1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet/160
AR test: Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet/160
48

AR test: Alfa Romeo Stelvio 2.2 Multijet/160

5.99K
48
Podelite sa prijateljima:

Još malo pa nestalo

Pre nego li se definitivno penzioniše, Alfa Romeo Stelvio diskretno je osvežen. Eto prilike da se podsetimo na ovaj prelepi italijanski SUV, pokretan dobrim starim dizelom 2.2 Multijetom, kakvih je danas sve manje.

Poklonici Alfe verovatno su zadovoljni, italijanski proizvođač polako ali sigurno vraća se u formu! Nakon modela Tonale ubrzo se očekuje novi ekstravagantni „supercar“ 33 Stradale, i što je mnogo važnije omanji SUV u B segmentu, danas toliko omiljeni i traženi. U njihovom iščekivanju, tu su dva pomalo bajata modela Giulia i Stelvio, koji već sedmu godinu plene svojim formama.

Poslednje naveden je predstavljen krajem 2016. godine na Salonu automobila u Los Anđelesu, i odmah je osvojio srca mnogih vozača uspešnim dizajnom, koji do dana današnjeg nije poprimio nijednu boru. Jeste da je u međuvremenu, tačnije 2019. godine i početkom 2023. bio lagano retuširan, zbog čega ga i zatražih na jednosedmičnu test vožnju.

Odgovorni u Alfi znaju da kupci vole dizajn njihovih modela, Stelvio se recimo distancira zavodljivim oblinama i originalnom prednjom maskom, te je posve normalno da je tek blago doteran. Zapravo sve je u pogledu, danas je ovaj identičan kao kod mlađeg Tonalea, što se može videti na fotografijama, posebno ukoliko ih uporedimo s par priloženih pre poslednje restilizacije. Poznavaoci brenda verovatno će uočiti i lako izmenjen gril hladnjaka i boju svetlosne grupe pozadi. Naravno da spreda dominira ogromna maska proizvođača, atraktivna i totalno nezaštićena, ostavljena na milost i nemilost drugim vozilima.

Svako jutro ili preciznije rečeno svaki put kada sam ulazio u Stelvio, sa zebnjom sam zagledao da li je oštećena, dovoljno je samo na nju prisloniti se branikom drugog vozila. Slično je i s prelepim aluminijumskim naplacima od 20 cola, prepoznatljivog dizajna s pet velikih otvora, iz kojih proviruju crvene kočione čeljusti s natpisom proizvođača. Moja navika da se što je moguće bliže parkiram ka ivičnjaku, kako vozilo ne bi „štrčalo“ na putu (Stelvio je prilično širok), nije ni malo preporučljiva, ništa lakše do da se tako oštete.

Sve u svemu veoma dopadljiv dizajn, s prirodnim naglaskom na sport, zbog čega su mu Italijani i dodeli ime Stelvio, po najvišem prevoju u italijanskim Alpima (2.757 m nadmorske visine). Za neupućene do njega vodi put od 89 serpentina, gde je dvadesetih godina prošloga veka Alfa „žarila i palila“, osvojivši 8 od 10 održanih trka, nazvanih Cronoscalata dello Stelvio.

Šta to insuinira? Da Alfa stavlja akcenat na performanse i voznu dinamku, znatno manje ili nimalo na „off-road“ kapacitete. Italijani su tako ostali dosledni svojoj tradiciji i na platformu Giulije „spakovali“ SUV namenjen pre svega vozaču. U tom cilju opciono je ponuđen i integralni pogon, kako bi se što efikasnije i brže savladale krivine, a ne za nekakvo lomatanje po bespućima.

Nakon nedelju dana test vožnje mogu potvrditi da i dalje čist užitak naći se za  upravljačem Stelvija, za razliku od pojedinih konkurenata koji privileguju udobnost i luksuz, mada mu ni to ne nedostaje, posebno nakon poslednjih korekcija.

Kao u limuzini

Na izvestan način Stelvio je preuzeo skladne forme karoserije od godinu dana starije Giulije, kao i dobar deo enterijera. Osnovna razlika odnosi se na poziciju vozača, umesto da nisko spusti stražnjicu u sedište, kao kod limuzine, ovde je samo položi. Lično, ovakva pozicija mi znatno bolje leži, posebno jer nije preterano uzdignuta (+ 6 cm u poređenju sa Giulijom), kao i gospođi Rajković koju je išijas toliko ukočio da par dana ranije nije mogla samostalno izaći iz (pre)niske Toyote Prius, s kojom sam ga zamenio.

Unutrašnji prostor za vozača ovde je neuporedivo izdašniji nego li kod Giulije, gde nije poželjno imati više od 1,9 m, u Stelvio se za upravljač lako može smestiti košarkaški centar. Dakle gotovo identičan enterijer kod oba modela, uz nekoliko veoma atraktivnih detalja kao što je dugme za startovanje motora, na donjoj levoj strani upravljača, ni manje ni više, do po ugledu na Ferrari. Zna Stelvio kako treba sa muškarcima, pa iako sam mahinalno cele sedmice tražio kontakt s desne strane upravljača, nalazim da je rešenje veoma orginalno.

E sad, ukoliko je upravljač ostao u „zamotan“, dugme se može pronaći bilo gde, gore, dole, s leve ili desne strane, što baš i nije praktično. U svakom slučaju desna ruka ostaje slobodna kako bi se menjač ubacio u željenu poziciju i „spustila“ električna ručna kočnica. Ista priča kao kod Giulije, ukoliko je već električna, onda bi morala biti i automatska, to jest da sama popusti kada se krene. Ova to ne ume, svaki put na nju sam u žurbi zaboravio, što i te kako zna da nervira.

Spomenuta ručica menjača istog je oblika kod oba modela, s tim da je kod Stelvia automatski menjač obavezan uz sve agregate. Podseća na onu kod nemačkog proizvođača BMW-a, posve normalno ukoliko se zna da je i dobavljač isti (nemački ZF). Sam enterijer je onakav kakav se i očekuje kod jedne Alfe, kroz trokraki upravljač pogled pada na dva veoma pregledna instrumenta, koja su u međuvremenu postala digitalna, ali i dalje savršeno imitiraju analogne do perfekcije.

Slično je i sa komandnom tablom, njen oblik i dobro integrisan centralni ekran od 8,8 inča su neizmenjeni, s tim da je ovaj od pre koju godinu osetljiv na dodir. U startu to nije bio slučaj, zbog čega se moralo poslužiti velikim kružnim „džojstikom“ na širokoj konzoli između sedišta.

Komplikovano, posebno kada je trebalo ukucati adresu za satelitsku navigaciju. Sada je moderniji, stranice se mogu listati i poseduje sve što se očekuje od jednog savremenog info zabavnog sistema. Kružnog oblika su i komande za klima uređaj kao i selektor DNA i potenciometar za jačinu zvuka (sa strane suvozača).

Inače kvalitet materijala je generalno uzevši dobar, u voženom sam pomislio da su crni umeci na komandnoj tabli i na vratima od drveta, na kad ih malo zagrebah uverih se da su od reljefne plastike koja ga veoma dobro imitira. Sama sedišta su sjajna, na voženom primerku od kvalitetne kože s podešavajućim sedalnim delom i bočnim osloncima. A pozadi pitate? Uzevši u obzir dužinu vozila od 4,7 m prostor je prosečan, što opet samo potvrđuje opredeljenje Alfe da mnogo toga podredi vozaču.

Posve je sigurno da postoje prostraniji SUV-ovi u segmentu, što se odnosi i na prtljažni prostor, zapremine 525 litara. Tek napomena da u dnu pronađoh lepo upakovan poveći akumulator, što da ne, tako ga je sigurno lakše zameniti kada za to dođe vreme.

Podrazumeva se da se nasloni zadnje klupe obaraju, ovde u odnosu 40/20/40, te da je dobijena površina ravna, kao i da su peta vrata potpomognuta električnom asistencijom.

Osnovna ponuda

Još po pojavljivanju Stelvio je posedovao dizel blok od 2,2 litra, koji je u različitim periodima razvijao 136, 150, 180, 190 i 210 KS! Sada se može poručiti u verziji od 160 i 210 KS, plus benzinac od dva litra, koji razvija 280 KS. Neko će reći da je još uvek u ponudi fantastični Quadrifoglio 2.9 V6/510 KS, tačno, ali ne i na francuskom tžištu zbog ogromnog „malusa“ (ekološka taksa prilikom kupovine u visini od 50.000 evra)!

Vaš dopisnik odlučio se za slabiju verziju dizela iz prostog razloga jer je jeftinija, bez obzira što je nema u katalogu za srpsko tržište. Nebitno, ionako mnogi od nas žive „napolju“, a i posve je moguće da će potencijalno zainteresovani pronaći neki bolji polovnjak upravo s ovim agregatom…

Dakle, u Francuskoj, gde je obavljena test vožnja, za Stelvio 2.2/160 treba najmanje 52.950 evra, odnosno 55.450 evra za voženi završni nivo Sprint. Kad smo već kod cene, tek napomena da je na ovom tržištu snažnija verzija od 210 KS skuplja za tačno 5.000 evra, ne zbog tih 50 KS snaga više, već pre svega zbog pogona na sve točkove kojim je opremljen.

