U pitanju je, kao što znamo, jedan od modela sa statusom najveće legende sovjetske automobilske industrije. SUV je izvorno bio plasiran pod nazivom Niva, dok je kasnije promenio ime u 4×4. Tokom devedesetih godina, kompanija je razvila naslednika, model VAZ-2123. Kako bismo izbegli ponavljanje, predlažemo da pročitate članak o istoriji legende, koji smo plasirali u čast Svetskog prvenstva u fudbalu, održanog pre tridesetak meseci u Rusiji. S druge strane, u ovom članku možete pronaći zanimljive informacije o ortakluku Avtovaza i General Motorsa, i o tome kako je pravo na naziv Niva pripalo američkoj strani.

Zadnja priča koju smo vam preporučili je pisana u leto 2018. godine, dok smo tokom 2019. izvestili da je ruski partner postao stopostotni vlasnik bivše zajedničke kompanije, pa je nekoliko meseci kasnije i fabrika preimenovana u Lada Zapad Toljati. U julu je promovisan i novi logo ruske marke, tako što smo ga videli na prvim serijskim modelima Lade. Naposletku, na današnji dan, počela je zvanična proizvodnja noviteta.

Treba reći da je restilizacija izvedena „brzom brzinom“ jer je prošla svega jedna godina od raskida partnerstva GM – Avtovaz. Razlog tome treba tražiti u činjenici da je Lada odlučila da delimično primeni nikada ranije živ projekat druge generacije Chevroleta Nive, o čemu se mnogo govorilo pre nekoliko godina. Verovatno je i to razlog što ovaj model Lade nije dobio korporativni beleg u obliku slova X, što je detalj koji je debitovao na modelu Vesta. Sada možemo da ponovimo konstataciju o sličnosti prednjeg dela noviteta, a na osnovu momentalne asocijacije na Toyotu RAV4.

Kao što i u naslovu naglasismo, model je promenio naziv i sada se zove Niva Travel. Osvežena Niva sada poseduje haubu s karakterističnim reljefom, kao i masku hladnjaka sa sekvencama masivnog saćastog tkiva. Prednje svetlosne grupacije su takođe nove. Terenac se samo blago promenio posmatran s bokova, dok su na zadnjem delu instalirane sveže signalne grupe i odbojnik.

Novitet će biti ponuđen u „civilnom“ i „terenskom“ izdanju koje će uključiti posebne gume, „periskop“ koji će omogućiti vozilu da malo i zagnjuri u dublju vodu, kao i plastične oplate u crnoj boji, odnosno u boji plastike. Enterijer Nive Travel neće biti izmenjen, s izuzetkom minornih detalja. Tu se misli na novi multimedijalni sistem i revidirana sedišta. Mada, ako to bude slučaj, onda to zapadni proizvođači nikako ne bi nazvali minornim detaljima, već najmanje rezultatom dubinske evolucije, ili bi smislili još prikladniji, bombastičniji izraz u marketinškom smislu.

Kako bilo, Lada će više informacija pustiti u javnost nešto kasnije. Ipak, prema homologacionim dokumentima, Niva će se nuditi samo s pogonom na sva četiri ugla karoserije i posedovaće mogućnost zaključavanja zadnjeg diferencijala. Pod haubom nema promena, što znači 80 konja snažna jedinica zapremine 1,7 litara, uz 127 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Menjač je ručni petostepeni a motor konzumira benzin.

Još nemamo predstavu o ceni inovirane Lade Nive Travel, a to isto važi i o momentu početka prodaje restilizovanog terenca. Sudeći po tome da je masovna proizvodnja krenula danas, logično je očekivati da će prvi primerci dospeti do maloprodajne mreže već sledeći mesec.

Lada Niva je prošlog meseca pronašla 2.248 kupaca u matičnoj zemlji tokom prošlog meseca, na koji način je zauzela osamnaesto mesto na listi najtraženijih modela u Rusiji.

AutoRepublika