1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Kadjar 1.7 Blue dCi/150 – Vrsta u izumiranju
Renault Kadjar 1.7 Blue dCi/150 – Vrsta u izumiranju
57

Renault Kadjar 1.7 Blue dCi/150 – Vrsta u izumiranju

8.74K
57
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira što su dizel agregati na samrti, mnogi proizvođači ne prestaju da ih razvijaju. Francuski Renault očigledno i dalje veruje u njih, a dokaz je novi 1.7 Blue dCi, koji je ujedno zamenio 1.6 dCi i popunio prazninu između 1.5 Blue dCi i 2.0 Blue dCi.

Početkom prošle godine, u okviru modernizacije modela Kadjar, Renault je predstavio dva nova dizel agreta : 1.7 Blue dCi i 2.0 Blue dCi. Oba su prošli novi protokol WLTP (Worldwide Harmonized Vehicle Test Procedure), koji se koristi za homologaciju vozila unutar Evropske unije. Podsetimo, WLTP protokol je u septembru 2018. godine zamenio prethodni homologacijski postupak (NEDC), koji je stupio na snagu 1992. godine. Agregati zadovoljavaju najstrožu emisionu normu Euro 6d-TEMP.

Neposredno pre ovih promena, proizvođač je iz ponude izbacio agregat 1.6 dCi od 130 i 160 ks, tako da je u cenovniku ostao samo modernizovani 1.5 Blue dCi. Suprotno očekivanju, Renault nije primenio „downsizing“, naprotiv dogodio se „upsizing“. Novi 1.7 Blue dCi ima zapravo zapreminu od 1.749 cm³, i u međuvremenu je ubačen pod skute Meganea, Scenica, Talismana, Koleosa i Espacea. U Kadjaru i modelima iz superiornijeg segmenta ovaj blok razvija maksimalnu snagu od 150 ks, pri 4.000 o/min (340 Nm), dok je kod Grande Scenica  ponuđena i slabija izvedba od 120 ks (300 Nm), za koju sam prošle godine konstatovao da je superiornija od 1.5 Blue dCi/115 (260 Nm), ne i od 1.6 dCi/130 (320 Nm).

Dakle, iako je za bazu poslužio upravo ovaj blok, na agregatu je mnogo toga novog – nova je glava motora, koja je opremljena common-rail injektorima koji dovode gorivo u komoru za sagorevanje pod pritiskom od 2.000 bara. Za redukciju emisija NOx stara se sistem selektivne katalitičke redukcije SCR, odnosno sistem ubrizgavanja tečnosti AdBlue u izduvni sistem.

A u praksi?

Sticajem okolnosti, do sada nisam bio u prilici upoznati se sa 1.7 Blue dCi/150, pre svega jer mu je u mnogim modelima klijente „maznuo“ talentovani benzinski 1.3 TCe, od 140 i 160 ks. Ovoga puta akcenat nije zato na nekom od modela koje pokreće, već na njemu samom,  te je izbor posve slučajno pao na Kadjar. Zašto da ne, jer bez obzira što nije u cvetu mladosti, ovaj kompaktni SUV još uvek ima šta da kaže. Posebno kada se nudi po izuzetno interesantnoj ceni počevši od 18.640 evra. Naravno da se ne odnosi na voženi 1.7 BluedCi/150 4WD, za koji u Srbiji treba izdvojiti 30.940 evra, pre svega zbog integralnog pogona (raspoloživ jedino uz ovaj blok) i najvišeg završnog nivoa Black Edition.

