ne ide. …već sam vidio da u f sport… Pročitaj više »

Peki

Moze, nadoh taj test iz 2012 godine. Test: Peugeot 3008 hybrid4 Deset godina nakon Toyote „prijus“, Peugeot je dao novi elan hibridnoj tehnologiji, spojivši po prvi put dizel i električni motor. Čast je pripala modelu 3008, pravom „best-seleru“ proizvođača, koji se prošle godine prodao u rekordnih 277.000 primeraka U iščekivanju najnovijeg 208, Peugeot 3008 trenutno je najuspešniji model ovog francuskog proizvođača. Na pola puta izmedu „crosovera“ i mini vana, 3008 se evidentno dopada kupcima, kao slični modeli drugih proizvođača, izvan ustaljenih kategorija (tipa Nissan „kaškaji“). To je verovatno i bio principijalni razlog kada se odlučivalo gde će se po prvi… Pročitaj više »

moron

Može li ovo da se objavi kao poseban tekst? Ili, barem kao dodatak uz ovaj sadašnji test?

Peki

Mislim da je malo komplikovano no ukoliko te interesuje poslacu ti slike na toj mail…

moron

Ma, mislio sam nešto drugo. Ovo (prethodni test) je ipak tvoj lep autorski rad i lepo bi bilo da ga ima i ovde, makar kao vezani članak za ovaj tekst. Tek da ljudi usporede, „nekad“ i „sad“.

Don

Hvala puno Peki, imaš li i za 508rxh test ??

Peki

Cuj „stari“, upravo mi potrvdili 508 Hybrid/225 ks za pocetak jula….

moron

Znači, dobijaš „socio“ verziju pogona 🙂

Peki

Do 200 km/h ga nisam pogurao jesam do 170… I sa praznom baterijom pokazuje na displeju da elektro motori dobijau struju, dakle perfomanse su uglalvnom sacuvane,..

moron

Nije velika doplata za ovo u FR.
U paketu GT Line „prelazak“ sa HDI 180 AT8 na hibrid (2WD) 225 AT8 „košta“ dodatnih 3.550 (46.400-42.850)

TNT

Pa kako se uzme. Voleo bih da vidimo krive snage i obrtnih momenata u oba slučaja, s tim što kod hibrida pretpostavljam da veliku ulogu igra i kapacitet baterije, to jest dostupnost elektromotora u vožnji na auto putu, recimo. Pretpostavljam da je taj bez 4 ipak manje agilan u vožnji od testiranog. Jedino da Peki testira i taj, pa da nam kaže kako stoje stvari.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Peki

Naravno da cu proveriti koliko vredi s samo jednim elektro motorom, ali kao sto rekoh u jednom komentaru verovatno kod jednog 508 ili Citroen C5 Aircross.
Drugo, cak i s praznom baterijom perfomanse su sacuvane, ima neku „skrivenu“ energiju koja omogucuje rad elektro motora…

TNT

Ono što se meni postavlja kao pitanje je situacija gde si na Autobanhn-u sa recimo 180-220 u levoj traci, sa usporavanjima samo kada moraš, pa se nakon toga snažnim ubrzanjima vraćaš na „putnu brzinu”. Ako pretpostavimo da pri ovakvoj vožnji od par sati ne osećaš gubitak snage ni u jednom momentu usled pražnjenja baterije, ovo je i sada solidan izbor, možda i odličan, čak i po toj ceni – neko je već upitao za dizel ili benzinca ekvivalentne snage i obrtnog momenta za nižu cenu, nisam siguran da ga je moguće pronaći. Takve performanse u SUV / krosover segmentu moraš… Pročitaj više »

TNT

Ali naravno, da opet podvučem – ako smo tu na 14 – 15 litara ili više potrošnje, onda je ovako mali rezervoar ogromna mana – što u vremenu dobiješ performansama, to izgubiš stalnim dopunama, kao da je čisti „električar”.

moron

Ja npr. nikada nisam do kraja skontao princip rada kod CRV hibrida. Neki vele da nema nikakve sličnosti sa toyota hibridima. I da je to praktično EV kod koga SUS samo izigrava generator. Gledao sam i na Alex on Autos ( „How Does It Work? Honda’s 2 Motor Hybrid System Explained!“ ). To samo pominjem zato jer tek pojma nemam ništa o princpu rada ovog PSA plug in hibrida, koji motor u kom režimu i koliko radi, kao i kada se i kako baterija puni u vožnji i šta ako se vozi u konstantnom režimu auto putem. Tu, pošto nema… Pročitaj više »

