1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Duster 1.0 TCe/100 – Veliki ima mali…
Dacia Duster 1.0 TCe/100 – Veliki ima mali…
54

Dacia Duster 1.0 TCe/100 – Veliki ima mali…

13.87K
54
Podelite sa prijateljima:

Vreme kada su Dacije bile pogonjene starim i izrabljenim agregatima očigledno je završeno. Od kako je pre dve godine stupio na scenu, Duster 2 usvojio je osveženi 1.5 Blue dCi i posve novi  1.3 TCe, da bi sada red došao na najslabiji 1.0 TCe od 100 ks, koji je zamenio antički 1.6 SCe/115. Dovoljno ili ne za ovaj toliko popularni SUV, želeli smo proveriti…

Ljubitelji rasnih „makina“, prestižnih i skupih, ispod čijih se skuta kriju tehnološki biseri od šest cilidara pa naviše, slobodno preskočite ovaj tekst! Jer ovo nije bajka o „Princezi na zrnu graška“, već jedna druga, znatno tužnija o „Ivici i Marici“, izgubljenih u šumi životnih problema, koji ne brine kraj sveta već kraj meseca!

Na nesreću, takvih je neuporedivo više od razmaženih tatinih princeza i prinčeva, zbog čega se nadam da će velika većina vas ipak s interesovanjem ispratiti ovaj tekst. Uostalom, Dacia Duster nije nikakav „autsajder za autsajdere“, prva generacija prodala se za 7 godina postojanja u preko 2 miliona primeraka, dok druga, s ritmom od 235.000 jedinica godišnje, samo u  Evropi (bivša oko 200.000), ima sve šanse da nadmaši ovaj impresivan skor. Verovali ili ne, Duster se u avgustu prošle godine popeo na drugo mesto po prodaji na Starom kontinentu, odmah iza njegovog veličanstva Golfa! U čemu je tajna uspeha, zapitaće se neko?

Ukoliko želimo banalizovati odgovor, lakonski ćemo odgovoriti da je to cena, ubedljivo niža od većine konkurenata. No intimno verujem da nije samo to u pitanju, koliko god da je ova povoljna, kupci ipak nisu tolike budale pa da žmurećki potroše i do dvadesetak hiljada evra za to „rumunsko đubre“, kako ga pojedini nazivaju. Vrlo dobro znam da sam sada na „tankom ledu“, i da će mi pojedinci odmah očitati „bukvicu“ kako se za te pare može kupiti sjajan polovnjak (može, samo žabe i babe se ne sabiraju), te i te marke, i koji će nadživeti ovu Daciju i ostaviti znatno jači utisak na komšije i okolinu… Aha, u tome je znači „caka“, no drugari moji, Evropa nije Srbija, kupci u razvijenijim zemljama na stvari gledaju malo drugačije. Pored dopadljivog izgleda, koji se ne može opovrgnuti Dusteru 2, u prvi plan stavlja se upotrebna vrednost i odnos uloženo/dobijeno, kao i činjenica da se radi o novom vozilu, s trogodišnjom ganrancijom od 100.000 kilometara. Da ne dužim i razvlačim priču, posve je nebitno ko je u pravu, važno je da svi u njoj imaju interesa. Kupci u većini slučajeva veruju da su napravili izvrsnu kupovinu, a Renault, kao većinski vlasnik, zarađuje lepe novce i popravlja „krvnu sliku“, nakon što je ova oslabljena aferom Carlos Ghosn.

Manji je čistiji

Usled sve strožih normi o emisiji štetnih izduvnih gasova, više se uopšte ne postavlja pitanje da li će kupci određenih modela dobiti bolji agregat, nego koliko je ovaj čistiji od prethodnog? Dobar primer ovakve „politike“ je slučaj bazičnog Dustera, još do juče pokretanog četvorocilindarskim 1.6 od 115 ks, koji je sada zamenjen trocilindarskim blokom od jednog litra. To što je ovaj slabiji za 15 ks i ujedno skuplji za 500 evra (barem u Francuskoj), posve je nebitno, najvažnije je što umesto 149, novi 1.0 TCe ispusta „samo“ 121 g/CO2. U Francuskoj, koja praktikuje takozvani bonus/malus, ovo se manifestuje smanjenom taksom s 1.490 na samo 75 evra, koju država nameće prilikom kupovine novog vozila.

Iz ovog ugla gledano, kupci su na dobitku, pitanje je jesu li isto toliko privilegovani izborom novog agregata? Iako to ne deluje na prvi pogled, jesu, jer bez obzira što je atmosferski 1.6 snažniji, ima za „dlaku“ slabiji maksimalni obrtni moment od 156 Nm, koji razvija pri visokih 4.000 o/min. Naslednik poseduje nešto veći od 160 Nm, ali ga ostvaruje pri znatno nižih 2.750 obrtaja. Zasluga pripada turbopunjaču na izduvne gasove, koji mu ujedno obezbeđuje izvesnu „eksplozivnost“, posebno u nižim obrtajima. Naime, kod atmosferskog 1.6 ubrzanja su linearna i mučna, posebno na otvorenom putu, kada je neophodno pogurati ga u visok režim rada.

Iako slabiji, 1.0 TCe deluje nekako „punije“, odziv na gas je mnogo bolji, počevši od 2.000 o/min. U tome mu svakako pomaže menjač, s neuobičajno kratko odmerenim prenosnim odnosima. Nažalost, ima ih samo pet, te se na auto-putu ovaj mali blok brzo nađe u visokih 3.500 obtaja. Upravo u ovakvim okolnostima je na najvećem iskušenju, dobrim delom i zbog kubičnih formi i velike čeone površine Dustera (čitajte loše aerodinamike). To ne znači da se s njim ne može otisnuti na duži put, nas četvoro odraslih, bez prtljaga, odvezli smo se bez veće muke u posetu prijateljima, nakon stotinak kilometara odličnog auto-puta ka Normandiji.

Evidentno da smo zapazili povišene šumove od vetra i kotrljanja (ruku na srce znatno manje nego li kod prethodne generacije), za razliku od agregata koji je prihvatljivo diskretan. Nažalost, spoj nepovoljnih okolnosti neminovno dovodi do povišene potrošnje, računajte na dobrih 8 litara, što je i dalje niže nego kod bivšeg 1.6 SCi.

Našem Dusteru ipak znatno bolje „leže“ lokalni putevi, često lošeg kvaliteta, kao i zemljani. Verujem da sada to svi znaju, ogibljenje je udobno i predviđeno upravo za otežane uslove eksploatacije. Bez da se može meriti s referencama u segmentu, ponašanje na putu Dustera je „zdravo“ i sigurno. Uostalom, uz ovako slabašan motor teško ga destabilizovati…

Šalu na stranu, iako sam bio prilično skeptičan pre test vožnje, mališan se  pokazao boljim nego što sam očekivao. Zapravo s ovim agregatom sam se po prvi put sreo u novom Cliju 5, gde se pokazao prihvatljivo snažnim za nepunih 1.200 kilograma teško vozilo, upravo koliko ima i Duster. A da se radi o tri cilindra, u to nema nikakve sumnje, bez obzira na poboljšanu izolaciju, prilikom „snažnih“ ubrzanja ne može sakriti karakterističan grlat zvuk.

Ono što me je (opet) iznerviralo je odsustvo crvenog polja na obrtomeru, pa majku mu da li je zaista toliko teško i skupo ofarbati ga iznad određene granice, kako bi se izbegla nedoumica? Jer, kao i ostali trocilindarski agregati i ovaj se brzo i lako penje u njih, zbog čega sam više puta nesvesno isprovocirao uključivanje elektronske blokade, negde iznad 6.000 obrtaja.

Kome nije do „jurcanja“, već akcenat stavlja na ekonomičnost, uz malo dobre volje na otvorenom putu spustiće potrošnju na nekih 6-6,5 litara, što je isto tako bolje od bivšeg agregata. No pre nego li smo ga isprobali na putu, ovaj Duster dobro smo izmaltretirali po pariskim ulicama, sve više neprijateljski raspoloženim prema automobilima.

Osim što su bulevari i avenije izgubili 1-2 saobraćajne trake, u korist biciklističkih staza, sve širih trotoara i takozvanih „couloire de bus“ (autobuski kuloari često ograđeni visokim ivičnjakom), više se ne može naći mesta za parkiranje. Ustupljeni su parkinzima za bicikle, trotinete (ovi odnedavno treba da se ostave na za to predviđeno mesto a ne kao ranije bilo gde) i električnim „stanicama“, rezervisanim za punjenje električnih automobila.

Dobro se snalazi naš Duster i u ovakvim okolnostima, kompaktne dimenzije i povišena pozicija za upravljačem olakšavaju posao vozaču, a i sam agregat je iznenađujuće temperamentan u prva tri stepena prenosa, pod uslovom da nije aktiviran program Eco. Upravljanje, koje se na putu pokazalo previše potpomognuto električnom asistencijom, ovde je upravo kako treba, dok Stop&Start sistem funkcioniše savršeno. Kako u vožnji po gradu aerodinamika ne igra značajnu ulogu, ni potrošnja nije „eksplodirala“, više manje računajte na 10 litara. Ukupni prosek se na kraju test vožnje stabilizovao na nekih 8 litara, što bi rekli „kako sam se nadala dobro sam se udala“…

Duster k’o Duster

Uzevši u obzir da smo vam Duster 2 već više puta predstavili (naravno s različitim pogonskim jedinicama i nivoima opreme – TEST 1, TEST 2, TEST 3 i TEST 4) nećemo se previše zadržavati na opisivanju enterijera, još manje eksterijera. Recimo ipak da je evoluirao na korak do proseka, iako je poređenje s modernijim SUV modelima za njega i dalje nepovoljno, pre svega zbog izbora materijala i inferiornije završne obrade. S druge strane, uporedimo li ga s Dusterom prve generacije, posebno pre restilizacije (početak 2014.), možemo konstatovati značajan progres na planu kvaliteta, ergonomije i opreme.

Nova je komandna tablu, klasičnog ali dopadljivog dizajna, blago zaokrenutu ka vozaču. Karakterišu je tri, umesto nekadašnja dva centralna ventilaciona otvora, ispod kojih je ekran od 7 inča, osetljiv na dodir. Novi su i instrumenti, dva analogna s elegantnom crvenom kazaljkom, koje se po startovanju motora „zakucaju“ udesno! Bolje su postavljene i komande klima uređaja, u voženom samo manuelni, dok viši završni nivoi poseduju automatski.

Poboljšana je i ergonomija, vozačevo sedište se najzad podešava znatno preciznijom ručicom i po visini, s tim da se ne može spustiti dovoljno nisko. Ono što nedostaje je oslonac za desni lakat (uz doplatu ili samo za skuplje verzije). Podešava se i upravljač, kako po visini tako i dubini. Ukratko, bolje se osećamo za volanom, čak je i prostor za putnike napred superiorniji. U Daciji navode da su u tom cilju pomerili A stubove za 10 santimetara ka napred.

Sama armatura je i dalje od tvrde, ne preterano rafinirane plastike, mada je manje zrnasta i rustična nego li u prethonom Dusteru. Prostora za odlaganje sitnica ne nedostaje, bez obzira što nisu rekordne zapremine u pregrade na vratima staju flašu od 1,5 litara.

Što se tiče prostora na zadnjoj klupi samo konstatacija da ga ima dovoljno za dve ne preterano korpulentne osobe, no kako je naslon prilično uspravan, nije preterano udobna za duža putovanja. Usled neizmenjenih spoljašnjih dimenzija (4,34 metra), kao i međuosovinskog rastojanja, ni prtljažnik nije evoluirao. U ciframa izraženo, verzija s pogonom na prednje točkove poseduje zvanično 445 litara korisne zapremine (411 litara kod 4×4), iako mi naoko deluje da je znatno veći. Kome treba više, obaranjem naslona zadnje klupe dobija se „lepih“ 1.623 litara, zgodnih za transport kabastih stvari.

Sve navedeno, pa i više, naravno da pronalazimo i kod brojnih konkurenata, pitanje je samo po kojoj ceni? Jer, ukoliko za nedavno predstavljeni Captur u Srbiji treba najmanje 14.190 evra (isti agregat 1.0 TCe), vlasnik jednog Dustera 1.0 TCe/100 Essential možete postati za skromnih 12.590 evra! Dobro, osnovna verzija zaista je ogoljena i na nju je bolje zaboraviti, no za nepunih 700 evra više završni nivo Confort ima uglavnom sve neophodno.

Manuelni klima uređaj uračunat je i u Essential, ne i kožom obložen upravljač, koji je ujedno, po ugledu na sedište, podesiv po visini i dubini. Uz Confort se dobijaju i električne komande za spoljašnje retrovizore i zadnja stakla, klupa podeljena na 2/3, paket Medija Nav Evolution, regulator brzine, sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, krovni nosači, maglenke… Za većinu ne preterano razmaženih, još manje imućnih vozača, „puna kapa“, posebno što se i agregat pokazao na visini zadatka. Ne pitajte me samo hoće li biti podjednako dugovečan, da ne kažem pouzdan kao četvorocilindarski 1.6, jer to je neka druga priča kojoj ne znamo kraj…