Slabija je isključivo sa zadnjom pogonskom osovinom, za mnoge vozače više nego li dovoljno, posebno jer je vozna dinamika na visini zadatka, a „off-road“ kapaciteti u drugom planu! Na domaćem tržištu osnovna cena za Stelvio iznosi 52.700 evra, i odnosi se na dvolitarski benzinac od 200 KS (ukinut u Francuskoj) i ide do 61.000 evra za 2.2 dizel/210 Veloce.

Kad smo i to razjasnili da vidimo šta to ima da nam kaže voženi model, pre nego i on ode u istoriju? Bogami „brbljiv“ je ovaj dizel, još od samog pojavljivanja i bez obzira na verziju jasno i glasno vozaču i putnicima stavlja do znanja svoje poreklo! Posebno kada je hladan, no čak i kada dostigne radnu temperaturu klepeće „po starinski“ prilikom jačih ubrzanja. Prosečan vozač na Balkanu reći će mi da pišem gluposti, sve u stilu pa to je dizel zaboga, mora da se čuje!

Naravno, no kako su ovakvi agregati u razvijenim zemljama EU u izumiranju, sve je ređe sresti se s tako grlatim blokom, uz to navikao sam se na bešumne hibridne i električne automobile s kojima se sve češće srećem! Elem, kada se nakon par dana uvo srodi s zvukom, kao i kod svakog turbo dizela malo veće zapremine, i ovde do izražaja dolazi obrtni momentom od čitavih 450 Nm, tek za 20 Nm manji nego li kod snažnije verzije od 210 KS.

Stelvio dobro povlači već iz najnižih obrtaja, u čemu mu pomaže odličan automatski menjač s osam prenosnih odnosa. Ruku na srce velike aluminijumske ručice pored upravljača ovde su pre svega tradicije radi, izuzmemo li izvesne specifične situacije (sneg, blato, velika uzbrdica i nizbrdica….) automatika savršeno obavlja posao.

Posebno jer gore spomenuti sistem nazvan DNA omogućava vozaču da utiče na parametre motora, odnosno obrtni moment, prenosne odnose, kočnice i upravljanje. Može da ga „omekša“ ukoliko se postavi u poziciju A, odnosno stavi u prvi plan performanse kada je u poziciji D (Dynamic).

No, ni tada ne bi trebalo očekivati čuda, naravno da su ove posve zadovoljavajuće za svakodnevnu upotrebu (8,8 s do 100 km/h i maksimalna brzina od bezmalo 200 km/h), ali su ipak osetno slabije nego li kod snažnije verzije od 210 KS (6,6 s do 100 km/h i maksimana brzina od 215 km/h). Normalno, jer uprkos upotrebi lakih materijala (poklopac motora, vrata, krila, čeljusti kočnica i još neki delovi su od aluminijuma), ovaj Stelvio je težak, ima pozamašnih 1.755 kg.

No, ono što impresionira kod ove Alfe je vozna dinamika, s hiruški preciznim upravljanjem. Ponovimo još jednom, platforma i dobar deo ogibljenja isti su kao kod Giulije, što znači da su napred dvostruka poprečna ramena, odnosno multilink pozadi. Sam motor smešten je iza prednje osovine, te je raspored težine idealan, u odnosu 50:50.

Čak i na papiru sve navedeno obećava, što se pokazalo i u praksi. Nakon višednevnog mrcvarenja po gradu, gde potrošnja lako dostigne 9-10 litara, već u prvoj krivini na otvorenom putu potvrđuje da s opravdanjem nosi ime te možda i najzahtevnije ceste na svetu.

Naš je vožen uglavnom po vlažnim putevima, evidentno je da bi u ovakvim uslovima integralna transmisija dobrodošla, no i bez nje Stelvio se pokazao na visini očekivanja. Svoj doprinos svakako daju performantni pneumatici dimenzija 255/45, na naplacima od 20 cola, s tim da se isti ne rimuju s udobnošću.

Po lošem putu i famoznoj „Pave parisiene“ (pariska kaldrma koja se još uvek može pronaći na pojedinim ulicama) ova Alfa poskakuje i trucka, dok je ispred ležećih policajaca mudro prikočiti i usporiti, kako bi se poštedeli kičmeni pršljenovi putnika.

