1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Renault Dauphine je postojao i kao električni automobil?
Zanimljivost dana: Renault Dauphine je postojao i kao električni automobil?

Zanimljivost dana: Renault Dauphine je postojao i kao električni automobil?

588
0
Podelite sa prijateljima:

U posleratnoj razrušenoj Evropi, Renault Dauphine se pokazao jednim od heroja. Slično kao Volkswagen “Buba“, Citroen “Spaček“, BMC Mini i Fiat 500, Dauphine se ispostavio idealnim jeftinim prevoznim sredstvom sa malom potrošnjom goriva. Tokom jedanaest godina proizvodnje, približno 2,2 miliona jedinica je pronašlo kupce.

Malo je poznata informacija da je ovaj mališan služio kao baza za jedan od retkih poznatih električnih automobila iz svog perioda, Henney Kilowatt, koji se proizvodio svega dve godine.

Kilowatt je nastao kao ideja čoveka po imenu Rasel Feldman koji je stekao imperiju sa proizvodnjom jeftinih radio aparata. Krajem pedesetih godina, Ameriku je zahvatila prva veća recesija u posleratnom periodu i Feldman je smatrao da bi popularnost električnih automobila mogla da promeni situaciju.

Iako je imao dugo iskustvo sa elektronikom, ovaj inženjer je o automobilima znao jako malo pa je odlučio da potraži pomoć. Feldman odlučuje da kupi šasije i školjke od Renaulta dok je proizvodnju obavljao Henney Motor Company.

Ova izuzetno poznata kuća je poslovala još od 1868. godine i proizvodila je limuzine, bolnička i mrtvačka vozila na osnovama Packarda i Lincolna. Za električni motor se pobrinula firma Eureka.

Kilowatt je debitovao 1959. godine sa po dve baterije od po 36 volti i maksimalnom snagom od sedam “konja“. To je omogućavalo maksimalnu brzinu od 64 km/h i domet od 70 kilometara između punjenja baterija. Za sledeću godinu su ubačene veće baterije od 72 volta, pa je maksimalna brzina iznosila 97 km/h, a domet 105 kilometara.

Ako je verovati informacijama obelodanjenim na zvaničnom sajtu Eureke, proizvedeno je 100 primeraka modela Kilowatt, ali je prodato samo 47. Ovu informaciju je potvrdio i Renault, ali Francuzi napominju da je isporučeno 100 šasija i samo 47 školjki.

Velika je verovatnoća da Feldman nije raspolagao dovoljno moćnim finansijama kako bi kupio dodatne školjke jer je čak i tokom kasnijih godina Kilowatt reklamiran sa nadom da će privući dodatni kapital kako bi svih 100 jedinica moglo da bude kompletirano.

Od spomenutih 47 primeraka, čak 32 su kupile razne firme za elektriku, a preostalih 15 se našlo u slobodnoj prodaji po relativno visokoj ceni od 3.600 američkih dolara (oko 31.400 dolara prema današnjoj kupovnoj moći novca).

Veruje se da je do današnjeg dana preživelo samo četiri do osam primeraka, a Henney je sačuvao prvi prototip model kao i prvi serijski model. Oba se trenutno nalaze u privatnim rukama, a prema informacijama još dva su u voznom stanju i koriste se svakodnevno.

Zoran Tomasović

(588)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments