1. Home
  2. Testovi
  3. Toyota Corolla 2.0 Hybrid 184 Executive – Hibrid ili ništa
Toyota Corolla 2.0 Hybrid 184 Executive – Hibrid ili ništa
107

Toyota Corolla 2.0 Hybrid 184 Executive – Hibrid ili ništa

4.30K
107
Podelite sa prijateljima:

Svojevremeno je Auris zamenio Corollu, da bi 2019. godine Corolla nasledila Auris! Povratak na scenu označen je odsustvom dizela i isključivo benzinskih agregata, u većini zemljama EU Corolla se može dobiti samo u dve hibridne verzije.

Kada počnemo priču o Toyoti i hibridima, mnogima naziv Prius prvo padne na pamet! Odmah zatim, bez obzira na generaciju, sledi komentar u stilu „ne sviđa mi se njen izgled“ ili još gore „au ala je ružna“! N,o kada se zaista upoznamo s njom, njenim enterijerom, potrošnjom i drugim kvalitetima, brzo zaboravimo na stil!

Ok, ali zaboga zašto ga ignorisati, da li su zaista dizajneri kod Toyote „operisani“ od lepog ukusa? Srećom nisu, što dokazuje ovde predstavljena Corolla, kao i C-HR ili nedavno voženi novi Yaris, mada je činjenica da su u poslednjih par decenija stil često stavljali u drugi plan… Ovo se odnosi i na prvu generaciju Aurisa iz 2006. godine, dok je druga uspešnije prošla popravni. No, tek dolaskom Corolle iz 2019. godine možemo reći da je dizajn zaista uspešan, ova Toyota nema razloga da pocrveni ni pred jednim evropskim predstavnikom iz C segmenta.

Zaboravite dakle na nedifinisane forme Priusa, nabacane bez imalo logike i ukusa, stil Corolle je dinamičan, bezmalo sportski. Bez obzira iz koga ugla je posmatrali deluje skladno, a kako slike govore više od reči, poštedeću vas mojih opisa. Ovde predstavljena za nijansu je atraktivnija od osnovnih verzija, dobrim delom zahvaljujući velikim aluminijumskim naplacima od 18 cola, s gumama dimenzija 225/40.

Naime, u zavisnosti od završnog nivoa i snage motora mogu biti i od samo 15 cola, složićete se sa mnom da ovo i te kako ima uticaja na čulo vida jednog vozača. U svakom slučaju nakon par krugova oko moje Corolle odmah sam poželeo smestiti se za njen upravljač, posebno jer mi je to bio prvi put. Biću iskren, do sada nisam obraćao previše pažnje na Corollu, niti sam bio u prilici voziti je. Za mene je, a verujem i za mnoge od vas, „terre inconnue“ (nepoznata zemlja), pa kada je već tako hajde da je otkrijemo…

Pune oči

Iako nije otišla u krajnost Toyota je podarila Corolli izvesnu originalnost, rekao bih da je enterijer umereno sofisticiran. Lepo deluje plavo osvetljenje, dok su upotrebljeni materijali kvalitetni. Čitava centralna konzola je tapacirana, tj. presvučena nekakvim mekanim sintetičkim materijalom, prijatnim na oko i dodir. Bez ekrana se više ne može, pored velikog centralnog od 8 inča i instrument tabla je numerička (TFT ekran od 17,8 cm).

Nenaviknut vozač, kao što je to bila moja malekost, u početku je pomalo izgubljen, ne zna šta će pre da gleda!? No, nakon malo adaptiranja uvideh da je sve na svom mestu, šta više da ništa ne nedostaje. Predviđen je čak i obrtomer s leve strane, i to „po starinski“, s kazaljkom! Malo više su iskomplikovali stvar s satelitskom navigacijom, bogami sam se namučio „k’o siroče“ da ukucam željenu adresu, tj. da je promenim u vožnji. Koliko sam razumeo odmah po pojavljivanju Corolla nije imala aplikacije Android Auto i Apple CarPlay, no od prošle godine su u serijskoj opremi. Iako su sitne i nepregledne komande za klima uređaj su srećom izdvojene, nemaju nikave veze s centralnim ekranom.

Opštem ambijentu veliki doprinos daju odlična sedišta, kako u ergonomskom tako i estetskom smislu. Podešavaju se mehanički, osim u lumbalnom delu, koji je električni. U voženom primerku su od kvalitetne kože, s grejačima, ali uz doplatu od 1.000 evra. Doplaćuje se 1.100 evra i za panoramski električni krov, sve ostalo što vidite na fotografijama je u serijskoj opremi, normalno, radi se o najvišem završnom nivou od 5-6 raspoloživih.

Za upravljačem sve je uglavnom u superlativima, uglavljen u spomenuta sedišta s velikom amplitudom podešavanja, vozači različitog stasa odlično se osećaju. Čak ni moj mladi i korpuletni „kopilot“ (1,9 m i 120 kg), nije imao zamerki, sve dok se po zaustavljanju nije poželeo smestiti na zadnju klupu. Iako se izdužila na 4,37 m, Corolla se na ovom polju ne može nadmetati s mnogim konkurentima u C segmentu, mirne savesti mogu reći da je pre na nivou B segmenta!

Iza vozačevog sedišta, podešenog za spomenutog deliju, ostalo je 4 prsta moje šake, što će reći samo 7-8 cm! Podešeno za moje dimenzije (1,72 m) dozvoljava smeštaj odrasle osobe sličnih dimenzija, viši od toga glavom dodiruju plafon, spušten zbog panoramik krova (-22 mm). Drugo, usled baterija smeštenih ispod klupe, sunđer na sedalnom delu je tanak, tako da je ova prilično tvrda i neudobna za duža putovanja. Potvrdiše mi to radnici (zidari) od mog drugara Milana, koje sam zbog nekog posla dva dana vozio na 150 km izvan Pariza. Bogami sve su se otimali i svađali ko će se smestiti na suvozačevo sedište…

A kako smo morali poneti i par mašina za gradilište, muka je bila strpati ih u prtljažnik, zapremine 313 litara, što je neznatno više nego li kod malog Yarisa! Ne nisam pogrešio, slabija hibridna verzija 1.8/122 ks ima baterije manjeg kapaciteta i prtljažnik od 361 l, što je isto tako ispod proseka u segmentu. Gde je problem? Koliko sam razumeo Toyota koristi NiMH baterije, jeftinje od litijum-jonskih, ali za uzvrat imaju veći volumen!

Prtljažnik je zato plići, u njegovom dnu je kompresor s priborom za opravku guma i standardna baterija od 12V, koja nije mogla stati u motorni prostor, gde su dvolitarski benzinski blok i električni motor. Srećom po Corollu te je istovremeno ponuđena i karavan izvedba Touring Sports, s međuosovinskim rastojanjem produženim za 6 cm (2,7 m), te je i prostor za putnike pozadi znatno superiorniji. Duža za 28 cm (4,65 m) ima i sasvim solidan prtljažnik od 580 l, koji se obaranjem zadnje klupe poveća na nekih 1.600 l.