Izvan asfaltiranih puteva još je gore, uostalom s klirensom od samo 16,5 cm i zadnjim pogonom, bolje je ni ne silaziti na njih. U vezi potrošnje još par podataka, ukoliko je u idealnim uslovima moguće sići na nekih 5-5,5 litara, na auto putu računajte na dobrih 7 litara. Mali kurozitet, ne pamtim kada sam poslednji put imao agregat koji se vrti u toliko niskim obrtajima, pri autorizovanoj brzini od 130 km/h obrtomer pokazuje samo 1.700 o/min.

Na kraju, nakon 3.250 km pređenih kilometara (mojih bezmalo 1.000 kilometara, ostatak od predhodnih vozača), putni računar pokazao je prosek od 7,1 litar. Korektno, uz rezervoar od 58 litara, zagarantovana je autonomija od oko 800 km.

Za kraj još malo „politike“, vezane za prošlost i budućnost Alfe Romea. Početkom prethodne decenije, kada je Alfa još uvek bila u sastavu grupacije Fiat, bilo je predviđeno da postane istinski premijum, sposoban konkurisati nemačkoj trojci, upravo zahvaljujući modelima Giulia i Stelvio.

„Što je babi milo to joj se snilo“, kaže stara poslovica, nažalost plan se nije ostvario, prodajni rezultati bili su i ostali poražavajući, manji čak i od Lancije koja u ponudi ima samo mali Ypsilon, u prodaji isključivo u matičnoj Italiji!

Posao i obaveza gospodina Žan-Filipa Imparata (bivši „patron“ Peugeota) koji je na čelu Alfe od kako je u sastavu grupacije Stellantis, pre svega jeste da brend najzad postane profitabilan. Cilj je po svemu sudeći već ostvaren, naime isti je nedavno izjavio kako je u 2023. Alfa imala zaradu od više desetina miliona evra, bez da je ušao u detalje.

Isto tako najavio je u 2024. porast prodaje za oko 30 %, zahvaljujući modelu Tonale (ovaj trenutno predstavlja preko 60 % ukupne prodaje), istovremeno precizirajući kako prevashodni cilj nije povećanje proizvodnje već rentabilnost i smanjenje troškova, ali ne na račun kvaliteta, koji je po renomiranom američkom organizmu JD Poweru, mnogo bolji negoli predhodnih godina.

Optimizam proizvođača zasnovan je i na dolasku novog modela, kao što rekosmo, ubrzo se očekuje gradski krosover Milano (termička i električna verzija), koja će evidentno znatno povećati volumen prodaje. U međuvremenu, pa sve do 2025. i 2026. godine, Giulia i Stelvio nastavljaju da egzistiraju, kada će definitivno biti zamenjeni čisto električnim verzijama. Do tada navali narode na dobre stare dizele, posebno jer se 2.2 JTD pokazao pouzdanim, naravno pod uslovom da možete „iskeširati“ gore navedenu sumu novca.

Uostalom Stelvio još uvek nije prevaziđen model, iako u godinama i dalje je jedan od najpoželjnih SUV-ova u segmentu.

Tekst i slike: Perica Rajković

Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTDm/160

Karoserija, dimenije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.690 x 1.900 x 1.670 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.820 mm
Zapremina prtljažnika: 525   l
Masa praznog vozila: 1.755  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo
Zapremina: 2.143 cm³
Snaga: 160 KS pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 450 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip:Nq Na zadnje točkove
Menjač: 8/automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/45 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,8 s
Maks. brzina: 198 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 58 l (64 l kod benzinca)
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,6 – 7,2 l/100 km
Emisija CO2: 150-162 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 52.700 evra

Dobre strane:

I dalje orginalan stil, vozna dinamika, pozicija za upravljačem, menjač, upravljanje, opšta prezentacija enterijera

Loše strane:

Bučan motor, narušena udobnost s točkovima od 20 cola, prevelike ručice menjača pored upravljača, osetljiva karoserija na kontakte s drugim vozilima, model u godinama

Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija:8 Ukupno 7,75
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7 Ukupno 7
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 7,75
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost:9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,722

 

 

(5992)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

48 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Night Rider

Ubedljivo najlepsi SUV, dizajn koji ce tesko ko bolje napraviti, a ne onaj BMW XM koji izgleda kao da ga je slepac dizajnirao. Multijet dizel jedni od najboljih to zna svako ko je vozio Fiata. Ali tesko ce neko dati 50000 evra za Alfu, to je problem.

'79 DeVille

Da li si mislio da je iz tvoje tacke gledista ovo ubedljivo najlepsi SUV? Ili pokusavas da govoris u ime svih nas?

Alex

Lako se napravi razlika,sednes u X3 il X4 naravno odes u Deltu i probas,zarim u Ak Kompresor odes i probas Stelvio i napravis sam sebi rszliku,ne treba niko ovde da te ubedjuje dal je lepsi,nije poenta o tome,nego kvalitet i zavrsna obrada u rangu BMW jeste.Ne treba da budes inzenjer nego odes i uveris se.

'79 DeVille

Zašto se bmw prodaje mnogostruko više nego Alfa?

Night Rider

Neka bude u moje ime ali eto razmisljao sam malo i ne vidim neki lepsi, cekam predlog ali prica je samo o dizajnu.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Night Rider
Alex

Nazalost al je tako,jer srpski mediokretski mozak uvek kupuje auto bez da ode i proba,da vidi dal se u taj auto pronalazi il mu odgovara,nego kupuje sta mu komsija,brat,ujak i kum kazu,eto i onda kad ga zeznu nema petlku da prizna da se zeznuo,samo sam iskren,niko u Srbiji kada kupi nov auto ne e ode u auto salon i proba,nego kupije kao slepac.

MRN

Zaista vanvremenska lepota. Zna Alfa kako se to radi. Malo sam se začudio na ovo što u testu piše, da je ovaj Stelvio u 2WD izdanju, jer za takav još nisam čuo. Očito, promaklo mi je 😊 Za mene, to je neprimereno za tu klasu vozila. O eko malusu od 50 hiljada evra na verziju od 510 ks, ne znam šta da kažem, osim – ‘bem ti sumanute „ekologe“. Kod nas Stelvio nije skup za svoju klasu (ima na dilerskim oglasima „Sprint“ primeraka iz 2023. sa 2,0T 280 ks za 50.000, ali i opremom nakrcani „Competizione“ za oko 60.000). Ali,… Pročitaj više »

Alex

Pa nece ljudi da daju pare za Alfu,jer je ostala ona dobra stara kao Alfa se kvari,nazalost ljudski mozak kada zgazi vreme jako je teze da rszmislja drugacija,iako zna da to vec nije tako,u pitanju je KUM,Brat,Prijatelj sta ce da kazu kao jaoo kupio si Alfu,pa kod nas bi pre dali 60.000 Eura za BMW star 3 godina i 100.000 km nego novi Stelvio,vec 30 godina skupljamo smece iz evrope i cinimo usluge trgovicima automobila koji ovom jadnom narodu uvaljuju svega i svacega.

Bungi

Ne znam zašto je Fiatu bio problem da ovaj model ponudi pod znakom Fiat i sa dizajnom aktuelnog Tipa.? 1.9 multijet motor, bez kože i luksuza, sa dosta nižom cijenom.?? Puno para ulože u razvoj a obim prodaje nije baš veliki, povrat profita šteka.Suviš gledaju usko na tržište, otprilike kao zaprežno kljuse sa maskom za oči u kojoj gleda samo pravo.

Tamo daleko

Suviše sofisticirana, čitaj skupa platforma da bi se isplatila za jedan Fiat. Ali se zato može naći u Maseratiju.

Alex

Cuo sam da traze savetnik u Fiata,pa ne bi bilo lose da se prijavis i prilozis im ovaj predlog,mozda i te posluse jer vidim da si opasno inteligentan prsvi inzenjer,izgleda u zivotu nisi seo u bolji auto od Golf 2

BB

Ko sa njom bude išao u šumu da siječe Badnjak, stići će na Božić sledeće godine 😂

Sretan Badnji dan!

MRN

Surov si prema SUV Alfi …

P.S Lepe zelje uzvraćene !

Lazar

Pozdrav Pekiju i svim dežurnim petrolhead-ovima koji redovno komentarišu na stranicama Auto Republike ! Peki, odličan tekst kao i uvek, a obzirom da ja moju benzinjaru sa 280 KS testram već preko 5 meseci i 10.000 Km, dodaću par zanimljivih komentara i poređenja. Prvo što mi u palo u oči je tvoja konstatacija da je Stelvio vremešan, star već 7 godina itd. Suštinski si ti tu u pravu . Čuvenog Jermy Clarkson je uvek govorio prilikom mnogih njegovih TG epizoda gde su se bavili Poršeima i gde on nikada nije propustio priliku da napomene kako oni proizvode isti auto skoro… Pročitaj više »

