1. Home
  2. Testovi
  3. Fiat Tipo SW 1.6 MultiJet/130 Life – Tipo za Peru
Fiat Tipo SW 1.6 MultiJet/130 Life – Tipo za Peru
70

Fiat Tipo SW 1.6 MultiJet/130 Life – Tipo za Peru

8.61K
70
Podelite sa prijateljima:

Pera je moj drug, mali privrednik koji je nakon silnih muka najzad kupio novi automobil, Fiat Tipo Sedan 1.4/95 ks. Nažalost, ubrzo se ispostavilo da ovaj nije najbolje adaptiran njegovim potrebama, kao kec na desetku legao bi mu ovde predstavljen Tipo karavan, s osveženim 1.6 MJTD od 130 ks.

Pere se možda sećate iz testa od pre koju godinu (naslov je bio „Jazavičar za Peru“), kada sam mu toplo preporučio produženi Fiat 500L (sedam sedišta), po mom mišljenju dobar kompromis za porodično/poslovnu upotrebu. Dvoumio se svojevremeno moj drugar, no na kraju je zbog razno-raznih problema odustao od kupovine novog automobila.

Naime, Peki, kako ga od milja zovemo, zajedno s suprugom ima firmu Milbi za bebi/dečiju odeću i opremu u Novom Sadu, plus dvoje odrasle dece, podosta familije i ogromnog kera. U međuvremenu teška vremena postala su još teža, Peki i njegova verna ljuba ne mogu si kao nekada priuštiti 2-3 polovna krša u dvorištu (pogodili ste, dobrim delom jer ne bi prošli tehnički pregled), već su prinuđeni da traži kompromise.

Perin Tipo Sedan

Da, da dragi moji internet prijatelji, nije ovo priča o razmaženoj „princezi na zrnu graška“, već o „Ivici i Marici“, izgubljenim u šumi životnih problema… Jedno vozilo moraće dakle da obavlja više funkcija, za otići na odmor i svakodnevna „zujanja“ po gradu i okolini, odnosno za prevoz robe do butika raštrkanih po celom regionu. Više puta nedeljno junak ove priče obori tako zadnja sedišta, natovari automobil bebi opremom ili repro materijalom (tekstil, sunđeri, tapacirung), te „zapuca“ na put.

„Sahranio“ je Pera ko zna koliko automobila, dok je još uvek aktuelni Renault Espace 4 1.9 dCi na izdisaju, s jedva 300.000 pređenih km… Hteo ne hteo morao je Pera pazariti nešto novo, kako i sam reče s kršinama nema snage ni mogućnosti više da se bori! A šta drugo uzeti kada nema ni prebijene banke „u šteku“, do jedan „domaći“ Fiat, po retko pristupačnoj ceni i još povoljnijim uslovima kupovine.

Fiat Tipo Sedan

Skupiše nekako Vlaisavljevići tih neophodnih par hiljada evra za učešće, te uz dugoročni kredit od nekih 200 evra mesečno, postadoše ponosni vlasnici Tipa Sedan Life s četvoro vrata! Zašto baš taj model? E pa jedino je Sedan ostao na legeru, po bagatelnoj ceni od nepunih 13.000 evra! I to nova verzija, veoma bogato opremljena, ali pokretana praistorijskim atmosferskim 1.4 od 95 ks.

Enterijer Tipa u sedan varijanti pre restilizacije

U početku srećan k’o malo dete, moj drugar se ubrzo uverio da ovaj ne odgovara u potpunosti njegovim potrebama, kako po pitanju karoserije, tako i agregata. Naime, bez turbo punjača, motor mu deluje lenj, a kako ima teško stopalo i prelazi par desetina hiljada kilometara godišnje, prosečna potrošnja od nepunih 9 litara znatno opterećuje kućni budžet! Uz to, iako je prtljažnik ogroman, nepraktičan je za transport robe koju firma proizvodi, Pera je navikao da obori zadnju klupi i da tovari do plafona.

Pričali smo o svemu tome pre kupovine, u startu namerio se na Tipo hečbek, ali ovih više ne beše na lageru, trebalo je čekati ko zna koliko meseci i rizikovati da ga plati znatno skuplje. Narodski bi se vulgarno reklo „posle seksanja nema kajanja“, dakle šta je tu je, uostalom promet je opao, te se Peki manje deplasira nego li ranijih godina, a i manje je robe za transport… Da je mogao, kao što nije, Pera bi sreću pronašao u ovde predstavljenom SW, kao i sve karoserije ovakvog tipa karavan je znatno praktičniji za prevoz robe, dok je 1.6 MJTD dušu dao za duge staze…

Nemamo Cross, može li karavan?

Ima bogami već više meseci kako ne prestajem da šaljem mejlove šefu voznog parka, s pitanjem kada će Tipo Cross biti dostupan. Iz ne znam kojeg razloga još uvek ga nije dobio, iako se ovaj naveliko može videti u prodajnim salonima, čak i na ulicama! Ponudi mi umesto njega ovaj Tipo SW, reče ima „novi“ je 1.6 MJTD/130, a i unutrašnjost je osvežena. Hajde kad je već tako da ga testiramo, mada smo o Tipu, bez obzira na oblik karoserije, već više puta pisali.

No, uz cene koje se praktikuju u Srbiji, niže za više hiljada evra nego li u Francuskoj i zemljama EU, i dalje je za mnoge veoma interesantan. Pre toga podsetimo se malo njegove karijere, u ovoj formi na sceni od 2016. godine. Nakon što se čitavu deceniju skoncentrisao na razvoj modela 500, u brojnim izvedbama (500, 500C, 500L, 500X, 595), Fiat je odlučio da se pozabavi i Tipom.

