1. Home
  2. Testovi
  3. Grand Citroen Berlingo 1.5 BlueHDi/130 EAT8 X-TR – Prijatelj velike familije
Grand Citroen Berlingo 1.5 BlueHDi/130 EAT8 X-TR – Prijatelj velike familije
34

Grand Citroen Berlingo 1.5 BlueHDi/130 EAT8 X-TR – Prijatelj velike familije

6.15K
34
Podelite sa prijateljima:

U eri SUV modela i električnih vozila, sve je manje porodičnih vanova sposobnih udobno prevesti sedam osoba s neophodnim prtljagom. Alternativa je možda u jednom kvazi vanu tipa Citroen Berlingo XL, posebno što je u ponudi s ekonomičnim i dovoljno snažnim dizel agregatom, isto tako sve ređim u ponudi?

Jeftiniji i prostraniji od bilo kojeg SUV-a s 7 sedišta, Citroen Berlingo XL dobra je prilika za vašu brojnu familiju, računajući i kućne ljubimce? Naravno, pod uslovom da ne patite od zavodljivih formi „džipova“, te da ste spremni zameniti ih jednim dostavnim vozilom, da ne kažem kamiončetom. Lansiran sredinom 2018. godine novi Berlingo 3 zamenio je nakon 10 godina uspešne karijere Berlingo 2, ali ovoga puta s još vise ambicija.

Postavljen na novoj platformi, podigao je lestvicu znatno više, a da nije zaboravio osnovnu namenu: ostati prijatelj porodice. Kada se po prvi put pojavio daleke 1995. godine, u Citroenu su došli na ideju da transformišu malo dostavno vozilo u putničko, kako bi se ponudilo maksimalno prostora i modularnosti uglavnom za transport ljudi, po potrebi i robe. Ova formula, u Francuskoj nazvana „Ludospace“ (nešto kao kvazi Espace), bila je odmah kopirana od strane Renaulta Kangoo, a potom i od drugih prozivođača (VW, Škoda, Fiat, Ford), s više ili manje uspeha.

Dobre dve decenije kasnije, francuski proizvođači potvrđuju svoju dominaciju na ovom polju, posebno Citroen, lansiravši opet pre Renaulta treću generaciju Berlinga. No, kako je oduvek imao brata blizanca, poznatog pod imenom Partner, ni ovaj nije kasnio sa zamenom, s tim da je sada prekršten u Rifter. Uzgred rečeno, od nedavno familija se proširila još jednim veoma bliskim rođakom, postavljenim na istoj platformi i s istim agregatima, radi se naravno o Opelu Combo Life.

Dakle novi putnički Berlingo došao je s željom da ostane lider u ovom segmentu, s nekih 5 miliona prodatih primeraka (obe generacije, računajući i transportnu verziju). Dobro, ali kako i sa kojim argumentima? Rekao bih primenom proverenog recepta, jer iako je vidljivo modernizovan, Berlingo ne odustaje od prvobitne filozofije. Sličan gabarit i prepoznatljiv stil, uz maksimalni unutrašnji prostor i nebrojene praktične elemente, toliko važne prilikom familijarnog putovanja.

Što se tiče samog izgleda povelo se logikom da cilj opravdava sredstvo, što će reći da su forme i dalje kubične. Gledan od pozadi, Berlingo 3 je praktično neizmenjen, sa vertikalno postavljenim zadnjim vratima i svetlima. Spreda do izražaja dolazi aktuelni stilski izraz proizvođača, iako je ovaj evoluirao kod nekoliko novih modela. Jedino je bočna figura značajnije izmenjena, i to samo kada se radi o XL verziji, tj. produženom Berlingu.

Naime, po prvi put Citroen ga je ponudio u dve dužine, standardnoj M, od 4,4 m, i produženoj od 4,75 m, ovde predstavljenoj. Oba opciono mogu posedovati još dva dopunska sedišta, kako bi se udobno transportovalo do 7 putnika. No svima je verovatno jasno da se jedan Berlingo ne kupuje zbog svog očaravajućeg izgleda, da bi se nametnuo kupcima ovaj simpatični Citroen morao je evoluirati i na tehnološkom planu.

