1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Održavanje vozila
  4. Kako antifriz utiče na intervale za zamenu motornog ulja?
Kako antifriz utiče na intervale za zamenu motornog ulja?

Kako antifriz utiče na intervale za zamenu motornog ulja?

8.97K
81
Podelite sa prijateljima:

Dužina životnog veka motora s unutrašnjim sagorevanjem, a posebno upotrebljenog motornog ulja, u velikoj meri zavisi od efikasnosti rashladnog sistema motora, i sledstveno, kvaliteta korišćene rashladne tečnosti.

Bukvalno svaki motor poseduje raspon u kom se temperatura rashladne tečnosti može smatrati optimalnom. To je ona temperatura koja uzrokuje stopu amortizacije komponenti motora usled trenja, i pri čemu je i potrošnja goriva najniža moguća. Sistem za hlađenje motora je zadužen da obezbedi da motor uvek bude u optimalnom radnom ritmu, odnosno sa željenom temperaturom rashladne tečnosti, uz želju da se što brže dostigne ta tačka, kao i da se održi tokom vožnje. Tečnost koja se sipa u sistem za hlađenje, u narodu je poznata kao antifriz.

Sve dok originalno rashladno sredstvo, dakle fabrički naliven antifriz cirkuliše kroz rashladni sistem vozila, problema nema. Ali, nakon njegove zamene, koja se obično vrši znatno kasnije nego što je to propisano planom održavanja vozila, dešava se da se motori „dižu temperaturu“, ili se u još gorem slučaju pregrevaju. Shodno tome, želja da se uštedi koji dinar na antifrizu, vodi ka tome da se koriste jeftiniji proizvodi koji su često neadekvatnog kvaliteta, a što dalje vodi ka ubrzanoj koroziji hladnjaka i ostalih elemenata u nizu.

Posledice, proizvodi oksidacije se skupljaju, grupišu i doprinose zakrčenju kanala u hladnjaku doprinoseći tako da dođe od smanjene sposobnosti prenosa toplote. Situaciju dodatno pogoršava degradacija rashladne tečnosti, antifriza tako što se u samoj tečnosti stvaraju grudvice. Ako se u ekspanzionom rezervoaru formirala želatinasta masa crvene boje, tada će automobil biti izložen posebno velikom riziku od pregrevanja, što će se zasigurno i desiti u gradskoj vožnji, u uslovima „stani-kreni“ saobraćaja. A kada se to dogodi, onda je rizik ozbiljan i da će doći do krivljenja glave motora.

Pritom, ovo je površinska implikacija, ali postoji i ona još opasnija, skrivena konsekvenca. Naime, čak i pri blagom pregrevanju motora, dolazi do intenzivne oksidacije paketa aditiva za motorno ulje, što vodi ka propadanju njegove baze. Posledice se dalje ogledaju u uvećanju količine ostataka, naslaga na delovima motora s unutrašnjim sagorevanjem, pa čak i daljeg urušavanja efikasnosti sistema za hlađenje, jer ulje takođe vezuje određeni deo toplote za sebe. Sledstveno, s gubitkom funkcionalnosti motornog ulja, dolazi do ubrzane amortizacije delova izloženih trenju, frikciji.

To je ujedno i razlog zašto je neophodno zameniti motorno ulje, i to odmah nakon što je motor „prokuvao“, a ukoliko ste na putu, onda pristupite zameni ulja za motor neposredno po povratku. Dakle, pošto smo objasnili na koji način antifriz lošeg kvaliteta može uticati na kvalitet podmazivanja, onda možemo i reći da je to samo jedna strana novčića….

Loš kvalitet antifriza će takođe skratiti i životni vek zaptivke pumpe za vodu. Dobra je stvar ako je pumpa pokretana zasebnom remenicom, kao što je to slučaj kod pojedinih vrsta SUS motora koji pokreću automobile ili kamione. U tim slučajevima je jednostavno i relativno jednostavno sanirati pumpu koja pušta vodu. Ali, ako je pogon pumpe za vodu izveden zupčastim remenom, onda će zamena pumpe iziskivati sveobuhvatniji rad, koji je veoma skup.

Ako se pak opredelite da ignorišete curenje tečnosti zbog lošeg dihtunga na samoj pumpi za vodu, ona će zablokirati, što će dovesti do toga da se klipovi „poljube“ s ventilima, i eto velikog belaja. Kvar pumpe za rashladnu tečnost na dizel motorima komercijalnih vozila, kod kojih se pogon vrši zupčanikom, takođe će dovesti do ozbiljnih posledica za motor sa unutrašnjim sagorevanjem i izbiti silan novac iz novčanika vlasnika.

Uzgred budi rečeno, rashladna tečnost lošeg kvaliteta može bukvalno da izgrize rotirajući deo pumpe, do čega dolazi zahvaljujući seriji mikroeksplozija vazdušnih mehurića (čepova) na površini metala, koje bukvalno kidaju deliće materijala od kog je pumpa napravljena. Pretpostavljate, rezultat toga je smanjena funkcionalnost pumpe za vodu. Kakve su posledice nemogućnosti ispravnog funkcionisanja sistema za hlađenje motora, opisali smo u ranijem delu teksta. Treba znati da kvalitetnije rashladne tečnosti ne dozvoljavaju stvaranje štetnih vazdušnih čepova, jer sadrže adekvatne aditive.

Još da dodamo da je gore opisani problem, praktično mačiji kašalj spram mogućeg oštećenja cilindara. Mehaničari su često suočeni s rešavanjem opisanih problema, usled korišćenja jeftinih rashladnih tečnosti. Prirodni proces korozije takođe ubrzava proces propadanja cilindara. Scenario je isti. Rashladna tečnost dospeva u cilindar, odatle stiže do u karter, gde se više ne nalazi motorno ulje, već se stvara svojevrsna mešavina, emulzija ulja i antifriza, koja se dalje prenosi u sistem za podmazivanje, a onda je rizik od toga da će motor zaribati, zaista ogroman.

Dakle, zavucite ruku u džep, nemate „zmiče“ u njemu. Štednja se lako pretvori u veliko rasipništvo.

AutoRepublika

(8969)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

81 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
sami

Stvarno, mnogo pogrešnih navoda u ovom tekstu. Sramotno pogrešnih i netačnih navoda. Kao da ga Jenki pisao. Osnovno je da antifriz uopšte ne utiče na period promene motornog ulja, dok je motor osnovno ispavan. Ukoliko antifriz utiče na kvalitet ulja, taj motor je zreo za veću popravku, reparaciju, generalnu i sl, da ne nvodim, jer takav motornije za vožnju. Mnogo netačnih podataka. Ako hoćete da navedem šta, recite.

Niste vi za tehniku, držite se slobodne umetnosti

Yankee

Auuuuuu pa jesi li ti upravo priznao da si procitao tekst na AutoRepublici?

sami

Jesam, detaljno. Zanimljivo mi kolko gluposti i neistine tu ima. U principu ovakve članke pogledam. Da ste pametni, povukli bi ovo pismo

Yankee

Kao i za svaki drugi clanak – ti napisi bolji i mi cemo povuci ovaj i postaviti tvoj.

sami

Koliko dobijem para? Ozbiljno, da vam ovo gore preradim, pošaljem koji članak msečno. Tehnička pitanja, po želji, mimo Googla. Ekskluzivne članke, sa originalnim fotografijama.

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Yankee

U Wisconsinu minimalac je $7.25. Tebi nudim $5.00 s obzirom da ne placas porez u Wisconsinu na tu zaradu. :)))

sami

Malo para. Dogovor otpada. Ispod 100 evra po članku ne radim. Kod mene mehaničar niže kategorije ima više nego što si naveo. Pa posle kažu, idi u Ameriku

don

znaci, nista od spisateljske karijere. Steta.

Yankee

Kao vlasnik Toyote zaista ne znam sta je to „mehanicar“ i sta takva osoba radi, ali nije ni bitno jer nisam nudio posao mehanicaru vec nekome ko ce da napise kratku pricu.

Don

Sta pročitao,čovječe, on je napravio video reportažu , zar nisi vidio?😃
Nego, nisam ni ja čitao tekst…ali,bih pored video materijala o golfu, želio vidjeti i samijev članak . Samo nemoj i ti naći neku krntiju, raskopati ju i i onda nanovo slagati. To ne bu znanstveni rad.inace, puna podrška.

Yankee

Imam i ja konja za trku, bez brige … Pre neki dan sam pokupio ovaj ’71 Chevrolet El Camino, 468 kubnih inca ili prevedeno na vas evropski jezika 7,7 litara … Bice prica u skorijoj buducnosti.

comment image

sami

Ovde prodaješ pamet o baterijama i dizelgejtu, a vidi kakvu si krntiju kupio. Što ćeti to čoveče, aman za aman!

Yankee

Nema meni sna ni veceras zbog tvojih kritika … Sta da radim kad se Škoda Fobija za amaterski reli ne prodaje u Americi pa moram da ovakve kreseve da vozim …

sami

Zna li se na ovim autu šta je napred a šta nazad? Šta je to tebi amaterski reli? Potpuno si van tokova.

Yankee

Ovo je deo kad kukas kako postoji svetska zavera na racun Volkswagenovih dizela dok Amerikanci mogu da se proseravaju sa kamionskim motorima. Pa ajde …

sami

Ima li ovo go***vno sedlo za poluprikolicu? Viđo sam ovake na filmovima da vuku poluprikolicu

Yankee

Da cujes kako Big Block Chevy grmi … Ti bi se usro.

sami

On grmi a ja te oderem sa običnim Golfom GTI 4 generacije. Osta ti da grmiš, a kad dođu krivine e to onda bude onaj amaterski reli za tebe

Yankee

Vazi, vazi, do malopre nisi ni znao sta je El Camino, a sada si ekspert kakvi su u voznji jer eto „vidjo si takve na filmovima“. 😉

sami

Sad sam guglo, pa sam pronašo da je ovo neki Ševrolt, ali ti ni nisi naveo dobro kubikažu jer ima 454 američkih jedninica i 270 konja. Ovolika kanta, 2 sedišta skoro 8L i samo 270 konja. Pa bolji odnos imaj manji Volvo dizel kamiončići, samo što ovo troši ko 3 Volvo kamiončića. Čemu služe ovakvi pikapi? Ovo nije auto za čoveka, možda bio za nekog američkog seljaka – kauboja. Čuj, ovo govno dere Golf GTI 2, sa atmo motorom i 1,8L i 133ks, na pravcu. O amaterskom reliju da ne pričam, bojim se da bi se negde skrljao u prvim… Pročitaj više »

Yankee

Ako ti je google tako rekao ko sam onda ja da te ubedjujem u suprotno … 😉 Google, a i ti na osnovu slika, znate bolje nego ja kakav je moj licni auto … 😉 Cisto za tvoju informaciju, motor je bored out 468 cid sa oko 450 konja na tockovima i iz auta je izvadjeno sve sta dodaje na nepotrebnoj tezini, a neki delovi skoljke su od carbon-fibera. Ne postoji taj serijski Volkswagen ikada proizveden koji je brzi na pravcu, a posebno ne Golf 2 … Jedino po cemu Golf 2 moze da nadmasi El Camino je po kolicini… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
nemanja69@gmail.com

Greskom minus. Svska ti je na mestu

s mile

Mišljenja sm da kada proizvođači propišu interval zamene ulja, da je on bitno kraći nego što ulje može da izdrži bez gubljenja karakteristika. To samo zato što proizvođač garantuje da u svim uslovima ta kilometraža važi. Naravno, da kod promenljivog perioda zamene ulja kompjuter na osnovu podataka o vožnji, skraćuje interval zamene ulja. Moje iskustvo sa npr svećicama, za koje se fizički vidi stepen potrošenosti da bi mogle još 50% više da pređu, bez bitinijih problema. Menjao sam ih na 30000km, koliko je propisano, a utrošak elektroda je zaista mali. Neko bi rekao, zašto ih menjaš. Slično i sa uljima,… Pročitaj više »

sami

Ajde objasni ovaj pojam iz komentara:

Da temperatura rashladne tečnosti, i njen kvalitet utiču na degradaciju komponenata i ulja, potpuno se slažem. Jer svaki stepen temperature ulja, manji ili veći od propisnih utiče na dugovečnost ulja i aditiva. Ali ponavljam, siguran sam da je sve to u granicama koje je proizvođač uračunao.

Kako to kvalitet rashlasne tečnosti utiče na degradaciju komponenti ulja?? Ovo oko temperature ulja takođe nema nikakve praktične veze sa kvalitetom antifriza, sve dok je motor ispravan. Malo ste pobrkali lončiće, sam tekst je baš kriv za to

s mile

kao što u tekstu piše, mislio sam na mehaničke komponente

nije sastavljeno – komponente ulja
odvojeno, komponente I ulja

Hladan

napisao je „komponenti ulja“ a ne „komponente ulja“

moron

Moj kolega je davno (relativno kratko) imao volvo „740 GLE Turbodiesel“. Uzeo ga je polovnog. Od prijatelja. Bio je (za moje razumevanje) u lošem stanju. Od samog starta je pri stiskanju gasa dimio kao TAMić „na forsažu“. Neverovatna količina dima. Kao kada bi uzeo lopatu najfinije ugljene prašine i iza njega bacao. A trošio je i nenormalnu količinu ulja (otprilike, jedan litar BG-Niš-BG). Elem, posle zamene letve volana ubrzo je došla na red i generalna kod, kako ga je moj jedan dobar drug zvao, čuvenog „Dragana prevodioca“ (poznat po tome da „prevodi žedne preko vode“). Uradio generalnu. 2.500 maraka. Ali,… Pročitaj više »

Rikošet

Ova priča ti je za Trećeg oka i Arke 🙂

moron

Kolega me je jednom posle pitao: „Šta misliš, zašto se onaj ubio?
Rekao sam da ne znam. A i ne znam…

Rikošet

Ali naslućuješ 🙂

Šalu na stranu nije zbog Volva sigurno, sve što je do lima i metala da se popraviti ili prežaliti ako si dobar s glavom, ako nisi naćeš uvijek neki bizaran razlog da se uništiš…

moron

Uh, imao sam i ja, na neki način, slično „vodeno iskustvo“ sa jednim prastarim 244 DL (već sam pisao o tome), koji je, kada sam „povratio njegovu državinu“, trošio oko 2 litra vode na 100 km, kao da je neka veš mašina „na ispiranju“, a verovatno sa razloga koje je naveo Balkanboj u svom postu (ispod), a što je „prethodni držalac“ zaboravio da mi kaže …

don

pa ti kupi volvo.

moron

Ne, pogrešno bi bilo tako generalizovati. Pogrešio je, po više osnova. Kupio je on kola koja je želeo, ali ta (polovna) kola su bila u jako lošem stanju (pri čemu je svaki volvo sa tim VW dizel šestakom bio u katastrofalnom stanju i dimio je kao „Kenedijevka“ na jakom startu), ali, on to prosto nije želeo da čuje. I drugačije i nije mogao da prodje. Posebno u poslovanju sa prijateljem, koji ga je „zajebao samo tako“, uvalivši mu „lešinu“ Sa druge strane, ko kupuje volvo, taj ne kupuje polovne gume „kod Zeke iz Omoljice“. A on je bio takav, pri… Pročitaj više »

don

kanta i tacka ! 😀

Balkanboj

Obično nakon zamene rashladne tečnosti treba sistem i odzračiti, izbaciti vazduh iz sistema hlađenja.
Ako ostane vazduha u sistemu hlađenja blokiraće, napraviti čep, i pumpa za vodu će vrteti na prazno = ode motor u crveno jer nema šta da ga hladi. Kad motor prokuva često ode dihtung glave motora što može dovesti do toga da antifriz ode u ulje ili komoru za sagorevanje.

Been there, done that.

Rikošet

Kada je riječ o zaštiti motora od hladnog starta, kao najlogičnije rješenje mi se nameće ugradnja grijača kartera, odnosno ulja u bilo kom obliku… Vidim da je to u Rusiji baš popularno, a kad nas sa ovim novim kilavim zimama malo ko pokazuej interes… Nisam zapazio ni da se ovaj sistem može doplatiti kod nekog proizvođača novih automobila… Možda to Volvo nudi u Švedskoj? Dobar sistem ima i Webasto, koje sada u ovim najnovijim verzijama možeš da aktiviraš na daljinu, pa zimi zagrije kabinu i rashladnu tečnost, odnosno motor… Što se tiče ulja i rashladne tečnosti ako ulje može da… Pročitaj više »

D_C

Opet ja moram o SAABu. Oni su smestali katalizator u neposrednu blizinu kartera jer se katalizator jako brzo zagreje i to na prilicno visoku temperaturu. Zato, bez obzira na temperaturu spolja (do duse ja nisam imao prilike da ga cesto vozim na -20), na SAABu (barem kada je u pitanju njihov benzinac), motor dostize radnu temperaturu posle manje od 2km voznje a najcesce nije potreban ni jedan ceo.

Stari Dejan

U pravu si, ali se sigurno i sećaš problema koje su ti motori imali (B205 najviše) sa takvim rasporedom katalizatora i kartera. Katalizator se veoma lako i brzo ugreje i nakon toga počinje da greje ulje koje je još daleko od optimalne radne temperature. Sa uljima koja su nova još i nekako, ali ulja sa produženim servisnim intervalom, koja su u motoru već 20 000 km, to je stvaralo koks na situ (saću) uljne pumpe što je opet posledično dovodilo do prestanka podmazivanja komponenata unutar motora. Skupa igranka. Problem je nekako saniran izmenama PCV sistema, koji je opet imao više… Pročitaj više »

D_C

B205, B235E i B235L su imali problem ali nije bio razlog katalizator vec nesto drugo. SAAB je propisao suvise dug servisni interval i koriscenje polu-sintetickog ulja kako bi troskovi servisa bili nizi i na nivou konkurencije. Garrett-ov turbo punjac je mali i vrti se na jako visokim obrtajima pa je imao tendenciju da sprzi polu-sinteticko ulje koje se u tom procesu razgradjivalo i unistavalo motor. B235R koji je stizao sa vecim turbom i u startu imao specificirano fully-synthetic ulje nije imao taj problem. Bez obzira na sve izmene na motoru tokom vremena, najveca i najznacajnija promena koju je SAAB napravio… Pročitaj više »

moron

Ne znam da li i ranije, ali, volvo je 1978 nudio kao opciju i webasto. Pa, tempiras kada u hladno zimsko jutro želiš da u njemu bude toplo 😊

D_C

‘Standheizung’ kao opciju vec decenijama nude skoro svi na iole vecim autima, recimo D segmenta pa na vise – dobro mozda ne na srpskom trzistu. Ali se generalno gledano retko uzima.

moron

Meni je to kao klincu tada (a i dug kasniji period) bilo „čudo“

D_C

A za nas neke odrasle u Zastavama i sam Volvo na nasim putevima 🙂

Bungi

Ovo se pretvori u raspravu dvojice neistomišljenika.Done,kaži i ti koju.Postaje dosadno😴

Don

Koju🤗😂

Pepa prase

Ajde da pomognem, da razjasnite nedoumice, i pomognem samju jer nije on baš za pisanje, ali je dobar za konsultanta. Antifriz u ispravnom motoru ne može uticati na stanje motornog ulja. U većini motora bila bi jednako dobra obična voda, možda i bolja jer ima veću spec toplotu, ali je naravno podložna mržnjenju ispod 0 i mogućnosti velike havarije motora, loma glave, bloka itd. Anifriz ne sme imati dodirnih tačaka sa motornim uljem, jer jedno drugo jako i trenutno degradira. U motoru postoje 3 sredine, ulna, rashladne tečnosti i vazdušni prostor, i ove zapremine su decidno odvojene. Ukoliko se pomeša… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Pepa prase
moron

