1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Focus 1.0 EcoBoost/125 mHEV – Talentovani autsajder
Ford Focus 1.0 EcoBoost/125 mHEV – Talentovani autsajder
103

Ford Focus 1.0 EcoBoost/125 mHEV – Talentovani autsajder

8.66K
103
Podelite sa prijateljima:

Nakon nedavno voženog Citroena C4 i osveženog Meganea, a sve u iščekivanju potpuno novog Peugeota 308, pozabavili smo se pomalo zaboravljenim Focusom, od nedavno obogaćenim agregatom 1.0 EcoBoost mHEV/125 ks

Na sceni od 201.8 godine, Ford Focus četvrte generacije kao da se već „potrošio“! Možda i zato što je u jednom veoma konkurentskom segmentu, gde je noviteta „k’o šaše“, ili zbog činjenice da nikada nije bio u samom vrhu, iako je već decenijama jedan od bolje plasiranih! Sve tri generacije su imale dobru prođu, računajući i aktuelnu četvrtu, no od podijuma su uvek bile daleko.

Primera radi, prošle godine u Francuskoj se prodalo nekih 10.000 Focusa, solidan rezultat, ali daleko od 37.000 primeraka šampionskog Peugeota 308, u zrelim godinama i pred zamenom. Slična je tendencija i u Evropi, gde je Focus na osmoj poziciji, daleko iza njegovog visočanstva Golfa! U samoj kući ispred njega su Fiesta i Puma, rekao bih posve normalno ukoliko se zna da je Fiesta jedan od bestselera u B segmentu, a Puma u trenutno veoma traženoj kategoriji gradskih krosovera.

Dakle od četvrte generacije Focusa i dalje se mnogo očekuje, uostalom u poslednjih 20-ak godina u Evropi se prodalo čitavih 7 miliona primeraka, odnosno 16 miliona u celom svetu. Baš zato smelo je delovala odluka odgovornih da se svojevremeno u razvoj aktuelnog krene od nule, no Ford je ovoga puta želeo napraviti vozilo sposobno nadmetati se s tenorima u segmentu, i koje će se dopasti  pre svega evropskim kupcima, poznatim kao najzahtevnijim na svetu.

Dobro, reklamne kampanje proizvođača ne treba uvek uzeti zdravo za gotovo, nije baš sve na ovom Focusu novo, što nam na kraju potvrđuju zajednički agregati i oprema koje pronalazimo i kod drugih modela kuće. Manimo se zato bombastičnih najava i pozabavimo se dizajnom, za mnoge važnijim od kojekavih platformi i raznovrsne opreme, koju često ni ne upotrebljavamo.

Na ovom polju Focus nema na čemu pozavideti najuspešnijim primercima u segmentu, i dalje deluje dovoljno savremeno, apsolutno na nivou konkurenata. No, i to u mnogome zavisi o kojem se Focusu radi, naime, nema više „običnog“ Focusa, od sada ih distanciramo po nazivima ST-Line, Active, Vignale i Titanium, odnosno nekoliko nižih paketa, kao što su Trend i Trend Edition.

Ne, ne radi se samo o završnim nivoima, svi navedini imaju određene estetske specifičnosti i prepoznatljivi su već na prvi pogled. Kod voženog Titaniuma prednja maska je recimo hromirana, možemo reći da ovaj predstavlja standardnu verziju s kojom se najčešće srećemo. Kod ST-Line ista je od crne plastike u obliku saća, sa izmenjenim donjim spojlerom i svetlima za maglu, dakle s akcentom na sportske opcije.

Vignale, kao i kod ostalih modela kuće, „puca“ na luksuz, dok Active, s povišenim klirensom, koketira sa krosoverima. Setite se, ovaj naziv sada nose još Ka+ i Fiesta, a distanciraju se, kao i Focus, povišenim odstojanjem od tla i plastičnim zaštitama na prorezima točkova. Bez obzira o kojoj da je verziji reč, svima je zajednički nizak profil, sa C stubom maksimalno pomerenim ka nazad, kao i snažnim reljefnim linijama po bokovima.

Izraženo u ciframa, novi Focus duži je tek za 2 cm od prethodnog (4,38 m), odnosno niži za 1,5 cm (širina je praktično neizmenjena). No, zahvaljujući novoj platformi, lakšoj za stotinak kilograma, međuosovinsko rastojanje povećano je za 53 mm (ukupno 2,7 m), što se i te kako ogleda u unutrašnjosti.

Nikad prostraniji

Ukoliko na zadnjoj klupi često prevozite tinejdžere izrasle preko noći, do te mere da vas već s 15-16 godina posmatraju s visine (u bilo kom smislu te reči), Focus je sigurno jedan od najbolje adaptiranih vozila u C segmentu. Prostor za kolena je jednostavno odličan, računajte i do 10 cm više nego li u aktuelnom Peugeotu 308.

U ramenima se dobilo isto tako 5-6 cm, jedino je prostor za glave više manje prosečan. Cenu plaća ko drugi do prtljažnik, te iako je za desetak litara veći od prethodnog (375 l), i dalje je inferiorniji od mnogih konkurenata. No za one kojima je ovo primarnog značaja, paralelno s hečbekom lansiran je sedan (limuzina s četvoro vrata) i karavan, čija zapremina prtljažnika ide od 575 do 1.620 litara.

Kod Focusa sa petoro vrata maksimalna iznosi 1.354 l, ali u nedostaku podešavajuće police (barem u voženom primerku) obaranjem naslona ne dobija se ravna površina („stepenica“ od 10-ak santimetara). U dnu ne pronađoh ni rezervni točak, možda mi se upravo zbog toga kod voženog prtljažnik učinio znatno dublji nego li kod ranijih susreta?

Na prednjim sedištima, u kombinaciji vestačka koža/platno, osećaj prostranosti je realan, dobro su profilisana i s električnim komandama (za vozača). Sam dizajn komandne table nema ništa ekstravagantno, već na prvi pogled jasno je da je inspirisana onom kod Fieste. Ukratko, sve je strogo i funkcionalno zamišljeno, sa vidljivim napretkom po pitanju kvaliteta materijala i završne obrade. To nikako ne znači da je sve u superlativima, tvrde i jeftine plastike i dalje je u izobilju na donjem delu kokpita.

Najupečatljiviji je veliki multimedia ekran (8 inča), nakačen na komandnu tablu, jednostavan za upotrebu i velike rezolucije. Kada sam poslednji put vozio jedan Focus instrument tabla bila je klasične koncepcije, opet veoma slična onoj kod Fieste, međutim u voženom pronađoh digitalnu od 12,3 inča, istu kao kod nedavno vožene Pume! Iako Focusu daje izvesnu modernost, numerički instrumenti nemaju preciznost i preglednost klasičnih! Osnovna boja je modro plava, i ide uz mod „normal“. Obrtomer s desne strane pokazuje režim rada motora, no brzinomer s leve je nekakva imitacija, na podeocima nema brojeva!?

Brzina je ispisana velikim ciframa u centru, a sama grafika i boja podloge zavise od izabranog režima. Specifičnost vožene verzije, deklarisane kao laki hibrid, jeste i instrument koji pokazuje punjenje baterije, odnosno asistenciju koju pruža SUS agregatu. Pored nje vozač dobija informacije i od „head up“ displeja, u vidu providne plastične pločice.

Dugmića na komandnoj tabli ima znatno manje nego li kod nekadašnjeg Focusa (normalno, brojne funkcije prolaze preko ekrana), no i dalje ih je neuporedivo više nego li u spomenutom 308 i Meganeu. Ima ih i pored ručice menjača, plus još dvadesetak na samom upravljaču. Posve neophodno jer četvrta generacija Focusa, između ostalog, poseduje „inteligentan“ regulator brzine, koji, u saradnji sa još jednim drugim, dozvoljava poluautonomnu vožnju.

