1. Home
  2. Vesti
  3. Vijetnamci prodavali automobile sami sebi
Vijetnamci prodavali automobile sami sebi
0

Vijetnamci prodavali automobile sami sebi

1.79K
0
Podelite sa prijateljima:

Kompanija VinFast je napisala istoriju protekle godine kada je postala prvi automobilski proizvođač iz Vijetnama koji je prodavao svoje modele u Sjedinjenim Američkim Državama. U ponudi su dva modela i to VF8 sa dva reda sedišta i veći krosover VF9 sa dodatnim redom sedišta. VinFast takođe ima velike planove i uskoro planira da otvori novu fabriku u američkoj saveznoj državi Severnoj Karolini.

Firma je zatim i izašla na berzu. Posle prvog dana inicijalnih javnih ponuda (IPO – Initial Public Offering), cena akcije je porasla na 37 dolara, što je u teoriji označilo da je VinFast vredniji nego recimo Ford ili General Motors. A onda su došli na red i prodajni rezultati, pa kada je objavljeno da je prodato 11.315 jedinica u prvih šest meseci ove godine, činilo se da je VinFast na krovu sveta.

Da se razumemo – takva brojka nije nešto preterano impresivna, ali za modele koji su dobili veoma promenjive ocene medija, i to iz države o kojoj Jenkiji nemaju veliko mišljenje i pri tom se oba krosovera nude samo na struju, takva cifra je mnogo impresivnija nego što je iko od nas mogao da zamisli. I ako je zvučalo previše dobro da bi bila istina, to je zato što jeste.

Da, VinFast zaista jeste isporučio 11.315 vozila u prvih šest meseci ove godine, ali više od sedam hiljada jedinica je otišlo u ruke taksi kompanije pod imenom Green & Smart Mobility. Šta nije u redu sa tim? Pa to što je vlasnik ove taksi kompanije isti onaj koji vlada VinFastom, a reč je o korporaciji VinGroup. U prevodu na neki jednostavniji jezik, oko 60% vozila koje je VinFast napravio je zapravo prodao samom sebi i to po debelim popustima.

Ruku na srce, treba reći da je ovaj ugovor bio težak 6,3 miliona dolara dok je VinFast zabeležio profit u iznosu od 84 miliona najmanjih zelenih novčanica. To nam pokazuje da je firma u stanju da zaradi novac i na druge načine, ali je jasno da brojke trenutno zvuče mnogo bolje nego što zapravo jesu.

Ali na kraju dana, VinFast se probio na američko tržište, a koliko drugih automobilskih proizvođača iz Vijetnama mogu da kažu tako nešto?

AutoRepublika

(1790)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments