1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 308 GT-Line 1.5 BLueHDi/130 EAT8 – Ostareli lav
Peugeot 308 GT-Line 1.5 BLueHDi/130 EAT8 – Ostareli lav
99

Peugeot 308 GT-Line 1.5 BLueHDi/130 EAT8 – Ostareli lav

8.90K
99
Podelite sa prijateljima:

Iako u godinama, Peugeot 308 i dalje poseduje zdrave zube i oštre kandže. Nedavno lako osvežen, i dalje se može ravnopravno nadmetati s brojnim mlađim konkurentima, pre nego li dogodine bude zamenjen posve novim modelom.

Po pojavljivanju, krajem 2013. godine, činilo se da se Peugeot 308 ugledao na najprodavaniji model na Starom kontinentu, izvesni VW Golf. Slične spoljašnje dimenzije, diskretan stil, ograničena masa i kvalitetna fabrikacija, kao i dve sportske verzije, nazvane isto tako GT i GTi. Rezultat? Titula „Automobila godine“ (2014. godine) i preko 1,5 miliona prodatih jedinica, od čega jedna trećina u Francuskoj, gde je i dalje apsolutni šampion.

No, kako svi znamo da je životni vek u ovom segmentu ograničen na 6-7 godina, u završnoj je fazi posve nova generacija, predviđena za 2021. godinu. Ovogodišnje osveženje je neprimetno spolja, malo značajniji lifting 308 doživeo je 2017. godine. Ukratko, 308 se stilom izjednačio sa sada bivšim modelima 2008 i 3008, od kojih je preuzeo vertikalnu prednju masku. Znak uzdignutog lava od tada je na njoj, a ne na poklopcu motora, koji je isto tako izmenjen, zajedno sa branikom i svetlima za maglu. Sve zajedno dalo mu je zreliji, atraktivniji izgled, posebno kada se radi o jeftinijim verzijama. Podsećanja radi, ove nisu imale pravo na velika LED dnevna svetla u okviru same svetlosne grupe, koja su kod aktuelnog u serijskoj opremi za sve završne nivoe. Naprotiv, zadnji deo praktično je netaknut, izuzmemo li za nijansu tamniju plastiku koja pokriva svetlosnu grupu, u vidu tri vertikalno postavljene LED diode (konstantno upaljene).

Posve nebitno, jer i dalje odiše snagom, posebno kada je, kao u našem slučaju, ukrašen oznakom GT-Line. Uz veće usisnike za vazduh, „suknjicu“ na pragovima, točkove od 18 cola i duplu izduvnu granu, deluje kao pravi sportista. Da, ali samo deluje, ta nazovi dupla izduvna grana je „lažnjak“, tj. nije ništa drugo do deo zadnjeg odbojnika! Izuzmemo li dakle nekoliko novih boja karoserije, 2020-o godište se ni sa ničim ne razlikuje, proizvođač je pre svega dao akcenat na reorganizaciji završnih nivoa, uz bogatiju opremu i novu numeričku instrument tablu.

Zbogom kazaljke

Lako izmenjena unutrašnjost zadržala je sve od ranije poznate kvalitete i mane. U prve svakako spadaju upotrebljeni materijali (obilje mekane i metalizirane plastike), završna obrada i prelep mali sportski upravljač. Naprotiv, pozicija za istim je i dalje diskutabilna, posve je sigurno da ne odgovara svim osobama. Vožnja s volanom u krilu, kako bi se videla kompletna instrument tablu, nije prirodna i zahteva izvesno adaptiranje. I prekidači za stakla mogli su biti pozicionirani više ka napred (ruka se mora saviti u zglobu), osim toga, malo je otvorenih pregrada na komandnoj tabli, zgodnih da se na brzinu odloži telefon ili ključevi.

U vreme kada smo se navikli na ekrane od „pola metra“, skromno deluje centralni od samo 7 inča, za uzvrat od sada je „glos“, tj. sa sjajnom površinom. Jedino je instrumentalna tabla nova, setite se, do sada je bila s klasičnim instrumentima, odnosno obrtomerom čija kazaljka ide u kontra pravcu, s desno na levo (tako ga manje zaklanja upravljač). Ukoliko ste imali prilike smestiti se za upravljač novog 208 i 2008 odmah će te zapaziti da imaju velike sličnosti, zapravo grafika je gotovo identična, ali nije u tzv. „3D“ tehnologiji. Kod mlađe braće na par santimetara ispred ekrana nalazi se providna plastika, na koju se projektuju podaci, čime se stiče utisak dubine. Ne i kod 308, gde pronalazimo standardni ekran od 10 inča, već kao po običaju s različitim funkcijama i grafikom (pogledajte fotografije).

Sve ostalo u unutrašnjosti poznato nam je od ranije, no iako u godinama enterijer i dalje zrači originalnošću. Upravljač pozajmljen iz GTi izvedbe smo već naveli, spomenimo i estetski veoma uspešnu ručicu automatskog menjača, kao i lepo oblikovana sedišta, u našem slučaju od nekakve veštačke kože, opšivena crvenim koncem. Pronalazimo ga i na komandnoj tabli i vratima (konac), što čitavoj unutrašnjosti daje poseban „šmek“.

Restilizacija je poslužila inženjerima da porade i na elektronskim sistemima, koje pronalazimo kod modernijih modela kuće. Navedimo dolazak adaptivnog regulatora brzine s funkcijom Stop kod automatskog menjača (kod ručnog počevši od 30 km/h), i mogućnošću programiranja distance s vozilom ispred. Pored ostalih praktičnih sigurnosnih sistema navedimo i onaj za urgentno kočenje, poslednje generacije.  Detektuje pešake i bicikilste, kako danju tako i noću, počevši od 5 km/h, pa sve do 140 km/h.

Što se tiče unutrašnjeg prostora priča vam je verovatno poznata, 308 se ne može pohvaliti izdašnim prostorom za putnike pozadi, naprotiv. Za uzvrat, prtljažnik poseduje „lepih“ 420 litara, kome je i to malo, s preko 600 litara karavan spada u najkapacitetnije.

