1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najlepša „Tatra“ za koju nikada niste čuli – JK2500
Zanimljivost dana: Najlepša „Tatra“ za koju nikada niste čuli – JK2500

Zanimljivost dana: Najlepša „Tatra“ za koju nikada niste čuli – JK2500

1.46K
13
Podelite sa prijateljima:

U automobilskoj istoriji ime Tatre zauzima veoma bitan deo. Bez obzira da li pričali od današnjim teretnim vozilima ili možda čak o čuvenim aerodinamičnim limuzinama iz tridesetih godina prošlog veka, o čemu ste imali i prilike da čitate na našem sajtu, kompanija iz Češke Republike je uvek privlačila pažnju svojom pojavom. Koliko je ovaj proizvođač bio napredan, možda najbolji potvrđuje podatak da je čak i legendarni Ferdinand Porše odlučio da od nje „pozajmi“ neke detalje u razvoju Volkswagen „Bube“.

U svakom slučaju, danas ćemo obratiti pažnju na možda najlepši „Tatrin“ model u istoriji koji je uglavnom nepoznat javnosti. Stavljamo ime kompanije u navodnike zato što je takođe nepoznato koliku ulogu je igrala firma iz Čehoslovačke iako je zapravo većina delova modela JK2500 bila Tatrina.

Istorija ovog automobila potiče iz 1954. godine, a zavisno kojoj priči verujete, model je ili Tatrin prototip budućeg GT automobila ili neostvarena želja jednog stiliste. Ona najpoznatija priča kaže da je celokupni posao uradila samostalna dizajnerska kuća Karosa Brno, nakon što je Tatra shvatila da ima dovoljno prostora i finansijskih mogućnosti za još jedan automobil u ponudu.

U tadašnja vremena nije bilo retkost da samostalne kuće razvijaju specijalne proizvode za veće mušterije, pa ova priča možda i ima najviše logike. S druge strane, neki rani detalji ipak nagoveštavaju da je neko odlučio da napravi „Frankenštajna“ koristeći delove raznih automobila.

Primera radi, celokupno prednje ogibljenje je preuzeto od Volkswagena, a agregat od Alfe Romeo (2,5-litarski s 66 konjskih snaga), pa su šanse male da bi kompanija kao što je Tatra odobrila takav potez. JK2500 je takođe pružao i motor postavljen napred, što je bila čudna karakteristika kompanije u spomenuto vreme, kada su svi serijski modeli Tatre nosili motor pozadi. Ali pošto je šasija bila Tatrina, a kasnije i veći V8 motor iz modela 603, za ovu priču smatraćemo JK2500 automobilom iz ove priče.

Za dizajn se postarao Džulijus Kubinski, po čemu je ovaj model i dobio ime, a on je prethodno imao iskustvo rada na trkačkim bolidima za šampionat Grand Prix. Celokupno delo je izgledalo veoma privlačno i podsećalo na neke britanske roudstere sa kombinacijom dugačke haube i kratkog prtljažnika.

Kubinski je znao od samog početka da su šanse za serijsku proizvodnju minimalne. U komunističkoj planskoj ekonomiji nije bilo mesta za skupocene i egzotične GT automobile, pa je Tatra odlučila da posveti pažnju nekim drugim proizvodima. To znači da je proizveden samo jedan prototip model, a Kubinski ga je koristio kao svoje lično vozilo narednih 14 godina.

Nakon toga se primerku prototipa JK2500 gubi trag. Mnogi se nadaju da je završio u rukama misterioznog kolekcionara koji želi da ga sakrije od javnosti, ali je mnogo realnija ona priča da je prodat u staro gvožđe gde je njegovu sudbinu zapečetila presa.

Zoran Tomasović

(1464)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Interesantan model.Za serijsku proizvodnju to bi morao da bude kupe sa zadnjim pogonom sa 100% tatrinom mehanikom, neka tatrina preteča Poršea 911.

Mikele

J… te Porsche 911. Čudno da nisi spomenuo BMW i Audi.

Bungi

Zato što je Ferdinand Porše imao za uzor Tatru kad je od nje kopirao bez dozvole mehanička rješenja.

D_C

Kada se nesto ponovi dovoljno puta, onda to postane ‘istina’. Realnost je da su Ferdinand Porsche i Hans Ledwinka (glavni konstruktor u Tatri) bili austrijanci koje su svoje znanje pekli dvadesetih godina proslog veka u austrijskom Steyr. Ledwinka je za Tatru napravio prototip V570 1931. godine, odn vremenski potpuno paralelno sa Porsche-ovim razvojem Type 12 za Zündapp (bio je clanak na AutoRepublici o njemu). Ferdinand Porsche je vec za Type 12 zeleo vazdusno hladjeni bokser smesten pozadi ali je Zündapp insistirao na radijalnom motoru. Porsche je potom 1933. razvio jos jedan prototip – Type 32 za NSU, koji je vec… Pročitaj više »

Bungi

Tvoja hronologija predstavljanja modela Poršea i Lendvinke je impresivna.Da, dva legenderna konstruktora su se poznavali lično.Ipak, Tatra je tužila Poršea za krađu intelektualnog vlasništva kad je predstavio VW bubu.Obnovljenom tužbom nakon 2. svjetskog rata VW je odlukom suda bio primoran da Tatri isplati odštetu.

D_C

Inace glavni covek odgovoran za razvoj Bube unutar tadasnje Porsche kompanije je bio Erwin Komenda, jos jedan Austrijanac koji je dvadesetih radio u Steyr. Sam Ferdinand Porsche se u to vreme bavio i nekim drugim projektima, kao npr razvoj gore spomenutih trkackih Auto-Union. A kazu da je prva ideja za VW Bubu nastala od strane Béla Barényi, Madjara koji je dvadesetih radio za austrijske firme kao sto su Austro-Daimler, Steyr i Adler. Ferdinand Porsche je svojevremeno bio ‘Managing’ Direktor u Austro-Daimler ali ga je napustio za posao Tehnickog Direktora u Daimleru (sadasnjem Mercedesu), koji je opet napustio jer Daimler nije… Pročitaj više »

sami

Ti si veliki stručnjak, pisac, novinar, samo malo selo pa nema ko da te hvali.

Yankee

Bas si zao. Zadnji put kad si me kritikovao celu noc nisam mogao da spavam od sekirancije, a izgleda da necu moci ni veceras.

sami

Kod tebe je sve virtuelno ili fiktivno. Zamisli ti evropski mrzac, VW neprijatelj, živiš ko jenki u americi, i ti našo da pišeš o Golfu i VW ?? Vidim potpisuješ se kao stručni saradnik za VW Golfa!? Ejjj, baš si ga preterao, valjda misliš da je neko lud???

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Yankee

Kao sto sam ti rekao nekoliko puta do sada – ti napisi nesto bolje i ja cu izbrisati sve sta sam ja napisao i objaviti tvoje. Fer?

P.s. nisam evropski mrzac vec nemacki mrzac. 😉

Izmenjeno 3 godine pre od strane Yankee
Don

To razumijem 🤗🤗🤗

Don

Šteta, lijep je pravo izvana.
.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don