Tekst i fotografije: Perica Rajković    

Uredio: Pavle Barta

Dacia Duster 1.0 TCe/100

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.340 x 18 x 1.690 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 445-1.623 l
Masa praznog vozila: 1.191  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbobenzinski
Zapremina: 999 cm³
Snaga: 100 KS pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 160 Nm pri 2.750 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: M/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Elastična osovina sa programiranim deformisanjem i spiralnim oprugama
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 215/65 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,5 s
Maks. brzina: 168 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,3/8,1 l/100 km
Emisija CO2: 121 g/km

Cena

Od 12.590 evra

Dobre strane:

Cena, prijatan agregat, zadovoljavajuće performanse i potrošnja,  udobno ogibljenje, atraktivnija spoljašnjost druge generacije

Loše strane:

Kvalitet izrade i dalje u zaostatku za konkurentima, potrošnja na auto-putu, menjač sa samo pet stepena prenosa, doboši na zadnjim točkovima
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7
Enterijer: 6,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7 Ukupno 6,5
Kabina: 6
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 6,75
Kočnice: 6,5
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 6,75
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost:7
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 7,20

 

(13867)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

54 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Peki, Anastasia izgleda ne preferira Dacia brend. Glupa kao doktor, čini mi se 🙂 Nema ni Sumoa hahaha
Inače, veoma skladan proizvod. Po jedan cilindar za svaku zvezdicu na testu bezbednosti koji organizuje Euro NCAP.
Moram i naslov da prokomentarišem. Dakle, Peki Pariški bi na kraju morao da preboli iskustva iz prošle redakcije i da krene da živi punim plućima 🙂

Peki

Tacno, ne preferira Dacije jos manje odlazak s roditeljima u neku vukojebinu na stotinak kilomatara od „civilizacije“. Smara sve to kada imamo samo dvadesetak godina..

Sto se tice naslova, zaista ne znam na koga si mislio :-))))))

Don

Zna cura

Zoca

Naravno da je jasno da nece biti dugovecan kao Nissan-ov 1.6 ,ali 1.0 je ekonomicniji.Sledece generacije Dacie bazirane na novim sasijama ce tek postati ozbiljna vozila,te konkurencija ima razloga za brigu.21 500 Eura za P- 2008 protiv 12500 za Duster, lav nije toliko bolji.

Zoca

Tri godine kasnije testirani auto sa 12.5 ode na 16.7..😡.Nje sec.vec hiljada evra.

moron

U pravu si – na testu je bio baznjak (ima ručno podešavanje retrovizora, što ostali nemaju).
A cena i nije mnogo skočila, 33,6% za 3 godine. Moglo je to i grdje na ovu ludnicu od cena.

Zoca

Prekjuce stanem ,gledam novog Duster-a.Jos uvek go golcat lim blatobrana.A i ostale Dajcole.Nije mi se to dopalo..Dolazi Chery ,za koji dan otvaraju salon na NBgd.ako se ne varam.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Zoca
moron

Izuzetno lepo napisan tekst. Veoma mi se dopao. Dosta iskren. Nemilosrdan. Kakav treba. Samo testirano vozilo (motor+oprema) me baš nije oduševilo (verovatno sam odavno suviše razmažen i zaboravio da je ova dačija značajno bolje motorizovana i opremljena od vozila sa kojima sam prešao možda i više od polovine ukupnih kilometara koje „imam u točkovima“). Čovek je teška „prokletinja“. Idiot … Razočarao me je malo odnos deklarisane mešovite potrošnje i faktički ostvarene (+53%). Za dužinu koju ima, i SUV formu, ovaj duster je dosta teskoban pozadi. Do juče bih ga samo tako „pljunuo“ za cenu. Više ni sam ne znam. Sve… Pročitaj više »

Peki

Procitah jedan komantar na FB u vezi ovog Dustera, rece neko kako bi ipak pre izabrao novi Captur, iako je ovaj skuplji za 1.600 evra. Da, slazem se, nije preterana ali odnosi se samo na domace trziste, i to pod uslovom da Renault zadrzi promotivni popust od 1.000 evra. U Francuskoj, pa i drugim evropskim zemljama, Duster vise manje kosta kao i u Srbiji, ne i Captur. Potsecanja radi, u FR startuje s 18.600 evra, tako da je razlika u ceni citavih 6.000 evra!!! Ovo verovatno objasnjava njegov uspeh „napolju“ , sto samo potvduje da je cenovna politika proizvodaca u… Pročitaj više »

D_C

Peki, u ovom jednom testu si uspeo da pokrenes x tema o kojima sam na ovom i drugim portalima cesto komentarisao. Eto, samo pre koji dan sam pokusavao da objasnim vaznost krive obrtnog momenta i ulogu koju igra u performansama a danas citamo o vozilu sa slabijim motorom koji se oseca punije i sa boljim odzivom na gas. Takodje sam sa moronom vec imao polemiku o cenama, kada sam rekao da mozda Dacii i njenom dileru treba da budemo zahvalni jer nas jedino oni tretiraju kao deo Evrope. Njihove cene su prakticno iste u Srbiji kao drugde, dok je srpsko… Pročitaj više »

Peki

Sve se slazem u vezi dobosa na zadnjim kocnicama ali nekako ne mogu da ih vidim ocima na automobilima danasnjice! To mj kompleks iz mladosti, znaci taj minus je subjektivan 🙂 Sam zaustavni put Dustera je inace predug, posebno ukoliko ga uporedimo s modernijim SUV, sto verovatno nije posledica dobosa. Sto se tice 1.3 TCe imao sam ga prakticno u svim modelima Renaulta, tako da nisam nasao za shodno da ga ponovo predstavim u Dusteru. Verujem da je ovaj osnovni 1.0 TCe interesantniji u financiskom smislu. Bez imalo sumnje verzije od 130 i 150 ks daju Dusteru „krila“, dok o… Pročitaj više »

D_C

U vezi estetike dobosa se slazem, pogotovo kada vire iza paoka alu felni 🙂 U kombinaciji sa celicnom felnom mi je lakse da ih svarim jer su onda prioriteti jasno neke druge prirode. U vezi napakovane verzije Dacije pitam i iz sledece razloga: Vozis 2008, vozis Captur, vozis Aircross Citroene, svi su u najjacim paketima opreme, puni k’o brod. Onda objavis test Dacije koja je neki nizi nivo opreme sa nekim baznim motorom (ovaj 1.0Tce, 1.6 atmosferski) i ljudi dobiju iskrivljenu sliku da eto, kakva je Dacija kanta da nema ni elektricno pomeranje retrovizora. A da pritom ne uzimaju u… Pročitaj više »

Balkanboj

Zar je realno da pomeranje spoljnih retrovizora u godini 2020 bude na „kurblu“, manuelno??
Što reče Zvezdan, 3 cilindra, 3 zvezdice euroncap (i tu ne mislim na aktivnu već na pasivnu bezbednost).
Neka hvala, ne vredi taj Duster ni tih 13k para u bilo kojoj opciji.

Don

tacno tako, kad se uzme u obzir od cega je i kako napravljen, sta nudi i po kojoj cijeni, jasno je da je rijec o velikoj prevari. Inace, ne citam testove dacia vec odavno, tako da sam miran jer u mozak nije ubacen buba sumnje.
Nego, kako odavno nema Kinder Lade, imal dje da se kupi agroplodov evrokrem (samo onaj crni), da me zelja mine…Tita mi, poslije lade nije bilo boljeg.

Peki

Procitao si uvod i odustao ili si direktno odustao?
Blago tebi, ti si iz privilegovanog staleza… 🙂

Don

da bar jesam…samo cuvam svoj mozak 🙂 al eno gore, hocu da kupim stagod, kad ono dres sa dacia natpisom 😀

moron

Don, za punu cenu sa oglasa ( 79e), onu Dacia majicu bih mogao da kupim samo ako uz nju gratis daju i rezervni točak 🙂

Don

zato je sad tu za 23eura 😀 bez tocka ..nisu ga rumuni jos izmislili :))))

Lala

Jaffa krem je rađen po Gandola licenci. Probaj ga oduševit ćeš se.

Don

Jaffa krem? Nikad čuo, imaš kakav link da vidim kako to izgleda , pa da vidim gdje ga i kako mogu nabaviti (već 30 god pokušavam da se docepam agroplodova evrokrema, muka i patnja)

igi

https://www.jaffa.rs/brands/jaffa-krem/

jaffa krem je ono što je nekada („u naše vreme“) bio Eurocrem, baš i piše Made in Italy