TNT

Taj princip koji spominješ postoji još od dizel električnih lokomotiva, a praktično još od tada datira i primena hibridne tehnologije – nije to neka novina, kao što nisu to ni hibridi uopšteno – relativno je nova primena u automobilskoj industriji. E sad, da li ovaj konkretni PUG uspeva na auto-putu da dopunjava bateriju pri visokim brzinama ili ne uspeva, pitanje je na koje za sada nemamo odogovor, jedino ako se Peki ne potrudi da nam ga pruži 😀. Pretpostavljam da deo energije koju dobije radom SUS može i tada da konvertuje u električnu – pitanje je koliki i do kojih… Pročitaj više »

Peki

Cuj, kao sto rekoh SUS pokusava da napuni bateriju kada je prazna, ali kako nisam prevalio par stotina kilometara iskljucivo auto putem ne mogu ti potvrditi hoce li ova biti i napunjena na kraju putovanja. Obraticu paznju pocetkom jula, kada uzimam 508 Hybrid/225…

TNT

Sada sam odlegdao taj video – vrlo zanimljivo rešenje. Bio sam uveren da je Hondin sistem identičan ili skoro identičan onom koji primenjuje Tojota, dok ti nisi ukazao na ovo, a tek gledanjem priloženog videa shvatio sam logiku koju su primenili. Zanimljiv pristup, zaista. Ali, nije kao što si rekao da SUS izigrava samo generator (to je slučaj kor recimo i3) već može i da bude spojen direktno sa pogonskim točkovima, i to bez posredstva menjača – ustvari, to i jeste ključna razlika u odnosu na druga rešenja.

Don

E pa da ti taj „neko“ kaže nešto 🙂 os reć da je suv sa 3.0 dizel skuplji od 52000 €? Ajd da vidimo, možda i jest….

moron

Eh, kako te cene rastu … Gledam, danas je 2008 1,5 HDI 130 AT8 dosta skuplji nego nekada 3008 mk1 2,0 HDI 163 AT6 … Oba „u fulu“, dakako 🙂

TNT

Ne znam @Don, mislim da bilo koji 3.0 d jeste skuplji. Trudim se da budem „otvorenog uma“ za hibride, evo vrlo afirmativno pišem komentare o njima, ali za sada „hvali more (hibride/električare), drž’ se kopna (SUS)“. Iskreno, moram sam to da probam pa da donesem konačni zaključak, ali samo u onim uslovima koje sam naveo. Sumnjam da 1.6 motorčić opterećen dodatnim teretom baterija / elektromotora može da dopunjava bateriju i pogoni automobil preko 180 uz zadržavanje imporesivnih performansi. Možda nas Peki obraduje takvim detaljnijim testom, a možda i ti uzmeš jedan, probaš, pa nam daš prave informacije – ja iz… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Don

Joj, ja imam svojih briga, ne dao Bog da si u mojoj koži….neću ja to sad stići, mada mogu možda rentat za 50 e prek vikenda jednog (ne može se sad nigdje ni na more, neki dan došao kum iz USA u Zagreb i odmah ga strpali u hotel u karantenu,ne znam ko će platit hotel) ako ima za (njima) malo (a meni puno) para , čisto iz zajebancije da vidim , no kako je onaj testirao e kladu hibrid, sve je reko, ja bih možda leksusa Ux tj uh 🙂 uzeo…a glede cijena, ajde da mi neko objasni razliku… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
kola

peki sve lepo reko zato batali ovu kantu i uzmi dizel

Loše strane:
Mala 100 % električna autonomija, cena, potrošnja benzinca bez električne asistencije, smanjena zapremina rezervoara, masa

peki tamo za ono razmatranje po lupom treba da ubacis potrosnju i autonomiju

Izmenjeno 3 godine pre od strane kola
Don

Pa ne valja, da. Nema do dizela, vidjeli smo da hibrid mora raditi 2 l manju prosječnu potrošnju od dizela sa napravio uštedu. Uostalom, zar je onome ko ima 52000 eura do uštede na gorivu? Nije. Evo moron reče nekih 3000 eura razlika u cijeni u korist dizela. Znaš kad ćeš vratiti te pare sa hibridom ? Nikad! Glede performansi, kad se baterija isprazni, jebote ovo k’o Pepeljuga kad otkuca ponoc, nestaju i mala potrošnja i performanse. A moguće da elektroasistiran ima 1 sekundu do 2 prednost u ubrzanju u odnosu na neki dizel kojeg mogu za 52 uzet,ali samo… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
TNT

Prednosti za mene, kada bi se hipotetički odlučio da nabavim hibrid, ležale bi na drugoj strani. U kratkim vožnjama od po par kilometara, koje su mi svakodnevne, duša me boli zbog onoga što takvom vožnjom činim nezagrejanom dizelašu. Hibrid to može da premosti, odnosno da mi omogući da „na struju” svakodnevno razvozim decu, ali i da bez problema odem na produženi vikend do npr. Beča i nazad, kao i da se vozim po DE u zonama bez ograničenja normalnim brzinama. Za potrošnju lepo si rekao – platiš 50.000 € ili više za automobil, a onda te „žulja” par litara gore-dole?!?… Pročitaj više »

moron

Da, ako čovek ima vozilo, koje „mora“ da tera i po gradu svaki dan, ali, želii da za van grada ima potpuno normalna kola, nije ovaj plug-in hibrid tako loš. Naprotiv. I mene „duša boli“ kada moram da palim kola za 1-2 km. I tako radiš svaki dan, bezbroj puta. Skoro uvek hladan motor. Pa i da nije … Da ne govorim o start-stop-u, kada ugasi i upali na svakom semaforu. Da se „roknem“. Plug-in taj problem nema. I onda bih se i ja sa njim osećao bolje. A za dobar osećaj bih bez razmišljanja bio spreman da platim ovu… Pročitaj više »

Don

Ma daj, kupis trogodišnjaka (dizela) za 15k eura, dakle 4 ih mozes kupiti za cijenu hibrida i sve da svakog u vožnji uništiš , a šanse za to su ti jako MALE, . Dakle, batali to. Onom za obavijest, Mercedes ima taj dizel hibrid, pogledaj YouTube od sat , alfirevic je testirao, pa ces vidjeti poredjenje e klase hibrid i ako se sjećam dizel. Gepek mu je pojeden, gotovo da ga i nema. Pogledaj taj video , ne da mi se sad da ga trazim jer nisam doma, pa se onda javi sa komentarom, bas me zanima sta ces reci.:)

Don

Evo ja po gradu sa klimom, bez s&s nabih 7.5 l a očekivao sam i vise, al onda izlaskom na auto put i vožnjom nekih 80tak km spala potrošnja ja na 5.2l

moron

Don, nije tu reč o parama kao pobudi, ili mojoj eko svesti, niti su u Srbiji neki jaki eko propisi, pa da ne smem da dimim kao „vozić Ćira“ i da dimim bez DPF-a, katalizatora, EGR-a … Sve to može kod nas na Balkanu … Ali, mada ekonomski neisplativ, plug-in je zaista „2 u 1“, možda i „3 u 1“. Da ne uništavaš po gradu ni zdravlje drugima (i da možeš da se deklarišeš „kao zeleni“), a da ne uništavaš ni SUS stalnim cimanjem „po 100 metara“. Osim što zbog užasne gužve živaca nemam za vožnju kolima po gradu, bez… Pročitaj više »

TNT

Evo i „onaj“ da ti odgovori. Ima to već danas i Audi; ZF takođe danas ima za BMW spremno „ko zapeta puška“ rešenje za lako prilagođavanje, ali mislim na sledeću generaciju hibrida…

kola

cuj sve si odlicno reko. to sto ljudi kupuju vake spalocije je najvise reuzultat marketinga pisanja po medijima reklamiranju otvaranju ljudima kao fol neke ekoloske svesti kao i zbog subvencija. a za to vreme jenki voze 6 hiljada kubika i dzabe gorivo i zabole ih za sve. prcaju celu planetu u pamet

Don

Sad sam ih se nagledao ,45+ kila eura,kona,leksusi,toyota… A onda sjednem u zafiru što je prave psa sa tojotom,2 l dizel automatik za 35000,8 ljudi stane,2 klime…dužine snatafea a i on za 40+…džaba ti hibrid.leksuse nisam mogao vidjeti, ne rade iako piše da rade nedjeljom.razocarao sam se. Ateca u fullu za 35 al benzinac …

Branko

Perfomanse su iste bez obzira je li baterija “prazna” ili “puna”; razlika je samo u potrošnji goriva. Što je veći udio električne vožnje, manje troši goriva (može i ništa). Baterija se, upravo da bi perfomanse uvijek bile iste, nikad ne prazni do kraja. Ako se voziš dosta po gradu i imaš mogućnost punjenja na poslu i kod kuće, ovo je idealan auto. Ako si stalno na autoputu, bolje uzmi dizela. Jedino bih prigovorio nedostatku DC priključka za brzo punjenje, sve ostali mi je za 5. Bravo Peugeot!

Don

Moguće, sad kad vidim kako su drugi zacijenili svoje modele (Opel npr.) Ovaj Pezo je još i povoljan u odnosu na njih mada je 52k pun k…para.to je za one koji imaju viška.