 

Za mlađe čitaoce, kojima Tipo sa kraja 80-ih godina ne govori mnogo, recimo da se radilo o gotovo revolucionarnom modelu, po mnogo čemu ispred svog vremena. Specijalizovani mediji odmah su ga proglasili automobilom 1989. godine, a kupci su pohrlili u salone (preko 2 miliona prodatih primeraka). Nažalost, nakon njega Fiat nije uspeo ostvariti sličan komercijalni uspeh, naslednici Bravo/Brava, Stilo i opet Bravo iz 2007. godine, više manje neslavno su završili karijeru.

Verovatno su iz tog razloga odgovorni u Fiatu oklevali s zamenom, te je tako prošlo tri godine bez predstavnika u C segmentu. Strategija koju su na kraju primenili ukratko bi se mogla nazvati „luksuzni lowcost“, drugim rečima Tipo je u neku ruku narodski predstavnik u „Golf“ klasi. Ništa dakle od vrlo sofisticiranog vozila, kao što su pojedini konkurenti (VW Golf, Renault Megane, Ford Focus, Peugeot 308, Citroen C4, Toyota Corolla), ovoga puta Fiat se dobrovoljno svrstao u drugu ligu. Po rečima proizvođača Tipo je „racionalno jeftino“ vozilo, i kao takvo nije deo „game za zadovoljstvo“, odnosno svrstan je u isti koš sa malom Pandom i kvazi mini vanom Doblom.

Modeli u ovoj grupi imaju za cilj da kupcima ponude osnovne vrednosti, po najnižoj mogućoj ceni. Znači, pored svih sigurnosnih sistema i poprilično neophodne opreme, ubačeni su agregati skromne snage, do dolaska restilizovane verzije između 95 i 120 ks. Samim tim, jasno je da Tipo ne može da računa na primenu skupe hibridne ili električne tehnologije, a sve u cilju smanjenja štetnih izduvnih gasova. Sve što mu je ostalo je da po ugledu na Pandu posegne za „čistim“ i jeftinim gorivom, tj. plinom, odnosno da poboljša aktuelne SUS agregate, kao što je to slučaj sa 1.6 MJTD.

Jedva primetne izmene

Kao po običaju, nakon bezmalo pet godina postojanja red je došao na zatezanje bora, osvežene agregate i novu verziju Cross. O njemu možda uskoro znatno opširnije, u međuvremenu samo napomena da poseduje stilske elemente u stilu Dacije Sandero Stepway, tj. veće odstojanje od tla za bezmalo 4 cm, plastične zaštite na prorezima za točkove i izmenjene branike napred i pozadi.

Pokretan je istim agregatima kao i ostali modeli, dakle novim trocilindarskim 1.0 T3 od 100 ks, koji istovremeno zamenjuje 1.4/95 i četvorocilindarski 1.4 T-Jet od 120 ks. Mnogo važnije od tih 5 ks je obrtni moment, zahvaljujući turbo kompresoru 1.0 T3 razvija 190 Nm (1.4/95 samo 127 Nm), no kod snažnijijeg  1.4 T-Jet i dalje je veći (215 Nm). Pored benzinca Fiat je poradio i na dizelima, „novi“ 1.3 MJTD razvija 95 ks, a voženi 1.6 MJTD 130 ks, tj. 10 ks više od prethodne verzije.

Na parkingu Fiata France ugledah i izvedbu Sport, koja se razlikuje s jedva par detalja, kao što su drugačiji aluminijumski naplaci od 18 cola i oznake Sport na prednjim krilima. Nema iznenađenja ni kod njega, agregati su identični.

Pređimo zato na naš karavan, kao i sve ostale verzije ima novu prednju masku na kojoj nije više dobro poznati znak proizvođača, već velika slova FIAT. Izmenjena je i svetlosna grupa, kao i branici, no Tipo se i dalje može prepoznati iz aviona. Pozadi izmene su nevidljive, ovde je zadržana dosadašnja značka Fiata, samo je zadnja svetlosna grupa u LED tehnologiji.

Nešto je originalniji enterijer, pre svega zahvaljujući ekranima. Centralni za multimediju je kod mog Tipa veći i drugačije forme (10,25 inča), dok je kod Perinog Tipa i dalje od 7 inča, iako je i njegov restilizovan i u istom završnom nivou? Mala napomena, ukoliko ste eventualno kupac polovnog Tipa, odmah po pojavljivanju Sedan je imao ekran integrisan u centralnu konzolu, za razliku od hečbeka i SW, kod kojih je bio nakačen spolja. Tek par godina kasnije i kod limuzine je ugrađen u istom stilu.

Drugi ekran je ubačen umesto instrumenata, nekadašnji analogni zamenjeni su digitalnim. Lepo deluje pokazivač brzine, ne i obrtomer, kod koga desetak dioda samo „ofrlje“ pokazuju u kome je režimu rada motor. Igrajući se s mnogim opcijama i personalizacijom, pronađoh čak i indikator temperature ulja i stanja AdBlue tečnosti. Sve ostalo mi deluje više manje isto, što se pre svega odnosi na dizajn centralne konzole i sedišta.

Zapravo trebao bih navesti još jedan praktičan detalj, koji, ukoliko me sećanje ne vara, ne sretoh prilikom ranijih test vožnji Tipa, a radi se potenciometru za jačinu svuka, pored ručne kočnice. Pametno rešenje, tu gde je lako je dostupan i suvozaču. Navešću i neka nevidljiva poboljšanja, Fiat je pojačao opremu u želji da Tipo približi modernijim i mlađim konkurentima.