Bolje ne može

Iako se Berlingo „civilizovao“, čim se smesti za upravljač do izražaja dolaze geni dostavnog vozila. Osim što je sva plastika kamionski tvrda, vozačeva pozicija je vertikalna, kako i priliči jednom kombiju. A uz jedno ovakavo kamionče podrazumevaju se velike staklene površine, kao i blago povišena pozicija, što dobro dođe u gradskoj vožnji. Osim toga, vertikalno isečen pozadi, Berlingo se može parkirati u milimetar precizno, posebno ukoliko poseduje senzore i kameru, kao u našem slučaju.

Međutim, najveći kvaliteti kriju se u samoj unutrašnjosti, reklo bi se da su dizajneri sarađivali s klincima prilikom kreiranja enterijera. U voženoj verziji Shine ima toliko nadahnutog prostora za odlaganje igračaka, knjiga, tableta, telefona, flaša i flašica sa osvežavajućim pićima, keksa, bombona, kao ni u jednom „pravom“ minivanu i SUV modelu. I prethodni Berlingo bio je talentovan na ovom polju, ali novi je apsolutni šampion, posebno jer su dodati i savremeni elementi, kao što su USB priključci i beskontaktni punjač za smarfon. Sa strane suvozača pronašli smo čak i klasičnu utičnicu od 220 V!

Sama komandna tabla deluje prilično robusno, ali i rustično. Podrazumeva se da je od tvrde plastike, jedino je poklopac za pretinac ispred suvozača obložen nekavom mekanom sintetičkom tkaninom. Instrumenti su klasični (preuzeti iz C3 kao i upravljač) i potpomognuti „head up“ numeričkim pokazivačem (opcija), na kome se mogu pročitati podaci u vezi GPS-a, brzina kretanja, ograničenje brzine… Slične i sve druge podatke pokazuje centralni ekran od 8 inča, osetljiv na dodir.

Pozicija za upravljačem je bez većih zamerki, sedišta su udobna ali je sedalni deo prekratak. Predviđen je i preklapajući naslon za desni lakat, kao i točkić za lumbarnu potporu. Između sedišta ostavljen je široki tunel, tako da se suvozač i putnici pozadi mogu zameniti u vožnji, pod uslovom da niste doplatili za centralni boks. Zgodno i za vozača, jer ukoliko je iz nekog razloga onemogućen da uđe/izađe na svoja vrata, može se kroz suvozačeva lako prebaciti za upravljač.

Kritiku upućujem formi prednjih vrata, odnosno delu prozora. Isečena su ukoso, prema zadnjem delu, što „reže“ lakat kada se izbaci. Kao i pre, ispod sedišta pronalazimo fioke, a na plafonu, uz doplatu, velike boksove. U ranijim druženjima s Berlingom na plafonu je i bila i mlečno bela providna konzola, isto tako zgodna za odlaganje svega i svačega, iznad koje je stakleni panoramik krov (ne otvara se).

Berlingo je dakle preuzeo od svog prethodnika mnogo ideja, računajući i prtljažnik, s pristupom kroz zadnje staklo. Velika vrata nije neophodno otvoriti ukoliko za to nema dovoljno prostora, manji predmeti se lako ubace kroz njega. A kad smo se već latili prtljažnika, zapremina kod „kratkog“ iznosi odličnih 600 litara, odnosno kod voženog XL preko 1,3 kubna metra, pod uslovom da nema zadnjih sedišta.

No krenimo redom, iza vozača i suvozača uglavljena su tri nezavisna, iste širine, ali kako nisu na klizačima, ne mogu se pomerati! Odrasle osobe imaju lak pristup kroz velika klizna vrata s obe strane vozila, no ukoliko se radi o deci biće na muci da ih zatvore. Iz razloga sigurnosti kada su otvorena ostaju blokirana, da bi se „zalupila“ treba imati snage u rukama. Ne razmišljajte o električnoj astenciji, nije uopšte predviđena.

Naprotiv, bočni prozori je poseduju, velika su i spuštaju se dovoljno nisko. Klinci će biti zadovoljni avionskim stolčićima na poleđini prednjih sedišta, kao i boksovima u podu vozila gde mogu sakriti konzole za video igrice. S drugog reda pređimo na treći, gde pronalazimo dva sedišta istih dimenzija kao i u drugom redu, da su hteli verujem da su u Citroenu mogli uglaviti još jedno između. Prostor za kolena i glave je više nego li izdašan, jedino treba malo gimnastike da bi se smestili.

U tu svrhu preklapaju se spoljašnja iz drugog reda, prolaz je dovoljno širok i za odrasle osobe. Da zaključimo, za razliku od pomoćnih sedišta, sklopljenih u dnu prtljažnika, kakva pronalazimo kod velikih SUV-ova i vanova, ovde se ne radi o dečijim sedištima. Adaptirana su za duži put odraslih osoba, i po potrebi se mogu priljubiti uz naslone sedišta u drugom redu, odnosno kompletno se izvaditi. Relativno lako, ali su teška (15,5 kg) i postavlja se pitanje gde ih odložiti ukoliko nemate kuću ili garažu? Jer ukoliko se radi o standardnom Berlingu od 4,4 m, od prtljažnika ne ostaje ništa (samo 65 l), dok XL i dalje poseduje upotrebljivih 320 l.

Stvari se mogu staviti i u prolaz između dva zadnja sedišta, ili eventualno izvaditi jedno ukoliko se radi o šestočlanoj familiji, odnosno kupiti krovni prtljažnik. Pažnja, za njegovu montažu i punjenje neophodne su merdevine, Berlingo ima 1,88 m visine, što će reći da s krovnim prtljažnikom nećete moći ući u mnoge podzemne parkinge. Ukoliko se izvade dva zadnja sedišta prtljažnik poseduje roletnu koja skriva njegovu sadržinu od previše znatiželjnih pogleda.

A ukoliko vam bude potrebna maksimalna zapremina za transport robe, moraju se oboriti sedišta u srednjem redu (poravnata su s podom) i naslon suvozačevog, kada se dobija i do 4.000 litara korisne zapremine prostora. U njegovu unutrašnjost staju predmeti i do 3 m dužine, dakle 2-3 bicikla bez potrebe da im se skine prednji točak. Za našeg Morona, koji ne može da zamisli vozilo bez rezervnog točka, napomena da je predviđen jedan istih dimenzija, ali ne u kabinskom prostoru već ispod karoserije, što znači da će isprljati ruke ukoliko ga mora zameniti.

Mali talentovani

Preuzimanjem savremene EMP2 platforme (kod XL produžena na bezmalo 3 m), Berlingu 3 omogućeno je da dođe u posed opreme na kojoj mu mogu pozavideti pojedini prestižniji modeli. Za neupućene, električna arhitektura ove platfome (na njoj su postavljeni brojni modeli PSA, kao što su Picasso, Space Tourer, 3008 i 5008, Opel Grandland X, DS7…), između ostalog dozvoljava instaliranje brojnih elektronskih sistema.

Navođenje bi dugo trajalo, spomenimo samo auto adaptivni regulator brzine, sistem za održavanje budnosti na auto putu, kameru koja čita saobraćajne znakove, ključ „slobodne ruke“, „head up“ displej… Pored toga, dozvoljava i ugradnju mnogih agregata i menjača grupacije, računajući i najnoviji automatski EAT8, sa osam prenosa.

Upravo ovaj je bio u testiranom vozilu, ali s snažnijim agregatom 1.5 BlueHDi od 130 ks. Za naže tržište uvoznik je predvideo samo slabiju izvedbu od 100 ks u sprezi s ručni petostepenim menjačem, koja se, ukoliko je verovati postojećem cenovniku, prodaje od 18.490 evra, za niži završni nivo Live. Odnosi se na Berlingo XL, dok je kraći M jeftiniji za 1.100 evra. Navodim odmah cene jer je voženi, kakav ga vidite na fotografijama (završni nivo X-TR) znatno skuplji, u Francuskoj se može pronaći po ceni od oko 25.000 evra. Ne u salonima Citroena, gde je cena viša za 20-25 %, već kod nezavisnih prodavaca.

Naime, ovi ih posve legalno uvoze s jeftinijih evropskih tržišta, no kako je Citroen nedavno ukinuo ovu verziju s EAT8, ostaje samo u sprezi s ručnim šestostepenim menjačem. Razlog je količina CO2 koju ispušta, s automatskim menjačem više ne prolazi aktuelne ekološke norme bez visokih taksi… Bilo kako bilo, ima ih „k’o salate“ na tržištu polovnih vozila, ako ste zainteresovani lako ćete ih pronaći s 1-2 godine starosti za nekih 20-ak hiljada evra.

Kada smo i to rešili vratimo se našem malom 1.5 BlueHDi, odličnom u svakom pogledu. Osim što je diskretan, da ne kažem dopadljivog zvuka, pun je k’o oko! Njegovih 300 Nm raspoloživi su rano, nema turbo rupe i retko je prijatan za vožnju. Čak i kada je maksimalno opterećen na visini je zadatka, pre par godina smo s jednim „kratkim“ Berlingom 1.5 BlueHDi/130 EAT8 prošli kroz desetak evropskih zemalja i prevalili 7.000 km za mesec dana.

Dakle, iako ga sada nisam bio u prilici napuniti s familijom i prijateljima te skoknuti do Normandije za vikend (i dalje su na snazi Covid ograničenja) odgovorno tvrdim da nikada nije u deficitu snage. Čak ni na auto-putu, gde mu aerodinamika kao starinski ormar, koji sam nasledio od pokojne tašte, ni malo ne pomaže. Posve je izvodljivo održavati natprosečno veliku brzinu od 150-160 km/h, uz prihvatljive šumove od vetra i gotovo nečujan agregat. Naravno da menjač s 8 prenosa ima svog udela, osim što obara režim rada motora, pozitivno utiče i na potrošnju.

Ovoga puta test vožnju sam završio s nepunih 7 litara ( tačnije 6,8 litara), slična je bila i prilikom spomenute avanture kroz Evropu. Mala napomena, umesto klasične ručice automatskog menjača Berlingo & Company (mislim na bratski Rifter i Opel Combo) poseduju točkič na centralnoj konzoli. Rešenje možda i nije idealno, no Citroen je predvideo i ručice pored menjača i manuelni mod, tako da se prenosi mogu korigovati, ili, izborom manuelnog moda, vršiti po želji.

Samo ponašanje na putu je pre svega sigurno, uz sve navedene elektronske sisteme, perfomantne gume i snažne kočnice (diskovi pozadi), gotovo da nema na čemu da pozavideti bratskom Picassu. Ovoga puta znatno više pažnje posvećeno je i izolaciji, dok o amortizerima nema potrebe trošiti reči. Udobnost nije rezervisana samo za vozača, svi putnici imaju pravo na (pre)mekano i komforno ogibljenje. E sad, jasno je da dinamički kvaliteti ne mogu biti na visini pravih vanova, u krivinama evidentan je transfer mase i znažnije podupravljanje. Rekao bih familijarno vozilo koje se vozi sa respektom prema putnicima i stvarima, kako ih ne bi posle skupljali po njemu…

Uz test vozilo ne pronađoh Grip control, odnosno „elektronsku štaku“ (doplata) koja pomaže u otežanim uslovima vožnje po blatu, pesku i snegu. Prebacuje obrtni momenat na točak koji ima bolji kontakt s podlogom, u čemu mu pomažu specijalne mikst gume. Izuzmemo li dužinu, koja komplikuje stvari prilikom parkiranja (nije lako pronaći mesto u Parizu od 5 m), vožnja po gradu nije nikakva kazna. Snažna električna asistencija, velike staklene površine i odlična vidljivost, doprinose da se znatno lakše vozi nego nego li jedan dostavni Renault Trafic, praktično istih dimenzija (pozajmljen od prijatelja par dana ranije zbog jednog poslića).

Nešto razmišljam dok ovaj tekst privodim kraju, bože kako bi ovaj Berlingo „lego“ mog imenjaku i drugaru Peri, privatniku iz Novog Sada, kao sredstvo za rad (transport kabaste dečije konfekcije) i familijarna putovanja, zajedno se jednom velikom psom haskijem… Možda čak i benzinska verzija 1.2 PureTech od 110 ili 130 ks, jer ne prelazi kao nekada par desetina hiljada kilometara godišnje.

„Bref“ (ukratko na francuskom), neću vas više zamarati, za kraj samo konstatacija da iako nije jeftin, Berlingo XL je ipak znatno jeftiniji, naravno i prostraniji, od svih vanova i SUV sposobnih transportovati 7 putnika. Argumenti koji „pale“ kod kupaca na razvijenim evropskim tržištima, zbog čega ni konkurenti, za razliku od standardnih vanova, ne odustaju od njihovog razvoja. Dokaz za to su najnoviji VW Caddy 5, kao i Renault Kangoo, čija je prva test vožnja zakazana je za sredinu juna…

Tekst i fotografije: Perica Rajković 

Grand Citroen Berlingo 1.5 BlueHDi/130 EAT8 X-TR

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Minivan
Vrata/Sedišta: 5/7
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.750 x 1.921 x 1.844 mm (s krovnim nosačima)
Međuosovinsko rastojanje: 2.980 mm
Zapremina prtljažnika: 1.050 l
Masa praznog vozila: 1.520 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Radna zapremina: 1.499 cm3
Snaga: 130 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski – EAT8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/60 R16, voženi 205/55 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,5 s
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 53 litra
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,4/6,8 l/100 km
Emisija CO2: 142 g/km