D_C

Kao klinac, osamdesetih godina, apsolutno nisam mogao da smislim Renault 4. Mislio sam: zasto bi neko u ovom vremenu kupio auto koji nema cak ni normalno otvaranje prozora, da ne pricamo o golom limu svuda u enterijeru. Motor koji u najboljem slucaju ima pedesetak konja. Auto koji na pomen bilo kakve krivine izaziva povracanje svima koji sede u njemu. Onda sam odrastao i shvatio da ljudi imaju razlicite prohteve. I da je Renault 4 zapravo jedno legendarno, prakticno neprevazidjeno vozilo u onome sto pruza ljudima koji imaju potrebu za takvim tipom vozila. Porediti danas Duster sa necim drugim, da kazemo… Pročitaj više »

moron

Treba biti izuzetno oprezan kada se eventualno čovek informiše putem zvaničnih cenovnika dostupnih na internetu. Npr. na sajtu ford.rs i dalje stoje „okačeni“ cenovnici MY2019, koji nisu važili ni u decembru prošle godine. Doduše, cenovnik Dustera je datiran sa 23.12.2019, tako da je logično da je „važeći“.

Peki

Ma naravno, koliko li samo gresaka ima cak i po pitanju karakteristika…

Nego zar nisi u Alpima s familijom? Kazu ima snega koliko hoces iako je ovo jedna od najtopljijih zima veka… Graota bi bilo zapucati na toliki put i ne skijati se!

moron

Bio u Alpima i vratio se. Bilo super. Lepo skijanje i sve ostalo. Ako Bog da, idem opet.
Jedino što ja znam francuski koliko i Francuzi engleski 🙂
I što sam moj „francuski djubar“ likvidirao čim sam se vratio. I baš sam tužan zbog toga, jer je za mene imao izuzetnu „emotivnu vrednost“ ( 11 godina lepih porodičnih putovanja i uspomena nam je bilo vezano za to vozilo ). A njega odjednom više nema …

Peki

Ne tuguj, verovatno si ga (pro)dao coveku koji ce kao i ti znati da ga pazi i mazi, pa tako jos desetak godina. Jesi li se dogovorio da ponekad mozes da ga obides te sednes za upravljac i setis se dobrih starih vremena?
Mene bas jutros FB podsetio na porodicno putovanje u Svacarskoj 2015 god, odmah sam objavio slike. Lepa neka vremena, deca su me jos uvek volela i zelela da putuju s nama…

moron

Da, prodao sam ga prijatelju. I „da“, već sam u medjuvremenu opet sedeo u njemu. Ali – „ne“, nije mi zbog toga ništa bolje … A to oko „starih slika“ – „da“ – lepo je nekada videti ih. I prisetiti se kako je sve to nekada lepo bilo …

Bungi

Solidan je ovo komad lima za umjerenu cijenu. Novi model je odskočio izgledom i ukupnim utiskom modernog automobila. Za te pare, bolje ne može.

Milan

Desilo se „cudo nevidjeno“, nova E klasa je dobila (Renault motor) 1.6/160ks dizela.
Kad se Mercedes odlucio na takav korak smanjenja u velikoj luksuznoj limuzini, onda nema cudjenja sto se 1.0 motori nalaze u ovakvim modelima poput Dacije.
Mada, ja motor 1.0 nikad ne bi kupio, ma kako se zvala marka koja ga ugradjuje.

moron

Gledam … Duster 1,3 TCe sa 130 ks i 6MT ima 240 Nm. Ili 20 Nm više nego li „jedan“ japanski motor 1,5 sa 173 ks … Neću moći zaspati …

TNT

Znači, moraćeš da ga vrtiš na oko 5.500 obrtaja stalno, kao što i dolikuje jednoj Hondi. Hteo si da voziš kao penzos? Neće da može…

moron

Jbg, biće to iznuđena mladoss’ pod stare dane …

Rikošet

Nisam plemić, ne pljujem po ulici, ali imam par zamjerki. Aktuelni Duster ima nekoliko meni mrskih mana. Posebno sam zahvalan Pekiju što je kleknuo i vjerovatno isprljao koljena dok je slikao zadnju osovinu, na kojoj se tamo negdje u daljini već naziru mrvice meni tako mrske rđe… Vjerujem da je njegov Duster bio „frišak“ proizvod i da još nije ozbiljno ovlažio prije testa. Za godinu dana biće tu lijepi sloj površinskog crvenila za koju u Daciji kažu da je estetski, mada meni ipak djeluje kao proizvodni problem, jer se takva rđava estetska anomalija kod mnogih proizvođača ne viđa ni na… Pročitaj više »