Zbogom dizeli

Toyota je jedan od prvih proizvodača „generalista“ koji su odustali od dizel agregata, s izuzetkom velikih terenaca tipa Land Cruiser i Hilux, koji i dalje ne mogu bez njih. Ujedno je jedna od prvih koja je demokratizovala hibridnu tehnologiju, te iako reč hybrid i dalje asocira na futurizam, Toyota taj sistem koristi više od dvadesetak godina. Zastupljen je u brojnim modelima proizvođača, i zašto ne reći odavno je amortizovan.

Dakle osim što se oslobodila dizela Toyota je donela smelu odluku da za mnoga tržišta ponudi samo hibridnu Corollu, koja je evidentno osetno skuplja nego li konkurenti sa samo SUS motorom. No, ukoliko se zna da se prethodni Auris u 80% slučajeva prodat u hibridnoj izvedbi, opklada i ne deluje toliko riskantna. Bilo kako bilo princip funkionisanja bio je i ostao isti, tj. jedan SUS atmosferski motor Atkinson povezan je preko CVT menjača s električnim motorom. Naravno tu je i baterija koja ga napaja, u slučaju Corolle ova je snage za slabiju verziju 1.8 od 1.3 kWh, odnosno 1.4 kWh uz voženi 2.0.

Kad sam već spomenuo slabiji model navešću da benzinac razvija 98 ks i 142 Nm, kome pomaže električni motor od 72 ks s 163 Nm obrtnog momenta (ukupna snaga iznosi 122 ks). Ovaj „sklop“ poznat nam je iz ostalih modela proizvođača, taksisti i UBER vozači kunu se kako u proseku troši manje od 5 litara. Ok, hajde da im verujemo, samo činjenica je da su performanse skromne, kako i sami kažu nema tu mnogo zadovoljstva u vožnji.

Naprotiv, već na papiru vožena Corolla znatno više obećava, osim što 2.0 razvija 153 ks i 190 Nm, snažniji je i električni motor (112 ks/202 Nm). No kako se snaga ne sabira na kraju imamo maksimalno 180 ks (negde se navodi 184 ks) i 286 Nm (pri 3.750 o/min SUS motora), što je sasvim dovoljno da je pogura do 100 km/h za manje od 8 s. Aha, čitanje vam postaje interesantnije, kao što je i meni postala vožnja kada sam shvatio da ova Corolla „ima šta da kaže“!

Jer prvih par dana sve se svelo na gradsko i lokalno vozikanje, gde se mora voziti izuzetno oprezno i disciplinovano. Za neupućene, izuzmemo li par velikih bulevara u Parizu je od prošlog meseca na snazi ograničenje od 30 km/h, brzina koju malo ko respektuje, osim kada se približi nekom od brojnih radara (ukoliko ga primeti)! U ovakvim uslovima Corolla je u svom elementu, zaista nije prebacila 5 l, u izvesnim okolnostima može se zadovoljiti i sa znatno manje goriva.

Upotrebom baterije od nekih 60%, koliko je pokazao putni računar, u gradskim gužvama potrošnja se spustila na samo 3,4 l. Poslednjeg dana test vožnje vratih je u Versaj, gradić na 30-ak kilometara od moje kuće, u jednoj opuštenoj vožnji i brzinama između 50 i 90 km/h, zabeležih skromnih 4,5 l. Nije loše, bolje i od pojedinih dizela!

Diskretno agresivna

Upita me nedavno moj internet prijatelj Moron, inače jedan od najaktivnijih komentatora na našem portalu (da ne kažem član redakcije), kako kreću iz mesta ovakvi hibridi? Na struju ili se odmah aktivira SUS motor? Na baterije kolega, ukoliko su ove dovoljno pune može se s lakim stopalom na gasu i voziti par kilometara. Ustalom predviđen je 100% električni program EV, no pre ili kasnije diskretno se javi termički agregat.

Kad kažem diskretno to je pod uslovom da se ne nagazi snažno na papučicu gasa, u protivnom, iznad nekih 4.000 obrtaja, kada i postiže najveći obtni moment, dere se „k’o blesav“. Buka zaista preplavi kabinu, srećom to traje samo u fazi izuzetno snažnog ubrzanja, što rezultira dobrim performansama. Ne pronađoh nigde podatke o međuubrzanjima ali vam mogu potvrditi da odmah i ubedljivo reaguje na gas, što je i normalno kada dva motora udruže snage.

Ovo se odnosi i na auto-put, iznenađujuće je kako lepo povlači, bez obzira na brzinu kretanja. Druga strana medalje je potrošnja, u ovakvim uslovima nema ništa od ekonomisanja fosilnog goriva. Pri brzinama između 130-140 km/h iznosi dobrih 7 l, s rezervoarom od samo 43 l česta zaustavljanja na benziskim pumpama se podrazumevaju. Na jednoj od njih se i zaustavih, nažalost ne dobrovoljno već u pratnji policije!? Ne znam kako ali ugledaše me dok sam u vožnji slikao komandu tablu smartfonom, te mi kroz prozor narediše da ih pratim do prve benzinske stanice.

Po zaustavljanju sledi klasično pitanje znate li zašto vas kontrolišemo, naravno da znam, imao sam telefon u ruci, ali nisam telefonirao već sam ga koristo za slikanje! Pokazah i fotografije i listu poziva (ni sa kim nisam komunicirao najmanje pola sata ranije), ali zakon je zakon, za telefon u ruci sledi oduzimanje 3 poena (u Francuskoj maksimum je 12, koliko i imam) i kazna od 135 evra (90 ukoliko se plati u roku od 14 dana). No, kako je potpisnik ovih redova civilizovana osoba, i uz to iskrena (nisam poricao da sam držao u ruci telefon), nakon provere mojih podataka ubažiše mi kaznu. Platih tako samo 22 evra, bez izgubljenih poena, a kao motiv za kaznu je „nemogućnost nesmetanog upravljanja vozilom“!

Da, da i to je predviđeno zakonom u Francuskoj, jednu takvu dobio sam pre par godina, jer sam, pazite sad, u vožnji jeo sendvič! Sve u svemu prosečna potrošnja nakon nekih 1.000 km stabilizovala se na tačno 6 l, hvale vredan podatak ukoliko se u obzir uzmu uslovi eksploatacije i performanse vozila. Kod ove Corolle ne stekoh utisak da menjač „melje u prazno“, osećaj koji često imamo kod CVT menjača. Buka koju oslobađa agregat proporcionalna je dakle ubzanjima, u Toyoti kažu da je ovde drugačije odmeren nego li kod slabijeg hibrida 1.8. Predviđene su čak i dve ručice za menjanje „brzina“ pored upravljača, povlačenjem leve poraste broj obrtaja SUS motora, odnosno smanji se kada se posegne za desnom.

