1. Home
 2. Testovi
 3. Citroen C4 1.2 PureTech 155 EAT8 – Originalnost kao imperativ
Citroen C4 1.2 PureTech 155 EAT8 – Originalnost kao imperativ
46

Citroen C4 1.2 PureTech 155 EAT8 – Originalnost kao imperativ

11.07K
46
Podelite sa prijateljima:

Još od nastanka Citroen igra na kartu udobnosti, često i samo njemu svojstvenom stilu. Do sada, ova „formula“ je više manje funkcionisala, pitanje je hoće li i u slučaju novog C4, toliko različitog od svega do sada viđenog u segmentu?

Otkako je 2018. godine obustavljena proizvodnja modela C4, Citroen nema predstavnika u C segmentu. „Rupu“ je u međuvremenu pokušao popuniti restilizovani C4 Cactus, no svi znamo da nije to to, u konkurenciji s modelima kao što su VW Golf, Renault Megan, Peugeot 308, Ford Focus, Mazda 3, Honda Civic, ovaj nije imao nikakve šanse.

Previše je ovaj segment snažan i važan u Evropi (28% svih prodatih automobila, odnosno 1,7 milion jedinica godište) da bi se nešto krpilo i improvizovalo, s nestrpljenjem se čekalo da Citroen ponudi dostojnog konkurenta navedenim protivnicima. I jeste, pred nama je potpuno novi C4, ali sa stilom koji je pomešao mnoge žanrove. Rekao bih nešto između krosovera, hečbeka i kupea, dužine 4,36 m, s povišenim odstojanjem od tla na 15,6 cm. Kako sam malo po malo ustalio da najavim vozilo koje će biti na sledećem testu, mogao sam „opipati temperaturu“, odnosno čuti veoma oprečna mišljenja u vezi ovog Citroena. Od divljenja do prezira, koplja se lome pre svega oko dizajna, jedan deo čitalaca izrazio je veliku rezervisanost na osnovu priloženih fotografija.

Ukoliko se moja malenkost pita za mišljenje, koja je prvi put imala priliku videti ga uživo i ujedno provesti s njim čitavu sedmicu, bez oklevanja reći ću vam je u prirodi lepši nego li na fotografijama. Tim bolje po njega, jer taj do sada nepoznati koktel može da uplaši, da ne kažem otera konzervativne vozače. U testu odlazećeg Nissana Qashqai od pre par sedmica naveo sam kako sam svojevremeno bio zatečen njegovom pojavom i dizajnom iz 2007. godine, koji mi u startu uopšte nije „legao“. No par godina kasnije ovaj je napravio takav haos na tržistu, da su ga potom svi ostali proizvođači počeli kopirati.

Hoće li se priča ponoviti i s Citroenom C4, ne znam, ali je činjenica da je do sada ovakva politika proizvođača često imala pozitivan efekat. Mali C3, iako nije toliko ekstreman u fizičkom smislu, već godinama je na četvrtom mestu po prodaji u segmentu, a njegova krosover izvedba C3 Aircross na trećoj poziciji (u Francuskoj). Slično je i sa C5 Aircross, na drugoj je poziciji nakon Peugeota 3008. Dobro, bilo je tu i promašaja, posebno na komercijalnom planu, gde pre svega mislim na luksuzni C6, kao i modele iz DS serije, dok su bili pod dirigentskom palicom Citroena (DS4 i DS5).

Lično, verujem da će i mnogi drugi proizvođaci potencirati približavanje C segmenta krosoverima (koliko smo se mogli uveriti na osnovu fotografija koje su procurele u javnost upravo u tom pravcu ide dizajn novog Meganea i 308), s izuzetkom „čuvara vatre“, gde pre svega mislim na VW Golf. Pitanje koje mi se prirodno nametnulo nakon druženja s jednim prijateljem, inače zaposlenim u Renaultu (odgovoran za vozni park konkurentskih modela), treba li C4 uopšte i svrstati u C segment?

Kažem ovo jer je na dogovoreni ručak ovaj došao s novim Renaultom Arkana (nažalost ostaviću vas bez fotografija, tako je bilo dogovoreno…), dakle kupeolikim krosoverom, koji mi se učinio adekvatnijim protivnikom od Meganea i Captura. O tom potom, Arkana će uskoro biti dostupna, živi bili pa se uverili…

Šarmantni Frankenštajn

Bez obzira iz kog ga ugla posmatrali, novi C4 deluje zaista originalno, ne uvek i skladno. Kao retko kada proveo sam mnogo vremena obilazeći ga, zagledajući detalje i opipkavajući nesvakidašnje forme, pokušavajući da pronađem eventualne sličnosti s nekim od postojećih konkurenata. Spreda nema nikakve šanse, C4 prepoznatljiv je čak i iz „aviona“. OK ima izvesnih stilskih elemenata već viđenih kod restilizovanog C3, no ovde je sve mnogo radikalnije. Neću ulaziti u „sitna creva“ i opisivati vam formu farova, fotografije govore više od reči.

Reći ću ipak da mi zadnji deo deluje uspešnije, možda malo previše „nabudženo“, ali u svakom slučaju atraktivno. Ima tu svega, prosto ne znam odakle da krenem sa zapažanjem? Možda od ogromne svetlosne grupe, nedefinisanog oblika, ili integrisanog spojlera na staklu petih vrata, nešto kao kod nekadašnjeg C4 Coupe iz 2004. godine. Po mom mišljenju, ima tu dosta japanske škole dizajna, nalazim da ima izvesnih sličnosti s Toyotom C-HR, no opet ostavljam vam da sami procenite.

Ostaje nam još profil, u stilu SUV kupea, sa snažno zakošenim petim vratima, kao da koketira s nekadašnjim GS, koji ove godine slavi pedesetogodišnjicu. Veliki prorezi za točkove zastićeni su crnom mat plastikom, koja se proteže na pragove i donji deo prednjeg i zadnjeg branika. Spomenimo i gume, visokog profila (690 mm), što nam sugeriše da se radi o vozilu sposobnom napustiti asfaltirane puteve!

Što se tiče dimenzija već smo rekli da se izdužio na 4,36 m, dakle za čitavih 20 cm više od Cactusa. Poređenja radi, Golf i 308 kraći su za desetak cm (4,25 m), dok je Megane u santimetar isti, ali je znatno niži (- 8 cm). Svideo vam se ili ne, jedno je sigurno, novi C4 ne prolazi nezapaženo, „ožvalavio“ sam odgovarajući na pitanja zainteresovanih prolaznika i vozača. Posve normalno, u Francuskoj se krajem januara nije mogao sresti na ulicama, uplate su tek počele da se primaju.

Logičan izbor

Za razliku od Cactusa, gde je Citroen morao ekonomisati, novi C4 ima pravo da se „razbaškari“. Upravo zbog toga čudno mi je delovala odluka da se postavi na CMP platformu aktuelnog Peugeota 208 i 2008, a ne na većoj, pa i skupljoj EMP2, koju koristi 308? No, i za to postoji dobar razlog, na taj način odmah je bilo moguće ponuditi i 100 % električnu izvedbu, dok je veća EMP2 kompaktibilna isključivo u varijanti Hybrid Plug-in.

Bilo kako bilo, inženjeri Citroena su je modifikovali i razvukli do maksimuma, tako da umesto 2,54 m, ima međuosovinsko rastojanje od 2,67 m, što je na kraju više i od modela 308 (2,62 m). Samim tim, C4 obezbeđuje putnicima pozadi veoma izdašan prostor za kolena, pa i širinu, mada treba reći da je sedalni deo pomalo kratak i ravan, bez profila.

U svakom slučaju prostraniji je od francuskih konkurenata, više manje na nivou Ford Focusa ili Škode Scala. No, zbog snažno padajuće linije krova za glave je ograničen, u šta se uverio moj francuski prijatelj „moron“ (svako ima svog morona). S čitavih 130 kg žive vage i 1,88 metara visine, glavom češe plafon, bez obzira da li postoji ili ne veliki stakleni panoramik krov (otvara se).

Iz istog razloga i prljažnik je pomalo plitak, posve prosečne zapremine od 380 litara. Za pedesatak litara više od Cactusa, ali isto toliko manje od aktuelnog 308. Podrazumeva se da je predviđena horizontalana polica koja ga deli na dva dela, kako bi se obaranjem naslona dobila ravna površina zapremine 1.250 litara. U samom dnu ne pronađoh rezervni točak, ko ne može bez njega moraće se zadovoljiti „ćopavcem“. To što sam krenuo otpozadi ne znači da ću vas uskratiti utisaka za upravljačem, naprotiv, ovaj deo zaslužuje posebnu pažnju.

Prvo zapažanje, zajedničko za određene modele koji su postavljeni na ovoj platformi (2008 i DS3 Crossback), jeste značajno odstojanje od tla, da bi se ušlo u vozilo mora se visoko podići noga. Samim tim, vozačeva pozicija je blago uzdignuta, navodi se 7 cm više u proseku od standardnog hečbeka. Zahvaljujući ogromnoj amplitudi podešavanja sedišta, čak i ovaj moj kapitalac s slike lako je pronašao željenu poziciju.

A ukoliko ste u unutrašnjosti očekivali nekakav „vauuuu“ efekat, ništa od toga, i-Cockpit kod bratskog Peugeota znatno je atraktivniji. Kod C4, barem u voženom primerku, crnilo caruje, sve deluje strogo i uredno, za razliku od eksterijera malo je ekstravagantnih detalja. Podrazumeva se da je dizajn centralne konzole potpuno nov, prijatan na oko ali gotovo konvencionalan, s izuzetkom numeričke instrument table.

Ne pitajte me zašto je Citroen odlučio da je minimalizuje (ekran od samo 5 inča), niti zašto na njoj možete pročitati tek okvirno pojedine podatke? Mislim pre svega na obrtomer, koji je sveden na veličinu novčića od 10 milimetara, zbog čega je lakše pročitati cifre, ispisane u središtu. Ne kažem da deluje ružno, već samo nesvakidašnje, većini vozača zapravo ni ne treba više podataka. Uostalom i C4 Cactus imao je sićušni ekran i numerički pokazivač brzine, dokaz da su na neki način duhovna braća…

Za svaki slučaj predviđen je i veliki „head up“ diplej (7 inča), na kome se mogu očitati brojne informacije, računajući i podatke u vezi satelitske navigacije. Na sredini centralne konzole smešten je elegantan i dovoljno veliki ekran od 10 inča, od ranije nam poznat iz brojnih modela grupacije PSA. Ovoga puta Citroen je mudro odvojio komande automatskog klima uređaja i smestio ih ispod njega, iako se temperatura i dalje može podešavati preko ekrana. Malo dalje, dakle ispred suvozača, uočavam čak tri dugmića na konzoli, pritiskom na najviši izlazi nešto što može da posluži kao test inteligencije!?

Kako su zbog Covid-19 prezentacije otkazane, sam sam morao da otkrijem čemu služi, to čudo je zapravo nosač za ekran-tablet, smešten u polici ispod (pogledajte fotografije). Shvatih nekako kako „mašinerija“ funkcioniše, ideja je dobra, ali ne saznah koliko sve to košta, pošto je evidentno da neće biti u serijskoj opremi, barem ne uz niže završne nivoe. Klasičan pregradak za odlaganje sitnica ipak je zadržan, s tim da je smešten preterano nisko.

Praktični aspekta enterijera je za pohvalu, zgodna su udubljenja i police gde se mogu odložiti brojne svakodnevne sitnice. Reči hvale zaslužuju i upotrebljeni materijali, na centralnoj konzoli je nešto kao gumirana plastika, lepa na oko i prijatna pod prstima. Pored nje pronalazimo crnu lakiranu, što uz zgodan upravljač (debeo obruč s širokim donjim paokom) i crna kožna sedišta, deluje „la class“.

Dobro nisu baš od prave kože, kakvu je svojevremeno imao DS4, ali lepo deluju. Kad smo već kod njih recimo da su retko udobna, sada kao po običaju s dopunskim slojem specifičnog sunđera, ali uz slabe bočne oslonce. OK, dosta je bilo razgledanja i opipavanja, startujem motor na dugme i umesto da se poslužim ručicom menjača, palcem ubacujem poveći taster u režim Drive! Da, da, radi se o automatskom menjaču, sada čuvenom EAT8, ali ovakav izbor možda se neće svima dopasti.

Mali navijeni

Svaki Citroen vredan tog imena mora biti primerno udoban! Jednostavno to je „zakon“, koji je novi C4 u potpunosti ispoštovao, iako je epoha hidropneumatskog ogibljenja davno iza nas. Po polasku svi putnici mogu samo potvrditi da ni ovoga puta proizvođač nije „omanuo“, štaviše udobnost njegovih amortizera je za svaku pohvalu. Podrazumeva se da su i ovde s hidrauličnim zaustavljačem, kakve je inagurisao Cactus, a preuzeo C5 Aircross. Osim što savršeno upijaju sve veće nepravilnosti na putu, ujedno uspevaju da umire i stabilizuju šasiju.

U saradnji s navedenim sedištima (Citroen sve to naziva Advanced confort), stiče se utisak smo u vozilu iz superiornijeg segmenta, sreću kvari jedino grlat zvuk trocilindarskog agregata prilikom ubrzanja. Druga strana medalje je relativno slaba vozna dinamika, ukoliko vozač veruje da poseduje gene Sebastijena Loeba (za neupućene francuski reli vozač koji je za upravljačem Citroena osvojio 9 uzastopnih titula na svetskom prvenstvu), brzo će se uveriti da je izabrao pogrešno vozilo. Siguran u svakom pogledu, C4 ne voli da se „baca“ u krivine, što zbog velikog klirensa, što zbog mekanog ogibljenja i upravljanja koje previše izoluje kontakt s podlogom.

