1. Home
  2. Vesti
  3. Grad Detroit je dobio prvi novu fabriku posle više od tri decenije
Grad Detroit je dobio prvi novu fabriku posle više od tri decenije
0

Grad Detroit je dobio prvi novu fabriku posle više od tri decenije

1.94K
0
Podelite sa prijateljima:

Nova fabrika korporacije Fiat-Chrysler, nazvana Mack Avenue (po adresi na kojoj se nalazi) je zvanično započela sa radom proteklog vikenda, a za grad Detroit je bitna iz mnogo razloga. Ne samo što će zapošljavati preko pet hiljada radnika, već je i prva potpuno nova fabrika za grad – centar američke automobilske industrije još od 1991. godine.

Da, dobro ste pročitali – grad koji je sedište General Motorsa, Forda i Chryslera, i u kojem se nekada davno nalazila praktično svaka fabrika ovih proizvođača, već više od tri decenije nije video ovakav događaj.

Takva informacija zapravo i nije iznenađujuća pošto je Detroit već dugo godina na ivici i levitira negde između života i smrti, a o takvim problemima smo pisali nekoliko puta na našem sajtu. Korporacija Chrysler očigledno želi da se vrati svojim korenima, pošto će model Jeep Grand Cherokee L silaziti sa pokretnih traka baš u fabrici Mack Avenue.

Reč je o verziji sa tri reda sedišta koja je debitovala protekle godine, a sa njom američki gigant namerava da napadne rivale kao što su Ford Explorer, Chevrolet Traverse, Toyota Highlander i mnoge druge.

Zvanično otvaranje fabrike se zapravo desilo još tokom marta, ali ona nije započela s radom sve do nedavno. Tokom proteklog vikenda smo prvi put u funkciji videli sve tri smene, i Mack Avenue je u stanju da na ulice izbaci oko 500 hiljada vozila na godišnjem nivou.

Sumnjamo da će prodaja Granda Cherokeeja L ikada dostići takvu brojku, pa nas neće iznenaditi ukoliko vidimo i nekog mehaničkog blizanca (najčešće se spominje model Dodge Durango) kako silazi sa iste pokretne trake.

Zanimljivo je da će standardni Grand Cherokee u verziji s dva reda sedišta nastaviti da se proizvodi u susednoj fabrici Jefferson North Jeep koja je do sada bila najnovija fabrika u Detroitu, i korporacija Chrysler je izgradila davne 1991. godine.

Dok je povratak korenima svakako bitan za kompaniju, novi političari ovog grada su takođe uložili velike napore da povrate domaće gigante tako što im nude pozamašne povlašcice po pitanju plaćanja poreza i prodaju zemlje po nižim cenama.

U izgradnji nove fabrike su učestvovale firme samo iz Detroita, a u njoj će biti zaposleno oko 2.100 osoba, kako direktno, tako i preko lokalnih dobavljača. Političari su spomenuli da bi voleli da vide i automobile na struju, ali iz Chryslera je stigao odgovor da, iako su takva vozila možda budućnost četvorotočkaša, u ovom momentu ipak veliki pikap kamioneti i terenci jesu oni koji donose najveći profit.

Nadamo se samo da će i General Motors i Ford pratiti takav potez, pošto Mack Avenue ako ništa drugo – donosi nadu za neku lepšu budućnost grada Detroita.

AutoRepublika

(1939)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments