1. Home
  2. Vesti
  3. Veliko interesovanje za nove Fordove kamionete
Veliko interesovanje za nove Fordove kamionete
0

Veliko interesovanje za nove Fordove kamionete

219
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je Ford pre nekoliko godina odlučio da u potpunosti eliminiše ponudu putničkih vozila na američkom tržištu, s izuzetkom naravno Mustanga, i da se opredelio da se koncentriše na profitabilnije terence, krosovere i pikap kamionete. To znači da budućnost kompanije leži isključivo na takvim vozilima (s povišenom pozicijom sedenja) i da je njihov uspeh preko potreban da bi se nadoknadili gubici koje je gotovo svaki proizvođač osetio tokom epidemije virusa korone, kao i zbog aktuelne nestašice kompjuterskih čipova.

Ali, ako se po jutru dan poznaje, novi kamioneti američkog giganta će imati veoma uspešnu karijeru pošto je dosadašnja potražna za njima prosto neverovatna.


Krenimo od kompaktnog modela Maverick, s kojim se Ford nada vratiti korenima komercijalnih vozila, pošto smatra da su svi drugi kamioneti previše glomazni i skupoceni za prosečnog kupca. Da će Maverick imato odličnu karijeru je pokazao podatak da je tokom prve sedmice nakon otvaranja prodajnih knjiga, proizvođač primio oko dvadeset hiljada narudžbina, a sadašnja brojka posle dva i po meseca je za oko pet puta veća.

Ovaj kamionet se može pohvaliti izuzetno niskom početnom cenom (19.995 američkih dolara) i prosečnom potrošnjom od samo 5,5 litara na stotinu kilometara zahvaljujući standardnom 2,5-litarskom hibridnom agregatu, ali kako stvari stoje, većina kupaca se odlučuje za opcioni 2,0-litarski turbobenzinac.

Razlog verovatno leži u podatku da ovaj motor, ne samo što razvija 260 konjskih snaga, već je takođe dostupan i sa pogonom na sva četiri točka, pa su i samostalne tjunerske kuće već započele s ponudom svojih delova. Pričamo ne samo o onim mehaničkim, već i o vizuelnim modifikacijama koje su jako popularne „preko bare“.

U razgovoru s medijima, prvi čovek firme Ford, Džim Farli je nagovestio da je većina narudžbina stigla iz američkih saveznih država Kalifornije, Floride i Teksasa, dok Ford posebno može da se raduje zbog toga što je velika potražnja i u velikim gradovima poput Los Anđelesa i San Franciska. Građani na takvim lokacijama obično ne vole kamionete, pa se Ford nada da će se izmeniti takav trend, a pri tom ne mora da brine da će Maverick da krade prodaju od većih i profitabilnijih modela kao što su Ranger i F Serija.

Za sve one kojima je ovaj kamionet previše mali (a takvih je u Americi dosta), a da pritom žele nisku, ili pak nepostojeću, potrošnju, onda je novi električni model F-150 Lightning svakako fantastičan izbor. Kada je debitovao pre nekoliko meseci, Ford je pričao da se nada godišnje prodavati tek oko petnaest hiljada primeraka, ali kako stvari stoje, moraće da investira oko 850 miliona američkih dolara da bi povećao proizvodne kapacitete.

Naime, potražnja je toliko velika da se drugi najveći američki proizvođač nada da će godišnje da isporučuje oko 160 hiljada primeraka do 2025. godine. Za narednu 2022. godinu, s proizvodnih traka će zaista sići samo 15 hiljada jedinica, pošto je kapacitet već finalizovan, a onda bi brojka trebalo da raste svake godine i to za 55 hiljada (2023.), 80 hiljada (2024.), i onda da bude udvostručena, godinu dana kasnije kada će svetlost dana ugledati potpuno nova druga generacija.

Ford nije ulazio u pojedinosti o tome kako je došao do ovih brojki, već samo kaže da je na osnovu interesovanja i do sada primljenih 120 hiljada narudžbi izveo računicu. Slično kao i spomenuti Maverick, i F-150 Lightning privlači mnogo pažnje zahvaljujući svojoj niskoj početnoj ceni, od samo 39.974 dolara.

U Americi takođe sledi i državni popust od 7.500 „zelembaća“ na prvih 250 hiljada električnih vozila svakog brenda, pa će Lightning zapravo koštati manje nego tradicionalni F-150 sa 3,3-litarskim benzincem sa 290 konjskih snaga.

Kada se tome doda da električni model stiže i sa četvoro vrata i pogonom na sva četiri točka, a onaj bazni F-150 zahteva dodatne sume novca kako bi se postigao analogni nivo opremljenosti, pa postaje jasno zašto je toliko baterijski pikap kamionet baš toliko popularan u javnosti. Na njega će se ipak morati čekati malo duže, pošto je početak proizvodnje planiran tek za proleće naredne godine.

I… Da li neko još uvek veruje da je Ford napravio kobnu grešku eliminacijom putničkih vozila iz prodajnih kataloga?

AutoRepublika

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments