1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Automobil s najmanjim fiksnim krovom na svetu: Citroen Karin (VIDEO)
Automobil s najmanjim fiksnim krovom na svetu: Citroen Karin (VIDEO)

Automobil s najmanjim fiksnim krovom na svetu: Citroen Karin (VIDEO)

5.16K
2
Podelite sa prijateljima:

Automobili ispred svog vremena su uvek bili specijalnost francuskog Citroena. Tako je na primer Citroen Traction Avant bio prvi masovno proizvedeni automobil sa prednjim pogonom, Citroen DS je opet posedovao čuveno hidropneumatsko vešanje i još mnogo inovacija koje su znatno kasnije postale standard. Citroen CX i GS su obeležili jednu epohu kao sinonimi za udobne automobile. O vanvremenskom SM-u ćemo tek pisati.

Danas će biti reči o jednom zanimljivom konceptu sa Salona automobila u Parizu, održanog 1980. godine. Koncept je nazvan Karin, a sam naziv potiče od italijanske reči „cara, carina“ što znači „draga, lepa“.

Citroen Karin – bok

U pitanju je 3,7 metara dugački kupe sa dvoja „leptir“ vrata. Interesantno je da arhitektura implementirana kod koncepta Karin, korišćena i kod budućeg BX modela. Broj sedišta kod Karina je tri, s tim što se vozač nalazio u sredini.

Celu deceniju kasnije se pojavio s takvim rasporedom sedišta i Mc Laren F1. U Karin ugrađen motor je bio četvorocilindrični, dok je sistem ogibljenja, naravno legendarni hidropneumatski.

Citroen Karin njuška

Dizajn je odradio Trevor Fijore, dok je karoseriju izradila kompanija Coggiola Carrozziere Srl. Koncept je nastao zbog toga što Citroen nije imao šta od serijskih modela da predstavi na sajmu, i nije bio predviđen za vožnju, već samo za puku prezentaciju.

Karin svojim trapezoidnim dizajnom predstavlja pravi primer šta može da se uradi kad se dizajnerima da puna sloboda, mada ostaje pitanje koliko se to dopada što nastane kao proizvod i dopada ljubiteljima automobila, s obzirom na činjenicu da na neke od nas, koncept baš i nije ostavio očaravajuć utisak. Karin poseduje jedan od najmanjih krovova ikada postavljenih na automobil, i približno istih je gabarita kao što su oni koji krase list papira A3 formata.

Citroen Karin – centralni greben

Unutrašnjost je prostorna i „nekonformističkog“ dizajna. Koncept poseduje klasičan obruč upravljača, ali koji ostavlja utisak da bi se svakog trenutka mogao razviti u palicu, to jest džojstik. Vrlo funkcionalan kokpit nudi svaku kontrolu „na dohvat ruke“, u skladu sa principom poštovanjem kojeg je nastao i legendarni model CX. Takođe, prototip ima i ugrađen putni kompjuter čiji ekran u svakom trenutku prikazuje stanje na putu, kao i ​​status vozila.

Zanimljivo je da prednja svetlosna grupa jako podseća na čuveni SM. Bez dileme, ovo je još jedan model koji podseća na slavne dane Citroena.

Uz slike koje gledate upravo možete pogledati i video klip na Youtube kanalu.

Milan Grozdanović

(5159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ja Karine …..

Zsphere

Zasto, mozes li malo pojasniti?