1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Citroen Bijou – neuspeli pokušaj da se penzioniše „Spaček“
Zanimljivost dana: Citroen Bijou – neuspeli pokušaj da se penzioniše „Spaček“

Zanimljivost dana: Citroen Bijou – neuspeli pokušaj da se penzioniše „Spaček“

1.21K
3
Podelite sa prijateljima:

Citroen 2CV, ili kako je kod nas popularno prekršten u „Spaček“, je jedan od onih automobila koji jednostavno nije znao kada je vreme za penziju. S karijerom koja je trajala čak 42 godine i preko devet miliona proizvedenih primeraka, ukoliko uračunamo i modele zasnovane na istoj platformi, „Spaček“ je nadživeo većinu svojih planiranih naslednika i pokazao da je strategija Citroena sa naprednim inženjerstvom davala rezultate. Ipak, bez obzira koliko je 2CV bio popularan u razrušenoj posleratnoj Evropi, jedna država se izdvajala kao tržište koje nije preterano volelo francuskog predstavnika.

Reč o Velikoj Britaniji, koja je možda najmanje bila oštećena ratom i jedna od retkih evropskih država koju nisu okupirali Nemci. Britanci su takođe sebe smatrali gospodom, pa je mnogima bilo „ispod časti“ da se voze u jednom običnom i jednostavnom automobilu kao što je 2CV.

To je znao i sam Citroen pa je sredinom pedesetih godina prošlog veka, odobrio razvoj noviteta koji bi delio platformu sa Spačekom, uz dosta moderniji dizajn. Za dizajn se postarao Piter Kirvan-Tejlor, koji je u prošlosti radio za Lotus, a automobil je dobio ime Bijou po francuskoj reči za nakit. Proizvodnja se trebala odvijati u jedinoj Citroenovoj fabrici u Engleskoj koja se nalazila u gradu Slou.

Kao što smo spomenuli, Bijou je bio baziran na kultnom modelu 2CV i dva automobila su delila većinu mehanike. To se odnosi na benzinski motor s dva cilindra, zapremine 425 kubnih centimetara, koji je razvijao 12 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Školjka se proizvodila od stakloplastike, i to od strane kompanije Whitson & Co i delovala je značajno modernije u poređenju sa „Spačekom“.

Ipak, u šest godina proizvodnje (od 1959. do 1964.) će biti prodato svega 210 jedinica, a spomenućemo da su ranije fabriku napustila još dva prototip modela za testiranje. Eksperti navode da je problem ležao u težini, zbog čega je Bijou bio sporiji od već tromog „Spačeka“, a i veći potrošač goriva.

Veliku ulogu je igrala i visoka cena od 674 britanskih funti, dok su se Ford Popular i BMC Mini, s moćnijim agregatima i više prostora u ponudi, mogli dobiti za svotu skromniju od 500 funti. Na kraju dana, Bijou jednostavno nije imao šanse kod probirljivih Britanaca i njihovih domaćih brendova bez obzira što je bio tehnički napredniji.

Od spomenutih proizvedenih 210 primeraka, danas je poznata sudbina 150, ali manje od 40 jedinica se i dalje nalaze na britanskim putevima.

Zoran Tomasović

(1212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Spaček je baš imao šarma, a ovo (meni) zaista liči na rugobu 😊

Bungi

Nije on toliko gadan koliko je imao slabašan motor.Da su uduplali broj klipova i kubikažu, volan sa dvije umjesto jedne prečke, to bi već bila druga priča.Konzervativni Englezi nisu mogli nikako da prihate toliki broj novina na jednom, jedinom automobilu.

Vukas

Uduplali su mnogo kasnije sa Gls koji je bio jedan mnogo fin auto za svoje doba