1. Home
  2. Testovi
  3. Fiat 500X – Treba li reći „arrivederci“?
Fiat 500X – Treba li reći „arrivederci“?
27

Fiat 500X – Treba li reći „arrivederci“?

8.53K
27
Podelite sa prijateljima:

Iako je u oktobru proslavio peti rođendan, Fiat 500X se ne predaje. Nakon prošlogodišnje restilizacije, nedavno je predstavljena i vizuelno veoma interesantna varijanta nazvana Sport, koja, kako i samo ime kaže, ima izvesnih sportskih pretenzija.

Nepunih godinu dana nakon prvog „zatezanja bora“, Fiat 500X reaguje na dolazak mlađih konkurenata (Captur, Puma, 2008, Juke…) novom verzijom, zasnovanoj na najsnažnijem agregatu 1.3 GSE T4 od 150 ks. Dovoljno ili ne da održi glavu iznad vode, pokazaće vreme, za sada samo činjenica da je pred nama lepo ušminkan „žabar“, kome kao da je kumovao čuveni Abart, kao u slučaju mlađeg brata 500. Nažalost nije, iako je bilo glasina da će se upravo Abarth postarati za transformaciju, tako da na bokovima ne pronađoh značku legendarnog škorpiona, već samo banalni natpis Sport. A mogli su, tako bi ovaj 500X dobio znatno više autoriteta, bez obzira što i bez njegove pomoći deluje veoma atraktivno.

Jarko crvena boja kao srce lubenice, izmenjen donji deo prednjeg branika sa spojlerom, „suknjica“ na pragovima, mat sivi retrovizori i brave, difuzor vazduha pozadi, dvostruki završetak izduvne cevi, specifični naplaci od 18, pa čak i 19 cola (opcija).., lako će zavesti mlađe vozače. Nešto slično kao što je Seat uradio Aroni FR 1.5 TSi/150 ks, na koju je Fiat očigledno bio ljubomoran.

Sva sreća, Italijani se nisu zaustavili samo na „šminki“, pored novog 1.3 Turbo od 150 ks, predstavljenog prošle godine, pozabavili su se i šasijom. Osim što je 500X Sport spušten za 13 milimetara, amortizeri su kraći, dok je upravljanje direktnije. Na kraju, „obuše“ ga u za dva broja veće „cipele“, na naplacima od 19 cola namontirani su izuzetno perfomantni pneumatici Dunlop Sport Maxx 225/40, kakvi se obično sreću kod daleko snažnijih GT modela.

 

Super za pistu, daleko manje za grad i svakodnevnu vožnju, ko ne ošteti „felne“ za nedelju dana zaslužuje medalju! Na stranu što sam ga morao voziti u neopisivim gužvama pruzrokovanim generalnim štrajkom železničara i vozača metroa i buseva, jednostavno toliki točkovi zaista nemaju nikakvu svrhu u jednom malom krosoveru. Krenimo redom.

Šik enterijer

Još davne 1976. godine, kada sam kao klinac po prvi put kročio u tadašnji grad snova (Trst), ukapirao sam da su Italijani retko „šmekerski“ narod. Bože koliko sam im samo zavideo, ama baš na svemu, od kapućina i pica, pa sve do elegantnih devojaka i ulickanih „makina“. I dok sam „drndao“ ćaletovog matorog „fiću“ oko zgrade, sanjao sam razne Alfe, Fiate, Lancije i naravno Autobianchi, posebno model A112. OK, vremena su promenila, od glamura italijanske automobilske industrije ostadoše samo senke, retki su danas italijanski modeli vredni pažnje. Da li je to još uvek i ovaj 500X, na vama je da presudite, a na meni da istaknem par atraktivnih detalja, vrednih pažnje.

Enterijer je dakle isti kao od pre godinu dana, kada je urađena poslednja restilizacija, no kako bi se istakla sportska nota, Fiat je čitavu unutrašnjost presvukao u crnu boju. Što da ne, posebno treba istaći površine od prevrnute kože (alkantara) na kačketu instrumentacije, upravljaču i sedištima, koji bude fetišitičke nagone da se pomaze… Dodajmo na to sportski volan  i sedišta prošivena crvenim koncem, plus orginalan dizajn komandne table, da bi slika bila potpuna. Ne treba zaboraviti ni na drugačiju grafiku instrumenata, beli podeoci na crnoj podlozi isto tako daju sportsku notu.

E sad, kada se malo pažljivije prostudiraju detalji, možemo se uveriti da se za mnogo toga na testiranom vozilu mora doplatiti. Mislim pre svega na spomenute naplatke od 19 cola (nebitno, 18 cola je „puna kapa“), kao i na metaliziranu boju, Pack Sport Plus (sedišta u kombinaciji alkantara/koža, kačket iznad instrumenata obložen alkantarom i pedale od aluminijuma), kameru za vožnju unazad, grejana prednja sedišta, ručice za menjanje brzina pored upravljača, adaptivni regulator brzine, suvozačevo sedište podesivo po visni, detektor mrtvog ugla, rezervni točak, alarm…, što i te kako utiče na krajnju cenu (za sve nabrojano treba oko 4.000 evra). Šteta što taj navedeni alarm bio u serijskoj opremi možda bi me i spasao neprijatnosti, odnosno polomljenog stakla i krađe nekih sitnica iz vozila…

Po svemu ostalom, gde pre svega mislim na unutrašnji prostor, Sport je kao i ostale verzije. 500X spada u prosečno prostrana vozila u segmentu, dovoljno velik za četiri osobe prosečnog stasa, ne i za pet. Kažem prosečne, jer moj kopilot i ovoga puta je bio kršni „Sumo“, koji je na zadnju klupu stao tek nakon što sam suvozačevo sedište pomerio  maksimalno ka napred. Uz relativno nizak plafon i prozore koji se spuštaju samo do polovine, ipak se na njima neuporedivo prijatnije osećaju deca. Da ali za porodičnu upotrebu dobro bi došao i malo veći prtljažnik, 350 litara je ispod proseka u segmentu. S druge strane, na vozačevom sedištu i moj francuski delija osećao se komotno, bez potrebe da ga spusti i pogura do maksimuma.

Spomenuti upravljač zaista je lep i prijatan u rukama, šteta što je načičkan silnim dugmićima. Na brzinu izbrojao sam dvadesetak, računajući i one sa druge strane, odnosno odozdo, za jačinu zvuka i menjanje radio stanica. Ovi poslednju praktični su za upotrebu samo dok je upravljač postavljen pravo, čim počne da se „mota“, vozač više nema pojma gde su.

Organizacija unutrašnjeg prostora je bez većih zamerki, u pregrade na prednjim vratima i boks između sedišta staje sve i svašta, dok je ispred suvozača dupli pregradak za rukavice, skromne zapremine. Centralni ekran mogao bi biti veći, a satelitska navigacija jednostavnija za upotrebu. U skladu s vremenom, sada su ubačene funkcije Apple Car Play i Android Auto, kao i nekoliko novih sigurnosnih sistema.

Kako preživeti štrajk?

Da bih isterao ovaj Fiat na otvoreni put ovoga puta morao sam strpiti se čitavu sedmicu, odnosno izboriti se s neviđenim gužvama prouzrokovanim generalnim štrajkom. Trinaest iscprljujućih dana za 13 miliona stanovnika Pariza i okoline, bez izgleda da se konflikt ubrzo okonča…

Dakle, svakodnevna višesatna iscrpljujuća borba s nebrojenim vozilima, računajući motocikle, skutere, bicikle i trotinete, kao i nesrećne pešake koji nisu pronašli nikakvo prevozno sredstvo. Nikada za tri decenije boravka u Gradu svetlosti nisam video toliko ljudi i dvotočkaša na ulicama, Pariz se za par nedelja transformisao u Amsterdam.

U ovakvim okolnostima 500X Sport se pokazao loše, veoma loše, bez obzira na automatski menjač, kompaktne dimenzije i povišeno odstojanje od tla. Pored navedenih točkova i guma koje zahtevaju asfalt ravan kao bilijarski sto, vozaču komplikuje život električna ručna kočnica. Osim što je smeštena previše unazad, na konzoli izneđu sedišta, mora se svaki put  manuelno deaktivirati prilikom polaska (samostalno se aktivira i kada treba i kada ne treba). Kakva glupost, ili je električna i automatska, te sama popusti po polasku (slučaj jednog Citroena Berlingo uzetog par dana kasnije), ili je mehanička. Posebna priča je menjač, na muci da se dogovori s motorom, posebno prilikom polaska i pri nižim brzinama. Želi li se krenuti lagano odgovor na gas kasni, a ukoliko se jače pritisne na papučicu gasa nagli priliv snage zna da izazove škripanje guma i neprijatno cimanje. Dakle, upravo ono što se očekuje od jednog automatskog menjača, a to su nežni prelazi, ovde je izostalo, barem kada se radi o prva dva stepena prenosa.

Znatno je ubedljiviji i prijatniji izvan grada, jer u principu se radi o savremenoj menjačkoj kutiji s dvostrukom spojnicom, bez obzira što joj nedostaje još par stepena prenosa. Osim toga, Fiat nije predvideo više režima funkcionisanja (tipa Sport i Eco), a zauzvrat kod 500X Sport, ponudio je minijaturne ručice za menjanje brzina pored upravljača. Što da ne, mogu biti od koristi, no na kraju elektronika ima poslednju reč, umeša se ukoliko je režim rada motora previsok ili prenizak.

Savremen agregat, ali…

Poznavaoci brenda znaju da Fiat i Jeep poseduju još jedan automatski menjač AT9, no ovaj se eksluzivno ugrađuje samo uz najsnažniji dizel 2.0 od 150 ks (obavezno integralni pogon). No najveća mana ovog Fiata ipak je potrošnja, bez obzira koliko se trudili nikada se neće spustiti ispod 7 litara. Na auto-putu, što zbog „kratkog“ menjača (pri 130 km/h vrti se na visokih 3.000 o/min), što zbog samog motora, treba mu punih 9 litara. A kada se uđe u grad, pa zaglavi u gužve kakve sam opisao, putni računar pokazuje između 13 i 17 litara u proseku!

Sam agregat je moderan, od aluminijuma, sa direktnim ubrizgavanjem i turbopunjačem. Poseduje sportski duh i dopadljiv zvuk, njegovih 270 Nm (230 Nm kod bivšeg 1.4 T MultiAir) apriori obezbeđuju dobru elastičnost. No nekako je previše linearan, jer da bi se iz njega izvuklo obećanih 150 ks, mora se navući u visoke obrtaje. Nažalost, ova generacija agregata nema kao nekada selektor nazvan „Drive Mood“, koji omogućuje da se vožnja prilagodi vremenskim uslovima, odnosno raspoloženju vozača. Podsećanja radi, bivši 1.4 T poseduje tri režima, Auto, Sport i All Weather (za sve uslove). Isto tako ovde ne pronađoh ni takozvani „Traction Plus“ (elektronska kontrola diferencijala, koja prebacuje obrtni moment na točak koji ima bolji kontakt sa podlogom), što mu kod ove verzije previše ni ne nedostaje.

Naime, spomenuta poboljšanja imaju veoma pozitivan efekat, 500X Sport poseduje voznu dinamiku za primer. Koliko god da sam ga maltretirao po suvom putu nije ni mrdnuo od zadate putanje, iako se odlični Dunlop pneumatici ipak moraju zagrejati pre nego li se upusti u preterano dinamičnu vožnju. Po klizavom je druga priča, ova verzija nema pravo na integralni pogon, te je, uzevši u obzir spuštenu karoseriju i niskoprofilne gume, prava ludost upustiti se u nekakvu off-road vožnju, bez obzira što se suštini radi o jednom krosoveru…

Rezime i cene

Upravo zato se i možemo zapitati kakva je svrha jednog „sportskog“ SUV-a, iako se slični mogu pronaći i kod konkurencije (Renault Capur 1.3 TCe/150, Peugeot 2008 1.2 PureTech/155, VW T-Roc TSI/150…). Za razumnije kupce, da ne kažem sa plićim džepom, predviđen je i trocilindarski 1.0/120 ks, kao i dizeli 1.3 MJet2/95ksS, 1.6 MJet2/120 i gore spomenuti 2.0 MJet od 150 ks.

Konkurenti

Cena za naše tržište nije poznata, no ukoliko se uporedi oprema, trebalo bi da bude slična kao za završni nivo Cross 1.3 GSE T4, za koji u Srbiji treba nekih 27.000 evra. Ako mene pitate za mišljenje, mnogo, jer iako još nije zreo za penziju, 500X zašao je u godine. Sva sreća, kome je do izgleda i ubedljivog ponašanja na putu, Fiat je najavio da će verzija Sport biti raspoloživa i uz ostale agregate, ne toliko performantne, ali  znatno jeftinije i ekonomičnije.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Fiat 500X Sport 1.3 Fire Fly T4/150

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.273 x 1.796 x 1.600 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.570 mm
Zapremina prtljažnika: 350 – 1.000 dm3
Masa praznog vozila: 1.320  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo benzinski
Zapremina: 1.332 cm³
Snaga: 150 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm pri 1.850 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/MacPherson
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R18/ voženi 225/40 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,1 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara:  48 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,1-9,8 l
Emisija CO2: 140 g/km

Cena (testirani model)

Oko 27.000 evra u Srbiji za sličan model

Dobre strane:

Sportski stil, orginalan dizajn enterijera, vozna dinamika, dinamičan motor, bogata oprema

Loše strane:

Potrošnja, neubedljiv automatski menjač, tvrdo ogibljenje, mali centralni ekran, zrelo doba
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 6,5 Ukupno 6,25
Pozadi: 6
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 6,5
Potrošnja: 5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 6,5
Efikasnost: 6
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,17

(8532)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lep mi jeste … Ali, dostva stvari tu „žulja“.

Don

vjerujem da se u Fiatu smrači kad vide Pekija, sje*a im auto, da je Ford u pitanju , ne bi ti meni više dobio na vožnju 🙂 a tek u Kiji…moraju se žabari ugledati na Korejce, inače 🙂 Ha sad, suvozacevo sjedalo ne djeluje maksimalno pomaknuto ka naprijed nego je na B nosaču, a momčić je ipak sjeo. Hoće Peki tablet na volanu pa da ulazi u menije, vidim ja:-s Dugmadi i trebaju biti na njemu , neću valjda svaki čas skidati pogledat i gledati u tablet a tamo mijenjati po hiljadama menija , ko će na cestu da gleda?… Pročitaj više »

Peki

Don meni se ovaj Fiat svideo od prvog dana, ali to me ne sprecava da iznesem pojedine mane. To se odnosi i na bilo koji test automobil, sto rece Moron mnogo toga tu „zulja“ da bi se precutalo. Moja prednost je sto me niko ne „ucenjuje“ i ne prevodi tekstove kako bi mi eventualno uslovili pozajmicu automobila pozitivnim pisanjem… Svi koji cesto voze razlicite automobile vrlo brzo shvate sta imaju u rukama, pa ukoliko se pojedini nedostaci jos i mogu relatizovati, kod 500X Sport ih je ipak previse. Izborom jednog dizela, recimo 1.6 MJet/120 potrosnja ce postati ekonomicna a ogibljenje… Pročitaj više »

Don

Ama htjedoh reći da je Fiatu bilo muka kad su vidjeli puknutu sajbu pa će sad primjeniti taktiku od kije i za svaku ogrebotinu tebe odalamit po dzepu, dočim bi Ford popizdio da si ovako napisao o Fordu, jer znamo na šta su spremni oni, ali da opaske stoje – stoje.
Volio bih čuti objasnjenje iz Fiata kako to da najnoviji motor troši toliko i šta su mislili kad su pravili ovakav setup, a da puno toga žulja – žulja, i da je dizel bolji odabir – bolji je, nadam se da je taj automatik pametniji.

moron

Da, ima ovo vozilo ( za mene) nekih mana, ali, malo sam umoran od stalnog „pljuvanja“, pa, rekoh, ‘ajd’ da budem „uzdržan“ 🙂

Don

Ajd za promjenu malo i afirmativno da pišeš s obzirom da već godinama vozis 500L, bez kvara i problema, koliko košta održavanje…i tako to. Kad će test polovnog 500L u našoj stalnoj rubrici „iz ugla jednog morona“?:)

S mile

Ja sam Ovo predlozio odavnooo

moron

Kao što čovek ne može biti objektivan u oceni svoge deteta, tako ni ja ne bih mogao biti objektivan u oceni 500L. Ne zato što sam mu „otac“, već zato jer sam prema njemu „subjektivan“, tako da ni taj „test“ ne bi („zainteresovanom licu“ ) imao upotrebnu vrednost koju bi trebalo da ima. I samim time i AR bi bio na gubitku 🙂 Meni 500L odgovara (skoro) u svemu, mada znam da mu dosta ljudi nalazi hiljadu mana. Odgovara mi (zvučaće smešno) što mogu lepo sesti, ali, sa svojih 192 cm (manji problem) i „disproporcijama“ (rekao bih-malo duži trup, a… Pročitaj više »