Osim snage Corolla 2.0 Hybrid može se pohvaliti i veoma dobrom voznom dinamikom, jednim delom zahvaljujući novoj TNGA platformi, na kojoj su postavljeni Prius i CH-R. Da se razumemo, nije ova Corolla nekakav sportista s kojim ćete oboriti lokalni brzinski rekord, iako dobro podnosi ovakav vid maltretiranja. Obuvena u performantne pneumatike dimenzija 225/40 R18 ne naginje se mnogo u krivinama, za uzvrat po lošem putu dobro protrese putnike, posebno pozadi. Zaključak, po potrebi može se voziti temperametno, ali u suštini priviliguje „domaćinsku“ vožnju.

Rekao bih da za razliku od slabije verzije ova želi pridobiti kupce dizela, naviknute na veliki obrtni moment i dobar odziv na gas. Svoj doprinos performansama daje i relativno skromna težina, u zavisnosti od verzije Corolla ima najmanje 1.340 kg, što je ipak za stotinak kilograma više od čisto benzinske verzije 1.2 Turbo/116 ks. Kao što rekosmo Toyota je za pojedina tržišta, računajući i naše, zadržala ovaj mali blok, rekao bih potpuno opravdano. Jer nemaju svi potrebe za jednim hibridom, niti prelaze desetine hiljada kilometara godišnje.

Osim toga, jeftiniji je za bezmalo 6.000 evra od slabije hibridne verzije 1.8/122, odnosno oko 7.500 evra od vožene (isti završni nivo). Nisam uračunao hibridnu subvenciju od 2.500 evra, s njom situacija je povoljnija za hibride, ukoliko se ovaj popust zaista može dobiti u Srbiji? Kažem ovo jer u Francukoj taj tzv. „eko bonus“ ne dobijate sistematski prilikom kupovine vozila, već se mora naknadno podneti zahtev, nisam pametan kome…

Kako trenutno stoje stvari uz akcijski popust najjeftinija Corolla 1.2 Turbo Luna dobija se za 18.990 evra, dok s uračunatom subvencijom 1.8 Hybrid/122 košta 22.300 evra. Vlasnik najsnažnije Corolle 2.0 Hybrid postaje se u Srbiji za 24.000, ali ukoliko je poželite u najvišem završom nivou Executive trebaće vam najmanje 30.000 evra, plus još par hiljada evra za pojedine opcije (panoramik krov, metalizirana boja). Šta sve ulazi u serijsku opremu bilo bi predugo navoditi, ukoliko ste zaista zainteresovani na sajtu Toyote za Srbiju pronaćete sve detalje.

Sve u svemu treba pohvaliti novu Corollu, njen stil, sinhronizovan rad oba agregata i nisku potrošnju, što ne znači da bih je kupio za sebe. Jeste da mi deca u automobil ulaze retko ili nikad, te da unutrašnji prostor i zapremina prtljažnika nisu više prioritet kao nekada (pre desetak godina samo bi Corolla karavan zadovoljila moje potrebe), ali realno gledajući meni hibridni model ne treba. Želim reći da za familjarnu upotrebu imate znatno talentovanije konkurente u segmentu, čak i ukoliko se opredelite na čisto benzinsku verziju 1.2 Turbo, kod koje je prtljažnik osetno veći.

Drugo, spomenutu razliku u ceni teško je amortizovati, a kako se u Srbiji sigurno neće u dogledno vreme primenjivati zabrana vožnje u urbanim sredinama za „prljave“ automobile, kao u razvijenim zemljama Evrope, zaista ne vidim zašto potrošiti kamaru para više za jedan hibrid sličnih perfomansi (1.8/122)? O eventualnim problemima vezanim za njih nećemo, recimo da je Toyota pionir na ovom polju, te da je imala vremena da pouzdanost hibridne tehnologije podigne na najviši nivo.

Posvedočiše mi to moji mladi Alžirci iz kvarta, inače UBER vozač i ko zna šta još, koji nedavno uvezoše desetak Priusa iz Holandije (rekoše kupiše ih „za tepsiju baklava“), svaki s najmanje 300.000 pređenih kilometara. Nakon što razmenismo mišljenja sedoh u jedan da ga provozam, iako u poređenju s „mojom“ Corollom deluje depresivno, ne uočih mnogo „cvrčaka“, dok su sedišta i plastika u sasvim korektnom stanju. Promeniše im Alžirci (ima i Tunižana i Marokanaca) ipak baterije koje su izgubile kapacitet, te Prijusi nastaviše karijeru negde u Africi, gde su ih izvezli… E da, takva je sudbina mnogih Toyota, nakon lagodnog života u razvijenim državama, završavaju životni vek u zemljama Trećeg sveta, gde ih čekaju neuporedivo lošiji putevi, neredovno održavanje i znatno nepovoljnija klima…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Toyota Corolla 2.0 Hybrid 184 Executive

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.370/ 1.790/ 1.440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.640 mm
Zapremina prtljažnika: 313/1.004 l
Masa praznog vozila: 1.340 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzinac + Sinhroni-naizmenični elektromotor sa trajnim magnetom
Radna zapremina: 1.987 cm3
Snaga: 153 ks pri 6.000 + 118 ks = 180 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 190 Nm pri  4.000 o/min + električni 202 Nm = 286 Nm pri 3.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski, e-CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/dvostruka poprečna ramena
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/40 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,9 s
Maks. brzina: 180 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + električna energija
Zapremina rezervoara: 43 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9 l/6 l/100 km
Emisija CO2: 119 g/km

Cena

Cena u Srbiji za 2.0 Hybrid od 24.000 evra (s uračunatim bonusom od 2.500 evra)   

Dobre strane:

Stil, performanse, pozicija za upravljačem, dobra vozna dinamika, sinhronizovan rad motora, kvalitet fabrikacije, potrošnja po gradu i predgrađu  

Loše strane:

Cena, bučan benzinski agregat u višim obrtajima, potrošnja na auto-putu, prostor za putnike pozadi, prtljažnik  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 6,75 
Kabina: 6,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,25
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,75 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,25 
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 6,5 
Ocena: 7,5

(4296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

107 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sebastian L.

