1. Home
  2. Testovi
  3. Čitalac testira: Toyota Corolla TS Hybrid
Čitalac testira: Toyota Corolla TS Hybrid
155

Čitalac testira: Toyota Corolla TS Hybrid

7.77K
155
Podelite sa prijateljima:

Naš drugar Đorđe Pešić je veoma ushićen povodom nedavne kupovine novog limenog ljubimca. Napisao nam je štivo koje se po obimu može meriti s klasicima svetske književnosti, dovodeći nas u problem kako da očuvamo integritet teksta uz privođenje uobičajenim gabaritima testa, onim na koje smo svi navikli.

Naposletku smo odlučili da ne remetimo celovitost misli dragog automobilskog saborca, a vama predlažemo da delove koje smatrate preobimnim, tipa gde se koje dugme nalazi u kabini (po geografskoj širini i dužini) jednostavno preskočite. Ono što je najinteresantnije jeste to što su dati najdetlajniji ikada podaci o potrošnji, kao i pregled uočenih nedostataka. Na ličnom osnovu, beskrajno je zanimljivo i to što se konačno našao „grđi“ fotograf od našeg Zvezdana.

Prvi utisci

Iako će neko reći kako Toyota nije najbolja marka na svetu, mene je ipak privukla njena reputacija kao veoma pouzdanog brenda i u odnosu na Daciju, par klasa je iznad, što je razumljivo i što ima svoju cenu.

Prvi utisak kad sam ušao u automobil je bio kao da sam seo u svemirski brod. Utisku najviše doprinose digitalna instrument tabla i centralni tablet, kao i kombinacija boja u enterijeru. Sledeći upečatljiv utisak je izražena tišina u toku vožnje, pogotovu kada se Corolla kreće samo na struju. Čak i kada radi benzinski motor, buka se ne povećava drastično u najvećem broju slučajeva. Ona je primetnija tek kada broj obrtaja radilice predje tri hiljade.

Još jedan pozitivan utisak je generalno uputstvo od oko 700 strana i još jedno dodatno uputstvo samo za multimedijalni sistem (pretežno pokriva ugrađenu navigaciju, koju nemam). Pročitao sam oba uputstva i moram reći da su iscrpna.

Ovo mi je prvi auto sa automatskim menjacem i imam samo reči hvale. U svim mogućim aspektima se lakše vozi u odnosu na manuelac. U fazi navikavanja, probao sam par puta da stisnem kvacilo prilikom zaustavljanja, i probao sam par puta da promenim brzinu :).

Eksterijer

Automobil je bele boje. Žena je bila sumnjičava, ali pošto nisam mogao da biram boju, to je bilo to. Na boju nemam zamerki. Pre preuzimanja sam doplatio za takozvani Toyota Protect: Keramički premaz preko karoserije i aluminijumskih felni, koji treba da pruži zaštitu od kiše, ptičjeg izmeta, itd.

Gume dobijene uz automobil su letnje, marke Bridgestone, s dimenzijom 205/55/16. Retrovizori dovoljno veliki i pregledni, sa ugrađenim migavcima, podešavaju se električno, ali se sklapaju ručno (meni odgovara što je tako). Ono što je zanimljivo je, da brisači nisu istih dimenzija. Brisač koji je bliži vozaču je mnogo veći od drugog, što za efekat ima da je vozačeva polovina šoferšajbne skoro pa cela zahvaćena brisačima, što daje na preglednosti. Loša strana bi verovatno bila manja dostupnost novih metlica van ovlašćenog servisa. Auto poseduje senzore za kišu, samo sa prednje strane, dobro su se pokazali u praksi.

„Zaplavljeni“ logo Toyote i natpis „hybrid“ jasno označavaju „ekološku“ prirodu. Po pitanju gabarita, rekao bih da automobil jeste poveliki, u poređenju sa drugim automobilima C segmenta. Dužina je 4,6 metara, što omogućava parkiranje na većini obeleženih parking mesta. Kamera za vožnju unazad značajno olakšava upotrebu, pošto se prilikom vožnje unazad, ne može mnogo osloniti na pogled kroz zadnje staklo.

Što se tiče osvetljenja, svi farovi su „pretplaćeni“ na LED tehnologiju, prisutna su prednja i zadnja svetla za maglu. Automobil ima sistem za automatsko prebacivanje kratkih i dugih svetala, takođe i automatski reguliše nivo osvetljenja. Na primer, preko dana su na svakom faru upaljene samo tri diode, koje imaju funkciju dnevnih svetala, dok se prilikom bilo kakvog zamračenja, automatski pali još dioda, u zavisnosti  od stepena osvetljenosti okoline. Naravno, može se i prebaciti u režim kratkih/dugih svetala, kada su upaljeni kompletni farovi.

Enterijer

Po pitanju unutrašnjih dimenzija, ograničiću utiske na moje lične gabarite. Vozačeva i suvozačeva pozicija imaju obilje prostora, uz podešavanje sedišta po visini. Po pitanju zadnje klupe, moja malenkost staje bez problema na sve tri pozicije i po visini i po mestu za noge. Mesta za dečije sedište ima dovoljno, prisutna su dva Isofix priključka.

Središnja pozicija može biti neudobna za duža putovanja, pošto je zadnja klupa profilisana kao da ima dva sedišta, uz prostor po sredini. Takođe, u sredini je prisutan i ventilacioni izduv – vrlo korisna stvar po pitanju klimatizacije, ali nezgodna po pitanju prostora za noge.

Prednja sedišta su udobna, sa bočnom potporom. Na vozačevoj pozicij, prisutno je odmorište za levu nogu, ali je njegova veličina jedno polovina veličine moje noge. Sedišta su presvučena tkaninom, za koju sam doplatio impregnaciju u okviru paketa „Toyota Protect“, koja treba da olakša čišćenje fotelja. Uz automobil sam dobio i tekstilne patosnice.

Na vozačevim vratima su dugmići za upravljanje svim prozorima kao i džojstik za podešavanje retrovizora. Ostala vrata imaju kontrolu samo odgovorajućih prozora. Postoji i prekidač za blokadu otvaranja/zatvaranja zadnjih prozora preko dugmića na zadnjim vratima, kao i blokada otvaranja zadnjih vrata iznutra. Pregrade u vratima mogu da prime samo male flaše od 0.5 litrar, dok ostatak prostora u vratima može poslužiti za tovarenje sitnica.

Od dodatnog prostora za odlaganje, prisutna je kaseta između vozačevog i suvozačevog sedišta, koja ima i priključke za punjenje telefona, zatim osvetljena kaseta ispred suvozačkog sedišta, prostor za odlaganje mobilnih telefona iza menjača, kao i dve rupe za čaše. Na zadnjoj klupi, deo centralnog naslona se može spustiti, i tu se nalaze još dve rupe za čaše.

Ručica menjača je obložena kožom, kao i volan. Pored ručice menjača, nalaze se tasteri za kontrolu režima vožnje (eko, normal, sport), kao i za uključivanje/isključivanje EV režima (vožnje samo na struju). Volan na sebi nudi kontrolu multimedije, radarskog tempomata sa funkcijom praćenja, LTA sistema, pokretanje glasovnih komandi i kontrolu digitalne instrument table.

Digitalna instrument tabla poseduje nekoliko različitih ekrana koji mogu da stoje u stalnom prikazu, sa nekih se može kontrolisati deo funkcionalnosti centralnog multimedijalnog sistema. Ja sam odabrao da se prikazuje digitalni brzinomer, zajedno sa prikazom jačine gasa (primer se može videti na slikama). Ispod volana se nalazi veliko plavo dugme za paljenje/gašenje auta.

Dodatno, prisutne su četiri ručke za pridržavanje iznad prozora, ogledala kod vozača i suvozača sa svetlima, dva veća svetla iznad zadnje klupe. Unutrašnji elektrohromatski retrovizor je zadovoljavajuće veliki i korektno zatamnjuje prevelike doze svetlosti koje dopiru od farova vozila koje se nalazi iza.

Centralni ekran pruža kontrolu svih dostupnih sistema u vozilu. Odvojeno od njega, nalaze se komande digitalne automatske klime sa dve zone. Klima radi perfektno. Multimedijalni sistem nije previše komplikovan, lako se nauči gde se šta nalazi i bez čitanja uputstva. Funkcije koje najčešće koristim: telefoniranje preko bluetooth veze, muzika (radio, preko usb, preko Bluetootha) i Android Auto. Za neke funkcionalnosti postoje glasovne komande, ali su one kao i svuda, nedovoljno pouzdane. Početni izgled ekrana se može donekle konfigurisati, kod mene stoji prikaz toka energije kroz sistem, audio podekran i omiljeni kontakti iz telefonskog imenika.

Prtljažnik od deklarisanih 520 litara je i više nego dovoljan. Dodatno, ispod poda prtljažnika je prisutna rupa za rezervni točak, u koju se mogu ubacivati sitnice. Obaranjem naslona zadnje klupe (deljive u odnosu 2:1), dobija se zavidna količina prostora za transport. Prtljažnik je osvetljen, ima kuke za kese, rolo prekrivač i mrežastu pregradu za odvajanje tovarnog prostora od putničkog, po vertikali.

MyT aplikacija

Zvanična Toyotina Android aplikacija, pre svega namenjena podršci za navigacioni sistem (razne vrste pretrage za navigaciju, planiranje ruta koje se šalju u automobil…). Pošto nemam navigaciju, meni služi da pratim statistiku vožnje i servisnu istoriju. Pored toga, veoma korisna opcija je pamćenje lokacije gde je automobil parkiran. Aplikacija je malo neintuitivna, ali se relativno brzo može naučiti gde je šta od opcija funkcionalnosti.

Statistika se vodi za svako putovanje. Putovanje se detektuje kao period između paljenja i gašenja auta. Prati se potrošnja, „hibridni skor“, ubrzanja, kočenja, procenat vožnje na struju i vožnje na benzin, što je ucrtano na rutu kojom se putovalo. Osim toga, u aplikaciji se može videti i napunjenost rezervoara i ukupna pređena kilometraža. Može se zakazati servis (nisam još stigao dotle) i prati se istorija intervencija. Da zaključim, može se i bez nje, ali mi je korisna.

Performanse u vožnji i potrošnja

Na vozne performanse pre svega utiče u kom je režimu vožnje podešen automobil. Dostupna su tri režima: eco, normal i sport. U eco modu, papučica gasa je umrtvljena. Ovakav režim je pogodan za laganu vožnju po gradu, uz poštovanje ograničenja, i za sporu vožnju po gužvi. Maksimalno se koristi električna energija. Za iole jača ubrzanja, mora se jače pritisnuti papučica gasa. Potrošnja po gradu u eko modu mi se kreće od 3.2 litra do 4 litra na sto kilometara, ako imalo povedem računa o stilu vožnje.

Normal „mod“ nudi optimalni odnos ekonomičnosti i performansi. Papučica gasa nije umrtvljena i sistem daje dovoljno snage za agilnu vožnju po gradu i van grada, dok sa druge strane održava ekonomičnost vožnje, na malo manjem nivou nego u eco modu. Koliko sam mogao da primetim, potrošnja prema podacima koje očitava kompjuter je za oko pola litre veća nego u eko modu, i to ako se baš ne vodi računa kad se stiska papučica gasa.

Ako je potreban nagli start ili brza reakcija ili neko manje zahtevno preticanje, u normal modu je sve izvodljivo bez problema. Na otvorenom putu, van autoputa, potrošnja se kreće od 3.5l do 4l kada poštujem ograničenja. Kad ima dosta uzbrdica, prilikom penjanja, ume da skoči i do 9 litara, ali prilikom spuštanja pada ispod 1l. Ovo je mereno po bordu, na Kopaoniku.

U Sport modu, sistem isporučuje maksimalnu dostupnu snagu i elektro-pogona i benzinskog motora. Automobil reaguje na najmanji dodir na papučicu gasa i narodski rečeno, ide kao metak. Ovo naravno rezultuje većom potrošnjom (po mojoj proceni minimum 1.5l većom od potrošnje u normal modu). Generalno, preporuke su da se ovaj mod ne koristi stalno, nego samo kada situacija to zahteva (na primer, zahtevnija preticanja, nagli startovi…). Nisam detaljnije merio potrošnju samo u sport modu, pošto kada se koristi samo po potrebi, ne utiče previše na ukupnu potrošnju.

Što se tiče vožnje po autoputu, normal mod je sasvim dovoljan. Za brzine unutar ograničenja, auto se vozi izuzetno lagano, stabilan je, drži pravac. Uz sisteme asistencije (adaptivni tempomat sa radarom, ispravljanje volana kada se dođe do ivice trake i alarm kada se pređe linija trake, održavanje rastojanja do vozila ispred), vožnja autoputem je izuzetno opuštena i jednostavna. Ono što je zanimljivo, na 130 km/h, broj obrtaja pri konstantnoj brzini je između 1.500 i 2.000. Što se tiče potrošnje, na autoputu mi se ustali između 5l i 5.5l. Merio sam tokom ubrzavanja, bord pokaže 8l odmah nakon reseta, ali vrlo brzo ta cifra pada.

Testa radi, na deonici između Obrenovca i Surčinske petlje, poterao sam automobil do 160 km/h, na nekih 5 minuta. Ono što me je fasciniralo je, da je jedina razlika povećana buka i skok obraja radilice na oko 4.000. U samoj vožnji nisam osetio nikakvu razliku u stabilnosti ili upravljanju. Nisam smeo predugo da vozim tako, pošto je automobil ipak prešao tek nešto više od 2 200 kilometara, a i malo sam „cvikao“ od presretača. 🙂

 

Što se autonomije tiče, Corolla ima rezervor od 43 litre, što je manje od proseka u klasi, ali zahvaljujući manjoj potrošnji, autonomija se kreće od 800 do 1.200 km. Ovo nisu precizni empirijski podaci, nego sam toliko uspeo da uhvatim, prateći kompjuter.

Detalji oko potrošnje

Radi malo detaljnijeg prikaza dosadašnje potrošnje, izložiću ovde statistiku koju obezbeđuje MyT aplikacija, kao i moju ličnu evidenciju prilikom sipanja goriva na pumpi (svako sipanje do vrha).

Sledi pregled potrošnje po putovanjima u periodu od oko mesec dana od početka praćenja.

Početak Kraj Pređeni put [km] Trajanje [hh mm] Potrošnja [l/100km]
Kuća
(blok 45)
Posao
(Kod hotela Falkenštajner)
5 16min 3.5
Posao Kuća 4.9 19min 6.2
Kuća Posao 5.4 18min 4.4
Posao Kuća 10.5 31min 5.5
Kuća BIG karaburma 15.5 33min 4.1
BIG karaburma Jabučka (karaburma) 1.9 11min 8.7
Jabučka (karaburma) Kuća 13.5 35min 3.3
Kuća Crnotravska 13 12.9 28min 4.6
Crnotravska 13 Lidl u Vojislava Ilića 5.9 18min 3.5
Lidl u Vojislava Ilića Kuća 14.4 23min 2.8
Kuća (preko Ilirske) Donji Kalemegdan 30.8km 1h 12min 3.7
Donji Kalemegdan Ilirska 5.5 14min 3.9
Ilirska Kuća 10.7 25min 3.3
Krug po bloku 45 (test sport moda uz stajanje u mestu) 2km 34min 8.7
Kuća Crkva sv. Pantelejmona u Mirijevu 16.5 26min 4.7
Crkva u Mirijevu OMV u Dragoslava Srejovića 3.4 14min 8
OMV u Dragoslava Srejovića Rudnik 98.3 2h31min 4.2
Rudnik Kninska, Čačak 35.6 35min 2.2
Kninska, Čačak Međuvršje 10.2 13min 4.5
Međuvršje Kninska, Čačak 11 14min 2.6
Kninska, Čačak Skopska, Čačak 1.9 9min 4.4
Skopska, Čačak Kuća 154.3 1h 41min 4.9
Kuća Posao 5.3 13min 2.7
Posao Kuća 5 12min 2.8
Kuća Blok 44 1.4 8min 8
Blok 44 Kopaonik, centar 214.1 3h 59min 4.5
Kopaonik, centar Studenica 62.3 1h 28min 2.2
Studenica Pauza 37 55min 3.5
Pauza Kopaonik, centar 32 51min 8.7
Kratka vožnja po centru Kopaonika 682m 5min 21.8 🙂
Povratak u apartman 621m 3min 14.7
Kopaonik centar Jošanička banja 22.1 35min 1
Kratka vožnja u Jošaničkoj banji 520m 11min 0 🙂
Jošanička banja Lisina 26.5 44min 8
Lisina Pauza 11.2 31min 11.2
Pauza Apartman 633m 4min 14.7
Apartman Ušće 51.3 1h26min 1.4
Ušće Studenica 11 17 6.3
Studenica Jezero Semeteš 55.1 1h26min 4.6
Semeteš Izletište Kadijevac 56.5km 1h24min 5.7
Kadijevac Apartman 10.8 30min 8.9
Apartman Pauza 30.4 44min 1.3
Pauza Mrčajevci 92.4 1h31min 2.8
Mrčajevci Ostra 8.2 13min 5.6
Ostra Groblje, Čačak 19.7 28min 2.6
Groblje, Čačak OMV na magistrali, Čačak 3.4 8min 1.1
OMV, Čačak Kuća 141.7 1h31min 4.8
Kuća Crkva u Mirijevu 17.6 25min 5
Crkva u Mirijevu Pijaca u Mirijevu 373m 3min 5.6
Pijaca u Mirijevu Kuća 17.2 31min 2.5

Iz ove tabele se može videti, da potrošnja veoma zavisi od stila vožnje, kao i od terena (kao i za bilo koji drugi automobil). Mogu se uočiti i ekstremno visoke, a i ekstremno niske vrednosti. Ekstremno visoke vrednosti potrošnje sam dobio prilikom agresivnje vožnje, penjanja uz Kopaonik, i veoma kratkih vožnji (ispod 1 km), kada se motor upali radi dovođenja sebe i baterije u radnu temperaturu. Ekstremno niske vrednosti sam dobio prilikom spuštanja niz Kopaonik. Podaci iz tabele se uglavnom uklapaju u lične utiske opisane u prethodnom poglavlju. Sledi tabela ručno računate potrošnje od sipanja do sipanja.

Dan sipanja Ukupna kilometraža [km] Sipano goriva [l] Potrošnja [l/100km]
27.6.2020 0 32.04 Prvo sipanje
28.6.2020 380 19.19 5.05
5.7.2020 774 19.19 4.9
11.7.2020 1105 15.09 4.5
15.7.2020 1619 23.75 4.6
20.7.2020 2175 27.84 5.0

 

Može se primetiti da se ručno izračunate vrednosti uklapaju u prosečne vrednosti, koje se mogu pronaći iz tabele iz prethodnog poglavlja. Stoga, stekao sam utisak da bord ne laže mnogo što se tiče prikaza potrošnje, videćemo u daljoj upotrebi da li bord laži i koliko laže.

Snalaženje za navigaciju

S obzirom da u Luna paketu nema navigacije, iz radoznalosti sam poslao upit dileru u Čačku da pitam koliko bi koštala naknadna ugradnja navigacije. Tražili su skoro 130 000 din za centralni tablet sa navigacijom, još neke dodatne opreme koja ide uz to kao i za ruke. Pošto nisam lud da dam tolike pare za to, vratio sam se na uputstvo za upotrebu i video da automobil podržava „screen share“ sa telefona preko miracast protokola.

Međutim, nakon isprobavanja, ispalo je da je dobijena slika telefona na automobilskom tabletu mala i nepregledna, tako da sam odustao od te opcije. Onda sam hteo da probam Android Auto aplikaciju. Međutim, ona nije dostupna preko zvaničnog Play Store-a, ali se vrlo lako može naći na alternativnim izvorima (na primer, sajt apkpure.com). Da naglasim, u spisku opreme na sajtu uvoznika jasno piše da Android auto nije dostupan u Srbiji, a da sam automobil podržava. Tako da, nakon instalacije Android auto aplikacije i vezivanja preko USB-a na automobil, aktivira se Android auto aplikacija u automobilu i dobijam Google Maps, i tu se priča završava. Sve mogućnosti i nedostaci Google Maps aplikacije su dostupne preko automobilskog tableta.

Nedostaci

Probaću da iznesem neke manje nedostatke koje sam do sada primetio:

  • Globalno ograničenje visine ljudi u kolima.

Da bi se postigla što bolja aerodinamika, auto je nizak. To vodi problemu da ljudi koji imaju visinu veću od (po mojoj proceni oko 185cm) imaju problem da stanu i napred i nazad. Ja lično nemam taj problem, sa svojih 182cm stajem bez problema i napred i nazad, ali iznad glave ne ostaje mnogo prostora. Napred se to može rešiti podešavanjem sedišta po visini (dostupno u Luna paketu), ali na zadnjoj klupi ili se staje ili se ne staje po visini. Poređenja radi, Logan je kockastiji, tako da nema taj problem ni napred ni nazad, dok na primer, u starijoj generaciji auris karavana, dok sam sedeo nazad, do vrata, morao sam malo da savijem glavu u stranu.

  • Uža zadnja klupa: Boljka većine novijih automobila. Mali je izbor novijih automobila gde pozadi mogu da stanu 3 čoveka, a da se niko ne gura. Kod mene, bez dečjeg sedišta, pozadi dvoje staju komotno, troje mogu ako su relativno mršavi. Sa dečijim sedištem, mesta realno ima za 1.5 čoveka, tako da dvoje moraju dobrano da se zguraju. Vezivanje pojaseva postaje akrobacija :).
  • Kit za krpljenje umesto rezervnog točka: O ovome ne moram da razglabam. Dobra stvar je što ispod poda gepeka ima rupa za rezervni točak, pa ko hoce može da dokupi točak. Mislim da u tu rupu može da stane samo ćopavac. Nisam merio tačne dimenzije. Za sad, tu sam smestio razne sitnice koje su se pre vukle po gepeku.
  • Klirens: Automobil je osetno niži od mog prethodnog Logana, tako da mora da se pazi kad se silazi sa asfalta. Nos je isto spusten, pa treba povesti računa kod visokih ivičnjaka. Do sada, nisam imao problema sa time, terao sam ga po Kopaoniku van asvalta, u granicama da ne zakačim podvozje.
  • Parking senzori ne postoje ni u jednom paketu opreme: Po meni neozbiljno za marku renomea Tojote. Stvar vadi zadnja rikverc kamera, ali bih voleo da pored toga imam i senzore. Možda ih kasnije ugradim naknadno.
  • Kašnjenje u automatskom prebacivanju dugih i kratkih svetala: Kad nailazi auto iz suprotnog smera, duga svetla pređu automatski na kratka oko sekund kasnije nego što bi ih ja prebacio. Može izazvati zaslepljivanje nesretnog kolege vozača iz drugog smera.
  • Buka prilikom jačeg ubrzavanja i penjanja uz veće uzbrdice: Meni lično ne smeta, ali može predstavljati smetnju u zavistnosti od vozačevog ukusa. Kad se nagazi papučica gasa, čuje se onaj karakterističan grlati zvuk motora kao da će auto da poleti kao raketa, a on ubrzava linearno ili se penje uzbrdo. Čim se pusti gas, uspostavlja se tišina. Ovo je posledica ponašanja menjača kao CVT.

Zaključak

Ukupan zaključak po pitanju performansi je, da za moje potrebe, automobil pruža i više nego dovoljno snage, startnosti i komfora, uz zadovoljavajuće nisku potrošnju. Voleo bih da naglasim, da pošto je kod hibrida potrošnja veoma „vruće pitanje“, ona najviše zavisi od vozača i puteva kojima se vozilo kreće, ali to važi i za bilo koji drugi auto. Može vozač da natera Corollu hibrid da troši i dvostruko više nego što sam naveo ovde, ali mu onda treba oduzeti hibrid i dati mu običan SUS automobi :).

Dodao bih da za ljude koji prelaze velike godišnje kilometraže i to pretežno na autoputu, dizel ostaje najbolji izbor, dokle god bude moguće da se koristi (a mislim da će još dugo moći). Za vangradsku vožnju, do 100 km/h, i po gradu, hibrid završava posao (ko god neće/nije u mogućnosti da se petlja sa eksternim punjenjem baterija kod plugin-hibrida).

Što se tiče potrošnje, ja sam zadovoljan. Neko će reći da je slična dizelu, i slažem se da van grada može da se poredi sa dizelom, ali mi se čini da po gradu troši manje. Na stranu hibrida stavljam manju cenu benzina, kao i jednostavniji pogonski sistem u odnosu na dizel pogonski sistem.

Enterijer mi je perfektan, za potrebe mene i moje porodice ima više nego dovoljno prostora, materijali i dizajn su mi odlični. Upotreba svih dostupnih sistema je, po meni, intuitivna i jednostavna. Naravno, treba pročitati uputstvo da bi se videlo šta zapravo postoji u autu, ali nakon toga, nisam primetio da mi je u svakodnevnoj vožnji otežano korišćenje bilo kojih funkcionalnosti.

Dopada mi se što sedišta nisu kožna (ne volim kožna sedišta). Prodisao sam kad sam dobio peta vrata. Bela boja značajno smanjuje zagrevanje, dok zaštita karoserije, felni i enterijera treba da olakša održavanje. Po pitanju eksterijera, meni je automobil lep na oko, a za dalje diskusije oko toga, završiću sa rečenicom: o ukusima se ne raspravlja.

Đorđe Pešić

(7773)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

155 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Auh! Treba ovo pročitati, na pola sam pravio pauzu, pa još jednu skoro pred kraj😀. Tabelarni prikazi potrošnje, sa vremenom putovanja i deonicama – sjajno, fali samo prosečna brzina 😉. Ovako detaljan prikaz na nekom portalu / časopisu skoro nisam video – bravo! Malo je možda stil više kao da si pisao lično blog, ali ne smeta. Eto potrošnji iz “prve ruke”, pa da komentarišemo.

TNT

Mali komentar u vezi odabira modova vožnje – čini mi se da ovde svi to različito posmatramo. Moje viđenje je da se u Sport automobil prebacuje pri brdsko-planinskoj vožnji, regionalnim putevima. Eco je za auto-put, a normal ili kako god za grad. Kako da ubrzaš, uključiš se i ubaciš negde ako si u gradu u Eco režimu? Sport je Overkil za grad, sem ako nećeš da se trkaš od semafora do semafora. Šta će ti Sport na auto-putu kada dostigneš krstareću brzinu – samo bezveze mučiš motor (a ne radi ni cruising na ZF 😀, može u Eco ili Adaptive… Pročitaj više »

Goran Jurković

Sport je apsolutno nepotreban osim ganjanja po krivinama i trkanja na semaforu.
Auto jednako ubrzava na eco i normal i sport.
Jedina razlika je što u eco smanjuje air conditioning i grijanje. Sve podređuje manjoj potrošnji.
Također odbija povući bez jačeg pritiska papucice.
Ali svi jednako ubrzavaju kad je pedal to the metal.

TNT

Ne znam kako je to kod Tojote hibrid, pisao sam generalno o automobilima koje sam imao priliku da vozim / probam. Za nas koji normalno vozimo, i pri tome ne stajemo na svakoh 100 km da istočimo po litar proizvedenog goriva 😀, sport mod itekako ima smisla, baš kod penjanja na planine, vožnje po ukosnicama… I naravno “jurcanje” gde god. U tom modu mnogo toga je drugačije podešeno. Prvenstveno taj mod prilagodi i menjač i motor tako da se dobijaju maksimalne performanse, ukruti volan, uz reakciju na papičico gasa na najmanju promenu pritiska. Dakle, veoma je potreban, a obično automatski… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Djordje Pesic

Koji auto vozis? Ovo za cruise mod mi je zanimljiva cinjenica. Moze malo detaljnije kako to radi? Mene odvajanje menjaca od motora asocira na ler, a verujem da u ovom slucaju to nije tacno.
U tvom slucaju, eco, sport i normal imaju potpuno drugacije znacenje i primenu nego kod mene.

TNT

Coasting, koko se to ustvari zove, je opcija dostupna na ZF 8-speed od 2. Generacije pa nadalje. Da, praktično kao da odabereš „ler” – odvoji motor i pusti ga da se vrti bez opterećenja. Za to vreme, napajanje klime i ostalih potrošača ide preko akumulatora, koji se, pored standardnog načina, može dopunjavati i regeneracijom energije prilikom kočenja – praktično, to je tada i nazvano mikro hibrid, a to sve BMW ima od 2014-te – neke opcije su dostupne i od 2006-te. Ja vozim X3 G01, 2.0d. Kada si u Eco modu, on ti prikazuje za koliko si kilometara / metara… Pročitaj više »

Mile

Iz ovih slika čini me se da su materijali (sedista i plastike) dosta jeftini tako deluju. Jel moze komentar vlasnika na ovu temu.

Djordje

Pa znas kako, zavisi sa kojim kvalitetom je vlasnik zadovoljan. Meni licno odgovara. Svakako mi je bolje od prethodnog auta. Pretpostavljam da ima i boljih enterijera, ali nisam imao iskustva.

Peki

Dorde nemoj me molim te pogresno shvatiti, nebih voleo da ispadne kako „zakeram“. Jedino ukoliko sam prevideo, smatram da si trebao ubaciti tehnicke podatke, o snazi motora, kapacitetu baterije, perfomansama, kolicini izduvnih gasova… Ne znaju svi da je pokrece termicki agregat 1.8 od 122 ks, uz skroman obrtni moment od 142 Nm, jos manje kakva su ubrzanja, kolika je tezina vozila i slicno. Ovi kao i ja matori matuzalemi verovatno znaju, ali uzevsi u obzir milionsku posecenost sajta (svaki ciga svoga konja hvala), sigurno ima i mladih citalaca kojima je sve to velika enigma. Meni licno je i dalje velika… Pročitaj više »

Djordje

Razumem primedbu 🙂
Sto se baterije tice, ima tu tehnickih detalja. Mogu napisati jos jedan kraci tekst na tu temu, zajedno sa vecin odgovorima na komentare, bice ih jos verovatno

Djordje

Ajde da ubacim moje vidjenje stvari koje sam hteo za nacin rada baterije. Ako sam negde pogresio, pisite. Svaka diskusija je bitna za sve citaoce 🙂 Baterija ne prolazi klasicne cikluse punjenja i praznjena (verovatno je ovo ocigledna stavka,al ajde da kazem zarad nekog ko nije upoznat previse sa tehnologijom). Ono sto sam ja video do sada, jedina situacija kada SUS ciljano puni bateriju je kada ona padne na oko 20% kapaciteta. Sistem ispod toga ne dozvoljava da se padne, radi cuvanja radnog veka baterije. Takodje, iz istog razloga, sistem nikad nece ciljano puniti bateriju preko 80%. Baterija se zapravo… Pročitaj više »

Branko

“ Meni licno je i dalje velika nepoznanica kolika je potrosnja kada se ta baterija puni, jer boze moj jednom mora i da se isprazni, zar ne?” Pitanje ja na mjestu za jednog plug in hibrida sa baterijom od 15 kWh; za Toyotin hibrid nema smisla, jer je iskoristiv kapacitet baterije manji od 1 kWh. Morao bi mjeriti potrošnju svaku minutu da dobiješ egzaktan odgovor, a uz to se baterija dosta puni i rekuperacijom, pa bi to bilo vrlo teško izmjeriti.

Peki

Pa u tome i jeste caka, pitanje je namerno „naivno“ (znam ja vrlo dobro koliki je kapacitet baterije kod ove Toyote), kako je moguce ostvariti tako „smesnu“ potrosnju s tako malom baterijom i tako velikim agregatom… Ekonomicnom voznjom u idealnim uslovima svi moderni automobili malo trose, racunajuci i veliki SUV naseg drugara Morona, kao i jmoj Citroeno C5 Aircross 1.2 PureTech/130. Dakle „penzionesrkom“ voznjom posve je normalno da se Corolla hibrid zadovoljava s 4-5 Litara, ali sta biva kada se „momacki“ potera uz planinu ili 140-150 km/h na auto putu. Pa trosi 9-10 litara, kao i Moronov CRV i moj… Pročitaj više »

Branko

Toyota hybrid troši više na auto cesti od Otto motora; u gradu i mješovitoj vožnji (uzbrdo – nizbrdo) manje. I to je to!

Djordje

Iz one tabele sto okacih, imaju elementi penjanja uz kopaonik kada je islo oko 8l potrosnja. Verovatno bi bilo vise, da zbog krivina, nisam smeo brze od 50tak na sat. Autoputem ne vozim vise od 130h, ne volim bas da idem preko ogranicenja, ne daju mi se pare drzavi 🙂 Do 130kmh, auto se zadovoljava sa oko 5.5l. Kada se usrednji, dobija se druga tabela. Sto se tice penjanja uz planinu, posle penjanja ima i spust, kada auto ne trosi skoro nista (mada to vrv vazi i za ostala SUS vozila, a takodje, sa rekuperacijom nalijem bateriju, pa posle imam… Pročitaj više »

Peki

Tacno Dorde, ko cesto vozi auto putem pre ce uzeti jedan savremen dizel, gde su i potrosnjom i obrtnim momentom „domaci zadatak“ za mnoge benzinske agregate. Corolla hibrid, kao i svi hibridi najbolje sta znaju pruzaju u gradskim i prigradskim uslovima voznje.

BB

Ili dizel hibrid 🙂

Goran Jurković

Benzinski motor ima 145Nm ali ukupno ima preko 200Nm. Jer nigdje ne piše moment elektromotora.

Djordje

Sad pogledah u katalog, pise za elektromotr da ima 56Nm najveci moment

BB

Evo da odgovor (neke vrste), Mercedes E klase 2008 godište 2,2 motor, nakon toga kupljen E300 (2014) isto 2,2 motor ali ima i hybrid. Gazda (čiji je auto i koji stalno prati automobilizam veli da E300 skoro 2 litre troši manje na auto putu nego stari (u početku sam sebi nije vjerovao ali kasnije se uvjerio 100%). E sad, E300 ima više brzina u mjenjaču ali je i teži bar 200 kg.

Don

Pogledaj sat emisiju i usporedbu e klase hibrid vs dizel. Ja sam prešao 1200 km, malo više od jednog rezervoara, piše 4.8l, hiljadu puta sam se penjao na brda i spuštao, razlika u visini i do 400m,vozio po gradu i autoputu i evo sad došao kuci. Razlika u cijeni goriva je 20 centi po litri (dizel jeftiniji ) , tako da ako bi štedio, benzinski hibrid bi morao imati potrošnju 2.8l a to je nemoguće. Dakle, ne hvala. Još za test, zamoran, odustao sam nakon par rečenica, jebga nisam imao živaca, a i da bi me uvjerio u nešto, Djole… Pročitaj više »

Djordje

U srb je dizel skuplji, bar 10din po litru, kolko ja znam.

Tile

Smena generacija

Goran Jurković

Auto iako ima samo 122ks ostaviti će daleko iza sebe puno razvikanije aute na semaforu upravo zato što 80 konja elektromotor pomogne na ubrzanju.
Inače auto ima ukupno 180 konja ako je baterija preslaba da isporuči 80 konja makar kratko. Tako da baterija isporuči samo 22ks max. Zato i ima 122ks ukupno.

Djordje

Ostavio sam na semaforu neki besni range rover 🙂 Posto ostadoh posle na 50kmh po ogranicenju, ovaj me stize uz urlik motora i prodje, a posle ga stigoh na sledecem crvenom, bez ikakve zurbe.

Don

Mislim da smo ovu raspravu riješili sa poredjenjem u prethodnom tvom tekstu, gdje te je lik neki izazvao na utrku vs golf 2 (ak se sjećam dobro), pa nisi prihvatio, a tabelarni prikaz ubrzanja je bio jasan , tako da te priče o ostavljanju , ostavi za Macka i njegov rep.

moron

Da, lepo je Dordje sve to opisao. Krajnje objektivno. Sve što je do detalja naveo kao mane vozila, sve sam to i sam uočio, jer mi je upravo karavanska corolla 1,2 T u paketu Sport bila prva želja. Ali, kako i sam Djordje kaže, ta kola su suviše niska, kao da nisu za ljude preko 185 i ja sa 192, i dosta visokom porodicom, u tim kolima se prosto nisam osećao prijatno ni napred (češao sam kosom nebo), a pozadi nisam mogao ni sesti. A i zadnja klupa je baš uska za C segment, da je i moja supruga bila… Pročitaj više »

moron

Iz tvojih usta u Božije uši 🙂

J4ZZ3R

Brate MRN mozda ZVZDN zna nesto sto ti ne znas, mozda dobijes BMW na poklon :)))

moron

🙂

Balkanboj

Zanimljiv automobil, ali iz opisa nije za mene. Što se tiče unutrašnjeg prostora, nisam bio u novoj Corolli, ali jesam u ovom poslednjem Aurisu, meni nekako tesno, a visinom sam na par sa autorom ovog teksta. Pozadi jos skučenije. Ova kombinacija hibrida nije za moj teren gde ima puno uspona i brda, sigurno u nekom relativno ravnom gradu ima smisla. Gume vidim da su Bridgestone Ecopia, imao sam jednom neke Turanza gume i bile su ok, madavmnogo mekane, penzionerske. Jesu li svi prozori auto, sa zaštitom od priklještenja, jesu li to opravili? Veliki pllus za LED farove koji prate nivo… Pročitaj više »

Djordje

Koliko se secam uputstva, trebalo bi da ima zastitu od prikljestenja, ali nisam voljan da testiram 🙂
MIslim da su i upustvu napisali da se ne testira sistem 🙂

D_C

Ako te zanima da proveris, to se radi sa teniskom loptom.

Goran Jurković

Hibrid upravo jeste za redovite krajeve gdje se možeš većinu puta voziti bez benzina. Iako bih ja preporučio prius plugin ili rav4 plugin zbog veće baterije.

Djordje

Dok Beogradu ne bude imalo gde da se usteka plugin-hibrid da ga tankam preko noci, nista od toga. Jako je slaba ponuda punjaca.

BB

Kolikp vidim proizvođači ili stavljaju mali motor, recimo 1.0 ili 2.0 sa tri cilindra i na sviraju ga snagom ili uz hybrid stave 1.8 ili kod malo većih 2.5 koje malo „izduvaju. Gdje je logika? Nekako mi se čini da bi 1.0 bio idealan iz hybrid a 1.8 sam…

Djordje

U slucaju tojote, stavi se izduvani veci motor koji radi u Atkinson rezimu, radi postizanja maksimalne efikasnosti. Atkinson ciklus izvlaci oko 40% iskoriscenja iz SUS i to je, koliko ja znam, oko maksimuma danasnje SUS tehnologije. Manjak snage se nadomesti elektromotorom.
Za druge proizvodjace ne znam.

D_C

PSA i VW grupa to rade drugacije ali kod njih je hibridni pogon za najperformantnije modele (PSA) ili taman korak ispod (VW grupa), nesto kao nekada GT varijanta ispod GTI.

J4ZZ3R

Djordje ti li si? Ili se Tomas vikas? 🙂 (autogefuehl prezenter koji ima testove od 45 min) Ja nisam procitao ceo test, ali jesam u preskok (mozda se moglo boldovati ono bas bitno). Meni je Toyota lepa, ali me cena bas odbija (i otpozadi mi je dizajn malo zastareo) Takodje oprema je skandalozno. Mislim da bi bilo zanimljivo napraviti neku projekciju troskova u odnosu na hatchback benzinac slicne snage (Mazda 3, Focus 1.0 125, Civic 1.0 130 ili Golf 1.5 tsi 130), mada je tu verovatno kljucni nacin upotrebe. Mada, cini mi se da cak i uz fantasticne proseke hibrida… Pročitaj više »

Djordje

Pravo si rekao, nacin upotrebe je kljucan. U krajnjem slucaju, kad se iskljuce emocije, auto bi trebalo kupiti prema nacinu upotrebe. Ali, sto kazu ljudi smo, tu su i emocije. Vreme ce pokazati da li sam se prevario, nadam se da nisam.
Sto se cene polovnjaka tice, baci pogled na sajt polovni automobili.com. Ima dosta priusa na oglasima i jos poneki tojota hibrid koji nije prius. Ima i dosta hibrida drugih proizvodjaca. Za moj ukus, cene polovnih hibrida u odnosu na godiste i predjenu km nisu bas tako niske.

J4ZZ3R

Djordje, jedna mala zamerka. Aman, nemoj vise Toyotu porediti sa Daciom, slogirace nam se PR i marketing menadzeri Toyota Srbija 🙂

Kako si zadovoljan sa keramickom zastitom? Toyota protect nano bese li?

Djordje

Pa morao sam porediti sa Daciom, kad sam je pre vozio, sta da mu radim 🙂 Da sam vozio audi a4, onda bi sa njim poredio. Sto se protecta tice, ne znam dal je nano. Tek cemo videti kako ce se pokazati na sitne ogrebotine. Za sada, mogu preneti sledeci utisak: Nakon par voznji van asvalta po Kopaoniku, na autu je bio prst debeo sloj prasine. Kad je sunula kisa, skoro sve se opralo, do te mere da nisam morao da idem u perionicu. Naravno nije bio cist ko iz perionice, ali se vratio u stanje obicne „gradske“ zaprljanosti. Sto… Pročitaj više »

TNT

Možda mogu ja da ti prenesem iskustva – dosta dobar sistem, boja zaista deluje „kao fabrička” i nakon par godina, uz par primedbi. Ako ti je potrebno farbanje nekog dela, mora potom novi nanos premaza, što komplikuje sitnije popravke. Otpornost na grebanje nije značajno veća, ali odbijanje vode (kojim praktično postižeš lakše čišćenje) je veoma primetna. Praktično, automobil stalno deluje kao da je skoro voskiran. Puritanci bi rekli da je redovno voskiranje prirodnim voskom na svakih 6 meseci najbolji izbor, ali za nas ostale mislim da je ovaj sistem zaštite odličan.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Dikh tu kava

Ovo nisam uspeo da „skapiram“: „Retrovizori dovoljno veliki i pregledni, sa ugrađenim migavcima, podešavaju se električno, ali se sklapaju ručno (meni odgovara što je tako).“
U kom smislu odgovara?

Djordje

Elektricno podesavanje samih stakala retrovizora, dzojstikom iz kabine. Ali, kad hocu da sklopim ceo retrovizor, onda ga rukom preklopim.
Odgovara mi da imam rucno preklapanje, u tome je cela poenta. Veoma je lako, samo lagan pritisak i cao 🙂

TNT

Tu je uvek problem desni retrovizor, prilikom ulaska na usko parking mesto. U neke autoliftove ne možeš ni da uđeš sa „otvorenim” retrovizorima. Kod Tojote to zna da bude problem – ako ti je samo to potrebno – pošto (kao i većina opreme) mora da ide „u paketu”. Ako ti to ne treba, onda ništa.