Don

Znači, fica Rules.

moron

Što bi rekao jedan moj dobar drug kada počnem da pričam o onome što ja vidim kao mane nekih drugih vozila (pa i jednog modela njemu omiljenog brenda): „Biseri se pred svinje ne bacaju“. Možda za mene i nije bolje. Ali, ne žalim se. Za moje potrebe i prohteve, pa i za našu porodocu, skroz je ok. Starije dete je počelo da vozi pre oko godinu dana i vidim da je i on veoma oduševljen, ali, to se može pripisati i tome da je to njemu „prvo vozilo“ ( a SW nekako nerado vozi) i da nema iskustva sa nekim… Pročitaj više »

Peki

Vidis, bio si objektivan, barem gledano iz tvog ugla…

Don

Znači, svako je objektivan iz svog ugla?lele logike, logiku tek volem, tu si me našao.
+ Udobna sjedala, prostrana kabina , jeftino održavanje, mala potrošnja, nabavna cijena
– ružan (prije redizajna), nije za oštriju vožnju

Tako sam ja morona shvatio.

moron

Pa, oko te oštrije vožnje, vozio sam ga (samo) dva puta mojom omiljenom deonicom ( Foča – Tjentište – Gacko ), sam u kolima. Ide on kao besan kada ga stisneš, pa i po onim krivinama, one uzbrdice uopšte ne oseća, ali je činjenica i da se uz veoma brzu vožnju po onim krivinama nekao grčevito držiš za onaj volan, da ne spadneš sa sedišta 🙂 Jbg, ipak nije „M paket“ sedišta 🙂

Peki

Dobro si shvatio Morona, uglavnoj je tako i iz mog ugla… 🙂 Nego pronadah moja zapazanja o 500L Living (produzena izvedba), koga ne mrzi neka procita. Radi se o testu od pre vise godina. Jazavičar za Peru Pera je moj drug, sjajan lik, otac dvoje dece i mali privrednik. Jazavičar nije njegov pas, već Fiat 500L Living, za koji veruje da može zadovoljiti familijare, ukoliko ne i poslovne potrebe. No kako Pera i dalje okleva sa izborom, odlučio sam da mu pomognem Već na prvi pogled, Fiat 500L Living asocirao me je na psa jazavičara! Produžen do neukusa, daleko je… Pročitaj više »

Peki

Ovo je trebao biti odgovor Donu, otisao je na pogresnu adresu… Ko razume shvatice :-)))

Don

Fala čika Peki 🙂

moron

Da Peki. Iz mog ugla. Za mene, kao (potencijalnog) kupca, bitan je samo jedan ugao. Moj. I bojim se da sam tim mojim uglom toliko opterećen, da ne bih bio u stanju da bilo šta objektivno testiram, očima raznih kategorija potencijalnih korisnika. Na tome moram tebi odati priznanje, jer se ti uvek u testovima „izdigneš“ iznad ugla ličnog gledanja. Ali, to si ti, a ovo sam ja 🙂

Peki

Merci Moron. Evo moj mali doprinos na ovu temu, ovako sam doziveo 500L 1.3 Mjet pre 6 godina. U meduvremenu bilo je nekih izmena, ali sustina je bitna… Ne zovite me Fića Da li se Fiat ugledao na Mini, kada je kreirao “Large” verziju malog 500, nije više ni važno, ono što je u suštini bitno je da li će i ostvariti sličan komercijalni uspeh Naš je, nije naš, ma jeste kad ti kažem, čime se pravi kod nas, a i većina delova potiče od domaćih dobavljača! Ma kave to ima veze, znači li onda da je i Kia slovačka,… Pročitaj više »

moron

Peki, sećam se tog testa, odlično uradjen, sećam se i slika, čitao sam ga dosta puta (pre nego kupih moj ).

Stari Dejan

Zanimljivo, jer sve što si napisao i ja bih isto tako naveo. Mi u firmi imamo „brdo“ vozila- od 500L, novih 308, kojekakvih pikapova, terenaca i velikih limuzina. Ovo što je namenjeno za nas „smrtnike“ sve sam vozio i o 500L imam apsolutno identično mišljenje. Jedino što sam ja više vozio 1,3 mjtd ali po meni i ono ide sasvim pristojno za tu kombinaciju motor – karoserija. I koliko god se svi zezali na njihov kvalitet, od 10+ automobila samo su dva imala neki veći kvar, ali nijedan nije bio takav da nije moglo da se vozi ili nastavi put… Pročitaj više »

moron

Nisam to primetio, tu „pomerenost u stranu“. Ali, jesam primetio da, kada bih sedište gurnuo „daleko“, da ja kvačilo uopšte ne mogu da pritisnem do kraja. Možda je do „kraćih nogu“ ( koje su možda od čoveka od 185 cm ) i dužeg trupa ( koji kao da je od čoveka od 2 metra ). Ali, jedna stvar mi nekada smeta, pri čemu ne znam da li je to materijala (presvlaka) sedišta ili do materijala mojih „sportskih“ („sintetčkih“) pantalona koje obično nosim. Ako se odmah na namestim kako treba ( dupe), u smislu da ga baš centriram „levo-desno“ kako treba,… Pročitaj više »

Don

500L je ružan za medalju (ona produzena verzija), tako odvratan da mu i multipla može biti misica. No obični 500L nakon redizajna kad je odbacio onaj odvratan panda volan i ogavni instrument ploču, prešao je u kategoriju uvjetno prihvatljiv. Inače,ta kategorija vozila je žešća banana, ove godine u Italiji sam vozio b klasu(čak sam i jedan tekst pisao o tome), očaj jedan kako se ponaša u krivinama i kod brzih izmjena pravca, ali ona kosta 38000 € dočim jedan 500L (treking se još da gledati u sebe) vrijedi 3x manje a daje isto . Položaj za volanom je teško pronaći,… Pročitaj više »

Don

17litara, sta je radio start&stop?kod mene dizel u gradu u guzvi ide 10-11 bez tih sistema, a da neće ovako nastiman motor i mjenjač, no da valja-ne valja. Znači, vanjski izgled za 10, unutrašnji – moraju redizajnirati ručicu mjenjača pod hitno. 350l gepek? Vjerujem da je veći gepek neg u golfa 8, a nisu ista klasa. Subjektivno, djeluje mi isto kao u moje b Klasse tj klade. 17litara…ajmo žabari, da čujem opravdanje:-) sigurno bi ti preporučili jači dizel i 4×4 pogon (koji će mu k to ?), Uostalom šta i očekivati od Fiata 500 kad popije viagru(vidi reklamu op.a.):) od… Pročitaj više »

Peki

A da, zaboravio sam „detalje“ u vezi opreme. Nazalost za alarm i sve sto je navedeno se doplacuje (200 evra za alarm), da ga je posedovao, zajedno sa nalepnicom na staklu (opominje da je vozilo pod zastitom), verovatno bi odvratio nocne „posetioce“. No to ti je ovde kao bonjour, stakla se lome za zaboravljenu kutiju cigareta (skoro 10 evra), o telefonu da ni ne govorimo. Znam za „caku“ i nikada nista ne ostavljam da se vidi, e sad poneka mi se desi da zaboravim mobilni GPS i nesto od foto opreme… Pored mog 500X razbili su jos par vozila pored,… Pročitaj više »

Don

Ništa od toga, samo muka i patnje za tebe, žao mi je što si morao kroz to proći. Meni je neko slupo auto na parkingu od firme, pitam za kamere kažu isključen sistem. Prijavio na policiji, ali samo full kasko pomaže kojeg naravno nemam.

J4ZZER

Ne mogu reci da mi nije simpatican 500x, mada bih se, kad se vec kupuje tesan mini suv pre odlucio za Mazdu Cx3. Znam klasika vs moderna, ali i Italija vs Japan.

Sto se tice paketa Sport… Totalno debilno je po meni kupiti supermini suv da bi se njim vozilo shportski. Podigli smo ga, pa Vam ga sad spustamo 🙂

U ovoj klasi sam pre za prakticne, prostrane i udobne univerzalce tj modele poput 2008, HRVa i Forda Puma. Captur mi je nesto meh

moron

Cela auto industrija odavno „spušta kupcima“ …