Još samo par reči u vezi praktičnih detalja i kvaliteta fabrikacije, u vrata i pregradak za rukavice staje flaša od 1,5 litara, dok se sitnice mogu odložiti (ključevi, telefon, cigarete, novčanik), u nekoliko praktičnih udubljenja za limenke i u dno komandne table, gde je ujedno beskontaktni punjač za mobilni telefon. Kao i ostali modeli Forda i Focus poseduju zgodne zaštitne plastike u vratima, koje po otvaranju istih iskoče iz unutrašnjosti da bi ih zaštitila. Pozicija za upravljačem i ergonomija komandi zaslužuju samo reči hvale, no izuzetno korpulentne osobe će poželeti da spuste sedište malo niže.

Sa ili bez automatike

Trocilindarski 1.0 već godinama pokreće brojne modele Forda, i kao takav odavno je pokazao kvalitete i mane. Uostalom više puta proglašen je najboljim agregatom u kategoriji do jedne litre, bez obzira da li je reč o izvedbi od 100 ili 155 ks (najsnažniji nije u ponudi za naše tržište).

U voženom Focusu našla se verzija od 125 ks, potpomognuta mikrohibridom, isključivo u u sprezi s ručnim šestostepenim menjačem, prijatnim i preciznim za rukovanje. Ukoliko nije mHEV može se dobiti i s osmostepenim automatskim, uz doplatu od 1.600 evra. Dakle ovde se srećemo s najblažom elektrifikacijom, jer od nedavno Ford poseduje više „pravih“ hibrida, sa ili bez spoljašnjeg punjenja, kao i 100 % električna putnička i transportna vozila.

Tek da se zna, mikrohibrid ne može ni u kom slučaju da pokrene Focus na baterije, kao i kod ostalih mHEV samo priskače u pomoć termičkom agregatu u fazi ubrzanja, odnosno međuubrzanja. Ovaj se po startovanju javi dobro poznatim (pre)grlatim zvukom, koji me je pratio tokom cele test vožnje.

Princip funkcionisanja mild-hybrida isti je i kod Pume, ova tehnologija integriše starter/generatorom (BISG), snage 11,5 kW. Zamenivši standardni alternator, BISG omogućuje skladištenje energije koja se obično gubi tokom kočenja i usporavanja, kako bi se napunila 48-voltna litijum-jonska baterija, hlađena vazduhom. Kao i kod svih hibrida puni se prilikom kočenja odnosno oduzimanjem gasa, dok se vozilo kotrlja.

Tako akumulirana energija pruža pomoć termičkom agregatu u postizanju većeg obrtnog momenta, ujedno i snabdeva električne potrošače u automobilu. Zahvaljući njemu sistem Stop&Start funkcioniše brzo i besprekorno. Konkretno, hibridacija omogućuje i do 40 Nm više, ali samo u nižem režimu rada motora. Ukupno Focus može da računa na maksimalno 210 Nm, pri 1.750 o/min, dok standardna verzija razvija 170 Nm.

Podrazumeva se u modu Sport, njegovim izborom odmah se oseti bolji odziv na gas i veća elastičnost agregata iz najnižih obtraja. Kome je do performansi treba da ga uvek drži u ovom programu, s tim da mora ponovo uključi ESP, jer se njegovim izborom ovaj neutrališe. Uverih se tako da sasvim lepo ubrzava već s 1.500 o/min, pa i manje, sve do nekih 6.000 obrtaja.

Performanse su posve zadovoljavajuće za jedan familijarni hečbek, do „stotke“ ubrzava za 10 sekundi, i ukoliko je verovati proizvođaču dogura do 200 km/h. Nisam ga poterao toliko brzo, vozačka dozvola mi je, za razliku od jednog našeg veoma aktivnog „komentatora“ (prepoznaće se…), još uvek neophodna!

No, brzinom od 150-160 km/h može se udobno putovati ceo dan, buka od agregata i šumova od vetra posve je prihvatljiva. Na autoputu računajte na potrošnju od 7,2 litra, odnosno nekih 6 litara na prigradskim autoputevima (brzina ograničena na 90 i 110 km/h), kao i putevima drugog reda. Naravno više manje ekonomičnom vožnjom, opšte je poznata stvar da su trocilindarski agregati veoma proždrljivi kada se od njih traži maksimum.

Problem, toliko se brzo penju u obrtaje da mi se i ovde često dešavalo da ostanem u 1-2 stepena nižem prenosu, jednostavno zaboravljao sam da pređem i viši! Po gradu mnogo toga zavisi od gužvi i pritiska stopala na papučicu gasa, sve u svemu dođoh da zaključka da mali elektromotor nema većeg pozitivnog uticaja na potrošnju. Barem ne u meri koju obećava Ford (4,1 l u proseku), moja prosečna bila je duplo veća…

Naprotiv, nivo izduvnih gasova smanjen je s 114 na 94 g/CO2, čime je izbegnut tzv. „malus“ (ekološka taksa). Pozabavimo se malo i voznom dinamikom, po ugledu na poslednje izdanke proizvođača i kod Focusa je za svaku pohvalu. Čak i prilikom veoma dinamične vožnje u krivinama se nema osećaj težine, normalno, motor je zaista lagan i kao takav ne zgnječi prednje ogibljenje.

Ujedno, zahvaljujući standardno podešenom ogibljenju i ne preterano velikim pneumaticima (215/50 R17), učinio mi se udobnijim nego li prilikom ranijih test vožnji. Sa Focusom 4 družio sam se u svim oblicima karoserije i različitim agregatima, računajući benzinski 1.6/183 ks (u međuvremenu zamenjen s 1.5 EcoBoost/150), kao i dizelima 1.5 EcoBlue/120 i 2.0 EcoBlue/190. Ovde je ogibljenje upravo kako treba, nema potrebe snažno zakočiti ispred „ležećih policajaca“, bez obzira da li ste upravo izaši iz prodavnice s kolima punim svežih jaja za Uskrs.

U svakom slučaju Focus je primerno stabilan i siguran, da je motor performantniji rekao bih čak i zabavan za vožnju. Ovako, iako zadovoljava u svakodnevnoj upotrebi, ne očekujte da vam podigne adrenalin. Za pojedine vozače ovaj blok i dalje je samo „kosilica za travu“, evidentno je da ne oduševljava zvukom, niti na dodir papučice za gas poskoči od snage. S ili bez mikro hibrida dostupan je uz najniži završni nivo, samim tim i cena je relativno povoljna. Voženi mikro hibrid se u Srbiji prodaje počevši od 17.700 evra, no ponuđena je još slabija i jeftinja verzija 1.0 EcoBoost/100 ks, po ceni od 16.400 evra.

Za one s dubljim džepom i većim ambicijama Ford nudi snažniji trocilindarski 1.5 EcoBoost od 150 i 182 ks, kao i gore spomenute dizele (postoje i slabije izvedbe 1.5 EcoBlue/95 ks i 2.0 EcoBlue/150 ks). Voženi je naravno skuplji i bolje opremljen od bazičnog Trend, no kako nas je Ford navikao na bogatu serijsku opremu, ni ovaj nije „go k’o pištolj“.

Focus sa osmostepenim automatskim menjačem i analognom instrumentalnom tablom

Neću se zato upuštati u najbrajanje svega što poseduju određeni završni nivoi, pre svega jer je na sajtu uvoznika za Srbiju sve objašnjeno u „sitna creva“. Za kraj samo zaključak da je Focus 4 „dobra berba“, te iako se nije uspeo nametnuti kao lider u segmentu, realno malo toga mu se može prebaciti.

U svakom slučaju otklonio je praktično sve mane prethodnika, ujedno zadržavši kvalitete kojima se ovaj ponosio. Što se tiče našeg mHEV recimo da vredi 500 evra više, bez obzira što nije ispunio očekivanja u vezi potrošnje. Za uzvrat čistiji je i prijatniji je vožnju, i ujedno pruža nešto bolje performanse, dovoljno da opravda svoje postojanje.

