1. Home
  2. Vesti
  3. Ford širi paletu Focusa novim pogonskim sklopom s automatskim menjačem
Ford širi paletu Focusa novim pogonskim sklopom s automatskim menjačem
7

Ford širi paletu Focusa novim pogonskim sklopom s automatskim menjačem

361
7
Podelite sa prijateljima:

Osvežena četvrta generacija Forda Focusa na polovini životnog veka pojavila se na tržištu krajem prošle godine. U ponudi je bio samo sa benzinskim motorima. Fordov kompakt nije odustao od dizela i dokaz za to je najnoviji motor koji je za sada uvršten u ponudu.

Uprkos neizvesnoj budućnosti sa kojom se Focus suočava, plavi oval je odlučan da nastavi da povećava prodaju i, pre svega, da spreči da svoj kultni model izgubi poziciju u odnosu na svoje rivale. Modeli kao što su Volkswagen Golf, Peugeot 308 i Seat Leon su veoma jaki. Zbog toga je Ford proširio portfolio Focusa sa 1,5-litarskim motorom EcoBlue od 115 konjskih snaga.

Ovaj blok se može dobiti uz završne nivoe ST-Line i Active, kao i sa dopunskim verzijama X i Style. Pored toga, dostupan je za obe verzije karoserije – hečbek (5 vrata) i karavan nazvan Sportbreak.

Ako pogledamo ispod haube, naći ćemo, kao što smo istakli, 1,5-litarski motor EcoBlue. Četvorocilindrični blok koji razvija snagu od 115 „konja“ i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Povezan je sa automatskim menjačem sa osam brzina i ima prednji pogon.

Focus dizel može da ubrza od 0 do 100 km/h za 11,8 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 187 km/h. Ima deklarisanu prosečnu potrošnju goriva od 4,7 litara na 100 kilometara i emisiju CO2 od 130 g/km prema ciklusu WLTP.

Važno je zapamtiti da ranije Focus bio dostupan sa dizel motorom 1.5 EcoBlue od 120 „grla“. Međutim, za razliku od ovog novog motora, motor od 120 KS se nudio sa ručnim i automatskim menjačem. Test Focusa sa starim dizelašem možete pronaći ovde, a za još verzija pretražite naš arhiv testova.

Za sada na sajtu domaćeg uvoznika ne postoji dizel opcija, što ne znači da je neće biti. S obzirom na to da je i Focus solidno poskupeo, dizel verzija će verovatno biti neisplativa za gro vozača u Srbiji.

AutoRepublika

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo izduvaše motor. Bem ti eko norme.

TheStig

Nemoj biti tužan druže Morone. Za tebe i dalje ima ST verzija 😀

moron

Odavno je za poklonike SUS-a došlo vreme „daj šta daš, samo da nije EV“
😁

TheStig

Samo SUS, minimalno 4 cil i ispod 9 sek 0-100 😀

TheStig

Nema zime za Srbe dok je braće Kineza. Kod mene u kraju:

https://grandautomotive.olx.ba/

Pogledaj ove Kineze novopristigle 😊

moron

Pomislih da je neka greška u cenovniku za Srbiju, pa proverih i onaj za Sloveniju. Ali …

Titanium ( nekada čuveni paket Forda ) podrazumeva čelične felne od 16″ ???
Praktično, prva tri paketa opreme u Srbiji ( tj. zaključno sa Titaniumom ) nose „ferum felge“ !!!

A ako hoćeš benzinca, praktično možeš samo da biraš da li ćeš 1,0 od 125 ks ili ćeš 2,3 od 280 ks.
I tu je sada još i taj dizel od 115 ks …

Šta „ostade“ od Focusa …