1. Home
  2. Održavanje
  3. Pet najčešćih grešaka koje činimo kod zamene točkova
Pet najčešćih grešaka koje činimo kod zamene točkova
39

Pet najčešćih grešaka koje činimo kod zamene točkova

27.39K
39
Podelite sa prijateljima:

Osećamo promene u vazduhu, topli dani su sve učestaliji i postajemo svesni da je proleće zaista, a ne samo kalendarski s nama. Aprilu želimo dobrodošlicu, a s njim dolazi i vreme montaže letnjih pneumatika. Zimski set ide u ostavu, garažu ili hotel za gume, dok pneumatici sa sirovinskim sastavom i šarom podesnom za toplije vreme zauzimaju svoje mesto na automobilu. Upravo to i jeste najčešće dobitna kombinacija, odnosno posedovanje dva seta točkova u isto vreme. Tada možemo i sami da obavimo rutinsku operaciju zamene sva četiri točka i ne moramo da čekamo na preopterećene vulkanizere.

Ipak, iako se zaista radi o prostoj radnji, greške su moguće, i što je još gore, mogu biti ne samo skupe za sanaciju, već i opasne po bezbednost u saobraćaju. Evo pet najčešćih.

1. Korišćenje običnog, a ne moment ključa

Brezoni koji drže točkove moraju biti dovoljno pritegnuti, da ne kažemo zavrnuti, a sila kojom se pritisak vrši je precizno određena od strane proizvođača i izvesno je navedena u uputstvu za upotrebu. Ako su šrafovi previše nategnuti, biće ih teško popustiti kada se ukaže potreba za tako nečim, odnosno prilikom sledeće zamene ili prilikom rupture. Pored toga, nije neobično da prekomerna sila ošteti matricu, to jest „kodiranu“ kapicu sigurnosnog šrafa na koji način ćete biti onemogućeni da skinete, ne samo taj, već i sve ostale točkove koji su zaštićeni posebnim bezbednosnim šrafovima protiv krađe. Pre par sezona, ovlašćeni distributer nam je, u sličnoj situaciji, naplatio takozvano mašinsko skidanje točkova po ceni od stotinak evra. Doduše, dobili smo i set novih bezbednosnih šrafova.

U ekstremnijim slučajevima, brezoni pod prekomernim pritiskom mogu i popucati, a tenzija je posebno izražena kod oštrih kočenja ili negih drugih naglih manevara. S druge strane, ako su nedovoljno zategnuti, šrafovi se mogu odvrnuti i potpuno ispasti što uvećava rizik da će eventualno doći i do otpadanja celog točka.

Savet: Pribavite moment ključ koji će biti dovoljne dužine, prisećajući se one priče o polugi, da uz razumnu silu budete u stanju da zavrnete brezone. Ako automobil vozite kod „profesionalca“, insistirajte da i on koristi moment ključ umesto pneumatskog pištolja za zavrtanje točkova.

2. Postavljanje dizalice na pogrešno mesto

Iskusniji (čitaj zreliji) vozači sigurno znaju, ali oni mladi, oni kod kojih nastojimo da probudimo ljubav prema automobilizmu možda i ne znaju, ali svaki automobil ima određenu zonu na pragovima koja je ojačana dovoljno da može da se nosi s težinom automobila koja se koncentriše na tu jednu tačku.

Pozicija o kojoj pričamo se razlikuje od modela do modela, ali principu je blizu točkova, a sigurno je navedeno u uputstvu za upotrebu gde se nalazi. Mesto je prepoznatljivo i golim okom posmatrano, a ako pogrešite, veoma je verovatno da ćete oštetiti neki metalne elemente na vozilu.

3. Propuštamo da pažljivo pregledamo u kom su stanju gume

Ma, jednostavna stvar. Ljudi, pre montaže točkova s gumama koje su zimu provele u podrumu (ili slično), obavezno pregledajte u kakvom su stanju. Da podsetimo, preporučena dubina šare letnjih guma je najmanje dva, dok je kod zimskih to četiri milimetra.

 

Ali, nije bitna samo dubina šare. Pogledajte i bokove guma, proverite da nema klobuka, dok je bitno i videti da li se pneumatici, to jest njihov gazni sloj ravnomerno troši. Eventualne nepravilnosti mogu ukazati na lošu geometriju trapa (što se rešava kod vulkanizera centriranjem), ili pak na neispravne elemente sistema ogibljenja (najčešće amortizera). Moguće je i da je sve ovo u redu, ali da pritisak vazduha u gumama nije bio korektan.