Tekst i fotografije: Perica

Ford Focus 1.0 EcoBoost/125 mHEV Titanium

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.378 x 1.825 x 1.454 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Zapremina prtljažnika: 375-1.354 l
Masa praznog vozila: 1.322 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Radna zapremina: 999 cm³
Snaga: 125 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 210 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Manuelni šestostepeni

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/50 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10 s
Maks. brzina: 200 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 52 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1/8 l/100 km
Emisija CO2: 94 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 17.700 evra  

Dobre strane:

Moderan izgled, unutrašnji prostor, bogata oprema, veći obrtni moment, odnos vozna dinamika/udobnost, cena

Loše strane:

Previše „grlat“ motor, „hladan“ enterijer, numerički instrumenti, povišena potrošnja         
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost:
Ocena: 7,639

· Benzinski motori

1.0 85 1.0 100 1.0 125 1.5 150 1.5 182
Motor Turbo sa tri cilindra Turbo sa tri cilindra Turbo sa tri cilindra Turbo sa tri cilindra Turbo sa tri cilindra
Radna zapremina cm3 999 999 999 1 497 1 497
Snaga (ks pri o/min) 85 na 4 000 100 na 4 500 125 na 6 000 150 182
Maks. obrtni momenat  (Nm pri o/min) 170 između 1 400/3 500 170 između 1 400/4 000 200 između 1 400/4 500 240 na 1 600 240 na 1 600
Pogon Na prednje točkove Na prednje točkove Na prednje točkove Na prednje točkove Na prednje točkove
Menjač M6 M6 M6/A8 M6/A8 M6
Masa u kg 1 322 1 322 1 322
1 371*
1 369
1 404*
1 369
Nosivost (kg) 533 533 533/534* 521/501* 521*
Performanse
0 do 100 km/h (s) 13,5 12,1 10/11,1* 8,8/8,9* 8,3
Maks. brzina (km/h) 177 186 200/195* 210/208* 222
Potrošnja
Grad(l/100 km) 6,0 5,8 5,9/7,1* 6,9/7,6* 7,0
Otvoreni put (l/100 km) 4,2 4,1 4,2/4,7* 4,5/4,9* 4,6
Kombinovani ciklus (l/100 km) 4,8 4,7 4,8/5,6* 5,3/5,9* 5,5
Emisija CO2 (g/km) 110 107 108/126* 121/133* 124
Malus (€) 0 0 0/140* 53/473* 90
  • (*) Podaci za verziju sa automatskim menjačem i felnama od 16 cola

Dizel motori

1.5 EcoBlue 95 1.5 EcoBlue 120 2.0 EcoBlue 150
Motor Turbo sa četiri cilindra Turbo sa četiri cilindra Turbo sa četiri cilindra
Radna zapremina cm3 1 500 1 500 1 996
Snaga (ks pri o/min) 95 na 3 600 120 na 3 600 150 na 3 500
Maks. obrtni momenat 300 između 1 750/2 000 300 između 1 750/2 250 370 između 2 000/ 2 500
Pogon Na prednje točkove Na prednje točkove Na prednje točkove
Menjač M6 M6/A8 M6/A8
Masa u kg 1 413 1 413/1 454* 1 553/1 559*
Nosivost (kg) 542 542/541* 527/546*
Performanse
0 do 100 km/h (s) 11,8 10,3/10,5* 8,7/9,5*
Maks. brzina (km/h) 181 194/191* 208/205*
Potrošnja*
Grad (l/100 km) 4,0 4,1/5,0* 5,7/5,3
Otvoreno (l/100 km) 3,5 3,5/4,2* 3,8/3,9
Kombinovani ciklus (l/100 km) 3,6 3,7/4,5* 4,5/4,4
Emisija CO2 (g/km) 96 98/117* 117/116*
Malus (€) 0 0 0
  • (*) Podaci za verziju sa automatskim menjačem i felnama od 16 cola

(8664)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

103 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lep test, bravo Peki.
Ako koga interesuju cene za Srbiju,ove ga link. Vidim u njemu da je 1,0 MHEV 155 skuplji 700e od 1,20 MHEV 125.
https://fordcms.blob.core.windows.net/media/Serbia/2021/Ford%20Focus%20MY2021-2.pdf
Izgleda da 1,5 od 150 ks „vežu“ samo za A8 menjač, a 1,0 MHEV 155 samo uz 6MT.

Mad Max

Samo pogledajte podatak o fabričkoj poptrošnji i potrošnji na testu.
Tačno x2.
Vozio sam ove Fokuse troklipnjače više puta. Umerena potrošnja se može očekivati samo ako se „keca“ na turbo rupi.
Ne znam kakvi su im ovo dizeli? Ko ovo pravi?

moron

Kad 674 km pređeš za 28,5 sati ( kako stoji na onoj fotografiji sa prosekom potrošnja 8,1 ), onda je prosek brzine 23,6 km/h.
Potrošnja 8,1 je odlična za te uslove vožnje

S mile

Cenim da Pariz, doprinosi tolikoj potrosnji. Ipak bi van gradskog centra to bila prihvatljivija brojka.

Pomponije

Nisam vozio novi Focus, ali sam proveo u njemu kao putnik 1.100 km i to na zadnjoj klupi. Mogu samo potvrditi da je vrlo prostran pozadi, kao i da je ovaj dizelaš sa 120 ks i 300 Nm prava mera za njega. Ja sam 185 cm, 86 kg, i nisam imao nikakvih problema pozadi, čak je bilo veoma prijatno.

TheStig

Može na papiru imati Njutna i ks koliko god. Fokus nije lagan automobil i ovo je premalo. Uz nov auto benzinac koji sam nedavno kupio imam mk2.5 focusa sa 1.8 tdci motorom od 116 ks. I to je na donjoj granici prihvatljivosti. Tri klipa u autu kad sjede 3 ili 4 ljudi rezultira da imate osjecaj da je konjska zaprega brža od vas. I najgore od svega, uvjerenje da motor od 3 cilindra moze imati malu potrosnju je farsa obicna za ljude koji nisu upućeni u tematiku.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
moron

Naravno da motor sa 3 cilindra može imali veoma malu potrošnju. Kao i kod bilo kog motora, potrošnja uvek zavisi samo od uslova vožnje.
A 1,5 Ecoboost od 150 ima 150 konja bez obzira na broj cilindara tj. nezavisno od toga li je stari ili novi.
Kao što sam btoj cilindara nije garancija bilo čega.
Bilo je i dosta motora sa 4 cilindra koji su bili teški đubar.

TheStig

Može imati malu potrošnju ako ga voziš kao po „jajima“. Svi trocilindraši a posebno se to odnosi na ove 1.0 i ono što imaji snage imaju tek u višim obrtajima što za posljedicu ima da im je mješovita vožnja između 7 i 8 litara minium. Realno u Srbiji pogotovo više će biti onih trocilindraša 1.0 sa 120 ks nego jačih nekih. I ne pričam napamet. Vozim turbobenzinca 1.4 140 ks 4 cil i imam težu nogu na gasu pa je za 10 k pređenih do sada prosjek 6.5 litara. Imaš Pekija živ dokaz svakog 3cilindraša kojeg je vozio spominjao je… Pročitaj više »

moron

Najmanje 1,5 litara zapremine motora za kola mase od 1.400 kg?
Pa, eto, imaš u focusu u ponudi i 1,5 Ecoboost sa 150 i 182 ks.
Je li se to uklapa u tvoje parametre (pošto tvoj 1,4 ima 130 ks i koliko Nm? 250 Nm ?)
Ili je ipak problem nešto drugo?
Ja se, inače, slažem sa tobom da focusu bolje pristaje ( i da je manje opterećen motor i da će vervatno duže da traje ) ako u njega staviš 1,5 umesto 1,0 Ecoboost-a

TheStig

Ceed ima 140 ks i 250 Nm, 8.7 sek 0-100 a i nije tesko vozilo
Ispod 1300 kg. Pa obzirom da nema vise mnogo motora od 2.0 ok je i 1.5 sa 300 nm np u dizelskoj formi i 120 130 ks. To je neki minimum za sigurna preticanja i za solidnu vučnu silu kad ima više putnika pogotovo uzbrdo. Pa uz ovo što rekoh glavna zamjerka na 3 cil mi je pitanje trajnosti tih motora. Kad ti majstori u ovlaštenom servisu kažu da ne valjaju šta reći?

