1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Neviđen prizor za ljubitelje Saaba u Masačusetsu
Zanimljivost dana: Neviđen prizor za ljubitelje Saaba u Masačusetsu

Zanimljivost dana: Neviđen prizor za ljubitelje Saaba u Masačusetsu

924
1
Podelite sa prijateljima:

Priča Saaba je ona koju smo ispričali toliko puta, i verovatno se nikada nećemo složiti ko je zapravo krivac za njegovu (ne)očekivanu propast. Jedna strana će kriviti njegovog gazdu, to jest General Motors, pod kojim je švedski proizvođač vozila izgubio svoj identitet, i postao samo prepakovani Opel, Chevrolet ili Cadillac. Ali takođe postoje i oni koji kažu da Saab verovatno ne bi ni preživeo ni period osamdesetih godina prošlog veka da nije bilo Amerikanaca, pošto je u svojoj ponudi imao samo zastarele modele i visoke troškove proizvodnje.

Bilo kako bilo, kompanija je otišla u stečaj 2012. godine, nakon što novi vlasnik Spyker nije uspeo da podmiri velike dugove i nije uspeo da pronađe investitore poreklom iz Kine. I ovde će neki reći da je krivac General Motors, pošto je blokirao mogućnost legitimne dostave svih ponuda s kineskog tržišta u želji da zaštiti sopstvene patente.


U američkoj saveznoj državi Masačusets se nalazi jedan od retkih samostalnih Saabovih izložbeno-prodajnih salona. Švedski gigant se nikada nije mogao pohvaliti visokom prodajom (ona je dostigla maksimalnih 48.426 primerka 1986. godine), pa se samim tim retko koji salon, usuđivao da svoju budućnost poveri upravo Saabu.

Većina njih je obično sarađivala s ostalim premijum brendovima General Motorsa, što nam govori da je ovakav prizor nazvan Village Saab jedinstven. Nalazi se u gradu Akšon i poslovao je sve do gašenja švedske kompanije pre devet godina, a zatim ostavljen, odnosno zapušten do te mere da danas izgleda kao da je za njega vreme stalo.

U centru se nalazi model 9-5 Aero Turbo6 XWD. Reč je o tada najskupljoj i najpoželjnijoj Saabovoj limuzini, sa 2,8-litarskim turbobenzincem sa šest cilindara i 300 konjskih snaga, kao i s pogonom na sva četiri točka. Nažalost, kompanija tada više nije nudila manuelni menjač, ni kao opciju, već samo šestostepeni automatski.

Iako su mnogi mediji preneli vest da je ovaj 9-5 nov, kasnije su ispravili netačnu informaciju i rekli da je „malo korišćen“.


I šta se onda desilo sa Village Saabom? Pa zapravo – ništa. Naime, njegov vlasnik poseduje i izložbeno-prodajni salon marke Subaru u blizini, i koristu ovu lokaciju kao skladište svaki put kada njegov drugi salon ne može da primi previše japanskih automobila.

Priložene fotografije zapravo pokazuju još nekoliko zanimljivih modela parkiranih u blizini, kao što je fantastični roudster Austin Healey, zatim policijski Chevrolet Caprice sa motorom iz egzotične Corvette i još nekoliko starijih Subaruovih automobila.

Verujemo da je većini najveća draž upravo ono što se nalazi unutar salona, gde se još uvek mogu videti razne brošure i oznake Saaba, ali nažalost fotografije su izuzetno lošeg kvaliteta pošto je slikano kroz staklo iz daljine.

Ne znamo do kada će Village Saab postojati, ili će vremenom vlasnik otvoriti i drugi Subaruov salon, jer je popularnost ovog japanskog brenda trenutno izuzetno velika na severnoameričkom tržištu.

Ako pitate autora ove priče šta bi trebalo uraditi, lično bih najviše voleo da mesto bude sačuvano kao zaštićeni istorijski sadržaj. Ako ništa drugo, General Motors duguje Saabu barem toliko…

Zoran Tomasović

(924)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Majku mu, objektivno, nije to tako davno bilo, pa ipak, kao da je večnost prošla …

„… Although the 9-5 tested here is the top-of-the-line Aero model with a turbocharged 2.8-liter V-6, its speed is only middle-of-the-road. Zero to 60 in 6.3 seconds isn’t slow, but we expect a bit more from a 300-hp, $50K luxury car. This is the same engine we savaged for its nonlinear power delivery in our review of a Cadillac SRX [August 2010] and the same V-6 that Saab has been using for years. …“

https://www.caranddriver.com/reviews/a15126451/2011-saab-9-5-aero-xwd-test-review/