Karlos Tavarez može biti zadovoljan (generalni direktor PSA), na taj način izbegnuta je svaka interna konkurencija, ko želi dinamično vozilo sreću će pre pronaći u nekom od modela Peugeota. Naprotiv, C4 talentovaniji je u gradu, kako prilikom penjanja na visoke bankine (gume dimenzija 195/60 R18), tako i zahvaljujći odličnoj zaštiti karoserije. Bolje se oseća od klasičnih predstavnika u segmentu i izvan asfaltnih putevima, bez obzira što od integralnog pogona nema ni govora. Sve što se može očekivati je da ga Citroen ponudi sa sitemom Grip control i miks pneumaticima, kao što je to ranije bio slučaj s pojedinim modelima.

Ispod haube, koja se podupire običnom šipkom, pronalazimo prilično široku gamu agregata, bez većih pretenzija. Hoću da kažem da je voženi 1.2 PureTech od 155 ks najjači blok, raspoloživ u još dve slabije izvedbe od 130 i 100 ks. Dizel je zadržan, dobro poznati 1.5 BlueHDi razvija 100, odnosno 130 ks. Prvi navedeni je obavezno uz automatski EAT8, kao i snažniji dizel, dok 1.2 Pure Tech/130 može posedovati isti uz doplatu, odnosno serijski šestostepeni manuelni.

 

Što se tiče voženog agregata poznat nam je od ranije iz modela DS3, ništa dakle od nekadašnjeg četvorocilindarskog 1.6, na svoja nejaka pleća sve je preuzeo ovaj mali trocilindraš. Dakle čitavih 155 ks izvučeno je iz samo 1.199 cm3, uz obrtni moment od 240 Nm (205 i 230 Nm kod slabijih izvedbi). Zaista nisam pametan kako će se toliki porast snage odraziti na pouzdanost i dugovečnost motora, ali je činjenica da su performanse ubedljive, kad već nisu sportske. Ruku na srce, svi ti silni „konji“ raspoloživi su isključivo u modu Sport (postoje još Normal i Eco), kada se ujedno smanji električna asistencija upravljača, uz nešto grlatiji zvuk. Jasno je da se radi o trocilindarskom agregatu upravo zbog tog prepoznatljivog zvuka, ali i zbog brzine s kojom se penje u obrtaje.

Osmostepeni automatski menjač, EAT8, odlično ga prati, te u zavisnosti od izabranog moda, vrši prenose ranije ili kasnije. Prilikom temperamentnije vožnje ponekad sam u želji da kočim motorom posegnuo za ručicama pored upravljača, odnosno prešao u manuelni izbor menjanja brzina (dugme M pored sklopke menjača). Ni malo neophodno jer automatika funkcioniše savršeno, osim toga elektronika uvek ima poslednju reč i ne dozvoljava da se „prešaltuje“ u neadekvatan prenos, ukoliko proceni da su obrtaji previsoki ili preniski.

Performanse su više nego li zadovoljavajuće (8,8 s do 100 km/h i maksimalna brzina od preko 200 km/h), jednim delom zahvaljujući skromnoj masi od 1.300 kg. Samim tim, voženi C4 je veoma agilan i pokretljiv, no apsolutno nije neophodno posegnuti za najsnažnijim agregatom, performanse slabijeg od 130 ks veoma su približne. Testiranja radi, pogurah ga na kratko na auto-putu u prohibijciske brzine, kada se mogu zapaziti povišeni šumovi od vetra. Naprotiv, zahvaljujući osmostepenom menjaču, pri brzini od 130 km/h motor diskretno prede na samo 2.100 o/min, odnosno nepunih 2.500 obrtaja pri 150-160 km/h.

U gradskoj vožnji, kao i kod ostalih modela grupacije koji poseduju isti motor i menjač, primetih par „greški u koracima“. Osim što motor lako vibrira u nižim obrtajima, menjač ponekad cimne prilikom zaustavljanja. Pažnja, ukoliko se želi ekspresno uparkirati, tj. kada se sklopka menjača brzo prebaci iz moda Drive u mod Reverse i obrnuto, može se desiti da ne ubaci u željeni prenos. Prvog dana, ubeđen da sam „ubo rikverc“, krenuh snažno, no kako je menjač ostao u položaju Drive, „čuknuh“ vozilo ispred. Jednostavno mora se sačekati delić sekunde da elektronika prosledi komadu, a automatika prebaci u željeni mod. Ni vidljivost unazad nije idealna, navedeni spojler na petim vratima deli staklo na dva dela, samim tim i pogled.

No najveća mana vezana je za potrošnju u čisto gradskoj vožnji, iako su na ovom polju svi konkurentski agregati podjednako proždrljivi. Od semafora do semafora, u svakodnevnim „špicevima“ (prosečna brzina 15-16 km/h), putni računar pokazao je dobrih 12 litara, tek kada vožnja postane koliko toliko tečna spusti se na 9-10 litara. Sva sreća te je na auto-putu neuporedivo ekonomičniji, računajte na nepunih 7 l ukoliko se krećete brzinom od 130-140 km/h. Nakon osam dana druženja moj ukupni prosek stabilizovao se na prihvatljivih 8,2 l, pre svega zahvaljujući jednom dužem deplasmanu.