J4ZZ3R

Honda Civic 1.0 Turbo Elegance 130ks, prosek potrosnje 6.6l, na regionalnom putu imam voznje ispod 5l.a kad je bas przis ne moze da prodje gore pomenutih 6.6l, ali o tom ubrzo na ovim stranicama

TheStig

Dobra ti je potrošnja ako ga pržiš kao što kažeš. Ma 6.6 je ok skroz. Kod mene je za sada na 10 k pređenih 6.5 prosjek (ceed 1.4 tgdi 140 ks). Uglavnom međugradska i nesto malo gradske voznje.

Pomponije

Ne znam da li sam te dobro razumeo, ali ovaj 1,5 dizelaš ima četiri cilindra. I ozbiljna je razlika između 250 Nm i 300 Nm koliko imaju taj stari 1,8 tdci i novi 1,5…

TheStig

Da, 1.5 dizel ima 4 cil ali 1.5 benzinac ima 3. Stari 1,8 dizel ima 280 NM. 2.0 dizeli EcoBlue u trenutnom Focusu ima 370 NM a 1.5 dizel ima 300 NM kao sto si i rekao. Ja sam u prethodnom postu govorio prvenstveno o turbo 3 cil benzincima gdje najjaci ima 240 NM (sem ako ne uzmemo jace varijante tipa Fiesta ST i sl) i sa 1400 kg i kusur jednostavno je prespor. Turbo benzinac 3 cil jedino ima smisla u manjim gradskim automobilima tipa polo fiesta klio itd.

Horhe

Pre tri godine je tast kupio novog 1.0 100ks i za 3 godine prešao 20.000km…..često ga vozim i moja opažanja su sledeća….
Motor: prvi utisak je taj zvuk „kosilice“…. Ako to zanemarimo (vremenom navikneš) solidan, ništa posebno ne vuče ali opet bolje nego atmosferac…. Ima taj Nm u nižim obrtajima koji znači ljudima koji su navikli na TD motore….potrošnja, pa sve zavisi od stila vožnje….moj stil je efikasnost i time sam opterećen…..tako da meni svi automobili ne troše puno….
Unutrašnjost: skučen pozadi… plastičan….
Veoma vozan auto…. Kao po šinama…. Ne znam da to stručno objasnim….
Gepek… Manji…eto…

S mile

Pisi malo o toj „kosilici“ od motora. Razbi malo predrasude, procitace neko. Trebace za kupovinu polovnjaka…

Open your mind 😁

Horhe

Ah da…. Još jedan utisak…. Neverovatno je koliko ima malo otpora kad se pusti gas a u brzini si….. Skoro kao da si ga u ler ubacio…. To mi je fascinantno koliko su uspeli da smanje trenje i ostale otpore kojim si ranije mogao da kočiš motorom…. Ovde skoro da to i ne možeš….
Generalno to mi je utisak za sve te novije modele…. VozimCR 2.0 TDI i isto… Da ne veruješ koja razlika u odnosu na 2.0 SDI…. Nebo i zemlja.

Mad Max

To je samo do faza bregaste. Kubikaža i stepen kompresije je osnov, ali ako su nepovoljne faze bregaste za motorno kočenje, skoro da je dvotaktni motor. Nije to do „otpora“

S mile

Skoro upoznadoh tipa, radio u USA, vratio se, biznis pokrenuo. Vozio fokusa 1.0 oko 120ks. Prezadovoljan. Sad kupio RAV 4 hibrid, 40K eur. Hvali ga bas, dobio lane asist i razne pomoci koje moron cesto spominje, kaze da slicno dobija u BMVu za oko 70K eur. 2.5L motor, a registacija oko 20K din. Mala potrosnja u gradu, a van trosi vise. Ima pogon na prednjoj i zadnjoj osovini. Njih petoro izasli planinskim putem blato i rizla, mada sam izasao i ja sam sa Punticem… Bas se lepo ispricasmo.. Svez vlasnik, dugo ga birao, zna sve o karaktetistikama i onih vozila… Pročitaj više »

moron

Svi koji imaju primedbu na zvuk turbo motora sa tri cilindra, predlažem da pažljivo oslušnu zvuk bilo kog savremenog turbo benzinskog motora sa četiri cilindra (možete slobodo i AMG 45). Ako čuju „milozvuk“ iz auspuha, čistim ručak, jer sve što možete da čujete jeste samo prigusen zvuk „usisivača“.
Možete samo sa tugom u očima da se prisećate zvuka ranijih motora, tako da „kosačica“ dodje kao premija u odnosu na savremene benzinske turbaše sa četiri cilindra.

Mad Max

Znači, tešiš sam sebe i spremaš se da pazariš troklipnjaču. Odoše kriterijumi do moga…. Valjda ove igračke za volanom, zamagle i um i oči Ako se sećaš bio nekad neki „majstor“ poznanik BMW tehnike, koji je jako hvalio BMW troklipnjaču, kao idealno rešenje. On je čak išao do te mere da je zvuk troklipnjače poredio sa „šestakom“, stručno ralažuti harmonike tonova po dijagramima 🙂 Znači, ti ipak nisi šampion bez obzira što „Pure Tech“ troklipnu tehniku porediš sa AMG 45 Ako ćemo pošteno, ja ga (troklipnjaču) neću u moju garažu uteravati. Te ružne vibracije, koje se ne mogu umiriti su… Pročitaj više »

moron

Ja na bazi iskustava sa škodinim 1,2 HTP motorom sigurno ne bih sudio o osobinama savremenog 1,0 TSI motora 😊😊😊

Mad Max

A gde je razlika?? Može čak biti da je 1,2 HTP bio i kvalitetniji

moron

Džaba ti i da imaš 6 cilindara, ovakav zvuk sa njim nećeš nikada imati 😊😊😊
https://www.youtube.com/watch?v=F0m6dvpK4m8&ab_channel=CarSpotterQVS
Ali, zvuk 3 cilindra je jako sličan 😊😊😊

Pomponije

Mad Max, Posebno poštujem tvoje komentare kako zbog tvog znanja, tako i argumentovanja. Ako ćemo realno, u celom C segmentu van premijuma ima par benzinaca sa četiri cilindra. Ima 1,6 PureTech, 1,5 TSI, i onaj 1,3 TCe. Ok, nude se i atmosferci 1,4 kod Fiata i Kije… Možda sam nešto i zaboravio, ali gro ponude su trocilindraši. Kupci su prinuđeni da biraju od onoga što je na stolu, a kod Volkswagena je 1,5 mnogo skuplji od 1,0 kod Golfa. Što se tiče dugotrajnosti tih troklipnjača, slažem se sa tobom da ne mogu imati dug vek trajanja. Ali vidim i da… Pročitaj više »

Mad Max

Samo je stvar marketinga, propagande, i ljudi „sednu“ na svoje. Evo, došla korona i sad je to normalno (recimo). Sad motor nije bitan, sad se „ZAJEB“ neophodno traži. To je kao uhapsiš „Velju nevolju“ i suđenje za „Jovanjicu“ prođe neopaženo. Zato i pišem ovakve kometare, jer mene taj marketing ne pogađa i baš zato što „nešto“ znam, pišem ovako. Shvatam ja da je ovo moje pisanje bez koristi, jer evo primer Moron (koji uzgred nije laik) će u sledećoj iteraciji na troklipnjaču u C segmet ili „ĐIP“, a s dizelom se već pozdravio. Do juče je „merio“ kolko Nm, bilo… Pročitaj više »

Vlada

Nijedan fordov ili psa trocilindras nije imao kratak zivotni i radni vek kao vw/seat/skoda 4-cilindarski 1.2 tsi niti probleme koji se spominju kod renault 1.2 tce…prvih par godina eksploatacije 1.2 tsi pa i 1.4 tsi za vlasnike je bila nocna mora, ozbiljni problemi su bili vec posle predjenih 10.000 km,bar u ovlascenim servisima vw/audi/seat/skoda u N. Sadu i skoda u Kisacu…jednostavno 4-cilindricni tsi motori u pogledu dugotrajnosti i pouzdanosti nisu bolji od trocilindrasa forda ili psa