Branko

Don, ima i jeftinijih plig in hibrida od raznih proizvođača. Dizel motori su općenito sjajni, ali nažalost postaju preskupi za niže klase auta. Peugeot npr. gasi 2.0 Hdi, ostaje samo 1.5 Hdi, a slično je i sa drugima. Kod nas (Hr) su neki plug in hibridi po cijeni isti ili čak jeftiniji od dizela ili hibrida, radi posebnog poreza, a skoro će i državne subvencije od 5.000 EUR (najavljeno za 30.06.)

Laki

Kad bi cijena ovog „Ibrida“manja bila pa ok ovako je HDI bolji izbor zasad!!!

D_C

Od kako se test pojavio razmisljam sta mogu da napisem a da zvuci pametno. Odavno me jedan auto nije postavio u takvu situaciju da nisam siguran sta mislim o njemu. Plug-in hibridi su uglavnom tip vozila koji bi mom nacinu koriscenja neizmerno odgovorao. Cetredeset-pedeset km dometa na ‘struju’ do brzine od 130km/h u kombinaciji sa punjenjem preko noci bi mi omogucili da se svakodnevno vozim za prilicno male novce i retko palim SUS motor. A benzinac je tu kad zatreba za duze ture, za odlazak od kuce tokom vikenda, praznika ili odmora. Tako da bi racionalno gledano trebalo da bude… Pročitaj više »

Branko

Dobro razmišljaš, ali bolja usporedba je BMW 520d vs. 535d. Mogu izgledati identično, a razlika u motoru je ogromna. Sa RS6 si otišao u krajnost, ali ne zaboravi da Peugeot sprema još jaču (sportskiju) verziju, tako da… Inače, plug in hibridi su nam svima sudbina, jer je EU ograničila emisije CO2 na 95g/km, a od 2025 na svega 75 g (prosječno). Penali su ogromni, 95 EUR/g x broj registriranih u EU godišnje. To ništa bez punjive baterije ne može pratiti, uključujući Toyotine hibride. Znam da Srbija za sada ne slijedi takvu regulativu, ali cijela regija je smiješno malo tržište koje… Pročitaj više »

moron

„smatram da da za 5 godina neće ni biti auta bez neke vrste elektrifikacije: blagi hibridi, hibridi, plug in hibridi i baterijska električna vozila“

Slažem se. To je „put“ kojim se krećemo. Hteli to kupci ili ne (njih ionako niko ne pita šta oni zaista žele).

Peki

E pa sve sto si napisao napisao zvuci pametno.. 🙂
Slazem se s tobom i verujem da je verzija sa samo jednim elektricnim motorom puna kapa. Provericu prvom prilikom ali ne u 3008 vec recimo C5 Aircross ili Peugeota 508…

Rikošet

Ne mogu da svarim ove hibridne i električne šklopocije ama baš nikako… ne se tehničke i meni izuzetno zanimljive strane, nego sa suštinske (iz domena njihovog marketinga)… Naime, najbolji dio priče o ovim savremenim „ekološkim“ pogonskim tehnologijama je taj da proizvođači ko biva imaju samo jedan izbor da bi ekonomski opstali, a to je da preko džepa kupca uvedu struju u automobile i izbjegnu „penale“ koje im „zelena“ evropska adminstracija prišiva zbog prekomjerne emisije CO2? Veliki paradoks je i što se struja prikazuje kao „čista“ energije dobijena isključivo okretanjem elisa vjetrenjača ispod kojih trče nasmijana dječica, koja udušu čist vazduh.… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Branko

U pitanju je, prije svega, politička odluka, a u pozadini stoji i geopolitika. Svijet je postao multipolaran, a niti jedan svjetski centar moći ne želi biti ovisan o “tuđim” izvorima energije. Tzv. CO2 otisak o kojem govoriš ovisi o strukturi energetskih izvora, a cijela naša regija je bogata obnovljivim izvorima, posebno iz vode. Mogao bih, s inženjerskog aspekta, dokazivati koji pogon “najbolji”, ali to ovisi o uvjetima eksploatacije, da ne spomenem specifičan “faktor užitka” koji svaki od tih pogona nudi. Međutim, činjenica je da se SUS motori jako dobro dopunjavaju s elektromotorima, jer potonji razvijaju maksimalni okretni moment “od nule”… Pročitaj više »

D_C

Slazem se. Ja bih dodao jos da se stvari ne mogu samo sagledavati sa danasnje tacke gledista vec se mora gledati u buducnost. SUS motori su dosli do tacke do koje su dosli posle vise od 100 godina kontinuiranog razvoja. Tu neka dalja revolucionarna pomeranja vise nisu moguca. A u medjuvremenu se citava automobilska industrija nije bavila elektricnim pogonom na isti nacin, sto znaci da smo u tom pogledu negde na nivou gde smo bili sa SUS motorima tridesetih godina dvadesetog veka. Niko ne kaze da je dobivanje elektricne energije danas cisto, ali zasto bi smo cekali ko zna koliko… Pročitaj više »