4. Proverite taj pritisak u pneumaticima

Najprostija stvar na svetu, a najčešće previđana. Na svakom (novijem) automobilu imate nalepnicu na B stubu (čini nam se) na kojoj je ispisan odgovarajući pritisak u gumama, zavisno od dimenzije istih koje su dozvoljene (preporučene) za montažu od strane konstruktora vozila. Držite se tih dimenzija guma i generalno preporuka proizvođača.

Ako je pritisak u gumama niži od propisanog, što je najčešći slučaju, one se brže zagrevaju, lakše deformišu, kompromituju kočenje i upravljanje. U suprotnom, brže se troše, komfor je ugrožen i slično. Proverite pritisak.

5. Zanemarivanje smera rotacije gume

Mnogi tipovi pneumatika poseduju profil, šaru koja zahteva da bude postavljena na pravi način u odnosu na smer kretanja vozila, odnosno spram smera rotacije gume. Na taj način se obezbeđuju optimalne performanse, kako samih guma, tako i vozila u celosti.

Gume kod kojih je to bitno su obeležene strelicom u smeru ka napred, i rečima „Direction“ ili „Rotation“. Obično su to pneumatici s V dizajnom, ali to nije obavezni uslov. U slučaju letnjih guma, ako napravite ovaj previd, uvećava se rizik od pojave akvaplaninga, ali se pritom gume brže troše i bučnije su, na koji način se kompromituje i komfor putnika.

AutoRepublika

(27385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Svaka reč ovog teksta je na mestu.

Balkanboj

I profesionalci znaju da zajebu stvar. A najviše me nervira kad posle pištolja još dotegnu šrafove i polugom, da slučajno neko na parkingu ne ukrade točkove.
comment image

moron

Bar mu je ovo zgnječio profesionalac …

Mad Max

Majstor ili vulkanizer koji ključem ne dotegne, to jeste ne proveri zabrtnjeve na točkovima posle pištolja nije majstor. Beži od njega. Oni koji „zakokaju“ zavrtanj pištoljem su šalabajzeri.
Vidiš, gore u tački 1. neko je naveo kilo ključ za dotezanje. To niko ne radi jer je čak i nepouzdano kod velikog broja felni i zavrtnjeva (iz određenog razloga), ali zato se zavrtanj steže osećajno rukom.
Onaj koji zavrtanj zakoka pištoljem, beži od njega. Pištoljem se steže na slabiju vrednost pa se rukom dotegne.

BB

Pa i ruka je svojevrsni moment ključ

moron

Možeš li da pojasniš oko problema upotrene kilo ključa?
Ja ga koristim, ali, nisam baš srećan sa njime i često se i meni čini da bih pri stezanju šrafova bolje dozirao svojim „osećajem“ (uz upotrebu ključa duže poluge), nego li kilo ključem

Mad Max

Konusi na zavrtnjevima točkova su veliki pa stvaraju veliko trenje pri privijanju. Ta osobina zna da prevari kilo ključ, jer zavrtanj jednostavo zalepi i ne okreće se kontinualno, već „preskače“. Sad bi se neko tu setio pa podmazao zavrtanj sa konusom, što je veoma opasno kod točka, jer upravo to trenje je sigurnost protiv popuštanja zavrtnjeva točka. Ovo i jeste loša osobina moment (kilo) ključa, koja je odavno poznata i koja se odavno uzima u obzir. Zato se zavrtnjevi koji se stežu jako, stežu(obično definisano) po posebnoj proceduri. Recimo (kao primer neka glava motora) stegne se 30 Nm (3Kgm ili… Pročitaj više »

Robi

Moze se podmazati zavrtanj,ali samo prva 2,3 navoja,lakse ulazi,a i naredne godine se lakse skida. Sa bilo kojim uljem,ali vrlo pazljivo tek tek. Narocito u poljoprivredi i gde je teza mehanizacija. Moze,dakle,i kod auta,ali vrlo malo.

Neko is mase

Da li ti mislis da oni koji su konstruisali ovaj mehanizam nisu mislili o tome?

'79 DeVille

„…Ta osobina zna da prevari kilo ključ…“

Blago tebi…

Mad Max

Efekat preskakanja moment ključa se javlja već preko 5 kgm (50Nm ili 5dNm).
Zato se u alatu vozika daje onaj bagljavi kjuč za točkove, kojim se točak steže rukom, snagom skoro koliko možeš i to mao i na „sec“.
Obično se zavrtnjevi tčka stežu od 9 do 12 kgm (90-120 Nm). Ako ti je poluga ključa 0,5 m, to znači da treba da apliciraš silu oko 20 kg na kraju ključa, ili tamo gde ga hvataš oko 30 kg. Na T ključu, 2×15 kg. Ili stegneš moment ključem na 5-6kgm pa dodaš neki ugao, recimo 1/8 kruga, itd.

moron

Hvala za pojašnjenja.

