1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ovi kineski električni automobili sa Salona automobila u Pekingu ne dolaze u Evropu
Ovi kineski električni automobili sa Salona automobila u Pekingu ne dolaze u Evropu
4

Ovi kineski električni automobili sa Salona automobila u Pekingu ne dolaze u Evropu

619
4
Podelite sa prijateljima:

Mnogi novi kineski automobili žele da osvoje Evropu. Ali i među onima koji neće doći na Stari kontinent, neki su ipak vredni pomena i prezentovanja. A razlozi su različiti.

BATXH osvaja svet automobila

Kina se sve više pozicionira u pogledu tehnologije, sa sve inovativnijim automobilima (o čemu stalno pišemo). Neki novi proizvodi su prepuni opreme koja može da impresionira svakoga. U tom pogledu, velika zvezda sajma će nesumnjivo biti Xiaomi SU7.

Veoma mladi proizvođač je takođe sebi ponudio štand srazmeran svojim ambicijama, jednako impozantan kao i kod velikih brendova na tržištu. A organizatori su imali odličnu ideju da postave nasuprot onome što bismo mogli da opišemo kao zakleti neprijatelj: Jiyue, brend koji je stvorilo drugo veliko ime kineske tehnologije, Baidu. Odnosi između ova dva imena već izgledaju zategnuti.

Jiyue, osnovan u partnerstvu sa Geelyjem, predstaviće konačnu verziju svog drugog modela. Limuzina već prikazana u obliku koncepta Robo 02. Konačno se zove trezvenije – 07. Broj koji dele mnoge električne limuzine u segmentu, dokaz da iako kineski proizvođači sada znaju kako da inoviraju na tehničkom nivou, njima posebno nedostaje kreativnost za svoja imena.

Ovaj savršeni rival SU7 takođe dolazi sa visokim nivoom funkcija pomoći u vožnji, povezanim uslugama i komfornom opremom svih vrsta. Njegova cena ostaje nepoznata, ali Jiyue nesumnjivo neće imati drugog izbora osim da se uskladi sa svojim večitim protivnikom.

Xiaomi, Baidu, ne možemo zaboraviti Huawei, pošto su sve velike kineske tehnološke kompanije (BATXH – Baidu Alibaba TEncent Xiaomi Huavei) prisutne u automobilskom sektoru. SUV Aito će zapravo prodavati njegov partner Seres. S druge strane, velika limuzina Stellato S9 koju proizvodi BAIC neće doći na naš kontinent. Ovde ciljaju na Mercedes EQS ili BMW i7. Ili čak i iznad u određenim aspektima? Više o tome sledeće nedelje.

Ambiciozni mladi izdanci

Nio je sada jedan od najstarijih startapova. Stoga je vreme da brend pokaže svoje tehnološko znanje na veoma vrhunskim proizvodima. Za razliku od Onvoa L60 namenjenog masama, a i Evropljanima, Nio ET9 ne bi trebalo da dođe u skorije vreme. Šteta, jer bi njegovo vešanje napravilo čuda na evropskoj degradiranoj putnoj mreži…

BYD-ova široka postavka

BYD postepeno upotpunjuje svoju evropsku ponudu, ali neće svi njegovi modeli doći ovamo, pošto je asortiman toliko širok. Među najzanimljivijim vozilima koja neće videti tlo Starog kontinenta, dobro stoji brend Fang Cheng Bao. Nakon što je Bao 5 plasiran na tržište 2023. godine, on predstavlja serijsku verziju Bao 8, velikog plug-in hibridnog SUV-a, a posebno koncepta Super 9. Teško je uspostaviti vezu između „off-road“ modela marke i ovog električnog sportskog automobila, ali to je izbor koji je napravio BYD. Koncept koji izgleda kao MG Cyberster bez vetrobranskog stakla i sa duplim kokpitom.

Koncept koji bi mogao postati stvarnost 2026. godine, jer su kineski brendovi sve više zainteresovani za ovu vrstu vozila sa imidžom.

A sa manje tehnike i to je moguće

Drugi proizvođači se takođe fokusiraju na pristupačnije modele, i nužno manje prepuni tehnologije. Ovo je slučaj sa Cheryjem sa svojim brendom iCar. Sada dizajniran u partnerstvu sa SmartMi, podružnicom Xiaomija, čini se da serija iCara ide ka racionalnijim vozilima, kao što su mali 4×4 V23 ili koncept X25.

Ali pravi šampion pristupačnih automobila, uključujući i električne, jeste Wuling. U Pekingu predstavlja svoje dve najnovije kreacije: mali SUV Bingo Plus koji prati prošlogodišnji Bingo sedan i Xingcheng Plus, SUV pandan limuzini Xingguang. Nije isključeno da će ova dva modela naknadno integrisati gamu MG, ali ne i u Evropi…

AutoRepublika

Izvor: Automobile Propre

(619)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Vreme ce pokazati sta ce stici do nas a sta ne. Kineski proizvodjaci ne mogu da idu suvise u sirinu, pogotovu ne sada kada su tek na pocetku „invazije“. Za svaki model moraju da se obezbede delovi.

s mile

Kineski proizvođaći za modele u EU moraju da obezbede garanciju, servise, delove. Dugoročno da postave temelje za sve svoje modele.
Tako je svojevremeno Toyota a kasnije i Koreanci, duga garancija, povoljno održavanje, pouzdanost. Tu nesmeju da se okliznu.
A i neće, koliko vidim, imaju dobru pouzdanost.

BB

Nek obezbijede salone i servis, onda razmipljam o tome… Recimo Chery ima samo u Sarajevu. Da ga ja iz Banjaluke kupim u salonu u Sarajevu? Da ga vozim na servis u Sarajevo, ma nema šanse. Ista ta firma ima svoj salon u Banjaluci ali u njemu čuči Ford i Suzuki, Kad stave i Chery, onda odoh da vidim kakvo je to uživo i počinjem da se zanimam…

Trt

Ma kakvi Kinezi, u Evropi je Dacija hit. Jos ako je u skupocenoj beloj boji 01 i livenim radkapnama od recikliranog plasticnog djubreta, tu se ceka po 6 meseci, ali vredi svaku paru