Perica – kralj subotnjih jutara! 🙂

moron

Peki je zaista „jedan i jedini“
😀

moron

Šta reći, osim – da je „za desetku“. Mislim na test. Vozilo? Vozilo je lepo. Spolja mislim da mi i danas nema lepšeg u C segmentu. Dizajn unutra- „onako“. Materijali enterijera bitno zavise od paketa, može to i da bude baš „jezivo“. Ponuda prostora za C segment – veoma loša, a čak i karavan ima „Headroom“ ispod proseka klase, a ni širina zadnje klupe nije neka (ako ne grešim, vozilo je ispod 180 cm širine, možda i isto kao nova fabija). Aktivna bezbednosnia oprema-za desetku. Ostala oprema-„onako“, sad je još i dobra ( corolle iz 2019 su imale parking senzore… Pročitaj više »

moron

Peki,
mislim da te je taj moron pitao I koliko dugo radi SUS motor ( i svira sam neku svoju pesmu ) odmah nakon „hladnog starta“ i pri kojim uslovima spoljne temperature je to bilo.
😀

Peki

Da da svasta me je pitao „taj“ Moron, hoce sve da zna… 🙂
Temperatura jesenja, ujutru oko 11-12 stepeni. Baterija uvek ima solidan kapacitet, rekao bih nikad ispod 40-50% maksimalnog, ukoliko opadne budi se SUS motor!. Kada i koliko dugo radi nema pravila, sistem sam odlucuje… U voznji njegova aktivnost zavisi i od vozaca, odnosno koliko snazno pritiska na papucicu gasa, odnosno od izabranog programa. U modu Eco forsira se baterija, Sport automatski ukljucuje termicki blok…

BB

Ma sve super, još da ima mjesta gdje da se sjedne… A čemu služi auto koji je dvosjed? I još po gradu sa 30 km/h k’o Maratonci. Onda onaj Toi Toi ima više smisla…

moron

U pitanju ti je već sadržan i odgovor. 😀

Iznogud

Rajkoviću, Jesil ovo ti pisao? Pola uvoda tj 6 kartica mi ode u opisivanje „dizajna“ i uvjeravanje čitatelja u to da je tojota – lijepa. Neka, imamo mi oči. Iii zlatnu medalju tj bukalin odnosi tojota a nagradu uručuje – miss Multipla i Meriva, dvije ljepotice.

BB

Lijepa u kategoriji Tojota 😉🥇🥈🥉

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Iznogud

Uh…

Iznogud

izuzmemo li par velikih bulevara u Parizu je od prošlog meseca na snazi ograničenje od 30 km/h, brzina koju malo ko respektuje,

Moje saučešće!
Btw, kazna za jedenje sendviča? Vidim da nisi bio na Kipru. Tamo ako te uhvate da jedeš ili pijes (za volanom) popijes kaznu 100 dolara ako se ne varam.

BB

Još će malo konobare regrutovati u policiju: Šta smo ono imali? Aha, sendvič sa šunkom, masan burek i flašicu vode…
🤣😂🤣😂
I onda oni iz Kranja sve žele da nam daju ausvajs za tu EUropsku uniju ali ne mogu dok se ne dogovore. E pa dabogda se ne dogovorili.

Iznogud

Jes, a kako Dukljanin pije ko smuk i salaso, za njegovu bocu od 1.5l će ga oderati kao Musa jarca. I treba, pa znaš li ti koliko ja njega opominjem da se pije mala flasica a da je ekstremno opasno rukovati sa 1.5l ali i glupo.

moron

Znači, maksimalna posvećenost pojedinih brendova aktivnoj bezbednosti jeste razlog zašto u ostave u vratima mnogih automobila jedva staje i flaša zapremine 0,75 😊

Iznogud

Možemo i to i tako objasniti, a onda ćemo inzistirati na kažnjavanju kao na Kipru i u francuskoj, vozača koji jedu/piju za vrijeme vožnje. Uostalom, one rupe se zovu rupe za čaše a ne flaše od 1.5l, a ostave u vratima i ne trebaju biti dizajnirane za flaše, posebno te litraze zarad sigurnosti u vožnji.

Iznogud

Onaj Tipo od prošle sedmice je mercedes za ovu tojotu, 18 vs 24k €. Da zaključimo, bezveze auto ova tojota.

Mario

Samo ću dodati da kolega taksist vozi tog ‘Mercedesa’ Tipa, a ja Corrolu.. Na 100000km moja Corolla nema niti jedan jedini kvar, niti je dirano podvozje dok je kolega zdrobio već 35000kn ma izmjene sveg i svačega, da ne nabrajam… Zadnje je da je procurila Bosch pumpa na 125000kž tako da…

Iznogud

Nek se zali Boschu sto na toj maloj kilometraži pusta pumpa. Ko zna kako čovjek vozi i održava. Doduše, imao sam i ja tojota, nisam imao kvarova ali sam ih prodavao prije 200k km. Sta je poslije bilo s njima, ne znam. Ali za dizel je ta kilometraža mačji kašalj. Vidim da je Peki naučio da vozi cim mu je potrošnja blizu onih par litara, doduše vozio je 30km/h i to na struju al nećemo o tome 🙂

Mario

Nek se žali Boschu? Pa valjda ima procedura sa garancijom, a to je kod Fiata 120000km. A kako je kad se pokuca direktno proizvođaču na vrata zbog kvara izvan garancije, mislim da je tu malo takvih koji su to probali. Ponavljam što se tiče usporedbe/poredbe Fiata Tipa i ove Corolle, vjeruj mi koliko god Fiat Tipo bio solidan auto da zbog same Toyotine pouzdanosti jednostavno nema smisla.

moron

Ako se želi pričati na temu pouzdanosti na takav način, ja bih rekao i da je Toyota u prošlosti imala baš teških gafova sa motorima (sve je to lako proverljivo na web-u) i sve je to deo kolokvijalnog pojma „pouzdanosti“.
Ali, prosto, svako ima pravo da nekada omane, manje ili više, bez obzira na brend. Pa i Toyota.

Mario

Isto kao što možemo pisati o Toyoti kao dosadnom automobilu , a kroz povijest je proizvodila jedne od najzanimljivijih sportskih automobila poput Celice, MR2, GT 86, AE86,… ali biti toliko nerealan i ne biti svjestan da je Toyota zadnja dva desetljeća, pa i više, cijelo koplje iznad mnogih što se tiče pouzdanosti je neozbiljno, pogotovo kad je kompariramo sa markom poput Fiata u tom istom razdoblju.

moron

Baš sa razloga što je i Toyota samo brend kao i svi drugi, imamo i sajtove posvećene samo problemima Toyote ( poput sajta ToyotaProblem http://www.toyotaproblems.com/ ), gde je sistematizovano po modelima i generacijama. I sve su to stvari koji se znaju i bez tog sajta.
Sve je to samo konfekcija. Toyota, Fiat, sve … Razlike tu nema da li je azijsko, evropsko ili vozilo nekog drugog porekla.

Mario

Aha… dakle hoćeš reći da je svejedno hoćeš li ići bespućima pustinje Australijom ili Afrikom sa jednim Toyota Land Cruiserom ili Fiatom FullBackom ili VW Atlasom? Pa stvarno treba javiti svim ovim ljudima tamo što vozikaju te Toyote, bacaju pare bezveze! Tnx.. hvala ti, čovjek uči dok je živ! 🙂

BB

Koje pare? Pa sve su došle iz donacija, zajedno sa mitraljezom od pozadi… 🤣😉

Branko

Fiat Fullback je zaoravo Mitsubishi L200 sa Fiat značkom; i da, takvih Mitsubishi-ja ima puno i po Australiji i Africi. 😁

Branko

GT86 je više Subaru (BRZ) nego Toyota, ali dobro…

TheStig

Corolla je bila jedini automobil koji sam razmatrao uz ceed-a prošle godine. Izvana mi je prelijepa (rame uz rame sa mazdom 3 hatch), ali premali prtljaznik, slab dizajn unutrašnjosti za bezveznim sjedištima me je odbio glatko. Corolla sedana viđam dosta zaista jer nemaju problem prtljažnog prostora. Peki nadam se da ćeš imati priliku da testiraš corollu GR ovu što najavljuju.

moron

Pogledaj ti malo bolje enterijer sedan verzija u nižim paketima opreme.
Novi Sandero Stepway ima premium materijalle enterijera za jeftinije sedan corolle.

TheStig

Sto bih ga gledao kad sam sjedio u corolli 100 puta, a i napisao sam da mi je dizajn bezveze i da su sjedišta loša.

Iznogud

A pošto zamijeniše te baterije u priusima?

Mario

Cijena pojedinačnih modula tih baterija je toliko mala da ni sam nećeš povjerovati koliko je niska, ali evo istraži sam koliko košta pojedini modul kad istekne tih deset godina garancije na tu bateriju i možebitni kvar na istoj nakon 13g!

moron

Baterija kod 2,0 ima 180 modula.
Same „ruke“ bi tu mogle biti jezivo skupe, dok ti do baterije dodješ, stvorio preduslove da ispita pojedinačno module, pa dalje…
A „sutra“ opet neki crkne i opet sve u krug.
Cena pojedinačnog modula nije jednaka vrednosti otklanjanja problema (svaki put kad se problem javi).
I mislim da je dugoročno posmatrano jeftinije odmah zameniti celu bateriju.

Mario

Uzmi i obzir da će taj posao raditi svi mehaničari za cca 10ak godina, najiskrenije uopće se ne zamaram sa cijenom tog ‘popravka’ i vjerojatno za 10ak godina to odradim sam.

Josip

Baterija ako se mora mijenjat kompletna, što je gotovo nikad, jer se uvijek može zamijenit određeni modul/čelija za par sto € s rukama košta punih 1500€ što nije toliko preskupo obzirob da na nekom dizelu, ajmo reći VW golfu set kvačila i zamašnjak košta 1600€ u ovlaštenom.. A to će sigurno otić samo pitanje dali na 120t km , 180tkm ili 200tkm.. A baterija ne mora, jer ima dosta priusa starih 20 godina sa 700t ili milijun km i hvale se da je još sve originalno (motor,mjenjač,baterija,hibridni sklop)

moron

Ne znam koliko ekonomski ima smisla porediti cene opravke Golfa u ovlašćenom servisu, sa cenom zamene modula baterije za hibrid po sistemu „sam svoj majstor“ Pri čemu se opet zanemaruje ono što sam na početku naveo, baterija kod 2,0 ima 180 modula. Nije to 1,8, sa samo 56 modula. Čak i „sam svoj majstor“ neće proći isto „sa vremenom“ oko jedne i druge baterije. Doduše, ili „opravka“, ili zamena. A ona košta. Below is a list of MSRP battery cost details for the various hybrid Toyota models offered since 2001. 2001-2003 Toyota Prius (1st generation) – $3,649 2004-2009 Toyota Prius… Pročitaj više »

Branko

Morone, kod Toyote nema izmjene modula, mijenja se isključivo cijela baterija.

moron

Ako možeš, pojasni mi i ovde tu tematiku, kao da sam to negde već video, ali, sad mi se sve „zbrčkalo“ 😊
Zašto se kod Corolle mora menjati cela baterija?
To je do ( savremene ) generacija baterije, do modela vozila ili čega ?

Iznogud

Možda jesam star, puj,puj, izlapio a hoće to, a zar neko nekad a ne tako davno ovdje nije pisao da je toyota sve na svojim stranicama objavila, kao čitave troškove, troškove rade itd?!?!?!? Dje su sad ti troškovi?!

moron

Evo ti troškovnici z Corollu HB, za 1,2T i hibride 1,8 i 2,0

https://toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_odrzavanje/2021/Corolla_HB_TS.pdf

Branko

Pa obzirom da su u pitanju NiMH baterije, ne bi trebale biti skupe, obzirom da je u pitanju stara tehnologija i mali kapacitet.

igi

Puno opravdanih zamerki. A dosta njih bi nestalo da imaju jedan pošten dizel – bilo više mesta na zadnjim sedištima, uz to i udobnijim, i više mesta u prtljažniku, i to po nižoj ceni u odnosu na hibride.
Ali ko nas više pita…

Mario

Zašto bi netko kupio danas dizel uopće prije svega? A zašto bi netko drugi kupio ovaj model, ako mu ne treba prostor zadnje klupe. Zašto ljudi kupuju roadstere ili Smartove ili zašto bi netko kupio Fordov kamionet ili neki Toyotine terenac, zašto? Zato što mu treba baš takav kamionet i puno prostora, tako će isto netko kupiti ovaj Hatch jer se 95% vremena vozi sam/sama ili sa svojom prijateljicom, ženom,… Zašto ljudi toliko površno pristupaju temi i gledaju samo crno ili bijelo i teško im je pojmiti da postoji nešto između uvijek se pitam ili kada npr pišemo da ovaj… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mario
moron

Znaš I sam da to nije tako kako si napisao u vezi potrošnje. Samo pročitaj ovde Pekijev test od pre nedelju dana o Fiat Tipu karavanu 1,6 MJ sa 130 ks. Niko ne spori ugođaj vožnje jakog hibrida (što već samo za sebe može biti legitiman razlogz za kupovinu), niti da on u pojedinim režimima vožnje troši manje, pa ni da u ukupnom proseku može da troši manje, ali, WLTP merenje će ti reći da HEV u „vrlo visokom režimu“ troši više i od benzin SUS (to piše i u zvaničnom katalogu corolle sedan), a u tom režimu HEV gubi… Pročitaj više »

Mario

‘Znaš I sam da to nije tako kako si napisao u vezi potrošnje.’?
-Corolla hybrid u gradskim uvjetima vožnje ne troši više od 4litre, ide do 4.5 u zimskim mjesecima kada temperatura značajnije padne, ali u ljetnim i ispod 4litre, klima se nikad ne gasi i svijetla su bar na mojoj uvijek upaljena.

moron

Ja nisam rekao da tvoj Corolla ne troši koliko si napisao ( hajde, „budi drug“, pročitaj još jednom šta sam prethodno napisao).
Samo sam te uputio da pročitaš test za Tipo 1,6 MJ od pre 7 dana, da vidiš njegovu potrošnju na testu, a uputio sam te da u katalgu za corollu sedan usporediš podatke o potrošnji za hibrid 122 i atmosferac 125 ks u „veoma visokom režimu“ ( po WLTP ) i da vidiš da tu više troši hibrid nego običan SUS.

Mario

Pa ja znam sve o navedenom automobilu kad sam ti napisao da mi ga vozi kolega sa kojim se čujem i vidim 5x dnevno i cijela knjižica tog vozila je u mojoj glavi jednako kao i potrošnja, a ona u gradskoj vožnji ide između 7 i 8 litara.

