1. Home
  2. Industrija
  3. Kina sledi BYD u želji da ne zavisi od inostranih dobavljača
Kina sledi BYD u želji da ne zavisi od inostranih dobavljača
1

Kina sledi BYD u želji da ne zavisi od inostranih dobavljača

131
1
Podelite sa prijateljima:

Evropa je probudila zver. Evropska Unija je izdvojila višemilionski paket javnih i privatnih investicija za proizvodnju mikročipova na Starom kontinentu. Problem koji nedostatak poluprovodnika, uglavnom iz Kine i Tajvana, predstavlja za brendove automobila i dobavljače komponenti, dostigao je zaista neodrživu granicu.

Brendovi su primorani na obustave proizvodnje koje po pravilu ne traju više od nedelju dana, ali problem je u tome što radnici imaju dodatne dane godišnjeg odmora koje plaćaju proizvođači, koji im izaziva haos na računima (iskreno, nismo baš sigurni u ove tvrdnje s obzirom na enormne profite, ali ‘ajde, nek im bude :)), i kod klijenata čiji rokovi proizvodnje i isporuke stalno kasne. Situacija, nešto mirnija poslednjih meseci prošle godine, ponovo je uzdrmana, za šta je EU bila prinuđena da traži rešenje koje neće rešiti veliki problem preko noći.

Prema dobro obaveštenoj japanskoj novinskoj agenciji, Kina je izdala ministarsku naredbu lokalnim proizvođačima da unaprede ono što oni nazivaju „negovanje okruženja za nezavisne inovacije u kineskim automobilskim čipovima i njihovim primenama“. Jasniji prevod je da na kineskim automobilima treba montirati više čipova proizvedenih u Kini, pošto sama agencija ističee da azijski brendovi jedva primaju između 5 i 10 odsto domaće proizvodnje. Ostale komponente dolaze iz inostranstva.

Kina, kao i Evropa, teži samodovoljnosti, ali njena sposobnost da proizvodi poluprovodnike je mnogo veća od sposobnosti Starog sveta, što će i dalje predstavljati veliki problem za neazijske proizvođače. Uprkos tome što šest dominantnih dobavljača drže 90 procenata globalnog tržišta za neazijske brendove – Infineon, NXP, Microchip, Renesas, ST i „Texas Instruments“ – oni ne zadovoljavaju u potpunosti potražnju za mikrokontrolerima (MCU) posvećenim info-zabavnim sistemima ili snagu elektronskih sistema evropskih hibridnih i električnih automobila.

Upravo je to problem koji BYD nema. Azijski brend ima odeljenje specijalizovano za proizvodnju poluprovodnika za svoja hibridna i električna vozila, sa godišnjom proizvodnjom od 200.000 jedinica za 50.000 automobila. U Evropi postoje proizvođači sa puno kapaciteta da prate istu BYD-ovu strategiju. Velika misterija je zašto to ne čine da bi rešili krizu koja ih gura u značajna uska grla i gubitak beneficija.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Velika misterija je zašto to ne čine da bi rešili krizu koja ih gura u značajna uska grla i gubitak beneficija.“ – veoma skupa tehnologija, veoma skupo znanje, nedostaju talentovani strucnjaci. Krajem prosle godine vlada USA je odjednom zatvorila Kinezima pristup do elitnih univerziteta i institucija koji se bave elektronikom. Kinezi, vredni, pametni i organizovani, odmah su pokrenuli sopstveni razvoj! A Rusi? Ostaju kod votke i raskosi.