Rikošet

Elektromotori su takođe dostigli zenit kao i motori SUS… Sam koncept elektromotora je jednostavan i nema se tu šta radikalno promjeniti. Pustiš struju kroz stator i rotor, magnetno polje odradi svoje i zavrti rotor. Šta misliš da su po tom pitanju može desiti u budućnosti? Može biti možda manji sa više snage… Budućnost nam samo može ponuditi drugačije, kapacitetnije izvore električne energije, koja je neophodna elektromotorima i ništa drugo se tu revolucionarno ne može desiti. Elektromotor nikada neće biti kockast… Osim toga to što su baterije i dalje „zakržljale“ nema nikakve veze sa autoindustrijom i 100-godišnjim nekorištenjem istih u autoindustriji.… Pročitaj više »

D_C

Elektromotori naravno ne mogu biti ponovo izmisljeni ali na koji nacin oni sakupljaju i vracaju energiju nazad u baterije se moze dalje usavrsavati. Sa druge strane, ni jedan research & development ne funkcionise bez novca, po sistemu vise ulozis vise ces da dobijes nazad. To sto su baterije i dalje zakrzljale ima direktno veze sa autoindustrijom jer je autoindustrija u stanju da ulozi mnogo vise nego proizvodjaci busilica. Upravo tu automobilska industrija sa svojim kumulativno ogromnim budzetom za razvoj moze da napravi veliki pomak. Industrija viljuskara, telefona ili kompjutera sada vec manje jer oni nemaju ni potrebu da ulazu preterano… Pročitaj više »

Rikošet

Sad odošmo na politički teren, kad nešto izvučeš iz konteksta to zaista zvuči kako si napisao… Mislim da je jasno šta sam htio da kažem, a da to sigurno nije zaustavite razvoj i napredak, vakcine i ostalo… Volim kad ljudi u dijalogu koriste činjenice, a ne kad ono što zapazim pobijaju kontekstom? Tako se samo vrtimo u krug i ne dolazimo ni do kakvog zaključka osim da se ne slažemo u razmišljanjima, što je po meni najnormalnije. Kada saberem svoje tvoje, Brankovo, treće, peto mišljenje bliže sam istini… Siguran sam u to, jer svako od nas gleda na svijet različitim… Pročitaj više »

D_C

Ma ne, nasi stavovi se ne razlikuju puno osim u dva faktora: U vezi research & development, i konkretno sledeceg sto si naveo gore ‘Danas nemamo baterije čiji kapacitet bi nam omogućio da s električnim automobilom budemo bezbrižni kao sa onim pogonjenim motorom SUS. Zašto? Zbog nedostaka para? Sumnjam…’ Posto radim za firmu u industriji koja prevashodno zivi od research & development, evo kako stvari uprosteno izgledaju: jedini realan napredak se ostvaruje tako sto das gomili jako pametnih ljudi da istrazuju nesto i igraju se u laboratorijama. Sto je njih vise, i sto imaju vise vremena, veca je verovatnost da… Pročitaj više »

Rikošet

Nema razloga da ti ne vjerujem u to što pišeš i ne sumnjam da je princip istraživanja takav, mada mi to kao laiku koji izvan te priče djeluje kao igranje binga…

Što više para i tiketa kupiš veća je vjerovatnoća da će i da dobiješ, mada su šanse 1: 1.000.000.000 da će se to i ikada desiti 🙂 karikiram naravno…

Energetska nezavisnost je oduvijek bila jedan od glavnih pokretača osvajačkih ambicija najvećih sila, a kuda će nas ova energetska rokada odvesti iz sadašnje perspektive se može samo nagađati…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Rikošet

Slažem se da u našoj regiji ima „obnovljivih“ energetskih izvora, ali pregrađivanjem jedne rijeke epitet obnovljivo se može odnositi samo na konstantan dotok vode, ali nikako na taj dio riječnog korita, jer je on i da teoretski srušite branu i pokušate sve dovesti u prvobitno stanje neobnovljiv. Jednom narušen prirodni balans je zavijek narušen prirodni balans, a da ne pričam o kvalitetu života ljudi i živog svijeta u okolini te rijeke. No ako je interes društva da imamo struju i da nam je potrebna za kuću, svjetlo, veš mašinu, rernu, mikser… onda ćemo da „zažmirimo“ na jedno oko i da… Pročitaj više »