Dakle, svesni da se nakon lakog liftinga s kraja 2018. godine Kadjar neće preko noći transformisati u ravnopravnog protivnika famoznom Peugeotu 3008, kao ni nešto kasnije lansiranom Citroenu C5 Aircross i desetini drugih konkurenata, odgovorni u Renaultu su se skoncentrisali na agregate i par tehničkih poboljšanja. Što se tiče spoljašnjeg izgleda tretman počinje sa optikom, nova svetla su 100% LED, kako napred tako i pozadi. Od prethodnih se distanciraju i svetlosnim „potpisom“, u formi slova C, po ugledu na novije modele kuće. Prednja maska je ujedno postala veća, s inflacijom hroma i metalizirane plastike, koje pronalazimo okolo farova za maglu. Drugačiji su i branici, osim što su nešto širi, sada imaju manje neofarbanih površina. Zadnji deluje kao da je u njemu dupla izduvna grana, nije, radi se o popularnoj optičkoj varci.

Sve u svemu Kadjar sada deluje za nijansu modernije, dopadljivije, a da za to nije potrošena „kamara“ para. To sigurno neće biti od presudnog značaja kako bi dostigao spomenuti 3008, koji se prodaje tri puta bolje. Posebno jer se uskoro očekuje restilizacija, plus je nedavno dobio hibridnu verziju od 300 ks, koju sam preuzeo istog dana po predaji Kadjara. No, to mu i nije cilj, nakon pet godina karijere, uprkos do sada neviđenoj krizi koja je zahvatila proizvođača, nova generacija naveliko je u pripremi…

Do tada da vidimo koliko još uvek vredi aktuelni Kadjar, odnosno 1.7 BluedCi, koji i jeste u žiži našeg interesovanja. U poređenju s bivšim 1.6 dCi/160 ks (obrtni moment od 380 Nm), 1.7 BluedCi slabiji je za 10 ks, a kako je ujedno ostao i bez jednog turbo punjača (1.6 dCi/160 poseduje dva), obrtni moment smanjen je na 340 Nm. No Kadjar zbog toga nije izgubio na perfomansama, iz prostog razloga jer za razliku od Grande Scenica i Talismana, na ovu verziju nikada nije imao pravo. Za njega je bio rezervisan slabiji 1.6 dCi/130 ks, tako da 1.7 Blue dCi donosi nešto bolje perfomanse, ali ove nisu ekstra! Do „stotke“ mu treba 11,2 sekunde (maksimalna brzina za dlaku ispod 200 km/h), s tim da ne treba zaboraviti kako se odnose na osetno težu verziju 4WD (u Francuskoj postoji i sa pogonom samo na prednje točkove).

Po paljenju, pritiskom na dugme START, javi se reskim, metalnim zvukom, prilično diskretnim za jedan dizel, kakav ostaje i u vožnji, sve do najviših obrtaja. S te strane nema mu se šta prebaciti, osim toga vibracije su totalno odsutne. Ukoliko bi ga trebalo uporediti s benzinskim 1.3 TCe podrazumeva se da je bučniji i teži, što se i te kako oseća se na upravljaču. Ovaj mi se učinio (pre)teškim prilikom parkiranja, što se ne može korigovati kao kod drugih modela, računajući i novi Clio, sistemom Multi-Sense? Kadjar ga ne poseduje! E da, na sceni već pet godina, spada u „metuzaleme“, težina godina donekle se odražava i na voznu dinamiku. Da se razumemo, ništa njemu posebno ne nedostaje, udoban i siguran po meri je većine „običnih“ vozača.

Treba samo konstatovati kako danas ima mlađih SUV, talentovanijih i prijatnijih za vožnju. Ovo se odnosi pre svega na voznu dinamiku, Kadjar pokazuje određene limite kada se „žestoko“ potera po krivinama. U takvim uslovima svakako mu pomaže integralni pogon, iako se to ne oseća za volanom, mali indikator u desnom gornjem uglu na instrument tabli pokazaju u procentima transfer snage s prednjih na zadnje točkove (pod uslovom da se pogon stavi u mod Auto).