Lepo napisano. Baš. Jako mi se dopada.
Zamisli tek da je „Yankee“ pristao na onih 100 evra što je tražio „sami“, kako bi dao svom mehaničaru da napiše ovo što si ti napisao …
Ali, „Yankee“ se stis’o, a „sami“ je čovek principa (a „ni kod babe nema džabe“) i umesto samijevog mehaničara, ti si nam podari ovu dopunu.
Sami te „blagoslovio“, neće on zameriti …

sami

Prase brate nemoj džabe, neće te razumeti sve jedno umetici

TNT

Yankee izvini, ali meni nije jasno šta je tačno tema članka – pokušao sam to da shvatim, ali nisam uspeo. Ovaj “praseći” komentar je sve rekao na temu antifriza – kratko, jasno, razumljivo, nema tu preterane filozofije. Ako mogu malu primedbu, ne bih se složio sa ovim: “ U većini motora bila bi jednako dobra obična voda, možda i bolja jer ima veću spec toplotu,…” – jeste kasnije podvučena najvažnija mana vode, ali ona nije jedina, a možda neko pomisli da može nju da koristi…

Praseta za konsultanta!

Yankee

Nema potrebe da mi se izvinjavas jer nisam ja pisao.

TNT

Ipak ima – pogrešno sam zaključio iz komentara koji su usledili, a niti je tema jedna od “tvojih”, niti odgovara stil pisanja.

Don

E sad ga j…fakat nisam čitao članak, ali ni većinu komentara, samo sam se sjetio da bi bilo dobro da pogledate SAT, bila je jednom davno reportaža pače test antifriza..

don

a trazim neku firmu za jednu nerazornu analizu, kad tamo od njih, s obzirom da su svjetski lideri u tome, usluga koju nude a to je- analiza motornog ulja: „Naša usluga analize iskorištenog ulja za podmazivanje pruža vam dijagnozu statusa maziva i pruža brze i točne informacije o tome što se događa unutar vašeg motora, njegovom stanju ili bilo kakvim znakovima propadanja koji se javljaju. Informacije koje daje ulje u motorima mogu se usporediti s informacijama koje smo dobili u našim krvnim testovima. Baš kao što naš liječnik može spriječiti ili otkriti bolesti putem ovih testova, možemo znati kakav je… Pročitaj više »

don

70 eura kosta

moron

link?

moron

Daleko mi …

don

saljes postom

TNT

Koliko shvatam, ovo što radi SGS nije tako jednostavna analiza, ili verujem u Deda-mraza. Ovi testeri su za brzu proveru kvaliteta ulja, a ovo što je @Don postovao se čini da daje laboratorijsku analizu sadržaja uzorka.

Don

Nemam srca da ti kazem da uzimanje uzorka ulja kod turbina je sasvim normalna stvar. Ali, evo interesantnog članka za ar, ako ima novinare. Uzmu uzorak od recimo zvekijevog krša , onog oldtajmera i pošalju na analizu a onda objave rezultate i naprave članak a potom mozda i analizu majstora… ili nesto slično tome.

moron

interesantna naprava …

Bungi

Bolje i 70 eura nego, otišlo ti ovo.Ti odeš jadan,kupiš, on zamijeni,izgleda nije to.?’ajde kupi ovo.Ugradi , opet nije.?Naplaćaš se k’o mutav i ništa.To su ti naši „majstori“, tzv. nadriljekari za automobile.

TNT

Ako uradiš test, postuj rezultate i zaključke – obzirom na renome firme, ne verujem da će biti beskorisno.

Kod nas bi verovatno pre ljudi platili za ovo nego za izradu spomenute krvne slike sopstvenog organizma…

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Rikošet

Ova analiza mi ima smisla u sledeće scenariju: Moron hoće da pazari recimo Donov brižno čuvani SL Gullwing. Moron mislim da motoru „nije dobro“ a Don da je u savršenom stanju. Razlika između ova dva „mišljenja“ u parama je cirka 100.000 eura, jer toliko košta popravak motora, auta koji vrijedi miliona eura (karikiram sve cifre). Da se ne hvataju za vratove i ne kvare poznanstvo, njih dvojica odluče podijeliti ovih 70 Eura troška, izvaditi „krv“ SL-u i poslati na analizu… To da sad neko od nas vadi ulje u velikoserijskim kantama koje vozimo i da ga šalje na analizu za… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
moron

Uh, kad bih ja imao ovu „High-Tech“ napravu, svaki dan bih radio spektralnu analizu ulja sa lanca mog bajsa …

Rikošet

Čudim se da nema kakva aplikacije za ova pametna sokoćala…

Kapneš kap tamo gdje stavljaš prst kad otključavaš telefon i program ti izbaci analizu kvaliteta ulja, a tebi drago 🙂

Volio bi da se Radmilović može samo na par dana vratiti u ovo ne-vrijeme da ga „prokomentariše“ na svoj način…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
TNT

Mogu samo za sebe da konstatujem kako tražim „preko hleba pogaču“ i nikad nisam zadovoljan. Kada pošalješ link onog blogera o ulju, kukam kako je predugačko i sa puno (možda bespotrebnih) informacija; potom onda tražim rezultate laboratorijske analize ulja… – kako takvom čoveku ugoditi 😉

Rikošet

Ja samo znam da sam se zaželio prasića i jagnića, i neke pjesme, dosadila mi ova koronarna faza pa okrećem brigu na veselje kad god mogu…

A ti si brate zapeo za to ulje kao da rafineriju imaš 🙂

TNT

Pa pridruži nam se kada budemo (jednom konačno) organizovali onaj FG maraton – neće nam trebati ulje, mast ćemo da nosimo 🙂

Rikošet

Otom, potom život me naučio da ništa ne obećavam…

A da bih rado učestvovao na jednom takvom eminentnom naučnom skupu, bih 🙂

moron

Ma, potrebno je samo malo dobre volje, za laganu šetnju šumskim stazama …comment imagecomment imagecomment image

TNT

Bravo, šta drugo da kažem – ja bih „umro” na polovini staze…

Don

Sto bi reko onaj džip onom wagenu u crticu auti 2, “eko manijak”.

Don

Nema šanse da se vas trojica nadjete tamo. Doduše, samo drug M. Ide redovito ganjati Jelene 🦌🦌 a vas dva ni na karti niste vidjeli tu planinu, brdo, goru šta već, kako se ono zove?😂🍻🍻

TNT

Pa jesi li ti video koliko @moron hoda? Ovo je u jednom smeru, koliko shvatam, a posle se treba i vratiti, a meni su kuk i koleno problematični. Vezano za takmičenje – na pola uzbrdice izaći će da vuče Crva na vr’ brda, sa potrošnjom u ćevapima i litrima vode, a onih mojih 0,7 preći će u 17☹️. Ali svejedno, važno je učestvovati – ima da se organizujemo!

moron

Ne brini, postoje kraće i duže staze, lakše i teže staze i šetnje. Kada idem sam, ja povremeno malo „istražujem“, tek da malo promenim (sa suprugom to ne smem,“preklala“ bi me zubima, već je bilo takvih situacija ).
A CRV ovuda (stazom na slici) ne bi prošao ni nizbrdo (on je ipak vozilo samo za asfalt). Tuda i dosta ozbiljni kvadovi imaju problem.

Don

Ta tvoja obećanja, os to u političare? Nikad ništa od njih..

Don

On hoda? A šta ako je na jelena najavio taj gps i poslao ga u šumu?😂🦌🦌

s mile

Mc Kinley…?

moron

Uglavnom mi je sva odeća i obuća njihova … Meni su sasvim ok.