BB

👏

S mile

Teksasanin koji vozi Alfu, moje postovanje za izbor. Kao i za komentar. Pozdrav

Alex

Svaka cast Lazare svaka rec je suvisna za tvoj komentar,skidam kapu jer onaj ko nije seo nema pojma sta je stelvio,a kamo li probao,ja ove godine menjam automobil sa BMW a videcemo na sta cemo preci sa obzirom da prelazim godisnje oko 50/60.000 km iskljucivo Srbija-Italija il Srbija-Nemacka,jer sam isao da Testiram Q5 tu i tamo ima kvalitet vidi se nista ne crkipi unutra al kosta 65.000 eura kad se malo okiti standardni 2.0 sa 204 ks diesel,BMW X3 kosta 75.000 u M paket opreme moze da se dobije max za 70.000 eura,Volvo XC60 pravi tenk on stoji na 57.000€… Pročitaj više »

Aleksandar

Ja bih kupio Stelvio Competizione ili Tributo Italiano 2.0T 280hp ove godine ako bude oko 60K eur. Moje pitanje je, da li je udoban sa 21 inčnim gumama obzirom da ima elektronski kontrolisano ogibljenje. Udoban ne u smislu da je mekan nego da se ne vozi kao po klocnama.

Peki

Puna japa ti je 20 inca, ili jos bolje 19…

Aleksandar

Znam. Sprint je 50K. Competizione je 60K. Vrišti kako dobro izgleda crven, sa crnim telefonkama od 21 inč. Ipak sam u krizi srednjih godina…

Aleksandar

Z

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Aleksandar
Alex

Nema sta da pitas za savet,ako ne sednes licno i uveris se mi ovde mozemo jos mesec dana da ti pricamo bajke,odes lepo u Alfin Salon i trazis da ti daju auto ceo dan,i probas je lepo pongradu i na auroputu imas vremena i da odes do Novi Sad i lepo provozis i ukapiras dal je auto za tebe,dakle ja mogu da ti pricam da je naj bolji,Peki moze da kaze da ne valja,i sta dalje opet ces biti bez auto sve dok ne odes da probas,ovo ti je mojnsavet.

Vele

Boze zdravlja, moj sledeci auto. Awd 210 ks, dizel. To mi je plan, jos ako budem mogao redizajn da kupim, top. Po meni je bez premca u suv segmentu.
Nazdravlje praznici!

Xtrimi

Pitanje.

Koja je nalepnica na Stelviju u smislu Francuskog malusa?

Tj može li sa njim u centar grada?

Peki

Broj 2 za sve novije dizele. Nalepnica br. 0 je za elektricne automobile a hibridi i benzinci br.1. Za sada se moze voziti po svim gradovima osim u pojedinim „zelenim zonama“ ( strogi centar grada)…

MRN

Gledam malo pre na UK sajtu Alfe deklaracije potrošnje i kažu za WLTP mešoviti ciklus (zavisno od točkova i opreme) da iznosi 6,1-6,3 litara i 159-169 gr CO2 (za dizela od 210 ks) i 8,5-9,0 litara i 192-204 gr CO2 (za benzinca od 280 ks).

Lazar

Juce sam se bas onako dobro najeo za rucak i nikako mi se nije zurilo uvece kod prijatelja na kaficu pa sam odlicio da testiram potrosnju u normalnoj voznji postujuci ogranicenja brzine . U pitanju je krivudav auto put koji prolazi kroz grad (North Dallas Tollway ) sa vrlo skromnim ogranicenjem od svega 65mph aka 104 Km/h , na kome je gotovo uvek guzva u sve tri trake. Deonica je bila oko 18 milja duga i prosek potrosnje se menjao izmedju 5.5 i 6 litara na 100Km . Grafikon je pomalo neprecizan pa tacnije ocitavanje nije moguce barem u mojim… Pročitaj više »

MRN

Da, logično je da kola sa potentnim motorom „vuku čoveka“ da tokom vožnje mnogo češće stiska gas nego što bi to činio sa manje moćnim motorom. Posebno ako je to praćeno nekim baš lepim zvukom SUS motora. To je onda baš „ubitačna kombinacija“ za energesku efikasnost. Ali i izvor velikog užitka. A šta je život bez njega 😊 Sa druge strane, električari pružaju daleko bolja medjuubrzanja (i „vratove lome“ u odnosu na SUS), ali im u svemu tome nedostaje onaj uobičajeni „audio element“ na koji smo svi mi ( stariji) nekako navikli. Zamisli da voziš Stelvio (ili Giuliu) sa 2,9T… Pročitaj više »

Rikošet

Mada nema brenda koji nije poklekao i ušao zbog para u SUV vode ni za jedan mi to nije toliko čudno da ne kažem žao, kao kad vidim Alfu SUV. To je isključivo lični doživljaj i mada zbog kršnosti u Giuliji osjećam klaustofobiju uvijek bih dao glas da Alfa pravi samo takve automobile, a ne ove kvazi SUV modele koji su napravljeni da bi ja i slični mogli da kažemo – vozim Alfu i komotno mi je. Ne voziš prika, voziš pomodarski tenk i tačka. Pa miša mu njegovog ako je Alfin SUV tako grebljiva i lomljiva kategorija, ako nema… Pročitaj više »

Matori

+1

Lazar

Jako subjektivan pristup. Po meni je esencija ovog brenda je pored veoma specifičnog dizajna zapravo vozna dinamika koja je svakako impresivna. Naravno i performanse koje su opet impresivne. Ima puno vrlo „sumnjivih“ detalja u Vašem postu, pa ću se zbog jasnoće osvrnuti na neke od njih : Spominjete tenk … i to barem 2x ! „Ne voziš prika, voziš pomodarski tenk i tačka.“ „Pa nije Alfa, Mercedes da je pravila vojna vozila i kamione, ljudi su od starta bili posvećeni trkama, sportskim automobilima, emociji, a ne traktorima, tenkovima, avionima i profitu po svaku cijenu…“ E sad ja pitam Vas ,… Pročitaj više »

Rikošet

U ljubavi jednostavno nema objektivnosti, samo lični doživljaj, a on je u ovom slučaju na dvije suprotne strane…

Srećan Božić, ljepota života je u poštovanju razlika. U ovom slučaju ih poštujem, ali ne razumijem i zato se u tekstu iznad 100% subjektivno pitam što se pitam…

Lazar

Ja sam inace inzenjer telekomunikacija po profesiji, kod mene je i ljubav potkrepljena brojevima 🙂

Ako ste primetili, u mom prethodnom postu ima dosta brojeva koji bacaju vise svetla na neke pokrenute teme.

Rikošet

Lijepo sam u prvom postu naglasio da sam subjektivan i nisam nijednog trenutka htio biti objektivan, ali ni vrijeđati izbor nekog drugog… Evo ponoviću opet subjektuivno doživljavam taj auto kao tenk, jer kad vidite jedan 4c, 8C i Disco Volante uživo, a Vi ste vidjeli čitav Alfin muzej Stelvio je u poređenju s njima tenk. PItanje za Vas dali je Stelvio tenk u poređenju sa svim drugim Alfama? Eto ga da vidimo šta brojevi kažu: 4C ima masu od 1.040 Kg. Ok mali automobil, ali eto lagan je… 8C ima masu od 1.585 Kg i V8 motor! Disko Volante 1.600… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Rikošet
Lazar

Nemojte mi uzeti za zlo , ne znam kako ovo drugačije da napišem ali zaista ne možemo porediti babe i žabe pa staviti u poredjenje Stelvia sa modelom 8C. Naravno da je u takovom poredjenju Stelvio tenk ! U muzeju u Areseu ima raznih oblika automobila, nisu svi čisti trkači … Sećate se modela 33, pa modela 75 , velike 164 i relativno mlađanog modela 159, sve su to bili umereno sportski automobili ali ne kao 8c ili 4c … da ne kažem da tamo ima i vozila koja se mogu opisati i kao preteča monovolumena ! Sve je to… Pročitaj više »

MRN

Ta 235/55R19 je dosta mesnata guma. Pa i udobna.

Recimo, Nissan X-Trail nosi istu dimenziju, dok za broj manji QASHQAI, Tucson i Sportage nose 235/50R19 (a može opciono i Renault Austral).

Tako da je jasno ko će dimenzijom guma tu pre da „odvaljuje bubrege“. Stelvio svakako ne.

Rikošet

A slušaj. Kod „tankih“ pneumatika sam u prvom redu aludirao na Tonale koji ima suludio nizak profil i kao takav je potpuno neupotrebljiv izvan asfalta što je za jedan crossover iz moje perspektive jadno i žalosno… posebno ako uzmemo koliko para se traži za taj automobil i koliko su osjetljive na grebanje one prelijepe felge… Evo i Peki napisa, a i sam dijelim isto mišljenje za 20-inčni točak Stelvia, a vozio sam i puno automobila koji su na 20-inča bili osjetno udobnji, tako da ostajem pri stavu da je neudobniji od mnogih u ovoj kombinaciji… S druge strane to je… Pročitaj više »