Kao što se može videti na fotografijama poterah ga „nepristojno“ brzo po suvim zemljanim putevima i kroz žitna polja, kada gume dimenzija 225/45 R19 (uspeo sam čak i oštetiti „felnu“ na jedan poveći kamen) ni malo ne štede kičmene pršljenove putnika. Za još komplikovanije uslove vožnje predviđen je mod Lock, koji „zaključa“ pogon na sva četiri točka. Funkcioniše do brzine od 40 km/h, nakon toga automatski prebaci na program Auto. Uz dobre terenske gume i solidno odstojanje od  tla (20 cm), Kadjar se može upustiti u ozbiljnije off-road avanture, što sam utvrdio prilikom ranijih test vožnji.

Još par reči u vezi potrošnje, prosečna zabeležena stabilizovala se na 6,8 litara, s rasponom izmedu 5 i 9,5 litara. Prva se odnosi na „cool“ vožnju po regionalnim putevima, u modu Eco i sa samo prednjom vučom, a poslednja na gradsku vožnju u špicevima. Nije loše za vozilo od 1.632 kg (prazno i bez vozača), u paru s ručnim šestostepenim menjačem. Automatski EDC nije predviđen za 1.7 Blue dCi, može se dobiti uz slabiji 1.5 Blue dCi/115 ili najsnažniji benzinski 1.3 TCe/160 ks. Razlika u ceni između navedenih agregata, sa ili bez automatskog menjača, iznosi 1.700 evra.

Bez egzibicija

Za razliku od više puta spomenutog Peugeota 3008, enterijer Kadjara je bio i ostao diskretan. Nema tu onog „vauuu“ efekta kada se otvore vrata, sve je na prvi pogled čista automobilska klasika. Kažem na prvi pogled, jer je instrument tabla ipak numerička, sa promenljivom grafikom i bojom, kao i kod ostalih modela kuće. Ništa dakle posebno novo i uzbuđujuće u dizajnerskom smislu, naprotiv, sve je dobro realizovano i funkcionalno.

Voženi deluje prijatno i na oko, pre svega zahvaljujućim lepo oblikovanim i udobnim sedištima, sa svim mogućim mehaničkim podešavanjima, uključujući i produžetak sedalnog dela. Akcenat je na udobnosti, sada su postavljena debljim sunđerom, otpornijim na deformacije.

I ostale izmene su u istom cilju, pa je tako oslonac za desni lakat podesiv po horizontali, dok su boksovi i police u vratima veće zapremine. Paralelno, materijali su harmonizovani i boljeg kvaliteta, dok je u centralnoj konzoli novi ekran. Jeste da je neizmenjenih dimenzija od samo 7 inča, ali ceo informativno-zabavni sistem je postao brži i perfomantniji. Uvedene su nove aplikacije Apple Car Play i Android Auto, dok je ergonomija komandi poboljšana. Mislim pre svega na one za ventilaciju i klima uređaj, u obliku točkića, sa numeričkom oznakom za temperaturu u sredini, po prvi put viđeni kod Dacije Duster.

Kod restilizovanog Kadjara otkrili smo i otvore za ventilaciju za putnike pozadi, kao i dva USB priključka pored. Naprotiv, na zadnjoj klupi prostor je ostao neizmenjen, što će reći više manje na nivou konkurencije. Tri osobe, prosečnih dimenzija, staju bez veće muke.

Sam prtljažnik ima dobru zapreminu od 530 litara i duplo dno, dok se polica koja ga pregrađuje može postaviti vertikalno, kako bi se sprečilo kotrljanje predmeta. Nasloni zadnjih sedišta obaraju se povlačenjem ručica na bokovima (1.478 l) a ukoliko se preklopi i naslon suvozačevog, moguće je transportovati predmete do 2,5 m dužine.

Nije loše, no Citroen C5 Aircross poseduje još veću zapreminu i bolju modularnost, sa tri nezavisna i podešavajuća sedišta, postavljena na šinama. Još par reči u vezi vozačeve pozicije, apriori bez ikakve zamerke. Pojedini vozači kažu da im u vidno polje ulaze krajevi ispupčene haube, sa leve i desne strane, tačno ali meni nisu smetali.

Uostalom, vidljivost na sve strane je dobra, dok senzori i kamera za vožnju unazad pomažu prilikom parkiranja. Navešću još nekoliko „detalja“ koji su mi zasmetali, gde pre svega mislim na haubu tešku kao da je od olova, koju pridržava obična šipka! Teško prihvatljivo, kao i u slučaju rezervoara za gorivo, umesto sada uobičajnog “ otvorenog grla“ ovde se mora isprljati ruka odvrtanjem klasičnog zatvarača.

O opremi neću opširno, sve detalje možete pronaći na sajtu proizvođača. Recimo ipak da Kadjaru nedostaju sistemi za poluautonomnu vožnju, kao što je recimo „pametni“ tempomat, koji održava distancu s vozilom ispred, odnosno sistem koji ga održava u zadatoj traci. Kod Kadjara, za razliku od mnogih konkurenata, samo signalizira da se iz ove izašlo, bez mogućnosti da koriguje putanju. Sledi zaključak kako je restilizovani Kadjar otklonio pojedine nedostatke prethodnog, ali nije dostigao nivo najboljih predstavnika u segmentu.

No, dopadljiv izgled i poboljšana untrašnjost, uz savremene agregate (nažalost i dalje bez hibrida) i interesantnu cenu, koliko-toliko uspevaju da privuku kupce. Kad već nije najbolji SUV na tržištu, ovaj Kadjar svakako je jedan s najinteresantnijim odnosom uloženo/dobijeno.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Renault Kadjar 1,7 Blue dCi/150 4WD

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.450 x 1.836 x 1.610 mm                     
Međuosovinsko rastojanje: 2.650 mm
Zapremina prtljažnika: 527 – 1.478 litara
Masa praznog vozila: 1.632  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Radna zapremina: 1.749 cm³
Snaga: 150 KS pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 340 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Integralni na sve točkove
Menjač: Ručni/šest brzina

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,2 s
Maks. brzina: 197 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 55 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,2-6,8 l/100 km
Emisija CO2: 136 g/km

Cena

Cena testiranog modela u Srbiji je 30.940 evra

Dobre strane:

Moderan i „čist „agregat, potrošnja, poboljšana ergononomija, off-road perfomanse, cena

Loše strane:

Vozna dinamika u poređenju sa konkurentima, težina, „banalna“ komandna tabla, bez sofisticiranih elektronskih sistema za pomoć u vožnji, bez hibridne izvedbe  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 8,5 Ukupno 8,25 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,25
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,75
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 7,75
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 8,5
Ocena: 7,694

(8744)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

57 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Interesantna potrosnja.
Moj Megane 1.2 TCe 115ks u kombinovanom rezimu ima prosecnu potrosnju 6.3l.

Don

Suv forma i tezina plus 4×4 i Pariz.

kola

jel to poteoriji trosi benzin megan 6,3 il stvarno. stvarno moze al na otvorenom barabar uz kamione

Renault Terminator

Po fabrickoj teoriji trosi 5,6 ili 5,8l…a 6.3l je kod mene realnost.

moron

R.T.
Kad si to pazario i kako si zadovoljan?

Renault Terminator

Ima mijesec dana.2013 godiste,65.000 na satu,1.2 TCe 115 konja,6 brzina saltac,neka srednja oprema,nista spektakularno.Garancija godinu dana na vozilo.
Za sada sam zadovoljan,pristojan auto,pristojno ide.Npr. na 140km/h vrti se na 3000 obrtaja,na 130km/h vrti se ispod 3000.Kupio sam ga od iste kuce gdje sam kupio Clia.
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image

Don

Koliko si platio tog gabora i kako se ubacuju slike ?

D_C

Samo mi gastarbajteri ostali da vozimo polovnjake.

Renault Terminator

Mozemo..bar vecina i nas da vozi novo..ali na kredit.Pa ko voli nek izvoli..

Don

Bas to:)

S mile

Pre 15 godina, u firmi smo imali instalaciju novih masina, serviser iz nemacke, ja bio prevodilac / bebisiterka. U toku nekog rucka, potegnemo temu o automobilima. Ja jedva cekao da sakupim para za Nov auto, a on mi kaze da iako sa dnevnicama izlazi na oko 4K eur, kupuje par godina star auto, vozi par godina, i menja. Tada me je ubedio da je to najoptimalnija kombinacija.
Svaka cast onima koji mogu da priuste Nov, vredi to, ali ja nisam u mogucnosti…

Don

Do to ti je čovjek reko, tako se radi.

D_C

Sada malo ozbiljnije posto je moj gornji komentar bio vise saljive prirode jer shvatam razliku u trzistima. U zapadnoj Evropi automobili procentualno najvise gube na vrednosti tokom prve godine vlasnistva, potom tokom druge pa trece. Evo, prosle godine sam nalazio sest meseci star Citroen C3 Aircross sa ispod 5000km za 19000CHF dok potpuno identican nov kosta 26500. Vredi li miris novog i ono sto nas narod kaze da ‘prvi prdnes u sediste’ 30% vrednosti auta? Tri godine star auto sa 50,000km i manje, cesto kosta ispod 50% vrednosti novog auta, a kod vecih automobila i manje. Na takvim trzistima apsolutno… Pročitaj više »

moron

U Srbiji, čini mi se, uglavnom nije takav pad cene, da nov posle tri godine padne na 50 posto cene.

Peki

U zavisnosti od modela, cena zna da padne i za manje od 2 godine do 50 %… Umesto 22.000 evra svojevremeno sam platio Megan 2 1.5 dCi/110 samo 12.000 evra, s 19.000 km i 11 meseci starosti. Standardna siva metalizirana boja, aluminijumski naplaci, automatska klima… Ima toga k’o salate, ali nakon 3-4 godine cene se stabilisu, hocu reci da godisnje gubi izmedu 5-10 %, dok u prvoj to iznosi cesto i preko 30 %. Logika zasto onda kupito nov automobil ipak postoji, jer se cesto moze ogrebati izmedu 20-30 % popusta, kao sto je to sada slucaj nakon Korone. Uostalom… Pročitaj više »

D_C

Da, da… Ford Focus kupljen 2013. tri meseca star sa oko 3000km na satu za 20000CHF, dok je vrednost novog bila oko 35000CHF. VW Polo kupljen 6 meseci star sa ispod 500km na satu i jos uvek folijom na sedistima za 19000CHF, nov kostao oko 25000CHF. Prosle godine C3 Aircross potpuno nov placen 26500CHF kada je na internetu postojao izbor 3 do 6 meseci starih (svi sa ispod 5000km) za oko 19000CHF – vlasnici hteli da ‘eto jednom u zivotu’ kupe potpuno nov auto. Moj Audi, iako kupljen direktno od AMAGa (nesto kao Porsche-Srbija) kroz Audijev program polovnih vozila, za… Pročitaj više »

S mile

Uzivaj druze, dobra je to makina, i u odlicnom stanju…

Renault Terminator

Presao sam malo jace od 700km sa njim do sada i sve sto vrijeme prolazi sve mi je drazi.Nije neki trkac na cesti (sofer jeste😁) al kada se zakolca ide onda.
Ja sam htio Lagunu 2.0 Turbo 170ks ali nema ni jedne u Austriji ni za lijeka.Sve sami dizeli,benzinca ni jednog.I nisam mogao vise zajebavati se sa tim i uzmem Megana.Mada sam i tu sam trazio onaj sa 1.4TCe motorom ali isto ih jako malo ima i to sto sam video je dosta mlado i jaka cijena.I kada se sve sabere i oduzme ispalo je na kraju ovo.

moron

R.T.
Znam koliko voliš Reno.
Drago mi je i neka je sa srećom.