Cena

Cena u Srbiji za 1.5 XL BlueHDi/100 od 18.490 evra  

Dobre strane:

7 pravih sedišta, praktični aspekt, unutrašnji prostor, dinamičan agregat, potrošnja, menjač, nivo raspoložive opreme    

Loše strane:

Kvalitet plastike i završna obrada i dalje na nivou dostavnog vozila, osetljivost na bočni vetar, snažno naginjanje prilikom temperamentne vožnje, nasloni zadnjih sedišta bez podešavanja, visoka cena
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7
Kabina: 6,5
Praktičnost
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,75 
Kabina: 9
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,5 
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,25 
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9 
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,667

(6153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Prije čitanja da kažem, ružan je medalju al fala kurcu -ima motor!

moron

😊😊😊

Bungi

Peki, još malo i u penziju, prepusti ćeri posao.Na mladima svijet ostaje. 😀

Timo

Neka more, steta sto svaki dan nije subota pa da procitamo po test/tekst od Pekija.

moron

Napokon test nekog vozila sa normalnim motorom 😊😊😊 Bože, što ni je žao što nikada nisam imao nešto ovakvo. Kamionče iz mojih snova … Ali, jbg, mnoge stvari ostanu samo san. Što se tiče pomena moje malenkosti ( „Za našeg Morona, koji ne može da zamisli vozilo bez rezervnog točka, napomena da je predviđen jedan istih dimenzija, ali ne u kabinskom prostoru već ispod karoserije, što znači da će isprljati ruke ukoliko ga mora zameniti.“ ), ja ću vam reći da je to velika praktična prednost. Rez. točak „u gepeku“ je dobar ako „sporta radi“ vežbate zamenu točka „u garaži“… Pročitaj više »

Don

A kako bi ti gurao u garaži ovaj kamion?

moron

Pa, u produženoj verziji Berlingo je kraći 10-ak cm od ogromne većine karavana D segmenta 😊

BB

Laganiji je od većine auta a od SUV varijante najmanje 200 kg

Don

Jel to i ti guraš?:)

BB

Vozim već 4 godine, a ne guram jer upali svaki put 😉

Don

Ne bih ja reko s obziro kako sa kilama barataš. Vidim da će bit utrka gurača fruska gora.

moron

Ja sam ovih poslednjih oko godinu dana dosta ojačao u rukama i nogama uz Hondu gurajući je 😀😀😀

BB

Sve je tako kao što pišeš, samo jedna mala ispravka, kod Berlinga je dizalica i ključ ispod vozačevog sjedišta 😎, znači i u slučaju makljaže može da posluži 🤣

Peki

Sve je tacno sto si napisao, jedini je problem sto se lako ukrade kada je smesten ispod karoserije…

moron

Ne može da se ukrade ako je „na vitlo“, to je veoma solidno (gledao sam u servisu, kola podignuta na stublu dizalicu, a majstor se obesio na rezervni točak, koga drži vitlo i sve drži 😊

Onaj prastari sistem (bez vitla) je omogućavao kradju.

moron

Kako sam ja to „pratio“ ( dok sam ciljao kratkog i gledao milion raznih specifikacija ), uz japanski EAT8, ovaj HDI troši više, emituje više i malo ubija perfomanse, pa mi je ovaj deo teksta logičan ( „no kako je Citroen nedavno ukinuo ovu verziju s EAT8, ostaje samo u sprezi s ručnim šestostepenim menjačem. Razlog je količina CO2 koju ispušta, s automatskim menjačem više ne prolazi aktuelne ekološke norme bez visokih taksi… “ ). Ali, onda mi nije jasan ovaj deo ( “ … Posve je izvodljivo održavati natprosečno veliku brzinu od 150-160 km/h, uz prihvatljive šumove od vetra… Pročitaj više »

Peki

Pa uvek jz bolje imati 8 nego li 6 brzina, pri velikim brzinama na auto putu rezim rada motora je nizi, logicno i potrosnja. E sad kako kod PSA mere kolicinu izduvnih gasova i u kojim uslovima druga je stvar, oficijelno s automatskim menjacem ispusta vise CO2 i podleze „malusu“ (taksama).

moron

Kako ove godine izgleda tabela malusa u FR?