Zoca

Ajd da umirimo savest sa dobosima:Paknovi traju duze od plocica!Uopsteno, ovo resenje je jeftinije u eksploataciji ,da ne ulazim u detalje.Ja sam dobose(nazad) imao na Grand Cherokee-u V-8 5,2 !Doduse kamionske velicine.Obloge nisu ni stigle da se potrose ,vec su se odlepile(15 god star) ,pre toga verovatno fabricki nalepljene.

moron

Dosta sam prešao km sa dobošima pozadi. Koči to lepo. Efikasni su (mogu da efikasno zakoče i kamion). Retko sam ih uspeo „pregrejati“. Jedino kao klinac, dok sam baš bio baš „divlji“. Da li volim da ih i danas vidim? Ne (posebno u kombinaciji sa alu felnama). Šta ću, takav sam.
Da li imaju i svojih prednosti? Naravno. Duže traju do zamene, klasična ručna je mnogo efikasnija i na manju silu zatezanja, nemate koroziju zadnjih diskova čestu za samo gradsku vožnju praznog autmobila… A imaju i svojih mana, nezavisno od pitanja estetike i/ili lakšeg pregrevanja.

Don

Peki, koliko tacno eura kosta ovaj štakor od auta, posto vidim u komentarima da ima nešto spominjanja cijena???

Peki

Ovo su ti cene za francusko trziste, za domace mozes videti na sajtu Dacia SR

Access,Essentiel, Confort ,Prestige, Black Collector
Essence
TCe 100 12 490 14 750 15 850 16 950 –
TCe 130* – 16 550 17 650 18 750 19 490
TCe 150* – – 18 150 19 250 –
Diesel
Blue dCi 95 14 900 16 800 – – –
Blue dCi 115* – 17 400 18 500 19 600 –

(*) Verzija 4×4 : + 2 000 €.

Don

Eh,koji je od ovih taj tvoj testirani, motoric od 3 cilindra,ručna klima ak je ima, ostalo na kurblu i mišiće,performanse kao jugo..jel to za 12500 ili više? Jer nekako mi se čini da taj tvoj testirani kosta bar 14750€…

Горан

Поштовани Пеки, Одличан текст! Желео бих само нешто да вам предложим када на тестовима мерите потрошњу… Пошто возим 0,9 ТцЕ мотор од 90 КС на Каптуру, постигао сам све оне преференце које иду уз њега а наведене у фабричким подацима. Желео сам да ово да истражим и изводим вам резултат на основу пређенених 90 0000 км.. Потрошња у граду јесте декларис )аних 6-6,5 литара али само при брзинама до 50 км на сат где би се возио највише у 4 степену преноса. Такође и у ванградској вожњи при брзинама до 80 км на сат остварио сам 4-4,5 лит на 100.… Pročitaj više »

Peki

Ah ta prica s potrosnjom zaista nije jednostavna, koliko puta mi je putni racunar pokazao vrednosti znatno drugacije od bogatih svetskih redakcija, koje to obavljaju najpreciznijim instrumentima i u savrsenim uslovima na… pisti!? Pisao sam jednom o tome, imaju standardnu proceduru za sva test vozila, gde se 20 % voznje simulira u gradskim uslovima (vise destina zaustavljanja i polazaka do brzine od 50 km/h), 30 % na auto putu (do 130 km/h) i 50 % voznje u nazovi vangradskim uslovima, pri brzini od 70, 90 i 110 km/h (to su ogranicenja u FR). Ja za to nemam uslova ali pokusavam… Pročitaj više »

s mile

Mislim da je priča o mernju potrošnje apsolutno nemoguća, jedan isti auto na jednoj istoj trasi, a sa dva vozača će imati bitno drugačije vrednosti, grad se od grada razlikuje. Lično mislim da su vrednosti koje daju proizvođači tačne, samo što traži skoro idealne uslove, i laku nogu na gasu. Sa svim mojim automobilima sam postizao proizvođačke vrednosti, ali naravno lagano i pažljivo, planska vožnja. Čim se odustane od toga, ona raste, koliko… koliko nagaziš….

Slavko

Prvo, poredjenje cena (primera) Captura i Dustera : Duster 1.33 Tce Prestige za 17,200, Captur 1.0 Tce Zen sa par opcija (boja, felne i jos par sitnica) za isti novac. Licno mi je neverovatno da danas neki auto (konkretno Captur) u osnovnom paketu nema klimu (mislim da ima jos podosta takvih modela na trzistu, skoro da postaje novi trend).I to nikom ne bode oci… Sto se Dustera tice, za prvu generaciju je bilo pregrst primedbi, zastareli motori, izgled spolja i unutra blago receno – neatraktivan, siromasna oprema i da ne nabrajam… Sadasnja generacija, ova na testu, koliko vidim, mnogima opet… Pročitaj više »

moron

Sve si lepo rekao. Istina.

Горан

Мислим да поређење Дастера и Каптура није сасвим коректно пошто припадају различитим класама. Ако говоримо о Реноу, Каптур се пореди са Степвејом а Дастер са Кађаром, ту оба имају опцију теренске вожње 4*4. Дастер као Дачијин „теренац“ може да се пореди са Ладом нивом, РАаВ 4 итд, ту негде и добија свој редослед сходно цени и квалитету…Друго Дастер је у старту баџет опција, Не треба кукати на завршну обраду то је тако, у старту се то узима као нормала и о томе не треба људи да уопште дискутуутују јер тај ауто и јесте у тој цени са реноовим моторима управо… Pročitaj više »

TNT

Peki, uvek profesionalan, neposredan i direktan. Ali, prvi put i ja imam zamerku na tekst – čemu onakav uvod? Pa valjda svi na ovom portalu znamo šta je dobar automobil, „rasni i prestižan tehnološki biser sa 6 ili više cilindara”, ali smo i svesni pre svega svojih potreba ali i mogućnosti, pa shodno tome biramo automobil. Ne znam ko bi po tebi trebalo da se prepozna u uvodu i ne čita članak, ali još manje znam nekog ko bi nakon što kupi novi Daster išao samo da se provoza dva-tri sata dnevno neko vreme i uživa u vožnji. Da ne… Pročitaj više »

Peki

@TNT, baci pogled sta veli Don u vezi Dustera, a slicnih misljenja i zamerki sto se eto opet testira jedna Dacija, bilo je koliko hoces. Tako sam se odmah ogradio i postedeo ljude nepotrebnog citanja i gubljenja vremena 🙂
PS. U mojoj licnoj arhivi imam jedan 308 1.6 GTi koji sam testirao pre par godina. Ako se svi slazu vec sutra ga mogu poslati u redakciju…

igi

Like za test 308 1.6 gti

TNT

@Don, prema sopstvenom priznanju, ne čita ni uvode kada je Dačija u pitanju, tako da ako je zbog njega, nisi morao ništa da pišeš. Ako je PUG identičan kao aktuelni 1.6 od 200 i kusur KS, OBAVEZNO daj da čitamo!

Peki

To je ovaj 308 mislim 2018 godiste, ali da vidimo sta kazu Patron Zvezdan i urednik Pavle… Tehničke karakteristike: Peugeot 308 1.6 GTi/270 Motor: benzinski, 4 cilindra, direktno ubrizgavanje + turbo Zapremina: 1.598 cm3 Snaga: 270 KS, pri 6.000 o/min Obrtni moment: 330 Nm između 1.900 i 5.500 o/min Menjač: manuelni, šestostepeni Pogon: na prednjoj osovini Dimenzije: 4.253 x 1804 x 1447 mm Međuosovinsko rastojanje 2,62 Zapremina prtljažnika 470 lit Pneumatici: 235/35 R19 Masa: 1.205 kg Rezervoar za gorivo: 53 lit (60 lit kod ostalih verzija) Ubrzanje 0-100 km/h 6,0 sekundi Maksimalna brzina 250 km/h Prosečna potrošnja na testu 9… Pročitaj više »

moron

Kad se pojavio 308 mk2, uskoro su se pojavile i ublažene „GT“ verzije, koje su postojale i u SW karoserijskoj izvedbi, ali, malo manje naduvane. Mislim da je taj 1,6 e-THP kod karavana bio „nasviran“ samo na 205 ks i 285 Nm (a dizel na 180 ks i 400Nm, ali, već tada uparen samo sa AT i to najpre sa onim starim, sa 6AT). U Sloveniji su se uredno nudile te GT verzije, ali, ne i kod nas, mada se na testovima kod gotovo svih domaćih redakcija (pa i kod VG-a ) našao jedan svetlo plavi metalik HDI GT …… Pročitaj više »

TNT

Taj! Meni se samo nije dopao volan tj. osećaj na istom, ali ostalo – bombonica!

Slavko

Peki, moze li neki info o rezimima pri odredjenim brzinama i stepenima prenosa (npr. u 4 brzini pri 2000rpm koliko ide kmh, i/ili jos neke kojih se secas)?

Ivko

Svaka čast na objektivnosti. Odlična recenzija.