1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Citroen GS Birotor kao Wankelov maneken (VIDEO)
Zanimljivost dana: Citroen GS Birotor kao Wankelov maneken (VIDEO)

Zanimljivost dana: Citroen GS Birotor kao Wankelov maneken (VIDEO)

4.00K
2
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo pisali o modelima italijanskog proizvođača Alfe Romeo sa rotacionim Wankel motorom. Čini se da je tema Wankela nepresušna jer je u prošlosti dobar deo proizvođača eksperimentisao s njima.

Danas je „na tapetu“ Citroen sa svojim modelom s rotacionim motorom koji je nazvan GS Birotor. Više puta smo pisali o izuzetnosti ovog francuskog avangardnog proizvođača, i budite sigurni da ćemo nastaviti s tim, jer je Citroen kompanija koja se upisala u istoriju kao jedan od najnaprednijih proizvođača automobila i zaslužuje da se na to stalno podsećamo.

Zato Citroenofilima predlažemo da obrate pažnju na ova 1; 2; 3; 4 članka u kojima se bavimo temama vezanim za omiljenu marku. Pride, i Zoran Tomasović je pisao o jednom drugom malom Citroenu s rotacionim motorom, pa je i to pričica vredna vaše pažnje.

Citroen GS je predstavljen 1970. godine. Francuski proizvođač je uvideo da mu nije kompletna ponuda, jer je postojao veliki jaz između modela DS i malih modela Dyanne, Ami 8 i 2CV. Zato je i razvijen GS koji je u kompaktnoj klasi ponudio vešanje sa popularne „Ajkule“, ili lepše rečeno „Boginje“.

Proizvodio se do 1986. u limuzinskoj (sa kambek zadnjim delom) i karavanskoj verziji s tim što je redizajniran 1979. i „prekršten“ u GSA. Najveće priznanje se odnosi na proglašenje za evropski automobil godine, što se zbilo u takmičenju za 1971. godinu.

Odlikuje se izuzetnom aerodinamikom, masom manjom od jedne tone, disk kočnicama na svim točkovima i nezavisnim hidropneumatskim oslanjanjem koje mu je omogućavalo da bude jedan od najudobnijih automobila tog vremena.

Iako motori nisu bili mnogo jaki, zbog male mase i aerodinamike je mogao da ide dosta brže od konkurencije. Motori su bili vazdušno hlađeni od hiljadu do 1.300 „kubika“, a menjači trostepeni poluautomatski, dok su se mogli dobiti i sa četvorostepenim manualnim, kao i petostepenim ručnim kod varijante GSA.

Skoro 2.5 miliona ih je proizvedeno, s tim što je se proizvodio i u nekadašnjoj SFRJ, u pogonima Tomosa u Kopru. Jugoslovenski Citroeni su bili „elitni“, jer je GS bio dosta skuplji od Zastave 101 i VW Golfa. Ova priča može dosta da ode u širinu, tako da je bolje da se vratimo na današnju temu…

Citroen GS Birotor je predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu tokom 1973. godine sa Wankel motorom sa dva rotora kao što i sufiks u imenu kaže. Odlikovao se zapreminom od jednog litra, izlaznom moći od 107 konjskih snaga i najvišim obrtnim momentom od 140 Nm. Razvijen je u zajedničkom projekut čiji su nosioci bili NSU-Citroen Comotor.

S gore pomenutom masom manjom od jedne tone, dobrom aerodinamikom i jakim motorom, uspevao je da postigne 100 km/h za 14 sekundi i maksimalnu brzinu od 175 km/h. Ubrzanje je „kvario“ trostepeni poluautomatik, a raspoloženje zainteresovanog klijenta, njegova cena koja je bila 70 % nepovoljnija od standardnog modela.

Da se našalimo, zato je potrošnja goriva bila prava sitnica i iznosila je „samo“ 20 litara na sto prevaljenih kilometara, odnosno bila je veća i od najjačeg DS-a, što je u vreme naftne krize bilo stvarno previše.

Citroen SM i GS Birotor su doveli firmu Citroen bukvalno do stečaja, i od tada je Citroen u vlasništvu kompanije Peugeot. Nažalost, manje od 900 primeraka našeg junaka ovog izdanja Zanimljivosti dana je proizvedeno za dve godine koliko je trajala montaža istog, od kojih je samo nekoliko jedinica uspelo da prevali dvadeset hiljada milja bez zamene motora.

I za kraj, još jedna zanimljivost u prvoj ovogodišnjoj Zanimljivosti dana. Zbog očajne prodaje, Citroen je pokušao da otkupi i uništi sve modele, jer nije hteo da ima zakonsku obavezu snabdevanja delovima.

Na sreću, sačuvano je nekoliko primeraka. Mi smo u jednoj grupi na Facebooku naišli na primerak koji je pronađen negde u Francuskoj. Pored toga, objavljujemo i link sa eBay-a gde se jedan primerak nudi za dobrih 30 hiljada britanskih funti.

Za tipove koji „nisu ginekolozi, ali mogu da pogledaju“, evo i prikladnog video klipa:

Milan Grozdanović

(3995)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

To su bili Citroeni, hidraulika i volan sa jednom prečkom a ne ovo danas, jadno i bijedno.

Don

Vidim da nisi upratio da je ovo smeće nekim čudom odvelo limunka u stečaj i onda baj,baj. A da predložimo VW da razvija sada wankela?😂bumerang se vraća kući, sve je to Švapska urota bila a Trojanac NSU. Stari Stoß iz historije,imaš jake saveze, onda izmislis jednog, dovedes ga na vlast, on razjebe sve te svoje saveze i oni međusobno zarate s tim da je taj tvoj najjači, i onda dodjes ti sa svojom vojskom i potamanis ga i sve ostale . Tako si sjebo sve te saveze , pokorio ih i uništio a sebe predstavio kao oslobodioca. Primjer, oćeš Napoleon,… Pročitaj više »