TheStig

Zašto ne bi kupio dizel? Naporni do zla Boga ste vi eko mentalisti, a u ogromnoj većini slučajeva ne znate ništa o ekologiji. Hibridi nemaji nikakve prednosti u odnosu na benzince jer su te prednosti samo pod određenim okolnostima o određenom režimu voznje. Da, ako ćeš se samo vozikati po gradu 90 odsto zivotnog vijeka eksploatacije automobila hibrid je dobar izbor (neki manji gradski automobil) pod uslovom da se razlika u cijeni može vratiti kroz nižu potrošnju za vijek posjedovanja vozila.

Mario

Ne, nego sam ga kupio za relaciju Hrvatska-Portugal svaki drugi dan. Ljudi koji žive u urbanim sredinama (taj sam, a neznam jesi ti) 90% vremena i voze automobile u takvim uvjetima! A zar stvarno treba opet pisati o prednostima hibridnog vozila osim potrošnje?!

moron

Ako je tebi 90% vožnje gradska vožnja, ti si imao i ekonomske razloge za kupovinu hibrida. I kupovina deluje i ekonomski razumno.
Sve to nezavisno od ugodjaja vožnje koji hibrid pruža.

Iznogud

Ne bih se složio, neka stavi na papir troškove …kao što rekoh, pogledaj novi Jurin video https://youtu.be/h5Da7QXyayo

TheStig

Ma ne, samo ti živiš u urbanoj sredini. Mi ostali živimo u pećini. Hibridi nemaju nikakve posebne prednosti, kompleksniji su mnogo i ta kompleksnost će im oboriti vijek korištenja u odnosu na vozila sa samo sus motorom, a ako imalo odeš uz ljestvicu cijena ode uz nebo tako da su sve prednosti u najboljem slučaju diskutabilne.

Mario

Da te besplatno needuciram, da li si potrošio bar 2min o shvaćanju prednosti Toyotinih hybrida u gradskoj vožnji u odnosu na klasičan auto?

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mario
TheStig

Vidi se da si došao ovdje da prospeš 8000 komentara bez da pokušaš da pročitaš makar letimično ono što ljudi pišu. Potrošio sam više vremena u automobilizmu više nego što ćeš ti ikad a i napisao sam da je jedina prednost hibrida gradska vožnja odnosno start stop saobraćaj. Međutim pošto je elektrifikacija uzela maha hibridi su za otpad samo.

BB

A vidiš, ja ne bih dao primjedbe na pogonsku grupu (Hybrid, baterije itd), svaka ima prednosti i mane, nego moje primjedbe se odnose na korisnost automobila. Nisu oni početnici u hibridnoj tehnologiji pa da ne znaju kako napraviti auto a da u njega stane baterija, u Banjaluci je dugo cirkulisao taxi Prius i sve super funkcionisalo, zamisli takav poduhvat sa ovom Korolom, taxi za jednog putnika…

Iznogud

Eno imaš video, mada je to dosta nategnuto, onaj Jura poredio 3 Kone, benzin, hibrid i struja. Cijena servisa do 100k km, 10, 15 (hibrid),10 k ćuna za struju…tako da po servisu hibrid ispadne najskuplji, a struja u rangu sa benzinom. Kad upucaju cijene benzina i struje (s tim da je struja besplatna što neće i ne može biti) 74k ćuna za benzin, 61k ćuna za hibrid (ja uštede), 13 k ćuna za struju i tu struja ispada 295k ćuna , benzin 243k ćuna(nabavna cijena 158k ćuna), hibrid 300k ćuna. Toliko o hibridima i prednostima. Jedina prednost jest da zajebes… Pročitaj više »

TheStig

Znači u prevodu kako sam i rekao ovom picopevcu hibrid = ćuna 🤣Hvala ti Done na elaboraciji. Pogledao sam video do pola i ugasio jer me smorila priča. I jos oko te struje, kako može biti besplatna, kući ako ću puniti svakako ću je platiti. Jedino na punionicama ako je besplatna. Iako jeste, neće još dugo biti.

moron

Hyundai Kona … Uh, bio sam u salonu Hyundai-a. Baš zbog Kone. Htedoh da je detaljnije pogledam. Zbog sebe. „Sa zakašnjenjem“, jer, trebalo je da je sagledam i pre nego sam ono pisao za Jazz-a. Napred je ok sa ponudom prostora, ali, pozadi je loše, čak i za kolena, jer je bez dileme pozadi za kolena komforniji običan i20 ( u njega mogu sesti iza sebe, u Konu baš jedva ). Dodatno, Koni su nasloni prednjih sedišta sa zadnje strane oboženi plastikom i to je ( u kombinaciji sa teskobom ) jako loše za kolena putnika pozadi. Cena ide do… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Mario, moj dizel iz VW grupacije troši 4,5 prosek na zadnjih 35 000 km, a auto je 2019, veći je od ove Tojote, a „ganjam“ ga kako nikad ova Tojota ne bi mogla ići. Pri tome Peki navodi neku potrošnju ove Tojote od 6L. A ova VW program samohotka, je osetno jeftinija od predstavljenog Tojota DJUBRETA, čak i sa ovom državnom subvencijom.
Ovo kupuju oni koji moraju radi onih Pekijevih „mausa“ i kao i oni koji su autistični u svojoj glavi.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Mario

Nemam pojma, baš sam imao nekako osjećaj da ti je auto iz VW grupacije. Baš čudno, ponekad pomislim da sam nešto više od običnog ljudskog bića.

Mario

Samo da se javim sa osobnim iskustvom, prije nego li i sam završim u medijima zbog ovog fenomenalnom auta i njegove tehnologije(zbog njegove pouzdanosti) , a to je da prevalih 100000km bez iti jednog jedinog kvara i da na autu ne škripi i ne cvili ništa čak i u sporoj na bateriji i vožnji sa otvorenim prozorima, auto je kao da je izišao iz salona, a auto je svakodnevno pod maksimalnim opterećenjem i na cestama sa milijardu ‘ležećih policajaca’. Iako je riječ u mom slučaju o karavanskoj izvedbi, ovaj ‘hatch’ ima istu tehnologiju koja ima neke ‘mušice i mane koje… Pročitaj više »

Nik900

Moja komsinica vozi ovakvu korolu iz testa …firmino vozilo bas cu da pitam kakav je utisak o kolima , mislim da nije hibrid

BB

Eto, imaš razloga za dogoriti kafu sa komšinicom 😉

Onaj što ga zgazilo vreme

Peki, da se nisu odrekli dizel motora, imalo bi još nešto više od „Hibrid ili ništa“. Ako se sad pogleda „histerija“ koja je nastala pre neku godinu na dizel agregate, jasno je da je sad skoro spala na nivo benzinaca. Mnogi pre skoka rekli „HOP“ ! A evo, polako ali sigurno sledi velika kriza električne energije. Čak i nestašica iste, a cene će u nebo. Posledice će biti teške, ne samo u vezi automobilskog prevoza, već običan život više neće biti isti. Svako paljenje bojlera, ili ringle ili rerne biće težak udar po džepu. Neko je hteo da se sve… Pročitaj više »

Mario

Nisi ni manje ni više progresivan od prosječnog balkanca. https://green.hr/znate-li-zasto-je-ovaj-grad-savrsen-primjer-urbane-odrzivosti/

Onaj što ga zgazilo vreme

Nije se nama porediti sa Kopenhagenom. Kad neko muze sirotinju, lako je da du***pe maslom maže. Samo kad ode sirotinja pod led, i njima će početi da „škripa“ prenos.
Tek, samo polako, brzo će istina na videlo, samo što će onda biti kasno. Nazad nema, napred ne može….