Djordje

Do sad nikad nisam imao potrebu uci u autolift. Moja garaza u zgradi ce imati klasicnu rampu, tako bi to bilo to 🙂

TNT

To i kažem – ako ti ne treba, u redu je. Meni je to veoma bitno u opremi – u autoliftove povremeno ulazim, ali moje parking mesto na sredini ima desno stub, uz koji se parkiram kako bih mogao što lakše da uđem i izađem iz automobila. Jednom sam preskočio u MB automobil na akciji, koji mi je po svemu ostalom savršeno odgovarao i imao sjajnu cenu, samo zbog ručnog preklapanja retrovizora… Kada bi to moglo, naručio bih pre automobil sa retrovizorima bez elektronskog podešavanja – to jednom podesim i nikada ne diram. To su lepote odabira opreme – kupiš… Pročitaj više »

Dikh tu kava

Без да будем погрешно схваћен, никад није боље ручно преклапање од електричног. Ако добро разумем, аутор је у бл. 45. Ако је у солитерима, онда може да паркира где хоће. Такође, ако је у потковицама, а има гаражу, онда нема неки велики проблем са ретровизорима. Ја сам једно време живео у бл. 70, па у бл 63. Моја садашња гаража је рађена за Фиће, тако да је мени, а видим да ТНТ то доста добро разуме, електрично преклапање ретровизора буквално „must have“ , или нема шансе да се умувам у гаражу. Зато ми беше врло чудно да је неком (иком)… Pročitaj više »

D_C

@Dikh tu kava, @TNT: Petnaest godina sam vozio bez tempomata i nikada mi nije trebao. Od kad sam se navikao na njega na prvom autu koji je to imao, ne bih mogao vise da zamislim voznju bez njega. Sada jos aktivni… Isto za elektricno-sklopive retrovizore. Gde da oblecem oko auta svaki put kada izadjem iz njega, da slucajno ne ostane otovoren pa da ga biciklista odnese. Ono sto pokusavam da kazem: sto ne znas ne moze da ti fali, a Djordje mi valjda nece zameriti, ipak je on presao sa prilicno skromnog Logana na Corollu, sto ne treba zaboraviti.

Djordje

Ne zameram 🙂

Nislija

Kako izadjes iz auta? Oboris sedista pa kroz gepek?

TNT

Pitanje za autora – zar ovaj automobil nema i opciju samostalnog parkiranja u najvišem paketu opreme, ili sam pogrešio? Ako ima, taj sistem nije moguće realizovati bez parking senzora – dakle, oni postoje 😀.

Djordje

U pravi si. Promakla mi je ta informacija, izvinjavam se :)U svakom slucaju, ja nemam parking senzore, ali ugradnja nije nesto preterano skupa. U sapa sistemu, zadnji su oko 120e, prednji nesto skuplji, ne secam se tacno koliko.

TNT

Ako se odlučiš za naknadnu ugradnju, proveri šta sa garancijom ako to radiš van ovlašćenog servisa. Takođe, čak i ako ugradnju uradiš u ovlašćenom servisu, po ne baš tako povoljnim cenama, proveri šta tačno dobijaš kao informaciju od senzora – pištanje koje kaže „može još malo” ili grafički prikaz, kao što to verovatno ide na infotaiment sistemu kod top paketa…

moron

Ja ugradio zadnje OEM Toyota parking senzore na yarisa u Mag-u. Za 260 evra sam dobio 2 ( slovima DVA ) parking senzora. Samo zvučno upozorenje. Da sam znao, nikada ih ne bih uzeo. Hteo sam da padnem od muke kada sam video kola posle ugrradnje. Dva senzora …

Djordje

Poucen Moronovim iskustvom, trazio bi 2x da mi potvrde da ce uz parking senzore ici prikaz na infotejmentu, samo tad bi bio spreman da ugradim po nepovoljnijoj ceni. Sto se garancije tice, ne znam kakva je politika tojotinih servisa za „neovlascenu“ ugradnju parking senzora. U Autokuci kompresor mi nikad nisu ni rec rekli oko toga.

TNT

Problemi nastaju prilikom eventualnih reklamacija u garantnom roku – neće ti ovako niko ništa reći. Verovatno nećeš dobiti i grafički prikaz, na žalost, ali možda dobiješ i po 4 parking senzora, napred i nazad – ipak je više od dva…

moron

Jedino poslednji paket opreme serijski ima parking senzore. Ali, „bato“, pogledaj ti koliko košta ta corolla sa 1,8 hibridom. „Lepo“ iznad 30 k.

TNT

Još malo da nastavimo, pa ćemo opravdati Pekijeve „prozivke” o nama, zlim komentatorima, koji seciraju svaku napisanu reč…

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
moron

Ma, paketiranje aktuelne corolle znam bolje nego moj džep, jer sam je ciljao, da je kupim … I kada sam video koliko u paketu Sport (koji je za MY 2019 bio predzadnji paket ) treba da doplatim samo za navigaciju, parking senzore i rez. toćak (2.510), bio sam malo „ljut“. Ali, to nije bilo ništa u poredjenju sa ljutnjom/besom što sam čekao barem 8-9 meseci ne bi li se uvoznik umilostivio da uveze barem jedan primerak sa panoramom (što su moja supriga i kćerka želele), jer nisam bio siguran da li ću uopšte moći da sednem u ta kola. A… Pročitaj više »

Don

Pa da,sad smo matora gundjala koji ili guraju auta u garaži da smanje potrošnju,pola od 100 km prijedju biciklom i onda napišu 6 litara (nizbrdo) ili dodaju gas ko početnik pa ne silaze ispod 9 ni sa dizelom. Još malo pa ćemo biti ekološki jeba@i, jer ćemo spadati u grupu „bio jeba@“. ,🤪🤪😂

TNT

Evo, danas sam mislio na tebe i potrošnju i vukao se k’o strina malo auto-putom kroz grad (vozio sam 90) malo glavnim ulicama, bez uzbrdo / nizbrdo i imao sam 4,9 prosek na 23 km puta. Jel mogu sada da se vratim svojoj normalnoj vožnji, a da mi ništa ne spočitavaš?

Don

90 kroz grad? A da ti uzmu vozačku? 4.9 suv X3, šta će ostali reći na to?
Ne valja, haj ‘ponovo!

moron

Pa, rekao je „auto putem“. Tuda je 80 km/h ograničenje. Nikoga nije ugrozio sa 90 km/h na auto putu „u gradu“. Ali, šta ti da radiš sa budalom koja tako ne vozi auto putem, a vozi „po gradu“. A imaš i takvih.

Djordje

Upravo tako. Zato se ugrade naknadno ko zeli, i nema zime. Mada da budem iskren, pored parking kamere, zadji senzor realno i nije potreban. Ako budem ugradjivao, ugradjivacu prednje.

moron

„Testa radi, na deonici između Obrenovca i Surčinske petlje, poterao sam automobil do 160 km/h, na nekih 5 minuta. Ono što me je fasciniralo je, da je jedina razlika povećana buka i skok obraja radilice na oko 4.000. “ Kada si postigao tu brzinu, trebalo je da uključiš tempomat, resetuješ bord i očitaš potrošnju posle 3-4 km. Pa sve to i u kontra smeru. Samo tako se dobijaju iole realni srednji podaci o tome koliko automobil troši pri nekoj konstantnoj brzini Ja bez greške mogu da ti kažem (posle dosta takvih ponovljenih merenja, u oba smera, svih tih resetovanja …… Pročitaj više »

Don

A 500l troši 2 litre manje od crva? Pametnom dosta.

Roćko

Izvinite da pitam vlasnika:
Zašto niste kupili dizela? Jeftiniji, manja kubura, performanse „lepe“ u odnosu na ovog hibridnog asmatičara, a potrošnja opušteno manja? Kažem opušteno, jer vidim da trenutno živite u grču, kad stisnuti gas i šta će biti, pišete saki km, svaki litar, čak i nadmorsku visinu. Da to radite sa dizelom potrošnja bi bila 4,0. Što se tiče veka trajanja i servisa, naravno za dizel ++. Pa zašto niste uzeli dizel !?

Djordje

Kao sto napisah u prethodnom clanku, hteo sam hibrida. Sto se tice drugih marki, argumenti protiv dizela su mi bili: 1) NIsam hteo Nemce. Ako pitas za razloge, nemam da kazem nijedan objektivan. 2) Kad pogledas ostale marke, odrzavanje tojote je jeftinije. Najskuplji servis za moj auto je cc 300e. 3) Uz vecinsku voznju po gradu, problemi sa dpfom. Gorivo skuplje. Servisi skuplji. Pa za sugavu Daciju je mali servis skuplji od malog za tojotu, za veliki su hteli 50 soma dinara da uzmu. Poredjenja radi, servis za ford c-max dizel, koji mi je pao u oci, veliki servis 60000din… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje
Roćko

Dobro, pošteno rečeno. Nisi hteo nemce a uzeo si japanskog nemca sa mnogo gorim, za klasu ispod enterijerom. A razlog kupovine koliko vidim je pomodarstvo, i nasedanja na marketing i propagandu da se bude „ekološki raspoložen“. Evo predlog recimo, za manje para nova Škoda Oktavija 2,0 TDI sa 190 ks, koja ujeda i u opremi mnogo boljoj od te tojote. Ne želiš da se zamajavaš sa AdBlue? A šta je sa zamajavanjem sa glupim hibrid zavrzlamama. A servis? Tek ćeš videti i to oko servisa, i probleme za koju godinu. Uzgred, savremeni SRC DPF sistemi su nešto drugo. Sve sve,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Roćko
TNT

Da dopunim u vezi AdBlue – za cca 25.000 km dopunio sam ga dva puta – jednom u GR, jednom ovde – “pištolj” kao i za gorivo, platiš kao i za gorivo – daleko je to od bilo kakvog problema danas.

Don

Moj čovjek, ovaj rocko. Sve ko da sam ja reko, a nisam.🚬 Vidi se da čovjek zna. Ne zamjeri djoletu, ipak je on prešao sa Dacije. Dobro si primijetio , da oni voze dizel ovako bolesno i opsesivno kako voze hibride, trošili bi kataloški. Još jednom, hibrid mora trošiti dvije litre manje od dizela da bi radio ustedu, a to neće postići.
Mogao sam i ja slikati danas 2.9 litara (nizbrdo) i reći : dje onaj moron da vidi šta je dizel makina. Al eto, nisam.
Koja je razlika u cijeni te Škode i tojote?

Djordje Pesic

https://az749841.vo.msecnd.net/sitessrlatncs/alv1/cd3e051a-2e21-4765-9a8c-4bf5ecf0cd0b/Octavia%20Combi.bf38d9cba064fc766f62fd1f185aaabb.pdf

Evo ga cenovnik ovde. Sto se opreme tice, ne vidim da je skodina oprema nesto mnogo superiornija od tojote. Cak sta vise, skoda ima neke stvari koje tojota nema, a vazi i obrnuto. Cinjenice su cinjenice, pa ko sta voli nek izvoli.

Sto se potrosnje tice, za ovu skodu je deklarisana 4.4l, koliko je realna ne znam. Ono sto znam, covek koga znam, vozi superb 4×4 2.0tdi od 190KS, bas taj najjaci motor. Njemu po gradu ide na 7.5l dizela, na otvorenom je izmedju 4 i 5.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
moron

Ne može se tek tako pominjati „srpska škoda“, a da se ne pomene i „serijska oprema srpskih škoda“. Neko će, dakako, maestralno reći da srpska oktavija u top paketu ima serijski 3-zonsku klimu, a ja ću „pokvareno“ reći da nema serijski ni bazični AEBS … Ali, dobro, to sam ja … Zlo. No, ako se priča o (klasičnim) hibridima, oktavija tako nešto i nema u ponudi. Kao što nema (da je meni poznato) corolle hibrid Plug-In, a što će kod oktavije „jednom“ da bude (mada, mislim ne i u normalnim varijantama). A kako je Dordje želeo baš klasičan hibrid (zanemarimo… Pročitaj više »

Roćko

Ok, čovek je hteo hibrid pošto zašto. Treba to imati na umu i poštovati. Mene što se tiče, hibridizacija može slobodno proći pored ka nekim dugim korisnicima. Pominješ AEBS ili šta već. Ne znam šta je to i čemu služi, i ne treba mi apsolutno ma šta bilo. Ali ova Tojota ima motor star jedno 15 godina, koji ni tad nije bio nešto. I sad kao vrhunski hibrid. I da poredimo sad taj AEBS sa tim pra starim motorom. Hibrid ne valja ni kukuruz. Moderan svet zasniva vožnju automobila na autoputu. Ako to uzmemo u obzir i korišćenje ovog auta… Pročitaj više »

TNT

Neko voli plavuše, neko crnke, neko smeđe… vezano za hibride i konačni sud, ne znam da li si čitao Pekijev test 3008, kao i @Brankove komentare na isti, koji sadrže njegova iskustva zasnovana na svakodnevnoj upotrebi hibrida? Oba su plug-in, sa upotrebljivim dometom na struju – 3008 ima neke zaista dobre karakteristike. Nije loše biti otvorenog uma za te novije varijante, posebno što će nam izbor u skorije vreme biti ograničen.

Roćko

Nisam, retko čitam komentare i članke. Dok ne mora hibrid, bolje bez njega. Hibrid ovakav postoji mnogo godina, i nigde se nije proslavio i napravio neki rezultat. Znači, ovo je jako stara tehnologija, rekao bi prevaziđena, nije prošla nekad, a neće ni sad. Plug in hibrid u nekom obliku vredi ali ovo ne. Plug in hibrid treba veće baterije i manji pomoćni SUS motor (do nekih 30kw) koji pokreće generator u nevolji. Da kažem da bi to bilo prihvatljivo za ovu savremenu eru.

Djordje

Pa nije ti ceo svet autoput… Koji procenat Srbije ima autoputeve? Uostalom, imas pravo da budes protiv hibridne tehnologije, ko sto nas ima i za. Svako vozi sta mu se svidja ili sta moze da plati 🙂 Ja ne bi nikad stavio skodu ispred tojote, to je moje misljenje.

Roćko

Razume se šta želiš i zmaš šta voliš. Ja recimo ne bi kupio ni Tojotu ni Škodu. Ako bi morao da biram to bi ipak bila Škoda, zbog prostog razloga. Tojota nema dizel, a nema ni pristojan bezinac. Hibrid me ne interesuje, jer mi je bolestan utisak i osećaj vožnje. Tojota prodaje pamet hibridom. Mislim da ih čeka težak krah, jako brzo. Zaostaju na svim poljima.

moron

Dobro, to oko mog doživljaja srpske škode i njene opreme – zaboravi. Ali, ma koliko logično ukazuješ na neke slabosti klasične hibridne tehnologije, imaš li ti nek drugu ideju kako drugačije racionalno iskoristi energiju usporenja, koja bi inače bila „bačena“? Šta je ovo nego neki KERS sistem? Zar su oni glupi? Zar to, kao i svaki KERS sistem u uslovima naizmeničnog usporenja i ubrzanja, realno ne umanjuje potrošnju i emisiju (kod 1,8 hibrida fokus nije bio na performantnom ubrzanju, koje inače omogućava 2.0)? Tačno je i ovo. U konstantnom režimu, to je samo „samar na ledjima“. Ali, ne voze svi… Pročitaj više »

Roćko

Jeste hibrid to neki sistem koji čuva kinetičku energiju, uz velike kompromise, mane i gubitke, a posebna mana je komplikovanost i višak delova, kao i velika težina sistema. Danas prevaziđen jer najprostiji EV to radi efijkasnije, prostije i jeftinije.
Ako bolje pogledaš, hibrid negde ima svrhu negde je baš nepodesan. I ako sve to sabereš i uprosečiš, hibrid opet nije efikasan kao dizel, a tolika bespotrebna oprema i delovi koji poskupljuju priču i održavanje često dovode do granica van razuma.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Roćko
moron

Čitah na netu da Hondin klasičan hibrid uopšte ne radi na isti način kao Toyotin, već da je kod njega (ako sam dobro zapamtio) primaran pogon vozila na elektromotor, dok je SUS samo generator struje do neke brzine (mislim, do oko 80-90 km/h), nakon čega pri većim brzinama paralelno pokreću pogonske točkove i SUS i elektromotor.
Tako nešto. Nepismen sam tehnički da bih to bolje rekao.

Djordje Pesic

Ovo lici na ono sto je Branko pisao za njegov plugin. Da je glavni elektromotor.

Branko

Hondin hibrid radi puno sličnije Toyotinom hibridu nego Outlanderu PHEV. Da bi elektromotori bili “glavni”, potreban je barem 10 x veći kapacitet baterije nego što imaju Toyota i Honda.

Tile

Opel Ampera, chevrolet volt

Djordje Pesic

Odogovoricu ti ovde na jednom mestu. Malo pogledaj po sajtu, Goran je izneo vrlo detaljno tehnicko objasnjenje kako izgleda hibridni pogonski sklop. Ako si iz elektro struke, neces imati problem da razumes kako radi. Verovao ili ne, jednostavniji je od cisto SUS, pogotovu od dizela. Pominjes cenu baterije, daleko je ona od 5000e novu da uzmes. Podatak iz 2018te, cela nova baterija za priusa je oko 2000e. Kolko te kostaju 4 nove dizne za dizel motor? Kao drugo, kad baterija krene da slabi, ne menja se cela nego pojedine celije, a to je vec podosta jeftino. Dalje, pominjao si stajane… Pročitaj više »

Roćko

Kažu da baterija valja najviše 8 godina, a da troškovi zamene idu i preko 5000€. Logično, svi imamo laptop, telefoin, znamo koliko može baterija. Čuo sam da ovaj auto nema rikverc, kaod oslabi baterija. Dal je tačno ne znam. Ako stoji preko 20 dana a ne koristi se baterija se trajno oštećuje i ima problem obavezne vožnje u nekom zadatom režimu. I onda neko pomenje DPF filter stare generacije?? Tek, ovde ljudi obično kupuju vozila na 10 godina i više. Koliko se goriva može kupiti za 5000 €? Sa nekim normalnim dizelom od 150 ks, za te novce može se… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Roćko
Don

Rekoh ja, @rocko je moj čovjek. Daj 5!

moron

Garancija na bateriju je 10 godina, a na pogonski hibridni sklop 5 godina i 100.000 km.

„5-godišnja garancije na hibridne delove pokriva određene komponente hibridnog pogona. Ona važi 5 godina ili 100,000 km, šta pre nastupi.“

„Toyota hibridi sa 10 godina bezbrižnosti za hibridnu bateriju. 10 godina bezbrižnosti na hibridnu bateriju je još jedan dobar razlog zašto da vozite hibridno vozilo.“

Ispada da je lošija garancija „na motor hibrida“, nego na običan. Jer, za običan, kilometraža nije limitirana. A oba su 5 godina.

Djordje Pesic

Da sam gledao u matematiku, uzeo bih polovni auto, star oko 5 godina, a dal bi bio dizel ili benzin, verovatno bi zavisilo od stanja na oglasima i sta se moze naci a da je u dobrom stanju.

Don

Pa u tome je poanta priče , ne možeš uzet novog hibrida i hvaliti se kako stedis! Kontas? Tvoja priča treba samo biti iskustvo jednog vozača Logana sa Toyotom hibrid, bez ikakvih dodataka tipa „štednja“ i slično, i ako se sagleda iz tog ugla, onda je sve ok. Ajd ovako, da si uzeo polovnog hibrida (uveo sam) i prodjes za nekih 12000 eura, kad kako velis nema ništa na sebi da se pokvari onda ti garancija i ne treba, zar ne? Nemaš zamajac,dpf,kuac palac, ništa,šta će ti garancija? Uštedio bio 12000€! Za 12000€ možeš prijeći ako trošiš po gradu 4.7l… Pročitaj više »

Mix

Pa da hibrid tehnologija nije dobra ne bi u Nemačkoj bila invizicija na dizele. Zašto se Nemci ne kunu u dizele kao i ti već prelaze na elektrifikaciju? Poenta hibrida je da zamene dizele u gradu. Kome treba komercijalno vozilo što tera 30-100k godišnje taj će uzeti dizel. Ti si vrv jedan od onih likova što izbace flajku popijene kokiške iz svog dizela pri brzini od 200 na sat? A ne ti si jedan od onih kome je računica najbitnima…

Don

Raspon od 20 do 29k eura, prosječna potrošnja najjačeg stroja prema tebi 6 litara dizela. Trazi li neko preko hljeba pogaču onda? Snaga,brzina, okretni moment,potrošnja (niko manijakalno ne vozi dizela na način kako se vozi hibrid) a i cijena,osjećaj ugode, kvaliteta materijala…na strani skode premda je Octavia, a od njih mi se sviđa Superb i ova Scala. Nego da pitam , živite li vi u životu kao što kupujete automobile? Tj. Da li pazite na svaku namirnicu (kupujete dje jeftinije), gradske relacije od par desetaka km prelazite biciklom umjesto autom (bez obzira na vremenske uvjete), kupujete garderobu na pijaci jer… Pročitaj više »

D_C

Dizel nije resenje ako je u nameri da se prelazi 10-15,000km i pretezno vozi u gradu. Iako vrlo verovatno nisu vise ni benzinci za to… Iako za rastojanja do 5km ne bi trebao da se koristi ijedan auto… Ja ne bih mogao da se usudim da kupim karavan C segmenta a da ne isprobam Ford Focus, Megane sa novim 1.33TCe, novu Octaviu a uskoro stize i Leon… Na kraju bih mozda i kupio Corollu, ali bih prvo morao da je uporedim sa ovima gore navedenim, mozda sam jos nekog izostavio. Ali opet, ako je covek hteo izricito hibrida, sta onda… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Ja da budem iskren, prva alternativa mi je bila ford C-max, ali novih vise nema, a posto sam hteo novo, onda ovo otpade. Neko detaljnije poredjenje ford vs toyota ostavjlam nekom drugom.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
Neletaksista

Toyota ne pravi dizela. Odrzavanje hibrida je, sem malih servisa, maltene 0. Disk pločice na oko 150k km, diskovi na 250-300k km, lanac ako treba na 300k km. Do 400k km sem toga ništa. Govorim za Aurise i Corole koji se voze u Nišu,u taksi udruzenju. Njih više desetina. Čovek ne piše svaki km, već to sama Toyota app radi, a on samo prenosi nama.
Ja sam taksista, da mi nije mala (imam 191cm) odmah bih je uzeo. Garancija na bateriju 10g, uz besplatnu proveru 1x godišnje.

Goran Jurković

Auto je super. Pohvale na odabiru iako bih ja uzeo jači paket opreme i 2.0 motor. Taj 2zr-fxe motor je dobar i pouzdan i postoji od 2008 godine uz blage modifikacije 2014 i 2019 godine. Hibrid je četvrte generacije. Baterija je Liion ispod zadnjeg sjedišta. Auto na struju može ići do 115km/h u odnosu do 75 prošle generacije. E sad, da bi trošio još manje potrebna je dodatna obuka kako voziti hibrid. 2.0 hibrid sa 188ks sa druge strane je brutalno dobar motor sa d4s tehnologijom. To je tehnologija duplih injektora visoko tlacni direktni i niskotlacni u runnerima. 2.0 puno… Pročitaj više »

moron

„Baterija je Liion ispod zadnjeg sjedišta.“ To sam već više puta našao kao podatak, što ima za posledicu da je kod svih corolla ove generacije (bez razlike da li je 1,6 atmosferska, 1,2 T ili hibrid 1,8 ili 2,0 ), zadnja klupa na nešto većoj visini u odnosu na pod kola, a zbog čega je pozadi dostupna za tu klasu relativno mala korisna visina za trup putnika zadnje klupe. Merio sam svojim telom sve i svašta, pravio „mlilion fotografija“ moje glave pozadi u raznim vozilima i mada npr. ni u Clio 5 ne mogu sesti pozadi, ja u Cliu 5… Pročitaj više »

Balkanboj

Moron, sa tvojom visinom iskreno ne vidim nijedan razlog da gledaš nekog Japanaca da kupiš osim tog Crva ili Rav4 (niti nešto od gradskih vozila osim da ih koristiš kao dvosed). Japan ima prosečnu visinu muškaraca od 160cm i žena od 150. Njima svi ovi automobili koji se prodaju evropljanima izgledaju oversize. Jednom davno sedoh u MX-5, nisam mogao krov da zatvorim. Kad sam gledao Avensisa „problem“ je bio kratki sedalni deo i naslon a odmorište za levu nogu nije imalo nekog smisla.
To je jedan od razloga zašto volim nemačke modele, udobno i komotno mogu da sedim napred.

Don

Pa švabe su veće od nas bar za 10 cm i teže time posljedično tako da moraju te krkane negdje da smjeste.

Branko

Toyota hybrid 115 km/h?! Ja probao, nisam uspio postići više od 40 km/h sa vrlo nježnom nogom na gasu.

Djordje

Iz mog iskustva, voznja samo na struju kod mene, vrlo je relativna kategorija. Ako ubrzavas i trudis se da vozis na struju, vozices ko strina. Odrzavanje konstante brzine na struju je vec nesto drugo, kada do te brzine dodjem benzinom. Ako idem po ravnom, 60kmh je opusteno samo na struju, moze doci do 70kmh neko krace vreme, 80 samo ako sam pre toga isao nizbrdo pa napunio bateriju do vrha. Plugin hibrid vec moze preko 100kmh samo na struju, ja na test voznji plugin prius do 120kmh utero pre paljenja benzina

Branko

Moj Mitsubishi Outlander PHEV ide 135 km/h na struju (140 km/h po brzinomjeru). Kod 115 km/h angažira oko 25 kW snage; zato mi je bila čudna Goranova tvrdnja o 115 km/h iz baterije kapaciteta 1,36 kWh (NiMh). Ne vjerujem da može ostvariti toliku izlaznu snagu, pa makar kratkotrajno.
Prius PHV ima puno veću bateriju (Li-ion) adekvatne izlazne snage, pa ide brže na struju.

Djordje Pesic

To je jasno.BTW, kod mene su litijum jonske baterije

Branko

Oke, noviji model – novija tehnologija. I trpe veći broj ciklusa punjenja / pražnjenja.

D_C

Djordje, najpre hvala na ovako opseznom clanku i detaljno obradjenim informacijama. Nisam siguran da li se tebi potkralo ili ja nisam uspeo da nadjem prosecnu potrosnju nakon predjenih cini mi se 4000km, zajedno sa ostvarenom prosecnom brzinom, sto bi mi bilo interesantno za videti. Izmedju najave i samog clanka, otisao sam na Toyotin sajt da se malo upoznam sa predmetom pisanja, pa sam tamo naleteo da postoji i varijanta 1.2T a koju je moron vec pomenuo. Kada sam uporedio 1.2T i 1.8 Hybrid, nasao sam da je 1.8 jaci za 6ks sto bih rekao da je neosetljivo, da su prakticno… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Sto se performansi izmedju 1.2T i 1.8 hibrida tice, nisam detaljno analizirao specifikacije, ali na osnovu onoga sto sam video, kao i iz tvoje procene, razlika izgleda neznatna. Kao sto napisah ranije, kad sam vec bio u mogucnosti, zeleo sam da kupim auto koji mi se pre svega dopada, a zatim dolaze i sve ostale stvari. Takodje, ne sporim da ovaj hibrid nije najperformantiji i da ima jacih i boljih auta (na primer Zvezdanov BMW), ali takav je zivot 🙂 Siguran sam da je Zvezdan pukao dobre pare na BMW, ali je to zeleo zar ne? 🙂 Otprilike je takva… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Ako Branku nije mrsko, mogao bi i on da sastavi svoja iskustva sa svojim plugin hibridom, pa da imamo na jednom mestu i takav tekst. Sigurno bi bio zanimljiv.

Branko

Potrudit ću se. 🙂

Djordje Pesic

Takodje vidim da se u komentarima dotakla tema malih motora velike snage, sa 3 cilindra. Mozda i gresim, ali sam izrazito protiv takvog trenda izvlacenja ogromne snage iz tako malih motora, pogotovu smanjivanja broja cilindara. Mislim da im to znacajno smanjuje vek trajanja, i povecava habanje. Ako gresim, pisite 🙂

D_C

Uhhh, sada si zapoceo jednu skakljivu temu. Iako se generalno vodim logikom da je sto vise (cilindara, kubika, konja…) – to bolje, na to gledam ovako: ako vratimo film 30 godina unazad, imali smo Audi i Saab 2.3 turbo sa oko 220-230ks i to su bili neki izuzetno trajni motori. Opel, Ford, Lancia i razni drugi su u isto vreme imali motore od 2000 kubika sa 220 konja bez problema (npr Toyota Celica GT4 – 225ks). Znaci sve to je oko 100-110ks po litri. Honda je iz svog atmosferskog 1.6VTEC izvlacila 160ks (opet 100 po litri). U medjuvremenu veliki napredak… Pročitaj više »

Djordje

Super objasnjenje 🙂

Tile

ne haba se na isti način, 2,3 i 4. Sto je veći broj cilindara procentualno manje se napreže i još…

D_C

Sto je veca kubikaza, motor se manje napreze sto nema preterane veze sa brojem cilindara, cak naprotiv… Da je tako kao sto kazes Toyota Land Cruiser ili Mitsubishi Pajero koji su pravljeni pre svega da traju i da budu mazge ne bi koristili cetvorocilindricni dizel od 3000 – 3200 kubika nego sestak ili osmak. Mercedesov stari petak u W123 300D je bio neunistiv. Kamioni do 7.5 tona nosivosti sa motorima od 4-5-6,000 kubika uglavnom koriste motore sa samo cetiri cilindra a ne V8. Sta mislis zasto je to tako? Ali nije uvek i jedino potrebno da motor bude ‘mazga’ vec… Pročitaj više »

Branko

Termodinamički je najefikasniji radni volumen cilindra od 300 – 500 ccm; zato većina modernih motora do 1.200 ccm ima 3 cilindra.

Laki

Bio mi u porodici jedan nov C3 sa 82 ks prije par godina nista pozitivno u smislu potrosnje rada motora nemam reci!Nakon toga je PSA izbacio aktuelni 1.2 turbo sa 131ks i moram piznati da je ovo druga pjesma bolji rad motora iz „podruma“pun ko oko a potrosnja po meni iskljucivo zavisi od stila voznje ili po naski jel ti noga teska!Licno sam skeptican prema 3 cilindra u smislu njegovog trajanja ali u rukama „verziranog“vozaca mozda bi dugo pozivio???

Djordje Pesic

Verovatno bi uz normalno odrzavanje i trajao neko zadovoljavajuce vreme. S obzirom da trocilindrasi tek sad uzimaju maha, moramo pustiiti da vreme pokaze kako ce trajati. Mozda se i iznenadimo. Malo sam gledao po netu za fordov 1.0 ecoboost. 1.0 ecoboost je par puta imao titulu motora godine, ali takodje se vec iskristalalo par strukturnih problema na starijoj generaciji koji su posle otklonjeni. Kome je zapao falicni motor, mogao je srediti u servisu. Klasicna prica sa decijim bolestima nove tehnologije, svuda prisutno bez izuzetka. Ono sto sam video da su ljudi pisali iz svojih iskustava, uglavnom su bila prilicno neprijatna… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
Branko

Kod nas ima dosta Dacia Logan MPV sa 0,9T trocilindričnim motorom. Dosta ih ima preko 300.000 km, auto je sav “rasklocan”, ali motor ide i dalje.

Djordje Pesic

Zanimljiva informacija. Mene bi sama cinjenica da u auto velicine logan karavana (ako na taj mislis) stave motorcic od 0.9l vec uplasila bez daljeg razmisljanja

Branko

A gle, rade. Nije da ih nešto volim, ali termodinamički su efikasniji od 4-cilindraša iste kubikaže, razvijaju više momenta kod nižeg broja okretaja, manje sastavnih komponenti, itd. A vibracije i buka su također dobro prigušeni i eto!

Laki

Dijelimo isto misljenje u vezi trocilindrasa!Snaci ce se u malom autu dobro ali u teskom slabo a fenomen je da raspon izmedju min i max potrosnje zna biti „sokantan“!Peki upravo vozi takav ako se ne varam a realnost je na putu i zivo me zanima njegovo misljenje kako se snalazi ovaj agregat kad je SUV u pitanju?

Branko

Ma nije tako loš, dapače. Vozio sam 3008 sa 3- cilindričnim motorom i skroz je ok. A tek Hondin 1,0l u Civicu,… 209 km/h po brzinomjeru!

moron

Ja sam se raspametio kada sam probao civica sa 1,0T. Vibracije ne postoje ni najmanje, motor poteže maltene sa ler gasa, a zvuk je fantazija. Po prva dva parametra, sušta suprotnost u odnosu na 1,0 TSI. Zvuk je ok i kod TSI-ja.

Branko

Stvar je u kvaliteti konstrukcije, a ne koncepciji; u rukama pravog konstruktora svaka je koncepcija dobra! Malo podsjeća na onu “U rukama Manđušića Vuka,… 😉

J4ZZ3R

Dodjes posle kod direktorice za kovertu 🙂

moron

🙂

D_C

Mogu da potvrdim pozitivno iskustvo sa 0.9TCe u Sandero Stepway koji je prava mera za taj auto. Posle njega preci na neki auto B segmenta iz istog perioda (rane 2010-te) ali sa starim atmosferskim motorom, cak i kada je 1400 kubika, je stepenik nize u pogledu performansi. Takodje sam imao vrlo prijatnih iskustava sa 1.0 Ecoboost u Focusu trece generacije. Druzio sam se jednom 14 dana sa verzijom sa manualnim menjacom a drugom prilikom jednako dugo sa automatikom, koji mislim da ima jacu verziju istog motora. Bez gledanja pod haubu ili u specifikacije se ne moze znati da se radi… Pročitaj više »

Don

Gdje piše cijena auta? Gdje piše prosjek ukupne potrošnje , ono fali tablica koja sumira najvažnije podatke .