Pomponije

Automobil koji vredi svaki dinar/evro. Pravo porodično vozilo, mada je po mom mišljenju standardni Berlingo sa 4,4 m fenomenalan sa ponudom prostora.

Većini je sigurno ružan, ali u ovoj kategoriji koga realno briga za dizajn?

BB

Ja bih rekao simpatičan… Ali se naglo proljepša kad vidiš šta sve možeš da uradiš sa njim 😉.

Vpajic

Video prvo Berlinga 2018.te kad se pojavio ali se kasnije zaljubio u Riftera. Nekako mi je robusniji a i višlji od tla za nekoliko cm. N1 povrat PDV-a na firmu. Posle Kangoo-a 2003 je napredak

BB

Ja nisam htio da skidam PDV, po pravilu
(BiH) trebaš da dobiješ naljepnicu za ograničenje na 80 km/h i ispada da ideš autopuem 130, mogu da ti oduzmu dozvolu… Sad kad me ustave „milicajci“ ja samo kažem: Putnički!! Odmah kaže: produži… 😎

A Rifter stvarno dobro izgleda 👍

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
BB

Kao neko ko četvrtu godinu „testira“ Berlingo iz 2017. godine, mogu reći da ovaj testirani je predmet želja. 👍 Samo bih dodao onu elektronsku štaku i možda se poigrao bojom (dobro ova stoji, ali ja gledam da bude svjetlija zbog pasivnog grijanja na suncu). Odsustvo kofera između sjedišta je jako velika stvar, tu je mjesto za laptop, kese iz prodavnice, jaknu, supruginu torbu, frižider, tepih (5 pet puta me prodavačica pita kako ću povesti tepih… Ama ženo, vozim Berlingo 😄)… Treba reći da ovaj auto ima mogućnost za unutrašnje krovne nosače, tako da se može povesti i surf daska iznad… Pročitaj više »

moron

Imaš to oko pitanja udobnosti i buke u ranijim Pekijevim testovima ovog vozila (kao Berlinga ili Riftera).
Ono što je Peki pomenuo, a i ja primetio, naslon sedišta u drugom redu nije „zavaljen“ u meri koju bi čovel očekivao. Ja bih očekivao i da se taj ugao naslona drugog reda može podešavati, a ne može.

BB

Kod ovog mog se podešava nagib naslona i nazad, a sjedišta su ista kao kod testiranog u trećem redu, tako da mislim da će se putnici otimati za treći red 😉😄

moron

😊😊😊

Vpajic

Imam Riftera 130ks manuelni od avgusta prošle godine. Kratki N1 (skinuo rešetku odmah i zadnja sedišta se „zavale“ dodatnih par cm). Pre neki dan mi stiže od dobavljača pa teram kupcu TV 75″ kutija 112x184x18. Naravno sedišta u ravan pod i zatvorena 5-a vrata. Format skoro ko bračni krevet u Grčkoj

Don

Kolika je razlika u cijeni izmedju ovog Berlinga i vozila kao sto je Proace?

Nauči srpski.

Kaže se letvica a ne lestvica (merdevinice na hrvatskom).

Nauči srpski.

Kaže se letvica a ne lestvica.

Balkanboj

Preletim pogledom preko slika prvo, i vidim unutrašnjost koja mi se dopada.
Uvećam sliku, kad ono VW.
Pogledam ostale koje su od ovog Berlinga, tuga, razočarenje.

Ovakav „čaj“ ne volem (not my cup of tea).

Vele

Vozio sam kao dostavna vozila 3 nova VW Caddy/a, pa sam onda kupio Ford Connect. Doslo vrijeme zamjene, probao sam i Berlinga i ostale PSA modele. Nisam ih uzeo u uzi krug iz razloga sto kraci modeli nemaju opciju at mjenjaca i druga klizna vrata. Opet sam se odlucio za Connecta, zadovoljan prethodnim iskustvom i otkupnom cijenom vozenog. Ocekujem isporuku brzih dana. Posto sam ih uglavnom ja vozio, misljenja sam da u voznji Ford nema premca, ostalo je manje vise slicno i stvar ukusa.

Robi

Odlican! Za sve nas 40+, cak i vise nego dovoljna kraca verzija 4,4m,mesta ima za sve i svakog,a to je sustina. Ako taj 1.5hdi 130ks jos uvek ima 4 cilindra,onda je to pun pogodak. Ko ovo kupi novo-mirna voznja min.10 godina!!!