Kako preživeti?

U opštoj hajci na dizele, koja ide toliko daleko da ih sve više proizvođača ni ne nude, Peugeot, nekadašnji lider na ovom polju, i dalje ne može bez njih. Barem ne za sada (odgovorni su nedavno izjavili kako su ovi praktično mrtvi i potvrdili da obustavljaju njihov razvoj), i ne bez malog 1.5 BlueHDi, dok je veći 2.0 BlueHDi definitivno izbačen iz 308. A kako je pre izvesnog vremena u penziju poslat i benzinski 1.6, ostade mu samo mali trocilindarski 1.2 PureTech od 110 i 130 ks, i ovde predstavljen dizel od 130 ks (slabija izvedba od 100 ks će isto tako biti ukinuta do kraja godine).

 

Očigledno je dakle da je karijera ovog 308 pri kraju, novi će pored navedenih agregata posedovati hibridnu plug-in verziju, kao i 100% električnu izvedbu. O tom potom, pozabavimo se sada našim malim dizelom, iako verujem da je o njemu već sve rečeno. Naime, ovaj blok veoma je rasprostranjen kod grupacije PSA, malo je modela u kući koji ga ne poseduju, počevši od B segmenta, pa sve do kompaktnih SUV, tipa 3008, C5 Aircross i Crossland X. Poslednji put sreo sam se s njim u novom 2008, kada sam zaključio kako je veoma ekonomičan, i kao takav sposoban nadmetati se s hibidima. Šta više, za razliku od njih, koji evidentno imaju izvesnu prednost u gradskoj vožnji, uvek je ekonomičan, pre svega na auto-putu.

Dileme nema, ko većinu vremena provodi na njima, 1.5 BlueHDi je odličan izbor. Potrošnja u ovakvim okolnostima kreće se između 5,5 i 6 litara, čak i ukoliko se vozi iznad autorizovanih 130 km/h… Na digitalnom obrtomeru, koji je sve samo ne precizan, očitah nekih 2.000 obrtaja, naravno u osmom prenosnom odnosu, pošto je voženi primerak bio u paru sa automatskim EAT8 (standardna postavka je s šestostepenim ručnim). O njemu smo isto tako pisali naširoko i nadugačko, no ponovimo još jednom da se radi o veoma uspešnoj menjačkoj kutiji, poreklom iz japanskog Aisina. Odlično je sinhronizovan sa 300 Nm obrtnog momenta, te iako performanse našeg 308 nisu sportske, sasvim su na visini očekivanja. Ispod 10 sekundi do 100 km/h i maksimalna brzina iznad 200 km/h, zadovoljiće većinu „normalnih“ vozača.

Međutim, kako izgled 308 GT-Line obećava mnogo više, dinamičniji vozači biće u iskušenju da ga „navlače“ u visoke obrtaje, čemu se automatika odučno suprotstavlja. Koliko god da se nagazi na gas, na nepunih 4.000 o/min prebacuje u viši stepen, ostaje da se pređe na manuelni mod, tj. posluži ručicama pored upravljača. No, i tu se elektronika pre ili kasnije umeša, računajte da sami možete izabrati željeni prenos između 1.500 i 4.500 o/min. Ukoliko baš želite izvuči iz motora i poslednji atom snage izaberite režim Sport, kada turbo duva osetno jače. Osim što se pod stopalom oseti priliv snage, kabinu preplavi grlat „sportski“ zvuk. Nažalost veštački (dolazi iz zvučnika), te iako je simpatičan na kraće staze, prilikom duže vožnje zamara (ne može se isključiti i sačuvati performanse).

U standarnom programu nivo decibela je posve prihvatljiv, mada je vozaču, posebno prilikom ubrzanja, jasno k’o dan šta je ispod haube. Nekako sa dolaskom hibrida i električnih modela, sluh mi se „profinio“, sva sreća pa je kultura rada za svaku pohvalu (odsustvo parazitnih vibracija). Testiranja radi, ovoga puta odvezoh se do stotinak kilometara udaljenog srednjovekovnog grada Provins, tek da mi, kako je to volela da kaže moja pokojna majka, „dupe vidi put“. Supruga radi, dok „klinke“ ne bih nahvatao ni na mamac od po 50 evra (za 100 bi verovatno razmislile).

Tim bolje, tako sam se mogao totalno posvetiti ovom talentovanom Peugeotu i istoriji grada, koji se spominje još od rimskog doba. Ali „tek“ u IX veku doživljava svoju renesansu, kada je nakon Pariza i Rouen postao treći grad po važnosti. Neću vas zamarati njegovom prošlošću i nebrojenim znamenitostima, ukoliko vas zaista interesuje detalje možete pronaći na sajtu Wikipedija. Spomenuću samo zidine tvrđave koje su nekada efikasno štitile grad, otvorene za „pentranje“ i obilazak, kao i za poziranje našem fotogeničnom 308.

Želim da istaknem da osim što deluje kao pravi sportista, GT-Line izvedba zaslužuje samo komplimente po pitanju vozne dinamike, odnosno odličnog odnosa udobnost/ponašanje na putu. U poređenju sa standardnim verzijama stekao sam utisak da je malo tvrđe trimovan, ili je to zbog odličnih niskoprofilnih guma Michelin Pilot Sport 3, dimenzija 225/40 R18. Kombinacija koja mu obezbeđuje izvrsnu stabilnost, bez da je na putu udobnost narušena. Ukoliko vam je to ipak prioritet, standardne verzije sa skromnijim pneumaticima se podrazumevaju.