Djordje Pesic

Mislim da sam cenu napisao u prvom delu objave. Za slucaj da nisam, 24700e je mene kostalo. Doplatio sam protekt zastite jos nekih 200tinjak evra. Za ukupnu potrosnju, ima druga tabela sa sipanjima pa se moze lako sracunati, ko zeli. Ovako naoko, ja bi sacovo 4.7 do sada, gledajuci u tabelu. Od momenta pisanja sam jos neku kilometrazu manju presao, mozda sam spustio prosek za 0.5l

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
E_K

Može pomoć oko Android auto?
Vlasnik sam corolla također, ali neznam kako instalirati.

Djordje Pesic

Moze se skinuti odavde https://apkpure.com/android-auto-google-maps-media-messaging/com.google.android.projection.gearhead

Instaliras, i onda treba da povezes usb kablom za auto. Ako ti je auto kao moj, usb je iznad centralne konzole sa menjacem. Kad nakacis telefon, trebalo bi da se u aplikacijama na centralnom tabletu pojavi android auto, ako ti sam auto podrzava tu funkciju.

J4ZZ3R

Android Auto ide tek na najnovijoj 2020 Corollu, a u principu je jednostavno. Na telefonu otkucas na Googleu Android Auto apk… Jer nije zvanicno podrzan u Srbiji (mada je deo Androida 10)…izaci ce ti neki sajt… Apkmirror, klikni na zadnju ili predzadnju verziju vodeci racuna koji telefon imas.. Verovatno ces morati omogućiti instalaciju iz nepoznatih izbora u Seciurity sekciji Androida Instaliras, podesis na telefonu, poveze telefon na USB kabal i Corolla ce prepoznati Android Auto i to je to, posle vise NIKADA neces koristiti Corolib infotainment. Ja ne koristim Apple, ali mozda i prednjem jer su uradili bezicno povezivanje na… Pročitaj više »

moron

Kao što ti je J4ZZ3R rekao, ako je MY 2019, nemaš na svojoj Corolli ni Android auto, ni Aple Car Play.
A bitno je i kakav telefon imaš. Znam jednog što ima tako „savremen telefon“, da to ne može uspešno da instalira na svoj telefon.

E_K

Hvala na pomoči,
Apk sam instalirao, ali auto ne prepoznaje telefon kad spojim na USB.
Auto sam kupio u 11 mjesecu 2019.
Vjerojatno moram otići u toyotu da mi naprave update?

moron

Ne znam kada je počela proizvodnja Corolle MY2020 ( u kom mesecu 2019. ). Tvoj infotainmant ili ima, ili nema tu opciju. Ako je nema, tu, bojim se, nikakav update neće pomoći.
Na cenovniku po kome si kupio kola imaš spisak kompletne serijske opreme, za svaki paket. Ako imaš i Android auto i Aple Car Play, to je na spisku (počev od Luna paketa).

E_K

Kod kupnje su mi rekli da je sve pripremljeno i da bi Android auto trebao biti omogućen tokom 2020.
Uskoro će prvi servis pa ću onda provjeriti.

moron

Javi nam posle, da i mi znamo 🙂

Don

Zanimljivo, nisam vidio test 500l, kupio ga neko, sa dizelom recimo, po akciji,super oprema,da pomaže domaćoj industriji ….neg toyote,bmw….koji ste vi.
Ispada, da samo moron vozi Fiat.

TNT

Kad ti budeš kupio Rimca, mi ćemo 500l! Pošteno?

Don

Samo pošteno,komunistički, reče drug Izet Fazlinović.

Djordje

Sto se 500L tice, ja sam vozio kao sluzbeni auto, benzinsku verziju (mislim da je bio 1.4 motor) Sve najgore mogu da kazem. Mrtav da mrtviji ne moze biti, tvde komande, ljulja se na vetru. Moj prethodni logan mi je bio ko raketa u odnosu na njega, a da ne poredim sa sadasnjom tojotom.
Moron moze reci kako se ponasa dizel verzija.

Dikh tu kava

Ја дуго возих 1.9 ЈТД. Од 2004-2010. Док још нисам знао шта је то, мислио сам да су ми увалили покварен примерак Пунта. На неких око 2000 о/мин крене да дивља, до тада ништа. Но добро, то сви знамо. Касније, 2013., кад узех Мазду 1.6 дизел, потпуно слична прича, са једном мање брегастим од иницијалног ХДИ сасвим слично понашање као ЈТД, иако доста „рафинираније“ са мање дивљања. У то неко време, МЈТ је повлачио „из подрума“. Да ли је то показатељ да је ФИАТ ипак „краљ“ дизела и да је увек за корак од осталих, не бих знао, иако бих… Pročitaj više »

moron

Pa, verujem i da je i neko opšte prihvaćeno mišljenje da to privatno može i kupiti samo neko ko je moron.

Don

Nije valjda toliko loše? Ja sam kritizirao bio dizajn, ali sa redizajnom su ga napravili oku ugodnim, no ovdje su me napadali da zbog toga mrzim sve srpsko, samo što sam popljuvao dizajn! Sta ce dežurni dušebriznici reći na izjave djordja i morona, baš me zanima. Mislim da ih nema ni čuti, pa ću ja:“ ti morone a i ti djordje, mrziš sve što je srpsko. Došao si skupa ovdje sa Djoletom da pljujes po srpskoj industriji, ne kupujete jer mrzite, 500l srpske proizvode, neg Ondu i Tojotu… Joj,dobro me ovo ide, zar ne? Mogao bih se ufurati.😂🤪😤🚬🇮🇹🇮🇹🇮🇹🌹hoćemo test 500L… Pročitaj više »

moron

Don, ne brini, znam mnoge u Srbiji ( a makar posredno izjašnjavaju se kao Srbi ) koji iskreno mrze „srpski Fiat“. Naravno, svako iz svojih pobuda (npr. neko zato jer je dolazak Fiata u Srbiju vodio uništenju „Zastave“ i svega što je u tom delu stvarano decenijama unazad ), tako da ta negativna emocija ka Fiatu 500L ne može sa pravom da se pripiše pitanju „vere i nacije“ ili jednoj u nizu „antisrpskih zavera“. Što se tiče predloga za test, mislim da sam ti već ranije odgovorio da ne mislim da je to dobra ideja, sa milion razloga. Najpre, to… Pročitaj više »

Don

Posteno. Ne znam, meni kad je izmijenjeno ono što je bilo gadno, auto nije loš, nije lijep ali prodje. Glede buke, vrati rolo, jer mu je i to jedna od funkcija, zaštita od buke. Takodje , prazan stvara , pojačava zvukove pa je kao gitara, tandrces malo žice a izlazi iz rupe (rezonancija) jači zvuk od drkanja po žici. Ne znam ima li gepek od crva, kad digneš tepih, zvucnu izolaciju? Kupi to kod bilo kojeg koji radi zvuk u autu, http://www.stevens-shop.de/shop//index.php?cPath=37_57&osCsid=cacadbe637279393bd76f484f882e5df I nemaš problema, može kao i ona dekica raznobojna od neke vune radjena, šta li, to je u… Pročitaj više »

Don
moron

Ah, ovaj video sam gledao bar 10 puta, mada se tester nije udostojio čak ni da sedne pozadi, što mu nije bilo smetnja da samouvereno kaže kako u Corolli TS navodno pozadi ima više mesta nego li i u Avensisu karavanu,
Toliko o objektivnosti Alvirovića Mladjeg …
Doduše, SAT i Toyota … Čitali smo i one revizorske analize na V.G.

Djordje Pesic

Evo komentara jednog poznanika koji je imao dodira sa dole navedenim automobilima:

Od pre: Nov golf 7 vs nov auris: Vožnja ova dva automobila je veoma različita, kada sam vozio svog oca jednom prilikom u golfu pitao me je da li je auspuh u redu (na novim kolima) jel je veoma bučan. Sa druge strane Toyota je meka, tiha, potpuno se drugačije vozi.

Sad: Corolla TS hibrid vs skoda superb, oba potpuno nova.
Škoda je bučna i jako loše upija neravnine iako ima veće točkove. Škoda ima 204 KS ali Toyota bolje ubrzava.

moron

Na nivo buke dosta utiču i pneumatici, jer uži mesnatiji točak od 16″ pravi manju buku od šireg i nižeg točka od 18″. Naravno, dosta tu može biti i od zvučne izolacije.
Što se tiče ubrzanja, verujem da corolla 2,0 hibrid (sa ubrzanjem od 8 sekundi) može da pri ubrzanju do 100 km/h parira Superbu benzincu od 190 ks (ubrzanje ispod 8), ali, za 1,8 hibrid ipak ne verujem (ona je oko 11 sekundi?), iako je bitan i subjektivan osećaj. A tu hibrid svakako ima svoje prednosti.

Djordje Pesic

Evo malo svezih informacija. Od zadnjeg sipanja (i resetovanja borda), vozih isklucivo po gradu (zadesilo se tako). Oborih bord na 3.6. Kad budem opet sipao, videcemo koliko ce se razlikovati rucna matematika od pokazivanja na bordu.

moron

Gradska vožnja je, verujem, najekonomičniji način upotrebe hibrida. Njemu za maksimalnu ekonomičnost prosto „treba“ stalna promena režima ubrzanje/usporenje, a što u svetlu postizanja dobre energetske efikasnosti „smeta“ svakom nehibridnom vozilu. Ja CRVa retko vozim po gradu, ali, ako se baš potrudim, da maksimalno radim na korišćenju inercije i veoma razumnim ubrzanjima, mogu se postići zaista neverovatni rezultati u gradskoj upotrebi. Znao sam (po bordu ) imati „po gradu“ i potrošnju ispod 6 litara ( npr, subota oko podne, deonica od oko 12 km u BG: blok 24-Zeleni venac-Narodnog fronta-Kneza Miloša-most Gazela-Blok 25, na kojoj me crveno svetlo uhvatilo samo šest… Pročitaj više »

Nikola

@Djordje Pesic, hvala za detaljan opis auta! Pitanje za sve koji imaju Corolla MY19 da li imaju informaciju za update multimedije da dobijemo Android auto, tj. kada ce biti? Ja sam kupio sedan 1.6 u Septembru 2019. i rekli su mi da ce update biti oko Nove godine, potom su mi svakog meseca govorili da ce naredni mesec itd. U Avgustu sam in poslednji put pitao i rekli su da ce biti u Septembru. Sad vise nema svrhe ni da pitam, jer ce reci da ce u Novembru. Moja multimedija ne moze da se poveze na internet preko WIFI-ja, jer… Pročitaj više »