Renault Terminator

Hvala moron.🙂

kola

slusaj nije da sam mu fan al sa srecom ti bilo i da njime poabas dosta tesla na baterije i tojota na hibrid. kolko gore u austriji izadje evrica taka masina

Renault Terminator

Od 7000e pa na vise..U Austriji su automobili malo skuplji nego u Njemackoj i drugim zemljama.Ali to ima i svoje razloge zasto je tako…

Don

A to su …?

Peki

Ne rece nam kako si ubacio slike????

Balkanboj

https://postimages.org/

Peki, odabereš sliku koju želiš da podeliš, upload, i kopiraš „direct link“, et voila…
comment image

TNT

Izgleda po tvoje utiske o Kađaru nije dobro što si posle njega uzeo 3008… Ocene su mu solidne, ali si ga u tekstu (sa pravom) praktično ubacio u “drugu ligu” u odnosu na glavnu konkurenciju. Nepoznat mi je ovaj motor, upoznajem se sa njim preko ovog teksta – a izgleda da ništa ne propuštam. Uticala “ve-ce / ce-ve” grupa i na tebe, pa je mana nedostatak hibrida.

Na fotografiji gde držiš “rukohvat” pomislih na prvi pogled – klasična ručna?!? Trebalo mi je da uvećan sliku da bih shvatio o čemu se radi.

kola

kadjar – madjar je nasto od kaskaja nisana poznatog krsa iz japana pa po genetici madjar je dno a jak plus je dizel i to dobar

Don

Drug kola, si vidio nissan GTR italdesign? Samo milja eura…sitnica..

kola

prave to cudo 100 godina al nema dizel hehe. sledeca iteracija ce verovatno na baterije ili poluhibrid

J4ZZ3R

Samo da obavestim kolege da je drug MRN trenutno u salonu Skode. Hunter goes hunting again 🙂

Ovog puta sam da izbegne nepotrebnu promociju 🙂

TNT

Čita tvoja žena ovo, uhvatila te prpa, pa da se na vreme „opereš”? Znamo mi za vašu planiranu zajedničku „akciju” po PR menadžerkama, ovaj gledanje Clia…😀😀😀

Mada, ko zna; možda on stalno neće na onakve „probleme” (čitaj: besne muževe), a tada si se ti tamo zadesio kao neželjeni svedok, a uz to i preneo ovde svoja zapažanja.

Don

Nek ode do Forda, imaju dobre PR menadžere tamo, čujem da ih Peki zna dobro 🙂
Nego, šta je sa ovim 160ks dizelom i ovim 130 ks dizelom, ima li kakvih kvarova? Može li to prijeći 120 k km bez problema?

moron

Udjoh u novi salun čkode, u nadi da ću videti novu octaviu karavan.
Ali, „šipak“ …
Malo se odmorih u jednom Karoq-u, prozborih reč-dve sa veoma prijatnim/kulturnim prodajnim savetnikom (saznah i da je bila pandemija, ali i da je stara octavia trenutna top ponuda) i odoh „na pedale“ …

Balkanboj

Možda skoknem do salona Škode da vidim tu ponudu extra, Octavia što je u zalasku za 18600e u najvišem paketu opreme (ne znam nude li i neki motor uz taj paket opreme)

moron

„Odlično“ vozilo. Ne možda baš „savrešno“, ali, izvesno je „odlično“.
Čak bih se usudio reći da je cena veoma razumna, jer u Srbiji malo više košta 3008 1,5 HDI 130 AT8 Crossway.
Slične su im perfomanse (ubrzanje im se razlikuje 1 ili 2 desetinke), a Kadjar ipak nudi i 4WD, mada taj 3008 ima bogatiju opremu.

Don

Vrijedniji je automatski mjenjač od tog 4×4 pogona, ali malo konja svega 130. Kako je kadjar starije konstrukcije , glas ide pezou.