Mislim pre svega na inteligentni regulator brzine (održava željenu distancu s vozilom ispred i zadršava ga u svojoj traci), sistem za čitanje saobraćajnih znakova, auto adaptivna kratka/duga svetla, detektor mrtvog ugla u spoljašnjim retrovizorima, sistem „Keyless Entry/Go (otključavanje/zaključavanje vozila bez ključa i startovanje motora), induktivno punjenje smarfona, USB priključak za putnike pozadi…

Mnogi drugi elementi enterijera su već viđeni kod ostalih modela proizvođača, što ne znači da ne zaslužuju pohvalu. Točkići za podešavanje klima uređaja i upravljač, lep na oko i prijatan u rukama (isti kao kod 500X), spadaju u njih. Smešten u relativno tvrdo sedište, s dovoljno snažnim osloncima i mogućnošću električnog podešavanja lumbalnog dela, vozač lako pronalazi željenu poziciju. Amplituda podešavanja sedišta po visini je za pohvalu, Tipo se savršeno adaptira različitim gabaritima.

Ergonomija je sasvim korektna, sve komande postavljene su kako treba, računajući i one za električne podizače prozora (često smeštene preterano unazad). Slično je i sa udubljenjima i boksovima za odlaganje sitnica, pored standardnih, navedimo i jedan poveći u naslonu za laktove (podešava se po horizontali). U B molu je izbor plastike, posebno one na vratima i na donjem delu centralne armature, računajući i konzolu koja deli vozača od suvozača. Na gornjem delu armature ipak je sunđerasta, no i dalje smo daleko od standarda koje su nametnuli tenori u segmentu.

Uprkos tome, izbegnut je „efekat Logana“, enterijer ne deluje preterano jeftino. Ovo se odnosi i na kvalitet izrade, greše oni koji potcenjuju tursku fabriku u Bursi, ova spada među najmodernije u Evropi. Ni raspoloživ prostor u našem Tipu nije za potcenjivanje, štaviše, može se reći da spada u izdašnije.

Na zadnjem sedištu dve odrasle osobe putuju posve komotno, čak se i treća može smestiti u sredinu, a da ne mora neprijatno raširiti noge (nizak tunel). Zadnja stakla silaze kompletno u vrata, dok su za sve putnike, osim za vozača, predviđene ručice na plafonu. Pristup im je olakšan širokim otvaranjem vrata, pod maksimalnim uglom od 80°. Da bi se zatvorila nije neophodno zalupiti ih kao manijak, uz to, zvuk je pun i prijatan.

Sam prtljažnik je logično veći nego li kod sedana (520 l) i hečbeka (440 l), poseduje veoma solidnih 550 l. Polica se može postaviti u dva nivoa, kada se obore zadnji nasloni i podigne na viši nivo dobija se potpuno ravna površina. I pored toga u dnu pronađoh rezervni točak istih dimenzija, prava retkost kod savremenih automobila. Mala napomena, Tipo se do sada mogao dobiti i s pogonom na gas (samo uz 1.4 T/120 ks), u tom slučaju rezervoar za isti je eliminisao rezervni točak, ali je zapremina prtljažnika smanjena za samo 20 litara.

Dobri stari dizel

Da se razumemo, dizele ćemo sve manje voziti i testirati, upravo zato nisam oklevao da uzmem ovaj 1.6 JTDM kada mi je ponuđen! Verujem da još uvek nisam postao nostalgični metuzalem koji hvali sve što je nekada bilo (to ne znači da neću ubrzo postati), želim da kažem da respektujem novu tehnologiju, tj. hibride i električne automobile, ali kako „pljuvati“ po nečemu što je odavno dokazalo svoje kvalitete?

Jer savremeni dizeli nikada nisu bili čistiji i performantniji, nažalost ni to ih neće spasiti od izumiranja! I dok ih je najveći svetski proizvođač Toyota već izbacila iz ponude, Fiat, koji je od prošle godine u sastavu nove grupacije Stellantis, i dalje poseduje kućne agregate. Verovatno će pre ili kasnije odustati od njih, odnosno preuzeti čuveni 1.5 BlueHDi iz nekadašnje grupacije PSA, no za sada 1.3 i 1.6 MJTD i dalje pogone pojedine modele.

U Fiatu navode da su osveženi, tj. da su poradili na ubrizgavanju, kako bi se izvuklo više snage i pre svega smanjio nivo izduvnih gasova. Nista dakle revolucionatno, iako s 10 ks više 1.6 MJTD/130 ima isti obrtni moment od 320 Nm, kao i prethodni od 120 ks. Razlika je jedino što ga sada razvija pri 1.500 o/min, ranije je morao zavrteti se na 1.750 obrtaja.

Šta još reći, a ne ponoviti se? O ovom motoru verovatno mnogi već sve znaju, tako vam je izvesno poznato da ukoliko i ne spada medu najdiskretnije, svakako je jedan od najperformantnijih. Toliki obrtni moment nijedan blok u segmentu ne razvija (najbliži je 1.5 BlueHDi sa 300 Nm, dok Renautov 1.5 Blue dCi ima samo 260 Nm). Samim tim, jasno je da je „pun k’o oko“, što se odražava na veoma dobra međuubrzanja.

Nije neophodno sići u niži prenos čim je ispred vas laka uzbrdica ili malo delikatnije preticanje, ovaj MultiJet vuče „k’o blesav“. Probah da ubrzam s 50-60 km/h u petoj brzini, uz jedva nešto više od 1.000 o/min (kao što rekoh obrtomer nije ni malo precizan), nema problema, bez „štucanja“ i negodovanja prihvata gas. Pri višim obrtajima se čuje i svima stavlja do znanja o kakvom se pogonu radi, no nije to buka koja će vam iritirati slušni sistem.

S ovakvim zvukom družim se nekoliko proteklih decenija, gotovo da mi prija! S porastom brzine na auto-putu utihne, tada se mogu čuti neki drugi šumovi, od vetra i kotrljanja točkova. Nista strašno, ali stekoh utisak da su izraženiji nego li kod najsavremenijih predstavnika u segmentu. Slično zapaženje se odnosi i na ogibljenje, Tipo previše „suvo“ prenosi udarce odozdo, tek da vam stavi do znanja da ste ga platili mnooogo jeftinije od jednog Golfa, Focusa, Megana ili 308-ice!