Branko

Količina dostupne električne energije apsolutno nije neki izazov; puno je veći problem vremenski uravnotežiti potrošnju iste. To se posebno odnosi na obnovljive izvore, od kojih bi izdvojio vjetar i sunce, a upravo tu plug in vozila nalaze svoj tehnološki smisao. Pri tome mislim na punjenje vozila noću na malim snagama, dok su ultra brze punionice “nužno zlo” kako bi se omogućilo korištenje baterijskih električnih vozila na dužim putovanjima (auto cesta) ili jako učestalo (taxi). Plug in hibridna vozila rješavaju problem “anksioznosti ograničenog dosega”, odnosno strepnje vozača da će ostati bez “struje”. Elektrifikacija cestovnog transporta može donekle zamijeniti reverzibilne hidroelektrane u… Pročitaj više »

Rikošet

Daleko im kuća bila.

Volio bih da se iznađe neko energestko rješenje, koje će da rastereti prirodu, ali iz sadašnje prespektive jednostavno ne vidim šta bi to moglo da bude…

Branko

Jedno od mogućih rješenja su tzv. Vehicle to Grid sistemi integracije električnih vozila u elektro-energetski sistem ili Vehicle to House – mikro-integracija vozila s tzv. pametnim kućama.

Rikošet

Ne sumnjam da je tako, ali kada procitam ovo sto ste napisali i kada pogledam kroz prozor, te integracije mi se cine kao naucna fantastika…

Posmatrač

https://www.milversite.online/movie/planet-of-the-humans-2019-video_fe9de5971.html
Nema veze s EV, ali trebalo bi ga odgledati da bi se razumjela cijela ova „zelena priča“ koju nam serviraju poslednjih godina.

Zsphere

Suvlasnik firme u kojoj radim, Svajcarac, (takodje je suvlasnik y jos najmanje pet firmi) ima takav samo prve generacije, sa dva elektromotora. Dakle covjek koji moze voziti Bentley ali ne zeli da se eksponira i vozi ovaj automobil.
Ne vjerujem da vozi zbog ustede na gorivu ali kako mnogi komentatori stavljaju ustedu u prvi plan samo da malo dodam i ovaj primjer kakvi se sve kupci odlucuju za ovakve automobile.

Don

Čovjek se može ugledati u svakakve budale i njihovu glumu, imaš ove najbogatije koji se satrase od doniranja para, kako se podmićivanje, korupcija, mito prikazuje a stvarne namjere su još gore. Ovdje se vazu argumenti , poskupili su auta da bi stakore mogli prodavati , nema ovih dana , unatoč jeftinoj nafti (aluzija na skup prijevoz ) ko nije digao cijene svojih usluga, jedino su plate ostale iste. Nerealno visoke cijene sus koji je izjednačen sa hibridom .evo, hajde zaradi, uštedi 52000€. Ako si radnik, nećeš nikad. Ostali, već nekako mogu. Znači, skupo je za veliku većinu ljudi i nedostižno.… Pročitaj više »

Don

https://youtu.be/Lk4ie07uwzw
Eto, mada ko vozi auto 400m,7000 eura razlike , zašto se baterija tokom vožnje ne puni ?, Smiješno mali gepek zato što svabe nisu ovladale tehnologijom…i malo zajebavat ove tojotase , 1l dizela u gradu…i još stisnes gas (kako ovaj rece) i možeš vozit stalno na struju a ne kao u tojote do 50km/h.

moron

Ako sam dobro razumeo, minimalno vreme punjenja baterije je 1, sat i 45 minuta? Pa, i nije to tako loše.
Pogledajte test plug-in superba i poslušajte šta kažu koliko njemu treba minimalno da napuni bateriju. Barem dva puta više, u najbržoj varijanti … Rekao bih, oko 4 sata. Bem ti plug in …
https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=isNOlneEzVg&feature=emb_logo

Branko

To je uz doplatu za „brzi AC priključak“ od 7,4 kW (trofazna struja). Na običnoj Schuko utičnici (10 A) oko 5,5 h. Uglavnom, tko želi brzo punjenje, DC priključak je obavezan (ChaDeMo ili CCS, svejedno). U tom slučaju se puni do 80% za oko 20 min, ali rijetko koji Plug in Hybrid to ima.

moron

Za ovaj Plug-In pežo gore u testu piše: „Za kompletno punjenje baterije potrebno je do sedam sati sa standardnom utičnicom (punjač od 3,7 kW, 8 A), četiri sata sa snažnijom utičnicom tipa “Green’up” (punjač od 3,7 kW, 14 A), te manje od jednog sata i 45 minuta ako upotrebljavate Wallbox (punjač od 7,4 kW, 32 A).“ A, ako sam dobro razumeo test Superba Plug In-a, on (i sve tome slično iz VW kuće) uopšte nema mogućnost za ovih „samo“ 1h i 45 minuta. A, ako Superb može najbrže da se dopuni za 4 sata ( što ne znam da li… Pročitaj više »

don

ajd moron pogledaj jucerasnju epizodu SAT, imas je na jutjubu. Ali samo onaj dio gdje govori o toyoti hibridu, pa posebno baci oko na potrosnju na autoputu i zakljucku…traje minut-dva. S time da zakljucimo pricu, jednom za svagda, za hibride, strujase i ostala govna.

moron

Pogledam večeras …
Znaš koji je meni prosek potrošnje na CRVu? Sramota me i reći, ali, moram se unapred ograditi da ga ne vozim po gradu uopšte, a i relativno malo po auto putu. Zbog ove proklete korone su mi takve (jadne) deonice i (jadne) distance. Na do sada predjenih 3.150 km ima prosek 6,33 uz 56 km/h. WLTP kaže da je „van grada“ 6,9. Inače, jedan vlasnik takvog „istog“ CRVa, ali, hibrida, kaže da ima isti prosek, ali, sa tom veoma bitnom razlikom što on to vozilo vozi (i) po gradu. Ja ne …

don

aj budi drug, pa manje guraj auto u garazi 🙂 nego, uzmi 1000 km, i svakih 100 km resetiraj potrosnju, dakle 10 reseta. Neka mjeri samo 100 km prijedjenih, ovako kad ostavis po par hiljada km je macku o rep. rekao sam ti za kiju kad sam kupovao, bila potrosnja 5l i prodavac se kurcio , vidis samo 5 l, ja resetirao i po gradu da vozim, evo ti tvoje potrosnje (preko 8). a sta da velim, ja uzeo volva sa 8700 km na satu i na njemu pise prosjek potrosnje 8.5litara na tih 8700 km, vozim se po gradu… Pročitaj više »

moron

Nije moj sa CVT, već običan 6MT. I naravno da on po auto putu „pije kao smuk“, bez greške …
A vozio sam nedavno Tiguana 2,0 TDI 150, sa DSG7, iz 2018. godine.
Samo mogu uputiti reči pohvale na potentnost motora, za rad menjača, a i za potrošnju i to u veoma jakom režimu. „Ni za 100 godina“ ono benzinci ne mogu dostići, u onoj dimenziji vozila … (ako bi čoveku bio imperativ potrošnja). Verujem – ni hibridi. Dizel je u toj disciplini nepobediv (osim u gradu, gde ga „bije“ hibrid).

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
D_C

Evo i moje potrosnje sa puta od pre dve nedelje. Cetvoroclana porodica sa prtljagom za 14-dnevni odmor (u prevodu pun gepek) i 75 litara nafte u rezervaru. Presli smo Alpe sa severa na jug, a Italiju Milano-Trst sa tempomatom postavljenim na 150km/h. Na ulasku i u Sloveniju su bile kontrole pa smo proveli nekih pola sata na granici u cekanju i stani-kreni. Kod Hrvata je red bio poduzi pa smo isto tako proveli nekih sat i po. Stigli smo na cilj 900km od kuce i po lokalu se vozili jos nekih 100km pre nego sto se ukljucilo obavestenje za rezervu,… Pročitaj više »

moron

Kažem ja da dizelu niko ne može da parira u vangradskim uslovima.
Ali, bukvalno – „niko“. Možda taj „plug-in“, i to samo dok mu je baterija puna … Ali, bojim se, to „traje“, što bi narod rekao, koliko i „cigansko veselje“. A sada, kada sam shvatio koliko traje strujno punjenje plug-in-a, malo sam se izduvao od inicijalnog oduševljenja sa njima.

D_C

Vidim da si gore spominjao Superb hibrid. Pre 3-4 godine sam imao prilike da provozam Passata GTE koji je prakticno isti auto – mislim da su u medjuvremenu dobili nesto vecu bateriju ali u sustini nema neke razlike. Poenta sa jednim od tih plug-in hibrida je da bi u mom slucaju dane i nedelje provodio ne paleci SUS motor jer je u cistom elektro modu moguce dobaciti domet od 30-40km i do brzine od 130km/h. Za svaki dan meni dovoljno a voziti se u tisini i bez rada SUS motora je uzivancija na svoj nacin. A na duzem putu kao… Pročitaj više »

moron

Pa, koliko troši goriva taj passat GTE kada je SUS u funkciji generatora, da bi napunio bateriju, da bi u gradu mogao da se kreće isključivo na struju? I da onda predje jedno 40-50 km samo na struju
I koliko km bi trebalo da SUS radi u takvom režimu, da bi napunio bateriju, u istoj meri kao što se napuni „na utičnicu“?
p.s. nisam znao to što si napiao. I – hvala, za spoznaju.