Mad Max

Prijatelju, mešaš babe i žabe. 1,2 tsi, 1,4 tsi su bili pioniri savremenih turbo motora i davna su prošlost. Oni su to pravili kad je „tvoj“ PSA grcao sa BMW atmo „tehnologijom“ varjabilnog hoda usisnih ventila i kad se lanac i španeti menjao na malom servisu. PSA što napravi to uglavnom prekopira, baš kao i ovaj „Pure Tech“ na 3 klipa, koji su ukrali malo od VW malo od Forda. A to „suvremeno troklipno čudo“ će tek da se dokaže, jer je taze. A već se zna da zna preupčiti, prolupati….. I oni još nisu zreli za 1000 kubika. To… Pročitaj više »

Balkanboj

Baš me zaintrigirao taj zvuk BMW 1.5 sa 3 cilindra. Nađoh jedan klip ma YT, fabrički izduv bez dorada, zvuči kao Wartburg, sa turbom…
Tuga i jad

moron

Kao i sadasnji BMW 318i ili 320i, samo lepše 😀😀😀
Vi se ljudi zaglavljen u prošlosti. Nema odavno atmosferskih motora kod većine proizvođača.

Don

👍👍👍🥴 fokus je odličan, tjeran dizelom. Ganjao sam prošlu verziju, karavan, dizel, Titanium..samo da je imao dna selektor bio bi odličan. Nikakve zamjerke, jeftino se nabavi, nije bilo kvarova.sve pohvale.

Don

Stvar je jasna, ko čita zna : dilde svih vrsta, trocilindraši su prevara i goli k…C. ko hoće auto, neka vozi na benzin ili dizel. Rasprava oko toga je besmislena, uzaludno trošenje energije da bi nekog uvjerio da je baš tvoje stajalište ispravno, zbilja nema smisla.
Oni koji posjeduju dildu ili 3 cilindra, naravno da će pravdati svoju kupovinu svim i svačim jer kad im se objasni , postaje im jasno da su ispale budale i to žešće, što neće javno priznati, pa se zakrvi.

TheStig

Jedina „prednost“ 3 cil motora je za proizvođače jer su imali 0 trošak za R&D. Uzeli su postojeće motore i odsjekli jedan klip. Ko išta zna o proizvodnji razumije kolika je tu ušteda plus ušteda po svakom klipu koji im ostaje. Razviti jedan motor a kamoli paletu je enorman trošak. Pod pritiskom nadolazećih strožijih normi i potpune zabrane sus motora to je jedini moguci korak koji je bio preostao. Ko je kupio 3 cil motor nek mu je sa srecom i da ga sluzi ali ne pokusavajte racionalizovati/opravdavati vašu kupovinu. Ja nigdje još nisam čuo da je manje/jeftinije bolje.

Don

Morone, jel vidiš ti ovo? Ima neko ko nije čuo za Marušića :-))))))))

moron

„Manje je uvek više“
😀😀😀

moron

Kao psihopata kome je „rezervni točak sve u životu“, moram da primetim da aktuelni focus u Srbiji i svim paketima opreme ima rezervni točak kao element standardne opreme.
Bravo za Ford – ali – u focusu, jer, ima i modela Forda koji čak ne poznaju ni predispoziciju za njega, poput Pume, sa onom blesavom „kadom“ ispod ravnog ravnog dna prtljažnika.

moron

Troškovnik redovnog održavanja za Focusa u Srbiji, za 1,0 Ecoboost i 1,5 TDCI, a i cena „potrošnog materijala“ ( diskovi, pločice, krajevi spona, vertikalni stabilizatori, ležaj točka, akumulator … )
comment image
comment image

Treba primetiti da su to cene bez PDV (samo ona cifra dole desno je sa PDV ), kao i da ( u kilometrima) nije isti servisni interval za ta dva motora, ali, ako bi se oba vozila po 15 kkm godišnje, na 150 kkm bi za održavanje (čini mi se) bio skuplji Ecoboost.

BB

A čim se ti baviš u životu kad si ovako detaljan? 😄😄

moron

Dangubim … 😀

Mad Max

Ako si ovako precizan, pratiš kako majstor Kole „pokrade“ iz škode jastuke i ZAJEB, čudi me da ne shvatiš da ti je neko kod troklinjača ukrao kompet cilindar u motoru a to ti je još skuplje naplatio!??

moron

Kada usporedim kol’ko gazda Kole „skine“ opreme sa srpskih verzija škode, sa cenom koja za to tako „filetirano“ treba da se plati, a onda pogledam koliko on od mene traži da ja platim na ime opcionala da sve to „pokradeno“ na tu istu škodu „vratim“, moj zaključak UGLAVNOM bude da je srpska škoda ZA MENE „preskupa“ ( u odnosu na brendove koji svoje modele za tržište Srbije „ne filetiraju“ nešto specijalno ). Pri čemu on (njegov „stručni kadar“) povremeno gubi kompas u tom „filetiranju“ i napravi i pravu komediju ( da mu L&K bude lošije opremljen od paketa ispod )… Pročitaj više »

Mad Max

Ja ne znam cene Škode po Evropi, ali bi rekao da je u Srbiji najpovoljnija, ili je među najpovoljnijim. Broj prodatih primeraka govori koliko je Škoda pogdila masovno vozilo i koliko je Kole znao da napravi procenu. Meni to što si ti primetio ne smeta skoro ni malo. 80% kupaca to nije ni primetilo, a da jeste ne bi ih interesovalo. One koje to preterano zanima, ne idu u Škodu, već se pale na razna imena kao Volvo (ko ima veći budžet a o kolima ne zna skoro ništa) a ovi što misle da znaju a uzgred svršili neke društvene… Pročitaj više »

moron

Za sve ostalo što si napisao,možda je tako, ali, ovaj deo: „Broj prodatih primeraka govori koliko je Škoda pogdila masovno vozilo i koliko je Kole znao da napravi procenu. „, znaš i sam zašto je škoda „masovno vozilo“ u Srbiji i ko kupuje lavovski deo ukupno prodatih škoda – kupuju budžetski korisnici, a svi znamo kako kod nas funkcionišu tenderi. Milion je primera iz kojih se to vidi (neki dan je bio lep tekst u tom smislu – „Kako je KC Vojvodine otkupio svoj nameštaj za 29 miliona“ ). Bašna isti način i škoda „u tržišnoj utakmici“ pobedi u Srbiji… Pročitaj više »

Mad Max

Ako isključiš tendere, Škoda je opet najprodavanija. Misliš da se drugi proizvođači ne nameštaju na tenderima??
Pogledaj malo koliko privrednika, malih privatnika, privatnih kompanija, bolje stojećih ljudi vozi Škodu. I to onih koji bez problema mogu da koriste Mercedes. Šta to govori?? Da su za te potrebe zaista pogodili aktuelni Superb, i prostornosti, udobnosti, i odličnim izgledom, i dizelom. Jednostavno nema konkurenciju. Čak i Oktavija ide i za te svrhe takođe kao jedinstven auto.

I nadam se da podržavaš, da neko u državnoj upravi, mesto omiljenog Audija koristi Superb, koji je značajno jeftiniji.

moron

„Ako isključiš tendere, Škoda je opet najprodavanija“ ??? Je li, imaš i neki dokaz za to? Seti se teksta na B92, januar ili februar 2020 (mogu ga potražiti i ovde zalepiti), analiza za prethodnu godinu, pa njima je 2019. oko 90% škoda prodato korisnicima budžeta !!! I šta ti preostane za sve ostale ? Samo eventualni pusti san škode u Srbiji (dok je ovakva politika uvoznika) može biti da njih individualni kupci (u toj ogromnoj merii koju ti kažeš) prepoznaju kao „najbolju kupovinu“. A kao poreski obveznik svakako sam manje nesrećan kada vidim da neki budžetski guzonja vozi škodu umesto… Pročitaj više »

Mad Max

Mislim da grešiš. Osvrni se oko sebe, pogledaj koliko ima automobila sa znakom Škoda. Znaš da nisam neki fan Škode. Za vozilo sa vozačem, jednostavno nemaju konkurencije. Bez veze si ljut na uvoznika Škoda. Svi su isti, svi pokušavaju da uđu na tendere. Znači pogledaj šta se vozi po ulici, šta voze privatne kompanije. Od B segmenta mnogo ima Klija i Fabije, a ovde dajem prednost Kliju za 2 klase. Sandero je lom. Danas ako hoćeš nekoga da kazniš, službeno mu daš Sandero. Od Dacije ima službeno dosta Dustera i to je zaista dobro vozilo, savka preporuka za namenu koju… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
moron

Da pustimo čkodu, o fokusu je…
Focus je za mene u tom segmentu kao 3XL majica, a neki drugi su i kao XS size …
Kome treba ili želi prostor u tom segmentu, odličan je on izbor.

TheStig

Po meni najveća prednost Focusa je jer je vozački auto. Ima najbolji voznu dinamiku u klasi pa je tim veća grehota uzeti ga sa ovim slabijim motorima.

moron

Mene oduševljava kod njega vozačka pozicija i ergonomija. Sve ( sedišta, volan, menjač, komande, sve … ).
Ono ja za mene pojam savršenstva po tom pitanju.

J4ZZ3R

2nd best

Mad Max

Prethodni model Fokusa, (3) je daleko od 3XL veličine. NIje dobacio ni do XL. Taj vozim 1,0 EcoBost 100ks, prilično klot i beo. NI jednom mi se n ije pojavila želja da bi ga posedovao.
Ovaj aktuelni nisam ni probao, ne znam a i ne interesuje me. Ford je Ford, socijalni automobil, bio i ostao. Ima onih velikih lubeničara (odvratnih), možda se zato i pališ na njih.

TheStig

Izvini, ali ne znaš šta pričaš. Svi novinari ali znači svi kažu uvijek da je najbolji što se tiče dinamike u klasi focus. Već 10 god imam mk 2.5. U poređenju sa ceedom koji vozim trenutno razlika se itekako osjeti. Fokus ima bolje upravljanje, mnogo zadnji multilink, bolji mjenjač miljama, bolje kvačilo. Koje auto ti znaš u klasi da možeš „heel and toe“ raditi sa njim. Ceed je udobniji, bolju zvučnu izolaciju i brži je jer ima više konja i jer je benzin. Ali tu se priča završava. I to pričamo o poređenju automobila od prije 10 god i novog… Pročitaj više »

Mad Max

Problem je u tome što ja nisam novinar. Ne prepisujem, ne čitam članke drugih pre nego li sednem u auto. Nisam mediokritet, ne ulagujem se nikome, pišem isključivo iz glave bez Gugla ili tuđih tekstova.
Ne sporim da Ford leži prilično dobro. Ali to je samo jedna osobina.
Od Forda priznajem samo RS -ST, ostalo je čista socijala, nešto kao Dacija.
Vozio sam neko vreme Forda Fokusa (2) ST, ima neke draži, ali kvalitetom je to bilo očajno vozilo.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
TheStig

Pa upravo zbog toga što nisi novinar nemaš izgrađen taj osjećaj da uporediš vozila objektivno. Ne mogu se ulagivati novinari svima istovremeno. Oni dobijaju sva vozila na testiranje a te auto novinarske kuce su cesto tolike i uticajne da ih ne zanima šta će misliti proizvođač jer automobile za testiranje mogu dobiti odakle požele a često i sami plaćaju smještaj i troškove putovanja kako bi zadržali imparcijalnost. Evo ja kao neko ko posjeduje i dalje focusa mk2.5 ti kažem da su ti „instrumenti“ malo off, kalibracije malo ne bi škodilo. Ford focus 2 je u klasi najbolje vozilo u pogledu… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Cuj Stig, sa ovim pobesnjelim Maksom dzabe diskutujes, evo on nikada nije vozio ili seo u aktuelni Ford Focus koji je Peki ovako leoo predstavio, ali on zna kako to ide i da je socijala na nivou Dacije.

Cisto ti velim da ne gubis vreme i zivce…

Mad Max

E baš ti fala Hondaša što mu tako lepo objasni situaciju. Činjenica je da se obično ne razumem sa analfabetima poimanja automobila. Poludeli Hondašin je upravo primer takvoga, to jeste takav se retko viđa. Čovek o automobilu apsolutno nema elementarna znanja…. Pazi primera Poljdeloh Hondašina. Lik : -ne podnosi VW, hvali UP-a i Golfa 1. (Jedinstven slučaj koji znam) -Mrzi organski reno, ali zato troklipnjače iz PSA su mu rahmetli (kako ih naziva); -Honda je sišla za njega direktno sa neba, Božiji dar. Jazz je najbolji na svetu a Civic savršenstvo svemirski brod; -itd Hondašo, ja te molio da me… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Prvo da krenem od kraja, Bog je jedan, jedini i i nema drugog Boga osim Boga (Allah na arapskom) . Jedan, jedini i zajednicki je za sve tri najvece svetske monoteisticke (zato se zovu monoteisticke) religije, ali to je za tebe vec previse univerzalno jer volis podele i rovovske pozicije. Pod dva, sam si rekao da nisi vozio niti seo u aktuelni Focus, ali si ga ekspertski, od oka, ocenio kao socijalu na nivou Dacije. Da, ja kao Hondas, hvalim i Volkswagen (eto koliki sam sektas), volim i BMW, Mazdu, Alfu, Peugeot, ja zapravo volim sve uspesno dizajnirane automobile, koji… Pročitaj više »

Mad Max

Mnogo ti napisa. Nemoj da se brukamo ovde i ja ti. Eliminisao si me više puta, na više mesta to ti čestitam. Jači si
Ne znam što ti je trebalo da me pominješ uopšte. Da provociraš po X put??
Imamo dijametralo suprotne poglede i na svet, čak i na Boga (kolko vidim).
Namazan si i kvaran. Ali tamo gde počinje znanje o automobilu ti prestaješ.
Pa te molim, samo me obiđi, da ne kvarimo atmosferu
Pozz

TheStig

Nemaš ti pojma jedino ovdje. Ljudi koji ovdje komentarišu su iznenađujeće kulturni i nagodni što je za svaku pohvalu. Nekoga ko upoređuje smeće od Dacie koje dobije 2 zvjezde na EURO encapu i Focusa koji je uvijek u vrhu klase mogu da okarakterišem samo kao trola. Svašta i čitam i gledam a i vozio sam svega. Al mala je vajda i od toga ako nemas mozak da sam izvučeš zaključke i pouke. Jedini „madness“ kod tebe je u stavovima izgleda. Mimo cijelog ostalog normalnog razumnog svijeta.

TheStig

Haha ma kakvo nerviranje. Kod mene ovakvi ljudi samo smijeh izazivaju. Focus sa head up displejom, kožom, navigacijom i kamaru tehnologije mu jednako Dacia koja ima zadnji lonac on lima toliko tankog da korozira na prvom povjetarcu i izolacijom toliko lošom da je utisak ravan horor filmu. Presmiješno 🤣

moron

Sedi u aktuelni focus.
Ja o njemu govorim.
A poređenje forda i Dačije u smislu stavljanja u istu ravan ti je baš na mestu 😀😀😀

Mad Max

Dobro, nije baš ista ravan Dacija – Ford, ali je svrha ista – čista socijala. Kvalitet, materijali, oblik…To je istina. Osim primeraka ST RS. U novog Fokusa (da je nov nije) ne trčim da sednem, ako naleti – probaću.
Glavna poenta je što se svi hvataju na „multilink“ a daj Bože, da većina i zna šta bi to bilo, a posebno da oseti razliku. Za naše uslove loših puteva, posebno gde Ford kupuju ljudi koji idu u selo 🙂 to je velika falinka. Ali galame to je „multilink“