Za prosečnog srpskog vozača ovo je od sporedne važnosti, osmeh na lice izmami mu putni računar, koji u optimalnim uslovima pokazuje prosek potrošnje od samo 4 litre. Na auto-putu je viša za oko jednu litru, dok u gradu poraste i do 7 litara. Ukupan zabeležen prosek nakon nekih 800 pređenih kilometara i nedelju dana prilično zahtevne vožnje (gradske gužve i oko 500 km auto-puta pri „jačim“ brzinama), stabilizovao se na 5,4 litre!

 

Inače vozna dinamika je korektna, Tipo SW je siguran auto, ne i preterano zabavan za vožnju. Težak je na upravljaču, a kada se pritisne na famozno dugme City, prejaka servo asistencija briše „dodir“ s podlogom. Jednostavno ovaj Fiat pošteno odrađuje svoj posao, bez većih pretenzija. Isto se odnosi na šestostepeni ručni menjač (Tipo nema automatski ni u jednoj verziji), kao i na kočnice.

Sve u svemu jedan veoma upotrebljiv automobil, posebno u karavan izvedbi. Podsećanja radi, titula AutoBest, koju je dobio po lansiranju (za neupućene, žiri od 26 specijalizovanih evropskih novinara, dodeljuje svake godine ovu titulu, na osnovu 13 kriterijuma, kao što su koncepcija, udobnost, odnos kvalitet/cena, vozna dinamika, cena rezervnih delova, polivalentnost, preprodajna vrednost), nije mu dodeljena na lepe oči.

Dobar ili vrlo dobar na svim poljima, Tipo se vratio osnovnim vrednostima proizvođača, uz pristupačnu cenu. Ukoliko je istinito to što piše na sajtu Fiata Srbija, osnovna cena za Pekijev 1.4/95 (i dalje u ponudi kod nas, verovatno dok se ne isrpe zalihe) iznosi samo 11.490 evra (mesečna rata samo 110 evra), za te pare teško je pronaći model i iz B segmenta! Karavan izvedba je nažalost skuplja, počevši od 14.390 evra (akcijska cena), no ovde nije više u ponudi s 1.4/95, već s novim 1.0 T3/100.

Za ovde predstavljen u najvišem završnom nivo Life treba ipak 21.800 evra (nije na akciji), no i tada je ubedljivo jeftiniji od recimo aktuelnog Peugeota 308 (1.5 BlueHDi/130 Allure Pack košta 25.890 evra). Jasno vam je sada zašto je moj drugar posegnuo za najjeftinijim Tipo Sedan, za razliku u ceni kupovaće gorivo još dugo, dugo godina, dok će bebi odeća i oprema, osim u gepeku biti i na zadnjim sedištima.

Uostalom porudžbine preko interneta sve su brojnije, ne oklevajte ukoliko ćete vi ili neko od vaših bližnjih uskoro postati roditelj, Milbi ima retko široku i kvalitetnu ponudu, kao i Fiat Tipo odličan odnos uloženo/dobiveno.

Tekst i fotografije: Perica Rajković  

Fiat Tipo SW 1,6 Multijet/130 Life

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.571 x 1.792 x 1.514 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.638 mm
Zapremina prtljažnika: 550 l
Masa praznog vozila: 1.470 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Radna zapremina: 1.598 cm3
Snaga: 130 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 320 Nm pri 1.500 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,1 s
Maks. brzina: 207 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7/5,4 l/100 km
Emisija CO2: 124 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 14.390 evra

Dobre strane:

Agregat, potrošnja, unutrašnji prostor, bogata oprema, promotivna cena za slabije verzije

Loše strane:

Pomalo zasterela koncepcija, ne preterano udobno ogibljenje, kvalitet pojedine plastike, SW osetno skuplji od ostalih karoseriija 
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,25 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7 Ukupno 7
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,25 
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 8,5 
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,444

 

(8614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

70 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Drug Rajković nastavlja u svom stilu … Sećam se u uvodu pomenutog testa, „Jazavičar za druga Peru“ … Kako bih ga zaboravio 😊 Tipo SW je sasvim korektno parče karavana. Nije najveći u klasi, ne nudi najviše mesta ni za putnike, ni za prtljag, već je „sasvim prosečan“. Ostalo mi je u uspomeni da mu je za moj ukus i telo mali „Headroom“ (slično kao kod corolle TS). Čak me ni oblik prednjih sedišta nije oduševljavao za moj suviše dug trup, a na jednoj od fotografija ovog testa se vidi način kako su profilisani nasloni za ledja prednjih sedišta, kao… Pročitaj više »

Peki

Auuu, ti ga detaljnije opisa od mene…🙂
Bravo!

moron

Čim se pojavio kao model, privukao mi je pažnju kao potencijalno buduće porodično vozilo i još tada sam ga detaljno sagledavao i bezbroj puta u salonu oko njega obigravao (sećam se da je 1,6MJ Lounge bio oko 18.500). Ali, za moje degenerično dugotrupno telo psa jazavičara, oblik naslona za ledja prednjih sedišta je bio potencijalno zabrinjavajući ( a siguran sam da je za normalnu osobu do oko 185-190 cm to sasvim ok). Prosto, nisam imao hrabrosti da rizikujem, jer je slično profilisana sedišta u tom delu ispod naslona za glavu imao pežo 407, koji je imao moj prijatelj, sa kojim… Pročitaj više »