Joseph

Jako puno toga može poći po zlu kod najjednostavnijih stvari kao što je i mijenjanje guma. Staviti auto na ravnu i čvrstu površinu, podignuti ručnu, ubaciti u prvu, pogledati ispod auta gdje su ojačanja za dizalicu ako ne nađete uzmite manual ili izguglajte. Također popustite šarafe dok auto nije na dizalici! Bilo bi dobro podbaciti jednu felgz/gumu iza dizalice kod mijenjanja prednji i ispred dizalice kod mijenja stražnjih guma da ne bi slučajno auto spalo s dizalice bilo da ste zaboravili podignut ručnu ili nečim teškim udarite po dizalici. Nakon skidanja točka savjetovo bih čeličnom četkom očistit mjesto oslonca felge… Pročitaj više »

moron

😊

Balkanboj

Imaš bakarnu mast, upravo odlična za kontakt točka i glavčine. Otporna na visoke temperature. Koristi se i pri zameni kočionih pločica (namažu se leđa pločica koja naležu na kočione čeljusti).

Slavko

Ja imam praksu da stavim, ako sam u mogucnosti, nesto (ciglu npr) ispred prednjeg i iza zadnjeg tocka na strani koja se ne podize.
Kad je tocak vec skinut (ili moze se ciljano uraditi za sve odjednom), valja ocistiti unutrasnjost felne od prljavstine, narocito posle zime, jer ima uticaja na balans tocka.

BB

A ja imam iskustvo da sam dao radniku to da odradi, ali nije ničim spriječio kretanje, pa je auto završilo na zemlji sa diskom u asfaltu. Onako ljut, pošaljem ga u „rodno mjesto“, stavim panj, okrenem se nazad, uhvatim prednji blatobran, dignem Ladu, petom podbacim panj… Kako sam bio ljut, težinu niisam ni osjetio…
Nekad bilo…

Balkanboj

Kakav auto, kad možeš da uhvatiš za blatobran i podignes prednji kraj gde je motor. Ovi francuski bi se slomili kao kinder jaje.

moron

Davno bilo, uglavim se ja u snegu sa Vitarom na Durmitoru. Mećeva. Nailazi „ZIL“ ski centra, čistač, ne može da prodje od mene, izlaze dva gorostasa, jebu mi sve po spisku, jedan se odmah uhvati za prednji levi blatobran Vitare, kao da malo podigne.
Iskrivio ga je odmah kao foliju od paštete 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Šaks

Đetići su to💪

moron

Japanac je to 😊

BB

Imao sam i Pežoa 309, i to isto pokušao (inače imao mekane felge pa na svaku veću rupu sam već izbacio žmigavac), srećom nisam bio ljut pa nisam jako potegnuo – morao sam da guram blatobran nazad da ga vratim. A sa različitim iskustvima oko guma i gumi defekata mogao bih knjigu napisati… Jedan od najsmješnijih mi je bio sa Trabantom, došao rođak sa sela i veli: Rođo, žurim na neki sastanak a guma mi je pukla, bi li ti to mogao zamijeniti, eno rezerve u gepeku? Ma nije problem, rođo, sredićemo… Guma jeste u gepeku kao i ključ, ali… Pročitaj više »

Robi

Ako uzmemo da 2 seta guma mogu da traju npr.5 god (a max i 6, posle vec postanu tvrde i bucne),dobra je ideja na poluvremenu (oko 2.ili 3.god upotrebe) otici u neko mirnije vreme kod vulkanizera,cisto na balansiranje. Takodje,menjam i polozaj guma sa prednje na zadnju osovinu. Zbog neiskoriscenja,kupujem srednji kvalitet guma,za 15-18.000km/god nemam potrebu za premium gumama,jednostavno,ostare i one i bacaju se. Uvek se ravnam po nekim testovima,npr.Auto Bild,da su mi gume „usle“ u taj neki top 20. Tako sam za zimske uzeo Barum Polaris,a za letnje Nexen Nblue HD plus. (Barum su mi skroz ok,rade posao,ranije sam imao… Pročitaj više »

Balkanboj

Jedan set guma (bilo zimske ili letnje) već u trećoj sezoni vožnje nisu dobre. Iako na oko deluje sve super, imaju dubinu šare i ne „tresu“, po nekom subjektivnom osećaju, izgubile su dosta, posebno pri voznji na mokrom asfaltu.

Dovoljna je samo jedna jedina iznenadna situacija da čovek zažali što je vozio na takvim gumama.

