1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Citroen tužio Opel za krađu dizajna
Zanimljivost dana: Kada je Citroen tužio Opel za krađu dizajna

Zanimljivost dana: Kada je Citroen tužio Opel za krađu dizajna

1.54K
0
Podelite sa prijateljima:

U današnjoj automobilskoj industriji nije retkost da kažemo da određeni proizvodi previše liče. Obično su „osuđeni“ modeli iz Hyundaija i Kije da previše liče jedni na druge, a onda i da deluju isuviše germanski, što i nije iznenađenje kada se zna da je njihov glavni dizajner baš iz Nemačke.

O svepristunim Kinezima ne treba ni trošiti trošiti reči, pošto njihovi modeli, prečesto ne samo da liče na neki tuđi, već su identične kopije. Pa opet, skoro svaka tužba protiv takvih proizvođača pred kineskim sudom je donedavno bila bezuspešna iz političkih razloga. Naime, odluka suda bi svaki put, po pravilu bila takva da ako inostrani proizvođači žele da prodaju vozila u Kini (a naravno da žele, pošto je reč o najvećem svetskom automobilskom tržištu) onda ne smeju tužiti domaće proizvođače.

Opel Laubfrosch

Ali vratimo se zanimljivosti dana i prvoj poznatoj tužbi ovog tipa, a koja je pogodila automobilsku industriju. U centru pažnje se našao Opelov model Laubfrosch (bukvalan prevod je „drvena žaba“) koji se pojavio 1924. godine, a ime je dobio po specifičnoj zelenoj boji. Slučajno ili namerno, Nemci nisu znali da preko granice, s druge strane Rajne u Francuskoj već postoji Citroen 5CV (žuti automobil sa slika).

Citroen 5CV

Dva dvoseda su pružala gotovo identičnu školjku, a kako je francuski model debitovao tri godine ranije, Citroen je odlučio da uloži tužbu na nemačkom sudu. Sud je zaključio da se Laubfrosch i 5CV dovoljno razlikuju, a posebno je obrazložio drugačiju masku hladnjaka i boju, pa je Opel izašao kao pobednik.

Odluka je bila izuzetno bitna za nemačku firmu pošto je Opel u tom momentu kontrolisao oko 40% domaćeg tržišta, a Laubfrosch će se zaustaviti na cifri od 120.000 proizvedenih jedinica. Citroenov rival je bio nešto manje uspešan sa 80.000 isporučenih primeraka.

Ironično, Opel je danas deo Peugeot-Citroen grupacije i mnogi smatraju da će proizvodi obe kompanije previše ličiti. Sada znamo da to nije prvi put, a više ne možemo ni da optužujemo Kineze da su bili pioniri kopiranja stila …

Zoran Tomasović

(1539)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments