1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. BMW je najavio povlačenje velikog broja elektromobila u Kini
BMW je najavio povlačenje velikog broja elektromobila u Kini

BMW je najavio povlačenje velikog broja elektromobila u Kini

409
2
Podelite sa prijateljima:

BMW povlači preko 90.000 vozila zbog kvarova na visokonaponskom sistemu i sistemu zaštite pešaka, kao i nefunkcionalnosti vazdušnog jastuka suvozača. Ovi kvarovi predstavljaju potencijalnu opasnost po bezbednost. Neki od opozvanih problema sa softverom za dizajn ne mogu se rešiti putem OTA (over the air update – ažuriranje na daljinu) i moraju se poslati u zvanični servis radi nadogradnje.

Zajedničko preduzeće Brilliance-BMW Automobile i BMW (Kina) Automobile Trade Ltd. podneli su plan opoziva Državnoj upravi za nadzor tržišta i administraciju prema relevantnim bezbednosnim propisima, povlačeći 94.395 vozila, uključujući 93.632 električnih.

I deo opoziva

Opseg opoziva:

  • iX3 EV, 37.197 primeraka proizvedenih od septembra 2020. do 30. decembra 2022;
  • i3 eDrive35L EV, 18.500 jedinica proizvedenih od aprila 2022. do 28. decembra 2022;
  • i4 eDrive40 EV, 1.985 primeraka proizvedenih od novembra 2021. do 24. oktobra 2022;
  • iX xDrive40 EV, 929 jedinica proizvedenih od 27. jula 2021. do 19. oktobra 2022.

Razlog:

Zbog lošeg podešavanja praga napona mikrokontrolera visokonaponske kontrolne jedinice baterije (SME) za vozila u okviru ovog opoziva, softver može imati pogrešnu procenu, što rezultira neočekivanim prekidom punjenja vozila ili gašenjem sistema visokog napona. U ekstremnim slučajevima, doći će do prekida napajanja i potencijalne opasnosti po bezbednost.

II deo opoziva

Opseg opoziva:

  • i3 eDrive35L EV proizvedeni od aprila 2022. do 11. januara 2023;
  • iX3 EV proizvedeni od novembra 2020. do 19. januara 2023.

Ukupno 33.021 jedinica.

Razlog:

Postoji problem u logici softverske obrade signala upravljačke jedinice tona za upozorenje i zaštitu pešaka u vozilima, što može dovesti do toga da vozilo ne može da emituje spoljni ton upozorenja za zaštitu pešaka kada se ide malom brzinom ili unazad, povećavaju rizik od povreda pešaka i predstavljaju potencijalnu opasnost po bezbednost.

III deo opoziva

Opseg opoziva:

763 primerka BMW-a serije 7 proizbedenih od 19. jula 2022. do 15. decembra 2022. godine povučeni su.

Razlog:

Vozila u okviru ovog opoziva možda neće moći da identifikuju tačan položaj sedišta zbog softverskog problema kontrolne jedinice modula sedišta suvozača, što dovodi do nedostupnosti vazdušnog jastuka suvozača i predstavlja potencijalnu opasnost po bezbednost.

Prodaja BMW EV u Kini

Vredi napomenuti da je BMW isporučio preko 139.000 električnih vozila (uključujući PHEV) u Kini do januara 2023. ukupno, a ovaj opoziv pokriva više od polovine tih vozila. BMW je isporučio preko 40.000 čistih EV u Kini 2022. godine, što je povećanje od 95% u odnosu na prethodnu godinu.

BMW Kina je saopštio da će obavestiti pogođene kupce o opozivu i da će besplatno zameniti ili nadograditi softver pogođenih vozila. Kompanija je takođe uverila svoje kupce da nije bilo izveštaja o nezgodama ili povredama u vezi sa problemima sa softverom u povučenim vozilima.

AutoRepublika

(409)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mada ima najmanje učešće u obimu ukupnog opoziva ovo kod sedmice mi deluje najozbiljnije od svih gore opisanih problema.

s mile

Kako stoje Kineski proizvođači sa kvarovima, reklamacijama..opozivima… valjalo bi ih malo bolje upoznati po tom pitanju s obzirom na sveopštu želju za njihovim cenama u EU…