1. Home
  2. Održavanje
  3. Analiza: Aluminijum ili čelik za blok motora?
Analiza: Aluminijum ili čelik za blok motora?
12

Analiza: Aluminijum ili čelik za blok motora?

12.47K
12
Podelite sa prijateljima:

Mnogi veruju da je savremeni motor sa aluminijumskim blokom cilindara manje otporan na pregrevanje od motora sa blokom od livenog gvožđa. Kažu da metal koji je neizbežan u avionskoj industriji „vodi“ u pričama s jakim pregrevanjem motora, a da vi morate ozbiljno da patite zbog troškova popravki, ili da u najgorem scenariju kupite zamenski agregat. Ali. kao u svim pričama, nešto je istina a nešto mit. Probajmo da razaznamo šta je šta ovde.

Aluminijum i liveno gvožđe su dva različita materijala. Blokovi motora od livenog gvožđa i glave cilindara izlivaju se u kalupe za pesak, što je prilično dosadan i spor proces. Motori od livenog gvožđa su takođe teži i više utiču na efikasnost goriva. Međutim, motori od livenog gvožđa su poznati po tome što se bolje nose sa habanjem. Motori od livenog gvožđa takođe se lakše popravljaju ili obnavljaju.

Aluminijumski blokovi motora i glave odliveni su i njihova proizvodnja je brža, mada skuplja. Zidovi cilindra motora od aluminijuma obloženi su radi ojačanja protiv habanja. To aluminijumskim motorima daje prednost male težine (ekonomičnosti) uz potreban otpor protiv habanja zida cilindra.

Većinom su automobilski motori izrađivani od blokova od livenog gvožđa. Blok sadrži cilindre, omotače rashladne tečnosti i na njega, i u njega će biti sastavljeno stotine delova motora. Dobar blok je početna tačka dobrog motora, sposobnog da ima stroge specifikacije koje će obezbediti dugotrajno nošenje ležajeva radilice i klipnih prstenova (karika).

Iako blokovi od livenog gvožđa i glave cilindara i dalje dominiraju, dizajneri sve više koriste aluminijum zarad smanjenja težine i poboljšanja efikasnosti iskorišćenja goriva.

Ali, da li su motori od aluminijumskih blokova toliko izdržljivi kao motori od gvozdenih blokova? Da li su aluminijumski blokovi podložniji krivljenju metala pod visokim temperaturama? Mogu li se nositi sa kontaminiranim uljem i rashladnom tečnošću, nastalom usled zanemarivanja vlasnika, kao i motori od livenog gvožđa? Postoji puno neslaganja oko ovih pitanja.

Za početak, motore od livenog gvožđa je zapravo lakše i jeftinije popraviti. Pored toga, liveno gvožđe se dugo koristilo u građevinarstvu, i stoga se, kada su se pojavili aluminijumski motori, pojavilo nepoverenje prema njima zbog činjenice da je “krilati” metal lakši i mekši. Ali, ušteda na težini aluminijuma može biti ogromna.

Četvorocilindrični aluminijumski blok težak je oko dvadesetak kilograma manje od istog bloka napravljenog od gvožđa. Za tipični V8 motor razlika je trideset kilograma za blok i dvostruko veća kod izrade celog automobila od aluminijuma. Budući da je aluminijum težak samo upola manje od gvožđa, mogli biste pomisliti da bi ušteda na težini bila još veća.

Ali, aluminijum gubi trećinu svoje snage na 200 stepeni Celzijusa, tako da aluminijumski blokovi moraju biti deblje strukture da bi to nadoknadili. Ako je pravilno dizajniran, aluminijumski motor bi trebalo da bude jednako snažan i izdržljiv kao i gvozdeni. Još jedno ograničenje aluminijuma jeste cenovno. Naime, gvožđe košta oko četiri puta manje od aluminujuma.

Cilindar obložen nikasilom

Da biste razumeli koji je aluminijumski motor više ili manje pouzdan, morate pogledati njegov dizajn. Otvori cilindara, u kojima se klipovi kreću, obloženi su čaurama od livenog gvožđa, pa se karakteristike habanja ne razlikuju od karakteristika blokova od livenog gvožđa.

Najproblematičniji su motori koji imaju specijalnu oblogu na zidovima cilindara, kao što je nikasil. Ako je oštećen usled pregrevanja, tada je nemoguće oporaviti pomenuti zaštitni sloj u nekoj radionici. Ali ako su čelični rukavi (još se koriste termini “hilzne” i “košuljice”) ugrađeni u motor, onda je takav motor sasvim održiv u operativnom stanju. Čak i u slučaju pregrevanja, majstori će moći da ga ožive i zamene rukave novim. Upravo su ove jedinice sada najrasprostranjenije. Na primer, slično rešenje se koristi u 1,6-litarskom motoru koji koristi Hyundai.

Još jedan plus aluminijumskih agregata: sa ispravnim sistemom hlađenja, takav motor je mnogo teže pregrejati od motora sa blokom od livenog gvožđa. To je zato što je toplotna provodljivost laganog metala, tri do četiri puta veća od livenog gvožđa- u prevodu mnogo brže i lakše se hladi.

Veoma je važno dodati da ovo važi ako sistem rashlađivanja motora radi besprekorno. Stoga, ukoliko se vodite mišlju da aluminijumski motor slabije podnosi pregrevanje, nema potrebe za preteranom brigom kada je antifriz svež, a hladnjaci čisti. Što se ne može reći za motor od livenog gvožđa, koji zbog niske toplotne provodljivosti jednosavno ne može dovoljno brzo da “preda” prekomernu temperaturu antifrizu – recimo, čak i u saobraćajnoj gužvi, takav motor može da ključa ako hlađenje nije na nivou jer je recimo, hladnjak začepljen naslagama ili prljavštinom. Ispravnost sistema za hlađenje je mnogo bitnija za bezbrižnu vožnju od materijala koji se koristi za izradu motora.

Međutim, neki aluminijumski motori i dalje imaju sumnjivu reputaciju. Industrija za obnovu oštećenih motora, koja samo u Americi godišnje reparira oko tri miliona otkazalih motora, otkriva da su aluminijumski blokovi podložniji prekidu zbog pregrevanja i prljavog ulja od blokova od livenog gvožđa, prema stručnjacima iz “Automotive Engine Remanufacturing”.

Mnogi motori od aluminijumskih blokova zahtevaju sofisticirane sisteme za hlađenje kako bi se osiguralo da blok ne bude oštećen. U nekim slučajevima motorno ulje mora prolaziti kroz poseban sistem hlađenja hladnjaka. Ako se blok pregreje, ulje može postati kontaminirano rashladnim sredstvom ili obratno, rashladno sredstvo kontaminirano uljem, o čemu smo pisali.

U nekim slučajevima blokovi su podložni iskrivljenju. A korozija je veći problem sa aluminijumskim “košuljicama”. Poenta nije u tome da su svi aluminijumski motori loši, već da kupci moraju biti oprezni u pogledu reputacije određenih motora i oprezniji nego ikada ranije oko održavanja nivoa ulja i rashladne tečnosti.

U zaključku napominjemo da su sada majstori savladali prilično složene metode popravke aluminijumskih motora. Na primer, čelične čaure se često nekoliko puta uspešno menjaju, a pukotine u bloku su “jednostavno” zavarene (ukoliko imate majstora koji zna šta radi). Ovo pomaže vlasniku automobila da uštedi novac i ne kupi zamenski motor.

AutoRepublika

(12469)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Odgovor na pitanje iz naslova: bakar 🤣😂🤣😂🤣

Aluminij je osjetljiv na loš antifriz. U rudniku Pljevlja su zamijenili „reda radi“ prve godine nekim najjeftinijim sa namještenog tendera i upropastili motor na godinu dana starom damperu nosivosti 100t. Šteta ogromna, čini mi se do 200.000 EUR…

moron

Kako to ?

BB

Trebaš negdje uzeti pare, gledaš na najbezbolniji načiin, kontaš sa je to antifriz, stare mašine nisu osjetljive na loš pa misliš da će i nove biti takve. Ako hoćeš da uzmeš pare onda uzimaš najlošiji jer najviše razlike u cijeni ostane. Međutim, neko nije čitao specifikacije i uputstva jer novi motor sa aluminijskom glavom i drugim dijelovima nije tolerantan sa svim tipovima antifriza, pojelo ga k’o crv jabuku. A motor od 2000 ks nema kupiti nego kod ovlaštenog prodavca (a garancija ne vrijedi za glupost), koji isto tako uida marže i ugrađuje razne tipove (mutne) u cijenu. Inače cijena tog… Pročitaj više »

moron

Auh …

S mile

Svakakvih prica, skoro za ne verovati, sam se nacuo od komercijalista, npr WURTH, sta i kako se kupuje po drzavnim firmama. Imaju neki budzet, i moraju da ga potrose, i da jos vise uzmu. Iako im ne treba, jer ce im dogodine dati manje. Tako da porucuju, dele medjusobno svasta.

Balkanboj

Aluminijumski blok sa košuljicama od čelika. Provereno izdržljiva kombinacija.

Mad Max

Iz iskustva starog više decenija: Aluminijumski blok je sve nego izdržljiv i pouzdan. Na pregrevanje alu blok je strašno osetljiv i ovi motori jednom pregrejani sigurno dobijaju problem. Nepouzdani u pogledu sistema hlađenja, posebno zbog složenog dihtovanja komore za sagorevanje i stvaranje vazdušnih čepova, kao i mešanje tečnosti u motoru. Osetljivost na antifriz. Za popravku su jako složeni, mnoge je nemoguće remontovati sa prihvatljivim kvalitetom. Majstori ne vole da ih vide iz mnogo razloga. Aluminijumski motori su jako bučni. Plusevi: Jeftinija i jednostavnija proizvodnja. Laganiji motor u osetnom opsegu, što ima veze i sa potrošnjom goriva – ekologijom. Aluminijumski motori… Pročitaj više »

moron

Zato se 1,6 DCI ne može „remontovati“ ?

Bungi

Aluminijumski ili čelični, svaki motor koji je kvalitetno izrađen i koji se redovno održava je dugotrajan.Sva dalja priča, ovaj ili onaj, je suvišna.

HondaMan

Da budemo precizniji, aluminijum je oko 3 puta lakši od čelika a ne 2 (2490 spram 7850 kg/m³) i ima otprilike 5 puta bolju toplotnu provodljivost a ne 3-4.

Robi

Ako se ne varam,Fordovi Eco Boost 1.0 motori imaju gvozdene blokove alu glave. Kakav-takav,radi u Fiestama svoj posao,eto,vec godinama. Ja sam vise za varijantu Old Skul. Bolje je da traje,slabo to kod nas ide sa odrzavanjem. Mada,alu varijanta sa hilznama je isto skroz ok.
Nisam proucio vw 1.5tsi motor,tamo ne znam kakvo je stanje,ali me zivo zanima…

Mikica

Lend rover 1,6 katastrofa,cuo sam od majstora,srafovi za glavu motora moraju da se zategnu po katalogu i svaki put se menjaju a zatezanje nije dovoljno jer progori dihtung glave a ako stegnes vise ode blok od aluminijuma