D_C

Moron, vozio sam samo na kratko diler demonstrator prilikom kupovine sadašnjeg auta. Na žalost nisam imao prilike da neko vreme živim sa njim, kao kada Peki testira vozila. Isprobao sam samo klasičan hibridni rad, čist električni koji se meni posebno svideo i u GTE modu na otvorenom putu par puta malo jače ubrzao gde se auto ponašao kao sa klasičnim, nešto jačim SUS pogonom. Imajući u vidu da je SUS motor pri konstantnih 120-130 km/h prilično neopterećen, mislim da mu istovremeno punjenje baterija ne predstavlja neki naročit problem. Čisto moja pretpostavka… Ali opet kao što sam gore naveo, mislim da… Pročitaj više »

moron

Pročitao. I fala …
I mene „to“ iritira kod CVT-a.

Branko

Potpisujem kao svakodnevni korisnik plug in hibrida.

Branko

Postoji i plug in hibrid dizel: Mercedes GLE 300e, koji ima nižu deklariranu potrošnju od GLE 350d na auto cesti. Punjenje baterije traje oko 20 min do 80% na “brzoj” punionici, ako vozilo ima adekvatan DC priključak za punjenje na velikoj snazi. U Hr doduše takvu pinionicu ima svaka INA na auto cesti do mora, a punjenje je besplatno.

Don

Pa i ja sam išao preko Alpi prošle godine pa došao sa manje od 5 litara potrošnje , a rezervoar oko 45 litara, tako da sam za 7 dana imao 2500 km ak se sjećam dobro i 5 l (po povratku vozio drugom rutom).
Jesil sad u izolaciji? Testirao se na koronu? Ipak si bio u italijanskom žarištu . Da li je bilo kontrole pasosa na granici sa Italijom?

D_C

Između CH i Italije prolaz kao uvek, bez zaustavljanja. Pri ulasku u Slo, slovenci kontrolišu ulazak: ko, gde, zašto. Pri ulasku u Cro takođe kontrola gde je potreban dokaz rezervacije smeštaja. U povratku su Slovenci isto tako kontrolisati ulazak, između Slo i Ita ništa, kao ni između Ita i CH, u oba slučaja bez zaustavljanja. Sve ovo sa pasošima EU zemlje koja nije pod posebnim restrikcijama i naravno CH boravišnim papirima. Ne znam kako bi izgledalo za nekog sa Srpskim pasošom.

D_C

P. S. Auto je registrovan u CH. Da su neke druge tablice, pogotovo Cro ili Srbija, sigurno bih bio zaustavljen pri ulasku u CH. Karantin nije potreban kao ni test na koronu kada se dolazi iz Cro. A da sam bio u Srbiji, niko ne bi znao jer nas pri ulasku kao što rekoh nisu zaustavljali. Inače moja služba u firmi je na radu od kuće barem do kraja godine tako da ni njih ne zanima preterano gde sam bio, šta sam radio.

Branko

Velika je razlika između hibrida i plug in hibrida; i tehnološki, i u potrošnji goriva. Hibrid ostvaruje nižu potrošnju od sličnog SUS pogona samo u gradu i brdovitim dionicama, gdje može regenerirati dio energije koja bi se inače izgubila kočenjem. Isto se odnosi i na plug in hibrid, s time da se plug in hibrid može “pretvoriti” u potpuno električno vozilo na zahtjev i ako se puni na električnoj mreži. I slažem se da je za duga putovanja visokim brzinama SUS pogon najbolji. No optimalno rješenje je, po mom mišljenju, plug in hibrid, barem za većinu korisnika koji značajnu kilometražu… Pročitaj više »

Branko

Krivo su napisali, jer 3,7 kW daje struja od 16A na 230V; prije je u pitanju 1,84kW, ako je struja 8A. To onda može biti oko 7h, jer se baterija nikad ne prazni do kraja. Green up utičnica bi trebala imati 16A, ako se želi osigurati snaga punjenja od 3,7 kW i punjenje za oko 4h. Wall box stanica za punjenje zahtijeva trofaznu struju, ali i doplatu za jači AC/DC konverter na vozilu. Standard je 3,7 kW kod Peugeot-a, kao i kod Škode. Sorry ako sam bio dosadan.

moron

Ne, ne. Meni je drago pročitati. Ćovek se uči dok je živ.