 

Voženi je kao zalepljen za put, tek ukoliko se u krivini pogura do krajnih granica, zadnji kraj počinje progresivno i kontrolisano da proklizava. Iako Peugeot nije ni pipnuo ogibljenje još od 2013. godine, 308 i dalje je kralj krivina! Što se tiče potrošnje, navešću da je do spomenutog gradića i nazad trošio 5,3 litra u proseku, uz kombinovanu upotrebu auto-puta i regionalnih puteva (ograničenje između 70 i 90 km/h). Ukupno zabeležena je nešto viša (6,2 l), pre svega zbog poprilično gradske vožnje, gde je znao da „popije“ i do 8 l. No ovo su već ekstremi, radilo se teško opisivim gužvama između 20 i 21 h, kada su zbog policijskog časa (počinjao je u 21 h, ali se u vreme pisanja već znalo da će biti pomeren na 19 h) milioni automobilista panično pokušavali da se vrate kući na vreme. Ne, nije Makron naprasno postao diktator, verujem da ste shvatili da je policijski čas uveden zbog novog talasa Covida-19, kao uvertira u mnogo strožije mere…

Može ovaj Peugeot da potroši i znatno manje, u idealnim oklonostima i sa lakim stopalom na gasu zadovoljava se s nekih 4-4,5 litara. Sve u svemu 1.5 BlueHDi je kao kamila, malo pije i malo zahteva, a toliko mnogo pruža. E sad koliko skupo prodaje svoju kožu, druga je priča, i zavisi pre svega od tržišta. Na našem, za najjeftiniji 1.2 PureTech Active neophodno je gotovo 19.000 evra, dok se testirani 1.5 BlueHDi/130 EAT8, ali uz završni nivo Allure (slabije opremljen od ovde predstavljenog GT-Line) zvanično prodaje za 24.990 evra. Mnogo, uz silne popuste koje ima u Francuskoj, ovde je osetno jeftiniji. Posebno ukoliko se poruči kod nezavisnih prodavaca, tzv. „mandataire“, koji ih posve legalno kupuju na jeftinijim tržištima u EU i preprodaju. Uz popust od čak 35%, pronađoh ga kod jednog od njih po početnoj ceni od 16.740 evra (1.2/110 Active), kao i voženi GT-Line za 23.520 evra (-30 %).

Praktičnije, karavansko izdanje Peugeota 308

Pet razloga za kupovinu

Iako je aktuelni 308 dobio više nego li ozbiljnog konkurenta u okviru same kuće (novi SUV 2008), i dalje poseduje ozbiljne argumente. Metuzalemi u godinama na ovu konstataciju reagovaće u stilu „nema udarca bez starca“, na šta će se mlađi čitaoci posve sigurno slatko nasmejati. Elem, jedan je jačih razloga za kupovinu svakako je vozna dinamika, 308 od samog pojavljivanja spada u najtalentovanije predstavnike na ovom polju. Njegova šasija i super efikasno ogibljenje i dalje su „domaći zadatak“ za mnoge proizvođače.

Drugi je naravno udobnost, zaista se možemo zapitati kako inženjerima Peugeota tako dobro uspeva da spoje ponašanje na putu sa opštom udobnošću. Treći razlog je bez sumnje 1.5 BlueHDi, posebno kada je u braku sa EAT8. Kao četvrti razlog mogli bi navesti dizajn, sav nabijen i mišićav 308 veoma dobro stari, verujem da dolaskom novog neće naprasno ostariti. Poslednji, peti razlog, iako bi mogao nastaviti s nabrajanjem kvaliteta, jeste cena, barem za „normalna“ tržišta. Naime, pred kraj karijere jednog modela gotovi svi proizvođači daju popust i do 20%, odnosno mnogo više kod gore spomenutih „mandataire“. Pretpostavljam da će nakon svega navedenog pojedini čitaoci posumnjati da sam na platnoj listi Peugeota (kamo te lepe sreće…), zbog čega ću navesti i razloge protiv eventualne kupovine. Na stranu što domaći dileri u Srbiji ne primenjuju logiku svojih kolega „napolju“, po meni najveća mana je specifična ergonomija tkz. e-cockpita.

Jednostavno svim vozačima ne odgovara ekstremno mali volan u krilu i instrumenti na koje se gleda preko njega. Za kritiku je i posve prosečan prostor za kolena na zadnjoj klupi, bezmalo na nivou nekog talentovanijeg mališana iz B segmenta. Ovo se odnosi isključivo na hečbek, karavan, ili ukoliko više volite SW, duži je za 34 cm, uz međuosovinsko rastojanje veće za 11 cm. Šta još? A da, od kako su ukinuti snažniji agregati vozači se moraju zadovoljiti s maksimalno 130 ks, izuzmemo li sportsku izvedbu GTi od 263 ks, koja je nekim čudom preživela „čistku“ (ne zadugo).

Naravno aktuelni 308 zakinut je za bilo kakvu hibridnu ili električnu verziju, na tako nešto mora se sačekati nova generacija. U javnost su procurele izvesne fotografije ovog, ukoliko je suditi po njima stil će ostati prepoznatljiv, s stilskim elementima koje pronalazimo kod aktuelnih modela, kao što su 208, 2008 i 508.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

 

Peugeot 308 GT-Line 1.5 BLueHDi/130 EAT8

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.253 x 1804 x 1447 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.620 mm
Zapremina prtljažnika: 420 -1.467 l
Masa praznog vozila: 1.200 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4 cilindra/turbo dizel
Radna zapremina: 1499 cm3
Snaga: 130 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/40R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,4 s
Maks. brzina: 206 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,6/6,2 l/100 km
Emisija CO2: 94 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 18.990 evra 

Dobre strane:

Odnos vozna dinamika/udobnost,  kvalitetan i atraktivan enterijer, motor u svakom pogledu, potrošnja,  menjač , i dalje dopadljiv izgled

Loše strane:

Cena u Srbiji,  komplikovana ergonomija,  preglednost numeričkih instrumenata, prostor na zadnjoj klupi, model na kraju karijere       
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,75
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 7,75
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,75 
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5 
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 8,25 
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost:
Ocena: 7,917

 

(8899)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

99 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Slažem se sa manama, sa tačke sigurnosti, auto je no go, samo benzin i šibica! Dzaba sve ostalo. Ako hoću da vozim kroz krivine, imam djulijetu i jače motore. Batali ti ovo francusko smeće kojem ni instrumente ne vidiš niti klimu možeš normalno regulirati.

BB

A ja sam mislio da će ti se ovo svidjeti gdje nema baterija i el. motora, kad ono još ti neki dildo smeta…

Don

A smeta samo ALL in tablet Solutions , da toga nema, da su instrumenti normalni kao i volan, bio bi jako poželjan auto, ako je pouzdan …mada imam averziju prema Francuzima i japanskim automaticima, jer na prošlom su primjerku bili dno dna. Nek stave head up displej… ali oni uporni u uništavanju sigurnosti vožnje .

moron

Da, slažem se ( „ALL in tablet Solutions , da toga nema, da su instrumenti normalni kao i volan, bio bi jako poželjan auto,“ )

TNT

Pa Peki, za po 50€ evo dolazimo @Don i ja, uz obavezu da nas slikaš, pa da ti se tako nivo fotografija spusti do onog koji imaju ostali iz redakcije, obzirom da nismo baš neki prizor za videti 😀. Ne jedemo mnogo, nismo zahtevni ni za smeštaj, nećemo ni da konstatujemo baš svaku manu da test ne bi prerastao u „Tihi Don”… Kod ove „iteracije” zvane 308 nikada mi se nije dopadala centralna konzola, uz akcenat na deo ispod displeja – naravno, sa „usavršavanjem” Megana ovo još više smeta i čini da ovaj model izgleda i starijim od onoga što… Pročitaj više »

moron

Šta reći…
Pekiju desetka. Tradicionalno.
Testirano vozilo ? Džaba ti sve na kolima ako nemaš dobar motor i menjač. A ovo vozilo ga definitivno ima.
Što se tiče cena u Srbiji, pred ukidanja politike dvostruko iskazanih cena za 308, „popust“ kod njega je bio čak 18,5 posto. Danas može biti samo veći.
Koliko god da ova kola nisam mogao da svarim pre pet godina zbog stelt instrumenta, sa ovim novim bih možda i mogao. Što da ne? Odlično je ovo vozilo sada.
A ima u ponudi sada i sve savremene aktivne bezbednosne sisteme. Za budale koje to žele 🙂

da11

Taj aisin mjenjac je sranje, duplo sporiji od slicnih automatika o dsg u da ne govorimo.

TNT

A koji su to „slični automatici” za FWD trenutno u opticaju? Smeta ti brzina promene – pretpostavljam kada voziš krug po Monci, pa na prvoj šikani, tu osećaš da je ovaj menjač spor? DSG – koja od 16 miliona varijanti ti se čini najboljom?

da11

ZF

TNT

ZF kao jedino rešenje za poprečno postavljen motor i FWD ima 9-speed auto (barem koliko je meni poznato – ispravi me slobodno ako grešim), za kojeg ne znam šta da kažem a da budem pristojan. Na kažem da je ovaj AISIN menjač savršen i bez mana – meni lično je „neodlučan” više nego što je to normalno kada treba iz „penzionerskog” ritma da se prebaci u oštriji, ali budimo realni – najbolji je u klasi u kojoj se nalazi. Čak i BMW, koji je ZF-u jedan od najbližih partnera, njega koristi za svoje FWD automobile.

da11

Jexes automatik koji nije u stanju prebaciti brzinu od manuelnog.

da11

Brze od manuelnog.

J4ZZ3R

comment image

Nije Pezo, ali je TREK 🙂 samo za smogovce iz BGa i lozu 🙂

moron

Blago rečeno, „mrzimo te“ 🙂
Uživaj …

Don

Hehehehee, tacno tako….pozdrav budvisti, dje je budva mogu i tri!

Majstor

Ode nam 2.0 HDI u penziju..Jos se ne mogu pomiriti s tim

moron

Koliko ja znam, 2,0 HDI je odavno izbačen iz 308. Mislim, još pri redizajnu.

Shone

Pre mesec dana zapoceo sam potragu za novim autom I na kraju uzeh Peugeot 308 1.5 bluehdi 130ks Style + par extra dodataka. E sada, opcije su bile; Opel Astra 1.5cdti GM motor sa 3 cilindra. Probao I nije mi se svidela, cena 18500. Renault Megane ( sadan,Turcin ) 1.5 dci Limited cena 18300 ( bez parking senzora ) Golf 7.5 1.6 tdi (5 brzina) bez: alu felni, metalik boje, tempomata…cena 17900 Mazda 3 2.0. 122ks …auto lepo izgleda ali ide jako letargicno a potrosnja je u proseku oko 9,5 cena 19800. Ford Focus 1.5 tdci ..imali dva u firmi,… Pročitaj više »

BB

Čestitam kupovinu

Shone

Hvala😀

TNT

Priključujem se čestitkama – eto, demantuješ ono što sam napisao da ga niko neće ni pogledati zbog visoko postavljene startne cene… A šta je Style oprema, nisam čuo za to – neka među varijanta standardnih, ili poseban paket?

Shone

Cena u cenovniku 20+ k eur sto nije konkurentno…u salonu 17500😀
Active paket +
Android auto
Mirror link
Apply car play
Zatamljena zadnja stakla
Kamera za rikverc
Prednji farovi za maglu
Jos par stvari…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Shone
TNT

Hvala i tebi i @moronu…

moron

„Style“ postoji od prvoga dana tržišnog života 308-ice mk2, samo što ga naš uvoznik formalno ne piše u cenovniku za Srbiju ( ali zato u cenovnicima za HR i SLO uvek možeš jasno da vidiš šta je). Sadržaj Style dodatka (na Active) se vremenom menja, nešto ubace (sa Allure), nešto izbace. Kada sam ja uzimao ponude 2015. godine, Style je kod karavana ( podrazumevao ( „pozajmljeno“ iz Allure) i „hrom paket“, Allure prednja sedišta, uzdužne krovne šine, park, senzore, maglenke … Pre oko godinu dana sam gledao karavanski Style HDI 130 (za oko 19k) koji je kao deo „Style“ opreme… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Nek je sa srecom Peugeot, mudar izbor u sigurno najbolji motor u usporedbi i meni nakon Mazde najlepsi automobil.

Koja je ova Mazda 3 za 19800? Pocetni paket? Nije plus?

Shone

Hvala na cestitkama, da pocetni paket bez metalik boje I hrom paketa

sami

Svaka čast za tačan opis Mazde. Imaš + za komentar. Svaka čast za izbor dizela. Što je otpao Golf 7 ?
Dobar je i HDI, samo neka ga ima, pošto neki pametni gase dizel. Da te Lav dobro služi.

Shone

Golf 7 je odpao zbog menjaca od 5 brzina I jako siromasne opreme
(celicne 15′ felne, nema parking senzora, tempomata, farove za maglu, metalik boju…)

Slavko

Odlican izbor, dobra vrednost za novac, I meni licno retko lep auto.
Jesi gledao nesto od Skode za te pare ili neki mini SUV?

Izmenjeno 3 godine pre od strane Slavko
Shone

Za te pare dizel nema, samo 1.0tsi
Imao sam Jeep Renegade 1.6mjt

Dikh tu kava

2013 узех Мазду 3 Такуми, 1.6 Д, мало ценкања и добијем је за 17500 + паркинг сензори. Сад ни основни бензинац нема за те паре. Оде све у три лепе.. При чему смо сви сад прогутали да је нормално што су оволике цене..

sami

Ima li korozije druže Kavo?

Dikh tu kava

Не питај.. И то не само лим (то је нормално), њој и волан и седишта пожутела, а тек пластични оквири ретровизора, једва је продах, дечко имао тегле, није видео, а ја волим да изваћарим више него детету мандарине да купим..

BB

Та куми, та моли, да ти дају нижу цијену 🙂

Don

Ti neki alterego od morona, čuj 5 brzina a mi znao da – manje je više! Poučak dr. Marušića.😘🤗🍻🦌🦌

moron

Čestitke, dakako.

Samo jednu stvar ne razumem – u kom režimu vožnje je mazda 3 G122 imala prosek potrošnje od 9,5 litara ?

Shone

80% grad 20% auto put

moron

Ne mora to nužno da bude loš rezultat za mazdu G122, nije ista svaka gradska vožnja, ni svaka vožnja auto putem, sve zavisi od uslova. Znao sam ja sa 308 1,6 HDI po BG dobaciti potrošnju i do 10 litara (sa 1,6 MJ i preko toga), a i preći gotovo po 10.000 km van grada sa prosečnom brzinom od oko 60 km/h i potrošnjom ispod 5 litara. Sve (pa i potrošnja) zavisi od uslova vožnje. A npr, kada na Spritmonitor.de, usporediš podatke o potrošnji za tu benzinsku mazdu 3 G122 i benzinski 308 1,2 e-THP 130, manju potrošnju ima mazda… Pročitaj više »

Shone

Sto se tice potrosnje..bio sam otvoren I za benzinsku varijantu. Tu sam gledao plavi Focus STline 1.0ecoboost 125ks. Auto izgleda odlicno…ali, fabricki deklarisana potrosnja je gotovo neostvariva a ja godisnje predjem 30-40k km tako da razika od 8l benzina ili 5.5l dizela na kraju godine cini bitnu stavku u jednacini.

moron

Valjda se potrošnja 308 HDI poredi sa potrošnjom focusa TDCI 🙂 A benzinca sa benzincem.
A focus Trend Edition je slično opremljen kao i 308 Style. Čak im je i cena slićna.
Meni lično je ergonomija na strani focusa ubedljivo (najviše zbog normalnih instrumenata).
Ali, HDI 130 jeste nesporno potentniji od TDCI 120 (a ima i veći moment, a ne samo veću snagu).
Naravno, o ukusima se ne raspravlja i nekome je lepše „ovo“, nekome „ono“. A pežo nosi i jeftiniju dimeziju guma od 16″ nego focus (mada su obe širine 205).

BB

Једном сам се возио у 208-мици као сувозач када су тек изашли „прековолански“ инструменти. Кад гледаш ауто са стране, некако чудно дође, али сам се изненадио како то природно изгледа када сједнеш у њега.
Што се тиче потрошње, поредиш оно што си нациљао да купиш 😉
Мислим да од 1,5 ХДИ тренутно нема бољег мотора, довољно снаге, минимална потрошња, требао би бити издржљив. Троши горива скоро колико ТСИ уља 🙂

moron

Pročitah danas i Pekijeve testove na AR koji se odnose na mazde, pa i sa G122 (a svi znamo kako on „tera“ testne primerke i koliko mu kola po Parizu troše). G122 ni u vertiji sa automatskim menjačem (za koga i nije imao previše reči hvale) nije uspeo da dobaci do tih 9,5 litara, već je stigao na kraju testa do 8,5 i rekao da bi sa manuelnim bilo oko litar manje. A tako nekako je na kraju kod Pekija prošao i 308 GTI sa 270 ks ( „prosečna potrošnja u normalnim uslovima eksploatacije iznosi oko 9 litara. Bez veće… Pročitaj više »

sami

Sve su to maglovite priče ostrašćenih ili plaćenih priča po medijima. Mazda 3 2000 benzinjara meni je trošila između 8 i 9 litara ista dizel 2,2, oko 6, pasat 2,0 fsi 8-9 Pežo 308 1,6 benzin oko 7,5 onda 1,2 tsi mali auto oko 6, onda 1,0 tsi mali auto oko5,5, Golf 1,6 tdi manje od 5, Pasat 2,0 tdi 6, Nova Superb 2,0 tdi manje od 5.

Ko kupuje auto posebno VEĆI C ili D segment, SUV, nemoj da se zajebe da uzme benzince, em je kao puž a troši samo tako

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
D_C

Tesko da bih nazvao moj stari Saab 9-5 Aero sa Hirsch tuning-om ‘kao puz’. Ali ‘ajde, mozda za nekog jeste. Cuo sam da neki lik ovde ima M340i. Mozda njega da pitamo dal je taj auto kao puz?

moron

Sami, nema dileme da benzinci troše više od dizela (a da u nekim uslovima klasični hibridi troše manje od dizela), kao i da je bolje/lakše/lepše voziti automobil čiji motor ima veći obrtni moment i ravne krive obtrnog momenta (ili blago zaravnjenj), od onoga koji ima manji (što, dakle, ne znači nužno da je uvek bolje/lakše/lepše voziti automobil koji ima dizel motor). Sve je to tačno. Ali, mislim da je moguće i sa vozilom sa benzinskim motorom stići veoma bezbedno iz tačke A u tačku B, a pri tome i uživati u vožnji mada ćeš na gorivo dati „neki dinar više“… Pročitaj više »

Slavko

Secam se teksta jednog drugog, od ranije nam znanog, auto casopisa, gde je pre nekih 10ak, mozda I vise, godine testiran A6 karavan 2.4 benzin. Zapazanja su bila ovo otprilike sto si rekao, I sto se meni mota po glavi poredeci voznju dizela I benzinca : “ veoma je neobicno u poplavi dizela vozati benzinac, evidentan je manjak obrtnog momenta I nesto je povecana potrosnja, ali zato odsustvo vibracija I svileniji zvuk benzinca su prava blagodat.“ U danasnje vreme, satanizacije dizela I hajke na njih (definitivno se slazem da imaju po nekim osnovama prednosti u odnosu na benzince, ali I… Pročitaj više »

sami

Naravno. Benzinac je zgodan za onoga ko pređe malo i da je auto mali i da ga malo plati. Hibrid zavisi od tipa, recimo ona Mazda 2 sa testa je običan fake, a opet ona Fića 500 hibrid je za grad ili za po brdima ali ne za autoput. Međutim ovaj novinar koji je testirao Fiću nije shvatio njenu poentu a opet onu Mazdu 2 je digao bezrazložno u nebesa. Valjda prema ćaru koji je imao. Prius Tojote takođe nisu za otvoren put. Svaki auto služi da se odveze od tačke A do tačke B, osim autića na baterije. Oni… Pročitaj više »

moron

Sami,
kako kod analizirao dosadašnje Pekijeve testove, svašta bih mogao da poverujem, ali, ne i da je Peki „prodana duša“ i da je na platnom spisku nekog proizvodjača.
Davanje ocene testiranim vozilima je kao hod po oštrici noža, a mislim da Peki do radi veoma vešto i izbalansirano.
Što se tiče Fiata 500, naravno da je on gradsko-prigradska zujalica i da auto put prosto nije njegovo prirodno stanište i da će u uslovima velikih brzina i da nenormalno guta gorivo u odnosu na svoju veličinu i snagu.
Mazda 2 je tu već neka druga priča.

TNT

Potpuno je u redu da recimo meni kažeš, ako se sa mnom ne slažeš, da nemam pojma, da sam ostrašćen, zadojen, plaćen, ili šta god drugo – ja se neću ni naljutiti ni uvrediti i imaš na to puno pravo – ja sam tu neki nebitni xy. Ali, reći za Pekija da je plaćen i ostrašćen – na to moram da reagujem. Pročitaj pažljivo sve njegove članke; pogledaj kako se i „spušta” na naš nivo pa bez problema sa nama polemiše o svojim, ali i tuđim člancima, odgovara na pitanja… Čovek ogromnog znanja, iskustva, neposredne komunikacije… Nakon par automobila koje… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
D_C

Kao neko ko Pekijev rad prati vec nekih 15 godina ako ne vise, jedino sto mogu reci je da onakve izjave nisu vredne bilo kakvog komenatrisanja. Treba ih samo ignorisati jer predstavljaju najobicnije trolovanje.

Don

Peki nema pojma , njanjanjanjanja.😂😂😂🍻🍻🦌😘😘

Don

Možda je vozio samo par km uzbrdo….

Saša

I ja se dvoumim izmedju 308 i fokusa karavana,jedino što me odbija od pežoa je instrument tabla.Kako si se navikao na to?

Slavko

Dok ti Shone ne odgovori, moj neki utisak, mada ne posedujem 308, vozio sam par puta. Visok sam 178, I nisam imao problema sa preglednoscu, jer obruc volana nekako prekriva samo taj deo instrumenata na kom nema brojki. E sad, ako su digitalni, to volis ili ne volis…

Saša

Hvala,ni sam ne znam.Na oko mi je lepši ford,a vidim da ovde na komentarima hvale pežo.Mada ja tražim vozilo 3-4 god.staro

Shone

Ja sam pregledao I procitao sve sto je bilo raspolozivo o modelima koje sam uvrstio u uzi izbor(308 je bio na 4.mestu) potom sam otisao,seo I probao svaki od gore navedenih I Peugeot je sa 4.dosao na 1. mesto. Jednostavno moras da sednes za volan I probas, nema drive😀

TNT

Da, jedini pravi način za kupovinu automobila! Nikakvo poređenje „papirnih” performansi ne može da zameni realan osećaj koji se stekne samom vožnjom, dok ne proceniš kako ti „leži” automobil.

J4ZZ3R

Civic ti nije bio na listi? Nisi ga ni probao?

Shone

Koji je to Civic raspoloziv sa dizel motorom ( ako ga uopste ima kod nas ) za 17500 eur?

moron

Neko ko prati svet tih bezbednosnih sistema ( možda Sami? ) bi te na to odmah upitao a koliko košta kod nas 308 sa aktivnom bezbednosnom opremom baznog civica ili bazne corolle … 🙂

J4ZZ3R

Mislim da 308 tek sa ovim novim FL uopste dobija savremene bezbednosne sisteme

moron

Imao si i do sada kao opcije veci deo tih sistema, ali, ne u Srbiji.
Npr. samo ACC kao opcija je u SLO bio preko 1.000 evra.
Deo aktivnih sistema je i tamo bio nedostupan, a neki koji jesu bili dostupni i kod nas opciono (kao AEB) su bili ona jednostavniji vrsta (kamera, ne i radar).

Shone

Ja nisam u fazonu „latest the greatest“
Prepoznavanje znakova, adaptive cruise control, line assistance, keyless, elektronska rucna…sve je to nesto sto meni nije imperative tako da ne zelim da placam za sisteme koji mi nisu bitni.

moron

Ni meni u životu „nisu bitne mnoge stvari“, pri čemu neke od njih nisam ni probao ili ih jesam probao, ali, ne u meri koja bi bila potrebna da pravilnije sagledam da li su zaista korisne i koliko ili su baš „glupost“.
Npr, od tih pet stvari koje si napred konkretno pobrojao, dve su mi se u praksi pokazale kao pametne i povremeno veoma korisne, dok bih bez preostale tri (mada ih imam) svakao mogao.
.

D_C

Da, na primer airbagovi…. Ko to jos gleda?… U najboljem slucaju ces ih upotrebiti jednom za sve vreme posedovanja auta… Bacanje para 🤣🤣🤣

J4ZZ3R

Ja shvatih da si otvoren i za benzince?

Znas nije mi jasno kako si sa Mazdom 3 potrosio 9l??? Jesi resetovao kompjuter kad si krenuo? Mazda je bas poznata po stedljvosti, ja sam na test voznji, kad sam je vozio kao da nema sutra trosio manje od 8l, gas do daske

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Shone

Sve resetovano na nulu, voznja po BG-u I ostalo auto put, pored potrosnje veliki nedostatak su I medju ubrzanja. Jednostavno, mislim da je taj motor preslab…napominjem, to je samo moje individualno misljenje…ukratko, ako ga vozis bas lagano tada ne trosi ..mnogo ali I ne ide…ako ga gazis ide samo malo bolje a trosi mnogo vise….moj utisak

Izmenjeno 3 godine pre od strane Shone
sami

Shone, naravno da si u pravu u vezi Mazde, i dobro si uradio što nisi dalje razmišljao o Mazdi posebno a i o drugim japancima. Mazda je kilav benzinac, koji traži da stiskaš gas a onda trši ko ruski Zil. I kad stisneš gas ništa se ne dešava, samo troši. JAZER 3-4, je japanski mučenik, nije relevantan za diskusiju.

Don

Nedjeljni izvještaj iz salona: Ovaj formentor 2.0,310ks i 44k€, sumnjam da će mu,kao mercedesu cijena pasti nakon godine dana na 18000€. Svidja mi se sto vidim haubu ispred sebe, ne svidja rješenje oko mjenjača , komande klime Itd . Nema komsija novog tupsona.

moron

Nisam znao da ti gledaš i benzince, pa još i SUV?
Imaš tu Cupru „đip“ i sa 1,5 TSI … Da li su im napokon rešili ono „poskakivanje“ ?

TNT

Ma @Don otišo po džabe kafu i da se nabacuje prodavačicama u salonu, a nas folira da kao gleda automobile… Gde mu nedeljom postavljaš ozbiljna pitanja, vidiš da je i salon pomešao – išao da gleda Hjundai, a završio kod Kupre…

Don

Hehe, i to…bude jedna pravo dobra…neg komšija ima salon unutra hjundai,opel, seat…Malo dalje od njega je Ford ….ovaj prvi daje značajne popuste, na jednom čak i 10k eura…dilde ioniqe za 18tak ak se sjećam dobro, u premium paketu…ma samo da proda…i20 Automatik sa isprdkom trocilindarskim za 24k eura ako se sjećam dobro…..Isao da vidim tupsona novog , ali ga nema…poslije otidjoh na bazen, a tamo čovjek na covjeku.. Mada su cijene u nebo otišle i naprosto mi nije jasno kako Onda ne uspijeva sa glistom napravit rezultat kad ju u super opremi nudi za 35k eura.. a sivic (bar ovaj… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Ma, koja će mu tamo budala kupiti Hondu, još sa nejakim motorom, osim neki teški mazohista 🙂

don

ma hjundai i20 automatik sa 1.0 motoricem 24k eura…sve tvrda plastika za popizdit…a honda civic 5 keka manje..pa dje tu logika.
jebga, da honda ima jak dizel (nije da imaju neku tradiciju dizelasku, ali mogli su napraviti) i normalan mjenjac (sto oni ne rade sa aisin?) cisto da ponude to dvoje u paketu, vjerujem da bi se prodavao vise od cvt i manualnog…skupa! i sve to za 35 keka…ma ko halva bi isao..dvije gliste, molim! i ne, ne idem na pecanje, mrzim ribe..

Don

Jopet sam juče bio u hondi..178gr co2 za hibrida, 7.3l potrošnja na testu abilda koji se kocoperi u autu jerbo je glista prva u testu sprocu rav4,leksusa (na zadnjem mjestu),outlendera (50k eura). Izvinite gospodine prodavac, a za koju p…materinu nemate dizel koji izbacuje manje od 178gr co2 od vašeg hibrida, troši manje od 6 a vaš dildo 7.3?!? 🖕

Don

Ne gledam, nek sam ostao dužan od prošli put kad je tamo stajao bez ikakvih informacija… Sad samo da iskoristimo vrijeme jer od sutra opet sve banda stavlja u bananu…

J4ZZ3R

Mozda ja nisam relevantan, ali sprit monitor ima „malo“ bolju reputaciju 🙂 , zato mi je malo cudno. Zna ovde da se desi da zalutaju dileri koji tako nakon „zestokog“ premisljanja ipak na kraju „kupe“ auto koji prodaju. Ima ih tako onih kojima su i dva vazdusna jastuka puna kapa brade. Doduse, nisam primecivao Pezoovo osoblje, vec Skodino i Wagenovo, ali kad vidis neke cifre svasta coveku padne na pamet. A znas ti Shamey kad me vagenovski bot sa desitinama minusa na svakom postu okarakterise kao nerelevantnog japanskog mucenika (kome je poslednja kupovina bila Pezo btw) zaista pomislim da pruzim… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
D_C

Uz ono sto su TNT i Shone vec rekli, samo da dodam da kod kupovine polovnog vozila sve zavisi od samih primeraka koje gledas jer onda faktori postaju uz sve ono standardno, jos i cena doticnog primerka, njegovo stanje, opremljenost itd. Pa cak i ako je sve ostalo identicno izmedju jednog Focusa i jednog 308, nadjes da je Focus 300km udaljen (treba da bijes put od 600km samo da ga vidis) a 308 u tvom gradu – onda odjednom 308 ima veliku prednost 🙂 Kod polovnjaka je moj savet da sto se manje lepis za odredjenu marku/model, to su vece… Pročitaj više »

Don

Uzmi hondu.

Don

Idi ti na Forda, dizela! Kia Ceed, proceed bolji od forda a posebno od pezoa, što će potvrditi i drug Moron zvani Mirko.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Shone

Ovako,
Pozicija sedenja u Focusu je vise sportska dok je kod 308. dosta opustenija…Enterijer u Fordu je interesantan ali meni instrumenti deluju zastarelo a multimedia kao naknadno stavljena…Ja sam 175cm visok I na 308. se nisam navikavao, jednostavno mi je lagla😁

Laki

Nakon nekoliko voznji ovog modela isti utisak kao kod Pekija 308 se jednostavno odlicno vozi!Cuveno Bmw Freude am Fahren“ upravo sam ovdje osjetio jedino kokpit nije za svakoga!

moron

Peki, pošto je 308 mk2 blueHDI već „vremešna koncepcija“, kako se pokazao u FR u smislu pouzdanosti, kakav ga bije glas, ako znaš ? Ja sam od prodavca/servisera čuo da je kod prve generacije SCR-a (sa kojom je i startovao BlueHDI), kod 308 mk2 bilo problema sa pumpom za AdBlue aditiv, da je to znalo da „crkne“, a da je golem (ekonomski) zajeb (za vlasnika vozila) bio što se pumpa nije prodavala odvojeno, već samo kao integrisana u sam rezervoar za AdBlue, a da je to kao „celina“ za zamenu koštalo „samo“ 1.000 „evara“ … Čuo sam kasnije i da… Pročitaj više »

BB

Мени су на Берлингу на првом сервису замијенили чеп од AdBlue, као повлачење због ризика некога. А тај ризик је можда тај што није остављао одушка па је можда због тога пумпа цркавала?

moron

Meni su rekli da se radilo o baš čestoj pojavi kod početnih AdBlue serija HDI-a za Srbiju (dakle, 1,6 BlueHDI, ne 1,5 BlueHDI)). Ta „hiljadarka“ mi se baš urezala u pamćenje, mada nisam sebi mogao (tada) da predstavim ko se mogao naći u tom problemu (da plati), jer se BlueHDI u Srbiji pojavio polovinom 2015. godine (308-ica se do tada kod nas prodavala sa 1,6 e-HDI Euro 5), sva su vozila imala garanciju 4 godine, a ja sam tu priču sa problemom (integrisane) pumpe za AdBlue čuo polovinom 2019. godine (prilikom posete servisa). Dakle, ako je to do tada i… Pročitaj više »

Don

To je tvoj savršeni HDi? Ko što rekoh, smeće obično….nema do jtd

moron

Done, mogao sam i da prećutim to što sam čuo, zar ne? Pa, ipak, nisam, a i pored toga (gafa) mislim da su HDI motori načelno odlični. Moguće da je MJ bolji po nekim parametrima (nisam stručan da cenim), ali, ono što je sigurno, MJ je ugladjen koliko i drobilica za kamen. Dok sam vozio samo HDI, u smislu vibracija ili buke nisam imao pojma da vozim dizela. Kada sam seo u 500L sa 1,6MJ, bio sam „malo iznenadjen“ (sitnim vibracijama). I godinama „ostao iznenadjen“. Sada, kada duže vozim samo Hondu, pa se onda vratim na fiata, kad me onako… Pročitaj više »

Rikošet

Kad sam prvi put vidio ovaj 308 pomislio sam evo ga ziceras, skidaju Golf 100% dok nisam vidio unutranjost. Sta god pricali i konstatovali ja sam visok ovoliko i vidim onoliko meni nema smisla od gotovog praviti veresiju kao sto je to Giles Vidal napravi dok je bio u Peugeotu. Nekom se dopada ova „anomalija“ meni ne. Druga stvar koju su uradili i koja mi nije sjela je tandrkanje po ekranu da se podesi klima. Staromodan sam. Evo kolegi je otisao taj displej na cetiri godine starom 308 i zamislite u ovlastenom servisu mu traze 800 eura za novi. Do… Pročitaj više »

moron

Sve lepo rečeno …

Rikošet

Kad kastriraš emocije ostane šta ostane…

Slavko

Peki, koliko vidim, sto se potrosnje testiranog tice, nije velika, ali, ako mi nije nesto promaklo, nema onih brojki sa testiranja 2008-ice, koje pocinju brojem 3…?

J4ZZ3R

2008 Allure 1.2 101ks, prosecna potrosnja 6.8l za prvih 2050km. 1700km grad, ali sa jedno 2km na pocetku/kraju svake uobicajene voznje bez zastoja i semafora

Slavko

Drugar uzeo 2008 1.2 sa 130ks, veli da mu je prosek 5l, ali ima dosta manje gradske voznje.

sami

Cega 5? Vazduha, magle ili??

Slavko

Litara benzina na 100 predjenih km.

sami

Možda nizbrdo, negde

Don

Relativno, naspi do prvog izbacivanja pištolja, pogledaj koliko je ušlo goriva, podijeli sa prijedjenom kilometrazom i pomnoži sa 100 pa nam javi:-) razlika u Mercedesu danas je 0.7 litara (kompjuter pokazuje 6.)

J4ZZ3R

Razlika 0,1 ako je ima. Honda isto ne laze, niti Jazz, niti Civic

don

„lutka japanska“…ckalja…a ne ko svabo, po autu je 6, a benzinska kaze 6.7l.

Izmenjeno 3 godine pre od strane don