1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Audi predstavio dizel superautomobil
Zanimljivost dana: Kada je Audi predstavio dizel superautomobil

Zanimljivost dana: Kada je Audi predstavio dizel superautomobil

3.71K
3
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, dizel agregati nisu bili satanizovani, i proizvođači su često želeli da prikažu nekonvencionalnu primenu ovih pogonskih jedinica. 

Jedan od brendova koji su se jako dugo oslanjali upravo na dizel motore jeste Audi. Tako je ova nemačka premijum marka 2008. godine na Salonu automobila u Detroitu predstavila nesvakidašnji konceptualni model – R8 V12 TDI, odnosno superautomobil koji pokreće dizel agregat.

Gotovo neverovatna pomisao da superautomobil i „naftaš“ idu zajedno u jednoj rečenici. No, Audi je tada verovao da dizel pogonske jedinice definitivno imaju šta da kažu i na polju performansi, te je ovaj konceptualni model privukao ogromnu pažnju javnosti.

R8 V12 TDI kao što i sam naziv kaže koristio je V12 twin-turbo agregat radne zapremine šest litara. Ovaj mamutski termički motor isporučivao je 500 ks i 1000 Nm. I performanse su bile vrlo impresivne – sprint do „stotke“ završavao se za svega 4,2 s, a maksimalna brzina iznosila je više od 300 km/h.

Kako bi uspeli da se izbore sa daleko većom masom koju je doneo dizel agregat, u Audiju su morali dodatno da porade na ogibljenju i prilagode ga novim uslovima eksploatacije. R8 V12 TDI koristio je pogon na sve točkove, a snaga se na njih prenosila putem šestostepenog manuelnog menjača, što je tada oduševilo sve puristički orijentisane entuzijaste.

Audi je na kraju odlučio da R8 V12 TDI ne uđe u serijsku proizvodnju. Verovali da su da će teško pronaći kupce za jedan dizelaški superautomobil, stoga je ovaj model ostao samo koncept. Ipak, pomenuti V12 TDI našao je primenu u prvoj generaciji modela Q7, u značajno drugačijem vozilu.

Danas je sudbina aktuelnog R8 pod velikim znakom pitanja, da li će ovaj automobil uopšte dobiti naslednika i u kom obliku, jer se Audi posvetio elektrifikaciji, pa je logično i da ako bude bilo sukcesora da on bude u EV izdanju…

Đorđe Platiša

(3714)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

U to vreme oni su „ubijali“ na Le Mans 24h trkama sa TDI motorima. Ne čudi da su pokušali deo toga da prebace na ulicu. Nego, kako li su rešili „čišćenje“ DPF-a 😂

s mile

imao sam fabiju benzinca, pa fabiju dizelaša, s obzirom da volim da vozim brzo u krivinama, baš sam osetio kako me vuće van krivine dizelaški motor… treba ukrotiti tu snagu/moment, ali i rešiti dodatnu težinu pod haubom

Boki

Audi i VW grupa i danas ima V10 TDI koji je, mislim, naveći dizelaš ovog doba. Dok svi smanjuju dizelaše sa konačnim ciljem da ih ukinu, Nemci izgleda da nemaju takvu ideju bez obzira što najviše pričaju kako je dizel mrtav, izgleda da rade potpuno suprotno…