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
TheStig

Kakve ti nebuloze lupetaš. Pa nagazi na bilo koju neravninu sa oba točka i sa samo jednim osjeti se razlika sem ako nisi pao sa terase pa nisi „u vinklu“. Nisi ti nikad potjerao auto u krivini sa multilinkom i sa torzijom. Da jesi ne bi tako pričao. Multilink poboljšava vozne karakteristike automobila nemjerljivo a jedini razlog zašto ga sve manje ima u ovoj klasi vozila je jer je užasno skup. U višim klasama ne samo da ga vozila imaju nazad već i naprijed. Aktuelni focus st i focus st line su mehanički ista vozila sem razlika u motoru a… Pročitaj više »

Mad Max

E fala ti baš na konstatacijama. Kako to „nagažavaš“ pa probaš? Prijatelju, multilink nije ništa skuplji, samo je osetljiviji, i traži veći prostor i drugačiju konstrukciju gredica pod gepekom i zadnjim sedištem. Vozila koja imaju zadnji pogon (ili i zadnji) obavezno imaju neki oblik multilinka, jer je jedini primenjiv. To su auti sa značajno nižim klirensom, tvrđi i osetljiviji za loše puteve. X puta problematičniji za održavanje, osetljiviji na deformacije, zagteva obaveznu proveru geometrije zadnjeg trapa.
I to što ti zoveš „torzija“ nije torzija, nego se zove H vešanje. Torzija je nešto drugo.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
TheStig

Svaka rečenica ti veze nema sa istinom. Multilink je skuplji debelo od torzije ili krutog ili h vješanja zovi ga kako god hoćeš. Ne zahtjeva nikakvu provjeru „stalnu“ sem ako nisi svaki peti dan u udesu. Glavna prednost multilinka je jer omoguce daleko veci broj kombinacija stabilnosti tj drzanja na cesti i udobnosti. ML zahtjeva najmanje 3 tzv control arms i plus najmanje jos jednu vertikalnu plus jos nekih dijelova dodatnih (seleni i zglobovi) a kruto vjesanje samo dvije Multilink je skup i upravo iz razloga „ciganluka“ ga kompanije sve manje stavljaju pa kao posljedicu toga imaš da golf 8… Pročitaj više »

Mad Max

H vešanje nije kruto vešanje. Poprečni deo je istovremeno balans štangla (poprečna opruga) i horizontalni link. Ne poznaješ stvari, bolje da ti objasnim nešto ako ti nije jasno. Multilink ne može da bude nešto skuplji od H vešanja . To su samo bajke. Ta razlika u novcu nije presudna. 4 upornice i 2 glavčine koje ne mogu da koštaju ni 100 evra, a raspitaj se koliko je H vešanje u nabavci. Presudna je namena. A da bi primenio jedno ili drugo, moraš drugačije postaviti glavne nosače školjke. Sama školjka sa Multilinkom ima manju krutost, veću težinu, manje prostora u vozilu.… Pročitaj više »

TheStig

Hahahaha on meni priča o tome šta je kruto vješanje a šta multilink ja ga skidao i popravljao. Eng. Torsion beam ili ti torzija jednostavan sistem zadnjeg vješanja gdje točkove spaja jedna štanga i imaš 2 selena i to je to. Reci za torziju da je bolja ima smisla ako si proizvođač pa pravdaš tj mažeš oči kupcima kako štedi prostor i gorivo jer je lakša. Tvojom logikom idući i lisnate opruge su ok. Multilink je skuplji ne 100 e već par stotina po autu sigurno jer sem samog većeg troška u materijalu imaš i u dužem broju radnih sati… Pročitaj više »

Mad Max

Druže, ja se bavim autosportom zadnjih 40 godina, a ti mi objašnjavaš ša se kako „ponaša“. Ne znam dal si to snimio. Laik si ti. Zapeo za multilink, pa multilink na socijalnom vozilu. Eno ti multilinka na Dačiji Duster, pa šta sad?? Ne kaže se „seleni“ nego silen blokovi. Torziona zadna osovina je potpuno nešto treće, ali ti ne mogu sad objašnjavati šta je to. Čitaj malo. Ime je dobila po torzionim šiplkama – linijiskim glavnim oprugama. Takav sistem imaju recimo svi stariji renoi i pežoi. H vešanje je jako teško proizvesti i uopšte nije jeftinije od multilinka. To je… Pročitaj više »

TheStig

Jedina stvar kojom se ti baviš je demagogija. Pa ja nisam nigdje napisao da sam Adrian Newey ali kao laik edukovan imam daleko znanja od kvazi stručnjaka kao ti. Silen mogu samo reći nepismeni idioti. Selen ili na engl bushing. Pa taj multilink u sanderu je razlog zašto je imao bolju ocjenu i vrijeme od golfa 8 na moose testu debilčino haha. Fokus mk2 ima sav moguci energomski dizajn kao i ostala vozila u rangu. Plastike i tvrdoca su iskljucivo stvar ekonomske racunice. Pežo ima bolje od Fokusa ali zato je kurac u usporedbi u voznji. Jebo te Logan sta… Pročitaj više »

Mad Max

Selen – u ti si šampion

Zoca

Nema Sandero ML.

TheStig

Imao je stari Sandero Stepway. Nisam gledao da li novi ima, moguce da ima.

Zoca

Ni Talisman ga nema,ni stara Laguna.Lezanje poboljssavajju sa 4WS..Duster 4×4 mora zbog kardana (Makferson – ML).Retkost je ML u B segmentu uopste..

moron

ST Line ima torziju ako je HB.
Karavan multilink.

TheStig

Griješiš drug. Da li ima multilink zavisi od modela opreme i motorizacije. St line x, vignale, i titanium x imaju Multilink i u HB varijanti.

moron

Veruj mi. Ja klečao (bukvalno) u salonu i telefonom slikao podvozje raznih sadašjih focusa.
Karavan baznjak (opremom) sa TDCI 95 ima multilink, a HB ST Line 1,5 Ecoboost 150 ima pozadi polukruto vešanje.

TheStig

Vjerujem drug. Neko laže onda haha. Gledao sam brošuru od Forda i piše ono što napisah u prethodnom postu. Da nije bilo „ma sta ce Balkancima multilink, udari im svima kruto vješanje, bagra je to“😂

moron

Pogledaj ovaj video test Ford Focusa koji je radila Revija SAT ( video sam podesio tačno na trenutak kada počinje priča o vešanju )

https://youtu.be/f6tJZbdirNU?t=216

On ovde kaže da svaki karavan ima multilink, kao i da jeftinije verzije HB-a imaju polukrutu osovinu, a ST Line multilink. Ali, veruj mi, ležao sam u salonu „ispod“ ST Line u metalik plavoj, a i crvenoj boji, i oba Ecoboost 150 i oba su imala polukrutu osovinu pozadi. Moguće da Ecoboost sa 182 ks ima multilink.
Nije mi problem da opet „skočim“ do salona Forda i da ti uslikam 🙂

TheStig

Haha ma šta ćeš skakati drug. Znam gledao sam ovaj video. Pratim SAT redovno. Ono što sam ti prenio vidjeo sam u brošuri i čuo na ovim stranim yt kanalima. Nisam toliko ekstreman kao ti da se zavlačim u salonu pod vozila 🤣👍ali ti vjerujem svakako. U svakom slučaju jedini razlog zašto sam kupio ceeda a be focusa iako sam focusovac u duši i fordovac je jer je focus bio preskup. Ceeda platio 20 000 e. Focus sa sličnom opremom i snagom par hiljada e skuplji.

moron

Ceed tek sada ima u Srbiji razumnu cenu. A ima i ove nove motore.
Jedino ga još uvek zeza malo oprema (u Srbiji). Bar u top paketu bi mogao da ima i sve one sisteme asistencije.

TheStig

Ma iskreno ne znam šta će bilo kome te asistencije, porez na budale. Radije cu uloziti u udobnija sjedista, bolji motor i slicne stvari. 1.4 tgdi je van proizvodnje zamijenjen novim 1.5 tgdi sa mhev. Mislim da novi ima DOHC tehnologiju i jaci je nekih 20tak konja. I vidjeh da je sa istom opremom skuplji 4 k evra. Hyundao i30 sa tim istim motorom u premium paketu 27 000 evra, n line izvedba. Jest da ima sve živo ali brate mnogo para.