Rikošet

Paradoks savremene autoindustrije. Kao sve možeš da dobiješ, samo sjedišta po mjeri ne. To u praksi znači da ako nisi univerzalne građe, u slučaju eventualnog sudara proći ćeš puno gore od ljudi koji imaju univerzalnu građu prema kojoj se sjedišta kroje… Naime, naslon za leđa ne odgovara tvojoj konstituciji, a najčešće uz njega neće odgovarati ni naslon za glavu. Vazdušni jastuk će te opaliti vjerovatno tamo gdje nije predviđeno, pa ćeš da u najboljem slučaju se ugruvaš i izlomiš puno više nego idealno građena osoba, kojoj je sjedište prilgođeno. Preživjećeš kažu, ali da li bi posljedice mogle biti manje da… Pročitaj više »

moron

Ako pitaš proizvođače automobila, za sedišta automobila važi pravilo „One Size Fits All“ … 😀

BB

Na, tada novom, Berlingu sam rastavljajo sjedište u ubacivao spužvu da bih eliminisao grbljenje. I kada sjedam u bilo koji auto to prvo gledam…

moron

Tužno mi je to. Da kupiš novo vozilo i odmah mu „prepravljaš sedište“, jer je ono suviše profilisano i odgovarajuće samo za osobe tačno odredjenih proporcija (a ne i za tebe).
Možda je to razlog i zašto je meni udobno (a svima ostalima neudobno) sedište kod 500L 😊 Jer mu je naslon za ledja „ravan kao daska“ 😊

BB

Ja zamišljam taj „ravan kao daska“ oblik kod svih auta i sanjam ga noćima 😉

Iznogud

Najbolja sjedala kao opcija nudi Volvo al tamo od 60k +. Dobra su bila i u s Maxu, možda je do paketa opreme ali ni blizu volvu. S druge strane , uvijek skliznes u sjedalu, zavisi od odjeće u kojoj sjedis, ali udobnija sjedala dobijas kod skupljih auta i to samo nekih.

Pomponije

Najbolja sedišta u kojima sam ja sedeo su AGR u Opel Insigniji!

Robi

Takodje,AGR u Astri K.

Iznogud

Tebi jedinom smeta dok ostalima valja , nije do fiata. Prestani kukati više, stalno isti komentar.

Suki

Jutro! Kako ugodno sjedne ovakvo štivo uz subotu ujutro i mirisnu kavicu! Hvala.

moron

Iz „komunikacije“ sa jednim vlasnikom Tipo Cross-a saznao sam da kod Tipa ne postoji „sistem za CENTRIRANJE vozila u sredinu saobraćajne trake“, već samo „sistem za održavanje vozila u saobraćajnoj traci“, tako da, teoretski, da pustite vozilo „da vozi samo“ na putu na kome su iscrtane uzdužne linije, ono bi išlo cik-cak (od leve do desne linije i obrnuto), umesto da se stalno nalazi pozicionirano na sredinu saobraćajne trake (pa kako god bio pravac prostiranja puta).
Pretpostavljam da je to slučaj i sa testiranim Tipom SW.

moron

Samo da ovde svima prenesem pozdrave od TNT-a ( „Pozdravi Dona puno, kao i ostale…“).
😊

Peki

Ne razumem, zasto nam prenosis pozdrav od TNT-a, zar ne moze sam da se javi…? Da niste mozda zajedno u setnji po Fruskoj Gori 🙂

moron

😀😀😀

Iznogud

Čaše moj Peki, čaše! Musa je, teško ovo napisati – preselio pa ga moron sa čašama doziva. Da mi je doznat dje zlato pa da osnujemo stranku u Parizu, znakovitog naziva CO2

Iznogud

Hvala moron, pozdravi ti meni Musu, ljubi ga deda. Jesam ga poželio, ko ono njegovo zlato…🤗🤗🤗🍻🍻🍻

Renault Terminator

Ma hebem ti Fiat,bio auto,bio kamion😁.Vozio par dana Fiata,na Merdži mi mijenjali korpu,lamelu..ma idi begaj,daleko mu lijepa kuća🤮.comment image

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator
BB

Popravljali mi anlaser na Ivecu, ruke masne do ramena, Prlazi nam vozač i veli: Blago vama, vi vozite FIAT…
Pa šta ti voziš? pitam ja. Pokaza na Mercedes star ne više od 3-4 godine…
‘ Ajd ne za*ebavaj sirotinju, vidiš da smo u kvaru…

Ali vi ćete sad to završiti i gas… a ja kad vidim brdo, tražim saobraćajnu da mi neće isteći registracija dok izađem na vrh brda… 🤣😂🤣😂

Renault Terminator

Rođo,na prste jedne ruke mogu nabrojati kolege koji me preteknu u toku godine na autoputu😎.Sve ih brijem na cesti ne hebem iznenađenja.

Mikele

Odličan tekst.

Onaj što ga zgazilo vreme

Svo ovi stari dizel-čići su dobili 5-10ks i nešto Nm uvođenjem AdBlua. Jednostavno, ekološki se sad može dati više goriva, a da se zelena (bagra) ne ljuti. Tipo je pravi Balkanac, posebno sedan je namenjen baš za dno dna. Jeste enterijer, jadan (posebno u najnižim paketima opreme), u meri da me podseća na staru Ladu. Ali, dobar je ovo prevoz za uložene novce, i naravno ako može dizel. I ako bdu mogli da ostave ovaj pogon u Evropskoj uniji, postaće ovaj auto bestseler. Ima tamo milioni Turaka, Šhiptara, naših, i raznih drugih sirotinjskih fela, mada su oni po defoltu kupci… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Iznogud

Jebo ti sebe pa vama niko ziv ugoditi. Koliko je ovdje obozavalaca dacie, vlaške spodobe na 4 točka koje nam Peki a vidim i vrele gume počele , cim izadje druga boja odmah predstave, i tamo od početka tvrda plastika, ružna i odvratna sklopocija a cim to spomeneš odmah minusi lete, ovdje je tipo miljama ispred Dacije ali plastika je tvrda. Zanimljivo, kod Dacije nema toga neg se ponavljaju laži o Tzv pouzdanom, pa laži i jeftinom autu da narod u to povjeruje. Znaci, kod tipa mozda jeste tvrda plastika bez teksture ali nije toliko problematična kao kod Dacije ,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Onaj što ga zgazilo vreme