Zoca

Sterilan auto…

D_C

Verovatno nisam bas objektivan jer sam oduvek voleo Renaulta, ali po meni je ovo jedan od onih slucajeva gde suma svih cinioca daje mnogo vise od ocekivanog. Auto koji izuzev nekih izuzetnih motora ni u jednom jedinom aspektu nije vrh, ali koji je sve ukupno jako dobra kupovina.

moron

„Ludi“ Juraj Šebalj je pravio poredjenje Grand Scenica (460 cm) i Koleosa (470 cm) i on reče da je Koleos LAKŠI 100 kg od Grand Scenica.
https://youtu.be/LYQ8sfTi-T0?t=110
Malo neverovatno …
A opšte je mišljenje da su SUV vozila „tenkovi“, i da im to kvari energetsku efikasnost. Svakako jesu energetski neefikasni. Bez dileme. Ali, ko bi rekao da je MPV tako težak, kao da je „od olova“.

moron

Kada sam ja u decembru „gledao“ Kadjar (Bose 1,33 TCe 140), ovaj testirani je tada bio tačno 1.000 evra manje (bio je 29.990, „bez boje“, ali, sa zimskim gumama gratis), a sada je „sa letnjim popustom“ 30.990 (bez zimskih guma).
A oprema i motor su ostali isti.

Don

Jednostavno , milion puta ponovljena priča, štakori trenutno ne mogu puno jeftiniji biti , pa je nužno dignuti cijene normalnim autima u nebo, ne bi li se tako ocrnuli, smanjila želja za kupovinom istih jer ispiranjem mozga dolazice ljudi sa pričom o struji i kada se u zajednici stvori kritična masa, čitava zajednica ce poprimiti to mišljenje . Ne pamtim da je ikad država davala subvencije na dizel, 5-6000 eura, da je davala dizel dzaba, čak ni tamo dje ga prave toga nema. Najednom, sad daju popuste na štakore , struja je džabe da se ljudi navuku. Uvijek je važilo… Pročitaj više »

moron

Da li je kod Kadjara moguće podesiti pogon tako da je samo FWD?
Razumeh da je tako …

Balkanboj

moron, podvučeš se ispod automobila i isključiš džek sa spojnice na zadnjem diferencijalu.
Problem solved 😉 fwd only.

moron

I ubrzo crkne sve 🙂

kola

lepo pise na madjaru auto 2wd i lock. 2wd=fwd

moron

Pročitao sam da je Peki to i napisao, a beše mi malo neobično za današnje vreme (a gledah na telefonu, pa slike i ne vidim dobro), koji su više namenjeni kupcima koje to u pravilu i ne interesuje.
Ovo deluje da je baš ozbiljna proterenska varijanta. I za pohvalu.
Mada, oštećenje felne testnog vozila govori i da ova kola ne smeš van puta terati. Visina 45 je po meni samo za asfalt. Uz problematičnu udobnost i ubrzano habanje elemenata vešanja. Jeste da ce bolje da leži, ali, ovo vozilo i nije namenjeno baš za neko sumanuto jurcanje po krivinama.

Balkanboj

Vidim po stilu vožnje (i potrošnji) da Peki gaji sličan stil kao i moja malenkost, jako i brzo. Tako se testiraju automobili, da znaš koje su im mogućnosti.
A ako se misli ići po livadama i gorama 19″ nije najbolji izbor. Možda 17 ili čak i 16 točak.

kola

kad se kupuje ovo cudeso verovano se mogu birat dimenzije guma a za ofroud idu neke sa manj cola a balonke sa dosta mesa al onda problem kad ga testiraju na onaj severni jelen test pa ko voli nek izvoli sta oce. ovaj na testu je salonski s rukavicama za lep put to jes sranje i za po travi

moron

Nema biranja dimenzija guma. I vrlo brzo se dogura do ovih od 19″ sa visinom od samo 45. To serijski dolazi čak i uz TCE 140 u predzadnjem paketu.
Ja pitao mogu li bar uz doplatu dobiti 17″, ali, ne može.
A jedna ta guma od 19″, zbog te male visine, ako je brendirana, može da košta i 250. I ne samo da je skupa, već je to neudobno, a rizik oštećenja felne veliki, a ako se dobro sećam, ta jedna felna košta oko 550. To sam se baš bio napeo dok sam saznao.