BB

Istina je to, tako su mene nekad davno sažalljevali što nisam kupio Golf 2 već Fiat Cromu. Međutim, to sažaljenje je trajalo dok ih ne provozam jedan krug, a onda izraz čuđenja: nisam znao da je Fiat ovako dobar 🤓. Naravno, većina njih ne razliikuje klase auta (punto, bravo croma) pa je za njih Golf 2 premium. Ima onaj vic kad je čova vidio Tuareg, pa se čudi: a j… ti s..ce, koliki Golf!!! 🤓🤣😂🤣. E, meni se podstrek da ne idem tim putem, kineska poslovica glasi: „Utabane staze obično nikuda ne vode“ i prilično se smisleno razlog kuje od… Pročitaj više »

TheStig

Nisu ništa bolji ni drugi uvoznici. Živim u BiH i prije par mjeseci sam kupio kiu ceed u najjačem paketu koji se prodaje kod nas a i isto tako i u Srbiji. Ta ista oprema za iste pare u Hrvatskoj uključuje sve sisteme asistencije i sigurnosti kao i fabričku navigaciju. A i u Hrvatskoj je uvoznik isti kao i kod nas i kod vas. Ko je uzeo pare tj razliku?Pa uvoznik. Nismo EU te neke stvari nisu mandatorne te mogu za manje da vam naplate više. Mislim meni ti sistemi ne trebaju ali pljačka je pljačka. A što se tiče… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
moron

Da, BiH, Srbija i CG uglavnom dele tužnu sudbinu sličnog paketiranja za „Adriatic regiju“.
Mada, u CG je isti uvoznik za škodu kao i u SRB, pa, kada je škoda u pitanju, može biti i do toga.

Talijan

Ne znam za druge, druze, ali ja u moru novih trocilindrasa (nemam nesto protiv njih, vozim sluzbeni sandero 2 1.0, 75ks, vrsi pos’o – sto se kaze), jos uvek ne odustajem od mog Fiat Brava 1.9 jtdm (150ks) i stila 1,8 (131ks) – koji je nacelno imao problem sa varijatorom faze, a isti pao na 40e kod Pedje iz Indjije. Tako da, kad se uzelim pravog motora, dobrog cetvorocilindrasa, jakog, koji stvarno dobro ubrzava, sednem u mog kupe stila i razvucem malo. Taj zvuk, potpomognut KN filterom, postaje raritet polako. Za duzi put mi je Bravo 1,9 jtdm, ide pun… Pročitaj više »

xtrimi

Žašto pričate da Focus ima pozadi multilink kada ga nema?
Zar nije taj Control Blade u stvari samo malo savršenije rešenje krute osovina kao kod Zastave 101. Mislim kod keca je poprečna veza bio gibanj, kod Focusa je element iz tri dela a u među prostor ubačene opruge. I kod keca i kod fokusa u koševe idu samo amortizeri.

Multilink je malo kompleksnija stvar od Control Blade-a.

TheStig

Multilink nije kompleksnija stvar of Control Blade-a nego su Fordovi inzinjeri tate mate kad su u pitanju patenti u autoindustriji. Uspjeli su da dobiju isti rezultat uz manje troskove kreirajuci svoj dizajn multilinka. Na moose testu cak i slabije opremljeni modeli koji na focusu mk4 nemaju multilink tj controlblade su bez problema uspjeli da prođu test cak sa 83 kmh jer je podešavanje šasije par ekselans.Rekoh vec prethodno da control blade imaju st line x, vignale te titanium x. Ne znam da li imaju razlike među trzistima i da li iako uzmes st line x sa npr 3 cil mozes… Pročitaj više »

Ђока

Jebo te Ford! Naveće đubre na koje sam bacio pare

TheStig

Ko ti je kriv kad ti je neko uvalio krša nekog na kojem je vraćena kilometraža i ko zna šta. Fokus i dalje kod mene u posjedu, 10 mu god. Ide ko metak nikakvih kvarova.

don

dobro je da se dicni komentatori drze teme ispod koje komentiraju, sta bi bilo da je drugacije?:-)

Miki

Kako ze zvao ovaj Mad Max ranije? Nesto sami…. Neki arogantni skoda majstor…

Rikošet

Jedan od najpodcjenjenijih modela u klasi. Ford kao da ga je pustio niz vodu, a nema više „vauuu“ dizajna, koji je krasio MK1 pa da se prodaje sam od sebe… U marketing se ulažu mrvice, pa Focusa malo ko od kupaca kompakta ozbiljno registruje. Šteta, jer je riječ o odličnom automobilu, koji nema kompleksa ni prema jednom od trenutnih konkurenata… Trocilindarski motor samo ako mora i ako to životne potrebe nalažu. Ima vozača kojima je sasvim dovoljan i to poštujem, ali mene trenutno ne zanima… Focus ST modeli su najbolje mjerilo sa kakvim dinamičkim kvalitetima ovaj automobil raspolaže, a oni… Pročitaj više »

moron

Ako pogledaš cene polovnog Golfa na oglasima (sedmice), jasno je da ti ni golf (osmica) sigurno neće „sačuvati pare“.

Branko

Apsolutno se slažem; famozno držanje cijene Golfa odavno je urbana legenda.

Rikošet

Mislim da je Golfa kod nas lakše prodati i puno brže ga pretvoriti u novac, što je mnogima još uvijek jako značajan „kvalitet“ posebno u sredini poput naše gdje se preko noći može finansijski „zaglaviti“…

moron

Sve ćeš lako i brzo prodati ako „dampinguješ“ cenu – pa i Golfa.
Ali, da ćeš ga prodati uz manji pad cene od ostalih brendova samo zato što je Golf, ne bih se više na to kladio. To je postalo „davno prošlo vreme“.

Rikošet

Mislim da je ipak sadašnjost. Ako ne vjeruješ otiđi na dva tri placa polovnjaka u manjim sredinama i pitaj prodavca šta mu je najlakše prodati? Na osnovu iskustva iz bliže okoline i ruralnih sredina u kojima se krećem Golf i dalje ima status „svete krave“ i ne vidim načina da se to promijeni dok god postoji u sadašnjem obliku… Ta sredina ga je prihvatila kao pojam kvaliteta (od Mk1 i Mk2 serija…) i nema veze što su ga mnogi konkurenti dostigli u međuvremenu, on je za nju i dalje mjerilo vrijednosti… Ono što je po meni zanimljivo da je kod… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Peki

Ok, da rezimimiramo, da li je multi link na kraju jeftini i bolji ili ne 🤣🤣🤣

Don

Vid li ko evidenciju koji je tekst bio najkomentiraniji (nećemo ulaziti u to što 90% nema veze sa tekstom ) , pitam za komšiju 🤪😁

Rikošet

U trenutku pisanja ovog, bilo je 95 komentara. Bio bi red da prebacimo 100 kad smo već tako blizu 🙂 čisto simbolike radi.

TheStig

Gospodine Peki čekamo Vas da date epilog 😁

Dva dinara druze

Multilink mnogo bolji i skuplji od torzije koja je najcesca. Sto se tice trajnosti, ja nisam nikad imao problema sa M, a vozim ga vise od decenije. I manite se ovih trolova, sto su zatrovali b92 komentare, pa sad i ovde hoce.

Moee

Da i ja uletim u klub 100 komentara 😁

Vozim Focusa Mk3 iz 2014 TDCI 77 kW i nemam zamjerki. Ide solidno, ali nije nikakav rasni trkac. Potrosnja je 5.6 l dizela kombinovane voznje (grad, otvorena cesta, autoput) nakon 40.000 km predjenih.
Zamjerka su vibracije na losoj cesti, ali se na dobroj cesti vozi kao na šinama 🙆‍♂️
Sto se tice Focusa IV, rado bih posjedovao jednog 2.0 TDCI u ST Line paketu.