Done, ne znam kolko pratiš ovaj prizemni program, jer ti ganjaš Mečku…. Sanjaš ustra***ni Fijat. Hebo te, na čemu si ti!?
Nemam ja ništa protiv Fijata. I sad mi jedan mali Fijat 500 krasi garažu. Imao sam ovako isto Perino vozilo, Tipa sedančinu bazni paket 1,4 benzinjara kilava…. Brate, to je rusvaj dno. Ne zameri, čak pojedine Dačiej su premija za njih. Nije Tipo klasa Megana, 308, Oktavije ili Golfa.
Tek, ovaj 1,6 Mj i lubeničar može biti dobar izbor za nas Balkance sa plitkim džepom…..

moron

Loša ti je logika … To ti je kao da stojiš pored Leona 2,0 TDI 150 u najvišem FR paketu koji sav kipi od opreme i kažeš da „on ne može biti ista klasa kao Megan ili 308 zato što taj Leon u baznom paketu ima 3-cilindrični motor, čelične felne od 15 cola, manuelnu klimu, plastični volan … bez naslona za ruku napred, bez i običnoog tempomata …“.

Onaj što ga zgazilo vreme

Ne, ozbiljno, nema tako klot auto ko Tipo sedan u baznoj opremi. Gore plastike instrument table, štofa na sedištima, tapacira vrata. Sedište vozača nije podesvo po visini. Sirotinjski načisto.
Pogledaj spolja, koliki su otvori za točkove na karoseriji…. Sirotinjski projektovano.
Vozio sam jedno vreme i Tips HB sa 1,3 MJ i 95 ks, neki srednji paket opreme. Blje dosta, ali opet nije prići gore nabrojanima.
Sve ovo važi za pre redizajna. Koliko vidim sad mu je instrument tabla još sirotinjskija sa onim lLED diodama, ko nekad na Trabantu

moron

Uozbilji se malo … 😊 Bazni Leon košta kao Tipo Cross 1,0T, a za njega je opremljen maltene na nivou pominjanog Trabanta 😊
Malo se šalim, naravno. Kao i Ti. Jer, nije Tipo u jačim motorizacijama i paketima opreme baš takvo dno kako ga ti predstvaljaš …

Onaj što ga zgazilo vreme

Stvarno ne znam kako izgleda batni Leon. I Seat je marka….. Znam da sam jedno vreme vozio neku Ibicu, možda neke 2010, bila je plastičnija od ovog Tipa.

moron

Oko jednog možemo da se složimo, Tipo je zamišljen da bude jeftiniji i gneralno po mnogo čemu svedeniji predstavnik C segmenta. Srećom, uz zadržavanje ovde testiranog, potentnog dizela.

Onaj što ga zgazilo vreme

Ja ti kažem da je na nivou Dačije. Nije ni Dačija više tako prosta. Gori je recimo Tipo po svemu od Dustera.

moron

Sandero Stepway jeste mnogo odskočio. Ali, Duster je po mnogo čemu klasa ispod Sandera.
A Dačija i ne nudi ni izbliza potentan dizel kao Tipo.
Istina, u Dusteru nudi 1,33 TCE 150 EDC. Po ceni od preko 21 hiljadu. Bar je toliko koštao onaj na testu VG-a. Van svakog razuma.

Onaj što ga zgazilo vreme

Nisam ja ušao u te nove Daćije…. Tek onaj Duster od pre 10 godina s nekom boljom opreom, bolji je od ovog Tipa sa nekom srednjom opremom. Garant.
Dizel je dizel. Dobra su oba, samo DCI je tih kao vetar, mnogo udobniji u vožnji. I to mnogo znači.

Iznogud

Pa ti si prvi i jedini kome je Tipo toliko loš. Rajkoviću, bem te ćorava, koliko si samo Tipa provozao da nam ni jednom nisi naveo ove silne probleme ! Daj otkaz, kod tebe samo hvalospjevi o tipu, pa ne može to tako.🤪🤪🤪🍻 Btw, ja samo ukazujem na neujednačenost komentara. Nije Dacia jeftina neg ogoljena, nije pouzdana neg je kvarljiva, nije Tipo loš dapače, plastika je možda neugledna ali je auto miljama ispred Dacije. Samo nazovimo stvari pravim imenima.

Iznogud

Ma mecku i BMW ovdje dobiješ za kikiriki, dvije- tri plate (polovna 2.-3 god stara a neka i 1.god), tako da nije niko lud vozit Fiata 🙂 ali svi znamo da je Tipo strpan u koš sa dacijom, ali je bolji od nje i ne zaslužuje pljuvanje. Čak šta više, dobro se nosi i sa 308 od kojeg ima bolju ergonomiju, astrom. Jedino ga malo puno ovdje jebe cijena koja je od 3000 pa do 6000 viša nego u Srbiji, tako da je Tipo cjenovno na razini Megane, 308, golfa pa onda se ie ne prodaje. Zašto je to tako,… Pročitaj više »

Iznogud

Napokon auto i motor!!! Samo dok ti dobiješ cross ovaj će dobit unuke. Imao je 120 dizelaš automatik, sad vise ne kako ti kažeš. 69db je buka na autoputu, znaci nekih 130km/h sto je ok. Kod Mercedesa motor buci konstantno dok se kod Fiata utiša cim se ugrije. Ubrzanje od 60-100 ak se ne varam 6 sekundi ili malo jače , sto je ok. Nekad je sportski tipo imao kudikamo jači motor ali ovo je Fiat uzeo praksu od prve kije ceed i to je ok.

Nik900

Fantastican auto sa 1,6 mjet nebih se bunio, i ako ima neke mane za te pare odlican.niko da napomene potrosnju koja je stvarno mala.test je odlican.

