1. Home
  2. Industrija
  3. MMF upozorava – zbog elektrifikacije doći će do stagnacije automobilskog tržišta
MMF upozorava – zbog elektrifikacije doći će do stagnacije automobilskog tržišta
1

MMF upozorava – zbog elektrifikacije doći će do stagnacije automobilskog tržišta

312
1
Podelite sa prijateljima:

Stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda upozoravaju da će juriš ka elektrifikaciji brojnih svetskih proizvođača srednjoročno rezultirati stagnacijom automobilskog tržišta.

Prognoze za ovu godinu najavljuju blagi pad prodaje, dok će u bližoj budućnosti glavni izazov automobilske industrije biti elektrifikacija, odnosno put kao vozilima koja ne emituju (tokom upotrebe) štetne gasove.

Globalna proizvodnja automobila pala je za 1,7% prethodne godine, dok je broj prodatih automobila manji za 3%. MMF ističe da su vozila i rezervni delovi za njih peta roba po važnosti za izvoz. Te da je 8% ukupno izvezene robe na globalnom nivou 2018. godine otpadalo upravo na automobile i sa njima povezane delove. Ista ova roba učestvuje u kompletnoj globalnoj proizvodnji sa 5%, što dovoljno govori o značaju pomenute industrije.

U prethodnoj godini Kina je ubeležila pad prodaje novih automobila, što je prvi put da se tako nešto dogodilo u toj zemlji u poslednje dve decenije. Pad prodaje je ostvaren i u Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, dok su SAD indeksirale blagi rast.

„Minus“ se nastavio i ove godine na globalnom nivou, a eksperti navode da su razlozi za to trgovinski ratovi, manjak potražnje u Kini i Evropi, elektrifikacija, kao i bregzit.

U izveštaju MMF-a navodi se da je od marta prošle godine prosečna vrednost akcije 14 najvećih svetskih proizvođača automobila pala za velikih 28%. Osim toga, Međunarodni monetarni fond donosi i sivu prognozu za tekuću godinu.

Ove godine broj prodatih automobila na globalnom nivou opašće za 4%, dok se za narednu godinu očekuje blagi rast od svega 1%. Prepreka u Kini za novi rast prodaje jesu loši odnosi sa SAD, potom uvođenje novih emisionih normi u ovoj zemlji, kao i znatno manje subvencije za kupovinu električnih modela.

Na srednjoročnom planu MMF očekuje velike investicije u Evropi u sferi proizvodnje automobila, odnosno priprema za produkcije električnih i hibridnih modela, kao i otvaranje fabrika za sklapanje baterija.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će ulaganje u elektrifikaciju usporiti rast prodaje automobila, pre svega zbog više cene električnih modela, ali i konvencionalnih vozila koja će na svojim plećima morati da iznesu visoke troškove „dekarbonizacije“ industrije.

AutoRepublika

(312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nije mi cilj reklamirati ovde druge sajtove, ali vezano za pomen „dekarbonizacije“ industrije ( ali i „desumporizacije“ ), veoma je interesantan i ovaj (sumoran?) tekst, a koja tema je i ovde često doticana:
https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2019&mm=10&dd=17&nav_id=1604907