Robi

Pa,ono tehnicki,idealno bi bilo svake 3.god.kupiti i zimske i letnje nove gume,oba seta. Mada,moze da se vozi 5 god. Kao neki maximum,ako se ne vozi na kriticnom nivou.To je nesto sto ja ne prelazim (mada,licni rekord mi je u 6.god da sam menjao,ali to je vec mnogo).

moron

Potrebno je pri zameni točkova i mekanom „Colgate“ zubnom četkicom pažljivo očistiti čeljusti …
Higijena je pola zdravlja …comment image

Balkanboj

Koja pasta je najbolja za čeljusti?

moron

Valjda uz „Colgate“ zubnu četkicu ide i „Colgate“ zubna pasta … Pojma nemam 🙂

Balkanboj

Ja mislio da može i Panol pasta

😅😅

S mile

Desetak godina imam dva seta felni, zamena kuci, sam, moment kljuc mi je moja sopstvena tezina. I za odvijanje i za zavijanje. Naravno ne 100% sopstvene tezine 😁

BB

Sjećam se jednom kad smo odvrtali točkove od MAN-a, nas dvojica, ja tad 108 kg i vozač preko 130kg (tipa međed), navalimo se u svim „konfiguracijama“ na ključ, ni da mrdne ni jedna matica, poluge po 2m – džaba. Original ključ (32mm) smo uvrnuli za 180 stepeni, slova idu kao spirala (neki dan sam ga našao u podrumu da osvježim uspomene). I na kraju, smo promijenili taktiku: vozač cima sa polugom a ja gađam macolom od 10kg na čelo ključa i to u momentu kada on zategne… I to sa onim uvrnutim ključem. Uglavnom, ta je taktika upalila. Tad još… Pročitaj više »

Don

Dva medvjeda. Da ste fino zamolili gospodju maticu da se sama odvrne, ponudili joj Colgate četkicu i pastu,končić i vodicu za ispiranje, svega toga ne bi bilo. 🤭
Dobro da te Musa ne čuje, sreća tvoja pa više ni ne čita AR, tj SAR.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
s mile

povremeno je potrebno primeniti taktiku „Udri po glavi druže plavi“ 😉

BB

Taktika je bila: Nemoj ništa na silu, uzmi veći čekić… Ništa bez Milovana od 10 kg

J4ZZ3R

Meni je na Golfu 7, vulkanizer zategao matice pneumatskim pistoljem toliko jako da sam morao da zovem slep sluzbu zbog ispustene gumeu. Na kraju su u VW servisu prerezali matice i to jedva, potrosili celo popodne, mada nista nisu naplatili.

Sto je najgore vulkanizer kod koga godinama vodimo automobile svi iz porodice se pravi blesav, umesto da se makar izvini, on u fazonu to je neko drugi

Robi

Mi ovde studiozno proucavamo gume…a video sam crni Bmw serije 5 sa letnjim WANLI gumama,ulaz u Suboticu. Jednostavno,morao sam ovo da napisem. Kupe ljudi Bmw i voze/stede na kineskinjama…takodje,pre 2 god,u KI sam video isto crni Bmw ali 3, sa JINYU gumama,zimskim. E,to mi je neverovatno,pa bar da je kupio Tigar,Kelly…ima tih jeftinih guma,ali bar neki minimum da ispostuje…
Primetim ove gluposti,jednostavno,kao autoentuzijasta,to je jace od mene…
Ili treci primer,opet nas neki-Evzoni 2017,Audi 3.0tdi przi vrucina,a baja se vozi na zimskim gumama…

Robi

Evo AutoBildov test letnjih za 2021.
(Riken i Seiberling od Tigra ni test kocenja nisu prosle,Barum itd ima jos zvucnih imena koji su „klekli“ )
https://tiresvote.com/articles/auto-bild-summer-tire-test-2021-r16/

Dušan

Neću ove godine da menjam točkove, iako imam letnje. Dobri su i zimski. Samo da ispričam stvarnu priču. Ja sam menjao točkove, koje sam obeležio. Zatim sam opet ja menjao točkove. Valjda sam čitao? Radili su nešto u nekom servisu, i majstoru je upalo u oči, da su dve gume pogrešno montirane, a zarim da su pogrešno montirane sve 4. (Smer je bio suprotan). Kad sam se zamislio,a bio sam trezven, došao sam do zaklučka, kako bi bilo u sve ok, ako bi se zamenuli levi i desni točkovi i napred i nazad! On se počešao i rekao da sam… Pročitaj više »

S mile

Sve je to do iskustva. Sad si naucio, za i buduce…