1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Clio i Captur (Blue dCi) kasne s upozorenjem na nizak nivo motornog ulja
Clio i Captur (Blue dCi) kasne s upozorenjem na nizak nivo motornog ulja

Clio i Captur (Blue dCi) kasne s upozorenjem na nizak nivo motornog ulja

6.63K
10
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo pisali o motorima koje prati glas da troše prekomerne količine motornih ulja. Tako smo shvatili da dizel motor s oznakom 1.5 Blue dCi, koji se koristi u gami Renaulta, Dacije i Nissana, ne samo da ume da posrče više ulja, već se događa da, kada se nađe u modelima Clio i Captur 2, prekasno porukom na displeju alarmira vlasnika na „prenizak nivo motornog ulja“, što uvećava rizik od oštećenja na pogonskom bloku.

Francuski list Argus navodi da je primećeno da dizel jedinice s oznakom 1.5 Blue dCi (K9K generacije 8) učestalo pristižu u ovlašćene servise s ispisanom porukom na ekranu “motor ostao bez ulja” . O ovom fenomenu je to izdanje specijalizovanog medija pisalo još u septembru, ali, ovaj problem nije vezan samo za prekomernu potrošnju lubrikanta, što nije neuobičajeno pojava u prvih deset hiljada kilometara.

Pored tog, moguć je i još jedan problem na Cliju pete i na Capturu druge generacije. Radi se o tome da je konstruktor u prestižnija izvođenja ugradio digitalni instrumentacioni panel koji ne očitava na adekvatan način signale koje šalje senzor za merenje nivoa ulja u motoru. Naime, upozorenje vozaču na prenizak nivo ulja, i neophdonost dopune, se pojavljuju prekasno, što može imati dramatične konsekvence u vidu neodmerenog habanja motora, ako je i vlasnik, sam po sebi, traljave naravi ili pak flegmatičnog temperamenta, pa još i on okasni s reakcijom dodatno.

Srećom, prevazilaženje ovog izazova nije isuviše komplikovano. Sve što je potrebno uraditi jeste ponovno programiranje instrumentacionog panela na vozilu. Mogu biti instalirana tri različita digitalna instrumentaciona formata, i to od: 4,2; 7 ili pak 10,25 inča po dijagonali, i svi oni su problematični kada su u statusu karakterističnom za primerke tek izašle iz fabrike.

Kada se kupac požali na problem i ode u servis, problem se rešava na licu mesta, a sve dok se to ne sprovede, vlasnicima ovih modela preporučujemo ručnu proveru nivoa ulja. Nova verzija softvera se pojavila na primercima koji su proizvedeni nakon 30. odnosno 9. juna 2020. godine, zavisno od toga da li pričamo o malenom heču ili krosoveru.

Međutim, ako pričamo o prekomernoj potrošnji motornog ulja, problem ostaje otvoren i moguć za pojavu, na mnogim (a ne samo ova dva) modelima koji izlaze sa značkama Renaulta i Dacije. Zajedničko svima njima je to sa proizvedeni od 1. januara 2019. do 9. aprila 2020. godine.

AutoRepublika

(6626)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, zna li se zašto su tako žedni za uljem ti primerci motora 1,5 DCI ( “ proizvedeni od 1. januara 2019. do 9. aprila 2020. godine „) ?
Nisam do sada znao da je DCI ikada imao takav problem. Ali, eto, očito svaki motor ima nku svoju boljku.

Mad Max

Problem je u motornom ulju za DCI 115 i periodu zamene na 30 000 ili na 2 godine. Promeni su uljni standard i sad idu ulja kao u benzince, čak i 0W-20. Uveden je novi RN 17 uljni standard koji je isti i za benzince i za dizel. Globalizam i ekologija dolazi glave svemu.

moron

Ah, bitno je samo da se u deklaracijama postigne 1 gr C02 manje, pa makar se motor podmazivao samo „vodom“ … Tako je to kod svih. I zato svi idu na ta jako retka ulja.
Kao što je za rezultate prodaje odavno bitno i da možeš da deklarišeš veoma duge servisne intervale. A posle se to proizvodjaču „vrati“ dodatno i kroz kasnije prevremene ( ali, postgarancijske) opravke tako (loše) održavanih vozila.

don

jesil vidio link na vidio kojeg sam pejstao ovdje neki dan? Lik gleda porsea, rovera i amg benza, sve neki suvovi preko 500 konja…i porsce u gepeku ima kantu ulja. Pita ga ovaj, sta je ovo? kaze, pije 1 l bar na svakih 3000 km. Da ne spominjem kako je najjadniji, otpada sve sa njega itd. toliko o svapskoj kvaliteti.

moron

Kod svakog proizvodjača to bi se smatralo ( deklarisalo) normalnom potrošnjom ulja.

Rikošet

Od 1. januara 2020. godine Renault zvanično prelazi sa Elf na Castrol ulja… Možda i to ima veze sa povećanjem potrošnje, naravno uz ovaj momenat kojeg Max spominje…

Pera Kojot

To je Tacno za za ELF 🙁 – ja i dalje koristim ELF 900 SXR posto ima vecu tacku isparavanja od vecina drugih i skupljih ulja na trzistu (Castrol, Shell..).

159

Nema sanse,ovo je neka greska!To je sigurno pobrkano sa AR! Eto im najprodavaniji,ultra popularni Clio

Slobodan

Renault motori ne trose ulje.

Don

Znam, oni vole maslac.