kola

moze kupit jeftino polovne felne od nekog drugog francuza 17 tice za zimske m+s 55 il 65 visina profila i resi se problem

moro

kola Ako uz Kadjara u zimskom periodu dobiješ „gratis“ i zimske gume (uglavnom 19″, jer osim baznjaka, svi nose 19″), koji je ekonomski smisao da kupuješ felne od 17″ za zimski set? Znam da si kod Opela ( Zafira) mogao opciono da spustiš colažu (npr. umesto serijskog 17″ za viši paket, mogao si UZ DOPLATU da uzmeš 16″ ). Kad sam gledao tog Opela, bilo mi je čudno da se za manju colažu ( sa 17″ na 16″) doplaćuje skoro isto kao i za veću ( sa 17″ na 18″ ), ali, ljudi mi kepo objasniše. To je „opcija“, a… Pročitaj više »

Peki

Nema tog automobila koji ne moze proci zemljanim putevima, pitanje je samo pri kojoj brzini. Tu gde sam vozio Kadjar mogao sam i Twingo, ali 5-10 km/h, ne 50 km/h, pa i vise… Tek tada vidis kako radi ogibljenje, tj koliko je sposobno da amortizuje udarce odozdo. Po asfaltu je slicna prica, ne mogu (smem) da je jurcam po ceo dan, dosadi i to, ali kada se ukaze prilika traze se maksimum. Par puta sam o tome pisao, u principu nema vise ukrstanja puteva, kako bi se izbegle ozbiljne saobracajke zamenjeni su kruznim tokovima, zgodnim za testiranje. Izvan grada, u… Pročitaj više »

Balkanboj

Hahahaha, lud si koliko i ja. Ja povremeno (rano ujutru obično) kada nema nikoga na putu ako sumnjam da je poledica zimi zakočim naglo da vidim koliko drže gume i kakvo je prijanjanje, a kad je mokar put malo isključim dsc da se igram po krivinama. Skoro sam izvozao jednu lepu turu po serpentinama, onako baš sa uživanjem. Mada, Vectru C karavan nisam uspeo da izbacim puno iz koloseka, ili klizi preko nosa ili čitav automobil ide bočno ali zadnji kraj nikada neće prestići prednji.

Peki

Cuj „uvalili“ mi ga sa 19 cola a u okolini vikendice od drugara „krs“ zemljanih puteva. A kako sam ja ozbiljan tester (hahahahaha), sta cu drugo da u njive, pa sta kosta… Zamazao sam ostecenje crnom lakiranom farbom, specijalno kupljenoj za to pre par meseci, ne rekose mi nista u Renaultu… Nije mi prvi put da ostetim ili izgrebem felnu, posebno me muce ivicnjaci, jer u uskim ulicama gledam da „stegne“ vozilo sto blize. A test vozila sve vise s felnama od 18 i 19 cola i niskoprofilnim gumama, lepo izgledaju, ali muka ziva u svakodnevnoj upotrebi…

D_C

Stari provereni Nissanov pogon na 4 tocka koji mislim da nije dozivljavao neke bitne izmene jos od Xtrail prve generacije i ranijih Murano, ukoliko ga se neko jos uvek seca. Cak ni ovo dugme za odabir nije menjano odavno i prakticno je identicno na Daciama, Nissanima, Renaultima… Za danasnje vreme i u poredjenju sa onim sto nude drugi u ovoj kategoriji vozila, svakako ozbiljna terenska varijanta.

Peki

Da, da moguce je voziti samo s prednjom vucom, bila neka susa u to vreme, tako sam ga cesto vozio.

vlada

Lep tekst i test.. Zanimljivo je čuti nešto i o novom motoru.. Peki, dobar ti je ovaj anti-vol, odnosno sistem protiv krađe sa lancem 🙂
comment image