Alex

Ja cu biti vrlo direktan i jasan moje mislenje da na trzistu ovde u Srbiji za 50.000 Eura dobijate Stelvio sa 2.2 i 210 verzija Sprint u full opremi sto obuhvata kozna sedista,kozna tabla i plus svi sistemi za automomnu voznju,automatsko kocenje,mrtav ugao,pracenje trake i ostalo. Dakle ovo je suv u klasi AudiQ5,BmwX3,MercedesGLC,Jaguar FPace,a po voznji jedini i jedinstveni,jer se vozi kao lako vozilo bez luljanja,naravno zato se zaduzena platfora Giorgio na koja stoji ovaj auto kao i Giulia. Kvalitet materijala unutra je odlican da ne kazem u rsngu BMW X3 il X3 koji lice na pregazene iznosene cipele,uz duzno… Pročitaj više »

MRN

Ja mislim da u premijum segmentu SUV D klase ne postoji u Srbiji realno jeftiniji automobil od Stelvia. Top verzija 2,0 T 280 Q4 AT8 (oprema Competizione ) za 61.000 je smešna cifra za takav automobil. A to ima po salonima Alfe. Godište 2023. (januar je). Poredjenja radi, nedavno sam video u salonu BMW-a model X1 ( klasa ispod ) 18i sDrive XLine paket, za 57.165 evra. Pričamo, dakle, o 3-cilindrašu od 1.499 ccm i 136 ks sa DCT7 i prednjim pogonom. Sa značajno lošijom opremom. I meni prosto nije jasno kako je Alfa kao brend prošle godine u Srbiji… Pročitaj više »

Night Rider

Alfu prati los imidz iz proslosti koji ce bojim se ostati tako zauvek, naravno veliki gubitak pri kasnijoj prodaji takodjer zagarantovan, u Nemackoj retka bas kao i Honda-skupa pri kupovini a jeftina u prodaji, cist gubitak novca a mnogi na to ne zele da pristanu.

BB

Onda kupiš mladi polovnjak 😉

MRN

Ali, „majku mu“, da li čoveku nešto „vredi“ i sama emocija koju odredjeni automobil kod njega izaziva? Ako mu nešto i to „vredi“, ja mislim da nije greh platiti za Alfu, pa koliko god da gubi na vrednosti. Jer, šta je život bez „emocija“?
A ako ćemo da gledamo prvenstveno na čemu se gubi najmanje, medju novim automobilima ćemo verovatno svi da uvek biramo samo one nominalno najjeftinije, pa kakvu god da „vrednost“ za svoj novac dobijali, pa i kakvu god nam emociju donosili.

BB

Ali svi razmišljaju koliko se gubi u procentima, a realnost je da se novac gubi u apsolutnom iznosu. Prema tome realan gubitak na vozilu koje jeftinije košta je možda i manji nego na onom „pravom“, jedino ostaje problem da li će ga komšije začikavati, jer svi u ulici voze X5 a on jedini Stelvio… 😜😂🤣

Night Rider

Slazem se u potpunosti, ovde ne pricam u moje ime nego komentarisem kako Nemci dozivljavaju Fiat i Alfu kao brend. A oni sve gledaju kroz eure, emocija je za njih nesto nepoznato 🙂

Lazar

to je bila moja kalkulacija …

Night Rider

Nemci za Fiata kazu ´´Fehler in allen Teilen´´ sto otprilike misle i za Alfu, iz tih auta vecinom izlaze Italijani, Spanjolci, Portugalci…

Alex

Vidite ovako bicu direknan,Nemci nisu izmislili roplu vodu jer je ona odavno bila izmisljena,to vazi i za automobila sa sportskim karakterom kao u ovaj slucaj. Los glas bije Alfa od 1992/93 gldine kada je kao samostalni brand palanu ruke Fiata zbog globalnu krizu koju u tom periodu se desila u Italiji,tako da zbog te krize morali su da auta sa zadnjim pogonom prebace na prednji i promena dobavljaca repromaterijala i automatsku to je naj gori korak koji su napravili i tu je krenuonda pada rejting,dakle u to vreme Alfa je i dalje drzala cenu,a u to vreme na srecu pojavljuju… Pročitaj više »

Lazar

Dobrano kasniš na žurku ali si dobro došao !!!

Ovo što si opisao u prethodnom postu je istorijat kojeg se i ja sećam.

Dakle, dugo će Alfa iskijavati grehe prošlosti ali nade ima jer je to brend sa velikom snagom i širokim uporištem u vozačkoj populaciji.

Pitanje je samo da li će rasni modeli opstati ili će se ići u komercijalizaciju kao što se može naslutiti sa modelom Tonale .