Naime, pređoh nekih 500 km „cool“ vožnjom na putevima s ograničenjem između 70 i 110 km/h, kada se potrošnja spusti na jedva 6 l. Ko prednost daje ekonomičnosti, dizel blok 1.5 BlueHDi/130 bez sumnje je bolji izbor. Kao što rekosmo, paralelno je lansirana i čisto električna izvedba, koja koristi iste baterije i agregat kao 208 i 2008, dakle od 50 kWh i agregat snage 135 ks. Detaljnije o njemu sledeći put…

Sofisticirana oprema

Malo po malo dođosmo i do cene, vrlo konkurentne u poređenju s gore navedenim modelima. Kako je još uvek nepoznata za domaće tržište preneću vam francuske, uz napomenu da su u Srbiji uvek osetno niže. Bez ulaženja u detalje recimo da je C4 u ponudi u pet završnih nivoa (Live, Feel, Feel Pack, Shine i Shine Pack) i cenom u rasponu od 20.900 do 32.300 evra. Ovo ne važi za električnu izvedbu e-C4, za koju je neophodno najmanje 35.600 evra, bez uračunatih 6.000 evra pomoći države.

Najniža se odnosi na 1.2 Pure Tech/100 Live, kod koga pronalazimo manuelni klima uređaj, auto radio, Bluetooth konekciju i centralni ekran od 5 inča, sistem Pack Safety (pomoć za ostajanje u zadatoj traci, čitač saobraćajnih znakova, automatsko urgentno kočenje), regulator brzine, automatsko uključivanje svetla, zadnju klupu deljivu na 2/3… Preskočiću ostale završne nivoe i spomenuti samo voženi Shine Pack, gde se srećemo s svim što možete videti na fotografijama, plus najsavremenijim elektronskim sistemima koje grupacija PSA trenutno poseduje (navodi se čak 20-ak istih), računajući i sistem za poluautonomnu vožnju.

Funkcioniše bez greške, tj. samostalno održava pravac i distancu s vozilom ispred, ubrzava i koči sve do zaustavljanja, kada je sposoban ponovo se pokrenuti do željene brzine bez asistencije vozača. Voženi se u Francuskoj naplaćuje 31.700 evra, što je povoljno u poređenju s konkurencijom, računajući i unutrašnju. Ukoliko se želi biti razuman, dobar izbor mogao bi biti 1.2 Pure Tech/130 Feel ili eventualno 1.5 BlueHDi/100 Feel, s ručnim menjačem, oba po ceni od nekih 25.000 evra. Po mojoj proceni isti će u Sbiji biti jeftiniji za najmanje par hiljada evra, no manimo se špekulacija, novi C4 verovatno će ubrzo stići i kod nas.

U međuvremenu još samo napomena da će svi restilizovani i novi modeli kuće poprimiti sličan stil, barem kada se radi o prednjem delu. Fotografije „petice“ (C5), koja se očekuje do kraja godine, procurele su u javnost, njegovo lice evidentno podseća na C4. Želim da kažem kako se treba navići i na forme i na filozofiju kojom se upravljaju odgovorni kod „ševrona“, a u želji da se distanciraju od sve brojnije familije. Nova zajednička grupacija PSA/Fiat, nazvana Stellantis, sada broji čak 14 brendova, što će reći da je „gužva pred golom“ sve veća, dok je pitanje identiteta od krucijalnog značaja.

Sve ostalo je više manje zajedničko (ili će biti), uz naravno specifična podešavanja i davanje akcenta na određenim tradicionalnim kvalitetima, u slučaju Citroena udobnosti! Poštovaoci marke neće biti razočarani, proizvođač je ostao veran tradiciji, a što se tiče izgleda znate i sami. Lepota je u oku posmatrača, o bojama i ukusima se ne raspravlja. U mom slučaju ljubav nije bila na prvi, već na drugi pogled, tek kada smo se rastali shvatih koliko smo se zavoleli…

Tekst i fotografije: Perica Rajković 

Citroen C4 1.2 PureTech 155 EAT8

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,360 x 1,834 x 1,525 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 380-1.250 l
Masa praznog vozila: 1.299 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Radna zapremina: 1.1993
Snaga: 155 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/60 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h:  8,8 s
Maks. brzina: 208 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,2/8,2 l/100 km
Emisija CO2: 132 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 20.900 evra

Dobre strane:

Originalane  i praktične forme, opšta udobnost, prostrana unutrašnjost, opšti kvalitet, pozicija za upravljačem, temperamentan motor, oprema

Loše strane:

Potrošnja u gradskoj vožnji, previše mekano ogibljenje prilikom temperamentne vožnje, mala instrumentalna tabla,  bez klasične ručice
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7,25
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,25 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,75 
Pozadi: 8,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7 
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,25 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,75 
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,694

Cene u Francuskoj:

Benzin 

1.2 PureTech 100 BVM6 

 • Live : 20 900 €
 • Feel : 23 400 €

1.2 PureTech 130 BVM6

 • Feel : 24 900 €
 • Feel Pack : 26 400 €
 • Shine : 27 300 €

1.2 PureTech 130 EAT8 

 • Feel : 26 900 €
 • Feel Pack : 28 400 €
 • Shine : 29 300 €
 • Shine Pack : 30 500 €

1.2 PureTech 155 EAT8

 • Shine : 30 550 €
 • Shine Pack : 31 750 €

Dizel 

1.5 BlueHDi 110 BVM6

 • Live : 23 200 €
 • Feel : 25 700 €
 • Feel Pack : 27 200 €
 • Shine : 28 100 €

1.5 BlueHDi 130 EAT8 

 • Feel : 28 700 €
 • Feel Pack : 30 200 €
 • Shine : 31 100 €
 • Shine Pack : 32 300 €

Električno izdanje

Ë-C4 100 kW 

 • Feel : 35 600 €
 • Feel Pack : 36 700 €
 • Shine : 37 600 €
 • Shine Pack : 38 800 €

(11070)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

46 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
bocca

Au, pa to što je Peki vozio sa bojom i još kojom sitnicom košta 32000e!!! Mali benzinski motor=32000e! Pa da je od zlata…

BB

Ali čitanju ono: Konkurentan u svojoj klasi!!!
Još je ovaj najbolji od sve djece…🤣😂

Peki

U poredenju su konkurentima koji poseduju slicnu opremu i agregat jeftiniji je vise hiljada evra! Cene „napolju“.

Peki

Kao sto rekoh svi Citroeni, Peugeoti, Renaulti… osetno su skuplji na trzistu EU nego li kod nas.

Branko

Dobat tekst, Peki! Ovo baš o ne razumijem: “ s povišenim odstojanjem od tla na 15,6 cm. ” Koliko je onda normalno odstojanje? Inače, sviđa mi se izvana jako, ali interijer ne bih mogao nikako “prožvakati”, pogotovo ne instrumente. S druge strane, razumijem logiku Tavaresa, kraj toliko marki stvarno treba biti maštovit s “odjevnim” kombinacijama. Pa makar poslovno odijelo kombinirao s tenisicama (što btw. neki i rade). Pozdrav iz Zagreba.

Peki

U proseku jedan hecbak nizi je za 4 cm

Branko

VW Golf 8: 142 mm

Peki

Tesko, pogotovo s niskoprofilnim gumama. I na oko je vidljivo da je C4 ubedljivo visi od standardni hecbeka, ne vidim sta je tu sporno? Ne kazem da je to neka prednost ali je cinjenica.

BB

Vozim Berlingo koji je samo malo povišen u odnosu na C segment, mnogo znači koji cent više (al sam bezobrazan 😂).

Branko

To je službeni podatak, a klirens ne ovisi o profilu guma ako je u pitanju tvornicki set, jer su felge većeg promjera. Samo sam primijetio da C4, kao i sve više SUV-ova, i nema značajnije veći klirens, nego veću visinu kabine od poda do krova i posljedično veći volumen u odnosu na hatch. Oko zna i prevariti, jer ne odmjerava najnižu točku ispod ili između osi kotača. Ništa nije sporno.

BB

Utorak, auto na servis, na trotoaru ispred salona nešto, toliko prljavo da sam pomislio da ima maskirnu foliju. Tek istovaren s kamiona. Novi C4! Sviđa mi se „povišene pete“ i nastavak GS linije, cijena osnovne varijante 16200 EUR. Proba zakazana (dizel), ali ipak sam se navukao na „kamionče“ Berlingo…

Izmenjeno 3 godine pre od strane BB
Vpajic

Takođe posle Kangoo 2003. Sad sam na Rifteru. Ništa bez „kamiončeta“, „trafike“

Mile

Losa.kopija CHR jos i ruzan, ne znam za vas meni dizajn sedista nikad gori.

BB

A CHR je lijep?

Kittitelj

Iskreno, ne znam koji mi je ruzniji, a da su slični jesu, to prvo pomislih kad videh slike. Za moj ukus auto me odbija, uznemirim se kad ga vidim, kao da je dizajnom poručuje – Beži, i ne okreći se sine…

Dragan

Potpuno primeren komentar. Nikad ružniji sitroen. s namerom da bude drugačiji, ali potpuno nemaštovit. Ja imam dovoljno godina da se setim pravih sitroena. Ali to ovi mlađi neće razumeti. Po meni, definitivno, isforsirano da se bude drugačiji sa prilično nemaštovitim, čak i ružnim rezultatom.

S mile

Licno verujem da je prvi u ovom segmentu, i da ce mnogi proizvodjaci ponuditi ovakvu izvedbu. Jednostavno takvi su trendovi, povisena vozila C segmenta. Nesto izmedju SUVa i Hecbeka u C segmentu.

Meni se svidja, drugaciji je. I zelim mu sve najbolje

Bojan

Simpatican
Al sve preko 20k evra je previse za njega dati

Balkanboj

Uh jbt, pa ovo je baš ružno. I tesno unutra.
Fail. Full.

Rikošet

Fotografija zadnjeg dijela u vožnji, sa onom zelenom njivom i vijugavim putem u daljini baš je obradovala moje oko. Mnogo je lijepa… Bravo Peki… Kad pogledam ovaj model prisjetim se mladosti, ali ne zbog GS-a. Nego sjedimo kolega i ja za šankom, pijemo pivo, treće, možda četvrto, a vjerovatno peto i preko puta nas tamo negdje u daljini sjede dvije djevojke i nešto se sašaptavaju, gledaju prema nama i „blicaju“ očima kako se to nekada radilo… Kolega hoće da me upozna s tom jednom, hvali ju kao da je plaćen… dobra cura, fina, zgodna, odgojena, studira, kaže dopadaš joj se…… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

Trebaš češće da pijes.

BB

Odlična i poučna priča…👍🤓

Don

Čitam,postavljam pitanja al gle čuda, pronalazim i odgovore u tekstu, bravo Jahiću, nadmašio si sam sebe! A sad o ovom gaboru svih gabora! Lice mu je Ogavano kao u Dacia daster. Zadnjica, kao što Spanac reče, kopija tojote, a kud ćeš jadnije kad ružnoću ideš kopirati pa ispadnes još gori!? Pogled pozadi…ne postoji, jesu li to dizajnera prošlog civica zaposlili u PSima? Šta reć o unutrašnjosti ?! Jel daju i vrećicu za povraćanje kao opremu uz auto? Gadan je za popizdit. Btw, ne stoji primjedba za konzervativnost i Citroen. Ovaj to nikad nije bio. Nadam se da će što manje… Pročitaj više »

moron

Najpre, što se tiče cena, ne treba mi na Balkanu „da trzamo“ na strahotne cene u FR. Ovaj „top“ benzinac sa 155 ks i AT8 što u FR košta 31.750, u SLO košta 26.850. A u SLO sa tim istim motorom i menjačem najskuplji „brat“ 2008 košta 27.240. Dakle, u SLO je jeftiniji oko 5.000. Verovatno će biti slično i u Srbiji. Lep ili ružan, stvar je ukusa. Meni nije baš „vauuu“, jer ne mogu dizajn da sagledavam odvojedno od funkcije vozila, pa i komfora. Ova padajuća linija krova „ne obećava“ (onima pozadi, ako su iznad proseka), a gepek je… Pročitaj više »

Don

Francuski proizvod je u matičnoj zemlji skuplji 5000 e nego u zemlji EU unije? Šta nam to onda sprečava građanima tzv francuske da kupi auto bilo gdje u EU kad će uštedjeti tolike pare?! Šta nam to govori? S obzirom da smo vidjeli (bio članak neki dan) da Luksemburg ima najveće prosječne plate na kontinentu (ako), za očekivati je da ih tamo deru (5000€ skuplje neg u francuskoj 🤐😂) ali mislim da nije tako. Je li ta francuska cijena posljedica falusa ovaj malusa? Karači (na) „jadnog“ francuskog građanina.
S pravom!

Branko

Maloprodajne cijene se za robu, uključujući automobile, određuju od tržišta do tržišta (zemlje) EU i to prema kupovnoj moći, poziciji konkurencije itd. Naravno da ništa formalno ne sprečava nekog Francuza da ode u Sloveniju i kupi jeftiniji auto, ali to proizvođač ne voli, odnosno ne dozvoljava. Ako takva praksa ipak uzme maha, jednostavno digne cijene Slovenskom distributeru i to je to. Ne smije direktno zabraniti, ali…

don

Tebi to normalno? Udruga za zaštitu potrošača-sta ona radi?

Branko

Tako život funkcionira. Ponavljam, moguće je sporadično, ali ako uzme maha… Uostalom, što bi ti radio da si tvornica?

Branko

Morone, snaga se kod rotacijskih motora računa ugrubo kao Moment (Nm) x broj okretaja (radiana/s). Ono što osjećaš u vožnji nije apsolutni moment motora, nego moment na kotačima (mjenjač) i njegova krivulja kroz okretaje. Obzirom da je snaga umnožak momenta i broja okretaja, motori sa ravnom momentnom krivuljom ne mogu imati ravnu nego rastuću krivulju snage. Utjecaj okretnog momenta na tijelo vozača nazovimo “potiskom”. Motori koji rano razvijaju okretni moment i održavaju ga konstantnim ili blago padajućim kroz većinu raspona broja okretaja daju “električni” osjećaj jednolikog potiska. Za razliku od motora koji imaju blago rastuću i opadajuću krivulju momenta, kroz… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
moron

Branko, hvala. Znam ja za „formulu“ (da je snaga jednaka proizvodu momenta i obrtaja), primetio sam iz prakse šta znači „ravna linija obrtnog momenta“ (nema „Vauuu efekta“, tj. nema „udara“, već je nekako linearan razvoj snage). Baš zato razumem i u kojoj zoni obrtaja je u prednosti BMW 1,5T od 140 ks i 220 Nm u odnosu na Hondin 1,5 T sa 173 ks i 220 Nm ( onaj BMW razvija maksimalni obrtni moment počev od oko 500 obrtaja manje od Honde, pa na tih oko 1.400 rpm taj BMW ima i veću snagu od Honde) Ali, kakva je razlika… Pročitaj više »

Branko

1. U slučaju Fiata 1.0T to znači da moment opada naglo, odnosno brže od porasta broja okretaja. Prema osjećaju u vožnji, takvi motori naglo gube snagu nakon “pik-a”, odnosno necdaju se “razvlačiti”. Osobno ne volim takve motire, ali mogu biti ugodni kod laganije vožnje.
2. U slučaju Fiata 1.33T, moment ne opada tako naglo, pa se može razvlačiti u okretaje. Volim takve motore, daju soecifičan sportski osjećaj.
3. Isto kao pod 2), samo još izraženije.

Branko

Ima tu još toga, uglavnom vezano za potrošnju goriva. SUS motori imaju najvišu termodinamičku efikasnost u području najvećeg okretnog momenta, ali ima tu još puno faktora, pa se ekonomičnost ne da procijeniti samo na temelju krivulje momenta.

moron

Ako se dobro sećam, pre jedno 35 godina brat (tada student FSB-a) mislim da mi reče da SUS motor ima najveću efikasnost (i najmanjju potrošnju) na obrtajima koji su „na pola“ izmedju obrtaja na kojima se ostvaruje najveći obrtni moment i obrtaja na kojima se ostvaruje najveća snaga? Ja sam to loše zapamtio, on loše naučio ili je to tako nekada bilo za atmosferske motore?

Branko

Loše je naučio…😂😂😂

Branko

Šalim se, nije tako jednostavno, jer potrošnja ovisi o angažiranoj snazi, termodinamičkim gubicima i gubicima na prijenosu. Ali, SUS motori troše najmanje g goriva po angažiranom kW u području najvećeg okretnog momenta.

BB

Ta najveća efikasnost što je brat pominjao, vjerovatno je izražena u g/kWh, a ona koju smo mi navikli je u l/100km, a to nisu iste stvari. Prvo je motor a drugo motor i sve ostalo (otpor kotrljanja, aerodinamika, težina, usklađenost…a najviše način vožnje)

Branko

U Hr upravo objavljena cijena: 27.720 EUR za testirani model.

moron

To je onda jako slična cena kao i u SLO, oko 1.000 evra više.

Branko

Hrvatska ima veći PDV i PPMV koji Slovenija nema.

Zan Zak Omleton

Na prvu loptu pomislih standardno citroenski ekscentrican auto, al kad sam malo bolje pogledao slike… svatih da je odvratan.

Pollution

Sta im bi pa ga sklepase ovako? Prethodni C4 jos uvek veoma lep auto, a ovo?

IvanBg89

Odličan C4, baš mi se sviđa!
Peki, još jednom odličan test, baš kako si nas sve navikao 🙂

J4ZZ3R

Odlican test, kao i uvek. Informacije radi, izasao je cenovnik za Srbiju, cene od 15500 Eur tj dobre 3000+eur ispod ekvivalentnog Pezoa 2008 istina uz nesto losiju opremu

igi

Al’ je skup 2008…

moron

Cenovnik za Srbiju, uz napomenu da u njemu ne postoji i ovde testirani (najviši) paket opreme Shine Pack:
https://www.citroen.rs/wp-content/uploads/2021/02/C4-2021-01-02.pdf

Peki

Merci Moron, dakle mnogo je jeftiniji u Srbiji kao sto sam predvideo. Tim bolje…