I pogledaj podatak, da je VW ID3, kupuju ljudi koji uglavnom nikad nisu imali VW automobil. I to govori sve.
Stvara se novi svet koji nema osnovu, temelj, postament, a nadgradnja mu moćna. To jeste počinje život zasnovan na laži i neistini kao postamentu. A fikciju i virtuelnost definiše WWW

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Mario

Dobro ajmo ovako, kako bi ti objasnio da je su u Norveškoj npr najprodavaniji električni automobili? Norveška jedna od najbogatijih resursom nafte. Ako to nije civilizacijski doseg, neznam što je. Nama naravno ‘balkancima’ neshvatljivo, ali bit će za otprilike 150 godina kada stignemo na njihovu razinu.

moron

I mala deca već znaju zašto je u „Norveškoj npr najprodavaniji električni automobili“.
Zbog drakonskih poreza na SUS vozila. Samo zato.
Ljudi pretežno kupuju ono što je jeftinije. A to je EV kod njih.
Bilo je članaka o tome na AR. Samo pretraži.

Mario

Aha dakle Norveška je država koja mrzi samu sebe? Dakle ima naftu, a sama si dere extra poreze na SUS motore, debili!

moron

Da, bravo, baš to. Eto i ti si napokon shvatio. Mi smo to još davno ovde pročitali, pa to i od ranije znamo 😊

Onaj što ga zgazilo vreme

Električni automobil je opet nešto drugo i ja ga u određenom obliku vidim kao vozilo bliske budućnosti za gradove, ali nikako u obliku Tesla automobila.
Norvešku je neko instruisao da seče granu na kojoj sedi. Kad se nafta ugasi (ako se to desi stvarno) oni će u iglo-e iz kojih su i izmileli….

Mario

Hvala profesore, ali svejedno… probajte bar jednom u životu guglati pojam Norveška i njihove rezerve, te sve njihove inevsticije. Nadam se da si bar malo svjestan ‘težine’ svojih riječi iz stolice iz kojeg pišeš… BDPa pa zemlje o kojoj pišeš i svoje vlastite.

Onaj što ga zgazilo vreme

Moju zemlju je „neko“ osudio da bude WC Evrope. A Hrvatsku odredili, da pi***ša po WC-u. Ne zaboravi, da smo do juče bili jedna zemlja, koja je bila jača od te Norveške. A eto mi nahe***basmo, što smo doveli kraju Austrougarsko carstvo, što smo Italijanima uzeli more, što smo stvorili i Hrvatsku i Sloveniju, BiH i Makedoniju i ko zna šta još….. I zato što jedino u Srbiji i Bosni žive Muslimani normalno i slobodno, a svi drugi su ih davno proterali ka Bosfori i Dardanelima… Zato mi nismo Norveška, koja svoje bogati renome stekla radeći za Hitlera, i kojoj… Pročitaj više »

Mario

Znam ja da vi svi imate svoju logiku i ispravno viđenje stvari, tako i moji sunarodnjaci, mnogi od njih gledaju na sebe… Bogom dani! A imate mnogo zajedničkog… svi volite sveti VolksWagen!

Onaj što ga zgazilo vreme

Hoću da ti kažem, da sve ovo neko kroji, a mi možemo samo da gledamo. I one „oslobodilačke pohode“ koje sam gore naveo, radili su naši preci za nečije interese i za nečiju korist a prosipali krv srpskih predaka. Dal su to Englezi (tad bili) nebitno, ali neko „kroji“ svet a mi tu samo „uživamo“ Ja sam uživao pod sankcijama 10 godina….
ne bi o politici, ali tako je i sad, neko definiše i projektuje i „koronu“ i „zelene“ i „rat protiv terorizma“ i „demokratiju“ i sl…..
Nama ostaje kako rekoh samo da „uživamo“

Iznogud

Tu se slazemo

garbage

Imam dosta prijatelja Norvezana, oni rezoniraju_ Imamo puno struje od hidroelektrana da se cak i griju na struju, a plin cuvaju zato za izvoz.

moron

“ … Glavno prijevozno sredstvo koje prevladava je bicikl …“

Mario

I naravno da je tebi to kao ‘prosjećnom balkancu’ smiješno što tamo neki direktor sa 35 milijuna eura na računu ide sa biciklom na posao, a ne sa nekim BMWom x6 ili 5 ix drive la di da, jer jednostavno nisi kapacitet da shvatiš jednog prosječnog skandinavca ili jedan generalno puno napredniji narod od naših… znam, teško je to shvatiti jer mi smo najpametniji, jer Vi imate Đokovića, a mi Modrića… šta će oni!

moron

„Živ bio“, ja kao „prosečan Balkanac“ godinama idem na posao biciklom …
I potpuno razumem Norvežane. Jer, da je i kod nas zbog iste takve drakonske fiskalne politike EV jeftniji i meni bi bilo ekonomski teže da kupim SUS.

Peki

Da ali ti nemas 30 miliona evra na racunu, ili mozda i imas ali mi to ne znamo…🤔

Iznogud

Advokat Je, znači – ima.