Iznogud

Naravno. Niska potrošnja, buka od 69db što je isto ili bolje od Megan, pežoa, golfa…toliko o izolaciji. Ostaje da usporedimo put kočenja, 38m Fiat, 33.3 Pezo….a jebiga, rekli smo da je fica u rangu Dacije, mora negdje sjebat.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
DUDE

Kako je krenula situacija sa cenama automobila, ostace nam dostupni samo Dacia i Fiat modeli.
Malo bolje opremljen Tipo opasno zalazi u segment Lifestyle modela, recimo 500X, koji se u Srbiji kupuje vec za 16.000eur.
Opet, osnovno motorizovani Tipo na promociji realna je alternativa Dacia modelima, a nudi bolji kvalitet enterijera i koliko-toliko komsijsku zavist, a ne podsmeh (u slucaju kupovine Dacia).
Za 12.990 EUR u Srbiji se trenutno kupuje Fiat Tipo 1.4 CITY LIFE PROMO i to je istinski BestBuy.

Timo

Taj 1.4 moze bestbuy da bude samo ko ne moze drugo da kupi, sto i nije bestbuy nego onlybuy. 😛

Iznogud

Čuj, u zemlji kojoj je glavni proizvod bio jugo, snagator od 65 ks, ovih 95 u tipu je raketa. Uostalom, da primijenimo malo logiku ovih modernih pa ćemo reći: dje se ti to misliš utrkivati? Autoput 130 i ne smiješ dalje, po gradu će biti 30, otvorena cesta 70 a guranje u garaži se ne računa. Kamere na svakom cosku, nema od brda bi B u drzavi, ravna ko daska i 95 ti je vrh vrhova. Da nećeš da imaš ubrzanja a la dildo, koja su besmislena i potpuno nepotrebna, na 30 te već okine kamera, nemaš dje ubrzavati,a picis… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Timo

Ih, davno je to bilo, ja sa 30 godina zivota nisam vozio yuga a mozda je 10% moje generacije vozilo istog.

Ma nije problem sto ne ide 1.4, nego sto trosi ko tenk, na daljim putovanjima planiras punjenje rezervoara ko da vozis dildo.

Kad rece klimu, aaa pa ne moze klima ako je uzbrdica. 😀

Iznogud

Pa ulazni je to motor, sad je samo turbak. Uostalom, gledaj kako dilde reklamiraju, ima kao super ubrzanje. Dobro, koje je stanište dildama? Kažu pa grad! Pa jel ti u gradu treba ubrzanje, ono kao 5s do 100?!?!?! Jel sad uviđate besmislice zvane dildo?! Kažu pa zagadjenje. Rekoh, čime? Kažu pa CO2. Pa to nije glavni staklenički plin neg je to vodena para. CO2 izdiše i ljudi izdisanjem vise “zagadjuju”nego svi automobili zajedno. CO2 ukupno ima par postotaka i da spalis svu naftu neće nista biti. Pa ni dildo ne može podnijeti klimu, ovaj bar može doduše sa drugim motorom… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
BB

Uvijek mi se sviđala FIATova logika pogonskog sllopa kada je dizel u pitanju i kod auta i kod kamiona, ako slučajno promašiš brzinu, samo gas i on to proguta, dok se švabe (Opel sa BMW motorom, MAN kamion) ugase…

Pomponije

Nedavno stojim na semaforu u Staroj Pazovi, pored mene Fiat 500L neki dizelaš. Otvorim prozor i slušam tu „simfoniju“ brektanja mog 1,7 cdti i tog mjet. Tad se zapitah da li ću to moći da čujem i za 15 godina. Sumnjam.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Pomponije
moron

Ja se to isto pitam već godinama … 😊 Ponekada pomislim da bi čak i „Makara“ (za pobijanje šipova) bila ugladjenija … 😊

Iznogud

Meni je ploča ok, brzinomjer je sad u sredini, ima ovu foru da je ispunjen bojom do brzine kretanja, pravo dobro. Obrtaje nikad ne gledam sve radim po zvuku motora, ali su mogli obrtomjer bolje uraditi.

Luka

Dragi internet prijatelju,da li ima nade za testom Peugeota 308,naravno u nekom „prihvatljovom“ paketu,i sa „normalnim“ motorima.

Luka

Hvala,mislim na novi,sada je bila promocija u Nici pa je osvanulo dosta testova stranih novinara ali bih više voleo da čujem mišljenje od Pekija.Pogotovo što čak i potencijalno razmišljam o kupovini, naravno ne po onim francuskim cenama i ne o hibridu,za starog momka-stara tehnika,dizel!

Peki

Cuj, novi 308 bice dostupan u pres voznom parku u novembru, kada i planiram da ga dobijem na test voznju od 7 dana. Prvo hecbek pa posle i karavan, naravno s razlicitim agregatima, mada sumnjam da ce mi ponuditi bazicne motore…To sto si mogao procitati na domacim sajtovim je, koliko ja znam, izvestaj jednog blogera koji se umuvao na prezentaciju… Nisam ljubomoran, bio sam na nju pozvan pocetkom septembra, ali smo bili na odmoru u Spaniji. Kao sto stalno naglasavam te promocije traju kratko, auto se provoza na par sati s jos barem jednim „kolegom“ u kolima, to je samo… Pročitaj više »

moron

Čeka nas, znači, zanimljiva jesen 😀

Peki

Nadam se, sutra idem po novi Nissan Qasgqai, nakon njega sledi restilizovani Duster 1.5 BluedCi/115 4×4, zatim taj 2008, Ford Kuga 2.5 Hybrid… Planiram u novembru i decembru nesto od DS (mozda DS4 ili DS9), Peugeot 308, Mitsubishi Eclipse Cross PHEV, Opel Moku, Ford Pumu E85 (bioetanol, duplo je jeftiniji od benzona), Toyotu Yaris Cross hybrid…

moron

„Mitsubishi Eclipse Cross PHEV“?

Branko će da se obraduje …

Iznogud

Znaci, nista od testa nekog auta do Nove.:-s

BB

Auuu, smanji ribu, puče štap! 😂🤣😉

Peki

Zapamtu sta sam naveo pa proveri pred kraj godine…🙂

Luka

Hvala,čekamo…uglavnom testiraju hibrid a on mi i nije neki reper…ima nekoliko testova,uglavnom pratim na ruskom-ukrajinskom,pošto to razumem(2 visoka momka,mislim da je info.car,skoro su dobri kao i vaši te(k)stovi.I ostalo na engleskom i nemačkom(mada nemački više gledam nego slušam).

Iznogud

A čuj, ako možeš živjeti sa dizajnom vozackog okruženja, izvedbom volana i očajnom ergonomijom na razini mercedesa, onda možeš razmišljati o pežou.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Luka

Nije ništa definitivno,uži izbor ali dok ne vidim uživo,sednem,probam…ne znam…Trenutno vozim Audija a4 ali već je 10 godina star,kupio bih njega novog ali mi je skup,drugi auto mi je Lancia Delta od 165 ks ali i ona je 11 godina stara,tako da je i ona za zamenu…za sada ne prave neke probleme ali bih da predupredim….Da nemam ograničen budžet,drugačije bih razmišljao,i ovo treba da „nategnem“…

Vozač Тoyote

Prije godinu dana sam mjerkao Fiat Tipo Sedan 1.4 Fire 95KS. Cijena je iznosila око 10.500 € za vozilo 2020.gp Kvalitet materijala upotrebljenih u unutrašnjosti vozila me nije oduševio, ali me je veličina prtljažnika, prostor na zadnjoj klupi i rezervni točak punih dimenzija oduševio. Takođe me je razočaralo što motor nema nikakvu zaštitu. U svakom slučaju iz nekih razloga sam odustao od kupovine novog vozila, jer mi je u međuvremenu izletila Toyota Corolla 1.4D4D 66 kw, 2014. g.p sa pređenih 87000 km, koju sam na kupio od kolege sa posla. Nakon godinu dana i pređenih više od 20 000 km,… Pročitaj više »

moron

„Što se tiče famoznog filtera krutih čestica još ni jednom nije pokrenuo regeneraciju.“

Nakon godinu dana i 20.000 km?
To, izgleda, može samo DPF Toyote …

Balkanboj

Ako ga vozi svaki dan kao da je autoput, neće ni imati problem sa *krutim* česticama.
Ja moj barem jednom nedeljno vozim kao da je neki reli brzinac u pitanju, da mu pročistim pluća.

Onaj što ga zgazilo vreme

Sa DPF nema filozofije. Produvanje ne daje rezultate u tom pogledu, baš kao i vožnja po gradu. DPF je čudna naprava, i ima glupav menadžment. Od tog „menadžmenta“ zavisi način i tip regeneracije. To što neko ne vidi da nema „regeneracije“ ne znači da se ne dešava. Brza vožnja, pun gas baššš puni DPF. Ako ste imali prilike da pratite običan dizel pod punim gasom, shvatate da i skroz ispravan zna da zadimi. To znači, da u tim uslovima se baššš puni DPF. Drugo, senzori diferencijalnih pritisaka u DPF najčešće prijave veliku razliku diferencijalnih pritisaka baš pod punim gasom, to… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
moron

Koja korist što ćeš imati idealne uslove pri regneraciji (govorim samo u smislu da ćeš biti u režimu obrtaja i „potopljenosti gasa“ koji minimalno stvara novu čadj ), kada ćeš izmedju dve regeneracije da ga voziš onako (pa i sa onoliko stvaranja nove čadji) kako ti to uslovi saobraćaja budu dozvoljavali. Ne treba čovek sa time da se opterećuje ( „bude kada bude“ ), ali, svakako treba da je toga u nekoj meri svestan (ne bi trebalo da je baš uvek slep na razne pokazatelje regeneracije u toku), jer samo tako može na vreme da primeti da se eventualno nešto… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Pri regeneraciji se dešavaju drugačiji procesi i nisiam mislio na to, već na normalnu vožnju koja pogoduje DPF. Ni to ne treba da opterećuje, nego sam čisto naveo, ako nekoga interesuje,
Kad već krene regeneracija i njoj samoj verovatno bi najviše odgovarao takav režim.
Poenta je da auto bude ispravana, posebno dizne, senzori i pumpa CR i ako se može povremeno izvesti auto van grada da obavi „nuždu2 ako hoće, ili kad krene regeneracija ostaviti vozilo bar na leru dok „ne svrši“. Mada ni to nije problem

TheStig

Veze nemaš sa životom. Daješ pogrešne informacije ljudima. Najbolje čišćenje dpf se dešava na oko 3000 obrtaja. 2000 obrtaja je premalo. Čak ni duža vožnja na tim obrtajima neće dovesti do dovoljne temperature da se pokrene hemijska reakcija. Treća brzina na dobrom otvorenom putu i minimum oko 3000 o/min. To ce svaki majstor reci. A da, to sto se wagenima pale na 550 km pokazuje koliko su smeće. Prvo nema potrebe da se tako često pali, a drugo pali se ljudima pred kucom maltene non stop pa moraju da voze dovraga kako bi se proces regeneracije zavrsio. I sva ta… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Onaj što ga zgazilo vreme

Idiote… alo,

Robi

Lep clanak.Ne bi mi bio problem da vozim ovog, 130ks i 4!! cilindra. Meni je dobar. Mada, ostaje zal za dobrim old skul turbo petrolom 1.4T-jet 120ks plin-friendlyjem, bas je bio dobar…Eko teroristi iz Brisela stvarno zele da me ubede kako je neki motor sa 3 cilindra ok, ali nece uspeti nikada…