Peki

Mislis? E pa tim bolje po njega, a mozda se i mi ogrebemo za koju kintu… Moron ti si moj najbolji internet drug, imas li mozda 100.000 evra na zajam, vraticu ti kada budem imao i kada mi ne bude trebalo…🤣

Iznogud

I meni pozajmi, al ja ti ne vraćam ( iskren sam, a to se cijeni) jer šta će ti?! Imaš viška a meni je potrebno! Da ti vratim, pa da opet imaš viška a ja da opet moram zajmiti!? Nema smisla.
Vidi ti ovo, dijaspora traži lovu…pa Muko moja🤪🤪🍻🍻🍻

Peki

E da, od kako smo postali „ekonomski tigar“ mnogi moji prijatelji Francuzi se raspituju za posao u Srbiji…🤣🤣🤣
A ja zajebao te otisao napolje, ko me j***e kad sam bio glup…

Iznogud

Da te utješim, meni je još gore. Kao u onoj smiješnoj strani historije da parafraziram, samo nas Musa može spasiti.:-) Musa, vadi zlato!

moron

😊😊😊

TheStig

Ti da si malo obrazovaniji znao bi da te skandinavske zemlje nikad nisu ratovale. Ko je god došao od okupatora oni su skinuli gaće. Poznati kvinsliški izdajnici. Nisu imali ratna razaranja i jedino što imaju a Balkanci nemaju je da slušaju državu bez pogovora što ima svoje prednosti i mane. Uostalom kako bi država i imala nizak BDP kad leži na nafti i gasu. Bivša Jugoslavija je bila pojam u svijetu na mnogim poljima. Veliki General Electric je padao na tenderima u Americi pred Energoinvestom. Tu svoju evropejsku spiku ostavi za svoje zemljake. Mi tu spiku ne pušimo ovdje. Kužiš,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Observer

Kakvo cetnolupetanje…

J4ZZ3R

Kao i uvek, pohvale Pekiju za test i iskrene i direktne informacije kakvih nema ni u zapadnim medijima. Razmišljao sam o kupovini Corolle kao drugog automobila za suprugu pre svega i čak sam išao na test vožnju… Eksterijer je nedvojbeno moderan i atraktivan, auto ima multilink i baš se lepo vozi za jednu Toyotu, ali: – prostor pozadi je na nivou B segmenta i onda ako Vam treba auto za dvoje zašto ne kupiti Yaris ili Jazz ako bi ipak vozili nekog pozadi nekad. – Grafika i infotainment na mojoj Hondi su stvarno ružni (i verovatno su ahilova peta Civica… Pročitaj više »

Iznogud

Šta će ženi dva auta!? Kad će test , navijem te!

Pomponije

Dzezeru, ja nedavno sedeo u Corolli hibird pozadi, pa par dana posle toga u novom Sanderu. Rumun je za ovu Corrolu k’o S klasa!

moron

Novi Sandero je za mnoga aktuelna vozila te klase „kao avion“.

Iznogud

Čekam djordja pesica da se javi sa komentarom.

moron

Ja verujem da on jeste veoma zadovoljan svojim karavanom, a i nema razloga da ne bude.
Bilo bi lepo kada bi nam (ovde) malo „ažurirao“ svoje „korisničko iskustvo“, jer se ipak radi o aktuelnom modelu Toyote, koji može biti odlično rešenje za porodični prevoz.

Laki

Dobra Corolla kome nije bitan prostor nazad vidim sve ostalo odlično!Silni milioni prodatih od starta nisu valjda slučajnost?

DUDE

Vozio sam najnoviju generaciju Korole, ovo su moji utisci: Premalo prostora na zanjoj klupi, cak i u karavan verziji (koja, priznajem, izgleda atraktivno). Utisak u voznji je „niti miris niti ukus“. Nekako mlohavo, kao pihtije… Potrosnja: benefiti se osecaju u gradu, zbog automatskog menjaca i potrosnje oko 5 litara na 100km. Cim izadjes iz grada i poteras malo brze (100-130kmh), odmah potrosnja ide na 7 litara i davanje para za hibrid gubi svaki smisao. Rezime: kome je do Korole, nek kupi 1.5 benzinca od 17.000eur – sluzice ga dok se na planeti Zemlji bude prodavao benzin. A moze i plin… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Evo ga trazeni update 😀 Nakon nesto vise od 19000km, potrosnja (od sipanja do sipanja) ide od 3.7 (ravna deonica otvoren put) do 5.2 (planine i makadami). Nas troje se bez problema spakujemo gde god da idemo. Posto cerka ima ogromno sediste, nazad realno moze jos 1 odrasla osoba, dvoje moraju bas bas da se stisnu. Bez sedista, nazad staju dvoje debelih ili troje mrsavijih. Od mana, da ne bude da samo hvalim, nizak klirens i taj prostor pozadi. Nekad se desi da ne uspem da se parkiram na neka paralelna neobelezena mesta sa kojih je pre izasao neki kratak… Pročitaj više »

Iznogud

Bravo.

Hercegovac

Neki dan bila promocija Tojota vozila u mojem gradu. Odem sa prijateljem da pogledamo. Provozam novu Korolu hibrid u karavanskom izdanju. Spoljasnjost je OK, dok je enterijer uradjen bas u stilu da te odvezem od tacke A do tacke B. Iako je bio odlican paket opreme enterijer me nije dojmio. Na drugoj strani, e-CVT dobro odradjuje posao, odusevila me tisina u kabini koju narusava teza noga na gasu jer usi bas osjete aktivaciju benzinskog agregata. Na kraju, ostao sa frapiran da auto koje nije premijum kosta 30 hiljada evra. Posle sam provozao RAV4 koji je prostraniji, osmisljenijeg enterijera, subjektivni osjecaj… Pročitaj više »

moron

Na primeru corolle karavan i RAV-a može baš lepo da se vidi kako dva vozila slične dužine ( corolla karavan je duža 5 cm ) mogu da nude neverovatnu razliku u ponudi prostora za putnike.
Slažem se da hibrid „traži“ malo drugačiji stil vožnje, ali, brzo se to „shvati“, a zauzvrat se dobije nešto što SUS nikada ne može da pruži. Pri čemu ne mislim na samu potrošnju. Mislim na opšti ugodjaj.

Hercegovac

Žao mi je što nisu dovezli Camry, radi njega sam i najvise dosao na promociju. On mi je gledajuci upotrebljivost, potrosnju, aerodinamiku, komfor i dizajn najbolje osmisljen hibrid u Toyotinoj gami.

Laki

Isto mišljenje za Camry.

BB

Korola služi da te odveze od tačke A do tačke B, dok Rav 4 može i do tačke G 😉🤣😂

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Hercegovac

Hahaha, primio k znanju.

Joseph

Ja sam mislio da kupim Toyottu Cororullu sedan verziju prije 2 godine ali zastupnik je uporno odgađao testnu vožnju bilo da sam ispunjavao online obrazac ili sam zvao na telefon pa sam na kraju odustao od auta vrijednog 25500€ i kupio 2 godine staru Opel Astru u pola cijene, naravno dizel 100kw. Prosječna potrošnja mi je 4.6l. Prije par dana sam odradio soundproofing zadnjeg kraja automobila (bio mi je glasan sa ljetnim gumama i po lošijem asfaltu) primarno gepek, zadnje sjedalo i lukovi zadnjih točkova i sad je skoro kao maybach (šalim se) a planiram još napraviti soundproofing svo četvora… Pročitaj više »

BB

Ja taman mislio tražiti da se raspišeš na temu soundproofing-a 😉
Kako si radio, šta si radio, gdje si radio… Mislim da je tema dušu dala za poseban članak 👍

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Joseph

Žao mi je što ga nisam probao ali zastupnik mi nije nikako ustupio Sedana hybrida, akcijska cijena je bila 190 000kn, oko 25300€. Ali sam na kraju uzeo Opel Astru K Dynamic paket opreme 100kw i zadovoljan sam 🙂